Styrketräning i en bastu

Var ganske loj på förmiddagen. Gick och köpte sill och torsk. De hade så mycket torsk och sejen vägde för mycket, så efter mycket tvekan blev det utrotningshotad torsk. När jag kom hem fick jag reda på att det inte var sådan sill jag skulle köpt, utan inlagd sill. Så det var bara att ställa sig och steka sillen efter att ha vänt den i strödbröd och salt. Det blev faktiskt okej med lingon från Herrljunga loppmarknad till sillen.

Gick hem och rippade "Flickan under gatan" så kanske jag kan lyssna på den om jag tar en promenad.

  Ungefär klockan två cyklade jag till Sportlife gym.
-Hej det är inte så många skor som står här idag, sa jag till tjejen i receptionen. Hade bestämt mig innan att vara lite social och hälsa och kanske till och med säga något.
-Det har varit lite folk hela dagen. Det är väl vädret som gör det, sa hon utan att le. Hon hade väl stått där sedan i morse. Jag tror hon är ihop med ägaren. Han kom senare och han ser alltid glad ut och hälsar. Han måste ju alltid hålla humöret uppe.
Svetten dröp bara jag satte min fot inne på gymmet. Det var förvånansvärt många där trotts värmen. Såg att de andra som var där också stånkade och stönade i värmen. Jag fick i alla fall god tid på mig att träna axlar i smithmaskinen och med hantlar. Jag såg på en tröja som en ung kille som tränade ben hade. Den vita tröjan var alldeles genomvåt av svett.

När jag cyklade hem fick jag syn på en av lustigkurrarna som pratar om allt och vet hur världen ska räddas. Jag har nämnt att jag tjuvlyssnat på dem förrut. De spydde sin galla över nya regeringen en månad efter att det blivit regeringsbyte. Nu hade han köpt en Aftonbladet och var på väg hem till en av lyxvillorna vid sjön Gerdsken.

Det blir nog bra

Fick faktiskt två klappar på axeln. Först en doktorand x när jag sa att jag kunde skriva upp alla tidskrifter de ville ha upp till Journalisthögskolan. En hygglig kille som är en riktig bokmal. Sedan den sympatiske Carl Palmer när jag rullade ut vagnar med papper som skulle återvinnas i samband med att jag och Jelena fått reda på var vi ska vara i höst.


Skall katalogisera och arbeta i bokmagasinet. Det ser bra ut helt enkelt ju mer jag tänker på det.

(Fast ska inte ta ut något i förskott, men som jag ser nu ser det bra ut. De där två klapparna på axeln var bra. De kanske inte var medvetna om att den lilla gesten var rena rama lyckopillret. Fast jag minns när jag glad i hågen en morgon skulle börja arbeta för dagen på båten Idefjord som 17-åring. Och jag minns att jag fick en utskällning av skeppare Gerard. "Kan du ta och ta en pyts och skura av däcket?" sa Gerard. "Vaddå", sa jag. "En pyts! En pyts! Vet du inte vad en pyts är!?" sa Gerard "Jo självklart, en spann", sa jag. )

Men det här jobbet med katalogisering ser bra ut. Såg kanske lite moloken ut när chefen berättade vad jag skulle göra i höst, men alla de här sopcontainrarna utanför fikarummet gör ingen glad. Åkte direkt hem efter jobbet och gick på Sportlife gym. Det gick riktigt bra att träna bröst och lår. Tjuvlyssnade lite på två män som ofta är där och de verkar ha lösningar på all världens problem. De är faktiskt ganska roliga. Hemma hade Kristina kommit hem och var på väg till Ica. Jag följde med och köpte en flaska vatten och en folköl.


De gröna breven

-När stänger ni här? frågar en något skäggig student.
-Klockan fyra, sa jag.
-Så tidigt?... När ska ni lägga ner?
-Efter midsommar.
-Tråkigt, för det är ett av de bättre biblioteken. Det är så lugnt och trevligt, sa han.
-Roligt att du säger det vi försöker göra det bästa vi kan för studenterna.

Frågade Rättshaveristen hur det går med de viktiga gröna papperna som inte blev utskrivna igår.
-Jaså det... det var inget viktigt. Det var ett brev till Kronprinsessan på hennes födelsedag. Det har jag skrivit för hand och postat redan.

Den gröna Zebran

Nu är jag klar med boken Snabba Cash av Jens Lapidus. Hemma har jag börjat med Flickan under gatan av Roslund & Hellström. Har tyvärr samma känsla som efter att ha läst Stieg Larssons böcker, det är svårt att koncentrera sig på något nytt efter att ha läst några väldigt engagerande böcker. "Flickan under gatan" känns ganska lam efter att ha läst Lapidus "dynamipaket" Snabba Cash. Men min pendlarkompis gillade den inte. Språket är ju ganska rått ibland med korta meningar. Köpte förresten Khaled Hosseinis bok Flyga Drake på Ica nära i Haga. Får börja med den när jag läst färdigt Flykten från Stalins läger.


