Händelserikt 2008

2008 har varit ett händelserikt år. Sa "hej då" till gamla Hagabiblioteket och efter sommaren 2008 började jag på stora universitetsbiblioteket. Det är stor skillnad att vara på ett litet och ett stort bibliotek. På ett litet får du göra allt, och på ett stort blir du tilldelad en uppgift att sköta. 

   En upplevelse utöver det vanliga var när Kristina och jag på en kryssning till Karibien. Det var jobbigt att springa runt på flygplatser för att hinna med båten och jag tänkte "aldrig mer". Det är väl möjligt att jag aldrig gör det igen, men det var en fantastisk upplevelse att träffa många människor och att stäva runt på Karibiska sjön.

  Kristina, hennes syster och jag reste även till New York under Lucia. New York är alltid en upplevelse med alla möten med olika människor. Vi såg också La Boheme på Metropolitan Opera House och det var nog den bästa operaföreställning jag sett.

  Ser fram emot 2009 och jag lovar mig själv att kämpa på på gymmet. Kristina och jag har inga resor planerade så vi tar det nog lugnt. När tranorna kommer åker vi nog till Falköping?

Har skaffat mig en fotoscanner så igår och idag har jag varit fullt upptagen med att damma av gamla diabilder.
New York 1980
Manhattan med utsikt från World Trade Center 1989

China Town New York
China Town i New York 1989

Slutligen önskar jag alla ett riktigt Gott Nytt år

Handlade fisk hos Göteborgsfiskarna

En gråmulen dag men med vit frost på marken. En lugn dag och jag tänker på den trevliga dagen på Wieselgrensplatsen.
   Har tränat på gymmet på morgonen och det är alltid uppiggande. Trots att jag fick hoppa över Smithmaskinen för mannen som höll på med den segade så länge med den. Men jag gör ju i och för sig samma sak. Hälsade på städerskan. Annars är det inte många jag känner där. Läste i Metro att när du väljer gym ska du välja ett där du trivs och känner någon. Själv känner jag igen de flesta, men jag känner dem inte. Den tjocke mannen med sin dotter. Den magre mannen med hörlurar, den vackra korthåriga unga damen med tatuering, den kraftige killen med avrakat hår. Om någon hälsar hälsar jag naturligtvis tillbaka.

   Sedan gick jag till Ica och handlade lite. Glömde kvar marmeladen tyvärr. I fiskaffären blev jag lite irriterad på en farbror som inte tog en kölapp.
-Du behöver inte ta någon kölapp, vi var före honom, sa han till sin fru.
Och då sa jag som vanligtvis är en timid och tillbakadragen typ:
-Okej du får gå före, men kom ihåg att ta en kölapp till nästa gång.
Å herregud vad fick jag det ifrån? Det var inte likt mig att säga ifrån på det viset. Han fick sin lax och jag fick min rökta makrill. Visst är det riktigt att leva i nuet, eller kanske snarare fånga stunden i ett sammanhang. Nu ska jag till exempel sätta mig och skanna bilder och hoppas det går bra.
Annars har jag nästan bara läst och lyssnat på Mozart idag. Kristina jobbar idag.
över Hjalmarbrantingsgatan
På en bro över Hjalmarbrantingsgatan när Wieselgrensplatsen.

Det funkade. Har ägnat eftermiddagen att skanna gamla diabilder från 1980. Känns fantastiskt. Hittade gamla dammiga
bilder i förrådet och nu är de i en digital fotobok och några i min blogg.


                                        Min farfar
                                       Min farfar Knut på min systers bröllop 1980

                                         Bröllop 1980
                                    Gunilla, Bengt och min farfar Knut i farfars trädgård på min systers bröllop

Sightseeing på Hisingen

Tränade på gymmet och sålde en säng på morgonen. Vid tolvtiden cyklade jag till stationen och tog tåget till Göteborg.

Utanför fönstret var det var nästan vitt av rimforst på gräs och träd utanför fönstret. Vid Floda var tåget så gott som fullsatt. En rödhårig dam satte sig vid sätet intill, men hon flyttade sig två säten framåt vid Aspedalen. Det var ett par minusgrader i Göteborg så det var bäst att ha både mössa och vantar. Vid centralen var det bara två minuter tills buss nummer 17 skulle komma. Tittade på en liten vit jycke som nös och krafsade igen något osynligt på trottoaren. En äldre dam och en piercad tjej skrattade när hunden nös. Buss nummer 17 rullade tryggt upp på Göta Älvbron. Det var en äldre förare som tydligt ropade ut hållplatserna. Det var en vacker vy över isiga och frostvita hamnen. På avstånd syntes Stenafärjan. Lite närmare låg försvarets grå pansarbåtar. Spårvagnen rullade förbi Hjalmar Brantingsplatsen och Vågmästareplatsen. Gösta är i full färd med att dammsuga lägenheten. Det luktar rök därinne annars är allt sig likt i den lilla ungkarlslyan.

    Följande anhalt blir restaurangen Whoopsi Daisy. Därinne hänger halsdukar från fotbollslag längs väggen som vetter ut mot Wieselgrensplatsen. En Västra Frölunda ishockytröja är också uppnålad på väggen. Det är fullt med autografer skrivna på tröjan. Häckens tröja hänger på väggen och AC Milans emblem. På väggen sitter också två stora bildskärmar. Vi beställer var sin flundrafilé och var sin öl.
   -Det en annan typ av människor om går hit så här dags, sa Gösta.
Två damer med tröjor som det står Villys på sitter där och äter. Flera äldre ensamma herrar. Några grå pensionärer sitter där också. 
-Det är bra med en sådan här krog på Wieselgrensplatsen. Det är bara den som finns här så den måste gå ganska bra, sa Gösta.

Hansson & Karlsson
Restaurang Whoopsi Daisy från gatan

 Efter Whoopsy Daysi promenerar vi vidare förbi Vågmästareplatsen och Odalsgatan.

