Doft av gamla böcker

Det duggregnade när jag stod på perrongen. Tåget var fem minuter sent men jag tror att det nästan det var i tid till Göteborg.


På Biblioteket där jag arbetar hämtade jag böcker på de övre våningarna i A-huset på förmiddagen.

Hämtade böcker från våningarna sex till nio och ställde upp det som skulle ställas upp. På plan åtta var den hemlighetsfulla attacheportföljen som jag sett för någon vecka sedan tillbaka. Är det en bomb i den? Eller är det hemliga militära dokument? Eller är det bara en ostsmörgås? Ställde upp några gamla liggfolianter innanför en "lönndörr" på plan fem. Ett mörkt rum med långa gångar som tentakler in bland en massa hyllor. Skulle passa bra att göra spökfilm därinne.


Lunch tänkte jag äta på Mandarin. Men när jag kom det stod det en lapp uppklistrad att de reparerar i köket. I stället åt jag tonfisksallad några meter närmare Korsvägen. Det var en dyr slabbig röra. Dessutom sprang det folk bakom mig hela tiden och bar drickabackar. Men jag ville äta något snabbt så det inte gick åt så mycket flextid.


På eftermiddagen ställde jag upp och hämtade böcker på plan ett till fem. Det är lite spännande och mystiskt där nere i de kyliga gångarna med de höga bokhyllorna. På plan ett upptäckte jag en ny lönndörr som jag inte sett förut. Det var en reglad plåtdörr längst in mellan några folianthyllor. "Trappa till vån 1-9" stod det på dörren. Härnere doftar det av gamla papper.  Rätt vad det är börjar det brumma och brusa inifrån en dörr som det står "Drivrutin för rörpost". Jag hoppar högt och hör att det samtidigt börjar susa från rören som bokbeställningarna kommer ifrån.


Gick en halvtimme tidigare för att få friskvård. När jag cyklade till gymmet föll himlen över mig och jag fick en rejäl dusch. Plaskvåt när jag kom in till gymmet.För övrigt tycker jag det är oroande med Volvo. En av mina bästa vänner jobbar där. Det är ju katastrof för de har ju mängder av underleverantörer också. Vad de borde göra är att satsa på en liten, driftsäker, bensinsnål miljöbil. De skulle kanske lära lite av Toyota?


Se upp för gummimattan

Kallt och mörkt på morgonen när jag cyklade till jobbet. Tåget var nio minuter sent och blev en kvart sent innan vi kom till Göteborg. Försökte skynda mig till spårvagnen virket föranledde att jag helt handlöst föll till golvet på en gummimatta inne på stationsterminalen. Två rara Alingsåspendlare hjälpte mig upp.
-Åh, hur gick det? Gjorde du dig illa?
-Nej jag mår fint... allt är okej, men tack så mycket i alla fall.
Jag haltade vidare så fort jag kunde till spårvagn nummer tretton som stod inne.

Järnvägsmuseet i York

Från York Railway museum


På jobbet drog jag bara bokkort hela dagen. Under en fikarast pratade vi relationer. Jag hade inte så mycket att säga för jag har bara haft en käresta och det är Kristina.


Nathalis kropp funnen

En lugn vacker höstdag. Så nu har de hittat Nathalies kropp på en åker nära väg 181 mellan Vårgårda och Herrljunga. I fyra över fyra månader har ingen vetat var hon varit. Lite vemodig stämning i Alingsås. Alla talar om mordet.
-En är häktad för mordet på Nathalie, sa en kvinna bakom mig i kön på Ica på förmiddagen.
-Var det sambon? frågade hennes man som stod bakom henne i kön.
-Ja, svarade hon.

På gymmet hängde fortfarande ett fotografi kvar på henne utanför dörren.


På morgonen drömde jag om Hüsker Dü , en fantastiskt bra grupp som dock splittrades precis när de skulle slå igenom. De gjorde låtar på löpande band. Men när jag satte på en gammal skiva så tyckte jag den var lite för rastlös för en medelålders man som jag, så jag bytte till en skiva med Chopin .

En dag på Bok- och Biblioteksmässan

På bokmässan var det trängsel och sorl. Allmänhet blandas med kändisar. Såg Leif GW Persson, Täppas Fogelberg, Åke Edwardson med flera.


 Hade tänkt lyssna på den egyptiske författaren Alaa Al-Aswany, men han åkte från Göteborg redan i torsdags. Har ju emellertid fått höra en intervjuv med honom i Babel. Ska ta och köpa hans bok "Yacoubians Hus" från Adlibris. Jag är mycket intresserad av litteratur av författare från andra länder och att få en inblick i andra kulturer.  Höjdpunkten var nog föreläsningen av den store Per Olof  Enquist som talade om sin nya självbiografiska roman "Ett annat liv".

  När jag köpt boken och fått den signerad var det dags för Majgull Axelsson som berättade om sin nya bok "Is och vatten". Någon gång ska jag nog ta mig tid att läsa den.

