Doft av gamla liggfolianter

Somnade som en stock på tåget igår. De hade varnat för regn men i stället var det en fuktig tryckande värme så regnkappan limmade fast på huden.


När jag kom till jobbet började jag direkt ställa upp böcker på plan fyra, fem och sex i hus B. Det är bra träning med en ständig knäböj när du sätter in en bok på nedersta hyllan, eller kanske bara letar efter platsen som boken ska stå på. Först kör jag ut böckerna och därefter ställer jag upp dem.


   På eftermiddagen var jag för första gången ensam med att hämta bokbeställningar i den gamla byggnaden, hus A, den med nio våningar. Jag åkte upp till våning nio för att få lite utsikt över takåsar under tiden som jag väntade på att någon av de nio lamporna skulle lysa och indikera att en beställning kommit i rörpostsystemet. Du bör inte öppna luckan där rörposten kommer farande för tidigt för då stoppas luftdraget och systemet slutar fungera. Sedan kommer beställningarna ganska snabbt. Jag plockade först beställningarna på plan sex. Sedan åkte jag ner till plan sex. Det gick ganska fort att hitta de som var uppställda efter SAB, det vill säga Svenska klassifikationssystemet. Men det var svårare med en som var uppställd som "per", det vill säga som periodika. Tänkte att det måste vara något fel? Jag tog hissen upp till våning åtta för att se om ett rör kommit fel. Där fanns naturligtvis ingen "per 162"? precis när jag skulle ge upp stod tack och lov rutinerade kollegan Hans i hissen.  Han ledsagar mig förbi bokhyllorna och till en knappast synlig vit dörr. Det är nästan som en lönndörr i väggen. Öppnar dörren och därinne är mörkt och doftar gamla tidningslägg. Minns att Nils-Erik visat mig den här ödsliga lokalen igår. 

   Klockan fyra tog jag tåget hem för att köpa middagsmat och sedan se "Morden i Midsomer". Även ifall jag alltid brukar somna till den så är det tradition att sitta i soffan och se den.

Bibliotek | |
Upp