Platon på Nattygsbordet

Det är sällan jag inte läser ut en bok jag håller på att läsa men nu händer det, Det är "Oscar Waos korta förunderliga liv" av Junot Diaz. Jag har läst över hundra sidor och jag förstår fortfarande inte vad den handlar om? Det är mycket sex, relationer och brustna relationer. Visserligen är det lite historiska förklaringar i fotnoterna, men vad sjutton, det räcker inte. För långa meningar utan punkt eller komma. Nej jag läser färdigt en riktigt bra bok som "Skogsliv i Walden" av David Henry Thorau i stället. Vid nattygsbordet har jag Platons samlade verk. Det är lika underhållande att läsa dem som att läsa Olle Ångest.


Hoyt Axton - No-no song

Tog en promenad med Kristina till affären BonBon och lämnade igen filmen "UPP" som vi såg igår kväll. Tur jag inte köpte den på Ica för den var inter riktigt min stil. En daroranimerad äventyrsfilm. På vägen hem när vi pulsade genom slask och pölar så mötte jag en kille från gymmet. Han ser alltid glad ut, men är alltid ensam. Det kändes väldigt bra att jag hälsade och inte en sådan här dum tanke "han kan ju inte vilja hälsa på en sådan enkel människa som jag". Annars har jag mest gått fram och tillbaka här hemma som en osalig ande. Ringde Gösta och pratade lite om Procol Harums låt A Whiter Shade of Pale och var överens om att det inte görs så många låtar med den kvaliten längre.

(Igår när jag hade köpt en semla på Lennartson konditori och stod och väntade på att Kristina skulle komma från Balders Hage såg jag en tjock ung man som kom gående med en flicka i sjuårsåldern med plåster kring ett öga. När mannen gick in mot systembolaget hörde jag henne säga "neej". Tänkte direkt på att det nog inte var så roligt för barn när föräldrarna super.)


Tomten hette Lasse

tomten
Det här måste vara för ungefär 45 år sedan. Alla skrattar och ler, men jag är skräckslagen! Min syster är lugn och säger att tomten är snäll. Men han hade så hemska stora vantar, skägg och käpp- Min mormor till höger verkar tycka det är jätteroligt när jag är rädd. Det här var längesedan, men jag har förblivit en orolig typ.

Lasse
Det dröjde väl ungefär 40 år innan jag fick reda på av min syster att tomten hette Lasse och att han bodde på tredje våningen på Vidblixtgatan i Göteborg.

farmor är häst 
Här kände jag mig lite mer trygg på en hästrygg på en karusell. Min syster ser lite uttråkad ut och tycker nog det här är barnsligt?

farmor i sele
Farmor var rolig. Här jag kusk och farmor Elsa häst och äter blad.

syster Gunilla
Min syster, som sitter till höger, var ordningsam och duktig i skolan. Här lyssnar hon på farmor Elsa när hon läser.

På den tiden jag samlade på böcker

I senaste numret av Privata Affärer stod det om böcker som var värdefulla. Massupplagor är sällan värda något. Det stod att fackböcker kunde vara värda en del. Gamla Biblar är inte värda något. Poesi kostar inte så mycket. Gunnar Ekelöfs första bok "Sent på Jorden" kostar lite, detta trots att han skrivit så mycket bra senare också.
   Den boken jag betalat mest för är Erik Lindegrens "Mannen utan väg" från 1945. Jag hittade på ett antikvariat vid Grönsakstorget i Göteborg.

lindegren
Mannen utan väg är en dyster historia som handlar om en mörk period i mänsklighetens historia med andra världskriget och folkmord.

mannen utan väg
Här är första uppslaget av boken. Den är fortfarande aktuell och kommer så att vara så länge det finns krig och förföljelse.

Slask och tö

Tö och slitigt att cykla till stationen. Pölar av snömodd på övergångsstället till stationen. Tyvärr stod tåget i fem minuter utanför Fine gym så jag missade spårvagn nummer två. En kvinna som stod bredvid min sittplats luktade svett. På jobbet var det brandlarmsövning. Försäkerhets skull tog jag trapporna upp till våning åtta eftersom jag haft brandövning tidigare och intendenten sagt att du inte skall använda hiss om det brinner.
   På morgonen satte jag upp tidskrifter med M. Eftersom det var brandövning gick inte hissen så vi fick traska ner och ta bort de gamla tidskrifterna.

På eftermiddagen hade jag hämtining i plan ett till nio A. Det är en ny doft i hissen, tidigare var det nästan bara Axe deodorant, men på eftermiddagen kände jag även doft av Hubba Bubba tuggumi. Konstigt.

När jag skulle gå hem tog jag den branta trappan för att undvika lite slask. Men ack nej jag var tvungen att passera den stora pölen på Södra Vägen vid Korsvägen. Jag kastade mig mot ett förbjudenparkeringvägmärke och svingade mig över dammen. Jag fick en sittplats på fyrans spårvagn. Vid Kopparmärra satt en man och spelade dragspel och vid övergångsstället till centralstationen spelade en trumpetare schlagers.
   Eftersom lokaltåget gått precis så gick jag in på terminalen igen. Där var det proppfullt med folk. Utanför Casinot satte en kolossal polis, över två meter lång, på handfängsel på en yngling som såg ut som en pundare.

alingsås station
Så fort det är några plusgrader töar det snabbt, som här runt Alingsås station.

