Alla Helgons dag

Vi glömde inte att åka till kyrkogården. En liten biltur till Kyrkogården. Det var en solig och vacker höstdag och vackra gula löv på träden. Jag cyklade och köpte en krans och Kristina hittade ett ljus.

Föräldrars grav i Hemsjö
Åren går och jag blir äldre. Vi gjorde en liten utflykt till mina föräldrars grav. På Alla helgons dag ska jag väl tänka på föräldrarna och tänka på alla tider som varit. Mörkret faller över Hemsjö Kyrka.

norsesund
Faster Kerstin, mamma Anita, pappa Lars och farfar Knut intill Gamla Huset. Huset var en stor lekstuga, men det ruttnade, möglade, åts upp av myror och råttor. Fotot är taget ungefär 1966. Jag ser liljorna vid väggen försvann när Gamla Huset föll ighop.

 


Den nye skolvaktmästaren

Steg upp klockan halv sju. Satte mig och snyggade till mitt CV, eller meritförteckning, om jag skulle behöva det någon gång. Cyklade och slängde skräp föråtervinning. Fortsatte till Göteborgsfiskarna utanför Ica och köpte Kummel och lax.
Tittade någon minut på tv fyra nyheter sedan cyklade jag till Sportlife gym.

Det blev en ganska trevlig träning av ben, balans och bröst. Att träna balansen på en planka med kula under känns ungefär som att åka utförsskidor. Gymmets Pigge och Gnidde var där och de började inte prata om dittan och dattan förrän när de nästan var klara.
-Jag jobbar som vaktmästare på skola och det är väl bra. Men man får så många frågor. tjugo trettio frågor om dan om samma sak. När jag står och gräver frågar de "vad gör du?", "jag gräver", svarar jag. Åååh... vad trött jag blir ibland", sa Pigge.
   Gnidde jobbar med något i Norge, men har svensk lön i Norge.

Gersken på hösten 2009
Badbrygga vid Gerdsken hösten 2009


Chi-Lites - Power to the People. En favoritfunklåt som jag köpte som singel för en krona på Fälts antikvariat i Falköping i början av 70-talet. På Fälts antikvariat hängde jag och spisade musik i stället för att läsa läxor som jag borde gjort.

Archimedes i kulverten

Nollgradigt när jag tog cykeln till stationen på morgonen. Hade min varma mössa som jag köpte i New York förra året. Kristina tycker är för ful för att använda bland folk. Den är grön, har ylleskärm och lock för öronen.

Tåget var en kvart sent. Det stod tio minuter på spåret vid Floda. Det var ett lasttåg som fått stopp vid Lerum så det var enkelspårigt.

Jobbade bara halvdag idag. Hade 4-6b. Ett par gånger tog jag upp fel psykologibok från 6b.    Hade en bok att hämta Hum.fak långt borta i en kulvert. Mötte två trevliga städerskor på vägen tillbaka. Det var inte så svårt för det fanns inte så många med Archimedes.
   Det var väl två jag gick bet på och fick fråga mig fram. Hist Allm allm var en. Den stod på Hist allm och Historia på plan fyra och så var det en gammal barnbok som stod längst in på plan fyra.

Slutade redan vid tolv. Tog en grillad korv på stationen till lunch. Lyssnade på Roslund & Hellströms bok "Edward Finnegans upprättelse". Jo, jag har återupptagit lyssnandet på den. Den är ganska brs att ha om tåget står stilla någonstans. 
   Annars är det vackert med alla gula och röda löven på hösten.

  Hemma försökte jag rippa några skivor, men min Iriver clic mp3 flash verkar ha gått sönder. Men min gamla mp3 spelare med hårddisk går bra fortfarande.

Böcker snart uppställda efter siffersystem

På biblioteken övergår man från bokstäver till siffror . När Deweysystemet införs kommer det att bli siffror. Undrar hur det blir med den gamla kortatalogen när Dewey införs? Att sitta och dra kort hela dagen är ungefär som att köra buss på Tagenevägen i Göteborg och räkna alla brunnarna. I alla fall var det många brunnar förr. Det är ett ensamt jobb att räkna kort. Kan sitta och tänka på annat, till exempel resor jag skulle vilja göra? Men det är väl okej att sitta tyst och ensam i ett hörn.

