Katalogiseringsgiftet

Klockan är halv tolv och jag letar efter quality assurance i databasen Academic Search Elite. Telefonen ringer och jag hör ett knastrigt läte:
-Hallå hur länge har ni öppet?
-Till fyra.
-Tack så mycket.
Jag sätter mig och planerar för undervisning igen. En minut enare ringer det igen.
-Hej igen, kan du se om ni har uppsatsen långlivade förvaltningschefer?
-Jo den har vi.
-Tack så hemskt mycket, du förstår jag är på väg till er... Jag sitter i bilen... Det är 14 mil kvar nu... Jag kommer från Gislaved.
Ett par timmar senare i magasinet.
-Var det du som ville ha uppsatsen. Har du fått det du vill ha? Frågar jag.
-Jajamensan, tack så hemst mycket. Mannen ger mig ett fast handslag.

Idag katalogiserade jag Lz också. Derek är intresserad av Lz också. Så nu har Derek Hales också fastnat med fingrarna i syltburken, alltså hyllan med biografier.
-Så du försökte ha godbitarna för dig själv, sa Derek.
-Ja.

En låntagare kommer och säger att hon hittat et kårkvitto. Jag ringer till personen som är på väg hem.
-Åh herregud, tack, jag sitter på tåget hem komma på måndag?
-Javisst, den finns här för dig.

Derek Hales kommer till låneexpeditionen.
-Hörru har du sett att någon kommenterat din blogg igår?
-Åh herrgud, vad sjutton har jag nu gjort. NB nationalbibliografin från katalogiseringsgruppen.
-Hi-hi-hi. Men Derek Hales bara skrattar trots att jag är alldeles under isen.
-Helvete jag är såld, fan vad dumt av mig.
-Hi-hi-hi...
-Jag kan möjligtvis få gå tillbaka till magasinsarbete. Men den platsen är upptagen nu.
-Nationalnibliografin? Nej, Note Bene skulle det vara och katalogiseringsgruppen ha-ha-.
-Exkommunicerad, den var bra.

Diskussion om månen

I lånedisken:
-Dom har ju gått på månen då skall väll ni klara av att sammanföra biblioteken så ni har samma lånekort?
Det var längesedan de gick på månen och jag vet inte om det var bra.
-Det är för att detta är ett litet institutionsbibliotek som det skiljer sig.
-Jag har läst i Växjö och där var allt smått och bra, säger låntagaren.
-Det var väl ganska nyligen det blev universitet.
-Ja. Jag vill ju inte kränka dig alltså?
Men vad fan ska jag göra, jag är en obetydlig man som inte har något inflytande.
-I Oxford har de många institutionsbibliotek, säger jag.

Två timmar senare Jeff kommer till låneexpeditionen och skall byta av mig.
-Hur skriver man klasasningen för folkhögskolor utomlands? Frågar Jeff.
-Fråga inte mig jag är bortkopplad... Jag får inga mail från katalogiseringsgruppen längre.
Jag är lite ur balans efter bekymren med 852- fältet
-Exkommuniserad heter det väl he-he-he-.
-Ja, det är bra så heter det va?
-Nej, kanske inte riktigt, kanske satt i karantän... svarar Jeff.

Två timmar senare:
Kryper på golvet och letar kontakter för en lampa. Det är glapp i kontakten. Studenterna fnittrar åt mig när jag kravlar på golvet, men det bjuder jag på. Bra att de skrattar åt mig.

En timme senare, kopierar en uppsats åt en myndighet i Stockholm och skickar iväg.

Katalogisering av biografier

Här på biblioteket är allt som vanligt. Inte en plats ledig att sitta på. Rättshaveristen skriver sina protestbrev till Högsta domstolen, författaren Bile läser alla böcker och kurser på biblioteket, studenter som en gång hittat hit kommer tillbaka. Jag katalogiserar Lz böcker.
-Den som börjat intressera sig för böcker är förlorad, säger kollegan Jeff.
-Här går du och jiddrar säger han också skämtsamt till mig i samband med att jag smet från ett sammanträde härom dagen. Jag sade att alla "bara jiddrade". Jag vet inte vad jag fick det ifrån, har aldrig använt ordet förr.