Igår var en väldigt lugn dag. Tömde och fyllde fem pappersåtervinningskärl. Vi hade ungefär 80 besökare och de flesta satt och läste eller skrev ut sina uppsatser. Min före detta kollega sympatiske Derek Hales kom på besök och det är alltid lika trevligt. Hade bränt några skivor av Jimi Hendrix som han hämtade. Själv lyssnar jag mest på Nina Simone nu. Hennes röst är så starkt att mina tårar börjar rinna.


Precis när jag stänkt av datorn vid skrivaren för att stänga biblioteket hör jag någon ropa ifrån ett hörn.

-Kommer det några papper?

-Nej ursäkta... du får vänta, jag har stängt av datorn bredvid skrivaren och när jag stänger av datorn funkar inte skrivaren bredvid...

Den gamla datorn startar långsamt. Naturligtvis för långsamt för Rättshaveristen.

-Kommer det några papper nu?

-Nej, vänta, datorn är inte igång ännu.

Rättshaveristen kommer springande. Hon har köpt extra fina gröna papper för att skicka ett brev till någon myndighet i Stockholm. För att snabba på trycker jag på en starta om knapp. Sakta kommer ett papper ut på en Zebra, ett sådant här testark.

-En grön Zebra... och jag som hade köpt specialpapper.

Bokens kraft

På morgonen började vi med att snabbt fylla åtta återvinningskärl med Departementsserier, Statens offentliga utredningar och Riksdagstryck från 1920.

Fortsatte med besöksstatistik. Det är en hel del som kommer och skriver ut uppsatser och söker på datorn.


En besökare som är här varje dag och skriver kommer och frågar efter en Social Work från 1965.
-Jag ska genast gå ner i magasinet och se om vi har den.
Kilar direkt ner och kan konstatera att vi har från 1966 och framåt men inte längre bak.
-Det var det jag trodde, sa han, tror du att du kan se om ni har något av Riessman i någon databas.
-Ska genast se efter, sa jag.
Bläddrar i Academic Search Elite.
-Du kan kombinera det med Self help och theraphy.
Då får jag fram tre fulltextartiklar och jag skriver ut två av dem.
-Tack ska du ha för hjälpen, sa han.
-Tack själv, sa jag.
Jag tackar för att du frågar. Tackar för att då vet jag att jag finns, att mitt yrke kanske fortfarande behövs och att jag existerar i min yrkesroll. Och jag bekräftar besökaren genom att tacka och hälsa.
 
Klas Eklund skriver i Vår Ekonomi att vissa yrken försvinner och nya kommer.
"I ett historiskt perspektiv är det just den ökade produktiviteten - som maskiner av olika slag fört med sig - som gjort det möjligt att höja den materiella standarden och öka sysselsättningen. Därmed är inte sagt att automation, robotisering och datorisering inte kan vara nog så plågsamt just för de speciella yrkesgrupper som ersätts av de nya maskinerna. Det är arbetsmarknadspolitikens uppgift att ge dem all möjlig hjälp att finna nya arbeten. Men därifrån är steget långt till att sätta en broms på den tekniska utvecklingen". ( Vår Ekonomi s. 278,1995, 5 uppl.)
  Men tycker det är annorlunda med böcker. Till exempel läser jag hellre Snabba Cash av Jens Lapidus i bokform än på en dataskärm.


Tycker till om schlagerfestivalen

Jag såg inte på schalerfestivalen. Jag lyssnade på Glenn Gould och läste Snabba Cash istället. Ska se vad jag kan hitta för en bok sedan. Har börjat läsa Flykten från Stalins läger av Slavomir Ravicz innan jag somnar. Men det passar inte riktigt att ha den på nattygsbordet utan läser den på tåget i stället.  Har läst ut Klas Eklunds Vår Ekonomi från 1997 och ska börja på den från 2007. En mycket fängslande och givande läsning om samhällsekonomi.

I går såg jag den nya Indiana Jonesfilmen Indiana Jones och kristalldödskallens rike. Jag är barnsligt förtjust i de här fartfyllda händelsespäckade hjälte filmerna. Nu när jag är äldre tycker jag det var vackra scener från Sydamerika. Roliga apor och ökenråttor som var med.

Nej, vi såg inte på melodifestivalen. I stället satt vi och läste. Men jag tycker nog inte det är så bra. Det var bättre på den tiden de inte gjorde sig till utan bara sjöng, som här till exempel: 
Edith Piaf  och Nina Simone sjöng.

Pratade som vanligt med Gösta i telefon. Diskuterade
Jimi Hendrix som varit i programmet 60-tal på teve. Han hade dessutom lagt ut bilder från Brogyllen på sin
blogg .


Tog en kort promenad

Idag när vi skulle börja räkna statistik över besökare var det nästan tomt på biblioteket. Kanske är de flesta klara med
sina uppsatser?

Solen sken och det var riktigt varmt när jag gick på lunch.
Åt lunch på Meze, valde fisk idag. Flundra.
-Smakade det bra? Kocken sa att det kunde vara svart på sina håll, men det är så med den här fisken när det är lite skinn kvar.
-Det smakade bra... Flundra är gott.
Såg en före detta arbetskamrat. Antingen såg han mig inte eller hör han inte till den typen som direkt spanar in vilka som sitter på stället.