Hansson & Karlsson
Gösta tittar ut mot Hjalmar Brantingsplatsen

Går upp på en bro över Hjalmar Brantingsgatan och tittar på trafiken som dundrar förbi. 

Pugh Rogefeldt - Marion
Hjalmar Brantingsgatan

 Passerar sedan Akbars Chark, Indie Livs, som skriver att de har all världens mat.

På höger sida ligger ett minnesmonument efter alla ungdomar som dog i Backabranden.  Vi tar en sväng in på El-giganten på Backaplan. Den är större än El-Giganten i alingsås men i stort sett har de samma sak.
   
  När vi har gått runt en stund på Backaplan tar vi femmans spårvagn. Jag går av vid Brunnsparken, medan Gösta fortsätter till Kungsportsplatsen. Det är mycket folk på Södra Hamnagatan, flanerar vidare till Centralstationen. Går på pendeltåget till Alingsås. Utanför har mörkret lagt sig.
 

Hektisk eftermiddag

Efter lunch gjorde jag slag i saken. Tänkte jag skulle tränat, men det får vänta till i morgon. Efter lunch gick i allt i ett. Jag lade ut en annons på Blocket om att jag ville sälja en säng för 200 kronor. Kristina trodde inte det skulle funka, men det dröjde inte många minuter innan en dam ringde och ville köpa sängen. Kristina vill ju ha en soffa i gästrummet så hon kan titta på när jag grejar med datorn... Sedan fick jag idéen att jdag köper jag en fotoscanner så jag kan börja scanna mina gamla diabilder från 80-talet då jag tågluffade. Tiden går så fort och jag börjar bli gammal, medelålders i alla fall. Samtidigt som jag installerade fotoscannern lyssnade jag på Stan Getz rogivande musik. Perfekt lugn jazz när jag mixtrar med en ny scanner. Under tiden som programvaran installerades tittade jag på min mail. Såg då att det kommit flera mail med folk flera var intresserade av vår gästsäng. Att jag inte tagit bort annonsen när den första kvinnan ringde.


Moonlight in Velmont med Stan Getz, John Coltrande och Wynton Kelly

Sömnig morgon

Kallt idag. Svårt att koppla av. Vill pyssla med en fotoscanner.  Ringde Gösta och hörde efter vad han skulle hitta på till nyår? Han skulle fira med en tjej han träffat på Whoopsy Daisy.

Lyssnade på morgonnyheterna på TV4. Synd om vädertjejen som fick en nervös kollaps och glömde vad hon skulle prata om.

En kommentar till dagsläget. Allt verkar gå igen. När jag läser Herodotos historia så är det mest krig. Bush krig som han efterlämnar sig har kostat 6,600.000.000.000 kronor!

Så fort jag lyssnar på nyheterna så får jag höra att Israels angrepp på Gaza fortsätter. Vad ska det bli av det, det här är inget bra. Kan bara konstatera att våld alltid föder våld. Så är det i historien och människan lär sig aldrig. Ända sedan brittiska mandatet upphörde 1947 har det varit ideliga konflikter. Britterna överlät palestinafrågan till FN. FN delade staten 55 % judisk stat och 44 % arabisk stat. Omedelbart började stridigheter och jag ska inte fördjupa mig i det bara nämna upprinnelsen till allt elände. Kolonialstyre har bara lett till bekymmer.

Lyssnade på "Hjärtat får inga rynkor"

Försöker sälja en säng. Satte upp en lapp på Ica. En man ringde på kvällen och verkade intresserad, men han ringde inte tillbaks. Kristina har köpt en soffa och då har vi inte plats för gästsängen.

Såg teveserien om Selma Lagerlöf igår. Tycker den var riktigt bra.

Lyssnar på Mark Levngoods bok "Hjärtat får inga rynkor" under tiden som jag lagar lunch. Tycker den boken är rolig och tankeväckande. Det är trevligt att lyssna när han beskriver alla dråpliga situationer han hamnar i.

Tog en promenad med Kristina till El-Giganten för att se om de hade någon fotoscanner. Det skulle vara roligt att kunna ta itu med alla mina gamla diabilder. På vägen såg jag en tjej som gick med en Dafgårds färdigmat under armen. Hon var kanske ensam till Jul? Hon bar på sin enkla julmat.

   På förmiddagen läste jag Vår Ekonomi och lyssnade på
Toccata & Fuga av Bach med Leopold Stokowski. Alltid lika intressant att läsa hur du får bukt med arbetslöshet och konjunkturnedgång. Men om jag själv är drabbad av arbetslöshet skulle det inte vara lika intressant att läsa om samhällsekonomi. Det är en rundgång. Lönerna kan inte sänkas för mycket för då har folk inte råd att köpa så industrin går runt. Tycker inte det är så många som handlar på Ica eller El-Giganten. Skattesänkningar är inte heller alltid bra. "I praktiken handlar det om reformer av ekonomins struktur; insatser för att sänka transaktionskostnader, öka rörligheten, minska skattekilar och förstärka de ekonomiska drivkrafterna -  kort sagt åtgärder för att få marknaderna att fungera mer effektivt. En sådan politik skulle kunna göra det möjligt att samtidigt pressa tillbaka inflationstakten och minska arbetslösheten." (Klas Eklund, Vår Ekonomi s. 332)
Jag hittade också en gammal T.Rex skiva i samlingen. Inte så dum musik. T. Rex - Hot Love

Plumpudding och böcker till Jul

En lugn dag. Är lite förkyld så jag går inte på gymmet tyrots att jag tycker det är så trevligt.  Var hos min syster igår kväll och åt skinka, pajer och plumpudding till efterrätt. De hade faktiskt en riktig julgran. Kristina och jag har bara en av plast. Jag fick så många böcker så om jag ska lyckas bli klar med dem till nästa Jul så får jag nog tillämpa Speed-Reading .
  Jag fick Memoarer. "Min far hade en dröm" av Barack Obama, "Shantaram" av Gregory David Roberts och "Främlingen" av Joo Nesböe. 
  Annars är det en grådaskig då jag mest sitter inne och läser. Lyssnar på Mozart för att piggna till lite och försätta mig i ett behagligt lugnt tillstånd. På eftermiddagen blir det nog lite musik av The Allman Brothers.
 

