Svennis till Manchester city

Trevligt att Sven Göran Eriksson lir tränare går Manchester city. Ett gammalt hedersamt lag som en tid kämpat på utan att riktigt få till det. De har alltid varit det mindre laget vid sidan av Manchester United.

Jag gick ut i förrådet och rotade om jag hade några gamla pärmar kvar om engelsk fotoll från 70-talet. Jag hittade en pärm från 1977 då jag borde läst på gymnasiet men i stället plitade ner om allt om fotboll i en pärm. Vilket fantastiskt lag de hade på 70-talet. Den långe målvakten Joe Corrigan som även gjorde en del landskamper för England. Ytterbackarna Tony Book och Willie Donachie. Mittbacksklippan Tommy Booth sedan fick han bjässen Dave Watson till kompanjon. På mittfältet hade de "professorn" Colin Bell och den skotske landslagsmannen Asa Hartford. Mike Channon och Brian Kidd spelade ett tag för Manchester City. Innan dess hade storheter som den lille ettrige centern Francis Lee spelat för City och även Rodney Marsh innan han flyttade till att spela i USA. Anfallsstjärnan Denis Tueart spelade faktiskt också för City.

Det lir roligt att se vad Svennis kan åstadkomma.

Om Ljus i skymningen

Såg Aki Kaurismäkis film "Ljus i skymningen". Jag tycker verkligen om den här lågmälda långsamma stilen. Jag var nog finlända. De här fåordiga samtalen och de underbara möten mellan människor, till exempel mellan en flicka i en grill och en nattvakt. Vid ett tillfälle skall nattvakten säga till ett gäng att de måste ta hand om sin hund som stått bunden i en vecka. Han går in på krogen där de sitter och säger till dem. Sedan går de ut och skall göra upp. Det räcker med att se tre falvfulla ölglas så förstår man att de gör upp under tiden som kameran visar dessda tre ölglas. Filmen får fem poäng (5/5).

   Senare på kvällen visades "Long kiss goodnight". Det är ju en smaksak men jag tycker det var alldeles för mycket våld i den. Men Geena Davis är förstås bra(2/5).

Omväxling

För att få lite omväxling har jag startat en ny blogg för att få lite förströelse.
(Lite senare)
Sedan i morse vardet verkligen ångest. Det kostade 600 kronor att boka om Skagen! Jag had missat på datum när vi skulle åka och när vi bokat hotellet! Jag är en sådan klantskalle. Gymmet blev lite terapi i alla fall.

Det var flera jag kände på gymmet och det gick ganska bra.

Nu ska jag fortsätta lyssna till "Flickan som lekte med elden" av Stieg Larsson. Kristina lyssnar om på boken på CD-spelare, därför har jag varit tvungen att rippa kriminalromanen till min mp3-spelare.

Semester och Frank Zappa

Sitter i biblioteket hemma och lyssnar på Frank Zappas gamla "Apostrophe". Det går lite tid mellan varven som jag lyssnar på den, men varje gång jag lyssnar på den blir jag på bra humör och upprymd. Låten "Apostrophe" är en lång instrumentallåt. Jack Bruces karakteristiska basspel, Jim Gordons trummor och Frank Zappas sprättiga elgitarr.

Kristina är på undersökning i Borås idag. Hon har ringt och sagt att läkaren i Borås är bra.

Själv har jag läst färdigt "Män som hatar kvinnor" av Stieg Larsson. Det var en upplevelse att läsa den. En spännande deckare, men i den här dramatiska förloppet är det inbakat kritik och företeelser som författaren speciellt vill att läsaren skall uppmärksamma. Framför allt är det här kvinnor som misshandlas. Stieg Larsson har en bra kunskap om ljusskygga, otäcka  företeelser i Sverige som nazism och fascism. En spännande bok som det är svårt att lägga ifrån sig. Boken får fem poäng av mig. (5/5)
 
Jag började genast lyssna på hans andra bok "Flickan som lekte med elden" som jag har i min Mp3-spelare. Tog en promenad till affären Bonbon och lämnade tillbaka en dvd-dilm.
 
Mötte en lång vacker flicka som tog sig på kinden när våra ögon möttes vid Kvarnen. Varför gjorde hon det? Såg den pensionerade kranföraren vid Stora torget. Sedan såg jag honom igen utanför Ica. Hur sjutton hade han nunnit dit? Tänkte jag skulle köpt potatis, men jag glömde ort det. Det lev gräddfil och Loka-vatten i stället.

Det är blygrått i himlen och regnet hänger i luften. Jag gillar regn och att solen inte skiner för mycket. Då kan jag sitta inne och läsa och skriva utan att bli alltför spänd.

"One size fits all" är ganske bra av Frank Zappa är inte så dum heller. På denna skivan spelar George Duke klaviatur.