Intervju med Peo Enqvist
Per Olof Enquist berättar om sin bok Ett Annat Liv

Brukar alltid stanna till och köpa någon bok på Nya Doxa. Personalen där är inte speciellt  muntra precis, men de säljer intressant litteratur. Såg mannen som drog i nödbromsen på X2000 för flera år sedan bara för han tyckte det gick för fort. Jag köpte "Stadier på livets väg" av Sören Kierkegaard. I och för sig var det många intressanta böcker där men jag har inte plats.

Vi lyssnade också på ett ganska trevligt samtal mellan författaren Peter Barlach och journalisten Ola Lindholm. Peter Barlach har skrivit böckerna "Dubbelfel" och "Inte bara tennis".

  Vi stannade också till vid en monter med foton från Landala i Göteborg. Vi pratade en stund med den sympatiske fotografen Anders Åkerberg. Vi köpte hans bok "Landala. Album från en stadsdel i Göteborg ödesåret 1968".


Innan vi tog tåget tillbaka till Alingsås slank jag in på NK och klippte mig. Dyrt och lyxigt, men jag unnade mig det i och med att det var sent på dagen. När frisören tvättade mitt hår satt jag i en fåtölj som gav mig ryggmassage, det var avkopplande efter en dag på mässan.


Som ett sillstim av folk


På biblioteket drog jag bort kort ur kortkatalogen som redan fanns i lokala katalogen Gunda. Ett tidskrävande jobb som är tämligen enahanda. Men det är väl bra med full sysselsättning så jag kan betala skatt till vård skola och omsorg. Skatten går väl också till löner åt folk i offentliga sektorn. Får tänka på att studenter lättare hittar böcker och kan förkovra sig. Kunskap i böcker är ju kunskap för livet.

Min närmaste chef har sagt att jag inte behöver hälsa på folk som går förbi min plats. Hon menar att jag helt kan koncentrera mig på mina arbetsuppgifter. Ibland är det emellertid svårt att inte hälsa.

-Hallå Klas, säger en tjej tydligt och klart pålitligt och förtroendeingivande. Jag har ju jobbat med henne uppe på Campus Linné när det begav sig.


-Hallå säger jag till en sävlig rutinerad katalogisatör.

Han tittar lojt på min utgallrade korthög.

-Jag har nog lagt in en del av de här böckerna?

-Har du skrivit katalogiseringen på korten?

-Nej det var före min tid.


Lyssnar på en bibliotekarie som gnolande promenerar till sin plats vid datorn. Hon är väldigt kvick i munnen och det kommer ofta kvicka repliker från damen. Speciellt så här på fredagseftermiddagen.

-Oh! Jag har en miljon säger de! Nej, jag är visst den miljonte besökaren? Men vad fasen jag kan inte komma ur det... nu står det att jag ska ringa inom fem minuter... nu står det att jag kan vinna en miljon om jag skickar 3000 kronor.


Försökte hinna med ett tåg som gick fem. På Drottningtorget såg jag en kille med lila hår och i skinnjacka som det stod Asta Kask på på ryggen.  På perrongen dit tåget till Alingsås skulle gå var det knökafullt med folk. Satte mig först på pendeltåget. Efter tio minuter hördes en röst i högtalarna "Nu ska snart tåget gå, så fort personal kommer", sa en röst i högtalarna. Då anade jag att denna personalen var med på det försenade tåget från Nässjö. Sagt och gjort trängde jag mig ut på perrongen där Nässjötåget gled in. Det var nästan lika mycket folk på perrongen som i Bejing juni 1989 och jag fick knö mig fram till mittenvagnen och följde en alingsåsare. Jag nickade och hälsade på honom. Vi fick båda plats på tåget eftersom de ovana pendlarna trängde ihop sig i första vagnen. Så småningom blev det fullt även i mittenvagnen och folk fick stå.


Som i en kinesisk kejsargrav

På eftermiddagen hämtade jag böcker på plan 1-6 A. Ettan, alltså bokvåningen längst ner är även ett skyddsrum. Nästan bara gamla folianter, en del tyska som jag undrar om de någonsin lånats ut. I den förgrenar sig gångarna långt in i magasinets nedre del. När jag satt där och väntade på beställningar från rörposten släckte i ett nu ljuset och det blev beckmörkt. Det blev nattsvart som när ljuset släcktes ner i en Kinesisk kejsargrav som jag beasökte i Xi'an 1989. Jag famlade mig fram längs de kalla cementväggarna innan jag kom fram till hissen och kunde aktivera ljussensorn. Plan två är lika spöklik den. Idag fick jag klättra på en stege för att nå en foliant som stod på översta hyllan. Ja så kan det vara i biblioteksvärlden. Det är stor skillnad mellan det här biblioteket och det andra lilla jag jobbade på i åtta år. Här är jag mer anonym och osynlig. Kanske är bra så för alla gör ju olika saker? Det funkade i alla fall ganska bra idag.


På tåget fortsatte jag läsa Vilhelm Mobergs "Nybyggarna". Jag läste avsnittet där Karl-Oskars lillebror Robert kommer tillbaka från Kalifornien. Jag tycker jag känner igen den här bedragartypen som Robert verkar vara när han kommer och hälsar på Karl-Oskar efter att ha vaskat guld i Kalifornien.