Julfirande

Såg att blogg.se hade några frågor om julen?
1. Vad tycker du är viktigast på julbordet?
Det är nog julskinkan med senap på.
2. Vilka firar du julen med?
Min fru Kristina och min 82-åriga faster.
3. Julaftonsmåsten.
För mig är det nog att lyssna på Johan Sebastian Bachs Juloratorium.
4. Vad tycker du om julfirande?
Jag tycker det är trevligt att få vara med Kristina och ordna saker jag inte hinner annars.
5. Ungefär hur mycket spenderar du i julklappar?
Inte så mycket, ett par presenter till min fru, en till min faster och en tröja och en skjorta till min systersöner

Detta om detta nu ska jag se om min mp3spelare är färdigladdad så jag kan rippa Jo Nesbös bok Främlingen som jag fick av Kristina.Johann Sebastian Bachs Juloratorium

När jag körde hem min faster igår kväll såg jag en ensam man som gick på vägrenen. Två kilometer längre bort på E-20 stod en ensam bil med varningsblinkers på. När jag lämnat min faster och åkte tillbaka såg jag den ensamme mannen komma gåendes med en bensindunk. Stackare, soppastopp mitt på natten på Julafton!
 
   På eftermiddagen lyssnade jag på skivan med Allman Brothers som jag köpte i New York. Det är inget specifikt för julen. The Allman Brothers lyssnar jag på lite då och då.

Julfirande i affären

Klippte mig igår. Frisören sa att jag gott kunde önska God Jul till damen i kassan på Ica utan att verka alltför påträngande och störande. De i kassan verkar alltid ha så bråttom.

Sov till åtta på morgonen, det är ovanligt länge. Sedan var det bara upp och göra fruckost. (Svarade på ett God Jul- mail jag fått från en gammal kompis på Kulturvetarlinjen och Bibliotekshögskolan. Jag minns honom som en mycket klipsk och skärpt människa. Det gick spikrakt till toppjobb. Men jag minns för många år sedan när han som fattig student prutade ner ett par plastsandaler till tre kronor på en loppmarknad!)
The Animals. New York 1963 - America 1968
Julgran i Trum Tower

Handlade det sist på Ica på morgonen. Vetemjöl, paté, vatten och strömjöl. Det lustiga var att en ung man hälsade på mig. Jag kände inte igen honom, men han måste varit från gymmet. Sportlife är det enda sällskapet jag är med i här i Alingsås. Hur som helst blev jag glad. Och som det inte var nog med det så stog en mager kvinna bakom mig när jag skulle väga blodgrape.
-Hittar du inte vad du söker? frågade hon.
Då såg jag att det var en smal kvinna med långt blont hår och röd jacka. Hon har stått och väntat på sjutåget på samma plats på perrongen i nästan tio år. Hon ser ut som en discotjej, men hon har nog ett betydelsefullt arbete. Hon börjar allrid bläddra i sin filofax eller i någon pärm så fort som hon satt sigpå tåget.
-Ja, jag ska ha blodgrape... men det verkar inte finnas... men jag frågar tjejen i kassan.
Jo, jag önskade tjejen i kassan en God Jul. Hon log lite, men hon verkade mest stressad.
Nu ska jag gå och lyssna på Butthole Surfers och läsa en bok.

 
Ser nog på Alf i stället för Kalle Anka firar jul. Fast Alf ser jag ju på året runt.

-Då kan du ta julkorven och gröt till lunch.
-Nej, men det passar väl inte ihop? Gröt och korv?
-Det kan man visst ha till Jul passar allt ihop, sa Kristina
Jag önskar alla som mot förmodan hittar in till den här bloggen en God Jul.

Drivor med böcker

Igår var det fullt upp. På förmiddagen satt jag och kontrollerade bokkort. På eftermiddagen fick jag rycka in och ställa upp böcker. Två trevåningsvagnar var fulla med böcker på plan 6 b. H. ställde upp på 5 b och kom till assisterade på plan 6. 

  Min gamle bussförarkompis Leif sökte faktiskt upp mig för att önska God Jul. (1980 så tog vi busskort med Göteborgs Spårvägar. Tänka sig vad tiden går fort. På den tiden ville jag så snart som möjligt sluta som busschaufför, nu när jag är vid pass 30 år äldre tycker jag det är ett bra yrke. Den sista busslinjen jag körde innan jag sade upp mig var nummer 39. Det var tidigt en morgon och det var en vacker soluppgång vid Ragnhildsholmen.) 
  När jag kom hem såg jag att jag fått mail från en kamrat från BHS och Kulturvetarlinjen. Det gladde mig också.

Idag, 23 december, var det klart och kallt.  En hel del fjärrlån att hämta fram, men inte lika mycket att ställa upp som igår. Det är ganska ödsligt här så här dagen innan julafton.

Lisebergs julmarknad

På eftermiddagen följde vi med några grannar när de åkte till Liseberg. Det var mörkt och ösregnade, men vi försökte ändå ha ett gott humör. Köpte julkorv och lite tryffel. Det var trångt med folk och kallt. Det var i och för sig vackert med alla ljusen. De sålde godis, korv, sill, donuts med mera. Såg att det var flera attraktioner igång. Innan vi gick ut dack Kristina 
och jag en kopp glögg och åt en klenett.

John Lennon. Happy Christmas (war is over)
Påväg in till Lisebergs julmarknad

  Damerna gick upp till Lisebergsteatern och såg på konst. Under tiden väntade vi killar utanför toaletten. Jag var alldeles genomblöt när jag kom hem, men det är alltid trevligt att träffa vänner.
Sagoslottet
Sagoslottet på Liseberg

Yoko Ono. Listen to the snow is falling

Träd längs promenadstråket genom Liseberg


Lisebergs julmarknad
Tre blöta och huttrande män på Liseberg

   På förmiddagen var det lugnt, satt mest och läste och lyssnade på operan Julius Cesar av Händel som vi köpte på CD i New York. Kristina kokade skinka på förmiddagen.

