Krocken på Hjuviksvägen

För ungefär 27 år sedan körde jag buss och då hände något otäckt på Hjuviksvägen. Jag minns att jag körde buss nummer 24 fick möte med en lastbil på den smala usla Hjuviksvägen. Lastbilen stormade fram som ett mörkt monster. Allt var över på några sekunder. Min backspegel stötte emot långtradarens spegel och min spegel åkte in i rutan till vänster och rutan krossades. En millimeter längre åt vänster och jag hade inte suttit här nu.

På jobbet är det deppigt för vår duktige, populäre, omtyckte friårsvikarie, Derek Hales (namnet är fingerat) slutar idag. Vill säga något som gör honom glad.


På biblioteket planeras för avvecklingen. Men så länge vi har studenter så måste vi göra vårt bästa, se till att de trivs.


Snaran dras åt

Såg en Springer Spaniel och en Yorkshire terrier på stationen. Ett äldre par hade terriern och de flinade när terriern skällde på pendlarna som kom som en rad termiter från tåget.

På jobbet startade Sonja och jag upp allt för att allt skulle vara klart till öppning.

Därefter fortsatte jag att katalogisera uppsatser i Socialt arbete och ställa ut dem. Sedan fortsatte jag att kolla upp de 1700 böckerna från donationen från minnesbiblioteket. Lyssnar på Peterisk Vasks stråkkvartett samtidigt som jag söker hyllupställningar. Därefter ut i informationer med en trave med utskrifter av minnesarkivet som vi ska plocka ut från samlingarna.

Det känns lite knepigt att vi arbetar med avveckling och kassering, ändå fortsätter vi att vara så noga med att lånetider ska hållas. Får väl försöka sluta med flaggan i topp.
.


Kopplar av med en pusseldeckare

Hela förmiddagen gick åt att greja med Kristinas dator. Tog bort en gammal Norton och installerade en ny och scannade tre gånger.
Kristina i Pula
Kristina vid Colosseum i Pula

Lyssnade på "The unpleasanteness at the Bellona Club" av Dorothy L Sayers. Jag gillar sådana här gamla engelska pusseldeckare i en engelsk miljö.

Nu lyssnar jag på Te Deum av Arvo Pärt. Men nu doftar det pannkakor.

Mötet vid sopcontainern

Snö och tre grader kallt. Frukost med Kristina är veckans höjdpunkt. Fruktyoghurt, ägg, grapefrukt, korv och marmeladmacka och kaffe. Läser GP samtidigt.

Efter frukost gick jag till återvinningsstaionerna och sedan till Ica.
-Hörru har de klätt av sig här... Kom och titta här.
En gråhårig knubbig man står och pekar på något bakom containern för pappersförpackningar.
-Kläder... Det är kallt att ligga ute nu, säger jag.
Han svarar inte, sannolikt ingen uteliggare bland soporna.

Mannen framför mig i den första kassakön, den där den rutinerade finska kassörskan satt, hade tofflor på sig, trots kylan och snön.

Utanför Ica satt den pensionerade kranföraren på sin rullator och rökte.

Gick och köpte coca cola och strömming och en torskfilé. Hemma hade jag några minuter på mig att plocka fram David Bowie Pinups från förrådet och lyssna på första sidan. Mick Ronson är lysande på gitarr och har för mig att Aynsley Dunbar från the Mothers spelar trummor.


Fahrenheit 451, version

-Du var uppe redan klockan fyra på morgonen och pratade med mig.
-Det var jag inte alls.
-En timma innan klockan skulle ringt.
-Då måste jag ha gått i sömnen... Vad sa jag?
-Det vet jag inte, jag försökte sova.
Det var lite turbulent hemma på morgonkvisten. Det blåste och dundrade utanför fönstret.

Idag sysslar med att kolla upp hyllplaceringen på alla 1700 böcker från donationen jag skrev ut igår.
-Vilket jobb he-he-he.... Vilket hästjobb he-he-he-, säger Derek Hales (namnet är påhittat) som slutar nästa vecka. Trist att han slutar.

Precis när jag planerat att ägna helgen åt att plugga in alla primtal så säger nn något vänligt det och jag behöver inte göra dylik avkoppling. Inte just nu i alla fall.

