Mind the gap

På perrongen i Alingsås står en trogen pendlare och stirrar ner på spåret. Flickan mitt emot läser en pigroman, hon har skär kavaj och en skär påse på golvet. På Göteborgs central sitter lite spridda existenser. Det går ungefär 15 sekunder fortare att gå på insidan av stationen än om du går på utsidan vid taxibilarna. En man som säljer tidningen Faktum står i korsningen mellan casinot och pocketboksaffären. Han hälsar på en kvinna som kommer från Drottningtorget. Det regnar inte idag, det är en ganska kvalmig fuktig värme.

Järnvägsmuseum
Mind the gap

  På jobbet finns en dator och en trave böcker. Det är bland annat en bok om vulkaner och en om rovdjur. Det är barnböcker och de lånas inte ut. Hela tiden hörs ett svagt surr från fläktarna. Exlibris klistras på bokens insida. Det är varmt även inomhus.


   I den branta trappan ner till Korsvägen och Eklandagatan finns skärvorna av en krossad vinflaska. På Eklandagatans nedre del ligger en Thailändsk restaurang. Sannolikt kommer personalen från de södra delarna av Thailand, nära den Malaysiska gränsen. En buffé med dricka kostar 70 kronor.


På tåget hem har några trängt in sig i en glipa mellan ett säte och ingången. Det är fullt på tåget och en del står upp. En stor skäggig man slänger sig ner på ett säte så vagnen skakar. Han lyssnar på en mp3spelare samtidigt som han lutar hakan mot bröstet. En fet man med stubbat hår försöker dra ner ett fönster men misslyckas.

-Jag orkar inte längre, säger han.

(Bilden är från järnvägsmuseet i York)


Arbete | |
Upp