Politikern på tåget

Ett par grader kallt. Den socialdemokratiske politikern som jag röstade på i senaste kyrkovalet (vet ingenting om politiken men han såg trevlig ut på bild i partiprogrammet) satt snett till vänster om mig. Han doftade Lagerfeldt och hade blanka bruna skor. Jag tror han log lite och nickade när jag bad en kille flytta sin väska eftersom tåget var fullt. Dock tror jag att jag än en gång missade chansen att hälsa. Men det var inte med flit, han har någon sorts karisma som gör mig osäker. Tog fram boken om Mandela och hoppades han skulle se vad jag läste? Han hade manchesterbyxor precis som jag.

På jobbet gjorde jag resten av ändringarna på uppsatserna som magasinerats. Sedan fortsatte jag med en donation jag fått av en lärare i Socialt arbete. Slängde ungefär hälften av böckerna.

Tränade ben och bröst på gymmet. Det var faktiskt en del jag kände på gymmet idag. Trevliga Anna stod i receptionen. Sedan cyklade jag hem från stationen på de moddiga vägarna.

Nu väntar jag på att kvinnan i mitt liv skall komma hem.

Min faster, jag och Kristina

Flyttade uppsatser och skrev skyltar

Två minusgrader när jag cyklade till stationen. Dynamon blir som en snöboll mot däcket när jag cyklar. Det är mörkt och dystert när jag står och stirrar på spåret i väntan på tåget.

På jobbet var jag först. Jag satte igång datorerna och ställde upp böcker. Därefter gjorde jag skyltar över uppsatserna som indikerade att 1000 uppsatser flyttats in till slutna magasiner. När jag kom upp mötte jag Dick, han hade bråttom in till sin dator och sortera sina bokmärken.

Efter morgonkaffet gjorde jag en exemplarpost på en ny bok, sedan skickade jag en e-post till personalen på Socialt arbete om att boken nu fanns på bibliotekets nyhetshylla. Sedan höll i stort sett hela dagen på med att ändra i den lokala databasen att uppsatserna i socialt arbete flyttats till slutna magasinet. Jag fortsatte med det även i låneexpeditionen, när jag inte hade studenter som jag hjälpte.

Tränade ryggen på Pyramiden efter jobbet.

Fem grader kallt

Kört lite igen med vår nya bil, bland annat åkt och handlat. Uppmuntrande att Toyotan startade direkt trots att jag inte kört på en månad. Det känns lite pirrigt att köra efter den hemska bussolyckan igår. Gösta, min gamle kompis sedan bussförartiden, kommer och då blir det mer bilkörning. Gösta körde buss i går kväll och jag väckte honom när jag ringde till honom klockan elva.

Det här med jämställdhet är svårt, för Kristina hinner alltid först när vi skall laga mat.

Roligt med blogg för jag får kontakt med gamla
vänner som är utspridda runt om i landet.

Fler folk än i kyrkan

Gjorde frukost med ägg, rostat bröd med marmelad och yoghurt. Såg på nyhetsmorgon på fyran, fy sjutton vad deppigt med bussolyckan där bussen välte och flera dog. Tur att det var lite om Ibsen och en svensk tjej som boxas så att inte hela lördagen blev förstörd.

Gick till stan och bytte ett par byxor som jag fått i julklapp av kvinnan i mitt liv. Det var mycket folk i centrum. Alingsås tycker jag emellertid har en trevlig lite kontinental stil med alla affärer och de smala gatorna. Var inne i en kiosk och löste in en trisslott som jag fått i julklapp från släktingar i Norrland.
"Här är ju mer folk än i kyrkan", sa en gråskäggig man som trängde sig in i kiosken med sin fru. Därinne var det fullt med människor som spelade på Triss, V-75, Keno och allt vad det heter.

Hemma gav jag en ny trisslott till kvinnan i mitt liv och åt en laxfjäril samtidigt som jag lyssnade på Peps Persson, Hög Standard och Onådens år.


 Kristina och jag utanför Red fort i Agra 1998.


Beckomberga 1992
Den gula hunden igen

Lyssnade på Peps Persson på morgonen, Falsk matematik. Han är bra på att snickra ihop låtar.