Lite vemodigt att inte ha några besökare. Det är ju studenterna som gör jobbet roligt. Några kom hit och undersökte möjligheterna för trådlöst.

Inget nytt om den försvunna flickan Nathali. De har tagit en likhund till hjälp. Hunden kan känna dofter på 30 meters djup i en sjö. Dessutom har en synsk kvinna har kommit med tips åt polisen.

Hälsar vänligt

Gerdsken ligger spegelblank. Nathalie är fortfarande försvunnen. En liten vit, krullig hund av typen golvmopp går på Gerdskenstigen och nosar febrilt på marken.

På jobbet är jag ensam på förmiddagen för Jelena är på möte. Går och hämtar posten. Hälsar på Carl Palmer.
-De har inte kommit och hämtat blandat brännbart ännu... tror de kommer idag... de är opålitliga.
-De kommer när de kommer. Jag har passat på att fotografera i biblioteket.

Jag går och köper lite mat. När jag kommer till Ica hälsar jag på en mörkhyad gäststudent som är på väg in genom dörren till Socialt arbete. Han ler och bockar vänligt och artigt. Jag tror jag hjälpt honom med e-artiklar.
  Köper Tandorichicken, en coca cola och ett äpple

J J Cale. Tijuana
Klas dricker ceylonte och äter fetaostsallad på kafé Brogyllen
(foto Gösta Lindborg)


De sa på nyheterna att det är flest kvinnliga studenter som läser och tar examen. Det är ganska tydligt här också. Tjejerna hänger på låset här för att komma till grupprummen eller skriva ut uppsatser. Tror jag släppte in dussintals flickor de första tjugo minutrarna och bara två killar. De två grabbarna är inte vilka som helst, de är här nästan varje dag och råpluggar. Kan kalla den flitigaste av dem för G. Scirea.
-Hej hur är det...
-Bra.
-Det rullar på, säger Scirea och svarar på sin egen fråga.

En lärare kommer springande ner till biblioteket.
-Jag vill ha en bok som bara finns här i hela Sverige?
-Vad heter boken? Frågar jag.
-Lokal frivillig organisation i nye omgivelser.
-Det är Oh och jag tror att alla på Oh är upptagna till tjänsterummen... jag minns den faktiskt. Jag beställde den från Delbanco som i sin tur beställde den från Danmark... Jag kan hjälpa dig med ett fjärrlån, skicka till Centralbiblioteket.
-Har de den?
-Nej, men de kan fjärrlåna.

Ser två flickor som går och letar i de tomma hyllorna på Odc. Till slut kommer en av flickorna till mig.
-Hur hittar jag här?
-Det är inte säkert att den finns kvar här, men jag kan titta... vad heter boken?
-Förvaltning i stat och samhälle.
Följer med studenterna och kan snabbt konstatera att hylla Odc är helt tömd.
-Men hur gör vi då?
-Ni får se om den finns på Centralbiblioteket... eller kanske stadsbiblioteket?
Slokörade går de mot utgången. En av töserna kastar en blick i en hylla där folk ställt tillbaka böcker de inte ville ha.
-Men här är den ju! säger en av flickorna. Tala om flyt hittat boken bland de gamla böckerna som besökare lämnat kvar.
-Men då får ni boken och kan behålla så länge ni vill.


Helikopter över Gerdsken

Det här är den första dagen på resten av mitt liv. Det gäller att se med tillförsikt på sakernas tillstånd. Carpe diem. Fånga dagen. Ta vara på dagen . Mejsla ut detaljerna.


Försvunna Natalie har tydligen synts lättklädd på Boråsvägen. På gymmet igår fanns bilder på Natalie. Funderade på vilka som just den här kvällen inte fanns där? Mellan klockan nio och tio igår kväll cirkulerade en helikopter över Gerdsken. Läste i tidningen att någon hört skrik vid Gerdsken på lördagskvällen. Men då kan jag nämna att det hörs gap och skrik skrik varje lördag på natten när ungdomarna kommer hem från krogen. Men vad gjorde hon på Boråsvägen där någon sett henne?


På tåget satt jag bredvid en man i grå mössa. Han höll på att skriva någonting. Han hade ett svenskt-arabiskt lexikon bredvid sig. Läste Snabba Cash på tåget, den är lite dyster med alla beskrivningar av motsättningar mellan grupper i samhället.På spårvagnen var det också fullt. Två finnar som suttit och rökt i busskuren steg på. En hade blå keps och ett ärr vid högra ögat, den andre pratade inte så högt. Han hade ett långt örhänge i vänstra örat.


På jobbet strömmar fortfarande studenter in, trots att det står återvinningskärl för papper och böcker lite här och var. Rättshaveristen står nära mig och bläddrar i en lagbok. Hon har inte tvättat sig idag och det är lite tråkigt. Hon har hittat en trave titlar av Departementsserien och en Samhällsgajden som jag hade slängt.

-Jag tror jag ska gå och ta en kopp kaffe. Är det något du vill att jag ska köpa åt dig?

