Mer om böcker

För en stund  har jag tänkt att byta blogg och gå över till gamla blogger där jag en gång började och skriva mer om böcker. Blogg. se har sina fördelar att det är lätt att sätta rubrik och kategorierna blir tydliga. Mest för att få lite omväxling en stund. Men nu ska jag läsa Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll".

moberg
Från en bok jag hittade i min farfars bokhylla.

Vilse bland bokhyllor

Vaknade på natten och hade svårt att somna om. Om jag inte hittar en bok bland alla miljoner böcker så ska jag släppa den beställningen och övergå och ta de enklare så Rörpostmästaren inte blir stående utan böcker att transportera till läsarna. Tyvärr satt jag för länge och hade fredagsfika kanske?


John Coltrane Quintet med Leo. Elvin Jones trummor, Jimmy Garrison bas och McCoy Tyner Piano och John Coltrane saxofon.

Kyla och vargavinter

10 grader kallt på morgonen. På morgonen arbetade jag med periodika, det vill säga tidskrifter. Hade en vagn full med tidskrifter som kördes ner till tidskriftsavdelningen. De gamla sorterades bort och ersattes av nya.

Efter lunch (jag blir förskräckt för mig själv när jag blir pratig) hämtade jag böcker i de gamla samlingarna. Jag hade lite problem där. Jag hade svårt att tolka några handskrivna beställningar. Fick hjälp av Trotjänaren (1), pensionären Thomas som var på besök. Problemet var att boken inte stod på författaren utan titeln, men det stod inte skrivet i beställningen.

Gick tidigare än jag tänkt så där rök tjugo ihopsparade flexminuter. Men det var lika bra för jag hörde i Alingsås att de ropade ut i högtalarna att tåget jag tänkt åka med var en kvart sent.

Tycker att Vilhelm Mobergs fyra böcker om utvandrarna innehåller många tänkvärda saker. Huvudpersonen Karl Oskar som aldrig lär sig språket, engelska, blir väldigt ensam som gammal. Hans barn talar engelska och vännerna också.
änder
Hungriga änder vid Gerdsken.

 


Trångt på tåget

På tåget var det så fullt att en del fick stå. Jag stod i mitten så jag fick sittplats. Jag kan ju inte känns skuld för att jag placerade mig på ett bra ställe på perrongen. När alla skulle gå av gjorde en kvinna en gest att jag skulle gå före henne i kön. Det var snällt. Ska försöka komma ihåg hur hon såg ut så jag kan vara snäll mot henne någon gång.

Sedan var det morgonmöte där nya Swepub presenterades. Några som varit i Oxford berättade om bibliotek och studenter där.

Såg i Metro att Apple presenterar en ny sorts läsplatta.

På tåget hann jag läsa lite mer ur "Sista brevet hem" av Vilhelm Moberg. Drt ät lite svensk och amerikansk historia. Moberg beskriver Karl Oskars kärlek till Kristina väldigt starkt. På 1800-talet var det väldigt fattigt i Sverige och missväxt.
"I tidningen Gamla och Nya Hemlandet, som hade flyttat sitt tryckeri till Chicago, läste han om en grym hungersnöd som övergick hans hembygd: Sommaren hade varit den torraste de haft i mannaminne i Småland. Från det säden såddes till den bärgades föll intet regn, inte ens något svalkande dagg om nätterna. Kornet blev bara fem tum långt och  det kunde inte skäras utan de måste röska upp det med rötterna. Åkrar och ängar blev svartbrända, vattendrag och källor uttorkade." (Vilhem Moberg, Sista brevet hem, s. 258)

påboda
Drängen Per plöjer åkrar på Påboda 1936. Den här missväxten Vilhelm Moberg beskriver är från 18-30-talet.

"Har du tagit alltsammans nu?"

-Har du tatt alltsammans nu?... Inte en bok, sa en äldre herre jag kände igen när jag precis hade ställt upp alla böckerna på våning 6b. Kände igen mannen, han har grå skäggstubb, en väska med jul och kommenterar alltid allt. Det bästa med att arbeta på bokvåningarna är att du träffar människor på ett ganska naturligt sätt.

Stannade till och bläddrade i en bok av Göran Hägg som jag ställde in på SAB-uppställningen G. Den hette "Den nya författarkolan". Jag gick två varv med bokvagnen och ställde upp böcker. På något vis kändes det som jag glömt något? Sådant jag vaknar klockan tre på natten och tänker på.

Det regnade när jag promenerade till Korsvägen. Det var en decimeterdjup pöl på Södra vägen när jag skulle ta mig över till Korsvägen. Tittade på en ung dam som skrek till när hon upptäckte hur djup pölen var med vatten och snögägga. Hon backade och spatserade försiktigt runt på bussgatan.

Tåget blev en kvart sent. Kvinnan inteill mig frågade konduktören om tåget som går 17.07 alltid är så här sent? Dum fråga egentligen, hur skulle konduktören kunna veta det? Vårt tåg stod bakom ett trasigt pendeltåg. Den sista delen av Vilhem Mobergs fyra böcker om utvandrarna är sorglig. Den handlar en hel del om indianerna som fördrevs. Jag minns när jag var barn och läste om den store indianhövdingen Little Crow. Vilhelm Moberg skriver en hel del om Siouxindianernas kamp.

 I Alingsås cyklade jag genom decimeterhög blötsnö. Cyklade och handlade för helgen.

Nu ska jag se "Halv åtta hos mig" med Kristina.