På Göteborgs station delar en färgad man ut Metro. Jag blir på bra humör av honom för han ser glad ut och har alltid bråttom.  "Varsågod:" "Hejsan, tack".

Såg den gula hunden vid spårvagnshållplatsen idag igen.

Flyttade över knappt 1000 uppsatser till slutna magasinet. En tjej kom förbi och undrade om vi lånade ut Förvaltningshögskolans uppsatser och det gör vi ju.
"Är det bara europaprogrammets och statsvetenskapsuppsatserna ni inte lånar ut?"
"Ja"
"Varför då?"
"Min gamle kollega (dvs Dick) vill inte det" (Det var ett himla halabalo när vi flyttade upp dem till de öppna samlingarna. Det kan låta konstigt men jag trivs med Dick).

Nu ska jag ha en lugn fredagskväll med min käraste och inte fundera över alla hemska trafikolyckor på de snöiga vägarna.

Lilla damen i rött

När jag cyklar till stationen kommer alltid en liten dam i röd mössa och röd täckjacka och ställer cykeln i cykelstället samtidigt som jag. Det känns tryggt. Då vet jag att jag är i rätt tid.

Idag var det bara att andas in djupt och andas ut långsamt. Hela dagen biblioteksundervisning för journaliststudenterna. Inte för att de är speciellt besvärliga, tvärtom nyfikna och hyggliga. Nej det är salarna som det alltid är problem med. Olika i ip-nummer för den bärbara datorerna i alla salar och de kan ju inte jag. När vi kastat i oss lunchen och skulle gå tillbaka till salen satt där fullt med viktiga människor som hade styrelsemöte, trots att vi bokat salen, och så vidare. JSTOR, Artikelsök, Mediearkivet, IDA, Gunda osv. måste visas. Tack och lov är Sonja duktig, rutinerad, på böckerna som behövs.

Dick stod hela tiden lugnt i lånedisken.

Gick och tränade efter jobbet, det kändes skönt.

Bildäck på fötterna

Det känns som jag har bildäck på fötterna när jag pulsar med mina gamla vinterkängor. Snömodd i Göteborg och Alingsås idag igen. Till och med rutinerade pendlade´blev tvugna att stå på tåget till Göteborg, så fullt var det.

Jag har inte så många hyllmeter kvar av böckerna i magasinet. Jag blir nästan besatt av katalogiseringen, jag är så nyfiken på vilken nästa bok skall bli? Till exempel gjorde jag en exemplarpost på Råd och anvisningar rörande vården om sinnessjuka i enskilda hem å försörjningsinrättningar från 1909. Tänker på hur fort tiden går och hur kommer folk att se på oss om 100 år? Hörde en skolpojk på TV som sade att "läsa är inte min grej". Arma grabb, livet blir så mycket rikare med lite nyfikenhet.

Min kollega Dick sitter mest på sitt rum numera. Jag hjälpte honom emellertid lite med hans dator.
"Jag har aldrig sett så många bokmärken, kan du hålla reda på alla?"
"Ja jag får stuva om lite ibland, det är säkert över 200".

På hemvägen stod vi som packade sillar på spårvagnen. Vid Brunnsparken får jag syn på något som gör mig lycklig. En ung man i min ålder har en t-shirt som det stod Dead Kennedys på. Det var längesedan jag hörde något från dem. Jag tror de hade sångaren  Jello Biafra med den speciella rösten.

Slut på tågvagnar

Cyklade i snömodden till stationen. Proppfullt med folk på tåget, många fick stå.

Tycker städerskorna är värda en eloge. De är här först och kämpar på trots att strömmen gick på morgonen och det blev nattsvart på hela institutionen. De släpar sina vagnar i de mörka korridorerna.De är samtidigt bra vägvisare om jag går fel någonstans i huset.

I magasinskatalogiseringen har jag kommit fram till SAM. Tråkigt göra exemplarposter på gamla kursböcker som kommit i nyupplaga. Då är det roligare att primärkatalogisera äldre franska och tyska böcker, till exempel Grundriss des Tschekoslowakien Verfassungsrechtes från 1938. Då och då tänker jag att det nog skulle vara en viktigare sysselsättning att bygga tågvagnar. Min pendlarkompis sade att hon hört att det inte fanns tågvagnar tillräckligt så folk fck stå på tåget.