På morgonen var tåget en kvart sent. Där försvann en kvarts flex. Det var ett godståg som hade motorkrångel framför pendeltåget.


På andra sidan lönndörren

Arbetade i bokmagasinet idag. På arbetet, biblioteket, hämtade beställningar från rörposten från våningarna 6a till 9a. Det var en beställning av en liggfoliant (Det vill säga en stor tidskrift som ligger inbunden i en kapsel). Sedan var det en beställning av en äldre ekonomisk karta av en plats som ligger nära Borås. Det var lite knepigt för de ligger rakt i breda skåp. De ligger i låga hyllplan som kan dras ut. För att lokalisera kartan fick vi först leta reda på Älfsborg på en stor karta med mång mindre rutor. När vi hittat platsen låntagaren vill ha information om gick vi tillbaka och tog ram en mer ingående karta över platsen låntagaren ville ha information om. Vi fick faktiskt ta hjälp av chefen för att hitta kartan.

   Annars var det inget ovanligt. Kunde inte ställa upp böcker på våning nio för några damer/kollegor höll på att gallra och använde alla vagnarna.


   En solig dag, varmt på eftermiddagen men bara ett par plusgrader på morgonen. På tåget läser jag Vilhelm Mobergs "Nybyggarna". Den är ju stark men den känns då och då ganska lång. "Utvandrarna" och "Invandrarna" var lättare. Men då och då glimtar det till och blir genialiskt. Till exempel när han beskriver varför folk utvandrar. Intressant är också när de börjar gräla bara för en av nybyggarna är Baptist, alltså grälar om en viss religiös tillhörighet.

Tog en friskvårdstimme efter jobbet och hade en härlig timme på gymmet där jag tränade axlar, rygg och undersidan på benen.


Hösten är här

Grått och mulet väder. Hade handskar när jag cyklade till stationen.
   Fick tre minuter extra plusminuter på flexen på morgonen. Började genast dra kort ur en gammal kortkatalog. Kontrollerade först att de fanns i lokala katalogen Gunda. Det är ungefär lika spännande som att räkna brunnarna på Tagenevägen på Hisingen en torsdagskväll på 80-talet. Upptäckte att jag inte dragit signaturerna w och Öu ur kortkatalogen, det skulle egentligen ha gjort. Jag var väl för nervös när T. pratade med mig. Så jag får gå igenom de gamla kortlådorna en gång till. Sa inte något till någon på hela dagen. Jo, förresten min kollega, E. och jag växlade några ord om filmen "Mama Mia" som jag och Kristina såg igår. Filmen var riktigt bra trots att jag inte är så förtjust i ABBA. Meryl Streep spelade bra och hon sjöng riktigt bra dessutom.

   Skulle gått och klippt mig efter jobbet. Tåget var emellertid tjugo minuter sent så jag brydde mig inte om det.

   Nu ska jag läsa Klas Eklunds Vår Ekonomi och yssna på Marvin Gaye .


På vernissage i Skara

Raka spåret på E20 till Skara. På E20 en bit utanför Alingsås var det stopp. En bil hade kört av vägen och den höll på att lyftas upp på en bärgningsbil. Två polisbilar stoppade trafiken. Dock gick det ganska fort att få bort den demolerade bilen.
skara
Rosettfönster inne i Skara domkyrka


  Vid Skaraslätten höll jordbrukarna på att plöja och sprida gödsel.  Skara är en idyllisk liten stad i Västergötland. Det mest spektakulära i staden är den stora domkyrkan. Vi började med att gå in i den stora vackra domkyrkan med de vackert målade rosettfönstren som skiner inne i kyrkan.


Vi åt lunch på en restaurang som hade pizza, kinamat och husmanskost. Lokalen lite steril och personalen såg ut som kinesiska bönder på Maos tid.

Vid staty i Skara
Kristina och jag utanför Skara domkyrka

Därefter promenerade vi till galleri Tvärgatan där konstnären Kerstin Ljungqvist ställde ut. Det var mest grafik och akvareller. Bilder på en naken kvinna, på rönnbär och svartvita tryck av vinterlandskap. Kristina köpte en litografi på ett vinterlandskap.
På vernissage i Skara
Gösta bredvid en oljemålning på en kvinna i en länstol. (klicka på bilden för att få större bild).

Kerstin Ljunqvist
Kerstin Ljungqvist i mitten med blommor


Innan vi åkte hem promenerade vi lite längs de smala gatorna i Skara, mellan pittoreska trähus.


   Det var en härlig solig höstdag när vi for fram längs de raka vägarna. Träden på sidorna började få höstfärger. Jag körde till Skara och Gösta körde hem. I bilen lyssnade vi som vanligt på PepsPersson.


Trollkonstnären

Kristinas tåg till Skövde var 40 minuter sent. Det är bara att konstatera att de inte klarar av tågtrafiken när det kommer mycket folk.


Hem hann jag med tåget som går 17.07. tåget var smockfullt. Kom bredvid en liten man som skulle till Skövde. Han var inte riktigt nöjd med att det inte gick att boka biljetter på tågen.

