Bok om Lenin

Jag kan inte låta bli att nämna ett par skrifter jag hittade i magasinet när jag höll på att gallra litteratur idag. Jag länkar också till vad det skrivs om dem idag. "Till 100-årsdagen av Vladimir Ilkitj Lenins födelse" från 1970, bara några slumpvis citat:
"Verkligheten har bevisat riktigheten av Lenins förutsägelse om nya stater skulle bortfalla från det kapitalistiska världssystemet genom socialistiska revolutioner, att proletariatets diktatur skulle förvandlas från en nationell till en internationalistisk kraft-" (s. 30) "Uppbygget av kommunismen betraktade Lenin som en komplex uppgift, där lösandet av de ekonomiska, sociala och politiska problemen är organiskt förbundet med utformandet av en ny människa, med skolning och undervisning av "allsidigt utvecklade och allsidigt utbildade människor" En aktiv roll i detta fostringsarbete tillkommer den kommunistiska ideologin". (s. 51)
Den andra boken heter "Varför Chrusjtjov föll". Ett exempel på något som står i den boken från 1964 är:
"Under förevändning att 'bekämpa personkulten' och med användande av grövsta tänkbara språk, okvädade han Stalin, Sovjetunionens kommunistiska partis och Sovjetfolkets ledare".(s. 5)
  Intressant läsning om Chrusjtjov , Lenin och Stalin.
 
Böcker | |
#1 - - Gösta Lindborg:

Stalin var en bra kamrat!
Kpml:r

#2 - - Administratör:

Jag tycker naturligtvis att Stalin var en ovanligt grym despot, men jag tycker det var anmärkningsvärt att hitta gamla böcker som hyllar Stalin och Lenin. Häften som är från 60-talet och 70-talet.

#3 - - Gösta Lindborg:

Stalin var en bra kamrat!
Kpml:r

#4 - - Gösta Lindborg:

Ursäkta mig, du fick denna kommentar 2 ggr.
Angående påståendet ställdes detta som en fråga av kpmlr:are på 70-talet till "opålitliga" vänstersympatisörer. Blev svaret nej utdelades ett knytnävsslag.

#5 - - Administratör:

Det var en intressant kommentar om hur det kunde gå till på 70-talet!

Upp