Sedan bara cykla hem och slänga sopor och cykla genom pölar och slask till Ica och köpa blodapelsinsjuice. Och sedan bara cykla hem och äta middag.

middag
Kristina och jag äter middag

 

 

 


Utvecklingssamtal

Tåget gick i tid på morgonen. Fick ett par plusminuter.

gräsklippning
Hade en timmas Utvecklingssamtal. (på bilden klipper jag gräsmattan på Norsesund hos min farmor och farfar).

"Jag tycker du ska gå och fråga den här sopbilsföraren som kort fast om inte du kan få ta ett porträtt av honom.?" tyckte en kollega när jag sa att jag hade med mig kamera.

cykeln
Det snöade igen när jag cyklade hem med den översnöade cykeln till vänster.

alingsås station
Pendlarna går hem från stationen.

Och så var det utvecklingssamtal. Jag pratade för mycket om saker jag inte borde.
"Livet levs framlänges, men förstås baklänges", det har Sören Kierkegaard skrivit någonstans.

 


Överfullt av folk på tåget

Regionaltåget var en halvtimme sent på grund av växelfel i Herrljunga så det tåget var bara att glömma. Alla pendlare från Alingsås trängde sig in på lokaltåget. Folk stod redan i vagnen från Alingsås och vid Lerum var det kaos och rabalder när alla inte kom med. Folk vid Aspen letade förgäves efter någon möjlighet att komma på någon vagn. I Göteborg var det kaos när alla skulle lämna tåget. Jag tog det ganska lugnt och satt och väntade tills de första gått av. Även tvåans spårvag som skulle ta mig den sista biten var full till bristningsgränsen.

   När jag kom till jobbet hörde jag av någon att de "hittat" en översnöad tågsnöplog vid Sävenäs. Det var på tiden.

(Samtal med en OS-tittare.)
-Det är Bob idag... det är en tråkig sport... Det är klockan tre på natten så då slipper man se det...
-Är det någon som tvingar dig att se OS?, frågar jag.
-Nä det är ingen som tvingar mig.
-Men du sa att du slipper se det, då är det nog bäst du ställer klockan i natt så du får se det.

-Ska du se skidstaffetten ikväll?
-Nä, jag och E.-H. ska se en film... en musical.
-Gillar du musical? frågade jag.
-Nej, men det är gratis.

Det var väldigt mycket att ställa upp på eftermiddagen. Det måste vara några kurser som är slut. En äldre herre frågade efter en bok som hette Kvantfyskik. Han förstod inte riktigt hur de var uppställda. Men det är bara att leta rätt på uppställningsigmaturen och hämta boken.

På hemresan klev jag på ett försenat lokaltåg till Alingsås. Det kändes bra för jag hade hittat mina glasögon.

vinter på ån
Is och snö på Lillån.


Stopp i Sävenäs

Tittade på Banverkets hemsida innan jag satte mig på regionståget till Göteborg. Kom fem minuter sent till jobbet. Pratade en stund med min vänlige kollega Erik H. som jag lånat filmen Avanti av.
   Skötte rörpostutskick. Fick gå till både Hum.Fack rummet och rummet med okatalogiserat långt bort i kulvertarna.

Tog friskvårdstimme på eftermiddagen. Tåget hem var proppfullt med folk, men jag lyckades få en plats i en kupé bland fem andra surmulna resenärer. Någon som hette Lennart såg väl någorlunda harmonisk ut när han satt och skrev någonting. Det var inte så mycket att vara glad åt för vid Sävenäs var det stopp. Där blev vi stående i 40 minuter för det var signalfel. Förbannade snö!

Jag gick i alla fall en stund till gymmet. Jag träffade en granne som stått stilla i två timmar i ett tåg. Värst är det med regionstågen. Lokaltågen klarar det något bättre. Hörde på en gymmare som var tillbaka från Egypten.
"Komma tillbaka till det här skitvädret", sa han.

Lena Melin i Aftonbladet skriver att alla skyller på alla.


Johnny Burnette - Lonsome Train

Is i växlarna och sena tåg och spårvagnar

Cyklade iväg till staionen i vanlig tid. Cykelbanan var plogad så jag kom till stationen som vanligt. Men där såg jag att mitt vanliga tåg var inställt. Knallade iväg till lokaltåget och fick plats. Var för nervös för att kunna läsa något på tåget där folk stod som packade sillar. Det gick ganska bra tills tåget kom till Göteborg. Tåget stod i tjugo minuter innan det kom in på spår två. Vid Drottningtorget kom det ingen tvåa och ingen tretton, där stod jag i tjugo minuter. Såg att det var spårvagnskö åt andra hållet, de stod uppradade från Stampen och till Drottningtorget. Det var växelfel vid Brunnsparken så det var stopp åt hållet mot Domkyrkan. En pendlare från Alingsås frågade om någon ville dela Taxi mellan Drottningtorget och Korsvägen. Jag svarade att jag fick acceptera en timmes avdrag på flexen.