Den sjuka vården

Kristina har fått en svullnad på halsen. För några veckor sedan var hon hos en läkare och blev remitterad till Borås. För en vecka sedan fick hon ett långt formulär som skulle fyllas i om vilka prover hon tagit i Alingsås. Kristina visste inte vilka prover de tagit i Alingsås. I förrgår ringde hon vid ett-tiden till Vårdcentralen i Alingsås för att fråga vilka prover som tagits. Det enda svaret hon fick var att det kommer att vara kö resten av dagen. Igår ringde hon igen och fick samma svar igen. Nu ringde hon på morgonen och fick svaret att de ringer klockan 11.10. Och då får du stålsätta dig om du stöter på en grinig typ. Nej någon charm- eller utbildning i att vara trevlig har de inte fått.  Det smidigaste hade varit om Alingsås faxat eller skickat e-post till Borås. Men det är något som är trögt inom vården, svårt att fatta smidiga beslut.

Det är inte konstigt att många vänder sig till närliggande länder för att få vård. Eftersom det är så svårt att få tag på folk insom mindre kommuner så är det inte konstigt att många sätter sig och väntar på akuten vid Sahlgrenska i flera timmar och så får de svårt att få det att gå ihop. Privat sjukförsäkring kanske är vad du får ha, om du har råd med det.


Sommarregn och Stieg Larsson

Spöregn hela dagen. Det spelar inte så stor roll i och med att jag har Stieg Larsson att läsa. "Män som hatar kvinnor" läser jag nu. Den är väldigt detaljrik och namnen på nazister är bara att slå upp i Google så får du veta mer om en del individer han nämner.

Det är starkt med personer som haft en besvärlig barndom och gått ut skolan utan betyg. Sedan visar de sig vara extremt duktiga på något speciellt. Det finns en tjej i boken som haft en taskig barndom som visar sig väldigt skicklig på att gräva fram uppgifter om personer.


Regnig läsdag idag. Beställde Kalle Sändare och en violinkonsert Wolfgang Amadeus Mozart för att muntra upp mig lite.

I går gick jag på Alingsås Hälsostudio . Än så länge gäller mitt CSM-kort så jag kan träna på olika ställen. Jag träffade flera personer jag kände. På hemvägen mötte jag Olle från Hälsostudion. Han hälsade vänligt och det gjorde att resten av dagen blev bra.

Hemresan och matchen mot Sverige

Fullt på tåget när vi åkte hem. Det var ungdomar som nog firat midsommar någonstans. En tjej satt med ryggen mot mig och pratade med sin engelske pojkvän. En gammal dam med käpp satt bredvid Kristina, hon gick av vid Floda. En korpulent kille med rakt råttfärgat låg längst in och sov på sidan. Du såg hans mage. På golvet nedanför sig hade han en violett systembolagspåse med några persedlar i. Jag hörde honom yra:

-Nej jag gjorde inte fel.

-Vad menar du frågade jag?

-Jag är djävligt trött på det nu, men det är ju alla böter jag fick.

-Varför då?

-Alltså det var ju fest? Det är ju alltid fest när jag åker till Danmark och träffar mina kompisar. Det är ingen ursäkt, men jag måste ju gå på krogen när jag är i Danmark och träffar vänner. Dessutom hade jag snackat i ett halvår i lunchrummet i Göteborg om den här matchen och sagt att svenskarna inte skulle ha en chans. Tala om att jag var uppladdad inför den här matchen. Du vet, man liksom eldar upp varandra. Du vill liksom göra allt för laget. Har du varit på någon fotbollsmatch?

-Ja.

-Då förstår du kanske. Först åker jag till Köpenhamn, träffar vänner, jag är glad som en lärka. Jag blir full som en stupränna, matchen börjar, alla börjar sjunga. Plötsligt är det 3-0 till motståndarna. Sedan börjar Danskarna komma tillbaka och det är fullständig extas på läktarna. Då kommer en idiotisk back ur hemmalaget och klipper till en svensk, helt meningslöst för det var inte ens farligt. Domaren blåser straff till Sverige och utvisning på en av våra backar. Kan du förstå att då brister allt. Livet går i krackelerar. Jag är full som en stupränna och då tappar jag ju alla hämningarna. Och kompisarna hejar på. Jag måste bara in och klippa domaren för att rädda? vad ska jag säga lagets ära. Jag kan inte tänka klart, har du varit dyngrak?

-Det var längesedan.

-I vissa situationer glömmer man huvudet? Jag sprang in på plan och klippte till domaren. Det gick åt helvete för laget. Missar EM. Kan du förstå att världen rasade för mig. Och dessutom alla böter jag fick. Dessutom kan jag inte visa mig i mitt älskade Köpenhamn något mer.

-Ja du, livet är brutalt, sa jag klappade honom på axeln och klev av tåget.