Tränade efter jobbet. Axlar och rygg. Det var inte speciellt många jag kände där. Kllen med ringar i läppen och tatueringar över hela kroppen var där. Och en ung man som ser väldigt ordentlig ut. Över ryggen har han tatuerat namnet "MIGUEL".

Om gamla biografier och om mobbning

En varm dag. Tåget var sent. Det var en konduktör jag inte kände igen. Vår arbetsledare Sonja (namnet är fingerat). Hade lite svårt att koncentrera mig på förmiddagen. Tänkte på gårdagens sammanträde och på alla böcker vi katalogiserat. Det är tydligt att studenterna tycker mer om biblioteket än de flesta lärarna. Vi finns liksom alltid till hands för besökarna. Den legendariske gamle journalisten Boris från handelstidningen (namnet är fingerat) besökte oss som vanligt.
  Jag lade in poster i lokala databasen. Under lunchpasset övade jag på undervisningen jag ska ha nästa vecka: Vetenskapliga srtiklar Verksamhetsutveckling i Socialt arbete, artiklar om arbetsrätt och ekonomi.


På eftermiddagen fortsatte jag katalogisera Lz, dvs biografier. Det är väl därför vi i det längsta vill läsa och spara gamla böcker här. Det är väldigt spännande att läsa om historiska personer. Men allt ska kanske slängas snart, ingen vet vad det blir av samlingen.


Läste GT på tåget hem. Jimmy Fredriksson skriver alltid tankeväckande ledare, idag handlade ledaren om mobbning. "Enligt skolverket utsätts varje dag 60 000 elever för våld och trakasserier trots att det sedan 1 april är förbjudet i lag. Lagen har inte stoppat mobbningen."

  Jag vet att den som blir mobbad som barn blir stukad för livet. Känslan av att vara mindre värd följer med den som blir utsatt för pennalism. Grundskolan i Falköping på 60-talet var åt helvete. Lärarna brydde sig inte ett dyft om vad som hände ute på skolan under rasterna. Verkade till och med tycka om när elever mobbade varandra.


Skärpning SJ

Kristinas tåg till Skövde var så fullt att folk fick stå som packade sillar. I högtalarna sade de att passagerarna skulle ta tåget efter. Men då kommer ju alla försent till sina arbeten, har de inte tänkt på det? Eller betalar SJ den missade lönen?

Själv var jag på ett möte med viktiga personer på institutionen. Sonja ville ha mig med som stöd. Inte vet jag om jag kunde vara så mycket stöd. Kunde bara berätta lite fåniga saker om vad vi gör och har gjort. Men det hjälper ju inte. Biblioteket rasar samman som ett sandslott när personerna som bestämmer bestämt sig. Jag kände mig bara dum.

Bok och biblioteksmässan en gång till

Den här dagen gick jag och Kristina 4,5 timmar på bokmässan. Det var sådan trängsel idag och så många köande människor. Kände mig lite bortkommen i massan. Det var nästan värre än att plöja sig fram på Folkets torg i Shanghai. Skall inte skriva så mycket om tråkiga saker som irritationen när alla skulle äta lunch samtidigt och det inte fanns några platser. Fanns bara någon varm Wok som det inte fanns plats att ställa någonstans.
-Ursäkta att jag måste ställa maten här, den är så varm att jag måste ställa den någonstans.
Hörs bara något missnöjt mummel till svar.
-Vaddå?
-Ta lite papper om när du håller maten.
Ja jag tar ju direkt på mig skulden. Men det måste ju vara bättre att jag ställer maten på vilket bord som helst än att jag tappar röran på golvet. Jag känner skam och känner mig som en mycket eländig indivd.