(Hörde med min kollega som skulle från Majorna till jobbet. Han fick stopp med trean så gav upp och gick tillbaka och skulle ta bilen. Han fick skrapa rutorna både på in och utsidan. Han, kom en timma senare än han tänkt sig)

Kristinas resa till jobbet tog tre timmar längre än det skulle gjort. I Falköping kom ingen buss så hon tog en knökfull buss för patienter till KSS.

När jag skulle hem var tåget som skulle vara framme 17.37 framme 18.10. Det var kaos och en människa spydde. På centralen rasade ett tak ner och en person skadades.

SJ skylle på regeringen.

Så här skriver 
Aftonbladet om kaoset.


Snöskottning och busskörning

Solen sken när jag pulsade till stationen för att skaffa nytt månadskort. Folk såg glada ut men jag såg nog mest sur ut för jag gick så långsamt. Hälkade på en pulk som en kvinna och hennes unge drog mitt i gångbanan. Detas hund hoppade upp på mig. När jag gick tillbaka på baksidan av stationen var det en smal glipa skottad att promenera i. Tack och lov gick det inga bilar, bara en traktor som skyfflade snö från Tommy Bryggares parkeringsplats. Sedan gick jag vidare till Ica. Fortsatte att se grinig ut för att jag gick så långsamt. När jag kom hem gick jag direkt ut och skottade garageinfarten så det blev gjort. Kristina har skottat balkongerna och bakat sockerkaka.

   Ringde  
Gösta på morgonen. Han hade slingrat sig fram med bussen specialvägar som bara han kände till för att några sköterskor skulle komma i tid till jobbet. Det kallar jag yrkeserfarenhet och skicklighet att fatta beslutet att ta en annan väg när han körde buss. Min gamle kompis Ingemar ringde och undrade var jag hittat det gamla favoritbandet The Neon Boys i Youtube? Jag köpte den singeln i Stockholm för många år sedan. Jag och Ingemar lyssnade mycket på Television och Richard Hell för tjugo år sedan.
snöskottning på gården
I en timme skottade jag snö på förmiddagen. Hela tiden snöade det, men det var värre igår.

 


Snö till knäna när jag pulsade till gymmet

Pulsade ganska tidigt till gymmet. Jag kom inte långt innan snön började smyga sig inn mellan strumpor och stövlar. Hla tiden snöade det och drivorna växte. Tre män skottade snö utanför affären Jysk. På gymmet var det inte mycket folk. Två tonårsgrabbar passade på att markera revir och gapa lite när det bara var jag och en till där.
   När jag pulsade hem räckte snön ända upp till knäna. Någon ropade något från en bil mär jag släpade mig fram på trottoaren, men jag hörde inte vad han ropade.
  sportlife
Ingång till Sportlife gym idag på morgonen.

snökaos
Några hade lämnat sina cyklar utanför Sportlife och de hade blivit nästan helt översnöade.

Sportlife
Pulsade till gymmet.

Hjälp! Någon hade läst min blogg

Klocka´n var halv nio igår och telefonen ringer.
-Svarar du Kristina, det är säkert till dig så här dags? sa jag.
Kristina svarar.
-Klas... Klas det är till dig, bli inte arg om det är en telefonförsäljare.
-Nädå, jag blir aldrig arg.
-Hej jag heter J. Forsberg och jag har läst din blogg, sa en röst i telefonen.
Oj, vad fan har jag nu gjort. Jag är paniskt rädd för att skriva något som kan missuppfattas sedan jag blev fälld i radionämnden för drygt tjugo år sedan när jag gjorde ett program om uteliggare.
-Jag har läst din blogg och du skriver att du gjort en intervju med min pappa. Det skulle vara roligt att höra den intervjun, sa J.F.
-Visst jag har banden iförrådet någonstans. Det är rullband inspelade med en gammal Nagrabandspelare. Jag vet inte hur jag ska kunna konvertera banden till CD.
-Det var många roliga bilder på min bror Kim i bloggen.
Kim åker skidor i Falköping
Min kompis Kim åker skidor i Falköping 1978.

 


Snöyra

Blir törstig när jag sitter och kontrollerar en hylluppställning samtidigt som det pårlar i rören ovanför mig.
Hade insättning i öppet magasin. Kände det som jag var pladdrig idag. Trevligt med fredagsfika.

-Gosse! När ska du lära dig att människor är olika? Tänk inte för mycket på hur andra tänker. Du kan ändå inte lista ut varför en person gör på ett speciellt vis? Det mest troliga är att de inte tänker så det spelar ingen roll? Försök bara själv vara hygglig och inte göra någon illa.

På eftermiddagen blev det snöyra. Cyklade från stationen och hem och snöflingorna blåste in i ögonen som ökensandstorm. Lämnade av cykeln och pulsade i drivorna till skräpåtervinningsstationen.