Rälsbrott vid Lerum

Hade Rörpostutskick på morgonen. Det var inge beställningar till det ensliga rummet som kallas Hum.Fack. Jag gillar ensamheten och tystnaden där. Jag hade emellertid fullt upp med att hämta böcker och skicka beställningar. På förmiddagen får vi ju en hög med fjärrlån också.

Var på kinarestaurangen Mandarin och åt friterad kyckling till lunch. Fyra ensamma män var där. En kvinna satt och läste i ett hörn. Ett lite gnälligt par kom in och ville ha en specialversion till lunch att ta med sig. Men det gick inte eftersom lunchmaten alltid är samma pris. Servitrisen, som Gösta kallar Porslinsansiktet, log brett när det kom in någon hon kände.
-Ni vill ha samma som vanligt eller? frågade hon två män som kom in,
-Ja, svarade en av männen.

Tog friskvårdstimme efter jobbet. Kände mig nöjd för jag fick en bra plats och hann posta en resegaranti begäran. Men vid Partille var det stopp. Mellan Partille och Lerum var det rälsbrott. I en halvtimme stod tåget på spåret. Tur att jag hade boken "Sista brevet hem" av Vilhelm Moberg med mig. En halvtimme sent så det blir att skriva en resegaranti till.

Jag var lite grinig på gymmet. Men jag känner knappast någon där, så det är bara att bita ihop och träna på. Piff och Puff var där. Hälsade på dem i alla fall. När jag gick hem stod de och rökte utanför och pratade med en annan rökare.

Kristinas tåg var också sent. Vi satte precis på nyheterna och hörde den goda nyheten att General Motors säljer SAAB till Spyker Cars.
Registrerat tidskrifter

12 grader minus när jag cyklade till stationen. Cykellampan har gått sönder. Kan det vara kylan som gjort att den havererat? På det proppfulla tåget träffade jag bland annat Katja och Rekryteraren.

Sedan satt jag på periodika hela dagen. Säger inte mycket, bara iakttar och lyssnar och gör vad jag blir ombedd.

Det var kallt att cykla och handla.

Igår när vi var på den sega Trollflöjten försökte jag föreställa mig att jag lyssnade på Leo.
Men nu ska jag se på "Halv åtta hos mig" med kvinnan i mitt liv.


John Coltrane - Leo


Såg Trollflöjten på Göteborgsoperan

Det är möjligt att jag inte var upplagd för opera igår men Trollflöjten föll mig inte riktigt i smaken. Visst var det fin dekor och ganska fantastiskt med en rund balkong som hissades upp genom golvet. Tycker nog bäst om Papagenos roll som tillslut träffar sin Papagena. Mot slutet hoppades jag faktiskt att det snart skulle ta slut. Det var när Tamino och nattens drottning.
   Jag tycker bättre om operors som La Boheme, Turandot eller La Traviata.

När vi kom till Alingsås var bilen helt igenfrostad och jag hade ingen skrapa för att skrapa rutorna. Bilen fick helt enkelt stå och tina i tjugo minuter. Kristina var inte glad. "På den tiden som det här tog hade vi hunnit gå fram och tillbaka hemifrån och hit", sa hon.

Tragedin på Haiti

På morgonen läste jag GP. Betalade ett par hundralappar till Haiti. Tycker det är läge att hjälpa speciellt när jag ser bilderna på vilket helvete människorna har där. Det var en fruktansvärd jordbävning i norra Pakistan för något år sedan, men det var inte någon speciell mediauppmärksamhet om det? Kanske för att det är så mycket bråk där? Eller översvämningarna i Albanien och Polen väckte inte så stor uppmärksamhet. Vi borde vara rädda om vår lilla planet. På Mars en bit bort från solen är det i medel 60 grader kallt, och på Jupiter lite närmare solen är det 500 grader varmt.

Cyklade iväg med skräp till återvinningen. Konstaterade att min cykellampa har gått sönder. Lyssnar på Ungerska danser med Johannes Brahms. Ganska uppiggande på en söndagsmorgon. Pratade med
Gösta i telefon. Han hade roat sig på Whoopsie Daisy igår. Han har ju många bekanta som går dit. Vi såg på Tommy Körbergs uppträdande på Stjärnorna på Slottet. Hsn sjöng bra, men på den tiden lyssnade jag mest på Paul Weller.

Gösta börjar på Lundby gym

Sol men kallt idag. Sju grader kallt på morgonen. Ringde Gösta på morgonen. Han tänkte börja träna på Lundby gym. Han hade träffat en kompis på jobbet som rekommenderade Lundby gym på Hisingen. Han hade träffat en hälsocoach som rekommenderade gym.

Gick till gymmet vid tiotiden. De jag kallar Piff och Puff var där. De var väldigt upptagna med att prata, men det är roligt att de är tillbaka efter att ha blivit bestulna på kläder och pengar.

