Spanien värdiga mästare

Spanien var värdiga EM-mästare. Tyskarna såg ut som jättar där de ångade fram i finalen men de små kvicka spaniorerna var bäst. Målvakten Garcia, hela backlinjen med Puyol i spetsen. Torres en blixtsnabb anfallsspelare. Senna var lysande som ankare på mittfältet. Och den här passningsspecialisten Cesc Fabregas tror jag han hette. Det är en njutning att se honom glida fram. Lille ettrige yttern Silva var också underhållande att se. Ytterbacken Ramos med de granithårda tacklingarna. Och han som spelade bredvid Puyol i mittförsvaret också.

Avkopplande semester

Söndag och semester. Gick mest omkring och läste och skrev lite. På eftermiddagen var jag på gymmet. Det var väl okej även ifall jag känner mig lite utanför bland alla ungdomarna. Men bara jag får gjort mitt program är allt bra.
  Lyssnade på Vivaldis årstiderna, Mozart, Captain Beefheart och
Glenn Gould när han spelar Bach. Goulds pianospel är väldigt rogivande.
   I kväll är det i alla fall fotboll. Tippar nog att Spanien vinner. Men det är svårtippat i och med att Tyskland alltid är bra när det gäller.

Äventyr på Liseberg

Sov dåligt. Vaknade skräckslagen klockan tre och tänkte på om jag glömt en massa på min gamla arbetsplars. Somade om först vid fyra. Lyssnade Lite på Captain Beefheart innan vi åkte till Göteborg.

Gösta och Klas åker Balder förra sommaren

Klas och Gösta åker Balder på Liseberg förra sommaren


Första semesterdagen gjorde vi en utflykt till Göteborg. När vi kom till Göteborg började vi med att plöja oss igenom folkmassan till Åhléns. jag blir alldelers yr av all människor. Kristina skulle köpa strumpor på Åhlens. När jag väntade medan Kristina gick och sonderade terrängen bland damkläder gick en flicka förbi och tittade på kläder "Jag gör ingenting. Bara går." Efter att Kristina köpt några blå strumpor gick vi vidare till Claes & Olsson. Kristina skulle ha en gymmatta för att träna armhävningar på. Där var det ännu mer människor och ännu svårare att hitta.

Vid Lilla Bommen tog vi femmans spårvagn, när åkte förbi Gustav Adolfs torg var det fullt med folk där och många banderoller. Det var först när jag kom hem som jag hörde på nyheterna att det var en demonstration mot FRA-lagen. Ringde Gösta vid Valand. Han höll precis på med att gå igenom en hög papper från facket så han kände sig lite stressad.

   På Liseberg gick Kristina och jag på restaurang Värdshuset. Ganska dyrt men den är trevlig och så är det tradition att gå en eller två gånger om året. Kristina tog bondomelett och vatten och jag åt fisksoppa och en öl. När vi gick ut såg vi att Göteborgs starke man Göran Johansson gick in på Värdshuset.

    Efteråt gick vi till lilla scenen och lyssnade på orkestern som kommit i stället för Ronnie Hartleys orkester. Kapellmästare var Lars Kvensler och Markurs Larsson sjöng solosång. Det var riktigt bra och avkopplande med Wienervals blandat Frank Sinatra. När vi suttit där en timme och skulle gå.
Gösta och Kristina på Liseberg 
Gösta och Kristina promenerar på Liseberg

Då kom Gösta och så ville han sitta där och lyssna. Tror det var två låtar vi hörde sedan tröttnade jag. Gick raka spåret till butiken där de sålde våfflor. Jag valde en våffla med hjortronsylt, gräddglass och vispadgrädde på (tror dock att det var grädde från en sådan här gräddtub?) och en kopp kaffe också. Jag tror Gösta valde samma våffla. Kristina gick och köpte en bägare glass.

   Gösta kände sig loj efter att ha hållt på med fackpapper hela förmiddagen så han ville inte åka Balder som vi vanligtvis gör. I stället spenderade vi fem kronor var på ett Lyckohjul som hade prylar från Hus och Hem. Hjulet stannade på nummer ett och vi hade femton och sexton.
Lyckohjulet Hus och Hem

Gösta och Klas ska vinna prylar på Lyckohjulet, men idag hade vi oflyt det
blev nummer ett. Vi trodde det skulle bli femton eller sexton.


Slokörade bestämde vi oss för att åka pariserhjulet i stället. I Pariserhjulet var det lugnt och skönt att sväva upp i skyn och ha utsikt över nästan hela Göteborg.

Äventyr i Pariserhjulet på Liseberg
Gösta och Klas njuter av utsikten

Nu har jag blivit lugnare
Här är det lugnt i Pariserhjulet (foto Gösta Lindborg)

   När vi hade klarat av Pariserhjulet spankulerade vi bort mot nya tillställningen Evert Taubes värld.

  "Det är så mycket fågelsång här, det måste vara högtalare?" sa Gösta.