Hemma väntade jag på Kristina och började göra iordning middag så den skulle vara färdig när hon kom hem.
kaja
Kaja på en Gren

 

Semlan

Snö när jag åkte till jobbet och snö när jag åkte hem och snöflingor som föll när jag gick till gymmet.

Vad jag klantar till det ibland. Om jag kunde ta det lite lugnare på periodika.

hells gate
Här står jag på Hells Gate på Nya Zeeland 1989. Det gick inte så bra att ställa kameran på en sten och försöka fota mig själv.

-Gosse! Tänk positivt och det kan bara bli bättre. Det är lärorikt att göra misstag Tänk på det positiva att din trevlige arbetskamrat Fredrik är tillbaka och han fixade beställningen på plan 2 på biblioteket (Fol.Forts.). Tänk på din gamla arbetskamrat som du träffade precis när du skulle gå sa "du är bra". Tänk på den hygglige gyminstruktören som du träffade på biblioteket när han lagade en kopiator. Tänk på att du ätit en god semla och att du sett halvåtta hos mig med din käresta.

semlan
Smög i mig en semla efter soppan till middag.

Folk som sopar is i växlar

Roligt att det gått så bra för Charlott Kalla i skidåkning och Björn Ferry i skidskytte.

-Hur går det med din blogg, det var längesedan, frågade en gammal chef.
-Det går bra, sa jag.
-Det är en snäll blogg.
Klart den är snäll. Det var en väldigt bra och rolig tid då vi höll på med ett projektarbetet och katalogiserade konstartiklar för flera år sedan.
-Ja.
-Kan du se hur många besökare du har?
-I Blogger kan jag se det. I Blogg.se och Worldpress är det diagram hur många som har tittat en speciell dag.

När jag går i lugnan ro och hämtar beställningar får jag plötsligt syn på en gammal kollega, kan kalla honom för Derek Hales, när han står och knappar på en dators tangentbord. han är lika skäggig som förr och har en kostym som han köpt på Myrorna.
-Men se är det inte Derek Hales som står där? sa jag och klev fram, hur är det med dig?
-Hå-hå-hå, jo det är bra, men något bibliotekariearbete verkar det inte bli.
-Hur går det med din bok om Nietzsche?
-Jo den kommer ut om bara en månad... jag är så trött på den nu... jag har redan börjat på en andra.
-Ska du ge ut en del två av den?
-Nää det blir inte ett flerbandsverk hå-hå-hå-. Håller på hela livet med delar i samma ämne. Del ett till fyra he-he-he-.

När jag gick till den danske barberaren på Tegnérgatan såg jag en står ledbus som kört in i en driva och stod och lutade och med med leden över Södra Vägen. Det luktade bränt från slirande däck. Han skulle till Skogome och kommit fel och försökt göra en u-sväng. Precis som jag försökte på Eklandagatan för 30 år sedan.
perrongen
Jag som pendlare på perrongen.

När jag kom hem och hade handlat så satte jag mig att se på TV. Det var ett inslag med folk från Banverket som nästan dygnet runt får arbeta med att hacka och sopa bort snö. Värmen i växlarna klarar inte av att få bort isen i växlarna. Så fort ett tåg kört förbi får de åka ut och hacka bort is igen.
derek hales
Anfallsesset och fotbollsspelaren Derek Hales i Charlton på 70-talet.

 


Trumpetare på Drottningtorget

På morgonen hade jag rörpostutskick. Ställde upp böcker och hämtade fjärrlån från den kvinnliga avdelningen. Var borta i ensliga rummet Hum.fack inne i en kulvert. "Obehöriga äga ej tillträde" står det på några dörrar. Jag ställde upp tre gamla böcker av någon James som skrivit böcker om en resa till Abyssinien.

Registrerade tidskrifter på eftermiddagen. Först fick jag "the New York Times book review". Då fick jag syn på en recension av en bok av
Pattie Smith "Just Kids" hette den. Pattie Smith är ju en gammal punkfavorit från 70-talet.

Vr ute och undersökte om referensbibliografier fanns på några hyllor.

Planerade inför ett Utvecklingssamtal  Skrev ut förslag på upplägg för utvecklingssamtal från Google.
Tycker om att vara vänlig och behjälplig för besökarna, klottrade jag ner i mallen.

Sedan på eftermiddagen började det snöa. Tog friskvårdshalvtimme och begav mig till Alingsås.
Det är en duktig trumpetare som sitter precis vid övergångsstället vid stationen. De måste ju få några slantar trots att alla har bråttom över övergångstället.

 På gymmet var det proppfullt med folk. Träffade en trevlig man som är granne till min syster och svåger. De jag kallar Piff och Puff var där och de hälsade vänligt.

   Jag kom hem nästan samtidigt som kvinnan i mitt liv. Det är bara att äta, se på "Halv åtta hos mig", läsa några sidor i "Naturliv i Walden" och gå och lägga sig.

