Några dagar på Kosteröarna

Sydkoster fredag 14/8

Kom till Ekenäs på Sydkoster på eftermiddagen 14/8 2009. Efter att ha inkvarterat mig i vår stuga så begav jag mig ner till badplatsen Rörvik på Sydkoster och badade från en ranglig brygga. Det var ganska kyligt och det var bara jag som badade.
ekenäs hamn
Vid ett annonstavla vid Ekenäs. Bland annat kan du beställa båttur till Sälsafari. Men det finns inte många fiskebåtar längre vid Ekenäs. Förr låg här Kermith, Rando, Monsun, Ceylon och Marino. Nu fanns det bara fritidsbåtar.

rörvik
Rörvik är den badstranden jag varit mest vid. Men det finns vikar runt hela Sydkoster. Så här i mitten av augusti fanns det många maneter och tång. Tången spelar ju ingen roll, det är bara trevligt att ha sällskap av tångräkor och krabbor, men Kristina tycker inte om att bada bland tången.

Sydkoster 15/8

På morgonen cyklade vi från Ekenäs på Sydkoster till Filjestad vid kostersundet. Där tog vi Linbåten över till Nordkoster. När vi landsteg nära Västra bryggan ville jag gärna gå över ön till Reso och Korsholmen och sedan promenera mot de långgrunda vikarna nära Norrvikarna. Vid Familjeviken vid Reso badade jag. En härlig ganska långgrund vik. Får balansera på klipporna och stenarna. Som placerade jag fötterna exakt som en steppdansare på stenarna. Så här års var det nästan bara jag som badade.

reso och Korshamn
Simtur vid Familjeviken nära Reso. Långt borta syns fastlandet, till vänster Saltön.

   På vägen tillbaka tog vi en avstickare upp till Nordkosters väderstation. Det blåste så mycket att jag endast med möda kunde står rak.

   Såg i ett fönster att de sålde Krabbtallrik vid restaurang Strandkanten. Det är en speciell restaurang som ligger på pålar ut i Kostersundet bland sjöbodar. När jag var barn gick mamma ner till Ekenäs hamn och hämtade krabbor när båtarna kom in på morgonen. Räkor från Marino och krabbor från Stig Holms snipa. Det var tre krabbor i en låda på tallriken och du måste veta hur du petar ut allt ur krabban för att du över huvud taget ska få något i dig.

krabbtalrik
Äter Krabbtallrik på restaurang Strandkanten nära Västra Bryggan på Nordkoster.

Måndag 17/8-2009

Blir trött av all havsluft. Sov till åtta. Cyklade till Kyrkosund. Irriterande att det nu mer kör en massa fyrhjulingar här i full fart. Förr när jag var barn fanns inga bilar och definitivt inga fyrhjulingar.

-Det är ingen idé att du fotograferar här, det är som vilka klippor som helst? Det skulle lika gärna kunna vara Stockholms skärgård, sa Kristina.

-Nej inte Stockholms skärgård. Det är så speciellt här, där borta ligger Ramsö, den största ön i Kosterskärgården om du undantar Kosteröarna. Och här närmast är Brattskär.


   Vi cyklar tillbaka förbi hotellet Kostergården och cyklar sedan ner till Brevik. Förra året var det får nere på ängen men i år var det bara komockor. Det finns en fin vik på andra sidan en ås ravin med stenar. Förr fanns det fiskebåtar här i Brevik, eller Fiskehamn, men nu bara en och annan segelbåt som letat sig in genom den grynniga skärgården.

-Äh det är ingen idé att du fotar här, ingen är intresserad av det, sa Kristina.

-Men det är ju så vackert, där borta år väster ser du Otterstenarna och ännu längre bort Ursholmarnas fyrtorn, sa jag.

Ursholmarna är Naturreservat och Koster ska bli Nationalpark.

  Efter Brevik cyklade vi till Kosters trädgårdad. En trädgård med ekologiskt odlade grönsaker. Kristina köpte basilika, tomater och gurka. Kan även äta där och ta en kopp kaffe vid en liten damm. Det är ganska mysigt där och de har Kardemummaglass också.

kosters trädgårdar
Kristina har shoppat gurka, tomater, bröd och Mangold på Kosters trädgårdar.

   När vi cyklar hem möter jag Gunnar Larsson på en fyrhjuling. Tänk han ler brett när han ser mig.

  Vid Ekenäs får jag syn på Mats. Han hälsar inte på mig. Han var min första arbetskamrat när jag sommarjobbade på båten Kosterö som gick mellan Strömstad och Koster.

Replikskifte på båten Kosterö från 1975:
"Kan du inte kasta tross så får du inte göra det", sa M.

"Ta betalt får du inte göra", sa M.

"Du får gå och köpa makrill, potatis och Del Monte fruktsallad", sa Mats.

"Vad är Del Monte?" frågade jag.

"Vet du inte ens vad Del Monte fruktsallad är?" sa Mats.

I en vecka var jag på Kosterö, sedan blev ja förflyttad till båten Idefjord som gick mellan Strömstad och Halden.


Tisdag 18/8-2009

sista dagen. Cyklade genom lövverket av träd ner till Rörvik. Det blåste ordentligt och badbryggan gungade betänkligt. Jag klättrade i alla fall upp på bryggan. På bryggan såg jag en lapp där det stod "Vistelse på bryggan sker på egen risk. Var speciellt försiktig om det är svallvågor från någon stor båt. Det var några brännmaneter, men inte fler än att jag kunde simma runt dem.

  Innan vi begav oss tillbaka till Strömstad så åt vi lunch på Ekenäs Rökeri. Jag åt rödtunga och Kristina en bakad potatis. Det var sol och blå himmel. Långt borta såg jag Filjeholmen.

glass i Strömstad
Äter en glass på min favoritglassaffär Ankaret i Norra hamnen i Strömstad.

Semesterliv | |
#1 - - Anonym:

Mycket fina bilder (speciellt stocken vid stranden)-väcker många minnen.

#2 - - Klas:

Tack. Kan alltid hitta något ställe på Koster att dra sig tillbaka till. Visst är det tjusigt på Bastaviken på Nordkoster.

Upp