   Vilhelm Mobergs "Sista brevet hem" är intressant. Många tankeväckande ord från den gamle författaren. Karl-Oskar var tack och lov för gammal för att få delta i det amerikanska inbördeskriget. Men han kunde följa kriget i tidningarna.
"Inbördeskriget var på annat sätt märkligt, för att icke säga oförklarligt. De folk som i gamla världen förödde varandra i stora krig kämpade tillsammans i Nya världen. Engländare och irländare, tyskar och fransoser, österrikare och italiernare - slogs alla för unionen i Nordens armeer. Här ute stod de sida vid sida i striden. Invandrare av olika folkslag i Gamla världen gick ut av fri vilja och vågade sina liv för rättigheten att få vara och förbli ett enda folk i Nya världen". (Vilhelm Moberg, "Sista brevet hem" s. 143)vi

Min kära fru är så förkyld men hon vill inte lägga sig och vila och vi som ska på opera i morgon.
"Gosse, du ska inte oroa dig för framtiden, du vet inte hur det är i morgon? Dessutom ska du se "Augustilunch i Rom i kväll". Till exempel hade du ingen aning om att din gamle studiekompis och bloggarvän "Megafånen" skulle höra av sig i ett mail. Det var väl uppmuntrende?" Tänker jag.

påboda
På Påboda 1936. Faster Kerstin längst till vänster och min pappa längst till höger. Bloggaren Megafånen tyckte jag var lik min pappa.

kanarieöarna
Kanske är jag lite lik min pappa. Här är jag på en grisfest på Kanarieöarna för drygt 15 år sedan.

 


Snorri Stulason

Hade periodika på förmiddagen. Bytte tidskrifter i tidskriftsrummen och delade ut en del till de ur personalen som ville läsa ett speciellt nummer.

Det var Reine som bjöd på fika idag. Han sken som en sol när alla pratade i mun på varandra. Två hela tårtor gick det åt. Tyvärr hade jag ätit mycket lök till lunch så jag kände inte tårtsmaken riktigt. "Gosse, det var i alla fall roligt att prata med arbetskamraterna."

Jag börjar faktiskt känna mig hemma i de avlägsna rummen som kallas Hum.Fack. Efter lunch gick jag dit med en översatt isländsk bok. Det var den gamla Eddan av Snorri Sturlason. Eddan som jag fick traggla när jag läste grundkursen i litteraturvetenskap i Linköping. Det är riktigt trevligt i det här tysta rummet borta i en kulvert.

Tåget hem stod nästan 10 minuter på stationen när jag skulle hem. "Gosse, du kommer ju hem så småningom ändå. Och då cyklar du hem och cyklar med skräp till återvinningen och sedan är det mat."
(Överste Richard Cantwell talade ofta till sig själv med detta "gosse" i Hemingways "Över floden in bland träden". Någon sorts inre monolog tror jag.)


kristina och klas
När jag kom hem var Kristina hemma och kokade pasta.


 


Så var det förr

Kom i stort sett i tid till jobbet. Höll på med periodikaregistrering på förmiddagen. På eftermiddagen höll jag på med insättning i öppna magasinet. En äldre herre gick och letade efter något med någon Hallberg på Fc. Något med språk. Jag tyckte synd om mannen så jag gick och hämtade den i det slutna magasinet.

Vid kafferasten på eftermiddagen hade Nils-Erik hittat några gamla ritningar på när biblioteket byggdes. Genast började de som var gamla i gården berätta minnen. Jag såg en bild på magasinspersonal i slips och mörk kavaj.

Rallare och grävskopor

Tåget var tjugo minuter sent. Spåret är fortfarande inte lagat efter urspårningen i förrgår kväll. Snöslask i både Alingsås och Göteborg.

Var på bokvåningarna idag. På eftermiddagen hämtade jag böcker i gamla B-huset. Rörelsedektektorer tänds när jag rullar vagnen till hyllan där boken jag söker finna. Precis som Dan Brown beskriver i "Den förlorade symbolen" när han beskriver en jakt i Library of Congress i Washington.

Åkte några minuter senare för att få lite flexminuter. Tåget 17.07 var proppfullt. Vagnen gick i krypfart 100 meter i taget. Vid Norsesund station såg jag några grävskopor och några män som arbetade med spåret. Tänk så mycket ståhej för ett urspårat godståg. Tur jag hade med mig "Sista brevet hem" av Vilhelm Moberg så jag hade lite att läsa.

 Tåget blev en halvtimme sent så vi kom hem lagom till programmet Halv åtta hos mig. Jag avskyr matlagningsprogram, men det här är ganska bra.

Jag cyklade direkt och handlade för helgen när jag kom till Alingsås.


Tågurspårning

Ett godståg hade spårat ur vid Norsesund vilket föranledde att det var enkelspårigt. Tåget blev 20 minuter sent till Göteborg. Min pendlarkompis Katja tyckte det gnälldes för mycket för det är ju faktiskt ganska sällan det är sådana här stora förseningar. Och Lokförarna gör så gott de kan antar jag. Det är ett fint yrke, tänk att forsla så många människor till sina jobb.

På jobbet skickade jag ut rörpostbeställningar. Det var några till Hum.Fack, men rutinerade R fixade det. Tror inte det var någon gammal på latin.

Till lunch åt jag kinamat på restaurang Kejsaren. Det känns inte så bra att bara kasta i sig all gäggig mat på någon minut.

På vägen hem var det enkelspårigt eftersom de inte fått ordning på godståget som spårade ut igår kväll.

På tåget har jag börjat läsa "Sista brevet hem" av Vilhelm Moberg. Ville varva med några klassiker efter att ha läst några svenska deckare.

Var ganska trött efter jobbet. Tänkte på miljöförstöring och hur unik vår jord är. På mars är medeltempraturen 60 grader kallt och på Jupiter 500 grader varmt. Får vara rädda om jorden. När jag kom hem låg Stefan Einhorns bok "Konsten att vara snäll" i brevlådan. Den får jag läsa efter "Sista brevet hem".

perrongen
Pendlare januari 2010

 


Buss till Arendalsvarvet

Cyklade till stationen idag och tog tåget till jobbet.

