På kafé Brogyllen

Är snart klar med boken "Katedralen vid havet" av Idelfonso Falcones. En mäktig och läsvärd äventyrsroman om 1300-talet i Barcelona. En roman som beskriver krig, inkvisitionen och pesten. Mycket av det som sker på 1300-talet går igen idag. Till exempel jakten på syndabockar, folkslag som får skulden för pesten. Men framför allt är det en skildring av Barcelona på 1300-talet och läsaren får följa Arnau Estanyols uppväxt och hans dramatiska liv.


Kunde lyssna lite på boken eftersom jag åkte in till Göteborg för att hitta ett öppet Apotek. Solen sken och passade på att fika med Gösta på Brogyllen. Kaffe och en hallontårtbit. Många turister i stan och det är ju trevligt. Populärt att fotografera sig med Gustav II Adolfstatyn.

  Så snart jag är klar med "Katedralen vid havet" så ska jag fortsätta med "Nybyggarna" av Vilhelm Moberg. Tycker att mycket av det av det han skriver går att applicera på vad som händer idag till exempel med flyktingströmmar: "De nya invånarna var bönder utan jord som kom till ett land med jord utan bönder. De kom från gamla världen, där de hade levat under en överhet, som de inte själva valt och som de nekade attgodtaga. De utflyttade från självhärskare och godsherrar, från fattigdom och förtryck. De lämnade Tyskland för undertryckta uppror skull, de lämnade Irland för potatisjukans skull, de lämnade Sverige för religionsförföljelsens skull." (Vilhelm Moberg, Nybyggarna s. 8f)

Böcker | |
Upp