Äntligen vår i luften

Tröttsamt att gå upp ur sängen. Lyssnade på J J Cale innan jag cyklade till stationen. Spännande med de nya arbetsuppgifterna med periodika. Hela dagen har jag registrerat travar med tidskrifter. På fredag ska de upp på hyllorna, jag lär mig hela tiden nya saker, till exempel hur olika kommandon i Marc 21-fälten påverkar registreringen.
   Jag fick en tidskrift med den underliga titeln 
Against the Grain, jag minns att en gammal favoritgrupp som Bad Religion gjorde en sång som hette just Against the grain.

Det var vår i luften på förmiddagen så jag tog en promenad till Kinarestaurangen Mandarin. Jag åt friterade räkor med sötsur sås. Inget speciellt, men miljön är lugn. De spelade lite relaxmusik i högralarna. Det var bara tre gubbar där. Kvinnan som Gösta kallar för Porslinsansiktet var där och serverade.

Tåget hem var lite sent men jag fick möjlighet att börja på en ny bok, "Oscar Waos korta förunderliga liv" av Junot Diaz. Hemma läser jag "Skogsliv i Walden", men den är för tjock för att ha med sig på tåget.

Skottade snö och satt inte bara och slöade

En kall och seg dag. Var ute och slängde skräp och handlade för veckan. Kände mig trött. Har börjat läsa "Skogsliv i Walden" av Henry David Thoreau. En bok, en klassiker, som verkar vara okej. Borde varit ute mer på förmiddagen när det var sol. Jag skottade i alla fall runt bilen. Den såg ut som en stor snödriva medan grannarnas bilar var snöfria och snön var bortskottad. Lyssnade på Scherazhade av Nikoklaj Rimskij Korsakov under tiden som jag läste.
   Tänkte på den här 21:årige Rodelåkaren som körde ihjäl sig i nästan 150 kilometer i timmen. Tänkte på hur många som krockar med bilar. Men den här sekvensen var så tydlig när han bara flög av.
  
Men sedan fick jag en god vegetarisk soppa till lunch och till middag har jag köpt Marulk som Kristina ska tillreda. Nu ska jag gå och läsa och lyssna på
Ultra Vivid Scene som jag hittade en skiva i i förrådet. Nu ska jag leva i nuet. Ingen vits att tänka på alla knepiga saker i livet. Handling är bra. Läste Göstas blogg. Ringde min gamle vän Hans, pensionerad bibliotekarie, men han hade precis vaknat när jag ringde honom vid nio.

skottar
Kändes i alla fall bra att skottat undan lite. Handling är bra om du vill pigga upp dig.

"All förändring är ett under för den eftertänksamme; men det undret äger rum vart ögonblick:" ( Henry David Thoreau. Skogsliv i Walden s. 65)


Hjärtan på Alla hjärtans dag

Det var längesedan nu, men här är två minnen. Det var stort när min syster gifte sig.

mamma och pappa
(foto Lars Petersson)
Min syster Gunilla gifter sig med Bengt, tror de gifte sig 1981. Till höger syns också min farmor Elsa.

mamma och pappa
(foto Lars Petersson)
Mormor Sonja och Morfar Yngve. Bilden måste vara tagen på 60-talet någon gång. Mamma sa att morfar och mormor alltid var lyckliga och aldrig grälade... Morfar dog av sorg strax efter mormor.

mor och far
(Foto Klas Petersson)
Min pappa Lars och mamma Anita. Jag minns att de grälade en hel del. Men när jag tittade i pappas dator när han gått bort så hittade jag en förlaga till ett tal som han skulle hålla på mammas födelsedag: "Jag gör ingenting utan Nita längre", stod det i talet.
farmor och farfar
(foto Lars Petersson)
Farfar Knut och farmor Elsa. De höll ihop i alla år, men farfar var nog inte hemma så mycket: "Off you go to your comfortable work", sa farmor varje morgon när han gick till redaktionen på GHT varje morgon. Det har min kära faster Kerstin berättat.

bröllopet
(Foto är min kompis Gösta eller mamma Anita)
Klas och Kristina gifter sig i Boden för tio år sedan.

Bra att skicka många hjärtan en sådan här dag.

 


Hittade några gamla proggskivor

Såg på Antikrundan där någon hade samlat gamla affisher från proggtiden och tänkte på hur roligt det var. Sedan pratade vi om det på fikarasten igår.
-Det var tider det, sa jag.
-Ha-ha-, skrttade vår arbetsledare I., det är som gamlingar som sitter här och pratar.
Jag och min kompis Gösta pratade lite om progg i telefonen på morgonen.


Nationalteatern med Hanna från Arlöv. Vi lyssnade om och om igen på Nationalteatern på 70-talet. Jag har faktiskt kvar den slitna skivan.

Blå Tåget och Gunder Hägg var också en favorit. Torkel Rasmusson sjunger ju så bra.


När jag var ute i förrådet hittade jag faktiskt skivan Klossa Knapitalet med Samla Mammas Manna och jag blev så glad.