Idag hade jag periodikaregistrering.

På eftermiddagsfikat började kollegorna prata om varven. Då tänkte jag på när jag körde ledbussar till Götaverken, City-varvet, Eriksberg och Arendal. Det var ju så många människor som jobbade där. Vart tog alla vägen? 
arendalsvarvet från scandiahamnen
Skulle väl aldrig kunna tro att de här gamla bilderna en gång skulle kunna hamna i en blogg. Här har jag väl stannat med någon industribuss i närheten av Arendalsvarvet och väntar in avgångstiden. Väntar in att horder av varvsarbetare går av sitt skigt och fyller bussen.

arendalsvarvet
Varvet Götaverken syns från Sjöfartsmuseet 1983

"When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much". (Tänkvärda ord från den franske fotbollsspelaren Eric Cantona. I samband med att en journalist frågade om hans uppträdande och humörsvängningar)


Mera Hemingway och Kirk

Jag vet att jag bör stanna inne och ta det lugnt när jag är sjuk, annars kan förkylningen snabbt komma tillbaka. Jag gick i alla fall ut i förrådet och bläddrade bland venylskivor. Det finns en del gamla som jag inte lyssnat på på decennier. När jag var ung lyssnade jag på Cure, Neon Judgement, Boo Radleys, Sisters of Mercy, Swans. Jag ser ingen anledning att lyssna på denna mörka musik längre. I stället hittade jag Sonny Rollins on Impulse! Läcker uppiggande jazz utan tungsinta texter.


"Så tuggade hon väl och grundligt på sin biff och sa: 'Tror du det är sant att männen över femti skapar sina egna ansikten?'
'Det vill jag inte tro. för jag vill inte stå för mitt.'
'Du' sa hon. 'Du.'
'Är biffen god frågade översten.'"

Ett litet utdrag ur Hemingways 'Över floden in bland träden'. En gammal överste samtalar med en ung kvinna. Kristina trodde han menade att du lever ditt liv efter 50 och bryr sig inte så mycket om olika trender för stunden. Jag gillar Hemingways språk.
"Översten tog tiocentesimigondolen över kanalen, betalade med den vanliga smutsiga sedeln och stod och trängdes med dem som var dömda att stiga upp tidigt." (Ernest Hemingway. Över floden in bland träden s. 127)


Rahsaan Roland Kirk

Snön töar bort

Sitter och läser "Över floden in bland träden" av Ernest Hemingway. Den är ganska bra, jag gillar Hemingways språk och att han fogar in egna reflektioner i handlingen. Den gamle översten Richard Cantwell kommer till Venedig och träffar en yngre kvinna. Han återkommer hela tiden till sina minnen från första världskriget.

alingsås gerdsken
En bild Kristina tog när hon gick runt Gerdsken för några dagar sedan. Jag är trött på snön hoppas den töar bort snart. Men jag skulle gärna åka till Alperna och åka skidor.  Jag gick och handlade idag, men det kändes inte så bra eftersom jag fortfarande känner mig förkyld.
   Fortsatte lyssna på Rahsaan Roland Kirks fantastiska svängiga jazzmusik ida. Lyssnade en stund på Miles Davis och Marcus Millers skiva Siesta, men den var lite för lugn, den passar bättre på sommaren vid en sandstrand.


 


Hittade en gammal vinylskiva med Rahsaan Ronald Kirk

Nu när jag är förkyld gick jag in med några pop-skivor jag tröttnat på i förrådet. Då fick jag syn på en gammal skiva med Rahsaan Rolald Kirk, Pre-Rahsaan, som jag inte lyssnat på på åratal. Jag tror inte jag lyssnat på den sedan jag flyttat från Göteborg. Härlig vild svängig jazzmusik som piggade upp när jag var så hängig och förkyld.


Rashaan Roland Kirk

Såg Vicky Christina Barcelona

I början på veckan fick jag låna Woody Allens film "Vicky Christina Barcelona" av E.H. Igår eftermiddag såg jag den film. Det var en suverän film om två amerikanska kvinnor som åker till Spanien och Barcelona för att se på konst och kultur. Rebeccah Hall spelar Vicky och Scarlett Johanssen spelar Christina.
   På en konstutställning i Barcelona får Christina syn på en konstnär, Juan Antonio. Hon blir direkt kär. Vick bryr sig inte så mycket, men när de åker till Oviedo och får lyssna på spansk gitarrmusik blir Vicky också kär i konstnären. Sedan visar det sig att Juan Antonio är gift med en annan konstnär Maria Elena, som spelas av Penopele Cruz. Visserligen är hon neurotisk, men det är inte så konstigt i det här stormiga förhållandet mellan Juan Antonio.

Läser Nattfåk

Är hemma och förkyld. Har nog börjat redan för ett pardagar sedan eftersom inte ens orkat läsa Ernest Hemingways "Över floden in bland träden" på tåget.

Nu när jag är hemma lyssnar jag på ljudboken "Nattfåk" av Johan Theorin. Det är en lite annorlunda deckare som det är svårt att göra uppehåll med. Theorin har suggestiva miljöskildringar av Öland. Han använder sig av klassiska deckargrepp som Cliffhangers och parallelskildringar.


tjäders stuga
Fick en almanacka av en kollega med bilder från Falköping. Här är en bild på Tjäders stuga mot slutet av 60-talet som låg uppe på Mösseberg. Jag minns Tjäder som bodde här. Han kom ibland till skolgården och skulle göra upp med några ungar i lågstadiet. Alla var rädda för gubben Tjäder. När han dött gick jag och min kompis Anders upp till stugan. Därinne hittade vi svarta slokhattar som vi tog med oss. När vi gått ett tag med slokhattarna upptäckte vi att vi hade fått loppor över hela kroppen. Inne i stugan hittade vi en massa tomma brännvinsflaskor. Nu är stugan för länge sedan riven.