Tränade idag, det gick ganska bra. De yngre är väldigt högljudda och bullriga i omklädningsrummet. Tränade rygg och triceps. Jag hade inte på mig tröjan som det står GULDMEDLEM på, utan en oansenlig vit med ett O på intill kragen.

17 minusgrader och utestängd på balkongen

17 grader kallt och fullt med snö på balkongen som jag sopade ihop och slängde ut på gården. Hade bara en tröja, handskar och en mössa. Min kära fru glömde bort att jag var ute och skottade och låste balkongdörren och lämnade mig utanför. Jag fick lite panik eftersom hon skulle gå till affären. Knackade på dörren in och Kristina hade tack och lov inte hunnit gå ännu. Men lite skall väl en karl tåla? Gick in och tinade en stund och lyssnade på Sam Cooke, med den ljuva romantiska stämman, For sentimental reasons. Vi skrattade båda åt insidenten på balkongen efteråt.

Svennis slutar

Läste i GP att "Svennis" slutar som förbundskapten för England efter VM oavsett hur det går för England efter VM. Förstår honom, även om det var klumpigt det sista utalandet i News of the world efer den här skandalintervjunhan lurades att säga en massa saker. Det som trycktes kan betyda att det inte går så bra för England. Som jag ser det har England inte haft ett så bra lag sedan 1966! Terry, Joe Cole, Rio Ferdinand, Michael Owen, Gerrard, Ledley King, Beckham osv. 

Efter VM tar väl den gamle mittbacken 
Sam Allerdyce? över ryktas det om.

Viva Joe King Carrasco

Min fru sov till halv nio. Hon vaknade av att jag spelade Anton Bruckners sjunde symfoni med Claudio Abbado som dirigent. Hon drömde en mardröm att vissa personer i ledande positioner tyckte att de arbetade för lite. Personalen blev placerade i ett akvarium där folk kunde få titta på dem. Därefter kom de på att de skulle frysas ned och andvändas för experiment. Tårarna rann när hon skulle ta farväl av mig. Min älskade fru som är min glädje i livet och som jag gör allt för.
   Jag som är statligt anställd har inte sådana mardrömmar. Sjukhusbiblioteken behövs som samlingspunkt, för att läsa, se på hyra video eller söka på dator. Det är helt enkelt en del i rehabiliteringen. Men i den hårda värld vi lever i verkar det vara girigheten och de hårda nyporna som bestämmer. Det är så jag skulle kunna bli Marxist. Det har ju emellertid aldrig fungerat riktigt, det finns mängder av vittnesbörd och böcker om hur det kan gå där. Till exempel Peter Englunds Brevet från nollpunkten, Staffan Skottes Aldrig mer eller Anna Larina Bukharinas Ur minnets labyrinter, har jag för mig den hette. Så framtiden ser ganska dyster ut. Allt går liksom igen med krig och massmord. Kvinnomakt tror jag på kanske

Sedan tycker jag att det är himla kul med Megafånens kommentarer till mina inlägg och hans tänkvärda blogg. Kontentan är kanske att en del av livet är vänner och vara lite hygglig.

Jo, jag skulle vilja höja ett varningens finger för att beställa DVD från CD-eye, det tog fem månader och sedan fick jag fel film och det var dyrt.

Efter lunch lyssnade jag på underbara Joe King Carrasco. Tyvärr sålde jag en massa trevliga vinylskivor för ett par år sedan när jag tänkte jag skulle ägna resten av livet till att lyssna på John Coltranes Leo.

Snöyra

Jelena (Hon heter egentligen något annat), var sjuk idag och Cecilia, arbetade på ett annat bibliotek på morgonen. Bara Dick, och jag på jobbet. Startade datorer och ställde upp böcker. Jag stod i lånedisken på förmiddagen.

Broder Dick var ovanligt pratsam idag och på bra humör.
”Om det är kommer än två av Dagens Samhälle skall jag ha två och ge till professor x1, professor x2 och professor x3.”