-Konstigt att man inte kan boka plats på tågen... Försökte boka i sista vagnen på 18.02 tåget igår... men det gick inte att boka sista vagnen...

-Jag tror till och med det är de två sista som är obokade... vagn 15 och 16, sa jag.

-Det är konstigt att man inte kan boka dem... undrar vad de har dem för? Undrade han.

Jag sa inget mer. Förstod att han inte var någon van pendlare. De två sista vagnarna är fulla till bristningsgränsen med pendlare.


Il maestro kom vid nio och bockade sig för mig. Det var nog inte för att jag var något speciellt, bara en vänlig hälsning. Idag sysslade jag med att dra kort ur kortkatalogen. Fick syn på Hagabibliotekets webbsida var borta. Alla tabeller och diagram som jag jobbade så med var borttagna. Kunde i princip bara se toppsidan där det stod att Hagabiblioteket inte hade någon utlåning längre.


Vid tvåtiden gick jag ner till stora konferensrummet där det skulle vara trolleri. Det var fullsatt med folk. Prick två kommer en man in i slängkappa. Jag fick veta att trollkonstnären var professor. Han börjar med att ge ett handfängsel till en ung dam, I. och en trollstav till en ung man B. I får slita och kontrollera att handbojorna håller. I nästa stund låser hon fast trollkarlen/professorn.. han vänder sig då in mot väggen och säger att han inte kan få upp bojorna.

-Man måste ha nyckel för att få upp bojorna, sa han sedan och tar nyckeln från ett bord och ger till I. Ingen har sett att han ett ögonblick lirkat upp handfängslet. Slutligen får i låsa upp bojorna.

Is trollstav viker sig plötsligt i små delar.

-Åh, har du förstört den... den har jag haft i fyrtio år och den har hållt, sa trollkarlen då.

Han tar då trollstaven och blåser lite på den och hux flux är den hel igen.


Middag på Deli Deli

Var hemma redan klockan halv sex. På stationen mötte mig Kristina. Vi gick iväg till Deli Deli där hon bjöd på middag. Hon åt vegetariskt och jag fläskkarré med potatis och sallad.
  Därefter gick vi hem och såg på filmen "Varg" med Peter Stormare.

På jobbet inget nytt. Det var så kallt i magasinet att jag var tvungen att ha en tjock tröja. H. kom upp och huttrade och tittade på termometern.
  På förmiddagen hämtade jag beställningar från rörposten från våning ett till fem. Kalla cementvalv där det doftar gammalt papper. På bottenvåningarna är det mest folianter.
  På eftermiddagen hämtade jag beställningar från rörposten från våningarna sex till nio. Det funkar bra med rörpost. Jag vet inte hur det skulle gå till med ett datoriserat system. Beställningen som skickas i rörposten måste ju följa med boken sedan så låntagaren hittar sin bok.

  I USA skakar samhällsekonomin. Bankjättar går omkull och försäkringsbolag skakar. Världsekonomin skälver när det är ekonomisk kris i Förenta Staterna. Ja, nu skule jag haft sparpengarna i madrassen...

Tjejen och tatueringarna

-Jag får bara diska när jag gör min praktik... jag trodde jag skulle få laga lite mat... Ingen hälsar på mig heller.

På det fullsatta tåget hem kom jag bredvid en tjej som nästan hela tiden talade i mobiltelefonen. Hon hade svart hår och var svartklädd.

-En gubbe kallade mig för bitch.

Den stackars flickan tittar ut genom fönstret.

-Har du tatuerat dig ännu?... Jaså en liten tatuering...  Min tatuerare har bränt ut sig så han kan inte fortsätta tatuera mig. Det går inte att ta en ny tatuerare för de vill helst inte fylla i något som någon annan har gjort. Funderar på att köpa en eget tatueringskit och fylla i själv, sa tjejen i telefonen.

I Alingsås lämnar jag den unga damen med sina problem. På den här resan blev det inte mycket läst i Nybyggarna.


På jobbet hämtade jag beställningar ur rörposten på plan sex, åtta och nio. Åt lax till lunch. Lyssnade på en trevlig pratsam intendent. På eftermiddagen ställde jag upp böcker på sex b och fem och sex A.

  När jag åkte fyrans spårvagn till jobbet såg jag en man som gick på händerna över ett övergångsställe och jag såg också två kvinnor som gick med en cirka fyra meter lång stång mellan sig. Läste i tidningen sedan att det var någon demonstration mot bilar.


Gick på gymmet efter jobbet. Det var massor av folk. De spelade också någon rå hårdrock som lät som Rollins band. Jag har svårt för hårdrock nu för tiden. Igår lyssnade jag på Miles Davis gamla trummis Tony Williams och det var ganska uppiggande.


Konstvandring i Norsesund

Till slut tog vi en tur till konstvandringen. Kristina hade börjat bli snuvig, så jag förstod att bara konstvandringen skulle hjälpa.
Norsesund konstvandring
Offentlig konst utanför Stanley Hedins galleri
Två skulpturer av måsar på Norsesunds konstvandring
Bilder av två måsar under Norsesunds konstvandring


Norsesund Konstutställning

Bråttom till galleriet


Mjukt för rumpan

Vaknade vid halv åtta. Mornarna är alltid svåra. Tänker på en massa jag borde göra och saker jag gjort fel. Men det är inte så mycket att tänka på det blir som det blir. Efter jag gjort frukost och lyssnat en stund på Lars Erik Larsson känns det lite bättre. Läste Göstas blogg där han skriver om Afrika.

   När vi väl kommer ut med bilen och är på väg till Jordnära så tänker jag mer på körningen. Vi kör förbi bilprovningen och passerar en helt demolerad Volvo som står på vägrenen. Det är en vacker solig dag så varför inte leva i ögonblicket? Det är ingen vits att grubbla över saker som kanske händer? Bilprovningen i oktober till exempel.

  Det var en toalettsitss vi skulle ha där. De hade inte den vi helst ville ha. Det fick bli en mörkare variant av körsbärsträ.

-Nej vi har bara de i lager som finns framme, sa kvinnan i kassan.

Det var ganska skönt att vara ute och köra vid nio, det var inte så många ute på vägen då.

När vi kom hem tog jag direkt cykeln till Ica och köpte vatten, potatis och kiwi. Jag passade även på att sortera och slänga skräp. Jag fick cykla slalom mellan människor som gick på cykelbanan.

   Hemma hade redan Kristina börjat montera toalettsitsen. Med gemensamma krafter lyckades vi få dit stolen. "Easy Click" stod det på handledningen, men det var ta mig sjutton inte så lätt att trycka dit toalettsitsen. Det såg riktigt snyggt ut när den var färdigmonterad, och det var ju uppmuntrande. 
   Hans, min kamrat från Gävle, ringde precis och vi pratade om Hermann Hesses "Glaspärlespelet".

  

Al Green - Simply Beautiful
Har lyssnat mycket på Al Green. Hans sånger är ofta romantisk, mjuk soul. Hans ljusa röst tränger sig på något vis in genom huden. Många har försökt härma honom men han själv är bäst.


Rullstolsbunden kvinna körde spårvagnen

När tåget kom till Centralstationen hoppade jag på tvåans spårvagn. Jag satt försjunken i Kafkas dagböcker och märkte inte att den vände och gick andra hållet. Så småningom märkte jag att den gick åt fel håll inte till filosofiska fakulteten. Den gick inte heller till Frölunda, utan förbi Stigbergstorget, Chapmans torg och till Vagnhallen Majorna. Vagnen vände där och när den kom tillbaka till Järntorget så var det förarbyte. Den stod länge och väntade på föraren som var en strakbent kvinna i rullstol. Hon hade två personliga assistenter, en i uniform och en kraftig i linne som såg ut som en gruvarbetare som tränar på gym. Tänkte på så mycket jag måste arbeta över för att få ihop till flexen jag gått miste om. När föraren väl kom igång kom jag på att jag måste ringa till mitt arbete. Letade efter nummer i katalogen som jag av någon anledning hade med dig. "Det är bra att du ringer men jag tycker du ska ringa I, också". Jag letar och letar och undrar varför han inte finns med i katalogen? Han kanske har ett fingerat namn? Kanske ska ringa T. Istället. Sedan kommer jag på att jag måste göra frukost med tårta och vindruvor åt hela personalen i magasinet. Så när jag dukar upp med tårta i spårvagnen. Då kommer det en massa skumma pundare i spårvagnen och börjar äta. När jag kom fram till jobbet var klockan tio över nio. Tänkte att jag måste arbeta igen den förlorade flextiden.
   Sedan vaknade Kristina och var som Linus på Linjen för att hon sovit för länge.

Järnvägsmuseet i York 

Omväg till jobbet


Den osynlige mannen

I hela veckan har jag oroat mig för den här dagen då jag skulle stå för kaffe och kaka till fikat i magasinet. Gick till Ica Fokus och köpte en chokladkaka. Slängde i mig en pyttipanna som kostade 70 kronor. Hälsade på en kollega, eller jag fick skrika åt henne för att hon skulle se att jag existerade. Hälsade på en annan kollega på vägen tillbaka, men då var jag helt osynlig. Men så är det, folk är så inne i sina egna tankar tror jag. Eller också är jag alldeles för osynlig och skugglik?

   I magasinet blev det i alla fall fredagsfest. R. Hjälpte till att duka och T. diskade i ett handfat som fanns bakom en bokhylla.

   Min huvudsakliga sysselsättning idag har varit att sortera bokkort. Jobbade över en kvart eftersom tåget var en kvart sent i morse. "Ett tekniskt fel" sa konduktören.


Igår frågade F. Och H. Om jag sett några snygga tjejer på gymmet? Jag blev lite konfunderad för allt jag tänkte på var att jag skulle hem till kvinnan i mitt liv. Sedan har jag fått reda på hur det ligger till. I flera år har en strof från en dikt cirkulerat i mitt huvud. Nu gjorde jag slag i saken och tog reda på vad det var för dikt som jag tänkt på? I morse funderade Kristina om hon skulle ha strumpor i sandalerna eller gå utan strumpor. Jag sa naturligtvis att hon skulle ha strumpor så hon inte skulle frysa.


Jag fryser om dina händer.

När du ler blir jag varm av dig.

Du är glädjen som allting tänder

och ångesten på min stig.

Så rik är jag vorden och väger

En värld sen jag blev din

- så fattig att jag inte äger

en droppe blod som är min.


(Bo Bergman ur Över tid och rum)

I och för sig är Kristina och jag ett gammalt strävsamt par.
Kristina och jag
Kristina och jag vid Röda Fortet i AgraKristina på kafé
Kristina och jag på Norsesunds restaurang


Fotbollskval

Fotboll ikväll. Sverige Ungern. Det blir svårt men jag är optimist och tror svenskarna vinner. Men det ser oroväckande ut med det nya systemet. Tre långa mittbackar längst bak. Saknar unga kvicka ytterbackar som går framåt. Som Roberto Carlos, Cafu eller Leandro när det begav sig.


Tåget var sent en kvart igen i morse. Den här gången var det Ett godståg framför och ett växelfel. Sedan stod jag och väntade på spårvagnen och den var också försenad. Var på föreläsning i morse. Det stöts och blöts fortfarande om övergång till ämnesordssystemet Dewey.

  Ställde upp böcker på plan nio. Åsa Nilssones bok "Vem är det som bestämmer i ditt liv?" Jag bläddrade lite i den och den verkar bra. En annan intressant bok jag satte upp var "Vitsen med humor - sex forskare och en kåsör om humorns anatomi". Slog upp en sida på måfå och såg en mening: Komikern är som "en spänd förväntans upplösning i intet" har Immanuel Kant sagt.
  Annars åkte jag upp och ner i hissarna och ställde upp böcker samtidigt som jag försökte höra det väsande ljudet från rörposten.


Klockan tio på kvällen stod det klart att Sverige vunnit över Ungern med 2-1. Ungern pangade in ett mål på övertid. Sverige spelade inte speciellt bra. England vann över Kroatien med 4-1 i Kroatien. Theo Wallcott gjorde tre mål.

Bra service räddar dagen

Tåget var tjugo minuter sent sent på grund av växelfel. För nervös för att läsa eller sova, bara väntar på att tåget ska gå. Förlorade tjugo minuters flex. Morr. En gång för några år sedan var tåget 2,5 timmar sent. Ingen bra början på dagen. de första timmarna på dagen är jobbiga nog ändå.

  På förmiddagen hämtade jag böcker från beställningar från rörposten. Gick och åt på Mandarin. (Gårdagen på Deli Deli var inte så bra. Det var dyrt och när jag först sade att jag ville ha de där två sista laxbitarna ångrade mig när jag såg att de såg lite sorgsna ut. Då sade servitören. "Men ta den här laxen nu så jag blir av med den... " Det hade aldrig "porslinsansiktet" på Mandarin sagt.) Jag blir på bra humör av är trevlig betjäning. Det var förresten Gösta kallade henne för porslinsansiktet någon gång för hon har så rena ansiktsdrag.

  På eftermiddagen ställde jag upp böcker i öppna magasinet. Mötte professor G.F. som brukade besöka Hagabiblioteket. Han hälsade vänligt två gånger.

   Gick redan 15.30 eftersom det passar med att ta en friskvårdstimme på tisdagar. Sedan har jag bara två dagar till att träna i veckan. Börjar med att ta den där timmen vi får, sedan får jag flexa. När jag skulle gå såg jag att det var fullt med böcker på vagnen till öppna magasinet.

   Precis när jag kommit innanför dörren kom tre flickor och sålde jultidningar.
  

Slutligen skulle jag vilja kommentera jippot Kristallen då det bästa TV-programmet väljs. Allt det där är ju en smaksak. Det enda bra programmet är "Ett gott parti", och den serien fick inget

Middag på Deli Deli

Regn när jag cyklade till stationen. Mörkt och tyst på jobbet. Satte direkt igång att dra bokort ur en kortlåda och sedan kontrollera att de finns i lokala databasen. När det är klart mäter jag högen och antecknar hur mycket som är kvar och hur mycket som är draget. Sitter mest stilla och tyst och arbetar. Kastade i mig en Dafgård färdigmat innan jag satte mig att fortsätta dra kort. Om jag inte minns fel var det noga med de här korten. Tre personer skulle kontrollera korten innan de fick ställas ut och bli synliga för allmänheten. Nu slänger jag korten.

   Det regnade ymnigt när jag tog spårvagnen hem. Åt middag på Deli Deli eftersom Kristina hade möte. Laxen var ganska salt, så det var inte riktigt lika bra som i somras. Men Deli Deli här trots allt till de bästa i Alingsås. Läste i en tidning att döda artister är överskattade. Men inte tycker jag John Lennon , Elvis Presley eller Jimi Hendrix är överskattade.

  Regn och åska i luften.

Linblommor
Linblommor och dröm om vår


Filosofiska funderingar

Idag regnar det så då passar jag på att filosofera lite om tillvaron och om hur du förändras med åren. Läser gärna historiska böcker och böcker om samhälle när jag är lite äldre.
   Angående musik tänkte jag igår länka
"Friday on My Mind" med David Bowie från skivan Pinups som jag tyckte var fantastiskt bra när jag var tonåring. Men jag ändrar mig och med åren vill jag ha lite lugnare musik som jag mår bra av, till exempel Mozart eller Bach. Bob Dylan har jag emellertid alltid tyckt om. Ordna saker i hemmet mår jag också bra av. Människan behöver arbete för att må bra och leva ett anständigt liv.

   "Animus uppvisar, liksom anima, fyra olika utvecklingsstadier. I det första är han helt enkelt en personifikation av den fysiska styrkan, t. ex. en brottarschampion eller en Tarzan. I nästa stadium tar han initiativ och handlingskraft. I den tredje fasen är animus "ordet" och uppträder ofta som lärare eller präst. Slutligen är i det fjärde stadiet animus inkarnationen  av "meningen". På detta högsta plan blir han liksom anima en medlare och vägvisare till den religiösa erfarenhet, som ger livet en ny mening." (Carl G Jung - Människan och hennes symboler s. 194)

  I det här första stadiet ville jag kanske vara stark men var det inte. I det andra stadiet kanske jag studerade och lyssnade på punk. Kanske är jag i det tredje stadiet nu? Jag läser hellre Klas Eklund än Mickey Spillane Det fjärde stadiet vet jag väldigt lite om. När jag var i det första stadiet kunde jag inte föreställa mig de följande stadierna. Detta är alltså Jungs teorier, någon annan kanske tror annorlunda?


   När jag ändå håller på att läsa om gamla filosofer så bläddrade jag i Gunnar Aspelins intressanta bok "Tankens vägar del ett och två".  Jag kom ihåg att Epikuros var en filosof jag tyckte var spännande:

  "Filosofi i epikurisk mening är kunskapen om den enda tillförlitliga vägen till frälsning från tillvarons lidanden. Den befattar sig inte med subtila begreppsutredningar och med studiet av retorikens finesser; allt sådant förkastas som värdelöst kram. Dess kunskapslära är enkel och lättfattlig: våra varselblivningar är obetingat vissa, och våra är sanna om de bekräftas av varselblivningarna. Naturkunskapen har sitt värde, ty den befriar oss från den oro, som beror på okunnighet om de verkliga orsakerna till det som händer och sker." (Gunnar Aspelin - Tankens vägar del 1 s. 139).

Ringde Gösta och pratade som vanligt lite om vad som händer och sker i tillvaron. Gjorde frukost åt mig och Kristina. 

Bob Dylan - Romance in Durango

Nyfikna människor

Kvart i åtta är jag på jobbet. Fortfarande mörkt på katalogavdelningen.

-Hej Klas. En ensam lampa som lyser.

Håller på att gå igenom katalogkorten mellan åren 1957-1972 och ser om de ligger inne i databasen. Om de  gör det slänger jag dem.   Drog ett kort med titeln "Victor Hugo : a tumultus life" av Samuel Edwards. Minns att jag för flera år sedan läste "Skrattmänniskan" av Victor Hugo.


  När jag efter eftermiddagsfikat skulle jag gå och sätta tillbaka en kortlåda som var klar mötte jag min närmaste chef i hissen.

-Hur är det? Frågade hon.

-Det är okej.

-Så du tycker det är okej? Det är bra om det görs, sa hon.
-Trevlig helg, sa jag.


Stämplar ut exakt 16.30. När jag står på Korsvägen och är på väg hem träffar jag en trevlig Alingsåspendlare. Han var väldigt frågvis idag, men han är mycket sympatisk. Han tog av sig blåtanden han hade bakom örat.
-Du jobbar här uppe. det är nära stationen, sa han.
Jag minns inte riktigt hur vi kom in på ämnet böcker?

-Det blir fler och fler böcker och artiklar som kommer digitalt, men även det måste ju skötas och betalas.

-Hur vet man att boken eller artikeln är äkta? Frågar han.

Den frågan kom snabbt. Hur ska jag svara på den?

-Kursböcker till exempel finns ju åtkomliga på universitetsbibliotekets webbsida och då måste du ha lånekort och vara registrerad vid Universitetet. Du lånar även elektroniska böcker i och med att du är inskriven. Du kan läsa den på en handdator eller på din skärm hemma.

-Hur vet man att de inte bara tagit något och lagt in?

-Ja, i Gup och Gupea måste det vara kontrollerat.

Dumt av mig, han vet ju förstås inte vad Gup och Gupea är? Men jag har ju inte all tid i världen. Det börjar bli jobbigt.

-När tror du böcker försvinner? Frågar han när vi nästan kommit fram till Centralstationen.

-Aldrig.. Det är ju så att olika fakulteter läser olika mycket. Humaniora läser ju mest, medan de på biomedicinska inte läser mycket böcker. Humaniora betalar mest till biblioteket.

Oj vad jag pladdrar. Jag hinner till 16.47-tåget trots att direkttåget som går 17.07 står inne. Jag skyndar mig till 16.47 tåget trots att jag tror att han gärna skulle velat fortsätta prata. Han är ju väldigt vänlig och lyssnar gärna tror jag. Men jag ville helst sätta mig och fortsätta läsa Vilhelm Mobergs Nybyggarna på det långsamma tåget.Bob Dylan - Changing of the guards

Livslångt lärande

På morgonen hade. Vi gick runt och såg var alla brandsläckare och nödutgångar fanns. Vi gick från våning åtta och nedåt. Vi gick längs mörka spiraltrappor och mörka fuktiga cementgångar. När det var klart så var det dags att hämta beställningar i rörposten.
   Lunch åt jag i studentmatsalen. Tror det var fisk, sej. Den smakade inget speciellt. Det var dyrare än på kinarestaurangen Mandarin.
-Den är inte så bra, sa en av grannarna vid bordet där jag satt.
-Ja, men det är trevlig personal... damen som serverar säger "taksch". En kompis till mig tror att hon inte riktigt kan utala det. Jag tror hon försöker säga "tack själv".

  Vid tvåtiden hade Överbibliotekarien föreläsning om universitetsbibliotekets framtid. Hon sa att ekonomin var dålig. Hon fick ofta förklara att även e-media kostade. Personal som sköter elektronisk publicering. Var tredje minut ansluter någon en artikel eller en bok till UB:s e-bestånd. Hon pratade också om handskriftavdelningen, kvinnovetenskapliga och så vidare. Hon sa att det fanns 7,5 mil böcker om de skulle radas upp. En av UB:s uppgifter stödja ett livslångt lärande.

Innan jag gick hem ställde jag upp allt på 6b och hjälpte till att ställa upp kursböcker.

Jag flexade en halvtimme tidigare från jobbet för att kunna göra ett ordentligt pass på gymmet. Det var mycket folk där, men jag fick ändå möjlighet att träna på axlarna på smithmaskinen.

 
Wolfgang Amadeus Mozart - Klarinetkonsert

Den surrande fläkten

Regn när jag cyklade till jobbet. Packat med folk på perrongen och fullt på tåget. I. Kom samtidigt med mig till jobbet. Började genast köra ut böcker till alla planen. Efter fikat ställde jag upp böcker på Öppna Magasinet 6B. En kvinna som bröt på spanska frågade efter en bok på C (dvs religion). Hon gav mig ett förtjusande brett leende när jag plockade fram den på hyllan närmast golvet. På D (filosofi) ställer jag in flera böcker. Bland annat en som heter "I am a strange loop" av Douglas Hofstadler. Fläkten surrar envist intill hyllorna med Ij (musik) och Ik (teater).

  Äter lunch på Mandarin. Jag kom lite sent dit så det satt nästan en person vid varje bord. Nästan bara ensamma män.

  Pratar lite med F. Samtidigt som jag ställer upp böcker på plan 5.

-Jag läser Vilhelm Mobergs Nybyggarna på tåget nu.

-En riktig tegelsten.

-Ja, men den är lättläst. Det är fyra delar Utvandrarna, Invandrarna och Brevet till Sverige, sa jag

-Det måste ha varit ett långt brev, sa F.

-Det är bra stämning i magasinet tycker jag. Alla verkar ha roligt på rasterna, sa jag.

-Ja, men det var en gång xxx???.


Jag är färdig med all uppsättning av böcker på plan fem och sex klockan halv fem. Två tjusiga förvirrade unga damer var och letade på min bokvagn med böcker att ställa upp. De hittade en bok om Rwanda som de skulle läsa senare.


Vid centralstationen rullade en polisbil fram och ställde sig utanför Centralens krog. Två kraftiga poliser steg ur och drog på sig svarta handskar. Hejdade mig när jag skulle känna om jag hade nycklarna i fickan, blev orolig att poliserna kanske skulle tro att jag gjorde en mantelrörelse och ropa "lägg händerna på ryggen"?


Tänk positivt

Solen skiner och smockfullt på tåget. Folk stod upp i gångarna för det fanns inte en enda plats kvar.


   På jobbet sitter jag för mig själv och sorterar ut kort ur en gammal kortkatalog. När en låda är klar mäter jag hur hög stapeln med utgallrade kort är (9 centimeter), sedan mäter jag hur många centimeter som är kvar i lådan (12 centimeter). Lyssnar lite på människorna runt omkring.
"Tänk att jag skulle avsluta min 40-åriga karriär som springvikarie!", sa en humoristisk bibliotekarie som blivit utlånad.

"Jag har fått hur många pass som helst."

"Men Gud här sitter ju jag och glömmer kafferasten".

  Från lunchrummet hörs skratt och röster.

Pratade om gym med en kollega som jag känt sedan länge.


Flexade och åkte hem tidigare för att göra ett ärende åt Kristina. Men det fick jag inte utan hon måste ordna det själv i Alingsås. Alltså behöver du ta semester för att göra ett vanligt enkel uppgift. Så irriterande. Men det är i alla fall teve-serien "Ett gott parti", med Loa Falkman som Theor Rosén, att trösta sig med i kväll.