Ginger Baker var här nere och hämtade en dator med virus. Sandy Nelson (namnet är påhittat) var här och lämnade tillbaka en tidskrift som han fått krav på. Det var inte rätt tidskrift men det spelar ingen roll. Han var den förste läraren som skrev på namnlistan för bevarandet av biblioteket. Han kommer att förbli i våra hjärtan för evigt.

Rättshaveristen var här tidigt och arbetade. Nu hade hon en ny uppgift om namnbyte.

Alltid rött alltid rätt

Igår (21/2) stod tåget på stationen i Göteborg. Det ver snöyra och ganska kaotiskt. Det var snöyra idag också, men tåget stod bara en kvart på spåret.

Stod i lånedisken på förmiddagen, hade med mig några samhällsvetenskapsuppsatser och katalogiserade.
-Skulle jag kunna få låna några whiteboardpennor?
-Javisst... öööh... går det bra med rött?
-Jag gillar rött.
Jag tror att många som går till biblioteket är vänstermänniskor. De som vill lägga ner biblioteket har inte hjärtat till vänster. Det droppade in folk under dagen och biblioteket blev fullsatt. Rättshaveristen var här. Jag har sett ett av hennes brev en gång. Det är ett sammelsurium av lagar. Hon är nog ett geni.

På eftermiddagen skrev jag ut en sökning på alla böcker från en donation. Det var nästan 1700 böcker. Jag fick söka på tjänsteanmärkning x i 852 fältet i lokala databasen. Försökte göra en boolesk sökning i Libris men då fick jag fram hylluppställning men inte tjänsteanmärkningen för donationen.

Till slut skrev jag i alla fall ut alla 1700 titlar. När jag i lugnan ro satt och gick igenom hylluppställning ringer telefonen.
-Ja hej, det är Bile.
-Ja.
Å herregud vad har jag nu gjort?
-Ja Bile du vet, som läser här? Det står fel telefonnummer på er hemsida.
Puh, ja författaren Bile, vilken lättnad.
-Jag ska genast ändra.
-Men det var inte det jag ville, jag bara undrade om du kunde lägga undan en (x)bok åt mig.
-Ja självklart, jag hämtar den direkt.
-Tack så mycket då.
-Tack själv, any time, eller vad man ska säga.


Min långa näsa eller Fahrenheit 451 II

Tio grader kallt och snöyra när jag cyklade till stationen. Några gick fortfarande utan mössa.

Hade möte på morgonen. Förste bibliotekarie fru Kortling (namnet är påhittat) och fru Sotvigg var här. Allt skall slängas nu, bara vänta med uppsatserna. Digitala biblioteket får mer resurser. Tyckte
fru Kortling tittade på mig, det var väl för min långa näsas skuld. Vad som är speciellt med det här lilla biblioteket är att vi har många besökare och ingenting är för besvärligt. Det är bara och komma och knacka på vår dörr om vi inte är i informationen.
 
Det är ju urtid med minglande bibliotekarier i och för sig. Men dock blir det missförstånd ibland.Fyra tjejer stormar in.
-Var söker man på artiklar.
-Artikelsök, eller Libris artikeldatabas.
Mycket tissel och tassel "det var i Gunda du hitta den eller".
-Öh, Gunda är ju en katalog för bokbeståndet.
Tjejerna går bortåt till några datorer. Tittar i datorn för kursportalen.
-Ni kan titta var ni vill?
Fem minuter senare kommer en lång tjej till informationen.
-Vi skulle vilja ha "Benchmarking i kommuner".
Jag tittar i lokala katalogen.
-Det är rapporten KEFU 1998:1... Om ni går en trappa ner och till höger. Jag skall visa på vår nya karta över biblioteket hur ni skall gå.