Om Göteborgs Konstmuseum och Bergakungen

Gjorde en utflykt till Göteborg igår. Fick inspiration av min gode vän Gösta att gå och handla på KappAhl. Jag har ju faktiskt ett gammalt MedMera kort som jag inte använder. Det blev tre kalsonger och en t-skjorta. Tanten i kassan var inte så dryg idag utan riktigt hjälpsam när jag glömt koden till mitt MedMerakort.

 

Därefter linkade vi upp till Konstmuseet. I kassan satt två Securitasvakter. En av dem var faktiskt den söta låntagaren som jag kallar för Winona Ryder. Jag har sett henne förut här. Men jag får ingen ögonkontakt så jag hälsade inte. Fan, vad dumt. Du skadar ju ingen om du hälsar. Min kollega Hugh Hopper (namnet är påhittat) hälsar på alla och struntar i om han inte får något svar. Det surrar miljoner av tankar i huvudet. Kanske uniformerade vakter inte får hälsa? Kanske hon tycker jag är fånig, en gammal fåntratt? Kanske för att jag går med min fru?

   Göteborgs konstmuseum tycker jag är riktigt bra även utan någon specialutställning. Marcus Larsson, Carl Fredrik Hill, Hanna Pauli, Alfred Wahlberg med flera. Jag blev emellertid väldigt besviken på att de plockat bort Johan Krouthéns höstackar. Den har ju alltid hängt där. I stället hängde där en trist med Georg Pauli.

  Konstmuseet är ett självklart besök för en konstintresserad som besöker Göteborg.

   Efter Konstmuseet gick vi till biografen Bergakungen och såg Mr Brooks med Kevin Costner, Demi Moore och William Hurt. Innan filmen gick vi och tog en kopp kaffe på det trevliga kaféet. Mitt emot oss satt en trevlig student från Journalisthögskolan. Åter fick jag ingen ögonkontakt och det blev inte att jag hälsade. Han var där med sin flickvän och jag vet att han ibland är lite dryg, men trevlig om du tar honom på rätt sätt. Såg att han pekade på sin flickväns väska så hon inte skulle glömma den när de gick.

 

Mr Brooks gick vi mest på för jag gillar Kevin Costner. Han brukar ju spela hjälte, men här var han en psykopat. William Hurt spelade bra hans undermedvetna skugga som drev honom att mörda.


Spännande böcker

Igår blev jag färdig med Jan Fridegårds Offerrök. Trilogin Trägudarnas land, Gryningsfolket och Offerrök är ganska tung, men det är en klassiker. Jag hade den att läsa vid natttygsbordet.

Nu hade jag tänkt börja med Ian Rankins "The naming of the dead" som jag köpt i York, men Kristina tycker absolut jag måste läsa Stieg Larssons tre böcker först. Hon är alldeles salig över hans böcker, hon tycker de är så bra. Jag har börjat läsa Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson och jag tycker han flätar ihop texten väldigt elegant. Har kommit en bit på väg med Män som hatar kvinnor och Stieg Larsson har en förbluffande kunskap om människor och ljusskygga människor.

Sommarläsning

Har läst ut John Grishams Agenten nu. Den var riktigt spännande och underhållande, så det blir nog fler John Grisham som jag kommer att läsa. Det är alltid med lite om advokater och juridik. Den får fyra poäng 4/5

En annan höjdare jag läst nu Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. En fantastisk historia som du bär med dig länge. Det tog emellertid tid att komma in i den. Det handlar om Hercule Barfuss liv. Intrigen utspelar sig på 1800-talet. Här är en tänkvärd mening i dessa tider med hedersmord och annat hemskt "Dueller är en barbarisk sedvänja, muttrade Langhans. "Jag begriper inte varför folk skall ta livet av varann för något så föga ärorikt som heder." (Den vidunderliga kärlekens historia s. 220). Boken är tänkvärd, men den tog tid att läsa. Får fem poäng med viss tvekan (5/5)

En annan underbar bok som jag läst flera gånger och som jag började läsa igen på tåget är Dvärgen av Pär Lagerkvist. Det är alltid en smaksak, men huden nästan knottrar sig när jag läser hans fantastiska språk och hans fabuleringsförmåga. Dvärgen är väl det onda hos människan som för fam sådana vidunder som Hitler. Boken kom 1944. Törhända är Dvärgen bild för någon av Hitlers alla hejdukar. (5/5)

Härligt sommarregn

Regnet öser ner samtidigt som det lägrar sig en frisk sommardoft av prunkande gräs, lönn, ask, midsommarblomster med flera. Det är som att se i ett kalejdoskåp av färger som sprider sig över landskapet.
  
Gick till Ica och handlade potatis och jordgubbar. Köpte jordgubbar redan innan jag gick in på Ica för i går gick de åt fortare än du han säga amen. Nu sitter jag och lyssnar på Led Zeppelin (1). snart skall jag steka en laxfjäril med potatis.

Köpte en bukett midsommarblommor till Kristina igår och ställde på matsalsbordet. Nejlikor, borstnejlikor, prästkragar och blåklint.