Tränade axlar, rygg och balans efter jobbet. Det tar emot att gå till gymmet i mörkret, men om jag inte gick skulle jag bli besviken på mig själv.

Om fattiga människor

Har tänkt ganska länge på att fattiga människor ofta är glada och vänliga och bjuder på sig själva. Jag minns när jag reste i Jakarta. Jag blev visserligen rånad där, ska inte fördjupa mig i det. Sådana missöden får du räkna med på en lång resa jorden runt. Alla som jag träffade där var så vänliga sedan. Jag fick mat av hotellägaren och jag fick vara med på ett indonesiskt bröllop. "Han sa han var muslim", sade jag till hotellägaren "Han är ingen muslim, en muslim gör inte så", svarade hotellägaren då.

 I Yogjakarta fick jag byxor, sarong och en mask "han som stal är av mitt kött och blod därför skänker jag dig detta. Även familjen jag bodde hos gav mig mat.
jakarta
Några personer från familjen jag bodde hos i Jakarta 1989.

Adem Ayem
Familjen jag bodde hos i Yogjakarta 1989.


På jobbet var jag i de gamla samlingarna hela dagen. Hämtade gammal Grekisk litteratur och latinsk borta i Hum.fak. Hann inte ens ta rast. Fick kasta i mig en Findus färdigmat.

Och när jag kom hem hade skivan Shades med J J Cale kommit från CDon. Skönt.


Vanligt med Rörpost

På tåget pratade jag med min pendlarkompis Berit. Hon berättade att de även hade rörpost på företaget Elof Hansson. 

  På morgonen hade jag utskick av beställningar med rörposten. Det var 70 beställningar när jag kom dit, en timme senare var det ännu fler fjärrlånebeställningar att skicka. Tyvärr kom en del öm upp till plan nio i slutna magasinet.
   Jo, det är många som läser här, det är studenter och forskare. Böcker skickas till olika filijaler och fjärrlånen skickas i hela Sverige och ibland även till utlandet. Här måste de böckerna som studenterna vill ha vara möjliga att få. Det gäller att ställa upp inkomande böcker så snabbt som möjligt så de blir tillgängliga. Skulle de inte ställas upp skulle det bli som om det varit strömlöst på stationen och inga tåg kan gå.

På lunchen pratade vi lite om gym. Någon undrade hur du tränar axlar. En hantel i var arm och dra axlarna uppåt fem gånger och åtta till tolv repitioner. Hantelpress över huvudet eller dra upp skivstång mot hakan går också bra. Såg Jim i Facebook, men jag ska inte höra av mig, han verkar ha ett nytt ordentligt liv med barn, fru och villa och en frisyr anständig människa.

På vägen hem gav jag några kronor till mannen som spelade trumpet på Drottningtorget. Han är väldigt bra, han spelade nästan som Freddie Hubbard.Såg operan Goya

Var på opera igår. Det var riktigt bra. En tre timmars opera av David Börtz som hette Goya . Den handlade om den spanske konstnären Goyas liv.

 ( Vi hann med 21.32 tåget hem och det kändes bra. Jag kunde inte läsa för en ung kvinna grälade med sin pojkvän i telefon nästan hela tiden.
-Jag lyssnar på dig hela tiden.
Pojkvännen talar.
-Sluta skrika.
Pojkvännen talar.
-Jag lyssnar på dig.
Pojkvännen talar.
-I fyra månader har vi varit ihop.
Pojkvännen talar.
-Du har visst träffat mina föräldrar.
Pojkvännen talar.
-Jag måste sitta med mitt handbollslag en stund innan jag går hem.
Pojkvännen talar.
-Så du känner dig ensam.
Pojkvännen talar.
Hon gråter
osv osv)

Skönt att komma hem sedan. Det är vintertid och mörkt och dystert. Sov som en stock på natten, trots att hag hade en ömmande vagel i ögat.

Det kändes konstigt att det var ett svagt ljus på morgonen när jag cyklade till stationen. Inte så mycket folk på perrongen men ungdomarna har väl oktoberlov? Jag ser hemsk ut med vageln i ögat.