Lade näsan i blöt

Blängde lite surt på en tjej som bredde ut sig på två säten på tåget eftersom tåget var fullt. Dock ändrade jag snart inställning.
-På onsdag ska jag supa.... Men jag får ta det lite försiktigt eftersom jag jar en körning på fredag.
En ung mörk tjej som lutade svett och var broderad med tatueringar på armen. Hon satt mitt emot en liten ljus tjej med ljus röst som tidligen också studerade till lastbilschaufför.
-Hur långt får ett släp vara?
-24 meter.
-Hur högt får ett släp vara?
-Öh, fan det får vara hur högt saom helst... Det var en kuggfråga.
Tjejerna har tur egentligen med ett tryggt jobb och har hela livet framför sig.

På jobbet satt jag mest och katalogiserade. En kille kom in på mitt rum och ville ha några utskrifter. Det såg ut som ett sjöslag på mitt rum med böcker, gamla datorer, uppsatser och Alphons Czibulka på klassisk musik på radio.

Sedan lade jag näsan i blöt.
-Kommer du från England? Du talar bra svenska.
-Nej, Kina, jag talar svenska engelska och kinesiska.

Nödvändiga resningar

Kallt och kulet. Det vanliga tåget hade lokskada och ställdes in.

Under förmiddagen katalogiserade jag uppsatser i Samhällsvetenskap. Hörde lite på klassisk musik på sr.se. Åt lunch på en grekisk restaurang som har färska oliver.

Rättshaveristen var upprörd. Hon måste få iväg en massa resningar innan februaris slut.
-Åklagarmyndigheten har inte gjort ett skit. Måste rätta så mycket maklemang.
Rättshaveristens bekymmer påminner lite om vår uppsatskatalogisering.

Lars Petersson

Lars Petersson

Min far i tonåren.
Lyssnade på David Bowies Ziggy Stardust på morgonen. Tycker fortfarande den är väldigt bra. Som barn lyssnade mina föräldrar bara på klassisk musik. Jag och "Perra" lyssnade på rock, till exmpel David Bowie.

Jag erkänner

-Hur länge har ni fika? Det hände en prekär incident igår. Vi hade suttit och fikat lite för länge och en låntagare kom och ville ha hjälp. Det är klart vi ska inte fika. Vi satt ju bara och jiddrade en massa strunt om hur svårt det var som barn att åka med T-liftar uppför en backe. Fullständigt meningslöst snack. Jag kände mig usel. Så småningom kom emellertid en tjej till mitt rum och ville ha hjälp med en utskrift med ett USB-minne. Jag blev jätteglad för jag tänkte att jag kanske inte är en sådan förtappad usel indvid ändå. Hon fick skriva ut från min dator eftersom från datorn där hon satt kan besökaren inte skriva ut från USB-minne. Det krävdes ett administratörslösenord, från till exempel Ginger Baker (namnet är fingerat). Jag bugade och bockade för att jag fick hjälpa till.

Efter jobbet gick jag och fikade med Gösta. Han hade fått en utskällning av Solveig för han skickat ett par SMS till henne.

En kulen morgon då jag cyklade till stationen och batteriet är på väg att ta slut i min lampa. Bara Derek och jag på jobbet.

En låntagare frågar om vägen till Centralbiblioteket.
-Du... jag har gjort en karta i PowerPoint och skapat i Gif och lagt ut på vår hemsida... Jag kan visa dig.
Flickan rynkar pannan när hon ser på alla linjer på min karta.
-Annars kan jag beställa boken hit, så kommer den i eftermiddag?
-Ja vill du göra det skulle jag bli tacksam.


-Tror du någon vet vad Samkun står för? Frågar Derek.

-Det fattar väl varenda kotte att det står för uppsatser i Samhällsvetlioteket.enskap, sa jag. Utom möjligtvis jag, men då är jag också ovanligt trög.

Det tog en väldig tid att få ut alla.
-Det var många namn på namnlistorna.... vad skall ni göra med namnen? Vad har ni för argument för att behålla biblioteket?
-Jag vet inte vad vi skall göra med namnen, skicka till prefekterna. På ekonomiska och KTB har de ju ingen Samhällsvetenskaplig litteratur. Studenterna får ta sig upp till Filosofiska fakulteten. Den där artikeln i Spionen var inget bra skriven. Bara påhitt att det är synd om oss.
-Jag har talat med henne och hon sa att hon talat med er.
-Det har hon inte alls. Hon har inte talat med någon eller ens varit på det här biblioteket.Oss spelar det ingen roll var vi hamnar. Biblioteket är till för studenter och lärare.
-Det behövs fler bibliotek och de skall vara öppna dygnet runt, ropar en man som är lik Harvey Keitel ut. Mannen läser Internationella relationer har nyss fått låna en bok över helgen fast han hn inte hör till institutionen. Jag väntade ut unge Derek tills han sa ja.
-Det såg ut som han hade boxhandskar som han lade på informationsdisken.
-Ah, det var nog bara varma vantar, men han var hygglig.