-Nej, det är bra tack.

"Är det ni som vill bli av med böcker", säger flera som aldrig satt sin fot här när det gick att låna. Det känns lite kränkande. Men jag får inte vara lättstött. Vill och vill helst skulle vi vara ett levande bibliotek.
  Men så kommer bomben! En flicka har en påse som det står Planeten Alingsås på! Det är ju ekobutiken som min 82-åriga faster brukar gå till och ibland jobba!

Efter jobbet gick jag och Gösta till Brogyllen. En i personalen var lite trist och grinig. Och det lägger ju sordin på stämningen något.


Skivaffären Satisfaction finns inte mer

Bara någon enstaka plusgrad när jag cyklade till stationen. Tänkte på försvunna Nathalie i Alingsås. På flera ställen har de klistrat upp bilder på henne där de frågar om någon sett henne. Under dagen igår hade polisen tydligen letat efter henne runt Gerdsken och i området kring hennes arbetsplats. Hon begav sig av hemifrån i all hast utan mobiltelefon. Hundpatrull och helikopter söker efter henne.


På tåget trängde jag mig in mellan en svart kvinna som satt och tittade ut på grönskan utanför fönstret och en blond dam som genast satte sig att sova. Själv läste jag boken Snabba Cash  på tåget. Även på spårvagnen var det fullt med folk. Tittade på en man med grått skägg och avrakat hår. Han hade en brun läderkeps, jeansjacka, kedjor från fickona och en t-shirt med en racerbil avbildad på. Han hade ett rött kors tatuerat på vänsterarmen. När det blev för trångt i gången ställde han sig längst bak. En flicka med latinamerikanskt utseende och kastanjefärgat burrigt hårsvall tittad oroligt hit och dit. Vid Vasa Viktoriagatan gick det av tre ljusa pladdrande flickor. De var säkert på väg till Rudebeckska. Om några år är det väl Handels som gäller.


På jobbet satte jag genast igång datorerna. Hämtade posten hos Carl Palmer, han ser ut som en hamnarbetare. Gick och köpte lite mat till lunch. Kollegan kom och vi drack kaffe och väntade på öppning. Hon hade varit och besiktigat bilen.


En ung man kom in på mitt rum.

-Det gick inte att skriva ut med min diskett, undrar om det är disketten det är fel på? Frågade han.

Jag stoppar i disketten i min dator och skriver ut hans dokument.

-Jag följer med ut, ska se vad felet är? Det kanske är skrivarkö? Sa jag.

Gick ut och såg direkt att han hade använt fel dator till fel skärm. Det brukar nästan alltid gå och lösa.
Offentligt tryck ska vara kvar
Vrån med Svensk författningssamling och några Karnov

-Ska du inte gå ut ett tag? frågar min arbetsledare vid lunch.
-Nej, jag vet inte vart det skulle vara? Skivaffären Satisfaction finns inte längre.
Så jag stannar inne och slänger böcker.

En skäggig ung man lämnar biblioteket.
-Ha det gott, sa han. Jag blev lite perplex. Brukar ju bara säga "hej då".
-Ha det gott du också, sa jag.

Kommer in ett flickgäng som jag inte sett förut. Hälsar inte. Går och sätter sig vid våra skruttiga datorer.

Regnet hänger i luften

Pratade med Gösta i telefon på morgonen. Han skulle gå och lyssna på Freddie Wadling. Wadling är en fantastisk artist som jag sett flera gånger med Cortex , Leathernun , Blue for two och the Fleshquartet. Han spelade ju med Liket Lever också och med Suzie beats them all när det begav sig. Jag såg Suzie beats them all på Underground i Stockholm.
   Men nu ska jag gå och lyssna på kammarmusik.

Gick till gymmet och tränade en och en halv timme. Boken Snabba Cash av Jens Lapidus handlar mycket om folk på gym. Jag blir dock lite deppig av den för det är så många skumma människor han beskriver.

På vägen till konserthuset mötte vi Gösta. Han hade varit på Korpen med Freddie Wadling.

Utflykt till Herrljunga

Varför ska du egentligen resa till Karibien när du kan resa till Herrljunga loppmarknad för att ha roligt.
 
Idag  var det loppmarknad i Herrljunga folkets park igen. En solig dag med prunkande växter längs vägen. I hagarna betade kossor och hästar.

  Vi hämtade först upp Kristinas kompis Elisabeth. Sedan körde vi ut på E-20 och iväg bar det till Herrljunga folkets park. Det var fullt med bilar och salustånd redan före entrén. Det är en speciell sorts människor här på landet. Några kvinnor som sålde porslin, serietidningar och leksaker hade cowboyhattar på sina huvden. En kille med mörkt bakåtslickat hår rotade i en skivback med rock n' roll. I en skivback såg jag en Burken Björklund för tio kronor. Sist jag var här köpte jag en för hundra. Den här gången köpte jag ingen skiva. Såg att de sålde Flamingokvintetten för tjugo kronor och Robert Gordon med Link Wray för 50.

  Så fick jag syn på något som såg ut som ett avgasrör.

-Vad är det här för något, frågade jag en skäggig gubbe.