Idag räknade jag kort på förmiddagen och på eftermiddagen var jag i Haga. Många studenter men inga lärare syns till. En låssmed bytte lås mellan allmänna och personaltoan. Personalen får en mindre toa nu.
   Det var vått och grådakigt när jag tog spårvagnen till stationen. Tittade ut genom fönstret så att ingen skulle se den fula vageln i ögat. Tittade på en man och en kvinna vid Domkyrkan som använde teckenspråk. De är väldigt skickliga på att tala på det viset.
Roligt att Gösta fått igång sin dator igen. Antar att den bara behövde lite mer olja.

Sorterar bilder från New York

De här mörka höstdagarna får jag hitta på att göra något jag tycker är roligt. Jag sorterar filer på datorn och hämtar från mitt USB-minne. På TV sa någon att du kan resa på en weekendresa för att muntra upp dig på hösten. För mig räcker det med att sortera bilder. Kristina nämnde något om att hon längtade till New York igen och gå i Central Park.
New York
Kristinas syster Kerstin och Kristina i Central Park på Manhattan 2008.

nes york
Metropolitan Opera House 2007


Andreas WMCA sloane
Bilden är från WMCA Sloane 1989. Folk kom och gick till hotellet WMCA Sloane. Andreas från Tyskland bodde i alla fall här ett par dagar. Det här hotellet påminde mest om ett härbärge, eller ett ungkarlshotell. Bilden är tagen med en gammal Minoltakamera. Det är en diabild som jag sedan scannat.
  Jag minns att det var en herr och damsida på hotellet. I badrummet var det en lång plåtränna där du tvättade dig, borstade tänderna och rakade dig. Jag minns en äldre herre som stapplade in där och hans byxor höll på att trilla av.

graffitti New York
Grafitti i på Manhattan i New York 1989.

Battery Park

På Battery Park på Manhattans sydspets var det alltid uppträdanden. Bilden är från 1989 då jag gick och gick fram och tillbaka i staden. 


Tränade balansträning

En vanlig lördag. Gick till gymmet på morgonen och tränade rygg och axlar. Slutade passet med balansträning och det går bättre och bättre med den.

Efter jag ätit isterband till lunch fortsatte jag att scanna bilder från min resa i Kina 1989.


öde badstrand
Badstrand vid Gersken i Alingsås hösten 2009

En mulen och regnig då jag mest har suttit inne och läst och scannat. När jag är klar med The Collector ska jag börja med en bok om kinas historia.


J J Cale - Sensitive Kind.

Krabba och havskräftor

På förmiddagen på biblioteket hade jag framplockning och uppställning i hus b, det vill säga gamla samlingar som är uppställda lite annorlunda. Plocka fram många som står på Acta och göteborgstidningar från 1700-talet. Lunch åt jag på kinarestaurangen Mandarin. Jag äter för snabbt så jag blir bullrig i magen. På eftermiddagen hade jag framplockning långt upp i A-huset. Det är lättare att hitta där för böckerna står oftare på nummer. Det gick ganska fort så jag gick bort till b-huset. Där stod E.H. och funderade på varför det var streck under både upphovsman och titel? När det är ett streck under så ska oftast boken vara uppställd där. Det var understruket både på titeln Alexander Setin och författren Sellin.

   På kvällen var det middag på Kurs och Tidningsbiblioteket. Två stora kärl med räkor, krabbor och havskräftor bars in. Sedan gick alla 30 personerna och tog vad de ville ha.
   Det var riktigt trevligt. Jag satt bredvid min kollega Fredrik som är pappaledig. Jag blev kanske lite flamsig men jag blev glad över att träffa Fredrik. Pratade lite med mina bordsgrannar om Twitter, Facebook och Bloggning. Det var bara jag som höll på med allt det där. Jag sade väl att jag inte höll på med Twitter och Facebook och jag var tyst när de
pratade om bloggning .

krabbmiddag
Äter krabbtallrik på restaurang Strandkanten på Nordkoster sommaren 2009


Går som en robot

Igår var tåget inställt så jag kom tio minuter sent. Idag fattades det vagnar så tåget hem var proppfullt. Folk stod som packade sillar. Nej bilarna behövs, speciellt som fler flyttar till kranskommunerna. Jag så nog rätt sur ut när jag stod på tåget. Lokföraren uppmanade alingsåsarna att byta till ett senare tåg, för det första var det omöjligt att ta sig ut i trängseln, för det andra så hade man väl lika stor rätt som någon annan att åka med tåget?

