Gränslöst i Malmö

Onsdag tionde januari

Malmö måste vara en perfekt stad för en konferens som gick under namnet Gränslöst . Biblioteken och mångfaldens tecken..

I centrala Malmö är det ett vibrerande myller av människor som rör sig. På restaurangen som vi valt att äta lunch är det fullt som bin i en bikupa. I Malmö finns det 164 olika nationaliteter.

Själva konferensen gick av stapeln på högskolan i Malmö. Jag har bara tänkt att i kort nämna några fragment av vad några av föreläsningarna handlade om. Första talaren var Jens Thorhauge, som är direktör för biblioteksstyrelsen i Danmark. Han menade att man mer måste möta användarnas behov och prioritera ny service. En övervägande del av studenterna i Danmark gör downloads av material.

Filosofiska rummet från P1 var där och spelade in. Per Svensson, Marjaneh Bakhtiari och filosofiprofessor Nils Eric Sahlin debatterade om kritiskt tänkande.

Den föreläsning som fick mest applåder var nog Dilsa Demirbag-Sten som talade om sin bok Stamtavor. Om hur det är att leva i två kulturer. Hon talade väldigt engagerande om viktiga ämnen som mångkultur,  integration och sin uppväxt.


                                                                                Torsdagen

Första seminariet jag gick på var "Open access" om att all vetenskaplig publicering skall vara i vetenskapliga tidskrifter som är tillgängliga för gemene man. Sedan gick jag på en föreläsning av Mats Lindquist om Libris som lokalt system. Innebörden är i enkla ordalag att det skall gå att låna ut i Libris och i Libris göra det som det nu krävs lokala databaser till. 

Åtskilliga talare pekade just på bibliotekens nya roll. När några från bibliotekshögskolorna som hade en paneldiskussion om Biblioteks - och informationsvetenskap i Bolognatappning. Där fick jag uppfattningen att det utöver en gundexamen önskade en utbildning eller specialkunskap i något annat ämne också.

                                                                             Fredag och hemresa

Även fredagen var full med föreläsningar men jag hann gå lite i centrala Malmö en timme.
 
Solen sken och det var varmt som i en bastu. Stationen var smutsig och det luktade sopor. En svettig herre med skäggstubb och plirande ögon som betraktade mig misstänksamt kom släpandes på två stora sopkassar. En lång elegant mörkhyad man i grön rock letade i soptunnorna. En ljushårig kille i vit rock promenderade samtidigt som han kramade en säck. Han hade för stora skor och en decimeter för långa söndertrampade byxor.






Resor | |
Upp