  "Vet inte... nej där såg jag en Koltrast. Det är säkert riktiga fåglar i buskarna."

Det här nya begivenheten som heter Evert Taubes värld var riktigt bra. Det var musik av Evert Taube och det visades filmer och brev av Evert Taube.
   Klockan var över sex när vi lämnade nöjesfältet.
Gösta tar en rökpaus
Kopplar av utanför Värdshuset


Offensiva Spanien till final

Så närmar det sig slutet på fotbolls-EM. Tyskland Spanien i final. Såg matchen Spanien-Ryssland igår (3-0). Jag har verkligen blivit förtjust i ryssarnas anfallsspel, men de spanska granitblocken, Carlos Marchena och Carles Puyol, i försvaret satte stopp för det underhållande ryska spelet. Arsjavin och Pavljutjenko syntes knappt alls. Senna, ankaret på mittfältet, var också lysande. Finalen då? Tyskland är alltid bra när det gäller, men den här gången får de svårt. Tror Spanien vinner.Har läst ut Tusen strålande solar av Khaled Hosseini nu. Det är en suverän bok som jag verkligen rekommenderar. Boken handlar om vänskap och om kvinnor kämpar i ett patriarkat med misshandel och förtryck. Får också mer förståelse för varför folk väljer att fly från sitt hemland krig och förtryck. Det är en mycket fängslande bok som det är svårt att lägga ifrån sig.

Biblioteket går i graven

Åkte lokaltåget idag. Det var så mycket folk att många fick stå från Lerum. Det kom kontrollanter idag. Det var en med avrakat hår som jag inte kände igen. Jag kände däremot igen en äldre som också kontrollerade. Tror han var kontrollant för så länge sedan som då jag körde buss. Förstod att det var något på gång eftersom tågvärden, som liknar Robert Fripp, gick som en olsalig ande fram och tillbaka i vagnen. Som vanligt ropade han ut "Tack för att ni tar med er Metro när ni går, och han önskade alla som går på semester en trevlig semester". Minns när jag körde buss att det så småningom blev att jag ropade ut en massa onödigt i högtalarna.


På jobbet var allt stängt. Flyttkillar kom med vagnar och flyttade möbler till några salar. En lastbil kom och ställde av en container utanför biblioteket för att kasta vid pass tjugotusen böcker. Intendenten var lite missnöjd för att vi inte kastat fler böcker. Men det har ju hela tiden varit folk som hämtat böcker. Och när vi fyllt tunnorna har vi fått vänta på att de tömts. På Ica i Haga pratade jag lite med en trevlig städerska som jag kanske inte träffar igen.

  Fortsätter rensa på mitt rum. Slänger papper som jag trott att jag någon gång skulle läsa.

På eftermiddagen rusar en höggravid kvinna in.
-Jag har sett i Gunda att boken The BBC public institution and private world ska finna här.
-Det är ju det att vi håller på att avvecklar. Vår lokala katalog läggs ner idag. Jag ska se i alla fall... nej den har varit på Bu och alla Bu har flyttats upp till Seminariegatan.
-Jag får väl fjärrlåna då? sa hon.
-Ja det kan du göra på andra sidan gatan, sa jag.
-Nej det gör jag själv, sa hon.

En lång man som ser ut som en basketbollspelare kliver in genom dörren.
-Var har ni avhandlingar någonstans? frågar han.
-De är ju inbakade i samlingarna. Förresten håller vi på att avveckla så det är inte säkert att den finns. Vad heter boken? frågar jag.
-Författaren heter Patrick Stålgren.
-Okej, vad heter boken? Tror det är ungefär 20 000 böcker kvar. Men jag ska se i katalogen... Ja vi har den, den står på Oc (dvs Statsvetenskap). Jag tror vi har lite Oc kvar, sa jag.
Går bort till hyllan Oc och letar bland de fåtaliga böcker som finns kvar där.
-Här är den... du får den... ska bara avmagnetisera, sa jag.

På eftermiddagen kom Nina (namnet är fingerat) in som ett yrväder. Hon hade fått tag på en bil så hunde ta med sig sex kartonger med Nytt juridiskt arkiv avd. 1 och 2 och domar från hovrätten. Sedan fyllde hon sju kassar med böcker på K (dvs historia). Det slutade med nio kassar böcker. Bland annat Statens Offentliga Utredningar efter 1996. Och så en stol i knät.

  Det sista var att skärmen på datorn i lånedisken färgades grön. På det viset slutade allt här. Om fem veckor blir det att spotta i nävarna och ge allt på ett annat bibliotek.

Plockar ihop det sista som ska sparas

Stämplade sex kartonger som var fulla med böcker som Nina (namnet är fingerat) vill ha. Rensade ur pärmarna på rummet. Sparade slutrapporten från artikelkatalogiseringen jag höll på med för flera år sedan. Även minnesanteckningar från veckomöten sparade jag i en mapp. Åt lunch på Pizza lilla Paris. Ett säkert ställe med trevlig personal. Träffade en mycket trevlig kollega och vän. Kan kalla honom för Carlos Santillana.
(när jag just skulle säga hej då och gå in till mitt jobb frågade jag honom "är det okej att jag kallar dig för Bobby Moore?" Han bara log vänligt. Direkt när jag kom till jobbet förstod jag att namnet naturligtvis skulle vara Carlos Santillana i stället).