Julskål med jobbarkompisar

Var ute med Hans och Fredrik efter jobbet igår. Vi gick till Jameson och tog var sin öl. Det var proppfullt med folk både på Bishop Arms och Gothia Towers. De hade Samuel Adams öl också, sådan jag provade i USA. Det blir mycket prat om arbetet förstås. Jag tycker vi har en bra arbetsledare och en bra chef.  I. har en ovanlig förmåga att muntra upp. Båda frågade hur jag haft det i New York?

   Jag fick avslag på att medverka en diskussionsgrupp som jag sökt. Men det spelar ingen roll, det var nog lika bra. Skönt i själva verket. 
    "Han hörde till dem som inte har någon ärelystnad, som inte försöker glänsa eller övertala andra eller själva vill ha rätt": (Hermann Hesse, Stäppvargen s. 14) Tycker det är en bra mening ur boken Stäppvargen. Lite senare kom några vaktmästare också. Jag sa att tiden går oerhört fort när du är gift. Jag har varit kär i samma kvinna i tio år och tiden bara försvinner.
  Vi skakade faktiskt hand innan vi skildes åt vid sextiden. Jag begav mig hemåt och såg Morden i Midsomer med Kristina.

Idag har jag mest cyklat och handlat fisk och basvaror. Utanför Ica var det ett tjugotal tomtar som kom på sina mopeder.


Efter laxfjärilen till lunch tog jag ett varv på gymmet.


Jetlag

Första dagen efter resan. Hade nog jetlag för jag somnade nästan på ett möte på morgonen. Jag hade disken idag, det vill säga jag skötte diskmaskinerna på jobbet. Det gäller att alltid ha en maskin ledig för att ställa in tallrikar och koppar i.

Pratade mycket om New York med arbetskamraterna i magasinet. Affären som 21:th century som jag missade låg precis vid Ground Zero.

  Vi hade fredagsfikat i magasinet idag på torsdag i stället. Vår arbetsledare I. delade ut julklappar. Det var en ganska okej dag. På förmiddagen hämtade jag beställningar från rörposten på plan 6-9 och på eftermiddagen på plan 1-6. Jag gör så gott jag kan i alla fall? Åren går och jag är såpass gammal att jag väl inte borde bekymra mig om vad människor tycker om mig.

Efter jobbet gick jag till gymmet för att försöka piggna till lite efter den långa flygresan. Det hjälpte faktiskt att lyfta snebänk och hantelpress. Gym är en trevlig hobby även för en klen typ som jag.
 

Promenad till Time Square

Tisdag 16/11-2008

Idag åkte vi hem på eftermiddagen. Efter frukost gick vi till Grand Central Station. Vi hittade en stor saluhall en trappa ner. Där fanns massor som Kristina och Kerstin ville handla.
Yoko Ono. Listen to the snow is falling
Bland skyskrapor och neonljus på Time Square

Sedan tog vi en promenad till Time Square inringat med alla sina skyskrapor, affärer och neonskyltar. Vi gick in på Virgin Records. Kerstin köpte flera skivor och en tröja med Virgin Records. Kerstin blev erbjuden att ha sin bild ovanför den kända Nasdaqskylten, för att vara med i en antirökkampanj, men hon tackade nej.

John Lennon. Happy Christmas
Kerstin och jag på Time Square

Vi tog en lunch på en enkel restaurang där besökarna fick plocka vad vi ville ha för mat själva.
Time Square
Nasdaqs neonskylt vid Time Square

Vi tog taxi till Newark eftersom vi absolut inte ville missa planet. Det snöade på vägen till Newark.  Det tar ju så lång tid med all den här kontrollen vi får gå på eller av planen. Somnade ganska snabbt efter vi stigit på planet. Det var bara en halvtimme mellan planet från Köpenhamn till Landvetter i Göteborg. Vi lämnade Kerstin på Landvetter för hon skulle ta ett plan till Kalax. Kristina och jag tog Toyotan hem till Alingsås. Det var ganska skönt att ha bil för vi hade så många väskor. Hemma gick jag och lade mig att sova direkt för jag var så trött efter den långa flygresan. Och det är så skönt att vara hemma igen.

 


"The Met" och 40 Carrots

Måndag 15/12-2008

På förmiddagen skulle vi egentligen gått på det stora Metropolitan Museum of Art. Museerna är emellertid stängda på måndagar så det blev inget av det. Snopet. I stället begav vi oss till Central Park. Den här vinterkylan hade slagit om till vårvärme och sol. Vi tog och köpte kaffe och muffins på ett kafé och tittade på människor och ekorrar.

  Efter en halvtimme gick vi och tog en buss nedåt 48:e gatan. Även om det kan vara lite förvirrande vart bussarna går så är det ett bra sätt att se staden.

Central Park
Kerstin och jag vid en statygrupp med Alice i Underlandet i Central Park

   Vi fortsatte sedan till Bloomingdales. Jag gillar den välbekanta affären. Jag tycker de har fina kläder där och inte alltför dyra. Jag köpte ett par jeans sedan åkte vi upp till sjunde våningen och restaurangen
"40 carrots" . Jag är väldigt förtjust i den restaurangen och det är som ett paradis för vegetarianer. Kristina vill inte åka till New York utan att ha varit på "40 Carrots"
40 Carrots
Frozen Yoghurt är Forty Carrots specialité


  På kvällen gick vi på The Metropolitan Opera House och såg Puccinis La Boheme. Det var en underbar fantastisk opera. Manuel Vargas är en enastående bra tenorsångare som var Rodolfo. Mimi spelades av Maija Kovalevska . De fick spontana applåder och det hördes bravorop från ett fullsatt Metropolitan.Fantastiskt vacker sång i La Boheme av Manuel Vargas på Metropolitan opera House i New York.
Någon har redan lagt in lite av föreställningen vi såg på Youtube. De hade byggt upp
en hel stad på scenen. En levande häst kom kom in dragandes på en vagn.