Trender för framtiden

När jag cyklade till jobbet på morgonen var det bara 3 grader minus, jgår var det 14 grader kallt. Jag tänkte inte så mycket på att jag började bli förkyld. Det är inte roligt men det är inte så mycket att göra åt det.
  
 Uppe vid Lyktan på Medicinareberget var så hade vi scenarioplanering för Universitetsbibliotekets personal. Det var trevligt att träffa gamla vänner från alla år jag jobbat här. Vi samlades i grupper vi skulle försöka synliggöra framtiden ur ett Lärarperspektiv. Vi skulle försöka definiera vår egen roll? Scenarier för framtiden. Trender och referensarbete diskuterade vi.
   Vi pratade mycket om digitalisering och frågade oss om vi kommer att ha så många fysiska böcker? Mer mobila tjänster och flexiblare åtkomst av material. Kommer nog mer att använda läs platta och Iphone,

Men än så länge är det mycket böcker. Jag skickade rörpostbeställningar på eftermiddagen. Det är klart att nästan alla tidskrifter blir digitala. Jag minns när jag arbetade i magasinet på Ekonomiska biblioteket, då kopierade jag artiklar.

Jag gick tidigare från jobbet för jag var så hiskeligt förkyld och det rann från näsan. Finns inget bra med att gå till jobbet när du är förkyld.


Skräckfärd med tåget

Jag kan inte låta bli annat än att citera min frus tågfärd till jobbet på morgonen idag.

"Det blev en riktig långkörare idag, har inte
 varit med om så lång restid sedan en riktigt kall vinter på 80-talet då
 jag pendlade till Stockholm och SL-tågen inte fungerade. Jag är hungrig
 och trött nu. Ska sitta i disken 14-16. Jag längtar jättemycket efter
 kaffe, så det får bli det direkt efter maten idag. Det är mycket som hänt
 och jag hinner inte skriva om det nu. Det första tåget - en stor fågel
 flög i kontaktledningen. IÄntligen i Falköping fick vi byta till ett x2000
 som var proppfullt nästan. Vi var 7 personer som stod vid ingången mellan
 två dörrar, och där fick vi stå i 2 timmar och 40 minuter.
 Kontaktledningen på x-2000 gick sönder och de fick kontakta ledig
 reparatör som kom efter ca 1 , 45 timme. Men nu till mat..."

Trashanken som plankade

Det var lite irriterad stämning på tåget eftersom en ny pendlare burdust armbågade sig fram. Ingen bra början på dagen. I Alingsås var det 14 grader kallt när jag cyklade till stationen.

På förmiddagen hade jag rörpostutskick. Jag gick enda bort till Hum.Fack och ställde upp en bok, Mice and men av John Steinbeck.

("Vad menar vi med frispråkighet på arbetsplatsen? Var en fråga vi skulle ta ställning till igår. En annan var "Vad menar vi med delaktighet på arbetsplatsen?", var en annan fråga. Inte konstigt att jag inte hade något att säga. Mitt huvud var som ett svart hål hela eftermiddagen igår.)

På eftermiddagen hade jag möte med den närmaste chefen om hur början på periodikaavdelningen gått? Vad skulle jag säga om det? Jag gör så gott jag kan och jag berömde det mottagande jag fick från mina kollegor.

På tåget hem hamnade jag bredvid en trashank som plankade.
-Kan jag få se biljetten, sa konduktören.
-Jag har tappat den, sa trashanken.
-Jag känner igen dig, du brukar försöka åka gratis... du får gå av i Alingsås.
Trashanken bara mumlade något och virade in sig i sin kappa och satte på sig sin mössa. När tåget stod still i Norsesund frågade hon mig om hon kunde få låna en telefon. Jag sa att jag inte hade någon.

När jag kom hem gick jag direkt till gymmet för att pressa ur mig lite tungsinthet. Nu ska jag gå och se filmen Förnuft och känsla med min underbara fru.

Arbetsmiljömöte

Medan städerskorna städade rummet där jag satt gick jag ut och tittade på en gammal katalog som hette "Slagordskatalog". Jag hade aldrig hört talas om det ordet förr.

"Je suis en guerre contre tous./.../" Louis-Ferdinand Celine. Fick tag på en tidskrift, La Quinzaine. Littèraire, där det stod om en gammal favorit.

Hela eftermiddagen hade vi arbetsmiljömöte. Jag är väl inte tillräckligt smart för att komma på något vettigt att säga i frågan. Det har kanske att göra med min barndom: "Gå inte för nära dammen för då kommer Näcken och tar dig", "Om du inte äter upp maten så kommer Stakebråk eller Bumpelifuling och tar dig" och så vidare. I skolan fick jag lära mig av lärarna att inte säga emot.