På jobbet såg jag nog sur ut också? Jag gick bara omkring och ställde upp böcker och lyssnade på det väsande ljudet från rörposten på de olika våningarna.

Idag fick jag ett uppmuntrande och intressant brev från Writers Digest om bloggning. Jag citerar några rader:

"One of my posts last month, The Benefits of Blogging, received a number of valuable comments. for anyone wondering about the value of blogging, this is a must read for the variety of perspectives.

The next question that naturally arises—after you decide to blog—is how to gain readership. Before I mention specific tactics, 3 things to remember:
  1. It takes time; this is a journey. Be patient. Results don't come overnight.
  2. The more focused your blog is (the more it is driven by a specific purpose), the easier you will draw a readership. Sometimes it can take you 6-12 months to figure out what your blog is about. Read the Brazen Careerist for more on this important point. 
  3. You have to be consistent in when you post, even if you don't think you have enough readers for it to matter."
  4. (Writers Digest 21 october 2009)

En mörk höstdag

Mörkt och duggregn på perrongen. Fullt med sorgsna trötta människor. Växlade några ord med min pendlarkompis Berit.
-J. har bytt till vinterdäck nu. I helgen ska vi upp till Stockholm.
-Ni skulle till Gävle, sa jag.
-Nej Ockelbo, sa Berit.

Spårvagn tretton kom nästan precis när jag kom till stationen. Det var mörkt och rått på Drottningtorget. På jobbet växlade jag några ord med Jelena innan jag satte mig att dra kort ur en gammal kortkatalog. Det finns inte så många på Hc, det vill säga skönlitteratur, som är inlagda i datorn så de får vara kvar i kortkatalogslådan. Det är konstigt med E.H. att han alltid verkar vara på gott humör? Jag berättade att jag sett filmen San Lorenzonatten på dvd i fredags.

På eftermiddagen var jag på Studietorget i Haga. Jag vill alltid göra mitt bästa, men det är lite speciellt med de osäkra. Det var en kvinna som skulle ha språkteknikhandledning. Hon visste inte alls vad hon skulle? Bara studietorget campus Haga? Jag fick fråga ut henne om möjliga lärare och vad hon studerade. Hon var lite blyg också så jag fick dra ur henne information. Tillslut kom jag underfund med vad hon läste och vad hennes lärare hette. Då gick allt rätt fort för det var bara att ta reda på lärarenas telefonnummer och ringa.
  Annars var det mest frågor om utskrifter eftersom skrivaren i den almänna avdelningen var trasig.

På vägen hem köpte
Johannes Brahms tredje symfoni på stationen för att pigga upp mig lite. På tåget var det fullt med folk, men jag satt bra. Jag läste The Collector av John Fowles, en ruggig bok på flera sätt. En psykologisk thriller.

Höstpromenad i Alingsås

På eftermiddagen tog jag en promenad i det vackra höstvädret. Sol och färggranna löv. Jag hade med mig kameran som jag fått av Kristina i födelsedagspresent.

gerdsken badplats
En av alla bryggorna ner till Gerdsken.

änder som badar
För änderna är det inte för kallt att bada i alla fall.

höstlöv
Torra löv på en badbrygga över en skylt där det står att du inte får dyka från bryggan.

Gerdsken och höstfärger
En badstrand vid Gerdsken i mitten av oktober.

På förmiddagen var jag inspirerad av filmen Julia & Julie som jag såg igå och som handlade en hel del om bloggning. Jag pysslade lite med min
blogg om klassisk musik. Och så var förmiddagen till ända. Efter laxen till lunch tog jag en liten promenad. Sedan gick nästan hela eftermiddagen till att ladda ner bilder. När jag skulle ladda ner programmet för nedladdning stod det bara att det var för dålig upplösning på Kristinas stationära dator så jag fick byta till en annan bärbar som inte nådde det trådlösa nätverket just nu osv. Så där gick eftermiddagen. Ibland känner jag för att lyssna på Captain Beefheart i stället för Beethoven.