Köpte lax och coca cola till lunch


Men du kan ju inte hålla på med fisk i köket när jag gör en midsommartårta!

Blygrå himmel men med små ljusglimtar

På drottningtorget står tidningsutdelarna som en försvarsmur för att dela ut tidningar. Tänker på Makelele, Thuram och Desailly.

Rättshaveristen var här och skrev lite. Hon var väldigt ilsken. Vad ska hon göra nu när vi har sommarstängt?
Gallrade gamla SOU-er från 50-talet. En hette "Enhetligt frihetsstraff m.m. Betänkande av strafflagsberedningen". (Tänker på polisen som blev skjuten av en psyksjuk. Det är kanske är dags öppna de gamla mentalsjukhusen som Beckomberga igen? Snygga upp och renovera dem.)

Fick ett mail från en mycket trevlig lärare som undrade om jag kommer att fortsätta hjälpa till även när biblioteket stängs. Jag sa att jag hjälper till så länge jag är här.


SOU:er och blöjbyte

Rättshaveristen var topp tunnor rasande igår för att hon inte kunde hitta en påse med ett viktigt brev i.

-Det är bypolisen? Jag vet att de är ute efter mig.

-Men jag har inte sett någon polis?

-Ja, de har ju inte uniform på sig, de är ju civilklädda, säger Rättshaveristen och ser på mig som inte var vid sunda vätskor.

 

Nästan bara Rättshaveristen här på dagen. På eftermiddagen kom Solstrålen och Terry Darracott (namnet är påhittat).

   Sedan kom det in en kvinna och ville veta om en bok fanns i Borås. Någon minut innan stängningsdags kom det in en doktorand och ville låna en uppsats. Det blev lite diskussioner och jag tappade bort en person jag höll på att göra omlån för. Det är aldrig bra att göra flera saker på en gång.


Någon hade tagit sig in på toaletten och ölade. Det låg trasiga ölflaskor i papperskorgen när vi skulle stänga.

 

I morse var det vanliga pendeltåget inställt så jag fick hoppa på ett pendeltåg som stannar vid varenda mjölkpall. Kom senare än jag tänkt till jobbet. I natt ville Kristina ha öppet fönster, jag kunde inte sova för jag har gräsallergi. Jag var rädd att väcka henne om jag gick upp och stängde fönstret för hon sov så sött.

 

På förmiddagen idag hade vi bara en besökare. Rättshaveristen hängde som vanligt på låset hon måste ju få iväg några brev innan sommaruppehållet.

 

Nu har jag kommit till gallring av avdelningen dammiga SOU:er från 50-talet. Ett berg av SOU-omslag eller bortrivna pärmar ligger på mitt bord. De får inte slängas i samma soptunna som själva Statens Offentliga Utredningar.

 

(Jag tror en gråhårig farbror och en mamma håller på att byta blöjor på en telning utanför fönstret? Men de diskuterar något också...)

Fick förresten mail från min gamle kollega sympatiske Derek Hales (namnet är påhittat). Han höll på att arbeta med sin bok.

Satt i lånedisken på eftermiddagen. Vi fick besök av en, kan kalla henne för, avvecklings.
Efter jobbet kom Gösta. Vi gick som vanligt till kafé husaren och åt Burgun, en assyrisk rätt. Gösta berättade om att han också varit med om nedläggning. Det var när Redbergsplatssens station lades ner.
   Hemma hade Kristina möte och då blir jag förpassad till biblioteket. Som tur var köpte jag en glass och en festis på stationen. Det är ruggigt varmt.


Det fasta handslaget

Det var nästan tomt på biblioteket. Bara en svart man som satt vid datorn intill Rättshaveristen. Kände igen honom. En blyg kille som varit här mycket. Jag minns honom från första dagen. Han visste inte var han bodde, visste inte sitt telefonnummer, han visste knappt var han var? Det är enda gången jag skrivit xxx i en låntagarpost?

-Hello how are you? Säger jag.

-Fine thanks, säger han och sträcker fram handen och ger mig ett hjärtligt handslag, I'm going home soon.
-Are you ready with your master thesis? frågar jag.
-Yes, I will just stay here a few days before I'm going home.

Jag tänker på hur viktigt det är att de säger något bra om landet när de åker tillbaka till sitt land. Killen sträcker fram handen och tar i hand igen, jag blir så lycklig över att tydligen ha gjort ett gott intryck.

-I really hope you will have nice time home when you go home, säger jag. Det blev lite fel, hade tänkt uttrycka mig på ett bättre sätt.

-Enjoy your work here, säger han. Lite knepigt jag drar mig till mines att jag på fredagarna sagt till honom ?enjoy your weekend?.

-Where do you come from?

-Zambia.

Killen går ut, jag saknar alltid de trevliga studenterna som går ut I livet.