Efter lunch blev det fest på biblioteket, åtminstone för Benny, det blir det alltid när riksdagstrycket kommer. Det kom sju kartonger med riksdagstryck. Det är höjdpunkten på året för min kollega. Eftersom han hade ont i ryggen fick jag bära in alla kartongerna. Han riktigt smekte propositionerna och motionerna när han kontrollerade att det inte var någon bindningsdefekt på dem. Om de var någon skönhetsfläck på dem lade han dem i en hög för sig för att skicka tillbaka dem och få nya perfekta exemplar.
”De andra biblioteken runt omkring här bryr sig inte om det här något veck någonstans. Det är nu när de är maskinbundna som det blir mer fel.”
”De borde bindas in manuellt?”
”Ja.”

Sedan katalogiserade jag på eftermiddagen. Lagen om fosterbarns vård hette en, den var från 1902.

Efter jobbet pulsade jag i snöyran till gymet. Jag hade en urtvättad tröja från Gävle och ett par trasiga handskar. Jag såg ut som en lodis.

Samsök

På morgonen var jag en halvtimmas undervisning om Samsök. Det handlar ungefär om att det skall gå att söka i flera databaser på en gång om de är länkade till portal, i det här fallet en Libris-portal.

Efter kafferasten fortsatte jag min katalogisering av gamla böcker och slände en del. Böckerna skall ju bli sökbara trots att det inte lånas så många gamla böcker, hur intressanta de en är. Jag gjorde en primärkatalogisering av en bok från Bulgarien 1945. Den handlade om landets ekonomi.

På eftermiddagen stod jag i låneexpeditionen. Det var bara Dick och jag kvar av personalen. Han var pigg idag, men när jag säger att han nog kan stanna till 67 blir det tvärstopp... Då har han plötsligt ont i varenda led. Annars hade Dick problem med en dator i låneexpeditionen.
"Du den här datorn är paj, det händer ingenting när jag skriver?" Vildsint attackerar Dick tangentbordet.
"Men du sladden till tangentbordet sitter ju inte i?"
Jag kryper ner på golvet och fixar sladden. Dick står precis bakom mig och registrerar varenda rörelse jag gör.
"Och du, de luktar brand, datorn brinner, precis som min gjorde?"
"Nej det gör den inte, det är den här gamla skrivaren som står här och vi inte använder, den luktar lite och den skall vi göra oss av med."

Puttar dammet framför mig.

Fullt på tåget till jobbet. Satt bredvid en kollosalt stor man som tog upp nästan två platser. Han var emellertid hygglig och hade alla sina väskor i sitt knä.

På jobbet katalogiserade och indexerade jag nästan hela dagen. Gamla tyska om Marx Die Dialektik och någon om olja och Sydafrika. Dick hade ont överallt på morgonen när han kom. Framåt lunchtid blev han pigg som en mört och kommenterade de gamla böckerna jag släpat in på mitt rum.

gymmet fick jag en tröja som det stod GULDMEDLEM på. Dock kände jag mig lite som det inte passade mig. Med en sådan tröja kanske jag skall stå till tjänst om någon ny behöver hjälp? Men för det första är jag en klen typ, och för det andra håller jag mig mest för mig själv på träningsstället. Om någon skulle prata med mig skulle jag naturligtvis också prata, men jag är väl ganska blyg. Jag träffade faktiskt en glad gamäng som arbetar med renhållning och snöskottning. Hygglig prick som jag inte sett på länge.

Hemma dammsög jag. Det är så mycket kvinnofrågor nu. Läste några rader i GP där skribenten tyckte kvinnor skulle låta männen städa hemma. Commander in Chief går på teve. Så det är bäst att dammsuga, men Kristina sa att jag bara skjuter dammet framför mig.

Försöka vara hygglig

Snön är försvunnen, men det var minusgrader när jag cyklade till stationen. Det är nya vagnar så tåget stannar inte riktigt som innan jul. Får nog hitta på en ny strategi där jag skall stå på perrongen när jag ska stiga på.