En elektrisk puss

Läste i GP om att de förändrar ppm-fonder igen. Det blir svårare att hålla undan från nedgångar som 2008 och mer problematiskt att pricka in det som är bra i goda tider. Varför hålla på att trixa med detta när det finns viktigare arbeten. Till exempel att bygga elbilar och sopa snö på bangårdar så tågen går i tid. Och så ska de dela upp fonderna i försiktig, neutral och offensiv. Det gör de ibland i ekonomitidningar och det brukar aldrig stämma. Räntefonder släpar alltid efter. Med undantag av 2008.

  Hörde på nyheterna att de skjutit vargar igen på en djurpark i Skåne. De hade visst rymt. Hörde också att det inte finns någon varg som givit sig på en människa på 200 år. Den vargen var rabiessmittad.

perrongen
15 grader kallt när jag står på perrongen och väntar på tåget till Göteborg.

På Tv-furas morgonnyheter pratade de om avundsjuka. I sammanhanget kan jag berätta att jag fick en elektrisk puss på morgonen. Kristina hade som vanligt varit ute och promenerat på morgonen under tiden som jag vilade och gjorde frukost. När hon kom tillbaka gav hon mig en puss och det small till med den statiska elektriciteten.

Fick tillslut tag på min kära faster igår. Hon hade bara varit ute och shoppat på stan med sin granne.
faster Kerstin
Tror året är 1936 och faster Kerstin står till vänster om minn pappa Lars som har hög hatt. Fotot är nog taget i Påboda i Småland där de bodde på somrarna.

 


Hundar i massor

Vi hade pratat lite om att gå på hundutställning, men när det blev dags tog det emot lite. Hur skulle det gå med träningen? Handlandet? Fick inte tag på faster Kerstin? Och så var det 13 grader kallt. Tillslut bestämde vi oss för att ändå för att inte bry oss om kylan utan ta oss till stationen. Ringde Gösta på vägen och han var mycket pigg på att åka till Mässan och se på hundar. Han hade träffat en kvinna på Whoopsie Daisy som talade så varmt om sin schäfer så han ville ha hund själv.

Mops(foto Kristina)
Överallt var det hundar. På ett ställe var det bara mopsar som tävlade om vem som var snyggast.

hund typ isbjörn(foto Kristina)
stor isbjörnsliknande hund som var på väg in i ringen för att tävla.

stor hund(foto Kristina)
En valp väntar på att få komma in och tävla. Matte borstade hunden hela tiden.

hundmassage(foto Kristina)
Vid montern "Frisk hund" gjorde de massage åt hundarna.

hund i bur(foto Kristina)
En mops och en King Charles Cocker Spaniel i samma bur.

Sist såg vi lite på några väldresserade polishundar. Allra sist såg vi en föreställning som hette "Askhunden". Det var med hundar som städade, plockade ringar, spelade elaka styvsystrar, en liten hund som var en god fé och så vidare.

 


Roligt att studera Idéhistoria

13 grader kallt. Det knarrade när jag gick ut och hämtade cykeln. Änderna i Gerdsken har bara en liten pöl att simma i.
-Men nu kan du inte cykla, sa en pendlarkompis på perrongen.
-Jodå, det är bättre än när det är nollgradigt, sa jag.

Tåget kom i tid idag. Däremot var spårvagnarna sena.
På jobbet höll jag på med periodika. Idag bytte vi ut tidskrifter och ändrade i beståndsposten på årsböcker. S. är en enastående bra ciceron på hur du hanterar nya tidskrifter.
-Det är 15 år kvar tills jag går i pension, sa jag.
-Jaha.
-Jag menar att jag har arbetat som bibliotekarie i 15 år och nu har jag 15 år kvar tills jag går i pension... tiden går fort, sa jag.
-Jag trodde du tyckte det var så tråkigt att du såg fram emot pensionen?
-Nej inte alls, jag bara tänkte på att det bara är 15 år kvar, tiden går fort.
När vi ställde upp tidskrifter hälsade jag på min gamle idéhistorielärare, T.R., från Linköping. Han var mycket bra. Var i Haga studietorg på eftermiddagen.

Jag åt lunch på den indiska restaurangen New Dehli. Peter Birro satt där i ett hörn och spanade. Kände på något vis att han tänkte hälsa, men ångrade sig när han såg mitt stenansikte. Han är rätt lik August Strindberg.

Kristina kom sent. Först var hennes tåg tjugo minuter sent så när hon skulle byta tåg i Falköping så hade det tåget hon skulle åkt med gått så hon fick vänta i Falköping i tjugo minuter.


* Om Elvis Presley hade levt idag hade han fyllt 75 år.Halt och slirigt

15 grader kallt på morgonen. Det var snöigt att cykla till stationen, men allt går. Tåget var 40 minuter sent så jag tog ett litet annat pendeltåg spm stannade överallt på vägen till Göteborg. Satt och pratade med han jag kallar "Rekryteraren" för han jobbar med rekrytering. Han frågade mig om allt möjligt så resan gick fort.

På jobbet var min kollega Staffan tillbaka. Han hade varit i Frankrike under jullovet och där var det 20 grader varmt. Han hade också kört 20 mil bil mellan Barcelona och en stad i Frankrike.
  
Efter jobbet tog jag friskvårdstimme. Det gick överraskande bra trots att jag inte ätit något speciellt.