Tittar på myggor på armen

Har grejat med en karta i Power Point som skall föreställabibliotekets övervåning. Vi har ju gjort lite omflyttningar av uppsatser. Jag har även katalogiserat en ny bok och i lånedisken hjälpte jag studenter och katalogiserade uppsatser. Rättshaveristen var där och en student som varit där länge som är lik Winona Ryder. Om du skriver en blandning mellan dagbok och åsikter måste du alltid anteckna. På en låntagardator hittade jag en läsvärd kvarlämnad blogg. Jag älskar att lyssna på folk och komma ihåg vad folk säger. När jag kommer hem är jag så mosig i huvudet att jag inte minns mycket.

Det kom en ny studentvakt på eftermiddagen.
-Så du har läst i Linköping?
-Hur visste du det?
-Sonja sa att du varit studentvakt där.
-Hur länge läste du där?
-Tre år.
-Var bodde du någonstans?
-I Ryd.
-Då har du varit på Herrgårn?
-Ja, men inte så mycket, jag satt mest och läste.
Nej jag var inte ute mycket. Jag hade inte sådan tur hos tjejer att det var någon idé. Jag glömde säga att jag höll på med Radio Ryd. Allt blev så fel när jag skulle ut och festa. Men jag fick några vänner.

Fick ett kort skickat från Kristina som 22-åring där hon sitter och tittar på myggor som sticker henne.

(Derek och jag arbetade på ett genmäle till en artikel om biblioteket. Det är inget som känns så kränkande som när en person uttalar sig om något de inte har en aning om. Skribenten kommenterar personalen på biblioteket trots att hon aldrig träffat oss eller ens varit på biblioteket. Vi skrev och rättade till lite direkta felaktigheter från kårordföranden. Vi oroar oss inte, bibliotekets vara eller icke vara är ju inte något självändamål.)

Verkstaden

Fortfarande trött efter söndagens eskapader. En fyra timmar lång "Arabella" av Richard Strauss på Göteborgsoperan. Så jag sov på tåget. På jobbet fick jag direkt ett medelande om att boken "Övningar i extern redovisning. D. 1" , var slu på förlaget så jag fick försöka beställa den från en annan bokhandel.

Sedan skrev jag ett mail till vår eminente tekniker
Ginger Baker (namnet är fingerat) om att jag inte lyckades installera en skrivare. Några minuter senare stod han utanför min dörr.
-Du hade några problem med en skrivare?
-Ja, den har sådana här USB-uttag och det funkar inte. Dessutom behövs det CD-romskivor.
Ginger Baker började genast söka fram den i Google på nummer och namn. Vips hittade han skrivaren och började installera
-Men vad fan är detta... Dom jävlarna slår ut varandra...

Därefter börjar han rensa på gamla skrivare och efter en stund fungerar allt och jag kan börja jobba. Tack och lov för fixare.


Den mjuka rösten

Mellan fem och sex minusgrader på morgonen. Ett gäng tjejer stod barhuvade på perrongen. De måste ha frusit, men de såg glada ut ändå.

Hämtade böcker från magasinet och startade datorerna på morgonen. En litenman i blått stod en man och ryckte i dörren en timme innan öppning.
-Ska jag öppna åt honom.
-Nej, sa Sonja.
Försent, jag öppnade och han drar i dörren. Han luktar sprit.
-Jag vill in.
-Nej vi har inte öppet
Jag rycker in dörren. Han gör ett tecken mot läppen att han vill ha en cigarrett.

Rättshaveristen kom vid elva släpande på kassar. 
-Har du en sprättare, jag har precias fått ett brev från tingsrätten.
Solstrålen var här en stund också.