Captain Beefheart & the Magic Band med den vackra sången Mirror Man:Nästan tomt på biblioteket på eftermiddagen. Ute hänger regnet i luften. Två unga damer var inne och letade efter böcker de kunde ha som sommarläsning.

Mannen med Spingsteentröjan

Nästan fomt på jobbet. Satte upp lite skyltar om böcker som ska slängas. En flicka satt och läste och en utländsk student satt vid datorn.

På väg hem var det fullt på spårvagnen. En dam med en liten flicka i knät satt bredvid mig "Belgrad nästa... Belgrad nästa", sa den lilla flickan när spårvagnen rullade in på stationen. Stationen är stökig på somrarna. En man försökte växla hundra kronor av mannen i receptionen på centralens toalett. Mannen i receptionen gjorde en avvisande gest med armen. Tåget från Göteborg var sent och fullsatt. Hälsade på en Alingsåspolitiker som åkte med tåget. Han kanske inte kom ihåg mig? Jag träffade honom på en komunpolitikkurs för några år sedan.
  När jag kom till Alingsås gick jag till gymmet och tränade ryggen. En kille med en Springsteentröja tränade på Smithmaskinen. Det börjar närma sig Springsteenkonserten. Tröjan var från The Rising-turnén så den hade några år på nacken.
Gösta vid Sundby sjukhus
Gösta utanför Sunby sjukhus i Strängnäs. Sjukhuset är ett nedlagt mentalsjukhus där Gösta arbetade som skötare för många år sedan

Fånga dagen

Tur att jag tog den här veckan och arbetade också. Det är återvinningstunnor som ska köras ut på trottoaren och tömmas. På varje hyllplan ska det antecknas om vad som ska slängas eller sparas. Annars händer det inte så mycket för ytterdörren är låst så inga besökare kommer in. En och annan lärare som har nyckel kommer in och frågar efter böcker. "Det är slut nu", sa Jelena i morse. Cirkeln är sluten . Jag har skrivit om bibliotekets uppgång och fall. På alla hyllplan sitter skyltar om vad som ska kastas.


Kristina har semester men hon är uppe och grejar när jag går till jobbet. 

På tåget får jag klämma in mig i de här gamla lokaltågen eftersom de dragit in direkttåget jag brukar åka med. Idag kom jag i alla fall bredvid en tjej som luktade gott av parfym. Igår kom jag bredvid en man som hade cyklat och han luktade skarpt svett. Han frågade inte ens om platsen var ledig. Jo, kanske ska säga att jag tycker tågvärden idag är bra. Hon har lite bulliga kinder, glasögon. Hon är tydlig när hon säger "skulle jag kunna få se på biljetterna". Ofta smyger de sig på bakifrån. Då får de skylla sig själva om det tar tid.


Blues och anka på midsommar

På fredagsmorgonen tog bilen upp till Strängnäs. Gjorde en paus vid Finnerödja och drack kaffe och åt pepparkakor. Köpte en låda jordgubbar för 45 kronor. Lunch åt vi i på vägkrogen Dinners i Arboga. Fläskfilé med sylt och stekpotatis och kaffe och äppelpaj efteråt. 
Midsommar i Finneröja
Kaffepaus vid Finnerödja Hembygdsgård (foto Gösta)


Gösta och Kristina utanför Laurits hotell
Kristina och Gösta på ångbåtsbryggan nedanför Laurits hotell

   Vid fyra på eftermiddagen checkade vi in på det lilla Laurits hotell vid ångbårsbryggan. Kristina och jag fick utsikt över hamnen.

  På kvällen åt vi middag med Kristinas bror Anders och hans familj. Vi bjöds på grillade köttbitar, sill, ägghalvor, rökt lax och grönsaker. Vi drack Lokavatten till.

Nlues med Pelpe i Sala
Spelar i Per-Lennarts Replokal (foto Gösta)

På Lördagen åkte Gösta och jag till Sala. Jag hade ju hört Gösta prata om den skicklige gitarristen "Pelpe", eller Per-Lennart, sedan många år. Han spelade ju i ett bluesband som Gösta spelade med som tonåring. Ändå blev jag ganska överraskad över den här ganska korte solbrände, leendes mannen, som öppnade. Han såg inte ut som på de bilderna jag sett.

   Först såg vi en dvd-film när Cream spelade i Royal Albert Hall. Vi åt anka till lunch på en kinarestaurang. Efter lunchen begav vi oss till Ungdomens hus där Pelpe hade en replokal med sitt band.

-Det är ungdomar som spelar här också... det är ett jävla väsen.

I replokalen har han en basgitarr och börjar direkt spela Rolling Stones Sympathy for the Devil och Gösta håller takten på trummorna.