Nu ska jag bara nämna tre höjdpunkter på mässan.
1. Sverker Åström. Den gammle diplomaten utstrålar ödmjukhek och ärlighet. Han läste kärleksdikter från en bok. Av honom köpte jag boken Ögonblick. Från ett halvsekel i UD-tjänst. Jag fick den signerad "Bokmässan 23/9 till Klas Petersson från tillg. förf: Sverker Åström"
2. Innan vi gick lyssnade vi på konstnären Lars Lerin. Han är ju ett geni och han talade väldigt försiktigt och det såg ut som han blev generad över varje mening. Vi köpte boken Tröstpriser och sidovinster. I den skrev han "Solig hälsning Lars Lerin 2006". En stor tavla av honom kostar ungefär 300 000.
3. Lasse Eriksson med De norrbottniska satansverserna. Han verkad mycket trevlig, innan han signerade bläddrade han i boken och undrade om jag verkligen ville köpa en sådan här bok där det stod "Har tillhört biblioteket i Böle."
Dedan såg jag journalisten Göran Greider som jag beundrar och som jag tycker skulle bli ny partiledare för Socialdemokraterna.


Festen

I går var det invigning för nya biblioteket på pedagogen. Träffade Jeff och den rolige Empedokles vid Grönsakstorget.
-Jag vill inte gå till Bishop arms. Vi hinner gå till Delirium innan festen börjar, sa Empedokles.
Delirium ligger mellan Packhusplatsen och gamla Göteborgs Handels och Sjöfartinings lokaler och de har väldigt många ölsorter att välja mellan. Vi satt och pratade mest om gammal musik. Så fort jag nämner bandet King Crimson får Empedokles något saligt i blicken. Han älskar dem och kan allt om dem. Tyvärr kom jag inte på namnet på den kaotiska Earthboundskivan den här kvällen.

På Pedagogen skålades det i champagne och chefer höll tal. Jag var mest med unge Jeff och talade om för honom vad alla hette. Därefter blev det något kallskuret till middagen. Hamnade längst bak i kön med Jeff, Anaxagoras och Parmanides. Vi åt utspridda i skolsalar. Parmaneides, Perikles, Anaxagoras och så Jeff satt i samma klassrum och åt. Vi gick emellertid ut till Empedokles och Hekataios för Jeff fick sådan ångest av de bländvita färgerna i klassrummet.

Belinda som jobbat på vårt bibliotek tidigare var där också. Hon som är vacker som fotomodellen Kate Moss men där slutar alla likheter. Hon är djupt religiös och mysket fridfull. Hon hälsade, jag såg henne inte först. Det är första gången jag sett henne på någon fest.

Jag gick emellertid väldigt tidigt för jag tänkte på min älskade Kristina som satt hemma.
-Åh vad gulligt, sa en av cheferna. När jag sade att jag ville hem till min Kristina. Chefen är mor till den trevliga tjejen på gymmet som skall resa till Indonesien. Det var en grupp som stod utanför och rökte. trevlige Hekataios och Jeff. Jeff rökte Camel utan filter. Han ville bjuda mig, men jag tackade nej och tänkte på Kristina. Heklaitos är en trevlig och glad gamäng som jag känt länge.
(alla namnen är påhittade)


Osynliga böcker

Satt i lånedisken. Hämtade fram avhandlingar om könsstympning åt en student. Ordet är så hemskt att jag knappast kan skriva ordet. Annars har jag katalogiserat Lz. Det finns så många avdelningar som som inte blivit gjorda och alltså varit osynliga här. Till exempel  Per Albin Hansson :springpojken som blev statsminister och Hugo Hamiltons dagböcker eller Bertil von Friesens Sällskap på resan.
    Snart skall jag gå på personalfest. Längtar redan efter min förtjusande fru hemma.

-Det kostar ju över 10.000 att trycka en bok på B4press. Då är det bättre att gå direkt till en bobindare om man bara vill ha ett ex. Ett ex för 10.000 då är man verkligen en loser he-he-he-, sa Jeff.
-Ja men det passar mig, jag är en loser, sa jag.
-Hos en bokbindare får du en bok för 300 kronor.


En busschaufför räddade dagen

Hade inte bussföraren Gösta kommit till bok- och biblioteksmässan igår så hade dagen varit förstörd. Vi gick ju på kinarestaurang vid halv fem.

På Drottningtorget delade ungdomar ut hårt bröd. En av våra städerskor har tatuerat sig på ryggen.
Ska på personalfest på kvällen. Tråkigt eftersom jag helst är med underbara Kristina på fredagskvällarna


Bortkommen på bok- och biblioteksmässan

Jo jag håller med Nikanor Eschenbach som kommenterade gårdagens blogg om att det ska vara ordning, men jag tycker det är viktigt ätt vi är snälla mot varandra den korta tiden vi är på jorden.

På morgonen var det en av de tre-fyra som jag har som favoritkonduktörer. En rödlätt lite korpulent man. Han var nyklippt men hade inte kaptensmössan som han brukar ha, synd. En passagerare klagade lite på borden på sätena framför:
-De här borden är trasiga, de åker ner hela tiden.
-Ja jag vet, de är dåliga... De går sönder så fort vi lagar dem... Folk sitter på dem också.
-Ja jag förstår, sa mannen som klagat.

Var lite håglös på jobbet efter gårdagens tillrättavisning om 852-fälten. Stod i låneexpeditionen. "Ingen vinner något på att Herr K förlorar allt självförtroende", hade Sonja sagt till dem som klagat. Självförtroende har jag inte mycket. Men skall man klars sig vidare i den här hårda branschen, det finns hur många arbetslösa bibliotekarier som helst. Jag måste rycka upp mig.

Gick till bokmässan. Vad fan gjorde jag där? Hälsade på en nybliven chef, men jag var osynlig. Hälsade på en annan kollega, men hon varken såg eller hörde mig. Jag kände mig utanför. B4-press är väl hyggliga, men de tryckte inga böcker i år.

Klockan fyra gick jag äntligen ut från utanförskapet på mässan. Gösta ringde på mobilen. Vi gick och åt kinamat på Mandarin. Jag tog en starköl och vi talade om livet. Vi talade lite om bomben som smällde i centrala Göteborg i går.

Stackars kassörska

På Ica nära Haga plöjer en dam fram med sin vagn:
-Ni måste genast ta bort att det är klass ett på potatisen, det är klass tre och inte ens det.
Jag ser hur kassörskans ansikte mörknar. Flickan i kassan brukar alltid vara glad och trevlig.  Varför ska vi vara så takiga mot varandra? Det var inget fel på potatisen vad jag kunde se.
-Ni måste genast ta bort skylten att det är klass ett, jag är själv potatisodlare, så jag vet vad jag talar om, fräste damen.
Det var fina potatisar vad jag kunde se. Varför skall man bråka med varandra. Det är inte lätt att vara människa.

På spårvagnshållplatsen

Mycket problem med 852 fältet och att jag skrivit in fel för serier och delar som sätter en propp i de lokala databaserna. Läste om hur koderna skulle användas. Kände mig helt misslyckad.

Får mycket stöd av min chef Sonja som gör allt för att lugna mina nerver. Hon är snäll och förstående.

I går, när jag stod och väntade på spårvagnen kom rätt var det var en grabb springande från spårvagnen på mitt emot. Han hade en blå kartong i famnen. Bakom honom kom en annan kille i 17-års åldern jagande efter honom och kastade sig på magen efter hans ben men missade benen. "Stoppa honom" skrek grabben som jagade pojken med den blå kartongen. Snabbt som två illrar försvann de in på Bellmansgatan.

Vid taxifållan på stationen lade sig en vitklädd herre att sova.

Valväder och badväder

-Nu ska vi åka ut i skogen och fika, säger Kristina rätt vad det är.
Det är en ljummen valdag. Först tog vi bilen till kyrkogården och placerade en blomma vid mina föräldrars grav. Stackars pappa som alltid var så orolig. Stackars mamma som var så ensam de sista året.

Intill kyrkogården var det  som en myrstig av väljare som slank in i missionsförbundets lokaler för att välja.

Därefter körde jag den slingriga vägen mot Edsås. När vi kom fram till Boråsvägen tog jag åt vänster. Vid sjön Lyngen tog jag åt vänster ner till en campingplats. Nere vid strandkanten satt en ensam rödklädd gitarrspelare och knäppte på sin gitarr. Kristina hade med sig kaffe och tårta. Hon hade även med sig födelsedagspresenter. En bok om Mao och en tröja. Så småningom kom tre flickor och gick ut på bryggan och badade i den spegelblanka sjön.

Snopet på valdagen

Ville hänga på låset till skolan där vi skulle välja. Kristina ville emellertid dricka yoghurt först.  När vi kom till vallokalen, denna högtidsstunden, så fick jag inte med mig de valblanketterna jag vill båset, så det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Snopet, skall sätta mig och lyssna lite vacker musik av Joy Division. Detta trots att jag är en medelålders man som nog borde meka med bil eller bygga hus eller årminstone göra något viktigare.

Ingemar ringde på morgonen, han vill åka till Orust. Talade lite med hans fru. "Inget att bry sig om glöm det", sa hon bara när jag berättade hur under isen jag var efter den här veckans Librisbekymmer på jobbet med mera. Hon har förresten bara bott tre år i Sverige och talar flytande svenska.

En kaotisk dag

Gårdagen var så eländig att jag ville ta en promenad till de sälla jaktmarkerna.
 
Sonja (namnet är påhittat) var hemma och sjuk. Bara Jeff Astle och jag på jobbet, tur att han var där för han har ett gott humör som piggar upp. För det första så fortsätter problemen med 852-fälten i Marc 21 i Libris klienten. Fick svar från librisgurun i Stockholm och han hittade över 4000 poster jag måste ändra. a 8 1.1\c är alltså fel. Sedan stod jag i låneexpeditionen:
-Jag vill ha SPSS för Windows. Alltså CD-n
-Tyvärr är den förkommen.
Fan den försvinner alltid så fort vi får en ny.
-Men hittar du den inte... har ni ingen ordning på det här biblioteket.
Vad fan skall jag göra? Vi har ingen CD. Ska jag gå och låta mig bli överkörd av en bil?
Vid lunch kom Jeff och bytte av mig i lånedisken så jag fick lite mat.
-Du den här Dorfman vill de ha en ny upplaga av, jag sa att vi fått fel information. Men de blev arga och ville inte ge sig, sa Jeff.
Ja ja det var ju som skulle kollat upp att det var rätt upplaga. Igen är det mitt fel. Dessutom var boken slut på förlaget. Vissa dagar går allt bara åt helvete. Tack och lov har Jeff humor
-Du i förrgår när du trillade över cykeln, då skulle vi båda lagt oss platt på marken och sträckt upp armarna och ropat på hjälp! 
Dock är jag lite avundsjuk på honom för att han får alla sina artiklar publicerade.
-Ska inte du börja blogga Jeff?
-Nej jag har inte tid, jag har så väldigt mycket att skriva.

Och inte blev det på gymmet efter jobbet var det någon spinningträning mitt i gymmet. Alla de som brukar träna var som bortblåsta. Det var en dånande teknomusik och det luktade prutt. Hemma såg jag på den hetsiga valdebatten.

Idag lördag är Kristina på en loppmarknad med några tjejkompisar. Jag har promenerat till stan och sett på valstugorna. På Mp3-spelaren har jag lyssnat på Miles Cavis härliga rytmiska, pumpande Agharta. Mötte en man som liknade min morbror Lasse. Min morbror rolig och barn tyckte om honom. Han dog av en hjärtinfarkt i en bastu en varm sommardag.

Klantskallen

Alla som följt valdebatten i veckan, bland annat i kanal fyra,  såg det. Min fru och jag kommenterade det och alla jag pratat med märkte det det. Här citerar jag ett utdrag par rader från Expressens ledarsida om att alliansen såg avspänd ut. "Och det berodde inte på att de kom lätt undan. Utfrågarduon visade inte mycket av den kärvänlighet som Göran Persson och hans stödgrupper åtnjöt under utfrågningen i tisdags." Det var ingen juste utfrågning. I elfte timmen tror jag jag vet vilket parti jag röstar på...Det var stimmigt på Drottningtorget. Ungdomar som delade ut Metro och Göteborg City . Mitt i röran stod en ensam sorgsen, skäggig man och sålde Faktum. På torget stod också en vit buss som det var en röd ros målad på. På busskuren hängde en galje med en vit t-shirt på, sedan såg jag stt det hängde lika dana t-shirts lite här och var. Det stod Miljöpartiet på dem.

På jobbet klantade jag till det i beståndspostfältet i Libris. På alla poster som jag inte fått över i lokala databasen har jag skrivit "852 a 8 .8\c" vilket katalogisatören inte får göra för då blir det en propp i lokala katalogerna sedan. Det är bara i flerbandsverk katalogisatören får skriva så. Men sedan gick jag mot spårvagnen tillsammans med kollegan Jeff Astle (namnet är påhittat). Såg inte cykeln framför mig utan trampade rätt på den.
Frågade flickan på cykeln hur det gick?
Ja flickan på cykeln sade oj, oj oj hur gick det?
Svarade jag att det gick bra och att det var klumpigt av mig?
Ja jag svarade att det gick bra och att det var klumpigt av mig.
Skarattade Jeff Astle hå- hå- hå- och undrade hur det gick?
Ja hygglige Jeff Astle skrattade hå-hå-hå och frågade hur det gick.

Bara lite ont i nacken och skrap på knäna Platt på marken föll jag.
  I kväll skall jag lyssna på Kevin Ayers och läsa Krig och fred. Nej, lyssna på Throwing Muses på LP. Min käresta är och träffar tjejkompisar.

Om bloggande

Klart men kallt väder. På Göteborgs station kom en smal flicka haltandes med krycka. Tänkte om hon hade MS. På tåget kom jag mitt emot två herrar som alltid pendlar och läser Gp och pratar. De tittade upp på mig när jag satte mig, men jag vågade inte hälsa. På Drottningtorget delade de ut Göteborg City och Metro. Två mörkhyade unga män är tillbaka som delar ut tidningen Göteborg city i expressfart. Läste Processen av Kafka på tåget minns inte för vilken gång i ordningen. Jag undrar om inte olika personer i boken är olika karaktärsdrag hos Kafka själv. Vid morgonfikat så diskuterade vi valdebattprogrammen från i går.

  Läste aftonbladet i går om bloggande. Jag tycker det är okej att höra från folk ute i landet. Det finns ju som ett smörgåsbord av olika kategorier av bloggar. Bloggar som uppfyller alla smaker.

Om en en blogg som lagt ned

En bra blogg som kallade sig Ulcerosa finns inte längre. Kvinnan som hade den verkar ha raderat den? Synd, jag läste den nästan dagligen. Handlade om en kronisk sjukdom.

Resan till Floda

En härlig, solig septemberdag. Indian summer kallas det kanske på Engelska. Tror the Doors gjorde en vacker låt som heter Indian Summer.

Efter vår ordentliga frukost då vi samtidigt läser GP och ser på TV4:as morgonnyheter så gav vi oss iväg på utflykt. Jag ville plocka svamp och Kristina ville se på gardiner. Kristina kunde vägen till gardinlagret i Floda. Jag var mest fascinerad av hur skickligt försäljarna klippte rakt i gardinerna. Jag hade ingen aning om att det gick att leta fram en tråd, dra i den och sedan trycka längsgardinen så kommer det fram en rak linje som det går att klippa efter. Det var två damer där inne i ridbyxor och ridstövlar. De såg inte så glada ut.

Sedan begav vi oss hemåt och tänkte stanna till i någon skogsdunge och leta efter svamp. Vi åkte förbi flera traktorstigar där vi kunnat stanna till, men jag vågade inte tvärbromsa och svänga. Efter att ha snirklat förbi Kärrbogärde hamnade vi tillslut vid Alingsås station. Vi stannade till vid stationen och gick in en bit i skogen. Där var blött i marken. Allt vi såg var Spindelskivling, Röd flugsvamp, en förvuxen Aspsopp. En del vita skivlingar, men de aktar jag mig för, för det kan ju vara Bolmörtskivling.

Vi tröstade oss med att äta spagetti på Stationsrestaurangen.

Hemma gick jag till Bonbon och lämnade tillbaka en DVD film. Under tiden lyssnade jag på lite blues med the Allman brothers band. Bland annat Its not my cross to bear.


Resan till Pyramiden

Om gårdagen, fredag. En solig sensommardag. På jobbet katalogiserade jag kommunforskningsrapporter och stod i lånedisken.

Efter jobbet tog jag några digitala bilder utanför biblioteket innan jag promenerade till spårvagnshållplatsen en kvinna gick i en nikab som var så lång att hon trampade på den nedre fållen. Hennes ögon var nervösa och oroliga. På spårvagnen var det fullt. En tjej hade knutar i håret i rött, grönt och orange färg. Folk är olika. Gick av vid stationen. Framför mig gick en grabb i säckiga svarta byxor, svart skjorta och en svart skinnväst. "No Gods" och "No Masters" stod det skrivet på skinnjackans rygg. Han gick med sänkt huvud.

På gymmet Pyramiden var det trevligt idag. Det är alltid trevligt när Anna står i receptionen. Det är uppmuntrande när jag möts av en tjej med gott humör. Tränade bröstet och triceps. Zacharias (namnet är påhittat) var där också. Han är också en glädjespridare med sitt goda humör. Han pratar med alla på gymmet. En hygglig kille som arbetar med hemtjänsten var där också. Kan kalla honom "Peter" efter Peter Bonnetti. Vi pratade lite om hur det var att komma tillbaka till jobbet och hur mycket tyngre vikterna känns om man inte värmt upp.

Jag glömmer aldrig Rogers kiosk

I går på tåget hem såg jag sidan på en äldre dam. Hon hade grått krulligt hår och jag såg lite av hennes kind och öra. Hon såg precis ut som min mamma som dog för fem år sedan i cancer. När jag såg på studenterna som satt vid sina datorer tyckte jag jag hörde hennes röst: "Inga stöttor under nya hus..." När jag var barn sade alltid mamma så till mig när jag vilade hakan mot händerna. Med åren kommer minnena.

-Kostar det ett öre?
-Nä, det kostar 25 öre, men det går lika bra med femöringar.
Jag minns Rogers kiosk cid Brevik på Nordkoster. Det var bara en gång jag såg dem vid Rogers kiosk, men jag trodde de skulle komma tillbaka så jag rodde dit från Sydkoster. Rogers kiosk hade hade två flipperspel där de söta snygga tjejerna i 16-17 årsåldern stod och bankade på flipperspelen. Jag var ungefär 13-14 år. Numer har jag hört att Koster inte är sig likt. Fullt med turister. Sista gången jag var på Syd-Koster med Gösta skulle vi cykla till Långagärde och ta en öl och äta en bit mat, men fick inte ens plats kafét. Bara proppfullt med glada, skrålande norrmän.

På jobbet är det lungt när "Benny" gått i pension.


Motiverade magisterstudenter

Solen skiner, och jag som trodde det skulle bli regn och blåst.

Katalogiserade gamla böcker på signaturen Odc  på morgonen. Skulle egentligen Benny (har gått i pension nu) gjort. Men Benny (namnet är påhittat) gjorde bara saker han själv ansåg lämpligt.
 
Därefter skrev jag ut broschyrer för biblioteksundervisningen jag skulle ha på eftermiddagen. Det var bara undervisning om sökning i två lokala kataloger och den nationella databasen Libris. De här gäststudenterna är så oerhört motiverade och intresserade. De kom alla och de satt tysta som små möss. När vi gick runt i biblioteket rev de efter böckerna som lejon efter ett byte. Stackars nye Jeff som var ensam i lånedisken blev översköljd av utländska stundenter som alla ville ha lånekort så snabbt som möjligt. Till slut kom jag till undsättning till Jeff.
-Can I have your passport pleace to make a library card.
-No, no its my passport. Tjejen håller som en kniptång om två pass. Hon förstår inte varför jag skall behöve titta i passet? Jag ger upp och tar bara hennes ifyllda formulär. Tar ett formulär till och går in på mitt rum och fixar lånekort. De har travar med böcker böcker som de vill låna.
-You can just phone to us if you if you want to renew the books.
-Renew? I will be ready with them soon. I don't need to renew the books, I leave them here to you when I am ready.

Lyssnar på Cowboy Junkies

-Hörru, det här ägget var det gamla ägg?
-Nej det tror jag inte.
-Det smakade fisk.
-Ja det kan smaka fisk om de har utfodrat hönsen med fisk.
Så kan samtalen vara vid vårt frukostbord. Vanligtvis diskuterar vi artiklar i tidningarna.

Lyssnar på Göran Persson och Anitra Steen på morgonnyheterna. Visst gör de båda ett trevligt intryck. Nu talar de om deras torp. Vad sjutton, alla vill ju ha det så bra som möjligt i sitt liv. Det är lite festligt med val, i går gick en kvinna omkring i centrum och ville bli kryssad för att komma in i Riksdagen. Hon hade så bråttom att ragga folk att hon inte hann diskutera vad hon skulle skulle arbeta för i riksdagen. * Minskad växthuseffekt. *Rättvisa och nollsvält för världens barn. * Rättvis handel och ekologisk produktion. * Fler jobb i offentlig sektor, med jämnställda löner. Jag håller fast vid mina två punkter och de var inte med, dvs bekämpa arbetslösheten och stoppa våldet mot kvinnor och jämlikhet mellan män och kvinnor. Detta trots att jag jobbar på en arbetsplats där det nästan bara är kvinnor och det är roligt när en kille, Jeff, får ett vikariat där jag arbetar.

Nu ska jag snart gå och läsa Krig och fred. Det mest fantastiska på morgonen var att jag hittade LPn "the Trinity session" med Cowboy Junkies. Jag trodde jag sålt den här fantastiska skivan när jag trodde jag skulle ägna resten av livet att lyssna på Leo med John Coltrane.

Smutsiga näbbar

Skönt att få sova på morgonen. Läste en blogg på morgonen från en ung kvinna som har tarmsjukdomen ulcerös kolit och den har satt sig på lederna nu. Jag har ju en kronisk sjukdom som heter MS men jag känner att jag får göra det bästa av situationen. Jag lever lugnare och gör saker jag tycker om och försöka göra gott. Jag tycker om människor. Det är spännande med människor.

Det var mycket folk vid fiskaffären vid Ica. Dock inte den pensionerade kranföraren. Tittade på några änder som pickade i marken. Deras näbbar var smutsiga. Cyklade till stan och köpte lakritsglass på Björnen och lejonet, på Lennartssons bageri köpte jag två kardemummamuffins, på systembolaget köpte jag två Heinecken öl . Utanför systembolaget satt en elegant man på sin rullator och sålde proletären. När jag gick förbi och log lite sa han "Proletären". Jag blev glad över att han tydligen betraktade mig som en människa av jordens salt. De flesta av mina vänner är Socialdemokrater och när jag gjorde ett test i DN kom testet fram till att jag levde som en socialdemokrat. Men i ett grafologitest på Liseberg för flera år sedan stod det att jag älskar omväxling. Farfar var Folkpartist. Nåja, den här bloggen skulle vara opolitisk var det ja. Det är lite som tivoli på stan när det är valtider. Skönt att få leva i en demokrati.

När jag kom hem satt Kristina och talade med Gösta i telefon. Han var lite bekymrad för han hade fått en dyr mobiltelefonräkning efter alla samtal med sin kvinna. Jag ville bara säga till honom att han inte skall ringakta sig själv på det viset han gör.

Nu skall jag gå och lyssna på Exile on main street med Rolling stones och läsa Krig och fred.