En galen morgon

Cyklade iväg så sent som halv tio till gymmet. Det var inte så många där, tänkte att många ser på OS. När jag var påväg att gå såg jag att han jag kallar Puff kom.
-Har du sett på OS i natt, frågade jag.
-Nej, det orkar jag inte när jag jobbar, det var ju bara invigning i natt, sa han.
-Jag försöker se vilka som inte kommer av de som brukar vara här på lördagsmorgonen, för då har de väl varit uppe och sett på OS, sa jag.

Det gick riktigt bra på gymmet, men jag ökade inte med vikter. Nästa gång kanske.

Sedan cyklade jag till Ica och handlade för veckan. Yoghurt, juice, en kexcholklad, sparrissoppa. Jag ställde mig i en kö där en mörkhyad tjej satt i kassan som jag vat är snabb. Lite sur men effektiv.
-Har du sett vad jag köpte här?
Playtones, de som vann dansbandaskampen. Har du hört dem?
Jag blev helt tagen på sängen, det är väldigt sällsynt att någon främling tilltalar mig på Ica. Men samtidigt blev jag glad över att den gråhårige gamle mannen.
-Jag ska se om Playtones finns i Youtube så kan jag lyssna på dem där? sa jag.
-De finns lite varstans, sa mannen.
Sedan försökte han tilltala tjejen i kassan på samma vis, men hon såg inte så glad ut över att mannen talade till henne. Men den där unga damen i kassan är oerhört effektiv så hon tyckte väl inte hon hade tid att småprata.


Välgörenhetspengar i fel fickor

Läste Fredrik Tenfälts ledare i GP idag om de höga lönerna som cheferna har i föreningar för välgörenhet. Jag som inte har så hög lön skickade 500 kronor till Röda Korset och Haiti. Det känns tråkigt att ha gjort det och sedan läsa att Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg 822 000 kronor om året, Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin tjänade 1,17 miljoner kronor förra året, Röda Korsets VD Christer Zettergren har över en miljon i årslön. Det är trist med de här summorna för jag tror inte de som står och samlar in pengar i bössor får ett öre för att de samlar in pengar. Det är fruktansvärt girigt tycker jag för pengarna skulle gå till behövande tycker jag.


Kallt som i Murjek

Det var 15 grader kallt när jag cyklade till tåget. Tåget blev en kvart sent för det var frusna växlar vid Norsesund och Floda och Jonsered. Lyssnade på några män som satt och pratade intill. Tydligen var en av dem 51 år, han började prata fotboll med en 17-åring mitt emot.

På jobbet bytte jag sladd mellan telefonen och datorn och vips funkade allt. Sedan var det lite tumult då de sista borden och hyllorna skulle flyttas. Men det måste ju göras. När allt var lite mer ordning visade mig S. hur jag gjorde beståndsposter i lokala databasen Gunda. Du gör en beståndspost om det kommer en ny tidskrift och som användaren sedan kan hitta i en databas på Internet.

Efter lunch hämtade jag beställningar i gemla samlingarna. Det är lite lurigt att hitta gamla tummade tidskrifte som  Göteborgske Nyheter och Göteborgske Allehanda.

vinter i Alingsås
Bild från Murjek 2001, då var det 15 grader kallt i Murjek, lika kallt som det är i Alingsås nu.

Gick lite tidigare för att gå till gymmet. Jag jom på en buss som gick till Nils Ericssonsplatsen. Jag har ju varit bussförare och när jag känner att när jag åker med en skicklig förare så vill jag nästan applodera när jag kommer fram. Han snirklade sig skickligt fram längs Södra Vägen och Kungsportavenyn och det ryckte inte alls. vid Brunnsparken demonstrerade iranier "Ned med den islamistiska republiken Iran" stod det på en banderoll. Men hjälper det att demonstrera i Sverige?

Gymmarna som jag kallar Piff och Puff var på Sportlife gym. De gick när jag kom, de gick som kungligheter på röda mattan och hälsade på folk när de gick till sina cyklar.

Hittade en ny trevlig i Wordpress blogg som heter
Skatans tankar.
vinterbadar
Jag vinterbadar i Boden 2001

 


Halt på trottoaren

Igår på gymmet hälsade faktiskt en pendlare som alltid ser glad ut. Jag har för mig att han suttit och läst i en bibel en gång.

På jobbet har jag skickat rörpostbeställningar och på eftermiddagen hämtat beställningar på plan 1-7. Ställde upp några stora böcker innanför lönndörren i det mörkarummet på 5a.

Innan jag gick hem tänkte jag flytta en dator och lite pennor till en ny plats på periodikan. Det gick väl bra, jag har ju gjort det många gånger, men jag kom inte åt nätverket men det fixar jag i morgon. Hoppas jag.

När jag gick ner för trappan mot korsvägen såg jag en kvinna som halkade när hon var på väg över ett övergångsställe. Tack och lov kom det inga bilar. Jag var för långt bort för att gå fram och hjälpa henne upp och fråga hur det gick... Tack och lov kom hon upp på benen och hon verkade mest omtumlad.