Snö och frusna änder

Det tog tjugo minuter för Kristina att ta på sig och ta sin morgonpromenad. Strumpor, Bloomingdalesjacka och mössa.
-Jag vill inte sprina i backar så jag går runt dem, sa Kristina.
Jag gick bara till Ica och handlade för helgen. Yoghurt, grape, mjölk, ägg, en skotte (för i eftermiddag) Klings glass.
   Ställde mig i en kassa med en kassörska som jag kände igen. Hon pratade med sin kollega om att arbeta på helgen:'
-Men det är goda pengar, sa hon.
Jag de är värda pengar som pulsar hit i snökaoset.

cykelbana
Den snöiga vägen till Ica. Just när jag tänkte på hur bra det går att cykla i snö så kom en kille och halkade omkull på cykeln, tack och lov gick jag fram och frågade hur det gick. "Det gick bra", sa killen. Jag är glad att jag frågade för det känns alltid bra att någon bryr sig. Mötte den vita pudeln Champis här. Champis verkade i alla fall gilla snön och hoppade glatt när matte kastade snöboll. Patricia, en Rodhisean Ridgeback, som jag mötte lite senare tyckte inte om snön utan gick långsamt och tittade ner. Men så är Patricia också en tretton år gammal hund.

änder i Gerdsken
Frusna och hungriga änder i ett liten vattenvak i Gerdsken.

änderna vill ha mat
När jag kom med kameran rusade alla änderna upp i hopp om att jag hade någon mat.

kajor i gerdken
Kajor sitter på en rad på ett räcke och väntar på att någon ska komma med bröd.


Lunch på Whoopsi Daisy

Pratade med min pendlarkompis Katja på spårvagnen om vad hon gjorde på Universeum. Städar och matar. Släppa ut fåglarna i vattnets väg. Släppa in papegpjorna i voljären och mata dem och rengöra deras burar och så vidare.

Trodde det skulle bli enkelt idag, plockade fram ca 50 volymer av Svensk uppslagsbok och Nordisk familjebok, men så ville låntagaren bara ha en del på I. Sedan kommer många fjärrlån. Men det är ganska roligt. Jag trodde inte jag skulle hinna färdigt, men så när jag bara hade några kvar förstod jag att jag skulle hinna tills stängning.

Efter jobbet halkade jag ner till Korsvägen. Efter bara sex minuter kom femmans spårvagn. Hittade en plats i andra vagnen. En ung dam i slöja satte sig bredvid mig. Några stojiga fyllos kom och satte sig längst bak vid Hjalmar Brantingsplatsen. Jag gick av vid Wieselgrensplatsen och styrde stegen mot restaurang
Whoopsi Daisy . Det var fullt med folk där som åt lunch. Jag smög osäkert in.
-Vad har ni att äta... kan jag beställa en starköl också? frågade jag.
-... ja men det ingår inte, sa flickan bakom disken,... ramlösa, vatten Cola.
-Okej jag tar en cola.
   Jag satte mig i ett hörn. Såg några vackra flickor i vita rockar. De kom väl från Capio eftersom det stod en skylt med Capio utanför. Tittade på en tavla som såg ut som en fullmåne med fyra kuber i.
  På väggen hängde tröjor från Västra Frölunda, Häcken, Milan, Juventhus med flera. Jag tycker det var trevlig stämning där och många känner varandra. 

  När jag suttit där och ätit en halvtimme ringde Gösta.
-Jag kommer hem om tjugo minuter... så du behöver inte ha bråttom när du äter.

När jag ärit och tagit en kopp kaffe begav jag mig till Gösta. Där var sig likt, där låg halvtomma cigarrettpaket lite här och var.
-Jag tycker du borde testa hypnos för att sluta röka? sa jag.
-Men då måste jag väl gå flera gånger? sa Gösta.
-Nej jag tror inte det, sa jag, det är nog snarare terapi.
-Men just nu är det inte läge för att sluta, sa Gösta.

Hans nya dator var snabb som en oljad blixt. Det syntes att han sitter där mycket. Han har det ganska hemtrevligt här. Men det luktar rök i hela läsgenheten. Vi laddade ner en driver från internet så hans skrivare gick att använda. Jag borde nog också skaffa en ny dator som "går som en oljad blixt".

whoopsi Daisy
Gösta står utanför Whoopsie Daisy på Wielsegrensplatsen på Hisingen.

Jag kom så tidigt hem att jag hann ta ett pass på gymmet.

 


På vägen till frisören


   På morgonen hade jag sällskap med Katja på tåget, det vill säga hon som gav mig biljetter till Universeum när jag fyllde 50.

Tillbaka på jobbet. Bara någon minusgrad. Registrerade en hög med utländska tidskrifter: Tog fram tidskriften och kontrollera nummer, skriv hyllsignum uppe till höger på tidskriften, se vilka anmärkningar som finns på tidskriften, stöldskydda, registrera häftet i lokala databasen Gunda, stämpla med dagens datum längst bak. Vax on... Vax off... Vax on Vax off... Det var väl okej första dag efter jul.

Efter jobbet traskade jag iväg i mörkret och kylan för att klippa mig.
-Hörru grabben, du vill la ha en ny Faktum, frågade en trashank när jag gick från uttagningsautomaten. Innan dess hade en annan lodis försökt ta ut pengar utan att få något.
-Nej jag har brottom tyvärr, en annan gång, sa jag.
Grabben, så han kallade mig grabben. Snarare är jag en 50-årig gubbe. Halt och lytt. Hade inte tid att stanna och köpa en Faktum, han var full också, jag ville inte komma försent till frisören.

Uppväxt i Cittaslowstaden Falköping

När du är över 50 går livet i rutiner. Slänga skräp, handla på Ica och så vidare. Lyssnar på Archie Shepp och nförsöker läsa en seg bok. Jag måste hinna klart med den idag så jag kan börja på en ny bok.