-Spela Spoonful, ropar jag när de nästan lirat i en timme.

Pelpe spelar nästan lika virtuost som självaste Jack Bruce.


Vi kom tillbaka till Strägnäs lagom till middag. På kvällen satt vi och huttrade på en krog som visade matchen Ryssland - Holland. Kan bara konstatera att Ryssland var oerhört bra. Den här lille Andrej Arsjavin är ju en njutning att se spela.

Utanför Laurits hotell i Strägnäs
Lugn men kylig midsommar i Stängnäs (foto Kristina)

Åkte tidigt på söndagsförmiddagen efter att ha ätit en rejäl frukost på Laurits hotell. Vi besökte också den magnifika domkyrkan innan vi åkte. Freskmålningarna i taket och på väggarna var underbara.

   Hemresan gick väl bra, men vid tvåtiden började det bli en otrevlig gröt av bilar.
Gösta och Per Lennart spelar Willy Dixons Spoonful
Gösta och Pelpe spelar Spoonful (foto Klas)

Återförening i Sala
Gösta och Per-Lennart i Sala. Lyssnade på Rolling Stones, the Who och Jethro Tull innan vi begav oss till replokalen.


Triffids - Wide open road


Snöplig sorti från EM

Såg matchen mellan Sverige och Ryssland igår. Det är bara att gratulera Ryssland till en bra match. Ryssarna hade kunnat göra många fler mål. Inte mycket att säga om Sverige, ingen som utmärkte sig direkt. Målvakten Anders Isaksson var nog bäst. Det funkade inte riktigt att få upp bollen i anfallet, verkade hela tiden komma någon ryss i vägen. Möjligtvis blev det lite bättre den korta stunden Kim Källström var inne. Tycker att Källström ska bli kapten. Sven Göran Eriksson skulle bli bra som tränare eller Roland Nilsson. Eller varför inte någon duktig utländsk tränare?


I sista minuten

Regnet hänger i luften som en cementgrå matta. Ser min syster på tåget men hon ser inte mig.


På eftermiddagen kom det folk från Statsvetenskap och samlade ihop böcker för att ta till institutionen. En ung man som läser lite av varje fyllde flera kassar med böcker.
-Ni får ta allt i det här hörnet, inga av böckerna här finns på vår lista. Alla som fanns på listan har vi packat ner i kartonger, sa jag.

-De här gamla kartböckerna då? Sa en kvinna från Statsvetenskap.

-De är inte med på listan så de får du ta, sa jag.

-De är ju inte kloka, sa doktoranden.

Efter lunch kom det ner doktorander från Statsvetenskap. Först hämtade de upp alla tidskrifter de kunde hitta som rörde Statsvetenskap. Bland annat Electoral Studies. En timme senare kom de tillbaka med kartonger. Fyller kartonger med Nationalencyklopedin, Encyclopedia Britannica.

Pratar lite med kvinnan som lassat på ett par kartonger på en vagn.

-Det är ju intressant att läsa gammal litteratur också, sa hon.

-Ja kartor ritas ju om, sa jag.

-Ja, det är ju intressant att läsa hur det var förr. Men sedan kanske jag inte hinner läsa allt.

Två yngre män kommer och fyller kartonger med tidskrifter.

-Tror det finns mycket där nere som inte finns på UB, sa en av doktoranderna.


Sedan kommer en lärare och vill låna om fyrtio böcker.

-Får man ta allt här eller? Frågar hon en doktorand.

-Ja, jag tror man får ta allt. Jag tror han plockat ut allt som ska sparas.


En gammal John Locke

Såg att luften var slut på mitt framdäck när jag cyklade till stationen. Åkte lokaltåget som stannar vid varenda mjölkläpp idag. Redan vid Floda var tåget fullsatt. En lång kvinna frågade om stolen bredvid mig var ledig. Det var artigt och jag log lite grand och svarade "ja". Sedan fortsatte jag läsa Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.


På jobbet slängde uppsatser från Internationella magisterprogrammet. När Rättshaveristen, eller Nina (namnet är fingerat) hörde mig slänga kom hon genast springande.

"Nej släng inte... ", sa hon.

"Jag måste", sa jag.

"Vet du hur lång tid det tar att bygga upp ett sådant här bibliotek?" frågade hon.

"Ja... trettio år kanske... om det någonsin går i och med att det är så mycket unikt material", sa jag.

Alla uppsatserna finns i alla fall inscannade på pdf. På rummet har jag en John Locke från 1700-talet.

"Finns det något kartotek på alla böckerna... så det finns kvar som minne?" frågade Nina.

"Nej den är slängd, men det skulle väl vara katalogen Ida förstås... men den ska ju läggas ner..."

"Snälla spara den, som ett minne".

Nja, vet inte hur det ska gå till? 55 000 böcker i Word.

För Nina blir det tråkigt när biblioteket läggs ned. Här har varit en plats där hon kunnat sitta och prata om sakernas tillstånd och ibland fått en kopp kaffe och kaka.