 

Annars är det nästan bara Rättshaveristen på biblioteket som skriver sina ilskna brev.

-För att ett protokoll ska vara godkänt måste det vara underskrivet av mötesordförande, sekreterare och justerare!

Så nu åker det väck ur databasen, samma böcker som jag lade in för drygt ett år sedan.
"Wi Carl, med Guds Nåde, Sveriges, Göthes och Wendes Konung &c. &c., Arfvinge till Norrige, Hertig till Schlessvig Hollstein, Stormarn och Ditmarsen, Grefve till Oldenburg och Delmenhorst &c.," (Sveriges grundlagar 1862)

Led Zeppelins första

Innan jag åkte till York köpte jag Led Zeppelins första skiva. Jag är såpass gammal att jag borde väl lyssna mer på klassiskt, men jag tycker Led Zeppelins första är fenomenal. Jag är överraskad hur enastående bra den är. På Led Zeppelins första är det mycket sugande blues som till exempel "I can't quit you baby" och "You shook me". När det gäller bra rockmusiker hör du direkt att det är just dem. Hör direkt att det är Jimmy Pages gitarr, John Bohnhams smattrande trummor eller John Paul Jones ljuva basspel. Här i början på karriären låter Robert Plants sång som ett extra instrument. Texterna är i och för sig inget speciellt, mer att de skall förenas med melodierna. "You shook me" och "I can't quit you baby" är förresten skrivna av blueslegenden Willie Dixon. "Dazed and confused" är en riktig pärla som är skriven av Jimmy Page. Om jag inte minns fel kom Jimmy Page från Yarbirds där Jeff Beck och Eric Clapton spelade också. Bassisten John Paul Jones spelar orgel på några låtar. Alla som gilla hårdrock borde testa den här skivan. Den får fem poäng!

Om Härskarringen

Äntligen är jag klar med Härskarringen. Det är en Fantasy-klassiker så jag är glad att jag lyckats plöja igenom alla sidor. Stundtals har det känts segt med alla beskrivningar och alla slag.

Det är ett äventyr där det goda ska förstöra en ring för att den inte skall hamna i det ondas händer. Hobern Frode har fått i uppgift att ha hand om ringen och sedan förstöra den på samma plats som där den smiddes av den onde trollkarlen Sauron. På sin nödvändiga resa till smedjan har han med sig hjältar som Merry, Pippin och Sam Gamgi.

  Gör den som börjar tröttna på alla väsen som figurerar i romanen är ett tips att slå upp bilder i Google. Till exempel slog jag upp Gondor för att se hur slaget om Gondor såg ut. Eller hur ser Smeagol eller Gollum ut. Boken är fylld av intressanta miljöbeskrivningar och beskrivningar av figurer.

Nu skall jag ta och läsa något helt annat. Kanske en ljudbnok på Engelska.


Möglad potatis och den slöe motionären

När vi kom hem på natten igår så kände vi en stank från skafferiet. Då hade färskpotatisen möglat och jäst. Kristina blev alldeles till sig och började direkt skura. Hon höll på mellan 24.00 och 02.00. Jag hade nämligen gått med potatisen i en påse från skafferiet till diskbänken och då hade det runnit från den stinkande, mögliga potatisen.
image80
Foto från en skylt i fölnstret på ett tåg till Stanford

Tillbaka i vardagen. Tränade igår, när jag cyklade till gymmet cyklade en tjej om mig och loskade, hennes spottloska hamnade mitt i nyllet på mig. Träningen var som vanligt lugn. Läste en
blogg, Megafånens, om att han fick träningsvärk av ett pass. Jag har märkt att efter 17 års träning blir jag mer loj. Av misstag lade jag på 80 kilo i bänkpressen, gick i andra tankar. Tänkte direkt "vad fan har jag gjort! alldeles för jobbigt! Man ska njuta av livet!"
Tog direkt av 20 kilo så det blev för mig normal bänkpress.

Köpte havskatt idag av de trevliga Göteborgsfiskarna
-Vad är det där?
-Havskatt.
-De är nog för stora.
-De är så stora.
-Jag ska bara ha det till middag.
-Men då kan du ha det i morgon också.
-Okej då.
Jag går helt på trevlig marknadsföring. I York var de också trevliga och artiga, även om de söp. Ingen som spottade.

Sex dagar i York

York är en stad i mellersta England som jag varmt vill rekommendera om du vill ta del av lite brittisk historia.

Vi kom till York och Blue Bridge Hotel på eftermiddagen. Först RyanAir  från Säve flygplats ,Gothenburg airport, sedan tåg från Stansted till York via Peterborough 1792 kronor för två ur och retur. Vi lade märke till att det var påtagligt rent och snyggt i tågen. Efter ett tag förstod vi en orsak till varför. Vid fönstren stod det en skylt att den som ser någon kasta skräp eller gör annan skadegörelse skall ringa ett telefonnummer och sedan stod det ett nummer till polisen.