På jobbet var jag först och startade datorer och bytte bokningsformulär för datorerna. Efter fikat gick jag in på mitt rum och katalogiserade några magisteruppsatser i Socialt arbete. Några studenter tackade mig i början för jag för att jag hjälpt dem att hitta metodböcker i ledarskap och leta i databaser. Vad jag minns upplevde jag det som det var kaos i datasalen. Min dator fungerade inte och jag fick springa som en skållad råtta mellan studenternas datorer. Nåja, jag blev glad i alla fall över att de ändå tyckte undervisningen gav något.

Efter uppsatserna började jag primärkatalogisera ett antal gamla böcker från magasinet.  Jag har kommit till Ri nu. Gjorde även beståndsposter i Libris på ett par betänkanden. På eftermiddagen stod jag i informationen. Hoppas att jag fortfarande är någorlunda serviceinriktad. Jag försöker se vänlig ut i alla fall.

Gick till Pyramidens gym efter jobbet. Tränade rygg och axlar trots att jag kände mig trött.


Kuursal Flyers håller än

Sol, nästan vårväder. Några åker skridskor på Gerdsken. En kille åker moped på isen. Sitter och skriver lite på förmiddagen, samtidigt som jag lyssnar på Beethovens pianokonsert nummer ett. När jag börjat piggna till lite på morgonen byter jag till Kuursal Flyers. Kanske skulle kunna kalla musiken melodiös postpunk?

Passar även på att ta bort ljuset och granriset från balkongen, det är trassligt men det måste göras. Nu doftar det fisk från köket.

Teater i varuhuset

Läste Smikes blogg underhållande blogg på morgonen. Trevligt att få veta lite vad som händer i vår Kungliga huvudstad ibland och drömma sig tillbaka.

Därefter tog jag ner belysningen på balkongen och en julstjärna i fönstret. Det var lite vemodigt men vi går ju mot ljusare tider.

Det var riktigt ruggigt och det föll lite snö när jag sedan gick till ICA för att handla lunchmat.  Jag har nog lite social fobi, trots att jag försökt komma över det genom övning. Det såg ganska lustigt ut när en kvinna lyfte upp sin ganska korte man för att han skull komma åt något som stod överst på en hylla. Jag tycker även det är trevligt att se en pensionerad kranförare som sitter utanför ICA varje dag. Det har kanske att göra med att människobarnet invaggas i ett viss trygghet när hon ser något hon känner igen.

Vissa saker ångrar jag. En kille i 10-12 årsåldern gick och sjöng och fräste till något mot mig.
"Vad sade du?" Frågade jag.
"Nej jag bara sjöng" Sa han.
Jag ångrade snabbt att jag låtit grabben provocera mig. Det hade ju kunnat vara jag för 35 år sedan. En vinddriven själ.

Skall nog lyssna lite på Steely Dan, det var länge sedan.

Bra början på helgen

Äntligen fredag. Hade besök av min kristinas svägerska. Hon läser en kurs på Förvaltningshögskolan så vi åkte med samma tåg till Göteborg. Det var trevligt att ha sällskap. Min käresta har lättare för att vara social, men hon säger alltid att jag är hygglig.
 
Frågade min kollega Benny igår om han hade ångest någon gång och låg sömnlös på nätterna?. Men det var liksom som det var ett helt okänt begrepp för honom.  "Det var ju lite halt utanför biblioteket i morse", det var allt han kunde komma på att säga om det här ämnet. Nåja, ibland är livet ganska trevligt.

När jag kom dit var Benny, Belinda och chefen Sonja redan där (namnen är påhittade). Jag började genast göra exemplarposter på böcker som jag hade kvar sedan igår. Därefter fortsatte jag katalogisera uppsatser i lokala databasen. Var i lånedisken på eftermiddagen, bytte av Benny. Som vanligt pratade han helst om lagar. Var hittar du ett protokoll eller en skrivelse? Han vill alltid visa hur duktig han är i ämnet, och det har jag inget emot att han pratar om.

Tränade efter jobbet. I Pyramidens reception satt en ung dam jag tycker är trevlig. Hon frågar alltid hur jag mår och så? Dessutom var två killar jag brukar växla några ord med om träning där, och det är ju uppmuntrande. Bra början på helgen

Uppsatser i socialt arbete

Halkade till stationen klockan sex på morgonen. Tåget var tjugo minuter sent, men jag hann till morgonmötet klockan åtta.  Hade besök av en förstebibliotekarie från centralbiblioteket. Den mesta tiden gick åt till att svara på alla Bennys frågor.