Vi har fått över tusen namnunderskrifter för bibliotekets bevarande. Går till låneexpeditionen. Där sitter Derek och bläddrar i en uppsats om kinesisk klassifikation. Jag är lite trött och sur och går direkt på kartongen med beställt material.kartongen .

Skickar en avbeställning av en stående prenumeration till Blackwell. Sitter i lånedisken och upptäcker att vi inte fått en kursbok. Jag blir förkrossad. Beställer den direkt. Fortsätter katalogisera uppsatser. Längtar efter ett abstract så jag får göra ett 041-fält och ett 546-fält.

En flicka sade några ord när hon lämnade tillbaka böckerna. Blev tillfreds över att höra  en mild röst.Intressanta uppsatser

Sonja (namnet är fingerat), talade med städerskorna igen för att höra igen om de hört något nytt om vår framtid. Den här gången hade de hört att två av oss hamnar på KTB, biblioteket mitt emot, och en skall flyttas till ett bibliotek vid Linnéeplatsen.

I lånedisken katalogiserade jag lite. Hade tre studenter bredvid mig som bläddrade i uppsatser. En skönhet från Urugay som liknade Angela Winkler lite. Hon doftade syrén och då smälter jag direkt. En annan tjej satt och läste arbeten om Sydafrika och terapi.

Det är hundratals uppsatser jag katalogiserar i Socialt arbete. Gripande historier om människoöden. En uppsats om hemlösa missbrukare, invandrarungdomars möte med två olika kulturer en uppsats om äldres gemenskap.

En professor som inte läste här ville låna om sina böcker.
-De har inte de här böckerna på Universitetsbiblioteket, därför måste jag komma hit. Jag fick ett specialtillstånd.
-Jo de har nog böckerna på UB men de har inte katalogiserat dem
-Nej, jag tittade i deras katalog, men där fanns de inte.
Jag säger ingenting bara håller med och lånar om böckerna.

Rättshaveristen var här och skrev sina överklaganden om allt mellan himmel och jord.
-De har väl en papperskorg för alla hennes brev, sa Derek Hales. (namnet är fingerat)
-Det är väl en myndighet hon skickar till och då måste de väl diarieföra allt, men de har väl en tjock pärm, sa jag.

Brinnande hus

Sov på tåget till Göteborg. På jobbet var Sonja tillbaka (namnet är påhittat). På förmiddagen höll jag på med etiketter för uppsatser. Katalogiserade två uppsatser, en om ungdomsbrottslighet och en om gäng i New York. Åt lunch på Tai Shanghai, två smårätter som satte fart på magen. Till vänster satt två killar, en av dem lyssnade på rock på sin mobil, den andre hade en amerikansk flagga fastsydd på sidan av sin täckjacka. Han med mobilen lämnade kvar sin bricka på bordet.

Var i informationen på på eftermiddagen. Hjälpte några gäststudenter hitta böcker om "drug abuse in Sweden". Sedan höll jag på nästan hela passet med med att rengöra skrivaren i låneexpeditionen. Ginger Baker (påhittat namn) var där och försökte rengöra och även Carl Palmer (fingerat namn) var där och försökte rengöra valsen. Det hela slutade med att hela bläckpatronen gick sönder och bläcket rann ut.

Såg en trashank som satt och tiggde vid Brunsparken. Han fick 20 kronor av en välklädd ung mann.

Tränade rygg och axlar efter jobbet. Martin var där och han är ju hygglig.

På hemvägen såg jag ett hus som stod i ljusan låga vid Västra Bodarna.


Se En Obehaglig Sanning

Har just sett Al Gores film "En obehaglig sanning". Al Gore är en före detta presidentkandidat för demokraterna. Nu arbetar han mycket med att sprida kunskap om miljöförstöring och klimatförändringar. "En obehaglig sanning" är en film som är svår att slita sig ifrån. Mycket av det som sker i miljön hänger ihop. När isen på Antarktis smälter träffar solstrålarna havsvattnet och havet värms upp och då blir det fler stormar. Så länge vi släpper ut alla dessa gifter som förstör ozonlagret kommer vi att fortsätta ha stormar och översvämningarna blir värre. Torka på ett ställe och översvämningar på ett annat. Jag säger bare se filmen. Nya farliga insekter kommer i efterdyningarna av klimatförändringarna.