-Det är en Volvo 740, svarade han som om det skulle vara den naturligaste sak i världen vad det var för en pryl.

  Kristina köpte en trave tallrikar för fyrtio kronor. Hon köpte också en liten japansk figurin. Jag köpte bara ett glas saft och en smörgås.

   När vi skulle gå kom en lastbil och började lasta av högtalare, spotlights och mikrofoner och bära upp på en scen. Såg inte vilka som skulle spela i kväll, såg bara att Schytts skulle komma om två veckor.

Kristina köper karameller
Kristina köper lakritskarameller utanför Herrljunga folkets park

   Efter körde vi mot Ulricehamn  för att se på Fogels stuga. Det var en stuga där Fogel bodde med fru, barn och djur i en stuga som inte var större än en liten friggebod. Vi tog sedan en liten extrarunda runt Annelund och Sämsjön. Vi riktigt sögs in i ett landskap av löv på de smala vägarna.


Idka självkritik

Det finns en kursbok som nog läses på alla samhällsvetenskapliga institutioner. Det har naturligtvis funnits flera av Klas Eklunds "Vår ekonomi" här också. I magasinet hittade jag en från 1997. Jag vet inte hur mycket som gjorts om, men den är ändå fortfarande intressant även om det har kommit flera upplagor efter. Vid ett stycke tänker jag på oss, eller efgentligen många stycken, men här är ett:
"I ett historiskt perspektiv är det just den ökade produktiviteten - som maskiner av olika slag fört med sig - som gjort det möjligt att höja den materiella standarden och öka sysselsättningen. Därmed är inte sagt att automation, robotisering och datorisering inte kan vara nog så plågsamt just för de speciella yrkesgrupper som ersätts av nya maskinerna. Det är arbetsmarknadspolitikens uppgift att ge dem all möjlig hjälp att finna nya arbeten. Men därifrån är steget långt till att sätta en broms på den tekniska utvecklingen". (Klas Eklund, Vår Ekonomi s. 281 f. 7 uppl. 1997)

Kastade ett antal hyllmeter med Departrementsserier idag.

När jag gick förbi besökardatorerna utanför mitt rum hade alla utom en hängt sig. På den enda som gick var det en invandrare.

-Det satt en kvinna här och alla hängde sig, sa han.

-Nej, jag tror det går att ordna, sa jag

-Hon har använt disketter, de kanske hade virus?

-Jag tror inte det... jag tror jag vet vem hon är.

"Angående hävning av...." hinner jag läsa innan jag startar om datorn.

Det är mycket märkligt att en del personer tillbringar
ett helt liv på bibliotek. Kommer hit och hänger på låset och när det här biblioteket stänger för dagen går besökaren till ett annat kvällsöppet bibliotek. Fascinerande.

På förmiddagen fyllde jag två tunnor med Departementsserier. På måndag kommer de och tömmer igen så vi får ta en ny runda.
På förmiddagen var det fullt med studenter kring datorerna. Efter lunch försvann alla i en handvändning. En utbytesstudent frågade efter en dator som hade uttag för USB-minne?
-Nina.. har du mycket kvar?
-Ja, jag har jättemycket, konstaterade hon direkt.

Moderna tider

En bibliotekschef i St. Petersburg hörde jag tjänade 8000 i månaden. Hon var 70 år och hade så låg pension att hon inte vågade pensionera sig. Läste i GP att medellönen för en hamnarbetare är 35 000. Lönerna i offentliga sektorn beror ju på hur mycket skattebetalarna är villiga att betala i skatt för en tjänst.


På jobbet stod Nina (namnet är påhittat) utanför och hängde på låset en timme innan öppning. Min arbetsledare släppte faktiskt in henne, Nina har ju så bråttom att skriva alla sina brev till alla möjliga människor.

-Jag har bett om en skottsäker väst.
-Har du frågat polisen?
-Nej inte polisen utan åklagarmyndigheten.

  På morgonen började jag slänga ett par årgångar av Departementsserien. Jag började kasta bakifrån. Det var nog bara två år sedan jag katalogiserade rubbet.


Åt fiskburgare på Franska hörnan till lunch. Träffade på några kollegor från ekonomiska.
Solen har kommit tillbaka efter en förmiddag med gråväder.

Alla datorerna är upptagna och studenterna skriver ut artiklar och uppsatser på löpande band. Vi får hela tiden mixtra med vår urgamla skrivare så den orkar hålla ut.

Fick ett e-mail från kompisen som fyllde år i förrgår. Han har redigerat lite musik och jag tycker det är riktigt bra. Grand M heter gruppen.

Ett styng av vemod

Det var ju roligt att Henke Larsson kom med till EM. Han är en artist som altid är rolig att se spela. Det blir ett spännande fotbolls-EM. Men Sverige måste ha en hel del tur för försvaret ser inte helt säkert ut.


Vi hade ett samtal med en chef på morgonen. Det handlade mest om hur vi bäst får undan böckerna, det vill säga de som är kvar. Sedan ska vi flytta undan det offentliga trycket i det slutna magasinet. Som det är nu ser det ut som ett möbelföråd eller en loppmarknad. 