Åt lunch med min syster. Hon vill att vi kommer till Koster i sommar. Det var åratalsedan jag var där. Har för mig vi tog ekan till Nordvikarna då.


Tillbaka på jobbet. Nina går förbi med en lagbok under armen.

"Åh herregud", sa hon.

"Du får mejsla ut de små ögonblicken i livet", sa jag.

"Hur ska jag kunna göra det när jag blir nedtryckt hela tiden.har du tänkt på det där med att rädda Ida eller vad du kallade det?"

"Nja, det blir nog svårt?"


En ung man kommer in och frågar efter "Verdandi genom femtio år"

"Boken finns bara här, det stod Samhvet?"

"Jag vet inte, den kanske är utplockad... vi håller ju på att avvecklar", sa jag, "det är troligt att de har boken men den är inte katalogiserad".

"Avvecklar ni ett sådant här fint bibliotek?" sa han.

"Jag kan följa med dig ner och titta".

Jag följer med honom ner och kan konstatera att boken inte finns kvar.

"Du kan titta runt lite här. Hittar du något så får du ta det."

"Har ni någon Historia?"

"Ja vi har lite K och Kc kvar, det är vad vi har av historia."


En flicka kommer in och undrar om vi har The China Journal? Hon visar mig en lapp med en artikel från 2007.

"Nej vi har inte så långt tillbaka. Och den fanns inte elektroniskt?"

"Nej, bara fram till 2004", sa tjejen.

"Då blir det fjärrlån då, men det kostar."

"Nej jag hinner nog inte det, jag åker till Kina nästa vecka."

"Men jag kan se i Libris om du har vägarna förbi något annat universitet."

"Libris, vad är det?"

"Jag ser att Lund har tidskriften", sa jag.

"Men vad bra jag har några kamrater."


Flyga Drake - en läsvärd och spännande bok

Tåget till Göteborg var inställt igår så jag fick ta det vanliga lokaltåget som stannar vid varje mjölkkläpp. Jag kunde i alla fall läsa ut Khaled Hosseinis fantastiska och lärorika bok Flyga Drake. En bok som ger inblick i landet Afghanistan med alla dess folkgrupper. En lärorik bok om Hazarer, Pashtuner och Talibaner. Förstår att Sovjetunionens ockupation innebar en vändpunkt för detta vackra landet med en hårdigare blodigare tid. Flyga Drake handlar om vänskap och svek. Senare delen handlar om huvudpersonen Amirs kamp att få ut en pojke ur Afghanistan. Jag rekommenderar verkligen Flyga Drake.


  På hemvägen från jobbet var tåget jag brukar ta inställt så jag fick lite på stationen. Då såg jag att det låg travar av Tusen strålande solar Khaled Hosseini. Jag kunde inte hålla mig från att köpa den också. Detta trots att jag hade med mig en biografi om Arvid Lindman.

Potatisfestivalen

Var en stund på Potatisfestivalen. Vi såg Galenskaparna. Inte riktigt min stil , men de är väl ganska mysiga. Barnen sjöng med och gjorde high five med gubbarna i gänget. De gråhåriga pensionärerna sjöng också med. Den sista sången är emellertid ganska bra "Det ska va gott att leva, annars kan det kvitta". I början var det en ung man som puttade på mig för att jag stod i vägen. Sedan funderade jag på hur jag enklast skulle ta mig ut ur tältet för att inte möta honom. Tack och lov hittade jag en glipa i tältduken. Kristina tyckte om Galanskaparna i alla fall.
   Vid en restaurang intill ån vid Stora torget åt jag en sallad med grillad kyckling och satt och tittade på folk. 

Angående fotbolls EM förstår jag inte varför inte Marcus Allbäck inte kom in mot Spanien. Allbäck är en erkänt duktig målspottare. Markus Rosenberg hade en verkligt dålig dag. Han gjorde ingen glad, bara klagade på domaren.


Utflykt till Bälinge

Var på en trevlig vårfest med Socialt arbete på eftermiddagen. Partade med tcå storheter som Barbro och Urban. Är orolig för att jag ska säga fel saker.  Barbro sa något som jag känner igen att en psykolog sa på Marieborgs folkhögskola när vi hade tioårsjubileum. Psykologen hade gått ut på Marieborg för 40 år sedan. Stefan Einhorn har sagt det också.
-Jag är så tacksam för Birgitta som hjälpte mig att leta reda på en dator för tre år sedan. Fick panik, skulle ha undervisning men det fanns ingen vaktmästare på plats som kunde hjälpa mig att komma åt datorn jag bokat. Då hjälpte mig Birgitta med att hämta en dator i ett speciellt rum.
-Har du sagt det till henne? frågade Barbro.
-Nej.
-Gör det nu då, sa Barbro.
-Tack för att du hjälpte mig den där gången för tre år sedan, du räddade mig.
Birgitta log vänligt mot mig. Fick blommor också för vi flyttas ju ifrån institutionen i höst.
Barbro och jag pratade också om Skagen och skagenkonstnärer.