Vid nio satte jag mig att katalogisera magasinsböcker igen. Efter några minuter kom en sekreterare från institutionen med ett femtiotal uppsatser att katalogisera från Socialt arbete. Roligt men jag tycker inte om att ha bordet överfullt med andra böcker som behöver katalogiseras. Efter lunch var jag i informationen och lånedisken. Det är många frågor om lagar från journaliststudenter just nu.  Jag blir förbaskat osäker när jag skall svara på hur du bäst hittar ändringar i lagar

Tränade efter jobbet. Körde mitt ryggprogam ganska snabbt. Jag hälsade på en man jag kände igen. Jag är emellertid så ovan att ta bladet från munnen så det belev ett lite för högt "hallå"...

Gamla dammiga spännande böcker

På morgonen på jobbet var bara chefen och jag där. Satte igång datorerna och ställde upp böcker. Så småningom kom Benny (namnet är påhittat) och lunkade direkt in på sitt rum.

Jag hade inre tjänst idag.  Vid halv tio kom chefen in på mitt rum med en trave kursböcker som kommit från bokhandeln Aniara. Jag hade förberett katalogiseringen genom att göra en beståndspost i LIBRIS först. Nu var det bara att göra exemplarposter i de lokala databaserna, sist gjorde jag ryggeteiketter och klistrar på röda etiketter där det står EJ HEMLÅN. Sist stämplar jag böckerna och skriver i dem vilken kurs böckerna är för.

Var klar först på eftermiddagen med kursböckerna så jag kunde fortsätta med de spännande gamla magasinsböckerna. Funderade på att låna en bok om rättegången mot Michail Bukharin från 1938. Insåg emellertid att jag har för mycket att läsa hemma så jag skulle inte få tid nu. Kanske skulle bli till sommaren som jag läser om Moskvaprocesserna 1936-1938?

Efter jobbet gick jag ut och fikade med min gamle gode vän Gösta. En klok bussförare som har många visa ord att berätta. Nu skall jag se på Uppdrag granskning om svenskt bistånd till diktaturer.

Minnen från Falköping

Söndag, tid för vila och eftertanke. Promenerar mellan hemmet och sopåtervinningscontainrarna.

Läser Göteborgs Posten och hör på Ekot. Funderar kring varför det är allt fler accepterar svartjobb? Jag tycker det är illa, för de som jobbar svart går ju miste om många fördelar som de som arbetar "vitt" får, pension, försäkring osv.  Det borde bli billigare att anlita vit arbetskraft så folk med små marginaler, och andra för den delen,  kan göra det.  Kanske vore det önskvärt att politiker och media visade tydligare vart skatten går?  Ett och annat kan den som är nyfiken hitta här:
Regeringen? Vård, skola omsorg till exempel, och jag som pendlar med tåg får mycket av min pendling subventionerad.

Vid lunchtid hittade jag en skiva med Roy Orbison. I min ungdom, då jag bodde i Falköping, lyssnade jag mycket på rock 'n roll. Det var väl inte alltid så trevligt att komma från Uppsala till en landsortshåla, men att jag upptäckte rockmusiken kan jag tacka Falköping för.

Lyssnade på César Franck

Nollgradigt och snö. Lugn förmiddag då jag mest rensade i datorn och läste Dan Browns I cirkelns mitt. Tog en promenad för att köpa lite kläder på Tremark eftersom jag fått ett presentkort dit av min fru. Glömde emellertid presentkortet och då kände jag mig ganska misslyckad. Gick hem och lyssnade lite grand på César Franck på CDnow, symfoni i D minor. Ljuv, vacker och harmonisk musik som jag mår bra av.

Nu är det snart kaffedags. Sedan skall jag skriva och läsa Dan Brown. Dan Brown är ganska bra på att hålla spänningen levande.