Besökte Ground Zero och Winter Garden

New York 14/12


Det var svårt att sova den här natten för det var en kille som gapade utanför hotellet och bilar som tutade. "I didn´t do it." var en mening jag kunde höra från den skrikande mannen.


   Den andra dagen begav vi oss till Empire State Building. Även här var det kö och kontroller igen. Jackor och bälte fick stoppas i en korg och gå igenom röntgenkontroll. Det är en hissande känsla att se ner på alla skyskraporna på Manhattan. Långt borta på Staten Island kunde jag skymta frihetsgudinnan.

Empire State Building
Utsikt från Empire State Building

  Efter Empire State Building tänkte jag att vi kunde åka till Ground Zero och på vägen kunde vi ta butiken 21:th century. Men jag hade ju glömt adressen dit och det föll inte väl ut.

-Men vad gör vi här, vi skulle skulle ju åka till den här affären, här är ju ingenting, sa Kerstin.

-Jag tänkte vi kunde ha lite sightseeing i Downtown, sa jag.

   Det var en kvinnlig bussförare som var mycket hjälpsam och visade oss precis var vi skulle gå av. Vi promenerade längs groparna där tvillingtornen stått. Vi ner till the Winter Garden som byggts upp nära där tvillingtornen. Det är en vacker inomhusträdgård som byggts efter elfte september 2001.

Ground Zero
Winter Garden som ligger nära Ground Zero, det vill säga där de
två tvillingtornen World Trade Center stod.


   När det var klart gick vi upp längs Broadway. Vi gick in till en affär som sålde Levis jeans. Kerstin köpte flera jeans där. Personalen var väldigt trevlig och serviceinriktad. Det är ju något jag minns med tillförsikt om jag blir vänligt bemött.

   Vi fortsatte upp förbi China Town. Jag gick in på en McDonalds för att vattna guldfiskarna, det stod faktiskt McDonalds på kinesiska utanför också.

  Utanför hade det börjat mörkna och det hade kommit fler människor ut på gatorna.

-Rolex, want to buy a rolex? Hörde jag en mörkhyad man saga till Kerstin.

Lite längre upp stötte vi på en afroamerikan med en varukärra med tre jul och hela sitt bohag i vagnen.

-This is Soho, are you going to Soho... look the vagon only has three wheels, but its okay, sa han.

  Jag tror det var vid åttonde gatan som vi gick ner och tog tunnelbanan. Vid ett tillfälle fick jag för mig att tunnelbanan gick åt fel håll så vi gick av. Men var bara att jag trodde vi åkt åt fel håll eftersom det tog så lång tid. Tjejerna var inte glada då.

   Vi fortsatte till Grand Central Station och sedan vidare mot Lexington Avenue. En lång man skrålade julsånger i tunnelbanevagnen och försökte få lite pengar. Det stod Wizard på tyggen på hans tröja.

Breakdance
Akrobatisk breakdande på natten i New Yorks tunnelbana ackomanjerad
av tung rytmisk hip-hopmusik typ
Public Enemy .

   På kvällen gick bara jag och Kristina ut och åt spagetti och drack Samuel Adams öl. Kerstin hade blivit magsjuk och hade bäddat ner sig på hotellet.


Från Washington till New York

Fredag 12/12

När vi, min fru Kristina, Kristinas syster Kerstin och jag, kom till Landvetter blev vi informerade om att det inte gick något plan till Newark New York som vi önskat. SAS hade inget plan tillgängligt. Istället fick vi flyga från Köpenhamn till Washington.


   Efter ungefär nio timmar landade vi på Washingtons största flygplats. Det var en vacker syn med alla ljusen från husen i Washington när vi landade.

  Vi visste att vi bara hade en timme på oss att byta plan till flygplatsen Newark i New York eftersom planet från Köpenhamn var försenat. På Washingtons internationella flygplats var det en hiskelig trängsel eftersom alla plötsligt skulle byta. Så småningom kom vi till gränskontrollen.

-Take of your shoes and your belt, sa en myndig stämma. Allt skulle läggas i en korg och gå igenom röntgen. Jag och Kristina lyckades komma med, men sannolikt redan då försenat. En kontrollant sa till oss att ställa oss i ett hörn och vänta på Kerstin. Det visade sig att hon blivit stoppad för hon hade en tandkrämstub och en handsalva i handbagaget. Kristina går tillbaka, jag står kvar i hörnet och väntar.

-You are not very helpful to the ladies, sa en sträng vakt.

Sagt och gjort går jag tillbaka och ser när Kerstin får packa in salvan och tandkrämstuben i en låda och skriva att den ska till Newark. Sedan tillbaka och ställde oss i kön och fick göra om samma procedur igen.

-Take off your shoes ... And your belt! Sa en bister kontrollant.


Nu förstod vi att vi inte hunnit med planet. Vi försökte springa till SAS gate för det måste ju gå många plan till Newark trodde vi. Washingtons flygplats var rena labyrinten. Med mycket hjälp från två äldre gråhåriga herrar som stod vid ett informationsbord kom vi fram till SAS gate.

-Det går inga plan till New York I kväll. Men vi bokar ett hotel åt er så kan nit a ett plan till New York klockan tio i morgon bitti.

-No, no hotel, sa jag förtvivlat. Vi hade ju bara fyra dagar i New York.

-Det är faktiskt ett plan som går till La Guardiaflygplatsen i New York.

-Vad som helst men vi vill till New York i kväll.

Efter en stunds funderande sa kvinnan vid gaten.

-Det är faktiskt ett plan som går från den lilla Ronald Reagan flygplatsen som går till Newark. Ni får ta en taxi dit. Ni får en voucher så ni får åka gratis dit.