En morgon med Arvo Pärt

Söndagsmorgon och jag sitter och lyssnar på "Te Deum" av Arvo Pärt. Jag har också varit ute i förrådet och hämtat "I feel good" av Swans. Den skall jag lyssna på när Kristina går ut och går, skulle hon höra den skulle hon nog få psykbryt.

Jag skriver också ett handskrivet brev till en god vän i Gävle som är pensionär. Behöver skingra tankarna lite från jobbet. Det är så dyster stämning i samband med avvecklingen av biblioteket, men det behöver ju inte leda till något negativt.
 
Dock har jag mina funderingar på den nya regeringen som vill få alla att jobba privat, få det som i USA. Är det nödvändigt? Skall det innas en offentlig sektor måste vi ha skatt och då måste ju också folk tycka det är värt att ha en bra offentlig sektor. Hoppas arbetsrätten kommer mer i fokus till nästa val, det måste ju ändå vara det viktigaste i samhället.

I tidningen idag läste jag att Jan Björklund vill ha ordningsbetyg och kvarsittning i skolan och det tycker jag är bra.

Sökning efter Aniara

Fick ett mail från Gösta, han har ju bara haft dator i ett par dagar. Han sökte på Aniara och fick 4500 träffar. Jag svarade att han nog borde kombinera med Harry Martinsson.

Såg att Anders Borg flugit mellan Katrineholm och arbetet i Stockholm. Jag förstår honom i och för sig för man förlorar mycket tid om man pendlar. "Pendlarhelvetet" har jag hört någon säga. Det hade i och för sig blivit billigare för honom att åka taxi.

(gårdagen)

Det är fan då jag inte hittar rapporter som det står att de skall finnas på ett ställe. Då är det kört. Kanske någon har gallrat utan ändra i IDA? Kanske någon har flyttat rapporterna från Närmag? Den söta tjejen följde med mig in till det slutna magasinet och det måste varit en speciell upplevelse för henne. Det är som i en mörk gravkammare full med böcker och vrak av datorer, gamla kortkataloger.

-Sak allt det här slängas? Frågar hon.Det måste ha varit en oförglömlig upplevelse för henne att besöka magasinet.

-Ja allt det här ska kastas.

 

Någon ville ha böcker om Sociopsykiatri i veckotidningar. Det blev inte så mycket, men han verkade glad ändå.

 

En flicka hade referenser på artiklar som fanns elektroniskt.

 

På kafferasten pratade vi om kolonialismens elände i världen.


Fahrenheit 451

Det var inte så mycket folk utan att jag hann primärkatalogisera några rapporter från Äldrecentrum. Egentligen är det inget att rekommendera att göra det i informationen. Men jag gör det för att göra lite nytta. Ingen svår katalogisering, det är som med schack att du får ha ett antal drag framåt i huvudet.

Sedan kom några journaliststudenter med kamera och mikrofon och intervjuvade mig. Det kommer nog att gå bra för dem, även om jag hade ställt frågorna annorlunda.

-Hur länge har du jobbat här?

-Sex år.

-Trivs du här?

-Ja.

-Har ni många studenter?

-Ja… Det är väl lite olika beroende på vilka institutioner som har kurser.

-Har ni många böcker?

-Ja.

-Har ni många studenter med utländsk härkomst?

-Ja… det tycker vi är trevligt.

Efter lunch hämtade jag tre kartonger med uppsatser i Socialt arbete. Jag bara katalogiserar på. Jag är ju anställd för att arbeta även om det råder viss vemodsstämning över att vi skall gallra allt. Allting förgås ju ändå. Sjukhuset jag jobbade på för flera år sedan lades ner, flygplatsen jag sopade lades ner, bussen jag körde skrotades. Ingenting är för evigt. "Inget är oss så kärt som livet och ingenting är så säkert som döden" (Linne tror jag). So why bother.

(Papper självantänds vid Fahrenheit 451 grader)