Klirr i köket

Uppe vid åtta. Ute är det snö och några minusgrader. Vid nio börjar jag ta fram frukost. Jag försöker att inte vecka min käresta, hon har inte sovit många timmar i veckan. Dock vet jag att hon brukar höra om jag förorsakar det minsta ljud av porslinsklirr från köket, och mycket riktigt kommer hon upp sömndrucken och upprörd för hon sovit så länge som till nio.

När jag rakar mig upptäcker jag att jag börjar få grått hår vid tinningarna. Det spelar inte så stor roll, bara jag har böcker så är allt bra.

Läser tidningen om Ariel Sharons stroke. Min bestämda åsikt är att det bästa är att bilda sig en uppfattning om saker och ting är att läsa och höra olika källor. Igår läste jag The Guardians nätupplaga om Sharon och hans stroke och hans liv.

Jag ögnar också igenom några bloggar. Jag minns vad Wayne D. Dyer skrev i boken Älska dig själv,  här fritt ut minnet, att ett sätt att bearbeta ångest är att styra tankarna till att tänka positivt, eller leva försöka i nuet.  Nåja, detta om detta. Nu skall jag läsa Dan Browns I cirkelns mitt och lyssna på Crosby, Stills & Nashs Wooden ships. Först pussa min fru som doftar mandarin på morgonen.

Nyår i Berlin

Nyårsafton


Hotellet där vi bodde, Hotell Park Inn, låg vid
Berlin Alexanderplatz . På förmiddagen tog vi S-bahn, ungefär som spårvagn som går en bit upp i luften, till Zoologiche garten och fortsatte till Kurfürstendamm och till det stora varuhuset Ka-De-We. Där var det trängsel och livat. Folk festade med champagne.

Efter Ka-De-We hade det blivit eftermiddag. Drack lite soppa från ett gatukök. Därefter åkte vi åt fel håll med S-bahn och hamnade i någon förort bortåt Spandau. När vi tillslut kom rätt hade tiden sprungit iväg så det var bara och vända och ta sig till Potsdamer platz i en dubbeldäckare. Vi hade fått tag på två biljetter till Berliner Philharmoniker. Det var en helafton med Mozart med Sir Simon Rattle som dirigent. Avkopplande och njutningsfullt med Mozart i Berliner Philharmonikers fina konserthus.

När vi promenerade till Alexanderplatz sköt de folk raketer härs och tvärs och hela vägen kändes en stickande krutlukt  Vi gick till hotellet och såg nyårsfirandet på teve och från fönstret.

Nyårsdagen


Uppe tidigt och tog en promenad till Museum Insel, där flera av Berlins stora museer ligger. Vi tillbringade två timmar på Pergamon-museet och hann ändå bara med första våningen.
Efteråt åt jag Etruskiska köttbullar i muséets kafé.

Vid tretiden gick vi till Alte Museum, nationalgalleriet. Först såg vi en utställning med Max Beckman.  På tredje våningen fanns målningar av Arnold Böcklin översta våningen fanns tavlor av David Caspar Friedrich, det vill säga två romantiska konstnärer jag tycker är mycket bra.

En bländvit morgon

Tio grader kallt ute i morse. Nu skiner solen och det är bländvitt ute. Under förmiddagen var jag i Göteborg och tränade ryggen på gymet Pyramiden.

Jag upptäckte att jag fått en kommentar till mitt blogginlägg Never say you can´t survive från någon som kallar sig för Libris. Hu problems, inkasso och kronofogden. Slarviga barn. Shit får nog bita i det sura äpplet och betala. Min kompis Gösta brukar säga "Om det inte något jag dör av så stärker det mig". Jag tror han fått visdomsordet från någon författare. Läser för tillfället Anthony Sampsons imponerande bok Mandela en självbiografi, där står många tänkvärda saker som jag kan rekommendera till täcknamn Libris. Den innehåller många tänkvärda tankar från Nelson Mandela samt en hel del Sydafrikansk historia. Så här skriver Per Wästberg i inledningen av boken om Nelson Mandela "De gånger jag mött Mandela har jag häpnat över hans optimism, hans förmåga att tro de flesta om gott-med undantag av de Klerk som svek honom. Alla kunde omvändas bara man var hygglig och befriade dem från rädsla."