   Jag känner ett styng av vemod när nn. kommer och tar böcker som det var den naturligaste saken i världen. Tar dem för att få några hyllvärmare.
-Det är ju roligt att få så många böcker... men det är ju tråkigt för er?
-Ja.
Usch nu var jag så där kort och dum som jag inte ska vara. Men jag orkar inte le och vara överdrivet leende. Inte idag i alla fall. Det ingår ju i mitt jobb att vara hjälpsam och glad.
-Jag ska säga till mina kollegor på arbetet också.
-Ja.
Ja ja, läser de här? I första hand var det för lärare och studenter? Men jag orkar inte diskutera. Inte nu. 


Nina känner i alla fall tungsinnet för böckerna som försvinner. Hon rotar i pappersåtervinningen.

Men så kom Born Rebel och det var uppiggande:
-Hej, det var ett tag sedan.
-Ja jag jobbar...  har inte tid... måste hem och sova.
-Ja du går ju upp tidigt... jag gick upp en halvtimme tidigare idag... men klockan fem är väl ingenting för dig?
-Nej, det är nästan för sent.

Folk sitter här, men de lånar ju inget längre.


Slutligen vill jag ägna en tanke åt katastrofen i Burma och Kina. Vilket fruktansvärt lidande de måste känna i Burma när deras hem spolas bort. Eller husen som rasar i Kina. Vad är det som händer på jorden? Men vi måste ju leva vidare.

Lite historia och överraskningarnas afton

Soligt väder men betydligt svalare än igår. På perrongen växlade jag några ord med en pendlare som jag träffade en gång när tåget var försenat. På tåget läser jag "Snabba Cash" av Jens Lapodius.


Hör Ninas röst ute i informationen. Hon är redigt irriterad på något, hon är väldigt högljudd.


Det här rummet jag sitter i kommer snart att vara ett minne blott. Borden bort, etikettskrivaren  bort, borden, bokvagnarna, datorn. Hålslagen, pennorna. Bilderna på Kristina flyttas. De fåtaliga böckerna jag har kvar sprids för vinden. "Nils Karlsson pyssling", "Rasmus på luffen", "Pip-Karlssons minsta", barnböcker jag försökte skänka till en kollega. De randiga gardinerna,

I bokhyllan står några böcker som ingen varit intresserad  av och som jag lagt åt sidan: "Om det representativa styrelsesättet" av John Stuart Mill från 1862. "Two treaties of government" av John Locke från 1764. "Arvid Lindman och hans tid" av Ivar Anderson. "Report of court proceedings in the case of the anti-Soviet 'bloc of rights and Trotskyites' från 1938. i bokhyllan står också katalogiseringsreglerna, kurslistor, en pärm med kvitton på bokbeställningar, "Klassificeringssystem för svenska bibliotek". Men det är en svunnen tid, snart ska hela rasket rivas..

På kvällen var jag på middag med före detta arbetskamrater från ekonomiska. Det var en höjdare, jag går ju inte ut på fester så mycket numera. En vän och före detta arbetskamrat fyllde fyrtio år. Vi pratade om musik, fotboll, cigarrer och bloggande.

Sol och bad 11 maj

På förmiddagen gick Kristina ett varv runt Gerdsken medan jag gick till Ica och köpte mat för veckan. Sedan satt jag ute på balkongen och läste färdigt "Vete, vapen och virus". En tänkvärd och lärorik bok av Javier Diamond.

In the summertime
Korv och makrill till lunch på balkongen

Vid ett, lagom till lunch, kom Gösta på besök. Vi åt makrill korv, romsås, med färskpotatis till. Efteråt gick vi ner till Gerdsken och kastade oss i vattnet. Det var sexton grader varmt. Det här första doppet för året kändes ganska kyligt. Jag doppade mig hastigt och tog bara ett par simtag.
Summer in the city med Loving Spoonful
Sexton grader varmt i Gerdsken

Efter badet tog vi en biltur till Viskaryd och tittade på ett fritidshus. Det låg i Vikaryd och vi fick köra långt in på skogsstigar. När vi till slut kom fram visade det sig att torpet bara låg några hundra meter från sjön Mjörn. Det är en speciell frisk doft när det blåser från sjön.
Lunch på balkongen
Gösta tar sig an måltiden av korv, potatis, makrill och ramlösa

Bussturen och ett gympass

Sol och tjugo grader när jag cyklade till frisören på House of chess. Sist klippte jag mig på båten Jewel of the seas så vi pratade mycket om karibienkryssningen. När det var klart klockan halv tio cyklade jag till Göteborgsfiskarna och köpte lax och rökt makrill. Cyklade tillbaka till stan och köpte lakritsbåtar och två små burkar Spendrups öl.
 
