Lördag på Bok och biblioteksmässan

Upp halv sju. Regnet öser ner. Gör frukost och tar bilen till stationen. Tar ett sprängfyllt tåg klockan 8.25. Är framme 8.57 och kastar oss på spårvagn nummer fyra. Frågar föraren om vagnen går till Korsvägen hon säger att den inte gör det. Alla passagerarna lämnar vagnen och går på vagn nummer 13 i stället.

Kristina hade en lista på föreläsningar vi skulle besöka. Professor Lars Arvidsson som talade om Linnés ststematisering av växter var riktigt underhållande. Linné systematiserade 8000 växter och 3000 djur. Blomman Rudbeckia döpte Linné efter sin lärare.
   Efter föreläsningen om Carl von Linné så gick vi och lyssnade på Torgny Lindgren som berättade om sin nya bok "Norrländsk akvavit". Han pratade mycket om "Norrländsk akvavit" brännvin och whisky och att det har tagit tio år att skriva den. Jag köpte en bok och fick den signerad.


Efter Lindgren plöjde vi fram till Amus Oz, en israelisk författare som bland annat har skrivit om fanatism. Det var fullt som en svärm de kajor av folk som lyssnade på Oz. Bland annat berättade han hur viktigt det är att läsa författare från andra kulturer för att förstå folk. Han sade också att hans favoritförfattare som ung var Dostojevskij, när han var i trettioårsåldern var det Leo Tolstoj och när han kommit in i 60-årsåldern var det Tjechov.


Sista föreläsningen vi lyssnade på var Björn Ranelied. Jag tycker han är en fantastisk föreläsare. Det handlade mycket om George w. Bush som aldrig sett de som militärerna mördar i ögonen. Han önskade att USA skulle få någon som Desmund Tutu eller Nelson Mandela som president.


Vi var här mellan 9.00 och 16.00. Vid halv fyra hörde en jag en farbror som sa till sin fru "ut, ut bara ut" (det var inte jag, jag skulle aldrig sagt så även om det var nästan olidligt fullt med folk).

Böcker | |
Upp