Jag vet inte om det alltid är bra att påminnas om det förflutna. Det var när jag läste i Ica-kuriren om att Falköping var Sveriges enda Cittaslow-stad som jag började tänka på staden och vad fort tiden går. På den tiden drömde jag om att fylla 18 och få körkort.
"Där har du det. Skuld betyder att du förbrukar dina innevarande ögonblick till att bli handlingsförlamad som ett resultat av ett beteende i det förflutna/.../(Wayne D. Dyer Älska dig själv s. 108).
  Jag tänkte läsa färdigt "Dummskallarnas sammansvärjning" idag, men i stället tittar jag på gamla bilder från Falköping.
medborgarhuset i Falköping
Utsikt över Mösseberg från Medborgarhuset i Falköping. Det var många som gick till Medborgarhuset och dansade på 70-talet. Jag gick dit två gånger. En gång halkade jag bara in och jazzade, den andra gången var tjugo år senare på en
klassträff. .

bild på mig
Går på Falköpings torg utanför varuhuset Ryttaren. Den gröna kappan hade jag köpt i någon Second hand affär. Efter gymnasiet gjorde jag värnplikten i Karlsborg.

apangsvagen
Utsikt från mitt fönster ut över Aspängsvägen ca 1978.

Masslakt på vargar

På bara några timmar har skjutglada jägare dödat 16 vargar, mycket möjligt att det är fler. Det gick fort när de fick tillåtelse att skjuta varg. Fy sjutton det finns inte så många vargar. Människor däremot är det djur som är flest. Bara råttor finns det fler av.

Falköping = Cittaslow - Den långsamma staden

Läste i Ica-kuriren att Falköping, staden där jag äxte upp, har fått utnämningen Cittaslow, Den långsamma staden. "Drygt 100 kommuner i världen ingår i nätverket och Falköping är den enda svenska kommunen". Jag har ju många minnen från Falköping och det var inte alltid enkelt att när jag var sex år flytta från Uppsala till en landsortshåla som Falköping. Jag blev inte så väl mottagen på den tiden.

ströget
St Olofsgatan eller, "Ströget", i Falköping. Gatan löpte som en pulsåder genom staden, mellan St. Olofs Kyrkan och Ranten eller Centralstationen. Bilden är från slutet av 70-talet. På Ströget åkte raggarbilar från hela Skaraborg fram och tillbaks. En del parkerade sina bilar vid lasarettet och somliga ställde sig vid Ranten. I bilarna drack det öl och spelades rock'n roll. "Ströget" stängdes för biltrafik vid slutet av 70-talet och då var det slut på festligheterna i Falköping.

chopper
Knuttar och knuttegård fanns också i Falköping. Här har min kompis Anders ställt sin chopper utanför vårt garage. Bilden tagen 1978. Jag syns i bakgrunden. Jag hade inget MC-körkort, jag hade bara en Monark-moppe.

silon
Den typiska silon för frön i Falköping 1978.

raggarbil
Min kamrat Anders cyklar på sin raggarbil 1978.

studenten
Min kompis Kim och jag vid Stora torget i Falköping. Bakom oss, ovanför Järnaffären, låg Fredrikssons konditori. Där satt Kim och jag i timmar och pratade om flickor och skolan. Kim kom från Stockholm så det var lättare att få kontakt med honom än de som hade bott där hela sitt liv.
 


Smäller och sprakar

På nyårsafron var det lugnt. Åt middag till Grevinnan och betjänten. Satt och läste "Dummskallarnas sammansvärjning" medan jag väntade på att Svampsåsen och lövbiffen som Kristina tillredde skulle bli klar. Jag har hållt på länge med "Dummskallarnas sammansvärjning" men jag har läst några sidor i den när jag ska sova så det blir inte så många sidor. Vid tolvslaget dundrade det igång med fyrverkerier och smällare. Kristina och jag skålade i en halv flaska mousserande vin. Tittade lite på teve när bröderna Mouréus spelade. Talade en stund i telefon med Hans i telefonen, han är en pensionerad bibliotekarie i Gävle. Annars gick vi och lade oss halv ett trots att det fortfarande skrålades och smällde utnför. När jag var barn tyckte jag om smällare. Jag glömmer aldrig när en grabb som var något äldre skulle gå fram till en så kallad bomb och se varför den inte detornerade?När han bara var någon meter från smällaren exploderade den. Han klarade sig men blev nog lite chockad.

Ute snöar det och är tio grader kallt. Lyssnar på en vals av Brahms. Har just läst
Bodil Malmstens blogg. Det är en mycket bra blogg tycker jag.

Här söker Ignatius i Dummskallarnas Sammansvärjning jobb samtidigt som han är hungrig. Först möter han en gammal korvförsäljare:
"Den gamle mannens rinnande ögon vändes mot den väldige besökaren.
  'Vad vill ni?'
  'Jag skulle gärna vilja köpa en av era varmkorvar. Dom luktar ganska smakligt. Jag undrar om det går för sig att köpa bara en?'
  'Visst'
  'Får jag välja ut den själv?' frågade Ignatius och kikade ner över grytans kant. Frankfurterkotvarna virvlade och sprätte omkring i det kokande vattnet som färgade och förstorade paramecia. Ignatius fyllde lungorna med den skarpa, sura aromen. ´Jag ska låtsas att jag är på en fin restaurang och att detta är hummerdammen.'" (John Kennedy Toole, Dummskallarnas sammansvärjning s. 158)