Nattmarknad med friterade kackerlackor och maskar

Idag var vi på en nattmarknad på Phuket. Där sålde de allt från märkeskläder till kycklingspett, bläckfiskar, friterade maskar och kackerlackor. Det var gångar med salustånd vid sidorna. De sålde billiga CD-skivor, tröjor, byxor och allt mojligt. Kristina köpte en handväska. Jag åt också en kycklingsoppa med olika stjälkar och blad i: basilika, anis och ingefära kände jag igen. Vi var nära att missa bussen tillbaka till hotellet eftersom vi gått vilse och alla, det vill säga Kerstin, Kristina, Lasse och jag, pekade och olika håll. Jag kände igen en vattenpöl på marken som jag kunde ha som riktmärke.

nattmarknad
På skålen till höger ligger friterade kackerlackor, i skålarna till vänster säljs maskar. Jag frågade om jag kunde få köpa en, men kvinnan som sålde djuren verkade helt oförstående. Jag tänkte testa en.

nattmarknad
Från besöket på Phukets nattmarknad.

Innan nattmarknaden var vi på en frukt-och grönsaksmarknad där de bland annat sålde durian, en frukt som luktar fotsvett. Jag har ätit den hos min kompis Ingemar en gång.

fruktmarknad
Läckerheter från fruktmarknaden där vi stannade till på väg till nattmarknaden. Kan tyvärr inte namnen på alla.

durian
Kristinas bror Lasse har hittat en illaluktande durianfrukt.

Vi besökte också Phukets största buddhisttempel Wat Chalong. När vi gick in i templet fick vi ta av oss skorna så att inga onda andar kom med in i templet. För att förhindra att onda andar kom in i templet blev vi också ombedda att ta ett kliv över det sista trappsteget in för att länmna kvar onda andar utanför templet. Köpte rökelse och en lotusblomma och tog med mig in i templet. Lotusblomman lade jag i en skål vid statyn av Buddha. Framför statyn satt fyra kvinnor och bad och rasslade med något som såg ut som pennor i ett pennskrin. Utanför templet var det en wigwamliknade byggnad där de smällde smatterband... De gjorde de för att fira saker och ting, till exempel en födelsedag eller ett bröllop.

Wat Chalong
Ingången till buddhisttemplet Wat Chalong.

Vi stannade också till vid ett kinesiskt buddisthempel. Guiden pratade om att alla thailandska unga män måste gå i buddhistskola. Lära sig att leva väl.
tempel
I den här runda byggnaden vid templet smällde det och smattrade det när besökarna firade bröllop, födelsedagar eller något annat.

Vi besökte också en plats där de tillvärkade smycken. 
-Jag kan inte förstå hur de kan sälja de så billigt, sa en pensionerad tandläkare.
Men vad sjutton, vad behöver du rubiner och diamanter till? Bara du har mat for dagen? Dessutom blev jag lite sur för att jag inte fick fotografera inne i affären.

Vi får ocksa en del trevliga möten på resor. En man som går med en keps med kommuniststjarna. Han talar gärna om att han köpte den i Vietnam för en dollar. Han ären  pensionerad tandläkare som arbetat i 35 år i Tyskland. Jag tjuvlyssnar på honom ibland när han sitter och pratar med någon. Han är utbildad i USA och Schweiz.

 

Thailand | |
#1 - - gösta lindborg:

Låter som en livsstil för mig att tänka på. Tiggarskålen behöver jag ju inte så länge jag kör buss.

#2 - - KP:

Vad roligt att hora ifrand dig gamle kompis. Nu ar jag snart hemma igen, men forst lite d-vitaminer till.

Upp