  Trots att det var midnatt  så var det en tät ström av bilar. En lugn Sikh med turban körde oss. Vi var ju så upp i varv att vi glömt vad flygplatsen hette. Men när vi sa att det skulle ta ungefär 40 minuter. Chauffören pratade mest om bilar. På den lilla Ronald Reaganflygplatsen var det mycket lättare att hitta än på den förra. Vi satte oss och åt lite grand på en snabbmatsrestaurang. Blev serverade av en trevlig och glad afroamerikans ung dam.

   Flygplanet vi fick var ett litet tunt plan som luktade flygbränsle. Flygvärdinnan var en afroamerikansk kvinna med världens bredaste leende och hon skrattade hela tiden när hon visade säkerhetsföreskrifterna.

New York
Utsikt över Manhattan från Empire State Building.

   Ungefär klockan tolv på natten kom vi fram till Newark. Vi tog sedan en Shuttlebus från Newark till Manhattan och hotell Roger Smith. Det var en säregen upplevelse med alla ljus i träd och hus och konstgjorda julgranar här och var. Busschauffören körde fort, rena rama Balder, eller berg-och-dalbanan, när han zick-zackade mellan alla bilarna som en rallychaufför.

   Så mycket strapatser för att få komma till New York. Staden som har ungefär lika många invånare som hela Sveriges befolkning.


Lördag 13/12

Gick upp redan vid sju, åt frukost på ett litet kafé och tog sedan tunnelbanan till Lincoln center. Vid Lincoln center hämtade jag operabiljetter som jag beställde över nätet i augusti. Vi stannade också till en stund vid Metropolitans lilla souvenirbutik. Vi köpte Julius Caesar av Händel och Puccinis La Boheme.

   När vi var färdiga där promenerade vi ner mot Trump Tower. Eftersom det var bitande kallt köpte jag en grön mössa av en gatuförsäljare. När vi kom fram till Trump Tower tog vi rulltrapporna upp till toppen och tittade ner på restaurangen som låg längst ner på botten. Signifikant för Trump Tower är vattnet som rinner längs bergsväggen.

Inglasad restaurang
Kerstin och Kristina på restaurang vid Nike-center

Efter Trump Tower gick vi till en inglasad restaurang och drack soppa. Det var betydligt billigare än på Trump Towers restaurang. Förmodligen var det trevligare också med alla skulpturerna och träden. När vi ätit gick vi vidare till Nike Center. Kristina och Kerstin shoppade runt där och letade kläder, jag satt mest och tittade på folk. Hela tiden var det hög hip-hop-musik. En flicka stod med en skivspelare och hanterade vinylskivor som en discjockey. Intressant att se att vinylskivorna användes igen.

Trump Tower center
Granen inne i Trump Tower


   Efter Nike Center plöjde vi oss fram genom folkmassan till Rockefeller center. Först gick vi in en sväng till St. Nicholas church, en gotisk kyka som ligger inklämd mellan skyskrapor. Vi fick se en skymt av den berömda höga julgranen med alla de färggranna ljuskulorna i. Under julgranen var det en isbana där folk åkte skridskor.
Lincoln Center.

Rockefeller Center
Kristina och Kerstin knuffas
och kläms utanför Rockefeller Center


När vi var klara här trängde vi oss ner till det stora varuhuset Macy´s Vi var inte så länge där eftersom det var fruktansvärt mycket folk där. I stället letade vi oss tillbaka till hotell Roger Smigh genom tarmarna i tunnelbanan.

Mysigt på gymmet

Snöade på morgonen, det lade sig ett centimetertjockt snötäcke i Alingsås. Tog en semesterdag idag för att fixa saker och ting och packa en väska.
  På morgonen tog jag mig ett pass på gymmet. Det var egentligen bara tre äldre gråhåriga herrar där. Efter en stund kom det två kvinnor ockå. Hälsade på en rödhårig dam eftersom hon är där nästan varje dag. Hon blev lite överraskad först, men det känns inte som jag gjorde fel? Hon hälsade igen sedan när jag höll på med biceps.

  
Wolfgang Amadeus Mozart. Klarinettkonsert
Brygga vid Gerdsken, och klarinettmusik med Mozart under bilden

Gick till Ica sedan. En kvinnade fastnade i tjuvlarmet. Snabbt kom det någon från ett rum vid sidan av. Var hon ensam och fattig inför Lucia och Jul? Eller var hon mytoman? Sånt är livet, men för att samhället ska funggera så är det bra om folk sköter sig och betalar skatt.
  
   Funderar över om staten ska köpa Volvo och Saab. Om de gör det blir ju skattebetalarna ägare tror jag. Då kan ju cheferna som kalkylerat fel få gå direkt? Ja, jag vet inte riktigt?

Den mörka perrongen

Mörkt när jag åker till jobbet och mörkt när jag åker hem. Mörkt på perrongen när jag väntar på tåget.
På spårvagn nummer tretton var det fullt. En gjock flicka tog bort sin väska så jag i alla fall fick en plats. När jag gick av ville jag säga tack till henne för att hon beredde mig plats. Det hade varit betydligt enklare för den smala tjejen till vänster om mig att lägga sin skolväska i knät. I stället tog den lite knubbigare och pressade nästan in sin väska mellan magen och väggen. Tjejen ska ha en guldstjärna även om hon aldrig läser detta.

Ju längre ner i magasinet på universitetsbiblioteket du kommer, desto mer doftar det av gammalt papper.
  Det verkar som om många kurser är slut nu, för i en handvändning är det betydligt färr beställningar. Många tunnare skrifter, broshyrer i knytkapslar, som forskare beställt.
   Några unga studenter hade förvirrat sig in bland tjänsterummen och letade efter en kopiator.

Hur ska du hälsa egentligen? Det är så många som arbetar här och en del kanske inte vill hälsa? Jag är ju snart femtio år och grubblar över detta. När stör jag? När är det bäst att vara tyst?

I magasinet är det bra stämning. Arbetsledaren I. håller samman gruppen bra.