  Blue Bridge Hotel var dammigt och kallt. Jag fick direkt gå till receptionen och be om att få en ren filt och rene lakan. 64 pund natten kostade det.

image79
Eftersom det var sent på eftermiddagen flanerade vi ganska planlöst mot centrum. Det finns många kanaler och broar i York och överallt finns antika platser, bland annat från romartiden. Efter ha köpt några CD-böcker i en välsorterad bokhandel gick vi i solen längs en kanal. Där var massor med pubar och ölen flödade. Vid ett ställe låg en man helt utslagen vid kajkanten, full som ett vårdike. På vägen hem gick vi in på Mason arms. Beställde ett pint öl och en tallrik oxfilé.  Fick in ett fat med sönderkokta grönsaker och tjocka torra skivor med oxfilé som serverades av en dam i badskor, jeansshorts, och ett blått linne. Rena gruvarbetarlunchen och jag åt bara upp hälften. De sex männen vid bordet intill tjoade och drack massor med John Smith bitter öl. När donnan som serverade dukade av spillde hon ner rester på golvet.-Oh I´m so sorry I dropped that.


York 10/6-2007

Började dagen med att gå mot ringmuren. När vi gått vilse stoppade Kristina en guidad buss som visade York. Det var inte så dumt att se ringmuren, slottet olika museer med mera. Samtidigt talade en äldre herre som kunde allt om Yorks blodiga historia.

   Efter att ha gått av bussen gick vi till slottsmuseet som bestod av två delar. Vi utforskade först delen hur folk levde förr först. Det var byggt så du ibland kunde vandra på torg på kanske 1800-talet. Efter det här museet gick vi upp för en kulle till ett torn nära slottet. Längst uppe i befästningen var det en fantastisk utsikt över stan. Jag stapplade runt där för om du har svindel kan jag ju nämna att det inte var några speciellt höga staket runt tornet. Människorna såg ut som tennsoldater nedanför tornet.

Vi hoppade på turistbussen ett varv till. Därefter gick vi till det stora Järnvägsmuseet. Här fanns små och stora ånglok, moderna japanska tåg som i 300 kilometer. I en sal var det bara tåginredning och modelltåg. Det var rena labyrinten bland små och stora tåg.

-I don´t want you to get lost here, sa en mamma till sin dotter.

Jag tappade faktiskt bort Kristina men då satt hon i ett japanskt tåg som kunde gå i 300 kilometer i timmen.

image78
York 11/4-2007


Idag var Kristina på konferens med medicinbibliotekarier så jag fick vandra runt på staden själv. Jag tog det lite lugnt och tog en morgonfika på ett litet konditori som en mor och hennes dotter hade. Därefter tog jag andra delen av det historiska slottsmuseet. Andra delen handlade om olika krig som England deltagit i. Deras historia är blodig och krigisk. Jag inte kommer ihåg allt det stod om. Jag minns att det stod om härföraren och generalen Oliver Cromwell , New Model Army kallas hans armé. De grävde upp hans kropp ur sin grav och halshögg honom i efterhand 1661.

  Museet innehöll också mycket om andra världskriget. På bottenvåningen visades en utställning om gamla fängelser och bilder på olika tortyrinstrument som till exempel tumskruvar.

 

På vägen till en lugn park stötte jag på ett par som grälade på varandra så det dånade. Deras son satt på en trappa och såg ledsen ut. Det var mycket fylleri i York.

Efter det fantastiska museet gick jag till en park och satte mig och kopplade av en stund och läste John Grishams spännande och fängslande bok Agenten.

   På kvällen gick Kristina och jag på en spökvandring runt the Minister, katedralen. En man i hög hatt berättade om alla hus där som blivit hemsökta av spöken och folk som gått igen och människor som dött av någon oförklarlig anledning. Det var riktigt underhållande, mannen i hög hatt och skägg talade med inlevelse.

 

York 12/6-2007


   Idag ösregnade det. Jag gick in i Katedralen idag, nordeuropas största. Att inne i katedralen är som att gå på en stor fotbollsplan. Alla bänkrader och orgeln och alla människor inne i katedralen. Mäktigast av allt är ju det stora glasfönstermålningarna. Jag valde att gå en extrapromenad i kryptan. Där gick vi följa katedralen från början till medern tid. Där fanns lämningar från den romerska tiden. Jag hoppade över de 250 trappstegen upp i tornet. Jag hade bara fått svindel och förmodligen fallit ner från toppen av tornet.

image77
York 13/6

Idag var Kristina ledig så vi började med att gå på Fairfax museum. Gamla damer guidade oss runt i prydligt utstyrda rum där den förmögna familjen Fairfax bott. De hade elva betjänter och sängen var hög av madrasser för att herrskapet i familjen alltid skulle ligga lite högre än tjänstefolket. Familjen Fairfax bodde flott i alla fall.