 


Film om matlagning och bloggande

Igår såg Kristina och jag filmen "Julie & Julia" som handlade om kvinna, Julia Child, som skriver en fransk kokbok på engelska. Flera år senare får en kvinna i Queens i New York, Julie Powell, tag på boken och bestämmer sig för att skriva en blogg om boken. Hon bloggar om när hon gör alla maträtter i boken. I det här lilla köket i Queens försöker hon laga alla rätter i boken, ibland blir maträtten helt fel och recepten blir fel. Julia Child spelas av Meryl Streep. Julia Child är gift med en man som arbetar på amerikanska ambassaden. När de är tvugna att flytta till Paris frågar han Julia: "What is it your really want to do?", "Eat", sa Julia då och så gick hon en matlagningskurs och började skriva på en bok.
   Filmen var riktigt underhållande och bra. Det var nästan bara kvinnor i publiken.

Näs vi kom hem såg vi det här tråkiga "Här är ditt liv". Ser det här urusla bottennappet när vi kunde läst en bra bok.Minnet på gymmet

Det händer nog ungefär vart annat år att en kvinna tilltalar mig på gymmet. Den här gången var det att hon glömt att ta av vikterna på sin smithmaskin.
-Minnet, sa hon, glömde ta av vikterna från skivstången.
-Det händer hela tiden, sa jag
Att hon tilltalade mig så plötsligt gjorde mig helt paff så jag kunde inte komma på något smart att säga. Men på vardagarna då de unga muskelbergen kommer glöms vikterna på hela tiden. Eller också tycker de att de att de kommit så långt i muskelbyggandet att de inte behöver ta av vikterna? Det får andra göra? Men det är ju värdsliga saker, det finns värre saker i världen.
Smithpress
Kristina fotar mig på Skiathos när jag tränar axlarna i em Smithmaskin.

 


Borde ha letat mer på biblioteket när jag skrev uppsats

Rader av kompakthyllor och kompakthyllor i trånga pappersdoftande lokaler. Storgården. En bok om ett hem av Karl Erik Forslund hette en bok jag tog fram som jag genast blev nyfiken på. Utländska biografier, juridik, geografi, filosofi och psykologi i stora salar. Ställde upp flera böcker av Gustaf Fröding som handlade om Geografi.
   Det var en bloggkurs på jobbet,men jag avbokade den. Det kan dra ut på tiden om jag hämtar böcker i B-huset. Nu fungerade det ganska bra idag, men det kunde jag inte veta innan?

   Åt lunch på Kinarestaurangen Mandarin. Tre män som arbetade på Universeum satt och åt framför mig. De hade tydligen haft ett möte om vad de skulle köpa för nya djur?
-Någon föreslog flodhästar och jättesködpaddor, sa ed man som såg ut som Nick Cave.
-Folk vill ha ovanliga fåglar, men det skulle vara bättre att ha vanliga fåglar som folk kan se när de går i naturen, sa en annan man.
Det tog lite tid på Mandarin för det kom in sex kvinnor som skulle äta precis när jag skulle gå. Jag förlorade fem flexminuter.

-Han sa att han brukade läsa Prins Valiant när han var ung, läste du den? frågade jag en kollega.
-Nej, det var för mycket text och för få pratbubblor...Tåget stod stilla

-Tåget stod stilla på spåret ett par sekunder, detta innebär att jag kommer att missa tvåans spårvagn och då förlorar jag flexminuter på jobbet, sa jag till min pendlarkompis Berit. Hon tog det emellertid lugnt för hon har fler spårvagnar som alternativ bort till Järntorget.
  Jag var ändå först på katalogavdelningen och jag kunde börja dra kort. Jag satt tyst så gott som hela dagen och räknade en och en halv låda kort.
-Ska du med på skaldjursmiddagen nästa fredag? frågade jag Hans som sitter nära.
-Nä jag ska gå på fotboll. Jag ska se Gais mot Malmö ff.
Jag kom inte på någonting att säga.
-Sten Pålsson är bra, sa jag men Hans sa ingenting.

Kristina kom sent idag. Hon hade haft undervisning på eftermiddagen och det drog över, men alla var nöjda. Nu ska jag gå och se vad min underbara fru gör?