På tåget på hemvägen läste jag ur Herodotos historia. Jag har kommit till när han beskriver sjukvården i Babylon:
"En annan förståndig sed är vidare följande. Man bär ut sjuka på torget, ty läkare finns inte. Där går invånarna fram till den sjuke och ger råd om sjukdomen, om de själva haft någon liknande åkomma som den sjuke eller sett någon annan ha den. Så går de fram och råder och förmanar honom att använda de medel, varom de själa eller andra räddats från sjukdomen. Att gå förbi den sjuke under tystnad är inte tillåtet: man måste åtminstone fråga vilken sjukdom han har". (Herodotos Historia, s. 100)

Alla tider måste klaffa

En ruggig vintermorgon. Sov oroligt. Alla pendlarna står och väntar på perrongen. Tåget var sent till Alingsås men det var ingen svårighet att få plats.

Pretenders. 200 Miles
Brygga vid Gerdken

Satt och drog kort på förmiddagen. E.H. var väldigt nyfiken på vad jag tyckte om Alfred Hitchcocks film Vertigo. Jo den var väl bra och lite klurig. Eftersom det var många sjuka gick jag ställa upp böcker i öppna magainet på eftermiddagen. Det är okej. Jag börjar få upp farten, känns som när jag gjorde praktik på Klingers träfabrik i Falköping på 70-talet. Håller ungefär tre till fyra böcker i ena handen och placerar böckerna med den andra. Många böcker med C (religion) och D (filosofi) att ställa upp. När en viss kurs är avslutad blir det många böcker att ställa upp i just det ämnet. Under tiden som jag ställer upp kommer alltid studenter och frågar var en bok står? Det är inte så lätt med alla siffror och bokstäver som indikerar var en bok finns.
  
Kristina har möte idag så det är fullt med folk hemma. Då kan jag i lugn och ro sitta och blogga lite grand om vad jag gjort idag. Jag var så sömnig att jag hade svårt att läsa Herodotos historia utan att somna.

Lugna söndag

Läste GP på morgonen om den haltande svenska bilindustrin. Sådana här nyckelindustrier som Saab och Volvo får inte gå omkull. Massarbetslöshet får ju katastrofala följder för samhället. Tror staten måste gå in tillfälligt och hjälpa till. "Tvärtom innebar den keynesianska analysen att den rena marknadsekonomin om den lämnas åt sig själv drabbas av antingen arbetslöshet (vanligare) eller inflation (mer sällsynt), och att det krävs aktiva statliga ingripanden i form av systematisk ekonomisk politik för att rätta till dessa problem." (Klas Eklund, Vår Ekonomi 2007 s. 290) Det ska vara någon sorts blandekonomi och staten bör gripa in för att rätta till problem. Men politikerna i sig kan ju inte bygga bilar.
  
Annars har jag försökt vila idag när jag inte läst. Det var inte så enkelt för det hördes suckar, skrapanden och rasslanden från köket. Kristina började nämligen frosta av frysen. Då gick jag till gymmet en stund. Tränade rygg och axlar. Söndagarna är de ensammas träningstid. Känner igen dem som tränar. Hälsade på en gråhårig man som nog är något äldre. Hade på mig min Kambodjatröja, kände mig uttittad, men jag var nog inte det? Men jag brukar titta på tröjor. En kille hade en tröja där det stod "The international symbol of marriage" och så var det tecknat en kille som stod på knä och sträckte fram ett betalkort.

Lyssnade på vacker musik av
Erik Satie på eftermiddagen, melodin hette Gymnopédies.

Julstämning

Tänk vad tiden går fort. Hinner inte med hälften av vad jag tänkt göra. Ringde Gösta på morgonen och hörde hur han haft det när han rullade hatt på restaurangen Whoopsy Daisy igår? För vår del somnade vi till Morden i Midsomer. Whoopsy Daisy på Hisingen verkar vara ett roligt ställe. Jag försökte också beskriva vad en knytkapsel var, det vill säga en sådan som jag fick i huvudet i torsdags när jag skulle sätta upp en kapsel med ungerska tidskrifter på plan två.

kapslar
Kapslar med uppsatser på
rad på det numer nedlagda
gamla Hagabiblioteket.

Cyklade till Ica två gånger. Första gången köpte jag läsglasögon och juice andra gången en mössa och potatis. Efter makrillfilén till lunch gick jag ut på en promenad med Kristina. Hon ville till Balder Hage. Såg att det var fler män som väntade utanför medan deras kvinnor handlade där inne. Hade med mig min Mp3-spelare.
-Har du trassel med sladdarna, frågade en man med rödbrusigt ansikte när jag trasslade.
Jag han knappt ens börja lyssna på "Its not my cross to bear" med the Allman Brothers innan Kristina kom ut från Balders hage.Roy Wood & Wizzard - I Whish it coluld be Christmas Everyday

Otursdag

Idag satt jag med en bokkortslåda och drog bort kort som fanns i lokala databasen.  J. gick snabbt förbi min plats och han hälsade vänligt, det hade han aldrig gjort förut. Hade han läst om mig på intranätet? Knappast för där står ju ingenting? Nej kanske han såg att det fattades en karm på mina glasögon så de satt snett? Det är väl det mest troliga.

Åt lunch på den Thailändska restaurangen vid Korsvägen. Borde kanske gått till Mandarin eftersom personalen är gladare där. Det är liksom en tryckt allvarlig stämning på den Thailändska. Hennes man är ännu buttrare. Men maten är ganska god. "Porslinsansiktet" som serverar på Mandarin ser alltid glad ut när jag kommer och hon pratar lite. Även mannen som serverar ibland har ett gott humör.

På eftermiddagen fortsatte jag att dra kort. På fredagsfikat fick vi princesstårta. Tyvärr välte min bordsgranne en kaffekopp i mitt knä så jag fick sitta i blöta byxor hela eftermiddagen.

