Sorterar bilder och funderar på samhällsekonomin

Igår gjorde jag lite nytta när jag körde till sopstationen i Bälinge och hämtade en matta som Kristina tyckte behövde tvättas. Och tankade bilen vilket känns bra att ha gjort på en bensinstation med bra utrymme att parkera.

Idag har jag varit tidigt uppe och scannade. Alla tysentals bilder måste läggas in i foldrar som döps. Det är vackert väder. Jag bör hjälpa Kristina att sätta upp julprylar inför första advent. Jag vet inte varför de svartvita bilderna blir röda när jag scannar negativ?

fiskar i kosterfjorden
foto Lars Petersson
Ute och fiskar vid Kosterfjorden 1978, det vill säga på den tiden det fanns fisk.

idefjord
foto Lars Petersson
Här arbetade jag som skeppsgosse på Idefjord ungefär 1977 tror jag det var. På den tiden var det billigare i Norge. Det gick två båtar till Halden. Idefjord och Silverfjord. I åkte många över för att se på Fredriksstens fästning där Karl XII blev skjuten.

hytten
foto Klas Petersson
Här är en bild på hytten där jag sov. Vi gick och lade oss vid tvåtiden och väcktes ungefär sex på morgonen. Jag minns att det gick bra för det var bra kamratskap mellan alla i besättningen. Att det är bra stämning är viktigt på alla arbetsplatser.


Tänker på SAAB. Det är inte bra för Trollhättan men du måste ju sälja produkten som produceras? Det är lätt för mig att säga som har jobb och har inte kunskapen att starta upp ett företag. En bok som jag tycker mycket om är "Vår Ekonomi" av Klas Eklund, så här skriver han i upplagan från 2007. "Det finns inga snabba genvägar till minskad arbetslöshet. Den enda långsiktigt hållbara vägen är den som består i att genom en förnuftig ekonomisk och facklig politik skapa förutsättningar för enskilda företag att producera mer varor och tjänster till priser som gör att de är konkurrenskraftiga, samtidigt som de täcker sina kostnader." (Klas Eklund, Vår Ekonomi 11 uool.,  s. 125 f.)
   SAAB måste alltså täcka sina kostnader. Göra sig fri från GM och satsa på miljöbil?

Samhälle | |
Upp