I dag på morgonen har vi varit på Bälinge sopsorteringsstation. Det är lite nervigt innan för det är som ett getingbo med bilar. En äldre dam som liknade mamma kom bärande på kartonger till återvinningen. På registreringskylten stod det passande "HUA" och några siffror. Var tvungen att gå och ta ett rejält pass på gymmet efteråt.

När jag kom hem lyssnade jag lite på
Triffids . Underbart vacker och ljuv musik. Synd att jag inte såg Triffids när de var i Göteborg. Eller varför köpte jag inte Dave McCombs solo skiva. McComb med den ljuva och känslosamma rösten.


Regn och riksdagstryck

Igår var tåget en tjugo minuter sent eftersom det var enkelspårigt mellan Lerum och Alingsås. Gick och tränade bort lite irritation på gymmet. Det var inte så mycket folk på Sportlife utan det gick enkelt att göra alla övningarna.

 Läste Flyga Drake av Khaled Hosseini på tåget . En bra och läsvärd bok om Afghanistan. Till exempel får du reda på lite mer om folkslaget Hazarer. Ett förtryckt folkslag som i det närmaste arbetar som slavar. Jag minns att när några afghaner skulle avvisas från Sverige sa en av dem att han var Hazar.

Gjorde sällskap med Graham Rix (namnet är fingerat) upp till biblioteket. Han frågade ut mig om vad som skulle slängas av Riksdagstrycket. Han var lite bekymrad över att lagarna slängs. De finns ju på nätet från och med 1996.

På jobbet var det nästan tomt. Hämtade posten hos Carl Palmer.
-Vad ska vi göra med posten när biblioteket stänger? frågade han.
-Jag vet inte, skicka posten till intendenten, sa jag.
-Nä, han är ju inte intresserad av det, sa Carl Palmer.
-Släng det då.


Om de tomatkastande pojkarna

Kristina läste Alingsås tidning på tåget igår. Där kunde hon läsa om det tomatkastande pojkarna i 13 14-årsåldern som jag skrev om i söndags. Tydligen hade de gått och kastat tomater och ägg på flera. Dessutom hade de ryckt väskor från gamla tanter. Många hade polisanmält så kunde gripas. Det blir väl BUP nästa för pojkarna då?


Skogsbrand och stillastående tåg

Hem var det kalabalik . Tågförseningar igen. Det var en stor skogsbrand mellan Falköping och Herrljunga. Jag kom i någorlunda tid och kunde gå och kopiera månadskortet för att skicka in en resegaranti från måndagens försening. Men min kära Kristina är fast någonstans mellan Skövde och Falköping. Vi pendlare måste vara tåliga människor för det är hela tiden förseningar av olika anledningar. Jag har i alla fall hunnit handla och köpa jordgubbar åt Kristina när hon kommer hem.


Halv nio på kvällen kom Kristina hem. Hon hade fått åka buss mellan Falköping och Herrljunga. Sedan hade tåget stått still i Herrljunga i två timmar.
   Jag tänkte på Räddningstjänsten, bussförare och tågpersonal vilket fantastiskt jobb de gör egentligen så allt funkar tillslut.

Små fina minnesvärda ögonblick

På förmiddagen kom det flyttkarlar och tog med sig möbler.

Igår kom det knappast någon besökare. Idag kom en gammal lärare och letade efter sin avhandling, men den fanns ju inte längre. Sedan fick jag en lång lista på artiklar och böcker som en lärare ville ha. De flesta fanns inte i Sverige. Det tog nästan hela dagen att belägga och beställa dem.
   Tjugo minuter innan stängning kom en student fån andra sidan jorden och tog ihand och tackade för hjälpen. I övermorgon åker hon tillbaka till sitt hemland. Jag minns henne som en glad tjej, lite rund, men jag minns inte riktigt vad jag gjorde? Men det är uppmuntrande när de tänker på oss.

Om fotbollsmatchen Sverige-Grekland

Såg matchen Sverige Grekland igår kväll. Zlatans mål var underbart vackert. Jag har väl hört till dem som tyckt att han aldrig gör mål i landslaget. Men det är inte lätt för han har ju direkt tre spelare som kardborrar i ryggen. Samtidigt känns det som att Henrik Larsson lyfter hela landslaget. Daniel Andersson tycker jag också var lysande. Tänkte igår på vad tränarna ser som inte åskådarna ser? Kapten i MFF och lyckade år i Italien. Och igår tycker jag han var riktigt bra som ankare på mittfältet bredvid spelfördelaren Anders Svensson.

   Ärligt talat trodde jag inte det skulle gå vägen efter det bedrövliga genrepet mot Ukraina då de förlorade med 1-0.

Men jag längtar till Grekland, dett vackra land med all den goda maten och alla antika byggnader.

Ballastvagn på fel spår

Igår var en lugn dag på jobbet. Bara Rättshaveristen var här och ventilerade sina om sina åsikter om samhället. Det är ju trevligt att någon kom. Men jag förstår inte hur hon ska få hem alla gamla SOU:er hon hittat i pappersåtervinningen?