   Efter Fairfax gick vi till konstmuseet som bara hade äldre brittisk konst. Det var inte så väldigt stort och de hade delat upp det efter målningar av personer, historiska motiv och tavlor av en fransk konstnär som påverkat  brittiska konstnärer.

   Därefter gick vi och tittade i butiker. Marks & Spencer till exempel. Hörde en mamma som sa till sin grabb då han stojade för mycket:

-Stopp messing around.

När Kristina gick för länge och tittade bland kläder sa jag.

-Would you pleace stop messing around. Det blev ingen mer pubmat I York, vi gick till pizzerior, det var ett mer säkert kort. Sista kvällen gick vi till en välbesökt pizzeria nära hotellet. Jag åt spaggetti och drack en John Smith öl från Yorkshire.

Vi brydde oss inte om det berömda vikingamuseet för vi hade hört att det inte var så intressant för vuxna.

Skandalen på Roliga timmen 1967

Min 80-åriga faster berättade en gång som barn sa till farfar:

-Vad hemskt om världen går under.

-Varför då? Svarade farfar då.

 

På perrongen mitt emot såg jag han som liknade Duane Allman som jag skrev om häromdagen. Jag blev rädd att han läst vad jag skrev och skulle komma över och ge mig på käften. Chansen är inte så stor i och för sig. På tåget hamnade jag bredvid en man i grå jacka som luktade svett. Bäst att hålla sig undan för han hade ganska kraftiga händer.

 

På biblioteket är det ganska tomt på studenter. Nästan bara Rättshaveristen är här och kämpar med sina överklaganden. Hon hade en sommarjeansjacka idag.

 

-Får vi kopiera overhead papper på datorskrivaren? Frågade en lång student.

Sonja (namnet är påhittat) tittar på mig.
Vad fan ska jag säga vilket problem. Tänk om den fastnar i skrivaren? Men vi är ju här för besökarna?

-Öööh.

Sonja räddar mig.

-Om ni går över till ekonomiska så klarar deras skrivare det.

 

Hårt klimat i Sverige. Jag slänger SOU:er på löpande band. Som Chaplin skruvar i Moderna tider. Lyssnar på Patita av Bach  nr 1 på Klassisk radio.

 

-Jag känner ingen som jobbar så hårt som dig.

-Tack.

Det var ju snällt, men vad ska jag göra annars?

 

Lyssnade mycket på Povel Ramel. Hade med en skiva av honom till Roliga timmen när jag gick i tredje klass. Det blev katastrof, min fröken kände sig så chikanerad och blev jättearg. Det var den här knäppuppskivan med Siskorna i björken på ena sidan och med Martin Ljung Upptäcktsresanden på andra. Kom bara till ordet "pinuppor" på Upptäktsresanden sedan stängde fröken av skivan. Det upplevdes självklart som kränkande för henne att alla skrattade.
Jag tycker Povel Ramel som dog i förrgår var fantastiskt bra. Enastående bra på att snickra ihop texter och melodier.

 Så lev på, må så gott och gör det bästa av sakläget.

Mitt nationaldagsfirande

Kommer mest att sitta och läsa Härskaringen på nationaldagen och ta en kort promenad. Nationaldagen 6 juni blev ju Svenska flaggans 1893 dag tack vare Artur Hazelius, Skansens grundare. 6 juni 1523 var den dagen då Gustav Vasa valdes till kung och 6 juni antogs 1523 års regeringsform och man fastslog en regeringsform om mänskliga fri och rättigheter. (Var på studentmiddag igår. Det var en himla tur att jag höll klaffen och inte sa varför jag trodde att man firade nationaldag... trodde det var någon kunglig födelsedag. Min svåger Bengt visste hela historien, så vilken tur att jag höll klaffen. Inte så konstigt att jag var dålig i skolan. Jag blir så nervös när jag ställs inför ett problem. Jag kallade min svågers kusin för att vara hans bror, trots att jag visste att han bara har en syster. Jag är rädd att släktingar skall tro att jag blivit lite så att säga från vettet och trög. Min svåger är alltså en mycket fin och god människa. Men det var skönt att komma hem och fundera över sakernas tillstånd.)

Jag tycker väldigt illa om hatbrott, rasism, homofobi med mera.
Angående regeringsformen så tänker jag i dessa dagar på 1974 års regeringsform:

"Kapitel 1 Statsskickets grunder
 § 1 All offentlig makt utgår från folket. Den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning och på allmän och lika rösträtt. Den förverkligas genom ett representativt och parlamentariskt statsskick och genom kommunal självstyrelse. Den offentliga makten utövas under lagarna.

§ 2. Den offentliga makten skall utövas med repekt för all människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
  Den enskilas personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmäna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet.
  Det allmänna skall främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer. Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom alla samhällets områden samt värna om den enskildes privatliv och familjeliv.  Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.
  Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. (lag 2002:903)"

Kanske inte är så dumt att ha regeringsformen i bakhuvudet när du ser på nyheter eller läser tidningar.

