Svanen på isen

En solig men kall morgon. Gick ut med soporna till sopåtervinningstunnorna vid niotiden. Barn hade börjat tat knyta på sig skridskorna och åka ut på den decimetertjocka isen. Ute på isen såg jag en stel vit fågel mitt på sjön som en Nike Från Samothrakeskulptur. Det såg ut som en leksak eller en snögubbe, så jag brydde mig inte så mycket mer om saken.
Nike
Nike Från Samothrake

Jag gick hem och började skriva lite. Kristina klädde på sig gympakläder och sprang ut för att jogga. Ett par timmar senare kom hon hem och var alldeles förtvivlad:
-Det är en svan mitt ute på isen... den har frusit fast och den kommer inte loss... den flög och letade efter sin partner som var död... och sedan kunde den inte komma loss... folk ringde räddningstjänsten men de bara sa att det inte var deras område... tre killar försökte dra stenen som den satt på in till strandkanten, men de klarade det inte...
   Vad skulle jag göra? Vad skulle jag säga? Jag är ju inte speciellt stabil i sådana här situationer. Jag hämtade i alla fall en näsduk.
-Det är väl naturens lag och den är grym. Tänk på alla andungar som dödas av måsar eller gäddor.
   Efter lunch tog vi i alla fall en promenad till stan och då kunde vi inte se svanen längre. När vi gick ut var det två plusgrader. Kanske hade svanen lyckats komma loss?


The Men They Couldn't Hang - Scarlet Ribbons
Semesterliv | |
Upp