Efter jobbet gick jag till gymmet. Tränade bröstet. En kraftig kille som var tatuerad långt upp i halsen nyttjade tre stationer på en gång såg det ut som:
-Är du klar där? (Min herre, jag anhåller ödmjukast om att få använda smithmaskingen? det sa jag inte.)
-Vilken då? fräste den unge mannen.
-Smithmaskinen? (Om du använder den så tar jag bara något annat. Det sa jag inte heller.)
-Ja den är jag klar med.

Glasögonen gick mitt itu

Halt idag. Var inte helt fullt på tåget.

På jobbet växlade jag några ord med unge nyblivne pappan F. innan jag gav mig ner i underjorden. Hämtade en massa
rörpostbeställningar . Det var speciellt många på plan fem. Sedan gick jag uppifrån och ner när jag ställde in böcker och kapslar. På plan två sträckter jag mig upp på tå för att skjuta in en knytkapsel. Rätt var det var föll hela kapseln ner över nyllet och på mina glasögon som åkte i golvet. När jag plockade upp dem såg jag att ena karmen var borta. Jag kunde inte hitta den någonstans. Jag gick upp till lunchrummet men där var nästan tomt.
-Var är alla människor? frågade jag M.
-Jag tror de är på möte.
Shit, jag hade glömt att det var möte? Om jag inte glömt det hade jag inte fått kapseln i ansiktet.

När jag sagt till I vad som hänt sa han till M.H. vad som hänt och jag fick direkt gå till glasögonaffären Hendéns. Där fick jag göra syntest där de konstaterade att glasögonen var från 2001 och var för gamla så de beställde nya.

Tillbaka tog jag buss 52 till Korsvägen. Busschauffören var hygglig och väntade när jag kom kutande vid Bergsprängargatan.

Eftermiddagen var jag i mystiska Humfack och 4-5 b. med R. s hjälp. "Att läsa är glädje. Att skriva sig hel." Har jag för mig en bok hette som jag ställde upp. Måste söka på en karta för att hitta platsen för boken. Dessutom är många beställningar handskrivna krumelurer.
cylindrar
Cylindrar i vilka beställningar
stoppas i och skickas iväg till
våningarna på biblioteket

Rörposten

Mörkt grått och mulet när jag cyklade till stationen. Tåget var sent för de hade ett trasigt godståg framför sig ända till Floby. Stämplade in en minut sent.


   Innan jag satte igång med att hämta beställningar så växlade jag några ord med J. Vi har ju faktiskt arbetat tillsammans i åtta år i Haga så vi känner varandra bra.

På förmiddagen hade jag hämtning av bokbeställningar från
rörposten på plan 6-9. Det var många beställningar så jag hann knappast sätta upp. Efter färdigmaten till lunch så hade jag beställningar i underjorden. Jag tror jag både hann med att hämta och ställa upp. På plan fem får jag gissa mig till att det finns flera bokbeställningar för lampan som indikerar att beställningar finns att hämta fungerar inte på plan fem. Det brukar ligga ungefär tjugo beställningar till andra enheter eller fjärrlån till andra städer.


   På eftermiddagen fick jag syn på en rakryggad ung man som gick stolt och spankulerade mellan hyllorna med koden D., det vill säga filosofi.

-Men är det inte D. som går där, det var längesedan, sa jag.

-Ja men tjänare.
Det var min gamle kollega Derek Hales (namnet är påhittat) som flanerade i mörkret bland filosofihyllorna.

-Hur klarar du dig ekonomiskt, frågade jag.

-Jag har faktiskt fått en praktikplats på Hdk.

-Gratulerar, det blir nog jättebra.


Efter jobbet tog jag fyrans spårvagn till Avenyarkaden och rosteriet. Där träffade jag Gösta som varit och simmat. Det är alltid lika spännande att höra hans berättelser från hans stamkrog Whoopsy Daisy på Hisingen. Jag åt lasagne och Gösta bakad potatis. Vi tog spårvagnen till Brunnsparken.

-Ska vi gå genom Nordstan till centralstationen, frågade Gösta.

-Mycket folk där, du har väl inte glömt pepparsprayen? sa jag.

Några gamla damer som stod framför oss och som försökt tränga sig ut innan vi var framme vid hållplatsen skrattade.


Kristina kom ungefär samtidigt med mig. I hennes adventskalender är det en chokladbit innanför varje datum.

-Köp ingen mer glass till helgen, jag ska frosta av frysen ropar hon.

Ve och fasa ingen glass...


Jultallriken

Vid Drottningtorget hann faktiskt precis med tvåans spårvagn. En ung man som gick av vid Burgården var ganska schysst. "Det går bra", sa han när jag försökte vika benen åt sidan när han skulle gå av. När jag stämplade in tror jag att jag fick tre extra minuter.

Började direkt dra bokkort ut min låda på jobbet. Pratade lite med Anna Maria om helgen. Hon tränar nästan varje dag. Hon var lite orolig för hon skulle för första gången göra ett Combat pass i grupp. Jag sa om det är något man är rädd för ska du göra det för att komma över det som kanske är oroande.

Sedan pratade jag lite med E.H. om klassifikationssystemen Dewey och SAB. Eller snarare pratade han om det. Vi hade nämligen fått ett mail från en gammal katalogiseringslärare på BHS.

Lunch åt jag på Mandarin. Det var någon kycklingröra. Det var väl okej att komma ut lite och få lite ljus, trots att himlen var cementgrå. 
   
   Jag satt och drog kort tills jag var några minuter över tiden så jag fick några minuters extra i flexen. Fick en bra plats på Interegiotåget och jag kunde läsa några sidor i Herodotos historia.

Hemma åt jag en Findus jultallrik. Den var sådär, men nu har jag i alla fall ätit en. Två prinskorvar, fyra stekbullar och något såsaktigt som jag tror var sillsallad och lite rödbetsallad. Sist hade de något som jag tror skulle vara risgrynsgröt. Jag blev inte riktigt mätt, men nu har jag i alla fall ätit en jultallrick.

Kristina är på bio och ser Arn 2 med några väninnor. Undrar hur den är?