Lite om läsning

Det medför vissa komplikationer att byta blogg eftersom många har lärt sig adressen... Folk frågar om jag skrivit något nytt eller lagt in nya bilder. Det är nästan lika problematiskt som för Västtrafik att byta biljettsystem?

Läste en artikel av Lisa Björklund i GP om hur viktigt det är att läsa skönliteratur. Skönlitteratur är speciellt för du lär dig skapa egna bilder i fantasin. Fakta då är det som att lära sig "An,auf, hinter, neben, über, vor, unter, vor zswischen" har för mig det är tyska ackusativ som styr rörligt dativ,?, som magister Gårdeman lärde mig.

Så här skriver Henry David Thoreau om läsning i boken "Skogsliv vid Walden":
 "Min boplats var gynsammare än ett universitet såväl för tankeverksamhet som för allvarlig läsning; och ehuru jag saknade ett vanligt lånebibliotek, hade jag mer än någonsin kommit under inflytande av böcker, vilka cirkulera runt i världen, vilkas tendenser först skrevos på bark och nu endast tid efter annan kopieras på linnepapper. (David Henry Thoreau, "Skogsliv i Walden s. 178) 

"Ett skrivet ord är den dyrbaraste bland reliker. Det är det konstverk som mest närmar sig livet självt. Det kan överflyttas till alla språk och inte endast bli en läsning utan även verkligen en andedräkt på människors läppar; ej endast försinnligas på väv eller i marmor utan låna gestalt av själva livets ande. symbolen för en forntida grubblares tanke blir till en nutida människas talande ord. (Ibid. s. 182)

"Böcker utgöra världens bevarade rikedomar samt äro släktens och nationers rätta arv och testamente. De äldsta och bästa böcker stå naturligt på bokhyllan i vilken bostad som helst."(Ibid. 182)Var på periodika, tidskriftsavdelningen, på förmiddagen. Jag registrerade några tidskrifter, jag kontrollerade om titlar fenns på hyllan med nordiska bibliografier. När posten kom sorterade jag den så gott jag kunde. På en del utländska jag var osäker på kontrollerade jag i ett exceldokument, eller en lista på de 1000 tidskrifterna som finns här. Men jag får vara försiktig så tidskrifterna inte hamnas i fel hög.

Här kommer några bilder från besöket i Khao Sok nationalpark i Thailand för några veckor sedan:

snorkling
Foto på Khao Sok från elefantrygg.

khao sok
Bild från kanotpaddling i Khao Sok.

 


Kommentarer
Postat av: björn gårdeman

kan du komma ihåg vad magister gårdeman hette i förnamn?

v.v. dela med dig till mig.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback