Simmade Gerdsken och middag på Deli Deli

Kastade mig i sjön Gerdsken på morgonen. Ingen människa där, jo det kom en kortklippt herre när jag skulle gå upp.

Sedan gick jag på gymmet.

-Roligt att se er friskusar som kommer hit, sa damen i kassan. Bara jag och en man i 35-årsåldern som brukar träna på förmiddagarna.

-Ja, jag har ju semester så då måste jag passa på.

Uppe på övervåningen av gymmet tränade bara en ung man och en kvinna. De hade lite specialövningar. Kvinnan tog långa kliv samtidigt som hon höll en 15 kilosvikt i famnen. Killen hade en skivstång på ryggen med 20 kilo på. Det blir 45 kilo med stången. Sedan hoppade han jämfota med vikterna på ryggen. Med nästa övning tog han och satte 15 kilo gånger två på stången. Sedan hoppade han upp på ett trappsteg. Han var mager, kanske två meter lång. Han liknade Christian Olsson lite. Kanske var han en ny Stefan Holm?


Sedan cyklade jag och hämtade ett USB-minne på 8GB. Därefter satte jag mig och lyssnade på sommar med Karin Mamma Andersson samtidigt som jag förde över alla bilder på datorn till minnet.

Varmt och sol ute. Nästan vindstilla. Det är viktigt att försöka tänka positivt. Att inte oroa sig för saker du inte vet hur de kommer att bli. Efter att ha fört över filer till USB-minnet tog jag en cykeltur till Nolhaga och promenerade lite. Satt och tog en glass i restaurangens park och tittade på människor. Sedan cyklade jag tillbaka till Deli Deli och åt middag. I mitt tycke den trevligaste restaurangen i Alingsås. Trevlig personal gör mycket. Sedan lassar de på mycket sallad och oliver också. Festade lite i och med att dagarna som är kvar blir det middag med kvinnan i mitt liv.


Solregn och senapssill

Semestern går mot sitt slut. Basilikaplantan jag fick från en lärare växer på balkongen. Den har växt snabbt trots att jag packade ner den i min portfölj och den blev ganska illa åtgången. Nu blir det nytt jobb, det är bara att ladda batterierna och jobba. Trots att jag hela tiden känner tvivel på min förmåga? Trots alla år jag jobbat med själva hantverket tänker jag om jag duger? Jag betalar i allafall skatt åt vård, skola och omsorg.

 
J J Cale - Sensitive kind

Det regnade på morgonen. Var på väg ner till sjön men jag backade när det ösregnade. Ångrade det sedan för det är ju ganska härligt att bada i ösregn. I stället gick jag till gymmet och tränade axlar och rygg. Pratade lite med en positiv granne.
  "Jag läser en bok om Axel Oxenstierna nu. Han började ta ut avgifter från folk för att bygga upp landet", sa han.
  Pratade lite med en äldre herre i omklädningsrummet. Jag sa att jag hade lust att cykla ner till Gerdsken efteråt och kasta mig i vattnet och sedan duscha.
  "Är det rent i Gerdsken då?" undrade han.
  "Jag tror det, det är brunt, men jag är uppväxt i Falköping och där var det brunt vatten i Skogssjön. De sa att det bara var bark och löv som färgade vattnet."

Till lunch åt jag senapssill och potatis och lyssnade på en skiva med J J Cale. Satt ett par timmar och läste "Invandrarna", av Vilhelm Moberg. En fascinerande läsning där Moberg skriver om saker som invandrarna möter i det nya landet. Han beskriver människorna de träffar på och problemet med det nya språket.

En stund cyklade jag i alla fall till stan. Åt en glasstrut på Chokolat. Tittade på två äldre damer som kom gående med var sin rollator.
"Vera, Vera, här är en fin bänk att sitta på".
Vera låtsas inte höra. När väninnan ändå sätter sig på bänken vänder hon om och sätter sig på rollkatorn.

Hela väskan full av flytande tvål

Uppe halv åtta. Krängde på mig badbyxor och kutade ner till Gerdsken. Kastade mig i vattnet. Simmade några meter innan jag gick upp. Tog en dusch och åt bröd, yoghurt, kiwi och kaffe till frukost. Ringde Kristina som börjat jobba. Klockan nio begav jag mig till gymmet. Till min fasa upptäckte jag att locket hade gått upp på min lactacyd oparfymerade flytande tvål. Skor, handskar och tröja var insmorda med tvål. Irriterad cyklade jag hem och slängde allt i en vattenspann. Letade rätt på några gamla kläder och ett par gamla skor och pulade ner i en kasse från Hemtex. Klockan tio var jag tillbaka på gymmet igen. Egentligen inga andra än städarna jag hälsade på. Några ungdomar som för några veckor sedan frågade lite impertinent hur många repetitioner jag hade kvar på en bicepsmaskin.


Efter gymmet cyklade jag till Ica och köpte glass och mjölk. Jag befarar att jag blir hård i magen av mjölk, men det är väldigt gott. Så har jag precis läst i "Invandrarna" av Vilhelm Moberg när Karl Oskar ger mjölk från Amerika till sin sjuka fru.


När jag åt lunch spillde jag ut mjölk på bordet. Toppen på mjölpaketet ville inte lossna. Men nu ska jag dammsuga. Gösta ringde när jag satt och åt norsk fisksoppa och drack mjölk. Han berättade att han planerade att åka till Kiel.

Vid tretiden började det åska och ösregna. Det blev ett våldsamt blixt och dunder.Johann Sebastian Bach. Kantat BWV 82

Tryckande värme

Gösta kastade sig i Gerdsken på morgonen. Jag var inne och gjorde frukost. Men efter att ha följt honom till stationen dröp jag så av svett att jag gick och badade också. Det är rena rama tropikvärmen. Cyklade till Ica för att det skulle fläkta lite. Gömde nästan vad jag skulle köpa. Glass och coca- cola. När jag skulle hämta cykeln såg jag att mannen intill också hängde tunga kassar på cykelstyret. Vem kunde det vara som var lika tokig som jag så han hängde tunga kassar på cykelstyret? Men då såg jag att det var en man i 70-årsåldern som brukade träna på Hälsostudion. De som tränar håller sig friska.

Lånade "Invandrarna" av Vilhelm Moberg av en granne. Jag är nämligen färdig med den fenomenala boken "Utvandrarna."


Resan till Orust

Efter att ha kastat oss i Gerdsken begav vi oss, Gösta och jag, iväg i Toyotan till Orust. Det var en brännhet sol på en molnfri himmel. Vi startade vid tio och på kartan tyckte vi att det skulle gå lika fort att ta en lantlig väg över Skepplanda och Sollebrunn.

  När vi kört förbi Brobacken kommer vi fram till en korsning där åt höger går vägen till Göteborg och Älvängen och åt vänster Sollebrunn och Trollhättan. Efter cirka tio minuter mot Trollhättan ringer jag Kristina.

  -Var är ni någonstans, frågar Kristina.

  -Jag vet inte... på någon åker någonstans... jag tror det är havre eller råg.... Sa jag.

  -Vi är på väg mot Trollhättan, sa Gösta.

Vi kör en stund till, i en korsning tar vi mot Ljungskile. Vi stannar vid en mack där vi tar var sin glass. Frågar killen i kassan hur vi ska komma till Orust.

-Det är bäst via Lilla Edet. När ni närmar er Trollhättan så tar ni åt vänster mot Lilla Edet, han hade en trygg finsk brytning på rösten. Pålitlig man.

När vi börjar närma oss Lilla Edet ringer jag Ingemar.

-Vi har precis lämnat Trollhättan, jag tror vi är på rätt väg, sa jag.

-Men varför åkte ni inte över Göteborg? Jag trodde ni skulle starta vid klockan fyra i morse?

Minns att jag i ett mail till Ingemar skrivit att "vi skulle starta i gryningen" för att alludera på en sketch av Martin Ljung som hette "Uppträcktsresanden". När vi passerat Lilla Edet och Backamo kör Gösta som Björn Valdegård på de krokiga vägarna. När vi väl är framme vid färjan över till Svaneborg går det fort. Jag ringer igen och Ingemar är lugnad. Men det var inte lätt att hitta deras bostad. Vi kryper fram på smala vägar. Till sist kommer vi fram till ett nytt bländvitt hus. Ingemar står i dörren.


  Sedan gick allt rätt fort. Hälsar på Maria och deras bedårande dotter Alice. Vi bjuds på saft och ris med krabba. Efter lunchen promenerar vi ner till havet och tar ett långt bad i det svala havsvattnet. Det var fullt med brännmaneter i vattnet. Ungdomarna hoppar från hopp toren. Och så Gösta förstås. Han börjar dyka från ett tremetershopptorn. Sedan tar han sig upp på det högsta hopptornet. Folk pekar ner i vattnet var han ska hoppa för att inte träffa brännmaneterna. Sedan kastar han sig i havsvattnet.
 Klas får bulle av Alice
Klas ger Alice en bulle
Kan farbror Klas få nappen nu så han kan lämna tillbaka den
"Kan du ge nappen nu till farbror Klas så kan han lämna tillbaka den..."


  Vid femtiden kör vi tillbaka till Alingsås. Vi tog bilen förbi Kungälv den här gången.  Där väntar min underbara Kristina. Hon har hela dagen svettats hmma med Klas Eklunds "Vår Ekonomi". Hon ville inte följa med för hon vill ogärna lämna hemmet nät hon är ledig.
Gösta läser karta

Gösta läser karta på färjan från Orust


Solen skiner och svetten lackar

Stekhet sol. Vi var uppe halv åtta och kastade oss i Gerdsken. Alla stojande ungdomar kommer först vid tolv. Sedan cyklade vi till stan och åt en glasstrut på Chokolat. I Gerdskenån simmar änder och dyker efter mat. i vattnet växer tång eller gräs. Minns i Kina för drygt femton år sedan dök de efter tång och fiskade upp och sedan åt de det, eller de tillrädde väl tången antar jag.


  Efter fiskburgaren till lunch cyklade jag och köpte zingo och glass. En tjock man gick i t-shirt och shorts och rullade en barnvagn. Hans hustru gick någon meter bakom. Hon var heltäckt i någon kappa som gick ner till anklarna och hon hade en tjock sjal kring huvudet. Kunde inte låta bli att titta för hon utmärkte sig lite. Men det är deras bekymmer, det finns så många på ett eller annat vis lite annorlunda människor. Its their business not my business. Andra gången jag cyklade till Ica för att köpa mjölk och juice kom två Harley-Davidson motorcyklar och parkerade bredvid min Cresent damcykel. Mannen och kvinnan som körde motorcyklarna var inbyltade i läderklädsel på sig. Det måste varit varmt.

När vi gick i centrum såg vi två killar med
Iron Maidentröjor . De spelar i Göteborg i kväll. Jag hade faktiskt gärna sett dem. Precis när jag kom hem kom jag på att jag glömt juice och yoghurt.

   Nere vid Gerdsken hör jag barn som ropar och tjoar. Själv sitter jag mest och läser.


Duschade i rakvatten

Var uppe halv åtta. Vaknade med ett ryck. Drog på mig badbyxorna och kutade ner till vattnet och kastade mig baklänges i Gerdsken. Inte en kotte badade. Hade kunnat simma hur länge som helst i det stilla brunaktiga vattnet. Men jag hade bråttom upp att ringa Ica.

  Hemma satt jag i telefonkö i tjugo minuter.

"Var han påstridig?" frågade tjejen i telefon.

"Ja.", vad skulle jag säga inte krångla till det.

"Vet du vad han hette?"
"Nej. Jag satt och läste i lungan ro och så ringer han och vill sälja... jag sa att jag ringt "nix" men då sa han att han fick gå förbi det... han sa att jag bara skulle svara "ja" så var allt ordnat..."

"Jag ska se vad jag kan göra", sa tjejen i telefon.

Efter ett par minuter var det fixat och borttaget.

"Tack så mycket det var trevligt att höra en vänlig röst i telefon", sa jag.

"Tack själv, det var trevligt med en trevlig röst",.


Sedan var det bara att hälla i sig en kopp te, ett glas juice, en tallrik yoghurt med müsli, en kiwi, en salamikorvsmörgås och en marmeladsmörgås. Därefter tog jag cykeln till gymmet. Innan elva är det ganska trevligt, efter elva börjar mer stökiga ungdomar komma.

"Har de ingen AC här?" frågade en solbränd mager man i min ålder och med midjebälte. Han hade faktiskt gamla tatueringar, hen kanske varit sjöman för det såg ut som master han tatuerat på armen.

"Ja, det är hett här jag. Jag har tränat här i sommar och det rinner floder av svett från mig", sa jag.

  När jag kom ner i omklädningsrummet hittade jag en liten flaska. Säkert schampo... något som Kristina tagit med sig från något hotell... det har legat där länge..." sagt och gjort går jag in i duschen och tömmer flaskans innehåll i håret. Nästa ögonblick märker jag att det inte löddrar utan det rinner ner mellan hårstråna och det sprids en skarp fruktig doft i duschrummet. Jag skyndar mig hem, men den fruktiga doften hänger envist efter mig.

Vid fyratiden fixk jag ett e-brev från Ica att jag skulle kontakta dem igen. Jag ringde och satt nästan en timme i telefonkö. Tillslut kom jag fram till en sur och mopsig rådgivare.
"Jag ringde i morse om en påstridig telefonförsäljare och nu fick jag ett mail att jag skulle ringa igen."
"Vad gäller saken?"
"Ja det gäller den här påstridige försäljare, jag fick ett mail för en timme sedan att jag skulle ringa det här numret."
"Vem har skrivit under det här brevet? Det är ungefär 300 personer som jobbar här..."
Morr det ger blanka fan i. Jag vill bara veta varför jag skulle ringa er igen?
"Hej då", säger jag och slänger på luren.