   Vid lunch kom en studentvakt en stund och det var trevligt att växla några ord . Annars kom det bara en lärare och gick direkt till Oa hyllan och drog ut en bok.
   Själv fortsatte jag att skriva skyltar om vad som ska sparas och vad som ska slängas.


På hemvägen var det stopp i tågtrafiken. Det var vid Brynjenäs som ett spår gått sönder.

-Det är sex vagnar vi måste släppa förbi, sa lokföraren i högtalarna vid Alingsås.

Efter 45 minuteras stopp kom vi till Alingsås.

  Hörde på Västnytt att det var en ballastvagn som kört mot rött ljus och kommit in på fel spår och fick möte med ett pendeltåg. De sa att det bara var trettio meter ifrån att det blivit en frontalkrock. I GP stod det i och för sig 50 meter, men ändå. Det kunde gått riktigt illa.


Hemma såg jag på matchen Rumänien - Frankrike. Det blev bara 0-0 men det är intressant ändå. Rumänien är ju en gammal fin fotbollsnation. Jag minns att de var i VM 1970 redan. Frankrike saknade förstås Zinedine Zidane, Patrick Vierra och Michel Platini. Makelele är inte lika suverän som förr. Matchen Holland-Italien (3-0) hade nog varit roligare. Tänk att Canavarro betyder så mycket för Italien?På stationen idag såg jag Henning Mankell när han gick emellan ett förstaklassväntrum och ett kafé.


På jobbet körde jag ut pappersåtervinningstunnor på gatan. Fick inte upp dörren riktigt så larmet gick.

-Ställde jag till det för dig nu? frågade jag Carl Palmer när jag gick och hämtade post.

-Nä det gick bra men jag hörde något. Trodde det var några från fastighetsavdelningen som jag släppt in tidigare.

En simtur vid Ekhagsbadet

Ett morgondopp och ett dopp efter frukost. Annars en händelsefattig dag. Vi upptäckte emellertid att det simmade feta råttor i strandkanten vid Ekhagsbadet.

 Kristina fotograferar när Gösta och jag tar en simtur i Gerdsken
Gösta och jag simmar vid Ekskogsbadet i Gerdsken.

Kristina lagade mat och jag diskade. Gick och funderade lite på fotbolls EM. Varken Gösta eller Kristina är intresserade av denna spännande sport.

Pojkar och Oraklet från Hisingen

Igår på Nationaldagen satt jag och tog en glass vid kiosken på Lilla Torget i Alingsås. Under tiden gick Kristina och tog ut pengar vid bankomaten. Då kom plötsligt en tomat farande på hennes vita blus och sedan en till på byxorna. Då hon vände sig om såg hon två pojkar i tioårsåldern med en hel kasse med tomater som de kastade på folk. De gick snabbt upp mot stationen.
   När Kristina kom till stället där jag satt såg hon ganska bedrövad ut. Vi gick upp till Ljungbergs kafé som vi skulle. När Kristina berättade för dem på kafét lämpar sig nog inte allt ens för en blogg över allt vad en del som var där sade.
-Hur gamla var de?
-I tioårsåldern.
-Tog du dem i öronen då? sa en tant som drack en kopp kaffe.
-Nej de försvann upp mot stationen.


Danielle Dax, Big Hollow Men
Gösta på kafé Brogyllen
foto Klas Petersson och redigering Gösta Lindborg

När vi kom hem ringde jag Gösta, dvs Oraklet från Hisingen. Brukar ringa honom om jag vill höra insiktsfulla ord om vad som hände på gator och torg.
-Ja pojkar kan vara för jävliga i den åldern. Mats som jag jobbar med i facket. Han berättade att det var några pojkar i Brunnsbo som kom med ett helt flak med ägg och kastade mot bussen.

Vivaldi på nationaldagen

Spelade Antonio Vivaldis (1678-1742 årstiderna på morgonen. Mycket uppmuntrande och rogivande musik som spelas mycket i det här hemmet. Fascinerande att en kompositör från 1700-talet kan glädja oss en sval nationaldagsmorgon 2008.

Igår när jag jobbade kom det en studentvakt och löste av mig till lunch. En trevlig och intelligent kvinna. Hon tyckte jag skriver fint om Kristina på bloggen och det var roligt att höra. Studentvakten har skrivit en magisteruppsats i Engelska och håller på med en i bibliotekskunskap. Det var trevligt att ha någon att ptata med gör det var ganska dött på biblioteket. Det kommer mest besökare och skriver ut uppsatser.

Triffids,Save it while you can

Kristina och min faster Kerstin


Triffids, Bury me deep in love

Kristina och Klas på Bahamas

Harmoni

En lugn dag. Fortsatte göra skyltar om vilka böcker som ska vara kvar och vilka som ska slängas. En student som varit här nästan varje dag kom och berättade att han var klar för terminen.
-Till hösten ska jag göra praktik på ett hem för hemlösa. Det ska bli skönt eftersom jag är lite studietrött.
Önskade honom trevlig sommar innan han gav sig ut i sommarvärmen.