Det förbaskade cykelljuset har gått sönder. Det måste varit ett riktigt måndagsexemplar. Knappen som monterades dit slutade fungera bara eger en eller två gånger.
 
När jag kom till Alingsås cyklade jag och handlade på Ica. Jag köpte en semla. Kristina ringde emellertid och berättade att hennes tåg var en halvtimme sent. Fruktansvärt tråkigt, men hon behövde inte se när jag gottade mig i en semla.

vinter
Kristina har tagit bilden när hon gick runt Gerdsken.


Många fjärrlån

Går fram och tillbaka med bokvagnen. Det var väldigt många fjärrlån och det är roligt. Det känns som att resa lite. Trondheim, Motala, Trollhättan och en och annan från Skövde. En del lån sorteras till filialer och då kommer vaktmästaren och kör böckerna till filialerna. Ställde upp två böcker i det tysta rummet som kallas Hum.Fack. En bok av André Gide och Mice and Men av John Steinbeck.

Hade ett bra pass på gymmet. Det var lite gropigt att cykla dit, nu är jag trött på snö. I Vancouver är det ingen snö och det är synd för det är snart OS. Ishockeymålvakten Henrik Lundkvist tycker det ska bli roligt att spela OS i Vancouver och han säger att det är bra självförtroende i laget. Bra självförtroende är nog bra i alla sporter och även bra på arbetsplatser.


Tänker på de här svenskarna som sköts i Afghanistan. Jag minns när jag läste Shantaram och huvudpersonen av någon anledning åkte dit och blev gerillasoldat. Om jag inte minns fel så började tolken plötsligt skjuta på gruppen gerillasoldater i den boken där Gregory David Roberts bland annat berättar om sin period som gerillasoldat. Det här är i och för sig om kriget med Ryssland. I åtta år har kriget pågått sedan World Trade center. Mulla Omar och Usama Bin Laden har de inte fått tag på och terrositerna har flyttat till Jemen.

"'It is crazy war', Mahmoud Melbaaf added in a coarse, throaty whisper. 'Afghans fight each other for so long time, thousands years. The only thing better than fighting each other is fighting... how do you say it... invasion. They will beat Russains, sure, but they will keep fighting'. (Shantaram. Gregory David Roberts s. 671)

  

Måndagen avklarad

En massa trist snö att cykla igenom lite jobbigt. Tåget var i alla fall i tid. Började direkt registrera tidskrifter och det gjorde jag hela dagen. Först ser jag att alla har kommit från en lista från leverantören EBSCO och sedan är det bara att gå steg för steg tills allt är klart.
  På hemvägen tog jag ett varv runt Ica och köpte potatis.
 En mycket god vän har fått ett jobb på
EBSCO i Stockholm och det är jag glad för.

Mörkt när jag cuklar till jobbet och mörkt när jag cyklar hem. Nu ska jag se vad kvinnan i mitt liv håller på med.
kvinnan i mitt liv
En ruggigt kall vinter och folk går över isen på Gerdsken. 


Vännen vid plastcontainern

Cyklade till skräpåtervinningsstationerna på morgonen.
-Du får inte stå där och fippla, utan skynda dig så du inte får en istapp i huvudet, sa Kristina när jag letade rätt nyckel och hängde på kassar med skräp på styret på min cykel.

Jag kom helskinnad till återvinningsstationen trots all snö. Men jag är van att cykla sedan barnsben. Jag minns min första cykel, en röd med tre hjul. Den skruvade jag loss hjulen på sedan och gjorde om till lådbil. 

   Det var fullt i containrarna för plast.
-Här var det fullt, hörde jag en röst från andra sidan containern. När jag tittade vem det varit såg jag en man med grått skägg.
Det är inte ofta det händer, men när en främling tilltalar mig på det viset känns det nästan som jag fått en ny kompis. Jag tror inte det hänt att någon tilltalat mig vid sopcontainern sedan en granne började prata med mig för åtta år sedan.
-Ja, jag puttade in lite gammallt skräp så gick det att peta in lite mer plast, sa jag.

Sedan cyklade jag vidare till Ica och köpte mat för veckan. Hälsade på finnen som säljer Bingolotter. 

Nu lyssnar jag på Scheherazade av Nikolai Rimsky-Korsakov och ska snart fortsätta läsa en bok av Göran Hägg.


Art Ensemble of Chicago

Hittade en ny blogg

På morgonen efter att ha läst tidningen lade jag till "Konsten att vara snäll" som favoritbok i blogger och då tittade jag på vilka andra som hade den bland sina favoriter. Då såg jag att en äldre herre som heter Gunnar Norlin hade den som favorit. Intressant som omväxling för i hans ålder har han varit med om en hel del.
  Nu ska jag se vad det är på Nyhetsmorgon idag och sedan ut och handla

Turist i Göteborg

Cyklade till gymmet på morgonen. Hade ett bra pass med rygg och axlar.