Dagbok från resor under 1900-talets början

En annan bok som var på väg att kastas men som jag räddade är Julius Juhlins "Minnen". Speciellt hans resor runt om i världen. Okej för att han var en naiv och ingen falsk blygsamhet. Men kors var underhållande boken var när jag streckläste den en sommar. Julius Juhlin är min farmors far och han skrev en memoarbok på över 600 sidor. Jag får en känsla av att han har skrivit i en rasande takt. Här några meningar där han beskriver sin tid som rektor i Skara:
"Under de första rektorsåret var jag ganska sträng mot lärljungarna, så att stryk alltemellanåt vankades, då någon lärljunge därav gjort sig förtjänt. Detta hade tydligen kommit till höga vederbörandes öron, ty då kanslirådet Gustrin en gång kom till Skara för att inspektera läroverket, sade han till mig: 'Man säger, att du lär klå pojkarna ganska duktigt." Jag svarade: 'Ja, riktigt ordentligt, men jag har aldrig ännu utdelat  en örfil.. Däremot har jag en smidig och bra käpp, med vilken jag klår dem, som därav är i behov." (s. 62 f.)

image74
Tsar Nikolaus II med son

Sedan blev han General postdirektör och ville hängivet sprida postväsendets nödvändighet. Här ett citat när han besöker Moskva och Kreml:
"Sedan vi genomströvat Kreml, gällde det att komma ut därifrån, vilket ej visade sig lätt. Jag kan skryta med att jag varit fånge i Kreml, visserligen blott en halv timme, men det var dock så under en halv timme. När jag av min adjutant, översten, artigt erbjöds att stiga ut genom gallerporten, stuckos två långa bajonetter ej i, utan som väl var, framför magen på mig. Den ene av de båda vakthavande soldaterna var befälhavare vid gallergrinden. Han vägrade oss absolut gå genom gallergrinden. Hans höge chef, översten, befallde honom att öppna, men han vägrade bestämt. Vi vore alla fångar i Kreml. /.../ Översten sade, att han för dagen var tjänstgörande kommendant i Kreml, enär den ordinarie kómmendanten (Pettersson!) från Lettland för dagen var tjänstledig. Det hjälpte ej. Korpralen sade, att han släppte ut oss på befallning endast av den riktige kommendantan. /.../Slutligen lyckades han, och Pettersson beviljade oss nådigt tillstånd att utan skriftlig order från utrikesdepartementet lämna Kreml."
image75

Elsa Brändström och Ethel von Heidenstam


Pressen och tryckfriheten

I magasinet hittade jag en bok från 1941 som hette Pressen och tryckfriheten och var skriven av min farfar Knut Petersson. Ingen hade lånat boken såg jag i lånestatistiken så jag makulerade den och tog hem den. Annars hade boken slängts i soporna. Jag vet ju att Hitler censurerade svensk press under andra världskriget, till exempel Göteborgs Handels och Sjöfartstidning. Mitt under brinnande krig skrev han den här lilla texten på 64 sidor.    
  "Tidningspressen är född ofri. Redan vid sitt första framtädande möttes den av en despotisk, ängsligt vakande statsmakt , som ogärna såg den öppna nya kunskapskällor åt en okritisk menighet om världens gång och överhetens förehavanden." (s.3)
"Censuren och statsjournalistiken äro två faktorer, som under långa tider skulle komma att dominera förhållandet mellan statsmakten och tidningspressen." (s. 3)

Farfar och jag för vid pass fyrtio år sedan

Här citerar han engelske författaren John Milton:
"Den verkliga faran ligger icke i någon dylik meningarnas tvedräkt men väl i kärleken till det likformiga. 'Jag fruktar fortfarande, att den yttre likformighetens järnhårda ok satt ett slavmärke på våra nackar och att vi ännu jagas av anständighetens vitklädda spöke. Vi snubbla och bli otåliga vid minsta tecken på att den ena församlingen skiljer sig från den andra även om det gäller bisaker. Vår benägenhet att förtrycka och vår obenägenhet att återställa varje sanning, som förslavats under sedvanans järngrepp, ha lärt oss att föga akta om den ena sanningen skiljes från den andra - vilket dock av all söndring är den svåraste." (s. 16)"

Bra skrivet i dessa tider i då det förekommer hatbrott och annat elände.

"Sådan är fördelen med att läsa alla slags böcker, resolverar Milton. Det finns nackdelar men de väga lätt i jämförelse med nyttan. Otrons smitta kan ingalunda utestängas med censurens hjälp - den flyger på tusen andra vägar  över hav och land huru hårt vi än låsa munnen på vår press. Undertrycka vi alla böcker, som bidraga till att fläcka liv och lära, så förlora vi all förmåga att vederlägga våra motståndare. " (s. 10)