Igår tog en student ett par fina böcker som stått här länge. Det var två böcker på franska om världsutställningen 1905.

De flesta studenter som kommer in skriver ut sina uppsatser eller bara papers.

Ganska ödsligt här. Ett surret från de gamla datorerna och knattret när Rättshaveristen skriver sina brev. Hon hade varit hos hårfrisörskan idag och såg riktigt prydlig ut.

Åt någon knepig skaldjursröra som jag köpt på Ica till lunch.

Som i Grekland fast på Vasagatan

Soligt. Hade bara en skjorta, jeans och sandaler på mig när jag cyklade till stationen.

Ganska tomt på biblioteket. Tejpar upp lappar för vilka årgångar av riksdagstrycket som ska spara och vilka som ska slängas.

Vi pratade lite igår om att du inte behöver åka till Grekland för att äta Grekisk mat. Sålunda gick jag till Meze och åt moussaka. Jag satt ute och åt. Sa åt den söta och trevliga servitrisen att jag ville känna en stämning av att vara i Grekland.

Både jag och Jelena  var väldigt
glada över att ha få reda på vad vi ska arbeta med i höst. Det känns fantastiskt bra.

Efter midsommar slutar fåglarna sjunga

En molnfri klarblå himmel och solen gassar. Cyklade till stationen i en grön tunnel av lövverk till stationen. Efter midsommar slutar fåglarna sjunga. Bara en och annan mås som skriker.


Tåget var så gott som fullt. Flickan till höger om mig läste Roslund & Hellströms bok "Flickan under gatan", men hon lade den åt sidan och fortsatte prata med henne till höger om sig. Den boken är ganska seg tycker jag. 
   Till vänster om mig satt en medelålders dam som slappt slängt upp fötterna på sätet mitt emot utan att ta av sig skorna. Tyckte hon var för gammal för sådant. Hon läste inte utan bara babblade med tanterna intill.
   Själv läste jag "Flyga Drake" av Khaled Hosseini på tåget. Det är spännande att läsa om andra kulturer.


Konduktören kom lommande så småningom. En gråhårig man som jag inte kände igen.

-Kom ihåg att det är sista dagen på kortet.

Det är klart jag kommer ihåg. Det har jag tänkt på hela veckan! Det låter som han tyckte att jag borde ligga en dag före? Men han ville väl bara väl? Eller bara visa att han ser allt?


På jobbet hade jag ett samtal med hon som kommer att bli min chef i höst. Allt kändes bra tycker jag. Ingenting att
kommentera .


Inte många på biblioteket. En och annan som skriver ut sina uppsatser. Sätter upp skyltar med information vad som inte ska slängas. Till exempel de gula böckerna med Hyreslagen, Ordningslagen, Kommentarer till ärvdabalken del 1 och 2.

Men igår kom skäggiga killar och flyttade in kartong efter kartong i en lastbil. De slutade med att baxa ut fyra bokhyllor. En lång skäggig kille var seg som bara den. Körde ut tre kartonger på en vagn, svingade upp dem på lastbilens flak och han hade inte en svettdroppe i pannan.


Äng vid Gerdsken
Så Svennis går till Mexiko. Lite tråkigt. Ett tag ryktades det om Liverpool eller Benfica. Tror han hade passat bättre där. Han lämpar sig bättre som klubblagstränare tror jag.

Sedan kom den stora överraskningen. Alex Ferguson försökte få Paul Gascoigne till Manchester United. Synd att han inte lyckades få honom dit. Hade definitivt varit bra för Gascoigne och inte minst England om han lyckats. Har sett Gascoigne när han var som bäst. Han var nästan lika kvick i fötterna som Maradona.Nu misstänker polisen att försvunna Nathali från Alingsås kanske håller sig undan frivilligt?

Smälter i solen

Sitter inne och läser. Kristina har gått två varv runt Gerdsken. Hon har lagt beslag på min mp3-spelare eftersom skivan i CD-spelaren hakar upp sig. Lyssnade på Gustaf Mahlers nionde symfoni på morgonen. Många barn badar i Gerdsken. Ska börja läsa Flyga drake.
Brygga vid Gerdsken
Balanserar på en brygga vid Gerdsken
foto Kristina
 
Är färdig med Flykten från Stalins läger av Slavomir Rawicz. En väldigt spännande bok. Först körs de i godståg och en vandring som kedjefångar till läger 303. Till slut är de åtta som beslutar sig för att rymma. Sedan följer en i det närmaste otrolig flykt över Sibirien, genom Gobiöknen, in i Tibet och över Himalaja. I Gobiöknen är deras enda föda ormar.
Vy över sjön Gerdsken

Vass, hundkex och hassel vid Gerdsken
foto Kristina
Midsommarblomster och Hassel
Midsommarblomster 1 juni 2008
foto Kristina