   När jag kom hem ringde jag Gösta. Han hade en tuff dag igår där värmen inte gick att stänga av på bussen. Han kom in på linje tjugonio i stället för tjugoåtta. Sedan hade han ett "psyko" som satt bakom honom som klagade på allt, det gick för sakta, att han var sen och att det var för varmt. Och när han skulle gå av så ville han gå av mellan två hållplatser. Det är några nya holländska bussar där termostaten ofta inte fungerar. Men jag minns att termostaten pajade på gamla volvobussar också på den tiden jag körde. Sedan började vi prata om arbete och hur viktigt är för människans välmående att ha arbete. Jag minns att många författare skrivit om det. Det finns några bra meningar i Krig och fred, speciellt en som jag inte hittar nu. Men det här om arbete återkommer på många ställen. "Han brukade förklara att allt ont här i världen härledde sig antingen från sysslolöshet eller vidskepelse och att det endast fanns två dygder: arbetsamhet och sunt förnuft." (Leo Tolstoy, Krig och fred s. 105).
Krig och fred finns förresten i fulltext på Internet.
Kristina och Gösta äter middag på restaurang Othello
Väntar på spaghetti

Efter lunch tog jag ett gympass i värmen. Det var mest ungdomar där och de tränar oftast i grupp. Började med benövningar men gick sedan över till bänkpress. Jag tränade några övningar i smithmaskinen. Jag var där i ungefär en timme.

Inspirerad av "Snabba Cash"

Hade ett härligt gympass i går. Blev inspirerad att gå till gymmet Sportlife efter att ha läst några sidor i "Snabba Cash". Visserligen var det ganska mycket folk, men jag börjar med att träna axlar med hantlar direkt på nedervåningen. Jag anar att det inte finns några lediga bänkar på övervåningen. En man i 55 årsåldern tränade på nedervåningen. Han använde inte fria vikter. Han brukar oftast ha en kompis med sig. Såg att han bet på naglarna, det har han aldrig gjort när han har kompisen med. På övervåningen tänkte jag tränat på smithmaskinen men där satt en vältränad tjej som ofta är på gymmet. Förstod att det kunde ta tid där för hon brukar inte slarva. I stället satte jag mig och gjorde några snabba lyft med en maskin som inte används så ofta. Sedan gjorde jag några ryggövningar och biceps.

På treans spårvagn var det fullt med folk. En ensam kvinna med en svart heltäckande svart slöja. Undrar just vad hon tänkte när hon står inklämd i andra vagnen bland pratande gubbar?
 I busskuren vid Vasaplatsen satt en ensam gråskäggig man i mössa och drack folköl. Han såg ut som han precis stigit upp.
På jobbet håller vi på att packa ihop de fåtaliga böckerna som finns kvar. Annars är det dörr på jobbet. Bara studenter som sitter och läser själva samtidigt som de dricker en kopp kaffe. Grupprummen är också flitigt använda. Och i en handvändning kom det in lärare och studenter. Och Nina (namnet är fingerat) och tränger sig emellan en trevlig lärare lärare börjar tjattra om alla människor som kränkt henne. Läraren rynkar pannan och frågar när biblioteket stänger. Nina lunkar trumpen iväg.


Ett anspråkslöst förslag 
Stranden i Fort Lauderdale

Åt lunch på Meze. Jag satt inne i ett hörn där jag brukar sitta. Åt flundra, ganska torr, men med god currysås.
-Smakade det bra... ja det gjorde det, servitrisen ställer en fråga och svarar själv på den.
-Ja det gjorde det.

Drunknar i damm

Sol och kvavt. Träffade faktiskt min gamla kompis Ingemar på perrongen igår. Han var på väg till Stockholm. Inget är sig likt sedan han gifte sig och flyttade ut på vischan. Jag tror vi såg ungefär hundra rockkonserter på 80-talet. Jag blev himla glad när han plötsligt stod där på perrongen.


   Hemma började jag läsa "Snabba Cash" av Jens Lapidus. Den är helt annorlunda än Kjell Johanssons "Huset vid Flon" som jag läste innan. "Snabba Cash" är korta meningar och en annan miljö, men jag har bara läst tjugo sidor ännu.


Sommarvarmt idag och sommarvarmt igår. På jobbet har jag börjat samla ihop gamla trasiga datorer för att forsla till lämning av elprodukter.

   Jag  blir när studenter kommer och säger "du är en pärla Klas. Det kan gälla att hjälpa till med utskrifter, att få litteraturförteckningar. Speciellt som mitt självförtroende inte är det bästa suger jag åt mig sådana små ord.


-Får jag ta de här böckerna, frågar en besökare som varit här mycket.
-Ja det tycker jag väl du kan få.
-Jag är klar med mina studier nu... jag tycker det här biblioteket har varit bra... det är litet och jag har alltid blivit väl bemött.
-Har du jobb nu?
-Till hösten... i sommar ska jag arbeta som diskare.
-Bra, alla jobb är viktiga.
-Känns skönt att få jobba med händerna lite.
-Du får ha en trevlig sommar och gratulerar till att du är klar med studierna.

Annars är det ganska lugnt på biblioteket. Hjälpte en besökare att hitta artiklar av någon Ruth Frankenberg.


Street Children

De flitiga besökarna är här tidigt. De blir nästan som kompisar, men det sägs ju att man inte ska bli för personlig.
-Godmorgon Klas
-Godmorgon.
-Allt bra?
-Hopp om livet, svarar jag men besökaren har redan hunnit bort till datorerna.