"Dessa blad betyder absolut bokstavligen en helvetesvandring, där han ömsom fylld av ångest, ömsom modig går fram genom en förmörkad och kaotisk själsvärld i den fasta avsikten att tränga tvärsigenom helvetet, att bekämpa och besegra kaos, att genomlida det onda till slutet." (Herman Hesse, Stäppvargen s. 27)

Jovisst ja, jag skrev visst ett ilsket e-mail i går kväll. Kaos alltså på grund av en påträngande telefonförsäljare.


"Cheer up", som mor brukade säga

Sov till halv åtta. Vandrade till sjön och kastade mig i vattnet. Bara jag och en äldre dam badade. Sedan gick jag in och stångades med datorn lite. Egentligen ska jag inte sitta sådana här varma sommardagar och försöka få ett och annat att fungera med datorn. Gösta ringde och han hade också datorproblem.
   Efter fisksoppan till lunch begav jag mig ut på promenad till staden. Mycket folk ute sådana här heta sommardagar. Gick upp till kafét Chokolat  och köpte en glasstrut, hjortron och romrussin. Det var en liten unge i en barnvagn som ställde sig upp i vagnen och stirrade när han fick syn på min glass. Han fick lite glass själv sedan. Lite längre in i gränden finns ett kafé och en restaurang. Två killar som var tatuerade med kors över armarna beställde någon mat. Deras tjejer var inte tatuerade. Får gå på förmiddagen till gymmet för att kanske inte se någon tatuerad.
   Gick till sedan BonBon för att se om de hade No country for old men, men det såg ut som om de inte fått in den ännu. Gick hem och fortsatte läsa Utvandrarna. Den beskriver bra olika orsaker varför människor flyttar från sina länder och de olika männikorna som utvandrar. Tänker på en otrevlig lag i Italien att de som vistas olovligen i Italien kan få upp till fyra års fängelse. Det var inte så många år sedan människor från Sverige gav sig iväg till Förenta Staterna.

Fy sjutton för alla telefonförsäljare. Är jag inte oförskämd och slänger på luren direkt går jag på telefonförsäljarnas saluföring! Så irriterande.
Kerstin i Skagen
Klas, faster Kerstin, Marianne och Kristina i Skagen. Fotot taget på faster Kerstins 80-årsdag.

   Ringde min 82-åriga faster för att prata av mig lite om den här olycksaliga telefonförsäljaren. "Fattar inte att nåon vill bli det med alla som slänger på luren", sa hon. Sedan pratade hon om någon författare som heter Salt som hon skrivit en artikel om. "'Cheer up' som mor brukade säga" sa hon sist.

Kristina fyller år

Kristina fyller år idag. Svårt att hitta något gott att äta eftersom hon inte gillar tårta, inte grädde, inte bakelser och kakor. Hon äter inte fisk och inte kött. Var i alla fall uppe klockan fem och grattade henne innan hon åkte till jobbet. Kristina jobbar men jag har semester och bara kopplar av. Hon fick en skiva med Peter LeMarc och en bok om redovisning.

Kristina på St. Martin
Kristina i solhatt fotograferad på St. Marten

   Var på gymmet på morgonen. Det var faktiskt en hel del folk där. Det där med hälsande är svårt, men jag tror jag ska börja hälsa på en kille som också verkar ensam där. Han pratade faktiskt med bjässen jag skrivit om förut utan för han verkar schysst. Nåja, jag försöker i alla fall träna när de enkla människorna går och bjässen verkar mest tala med de vanliga motionärerna. Det var en vanlig träning med benpress, bänkpress och hantelpress för mig. Bjässen hälsade faktiskt på mig. En granne var där också och han hälsade.


Annars tycker jag att det är bra att ha några dagars lugn och ro på semestern. Tid då jag bara läser och lyssnar på Bach och kopplar av. Läser tidningarna. Alla skriver om gripandet av Karadzic .

 Nu kan vi bara hoppas att Serbiens ekonomi förbättras och alla får arbete.

Går och driver

På semestern går jag mest och driver omkring. Ordnar lite saker som bör fixas under semestern.
 
På morgonen gick jag till gymmet och tränade ryggen. Det var mest äldre människor vid niotiden på morgonen så jag kunde göra alla övningar som ingår i programet. Har hittat en skiva av Joann Sebastian Bach som jag trodde var trasig. När jag torkat av den fungerar den bra. Läser Utvandrarna av Vilhelm Moberg. En mycket läsvärd och fängslade bok. Bland annat skildras oron över hur de ska tas emot i det nya landet.

Läser Vilhelm Moberg

Såg ett inslag om Vilhelm Moberg på TV. Läser Utvandrarna nu, jag tycker det är en helt fantastisk bok. Innehåller så mycket om det fattiga Sverige på 1800-talet och om bondeliv drömmar och vidskepelse. Tänker faktiskt också på varför människor ger sig av från sina hemländer idag. Ger sig av från krig och fattigdom. Hörde på TV att en del till och med brände upp boken.
 

Johann Sebastian Bach "Sheep May Safely Graze"

Ser engelska deckare på kvällen. Tycker kommisarie Morse är bra. Så ofta han kan lyssnar han på klassisk musik. Stoppar in någon kassett i bilbandspelaren. Och det verkar hopplöst för honom att träffa någon kvinna.


Mozart på semestern

Regn i luften, men det hindrar inte oss ifrån att promenera ner till stranden och simma. På morgonen efter vi badat gäller det vem som hinner först till radion. Kommer Kristina först blir det P1, kommer jag först blir det Mozart eller Vivaldi.


Wolfgang Amadeus Mozart Klarinetkonsert

Tur och retur Koster

På morgonen den sjuttonde juli gav vi oss iväg till Resö. Vi skulle till Koster via Resö. Kristinas arbetskamrat och hennes man åkte med. Kjell hade en ganska lustig GPS-satellitkarta för att navigera dig fram.

-Vill ni höra Zlatan eller Svennis som visar vägen?

-"Svennis", jag beundrar honom mycket, sa jag.

Nu tog Kjell en genväg så datarösten "Svennis" fick spader.

-Gör en u-sväng... gör en u-sväng, upprepade Svennis röst på motorvägen.

Vid Munkedal hade de byggt nya vägar.

-Kör åt höger, sa Svennis röst på en motortrafikled. Men det fanns inte längre någon väg åt höger. Den hade rasat.

  Nåja vi kom bra fram till Resö dit vi var bjudna av en av Kristinas pendlarkompisar. Solen sken och humlorna surrade. Vi kunde sitta ute och äta paj till lunch.


Strax efter tre skjutsade kvinnan som bjudit oss till deras hus på Resö till Strömstad. Där vann vi mycket tid i och med att vi slapp åka buss och sedan byta till tåg. I Strömstad var det smockfullt med folk, nästan som på Time Square i New York, och ett gytter av fritidsbåtar. Det var klart flest norrmän här och flest norska segelbåtar. Vi åt en smarrig glass vid Norra hamnen.


Ringde min syster och svåger som redan satt vid restaurangen Rökeriet på Torskholmen och väntade. De firade att det var trettio år sedan de förlovade sig. Det fanns inga bord inne så vi fick sitta ute i blåsten som friskade i allt mer. Men det var en trevlig servitris som också gillade att se på "Morden i Midsomer". Tog en öl och en Rödtunga. Den var ju god, men den var dyr.

Bland får på Sydkoster
Bland får i Brevik

    Sedan åkte vi över till Sydkoster och kinesade i min systers stuga där. På vägen ut såg vi en knubbsäl på en kobbe intill Filjholmenn, en ö nära Kilesand på Sydkoster. Morgonen därpå cyklade vi till Brevik på västra sidan. När jag jag var ung och bodde här på somrarna var det nästan tomt längs stränderna. Nu var det mycket folk och enarna på Breviks strand var nedhuggna. Fåren som alltid gått här fanns emellertid kvar.
En tacka på Brevik
Får i Brevik på Sydkosters västra sida

Vi satte oss en stund och tittade på Ursholmarna med de två fyrtornen. Flera strandskator flög förbi och sjöng med sina karaktäristiska läten. Då fick vi syn på ett Storskrakepar som simmade lugnt på fjärden. På eftermiddagen cyklade vi till Långagärde där det gick en linfärja mellan Syd- och Nordkoster. När jag var ung fick jag oftast ro eller åka med vår Seagullmotorbåt över till Nordkoster.

   När vi kom till Nordkoster promenerade vi över till Bastaviken nedanför Miltons hotell. Jag och min syster bytte snabbt om till badkläder och kastade oss i havet. Det var ljuvligt klart vatten och med utsikt mot en spikrak horisont
Matar får
Klas matar får, men de enfaldiga djuren är inte intresserade av gräset jag håller fram.

Innan vi åkte ifrån Nordkoster åt vi middag på
Restaurang Strandkanten som låg på en brygga vid kajen till Västra bryggan. De hade inte så mycket mat att välja på, men det var fint läge. Alla utom Kristina åt strimlad biff.

På lördagsmorgonen åkte vi hem igen. Vi gick förbi min allra första arbetskamrat Mats´ villa. "Men kan du inte kasta tross så får du skala potatis i stället", sa han under min första arbetsdag. Tack och lov var jag inte så länge där utan flyttades till Idefjord som gick till Halden. Jag har för mig att jag var 16 år då jag jobbade på Kosterö. Minns att de båtarna skakade, bullrade och gungade. Speciellt Kosterö dundrade och skakade, särskilt ovanför propellrarna. De nya båtarna gled mjukt fram.
   Innan vi satte oss på bussen tillbaka till Göteborg och hem satte vi oss en stund och åt en mjukglass. Vi såg bara norska lyxbåtar, inte en enda fiskebåt faktiskt.
Bad på Nordkoster
Bad på Bastaviken på Nordkoster

När vi kom hem till Alingsås var det ett program om Koster på TV. Det är vansinniga priser på villor där. De intervjuade en trevlig Kosterbo som jag genast kände igen. När jag var liten var han lite av allt i allo på ön, han var snäll och hälsade även på grabbar som mig. "Tur att de gamla inte lever längre så de slipper uppleva eländet", har jag för mig han sa i TV. När jag var barn och bodde här på somrarna var det nästan bara fiskare och några konstnärer som bodde här, bland andra Lena Cronqvist och Göran Thunström.


Om att ta tillvara ögonblicket

Bara en och en halv vecka kvar på semestern. Sedan är det en ny arbetsplats och nya arbetsuppgifter. Det är väldigt skönt att fått ett sådant stöd från institutionen för Socialt arbete.

   Sommarprataren Åsa Nilsonne tycker jag var bra när hon pratade om att människan är det enda djuret som oroar sig för möjliga händelser i framtiden (fritt ut minnet).


  Wayne D. Dyer skriver så här om oro i "Älska dig själv":

  "Börja med att betrakta dina innevarande ögonblick som stunder då man ska leva, snarare än att grubbla över framtiden. När du kommer på dig med oroligt grubbel, fråga dig då: "Vad är det jag undviker just nu genom att de här ögonblicket till oro?" Börja sedan attackera vad det än är du undviker. Den bästa motpolen till oro är handling. En patient till mig tidigare hemfallen åt oro, berättade för mig om ett tillfälle strax före då han triumferat över den. På en semesterort hade han en eftermiddag gått in i bastun. Där träffade han en man som inte kunde ta semester från sin oro. Den andre mannen bredde ut sig kring allt som min patient borde oroa sig för. Han nämnde börsen, men sa att min patient inte skulle oroa sig för kortvariga fluktrationer. Inom ett halvår skulle det bli en formlig kollaps, och det var vad man verkligen skulle oroa sig för. Min patient tog reda på allt han skulle oroa sig över och lämnade sedan bastun. Han spelade tennis i en timme, hoppade med i en volleybollmatch tillsammans med några ungdomar, spelade pingpong med sin fru och återvände till slut, tre timmar senare, till bastun för en ny omgång och en dusch. Hans nye vän satt kvar där och oroade sig, och började på nytt räkna upp allt det man måste oroa sig för. Under tiden hade min patient tillbringat tiden med att leva, medan den andre mannen hade gjort av med all sin tid på oro. Och varken det ena eller det andra beteendet hade minsta inverkan på börsen." (Wayne D. Dyer, "Älska dig själv" s. 137)


  Kanske går och tränar? Det tycker jag är roligt. Fikat på Brogyllen igår var ju en höjdare. och jag blev oerhört glad när jag fick ett mail författaren och läraren Barbro erbjöd sig att vara min referens om jag sökte jobb. Flöjtkonsert av Wolfgang Amadeuz Mozart. Bland den mest avkopplande musik jag vet.

Gick på Brogyllen

Efter att ha tränat lite lätt på förmiddagen tog vi tåget till Göteborg för att frottera oss lite med människorna som är där under Gothia Cup. Kristina köpte en färggrann väska i en affär på Kungsgatan.
   Kvart över tre träffade vi Gösta utanför Domkyrkan. Vi gick till gamla fina konditoriet Brogullen. Vi satte oss utanför och kopplade av i den ljumma sommarluften.
Gösta och Kristina på Brogyllen
Gösta och Kristina inne på det gamla fina konditoriet Brogyllen i Göteborg innan vi bestämmer oss för att flytta ut

Om min mamma

Skrev om min pappa i förrgår. Min mamma var hemmafru större delen av livet. Det var först när vi flyttat hemifrån som hon började arbeta som läkarsekreterare. Men hon träffade grannfruarna och hon var med i Fredrika Bremerförbundet. Annars kretsade mycket med min temperamentsfulle far som bestämde vad som skulle göras på fritiden. Mamma motionerade mycket och tog långa promenader på Mösseberg i Falköping. Hon var en naturmänniska sopm tyckte om att plocka svamp och åka skidor. Jag tror hon saknade Mösseberg när de flyttade från Falköping. Hon dog för sex år sedan, bara ett år efter att pappa dör. Det var cancer hon dog av, men vi tror att det var av sorg efter pappa. Hon hade förlorat all motståndskraft och inget var roligt längre. Visserligen hade min far en massa tokiga upptåg och var nog inte så lätt att leva med med alla sina humörsvängningar. Hon tyckte inte om att segla som min pappa alltid ville.

Mamma Anita
Mamma med kamera vid Norsesund

Mamma skötte hushåll och ekonomi. Pappa fick vredesutbrott så fort han såg en räkning... så all pappershantering fick mamma ta hand om. Mamma satt hemma och sydde och broderade.
   Kan nog säga att de var sådana så kallade "Låt Gå-föräldrar" tyvärr. Visserligen satt de med och läste läxor ibland, men annars visste de inte så mycket om vad som försiggick i skaolan.
Mamma på Öland
Mamma på Öland troligtvis år 2000


Kallt morgondopp

Väcker Kristina klockan halv åtta. Regnet hänger i luften. Det är bråttom att gå ut och bada innan regnet faller. Fort på med badbyxor (köpta i Kroatien. De har hållit bättre än de dyra från Danmark. De kroatiska har en gammaldags stoppknapp längst ut i ändarna på snöret runt midjan). Hoppar i plurret och tar ett par simtag. Kristina passar på att simma lite längre. Det är mulet och kallt i vattnet.


   Sedan tänker jag lite på att semestern snart är slut. Och det finns en massa människor jag lovat att hälsa på på semestern. Hur klarar vi det?
   Packar väskan och cyklar till gymmet. Det där är i alla fall en enkel och billig sport. Hörde på sportpanelen att det är festande i Båstad. Tennis är väl rikemanssport? Gym är perfekt för mig, ett enkelt sätt att få röra på sig lite grand. Hälsade på en glad kamrat till bjässen jag talade om häromdagen. Det var roligt att hälsa på honom. Han räddade förmiddagen. Hälsade på en annan äldre herre i omklädningsrummet och det var uppiggande. Så här tidigt på morgonen var det mest medelålders herrar där. Känner på något vis någon samhörighet med dem. Flickan i receptionen hälsade inte. Personalen på gymmet Pyramiden hälsade alltid.


Därefter cyklade jag till Ica. Köpte två kilo potatis och fisksoppa. Framför mig i kön stod ett par i övre medelåldern. De hade köpt tre rullar paket med blodpudding. Tänkte direkt på att deras semesterkassa var slut?

Hemma cyklade jag till återvinningscontainrarna och slängde skräp. Vid badplatsen såg jag att det bara var kajor som badade. Så nu vid lunchtid passade de på att bada.
 
Dagens sommarvärd Åsa Nilsonne är psykiater, författare och professor. Hon säger att hjärnan behöver stimulans. Till exempel med annorlunda och obekant musik,Captain Beefheart ger mig också mig stimulans.
Captain Beefheart and his magic band

Cykeltur till Ängabo

Efter löksillen till lunch tog vi en cykeltur till Ängabo. Det var ganska fint väder även om det blåste.
 
Tänkte på min pappa som dog i hjärtinfarkt för sju år sedan. Skriver den här bloggen om min far samtidigt som jag lyssnar på "Katedralen vid havet". Jag minns att han letade bostad åt oss i Alingsås. Han upptäckte tidigt att förhållandet mellan Kristina och mig var äkta.
   Vi cyklade förbi ett hus som vi kom ihåg att han tyckte skulle passa oss. Nu blev det inte så att vi flyttade till villa och det var väl lika bra, det blev en enklare bostad. När jag kom hem kom jag att tänka på att jag inte har många bilder på honom. Han var en snäll, intelligent men lite vimsig man.
Pappa på resa
Min far i Egypten

Han hade mängder av smått galna idéer. Gräva ner en soptunna och försöka göra om den till damm, när det inte gick så grävde han en grop och lade svart plast, men den läckte också.  Han byggde en friggebod, en altan. Allt blev lite avigt och på sniskan men han försökte alltid. Han gillade att segla men då och då gick vi på grund. En gång när vi skulle segla till Skagen blåste det och gungade så vi fick vända om vid Trubaduren. Jag kräktes, det har jag varken gjort förr eller senare på sjön. Han hade så många idéer som jag aldrig skulle få. Jag saknar honom oerhört. Men han finns ju i minnet och hans själ lever vidare tror jag.
Ett foto på min far
En av de fåtaliga på min far


Badar och pratar om komedier

Lugna semesterdagar. Innan frukost idag gick Kristina och jag och tog ett morgondopp. Igår innan Gösta reste pratade vi om humor och komedier. Vi tyckte ju att de tidiga Mel Brooksfilmerna var bra och Bröderna Marx. Men så kom jag på en ny komiker som jag tycker är riktigt rolig och det är Borat . Efter att ha sett lite Borat i Youtube sa vi att vi ska se en film med Borat snart om de har någon i affären Bonbon.

Något som är trevligt på semestern är annars att gå till gymmet. Hade ett pass på en och en halvtimme igår. Borde nog förklara för en bjässe varför jag hälsar. Han ser lite förvånad ut varje gång jag hälsar. Råkar bara ha sett honom på det gamla gymmet Hälsostudion. Men jag vet inte, jag spelar inte i samma division som honom. Jag är bara en spenslig motionär. Såg honom lägga på alla de tyngsta vikterna på benpressen och därtill en stor man på Hälsostudion. Det är nog bäst att hålla sig för sig själv.

Hemslöjd i Hjo

Gav oss iväg till Hjo och en hantverksmässa redan klockan tio. Gösta, Kristina, Kristinas väninna från jobbet och jag. Lite mulet men annars okej väder. Gösta började köra på grund av att början på E20 från Alingsås mot Herrljunga är besvärlig. Byter flera gånger mellan 70 och 90 och vägrenar som smalnar av och försvinner och hetsig trafik.

   Men mellan Vårgårda och Falköping är det en underbart lantlig väg med ängar, åkrar och gårdar. Precis innan Vårgårda såg vi en äng med blåklint och rölleka. I Falköping gjorde vi som vanligt ett uppehåll och åt en tidig lunch på Falbygdens ost. Gösta och jag åt Grekisk sallad medan damerna åt ostpaj.

Gösta tittar ut i en ko på Falbygdens ost
Äter Grekisk Sallad på Falbygdens ost

  Efter maten åkte vi igenom Falköping, förbi Arkivator, Klingers trävaror, Kyrkerörsskolan över St. Olofsgatan, förbi lasarettet och passerade Ållebergsgymnasiet och fortsatte ut på landsvägen mot Tidaholm.  I Tidaholm  blev det stopp. Det var cykeltävling och det var cyklar överallt som i ett getingbo. Och vi blev dirigerade i kringelkrokar och det var
begränsad hastighet halva vägen till Hjo.


  I Hjo hade de ställt ut salubodar på gräset i en park. Där var proppfullt med folk med barnvagnar och hundar. Damerna fick gå för sig medan Gösta och jag gick för oss själva. Det var snart avklarat för det var ju inget speciellt.
Hittade en Stranglers
Hittade en gammal
Stranglers i backarna. Köpte den dock inte på grund av att jag numer lyssnar på lite lugnare musik.

Då var det trevligare att gå och köpa  kaffe och en kokosbulle och sitta på en altan med utsikt över Vättern. Innan vi gick till bilen satte vi oss och tog en glass i en park.

  Vi tog en bensträckare mellan Floby och Herrljunga. Där råkade vi på en gammal stuga. När vi tittade på den kändes det nästan som att komma tillbaka i tiden som i Vilhelm Mobergs "Utvandrarna".


Stopp i rören

Semester och lugnt. Blir lite orolig över allt jag borde göra under semestern. Vaknade på natten och funderade över varför internet inte gick igår. Kunde inte somna på ett par timmar.
 
På morgonen hämtade jag Kristinas cykel och pumpade den, den har säkert stått i över fem år i förrådet. Jag torkade av den lite också.
   Sedan tog jag en kort promenad och lyssnade på "Katedralen vid havet" som jag rippat till min mp3-spelare. Mycket av det som försiggick på medeltiden påminner om vad som händer idag.

   Två gånger gick jag till Ica. Glömde ändå mjölk. Det finns en trevlig kille i en kassa som alltid brukar le vänligt. Nu såg han nästan arg ut. Det var när jag plockade ner Kristinas saker i en kasse som jag tyckte han såg lite barsk ut. Men jag har levt nästan femtio år och det har varit upp och nedgångar. Det är inte värt att ägna detta korta livet år att grubbla över vad folk tänker.
  Nu ska jag sätta mig och läsa och lyssna på
Alan Stivell .  Bäst att göra en sak i taget, läsa en bok i taget. Gräsklipparen snattrar utanför och barnen skriker i sandlådan.

På eftermiddagen blev det kaos när jag fick för mig att jag skulle rensa rören i badrummet. Det var så mycket gegga i rören att det verkligen behövdes. Men när vi skulle sätta ihop dem blev det kaos. Det droppade och rann och det var stört omöjligt att få det det tätt. Tillslut tog Kristina och skruvade isär allt igen och tog sedan och skruvade ihop del för del och såg till att varje packning låg rätt. Efter ett par timmars kämpande med rören kom vattnet igång och vattnet stömmande som en bäck.

Screamin´ Jay Hawkins

Skatorna skrattar

Kristina uppe klockan sex och säger att vi måste upp för att hålla en jämn sömnrytm.

Cyklade till Ica i ösregn och köpte juice och tandkräm. När jag precis satt mig till ro för att läsa "Utvandrarna" ville hon att vi skulle köra till en körskola och köpa en bok.

I bilen satt Kristina med kartan framför sig och dirigerade mig förbi Stationsvägen, Synskadades riksförbund in på en väg som blev smalare och smalare. Körde förbi Ångbåtsbryggan och Mjörnvallen och in till något villaområde. Kom på att kört fel, tillbaka till ett varv och vände om igen och in på en smal väg som hette Badplatsvägen. Men ingenstans såg vi någon röd tegelstuga. Vi gick förbi en campingplats och Kristina gick in till en Kiosk för att fråga om vägen. Jag ställde mig och tittade på två inhägnade hundar som såg ut som de var av rasen Rhodesian Ridgeback. De såg rätt roliga ut med öronen åt varsitt håll. När de började morra så gick jag därifrån.

  "Det var ett tryckfel i kartan. Jag trodde det var ett en etta men det var ett 'i'. Körskolan ligger vid Östra Ringvägen", sa Kristina när hon kom ut ifrån kiosken.

  När vi hade parkerat bilen och var på väg att gå sista biten hem så skrattade skatorna något hysteriskt där de satt gömda i buskarna.

  "Det var söta hundar, men de morrade på mig", sa jag.

 "Det är klart de morrar, de undrar väl varför du står och tittar på dem", sa Kristina.


Bra inledning med "Night"

Tänkte på att låten "Night" från skivan "Born to Run" var en väldigt bra öppningslåt av Springsteen på Ullevi. Den fantastiska stämningen gjorde av stamp direkt. Lyssnade lite på "Night" hemma idag och kom på att jag själv tidigare tyckt det skulle vara en bra låt att börja en konsert med.
Annars lever jag ett lugnt semesterliv. Läser "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg ibland och "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg ibland. Gick på gymmet. Som vanligt ingen där som jag känner. När jag skulle gå kom det några ungdomar. En med ett K1 emblem på ryggen av gymnastikjackan. Undrar vilka miljöer de rör sig i.

(När jag åkte till Springsteen igår såg jag saker jag inte brukar se eftersom jag sällan är ute på nätterna. De tre väntkurerna vid Aspen var helt krossade och förstörda. På tåget söps det hej vilt. Vuxna och tonåringar om vart annat. När jag kom till konserten var alla mer ordentliga och mer koncentrerade på musiken. När jag åkte hem var det några killar som inte ville betala. De kallade konduktöreran för de mest oförskämda och tarvliga saker. Tack och lov fanns det en jättelik väktare på tåget.)

Jag såg Bruce Springsteen på Ullevi

Ett par minuter över nio kommer Bruce och the E. Street band in på scenen. Ingen väntan utan drar direkt igång med "Night". Låten är en bra början för att starta med en hög stämning, för intensiteten släpper inte på 2,5 timmar. Sedan följer låtarna i snabb takt. Hörde knappast övergången till "No Surrender". Jag satt högt upp på trettioförsta raden så då och då var det svårt att höra låtarna. Som extranummer spelade han underbara "Thunder Road", magiska "Born to run", "bobby Jean", American Land". 28 låtar spelades i rask takt. "Badlands" och "Because the night" är underbara. Spelade även "Girls in their summer clothes" efter att ha hälsat på tjejerna längst fram. Han avslutade konserten med Beatles gamla "Twist and shout". Han verkar verkligen tycka om det han gör. Han är en enastående liveartist. Att karln orkar? Det är också fascinerande att se alla människor. Såg att det satt folk på berg en bit ifrån Ullevi och på balkonger i hus vid stampgatan.
  Ja jag kände att det var något magiskt historiskt jag fick vara med om.

  På tåget hem pratade jag med en ung grabb som sett både dagens och gårdagens konsert.
"Jag tror det var 1999 som jag upptäckte Springsteen. Jag har sett fem konserter med honom", sa grabben
"Jo, jag har bara sett två konserter", sa jag, "det var den 2003 och den här. Men jag är rätt gammal, jag köpte min första Springsteen 1973. Jag hade läst om honom i Melody Maker så när jag kom till London köpte jag Greetings from Asbury Park." När jag sagt det hade killen redan tröttnat på vad jag sade och satt sig på en annan plats på tåget.Bruce Springsteen sjunger Thunder Road i New York

Morgondopp i dyningarna

Fredag 4/7


Sista dagen. På morgonen gick vi ner till stranden och badade. Fyra gånger gick vi i vattnet. Bara vi och tre äldre korpulenta damer badade. Och så några nosande hundar förstås. Damerna var modigast och doppade sig först i det kalla vattnet. Vi gick faktiskt i vattnet fyra gånger innan vi packade ihop våra pinaler och begav oss till hotellet. Även idag var det rätt kallt i vattnet. Men det är en underbar sandstrand i Skagen och härliga vågor som rullar in. En bra bit ute vid havet hade några stora lastfartyg ankrat. Emellanåt på morgonen går det att höra en tennkulemotor. När jag var barn på 60-talet hördes hela tiden dunkandet från fiskebåtarnas tennkulemotorer.

  Innan vi åkte åt jag åt jag en smörgås med rostbiff och en flaska vatten. Kristina åt en typisk dansk Kransekaka med kaffe.
   Ute på parkeringen bakom Bröndums hotell hade en Toyota Avensis fått inbrott på natten. Först hade de försökt öppna låset men inte lyckats. När de inte fått upp låset hade de krossat bakrutan. Senare fick vi reda på att han hade haft en dator i baksätet.

  Det var en svensk som arbetade i disken som kom ut och pratade med oss som såg inbrottet i bilen intill. Många svenskar arbetar i Skagen. Han hade bott i Skagen i tre år och arbrtat i köket på Bröndums hotell.

Kristina och fiskebåt
Kristina och gammal fiskebåt

   Åkte tidigt ifall det skulle vara vägarbete. Nu var det inget vägarbete utan det gick som på räls till Fredrikshamn. Vi han till och med parkera bilen och gå till en affär och köpa en flaska Campari. Affären som ligger nära där passagerarna går på båten i Fredrikshamn är billigast.
  Dock är jag alltid rädd att någon ska ropa i högtalarna "Kan Klas Petersson genast komma till bildäck. Din bil är på väg att rulla på alla andra bilarna."

Skagen festival

Torsdag 3/7


Gick i affärer. Det är dyrt men turister lockas att köpa ändå. Vid tiotiden får alla affärsbiträdena bråttom. De måste få ut allt de kan på gator och gränder. Det kan röra sig om sekunder om någon möjlig köpare, företrädesvis kvinnor, ska få syn på något. Kristina köpte ett par byxor och sig och övertalade mig att köpa en vit jacka och en t-shirt.


Efter shoppingrundan gick vi ner till havet. Jag hoppade i spat två gånger. Kallt men underbart att ta ett par simtag i det klara havet.

Vid en gammal blå fiskebåt
Bredvid en gammal blå fiskebåt i Skagens hamn

Middag åt vi på samma italienska restaurang som vi varit första kvällen. Jag åt någon hackad biff och Kristina åt vegetarisk Tacos.

   Även idag var där en massa barnfamiljer. Några pappor försökte flytta ett bord som deras barn satt vid så det stod intill  det där de vuxna satt vid. Först försökte de släpa undan några stora element så det gnisslade i hela restaurangen och sedan bordet. De gav emellertid upp när det stora tunga utebordet ställt sig på tvärs.

   Till vänster om oss satt en norsk barnfamilj som skällde på kyparen.

  "I said no salads, no tomatoes no vegetables at all".

Tydligen var det så att deras telning vägrade äta grönsaker.


Efter middagen trängde vi oss fram till ett tält där det var Skagenfestival. Det var en grupp från Amerika som hette Tempest som spelade. Det var lite folkmusikaktigt med fiol.  Några unga män dansade vilt längst fram. En lång man i rött och en kille i en vikingahjälm skuttade omkring som galna. En man i svart hatt som var full med pins eller badges heter det kanske. Han var nog engelsman för jag hade sett honom prata med folk i klädaffärer.
   Efter en halvtimme tröttnade vi på den ganska enahanda musiken och promenerade till glasskiosken vid sffären Slakter Munch. Där finns också ett monument över fiskare som omkommit i havet.
God dansk glass varje dag
Kristina äter glass utanför favoritglassaffären


Cykeltur runt Skagen

Onsdag 2/7


"Nu har du använt min handduk igen... den är ju alldeles blå av tandkräm."

"Den övre, är inte den min?" frågade jag.

"Jo men du använder ju min, titta, den är alldeles blå", sa Kristina.

Nåja nu är det som det är med det.


Åt frukost ute på gården. Ananas, yoghurt, korv och ostmacka, en fralla med körsbärssylt och marmelad, ett ägg och kaffe.

Tror de som satt till vänster om oss var golfare. Två herrar i övre medelåldern och två kvinnor. Mannen med röda byxor och en stor kalaskula kom sist.

"Har du ont i ryggen det är för att du böjer hela kroppen när du slår", sa han till en inte lika fet man som satt till vänster. Han reste sig upp och gav hustrun till mannen i röda shorts en kram.


Efter frukosten frågade Kristina om vi skulle hyra cykel.

"Nä alldeles för dyrt och sedan kommer vi bara ut på motorväg utan vägren och bilas som susar förbi", sa jag.

Och när jag sa att jag kunde ta bilen till Grenen men hon sa att hon skulle gå då.

"Om du tar bilen går jag", sa Kristina.
Cykeltur runt Skagen
Rast vid Gamla Skagen. Nordsjön syns i bakgrunden

Vi gick till cykeluthyrningen vid centralstationen. En sportig tjej kom snabbt cyklande under tiden som vi gick och snokade bland cyklarna.

Det kostade 75 kronor per dygn och lite billigare om du hyrde två dygn.

   Vi cyklade lite på måfå mot Gamla Skagen. När vi väl kommit ut på Fredrikshamnsvägen var det inte många meter åt höger och sedan var det raka spåret till Gamla Skagen. I Gamla Skagen låg Nordsjön på och stranden har en massa runda stenar. Jag doppade tån i vattnet men ångrade mig. I stället gick jag upp till kiosken och köpte en papperstallrik med frikadeller med kartoffelsås för 35 kronor och en coca-cola för 20 kronor. Kristina köpte pannkakor.

   En hund av typen golvmopp sprang raka spåret till en grön Toyota personlastbil stod parkerad  vid kiosken pinkade ogenerat på däcket medan ett par grabbar satt i framsätet och tittade bistert på.

Kristina står med fötterna i både Kattegatt och Skagerack

Kristina mellan Skagerack och Kattegatt och lite Nordsjön

   Därefter trampade vi de tre kilometrarna till Grenen. Där ställde vi cyklarna och klev på Sandormen. Det är nästan som när jag åkte lastbil på Fraser Island i Australien när traktorn zick zackade sig mellan sandklittren. Ute vid Grenen stod det fullt med folk som tittade ut mot Kattegatt och Skagerack som möts. Har för mig att även Nordsjön svämmar in utifrån Shetlandsöarna.

  Efter att ha badat fötterna så begav vi oss tillbaka mot cyklarna. Vi stannade till några minuter vid Holger Drashmans grav.

   Efter grenen cyklade vi till Stranden närmare Bröndums hotell. Det var inte många som badade. De flesta låg bara och solade. Jag och Kristina tog i alla fall på oss badkläderna och tog ett snabbdopp i det kalla havet.

  Och det kan jag säga efter att ha cyklat en hel dag i den gassande solen var jag röd som en rädisa i nyllet.

  Middag åt vi på klassiska Bodilles Kro. Det var en massa barnfamiljer där så det var en massa väsen. Rökning var förbjuden här. När jag började gå hit låg röken tät som dimman i Lützen. Sjömän och seglarfolk gick hit och det fanns mer fick att välja på. Vi tog varsin Gammeldansk till innan maten. Jag gjorde misstaget och valde Brömsefilet. Tyckte det lät spännande och jag visste inte riktigt vad det var. Det var något torskliknande med bacon runt. Jag tog precis samma förra året. Tror de bytte ägare förra året. Nej Bodilles Kro är inte lika bra som förr.


Skagens konstmuseum fyller 100 år

Tisdag 30/6

Till frukost åt jag yoghurt, fralla med marmelad, sylt, salamikorv och ost. Kaffe äppeljuice. Bara några sömndruckna existenser uppe och åt frukost vid åtta.


    När jag var barn. Farfar satt alltid vid stationen och läste. Farmor däremot följde med till stranden och letade rep som vi barn samlade ihop och låtsades var sandormar. "Elsa har fantasi, jag har ingen fantasi", sa farfar. Numer finns inga rep på stränderna.

   Gick en runda i hamnen. Såg på utsikten över hamnen där det blåste rejält. Jag köpte en blå t-shirt som det var rea på. Kristina älskar att gå och titta i affärer. För min del går jag i kläder tills de går sönder. Sedan gick vi till Skagens museum. Där var en konstutställning där de firade att museet funnits i 100 år. Det var betydligt tätare med tavlor än i vanliga fall. Mängder av tavlor av Anna Ancher och Mikael Ancher och P S Kroeyer. Några av Marie Kroeyer och flera av Holger Drachmann. Vi såg två tavlor av svenskarna Johan Krouthén och Oscar Björck.
Fiskare från Skagens Konstmuseum
Tavla på Skagenfiskare målad av Oscar Björck

Strand av den svenske skagenmålaren Johan Krouthén
Johan Krouthén som målade denna var bara en sommar i Skagen

Vi gick där i fem timmar och betraktade tavlorna som fylle väggarna. Mikael Anchers målningar av fiskarna visar bistra allvarliga hårt arbetande män. Anna Ancher målar mer kvinnor som syr och och gör hushållssysslor. Jag lägger märke till att hon sällan målar kvinnonas ögon. Det är som de hade sorg.
  Intressant är också hur de portretterar fru Bröndum. Hon sitter nästan alltid och ser bestämd ut med en sjalett över huvudet och med sina händer knäppta över en bibel.
Målning av bibelläsande man
Bibelläsande man
 

   En halvtimme var vi ute och åt lunch på en krog dit vi brukar gå. En öl och smörebröd för 90 kronor. Kan inte hitta så mycket billigare att hitta och äta i Skagen under sommartiden.


   Det är många hundar här. Inga Pitbullterriers som i Sverige utan fler små knähundar som nosar efter något gott i butikerna.

Hörde när några svenska ungdomar klagade i receptionen på att deras granne hade en hund som skällde hela tiden. Vid ett tillfälle hade hunden sprungit in på deras rum också.

  "Det är ju inte så bra för människor med allergi", sa den arga kvinnan.

  "Nej jag ska ringa dem", sa receptionisten.


Vi åt middag på en livlig italiensk restaurang i centrala Skagen. Spagetti Carbonara och en stor Royal öl. En stor Royal var för mycket, tröttnade på det, ölen var för stor. Gick till ett glasskafé som ligger vid korv och vinaffären Munchs Slakteri. För mycket glass också, men jorgubbsglassen är god. Sedan var det bara att gå hem och fortsätta läsa Doktor Glas.


På semester till Skagen

Måndag  30/6-08


Upp klockan fem och äter frukost. Fyller bilens tank på Statoil på Göteborgsvägen. I Göteborg svängde jag mot Oslo och Hisingen och sedan tvärt åt höger upp på Mårten Krakovsgatan och under Götatunneln. Vi körde på färjan Stena Danica som tog oss till Fredrikshamn. På vägen från Fredrikshamn till Skagen var det vägarbete så trafiken kröp fram. Men jag tar det piano när jag har semester. Sedan var det raka spåret till Bröndums hotell. De hade en ny minimal parkeringsplats där det bara var en decimeter åt båda hållen.

   Under tiden som jag bar väskorna till rummet hörde jag ett samtal mellan receptionisten och en man från Sverige:

   "Undrar om jag kunde få byta rum det luktar cigarr på rummet?" Har han aldrig varit i Danmark? Här röker folk cigarr. I

  Promenerade på huvudgatan. Tog en Carlsberg öl på en fiskekrog i hamnen. Gick upp till en Tacos Mexikansk restaurang och åt en tacos och en omelett för 400 kronor. Innan vi gick till Bröndums gick vi in i en affär och köpte vatten och bananer.

  "Det här ser gott ut, ska vi köpa det?" frågade jag.

  "Men det är hundmat, det kan vi ju inte äta."

Men hundmaten var i alla fall billig.
   Skagen är vackert oavesett vilket väder det är. På eftermiddagen rensar de de stora fiskhallarna och det sprids en härlig doft av rutten fisk i staden.

Klitter och hav i Skagen

Hund på badstranden i Skagen

Det blåser och tjuter genom de otäta fönstren på det anrika Bröndums hotell där konstnärerna satt och samtalade om konst för 100 år sedan. Det finns ingen TV och ingen toalett på rummet, men det spelar ingen roll. Får läsa Hjalmar Söderberg i stället.

  På natten hade vi öppet fönster. Det slet i gardinerna och blåste in. Ute sjöng en koltrast och en Näktergal vi vaggades till sömns av vinden som brusade.