Efter soppan till lunch så tog vi lokaltåget till Göteborg. Kristina hade problem hur hon skulle stämpla med nya kupongsystemet. Det blev några hårda ord mellan konduktören och Kristina.
   Vi hade tänkt se Snabba Cash i Göteborg. Men när vi kom fram till kassan fanns det inga platser kvar. Vi tog tvåans spårvagn tillbaka till Grönsakstorget och tänkt gå till Biopalatset, men där var det ännu fler människor. Kristina gick då en sväng till Gudrun Sjödén och sonderade terrängen. Bara diskuterande damer där och en och annan bortkommen man.
-Passar jag i den här?
-Nej, jag tycker du ser blek ut i den... det är bättre med den här.
-Men jag provar den inte nu, då måste jag ta av mig kläderna igen.
Under tiden som jag väntade lyssnade jag på ett gäng äldre damer som diskuterade kläder.

Utanför kafé Cappuchino (det var fullsatt där också) hälsade jag på Kjell och skaked hand. Minns honom från Landala gym. Han var en vänlig atlet som fortfarande tränade där. Han är snickare också.

Även konditorierna var fullsatta. Vi gick in i en arkad, men muffinsarna såg små och torra ut. Såg en princesstårtebit som såg ut som den kunna slinka ner, men Kristina tyckte inte det fanns något ätbart där. Jag gick i alla fall in på deras toalett. Det kostade fem kronor men den var smutsigare än på pissoaren på Masthuggstorget, och det vill inte säga lite smutsig. Trasig toalett, toalettpapper på golvet och en trist odör.

Vi gick till stationen till ett gammalt kafé mitt emot Pullmans restaurang. Kristina pinnade naturligtvis och satte sig vid ett bord där några grälade högljutt på Serbiska. Rätt var det var började de slåss och stolarna flög. Då fick Kristina fart att sätta sig vid ett annat bord. Hon glömde till och med sin kappa. Jag förstår ju några svärord på serbiska sedan jag körde buss.
   Nåja, vid det nya bordet fick jag i mig en kopp kaffe och en torr bakelse. Jag frågade efter en skär men fick en brun. Men personalen var ändå rätt lustiga när de skojade om hjärtabakelse. På tåget började jag läsa Den nya författarskolan av Göran Hägg. Börjar ganska deppigt egentligen om att det inte går att försörja sig med att skriva. Men det vet jag ju i och för sig, jag är ju bara en enkel bloggare...

Skönt att komme hem sedan. Får se på en film med Goldie Hawn i kväll istället för Snabba Cash.


Vaccination och lite om Stieg Larsson

Jag möttes av en bestämd läkarsekreterare som frågade om jag varit i Thailand tidigare? Golv och väggar lutade i väntrummet. Jag satte mig i en väl nedsutten chestterfieldfåtölj.

Dr. Lennart Björk ropade in mig efter en kvart. Var där precis åtta. Han kom instapplande på kryckor klockan 8.15

"förbannat", hörde jag honom säga från sitt tjänsterum när jag satt och väntade.
-Vad heter du, frågade han när jag kom in.
-Klas Petersson
-Det är samma namn som på ett åkeriföretag, sa han.

På väggen hängde inramade kopior av dagens ros, en bild på ett fotografi av en långtradare, masker från Afrika och ett fotografi på en ung man som joggade.


Klockan var kvart i nio när jag kom till jobbet.

Sysslade med periodika på förmiddagen och då fick jag The New York Times Book Review i min hand. I nummer 30 209 påsidan 3 står det om Stieg Larsson "The girl who played with fire". "Sizzling" (the independetnt), "As good as crime writing gets", (Timeas literary supplement), "Will have readers on the edge of their seat" (Sunday Times), "The best thriller I've read in ages", (Eavning Herald).

På eftermiddagen hämtade jag och ställde upp böcker på våningarna 1-9A.  Jag och kololegan Roy letade oss fördärvade efter några årsberettelser från Lund från 40-talet. Till slut hittade R. en tunn knytkapsel högt uppe nära taket.

Undrar varför de flaggade med halv stång utanför polishuset?


Nu har jag läst boken "Konsten att vara snäll" av Stefan Einhorn. Det var en lättläst och nyttig bok. Känner igen mycket av vad som står. Konflikter är till exempel aldrig bra, det bara skapar problem i stort och smått. Jag var lite fundersam först för han hade så många exempel tagna från sitt eget liv som läkare. Men det kan också finnas snällhet som leder fel som när Neville Chamberlain skrev ett fredsavtal med Hitler och Hitler svarade med att anfalla Polen.
De sista sidorna är mycket om att ha Empati och hjälpa andra utan att kräva något i gengäld. Det är en mycket läsvärd bok.
Det lönar sig att göra lite extra på arbetet. I slutet citerar han Desmond Tutu i hans bok Ingen framtid utan förlåtelse.
"'Då man är generös, gästvänlig, vänlig, omtänksam och medlidsam... En person med ubuntu är öppen är öppen och tillgänglig för andra, bejakar andra, känner sig inte hotad av att andra är duktiga och goda, för han eller hon har en inre säkerhet som beror på att han eller hon hör hemma i ett större sammanhang.'" (Stefan Einhorn, Konsten att vara snäll, s. 201.)