Satt länge med några utländska studenter. Han skulle skriva en uppsats som skulle vara färdig på måndag. En uppsats om gatubarn i Uganda. Han hade varit här förut men han behövde mer hjälp. Sökte i Academic Search elite, Jstor och Social Science Citation Index. Jag hittade även en elektronisk bok i ämnet. Han var väldigt glad och tacksam.
-Hur länge läser du för att bli bibliotekarie?
-Minns inte riktigt... två år tror jag... sedan har jag läst Elektronisk publicering.
Men det här med att söka i databaser har jag lärt mig själv genom övning. Vad lärde jag mig på Bibliotekshögskolan egentligen? Katalogisering kanske. Det mesta har jag lärt mig genom erfarenhet. Men jag har inget bra självförtroende. Därför blir jag glad att ni kommer och frågar och är nöjda. Jag skulle kunna sitta här och leta artiklar hela dagen bara för att jag är så tacksam för att de vill ha min hjälp.


Te på Brogyllen

Nästan hela gårdagen bråkade jag med vår Router. Tror i alla fall det är den som börjar bli gammal och trött. Lyssnade lite på filmmusiken till the Sorcerer med Tangerien Dream.

På jobbet började jag med att starta alla datorer och plåstra om dem, slängde alla tidningen Vi. Någon isnstitution hade tydligen redan hämtat Newsweek och Läkartidningen. Vi har en hel del strudenter fortfarande, mest de som kommer och besöker oss ofta. Tänkte på att en bensinmack i Norrland som fick årets
psykiatripris för att ensamma människor kunde komma och prata dygnet runt. Vi har inte öppet dygnet runt men genom åren har det ofta kommit ensamma människor som kommit och pratat.
 
En trogen besökare  med två kassar med papper.

Roligt att så många studenter från andra länder besöker oss.
-Good morning... How are you.
En mörkhyad man stiger in lite osäkert i biblioteket och ler ett bländvitt leende.
-Good morning. Where are the international master thesis?
-They are over there... if you like to you can look in a file first what the tesises are about?

-Jaså ni är öppna fortfarande, säger en pensionerad journalist som kliver in.
-Ja... ett tag till.
-Hur länge då?
-Jag vet inte riktigt... till midsommar tror jag.
-Till midsommar men vad bra.

-Du Klas har ni en scanner jag skulle kunna få låna?
-Nej tyvärr har vi inte det, men jag ringer en kollega på andra sidan gatan.

En fattig munk från Skara 
Made in the shade

Efter jobbet gick Gösta och jag och fikade på gamla fina kaféte Brogyllen. Jag tog en salladstallrik och Gösta en jordgubbsbakelse. Jag tog svart ceylonte och Gösta grönt te. Jag tror emellertid vi blandade ihop tet så det blev en blandning.

Om en solig dag och något om fanatism

På morgonen lyssnade jag lite på Ry Cooder . Det kommer i perioder i går lyssnade jag på hans skiva Paris/Texas , som är filmmusik till filmen Paris/Texas. Det går ju i perioder, vad jag lyssnar på. Tycker Ry Cooder har väldigt känsligt och speciellt gitarrspel.

Sol men kyligt i skuggan. Tog en promenad till stan med Kristina på morgonen. Mycket folk på stan. Jag skulle egentligen bara köpa en tröja på KappAhl men Kristina tar sådan tid på sig i affärer.
   Cyklade sedan till Ica och köpte fisk. Såg den pensionerade kranföraren och han verkade vara vid god vigör. Han satt utanför Ica och språkade med några andra gubbar. Hälsade på några av Kristinas pendlarkompisar.

Skulle läst slut "Vapen, Vete och Virus" av Diamond igår. Kristina kom emellertid Margareta Strömstedts bok "Natten innan de hängde Ruth Ellis". Hon tyckte jag skulle läsa den direkt. Alltså fick jag än en gång lägga Jared Diamonds bok åt sidan. Men "Vete, vapen och virus" är mycket tänkvärd och jag rekommenderar den verkligen.
"Det som gör patriotiska och religiösa fanatiker så farliga motståndare är egentligen inte att de går i döden, utan att de finner sig i att några måste dö för att den otrogne fienden ska kunna krossas eller utplånas. Fanatism i krig, av den typ som i historisk tid präglat kristna och muslimska erövringståg, var troligen något helt okänt på jorden före hövdingadömenas och särskilt staternas uppkomst under de senaste 6000 åren." (Vete, vapen och virus,  s. 287)

Morgon i vitsippsbacken

Trodde klockan var nio så jag gick upp och började göra mig i ordning. När jag tittade på klockan var den bara halv sju. Måste ha drömt något konstigt som fick mig att ta så fel. Under frukosten sa jag till Kristina att jag ville se en vitsippebacke i år. Hade i och för sig sett från tågfönstret, men jag hade inte sett någon på nära håll. Spelade lite Vivaldi till när vi åt frukost.

image223
Vitsippor vid Gerdsken

image220
Promenad blandvitsippor