Kristina på biblioteket
Kristina på sitt jobb

 


Söker i knytkapslar

För övrigt gick jag och filosoferade under tiden som jag ställde upp böcker på plan ett och två. Tänkte på den indiske astrologen som spådde mig 1998? Han sa att jag lär mig efter hand, att det kan ta lite tid, men sedan blir lär jag mig min uppgift. Allt tar sin tid. 
  Bland de gamla broschyrerna och folianterna på plan två plockade jag fram Svenska försvarets knappar genom tiderna och Vallåkra, Bosarps och Wrams kolfält från 1867. Gamla tidskrifter är ofta inlagda i knytkapslar för att inte ta skada.
  På eftermiddagen skickade jag beställningar med rörposten och hämtade dem sedan från bokhissarna. Allt är ett lagarbete, du måste kunna lita på att någon tittar på beställningen och sedan skicvkar upp boken som är beställd. Sedan går en del till fjärrlån, några hämtas av låntagaren på Centralbiblioteket, flera skickas till filialerna och så läsesalslån hit och forskarlån dit.

Efter jobbet gick jag och klippte mig. Pratade om Grekland med frisören. Han berättade om när han båtluffade i Grekland. Han utgick från Rhodos och åkte från ö till ö.

(Jag är alldeles svettig och omtumlad efter beskedet. Sven Göran Eriksson ska träna Nordkorea! Alltså blir det inte svenska landslaget.)

Doft av gamla böcker

Mörkt och kallt på morgonen. Jag måste ju upp på morgonen trots att jag vaknade redan halv tre och kunde inte somna om.

På förmiddagen var det hämtning av beställningar på våningarna sex till nio i nya samlingarna. Inget märkvärdigt, det är lite lättare att hitta när de står på nummer. 

  På eftermiddagen hämtade jag böcker i gamla samlingarna och våning 6b. Att hämta böcker på 6b är inte så svårt. Om folk tycker jag ser trött ut på den öppna samlingen 6b så är det för att jag har letat i vrår, rullat kompakthyllor fram och tillbaka och krupit på golvet i de slutna samlingarna. Den sista bokserien jag hämtade var Morianen av Crusenstolpe. Och det gäller att inte hämta vilken som helst utan det ska vara rätt serie, rätt år och rätt utgåva. Speciellt på plan 4b doftar det av gammalt papper, kan tänka att pappret drar åt sig syre.
  Tråkigt att unge hygglige pappa Fredik är pappa ledig om några dagar. Han har gått förbi då och då och hört att allt är som det ska.

På tåget hem höll jag på att somna flera gånger. Hade ingen lust att gå till gymmet, men jag måste vidmakthålla rutinerna. Och dagens pass då jag tränade bröst, balans och ben blev riktigt bra.

Pendlare på perrongen och en bok om Kina

Mörkt på perrongen på morgonen. Vände blicken ut mot baksidan av perrongen för att se ut som iag var intresserad av något. Som en ordentlig medmänniska. Men vad spelar det för roll? Med största sannolikhet bryr sig ingen på perrongen om det? Och vad spelar det för roll? De bara väntar tysta. Mer upptagna av sin egen väntan.

 Tåget var fullt men jag fick en plats bredvid en förvånad flicka. Jag slog mig ner på platsen bredvid henne så jag nästan satte mig på hennes väska. "Tåget blir nog fullt ", sa jag urskuldande. Hann precis med spårvagn 13. Hamnade bredvid en finnig grabb som nog hade sitt etniska ursprung i Thailand. Han lyssnade på hårdrock så det dånade i sin mp3-spelare. Det lät som Big Black eller Joe Perry. Hoppas inte pojken var mobbad? Ler och försöker se rekordelig ut. 

   På förmiddagen satt jag mest och räknade kort. Pratade lite med kollegor om vem de tyckte skulle ersätta Lars Lagerbäck som tränare för svenska landslaget. Jag tycktte Sven Göran Eriksson men alla andra tyckte han gjort sitt.

På eftermiddagen var jag i Haga. Åt lite Dafgårds färdiga kallops innan jag gick ut i informationsdisken.
Rättar till glasögonen lite i tron att de förbipasserande studenterna ska tro att jag är en ordentlig medborgare. Men sannolikt bryr de sig inte om det? Vad har de för anledning att tänka på om en vindriven typs glasögon sitter rätt?

-Du, hur dags kan jag komma in här... jag har ju småbarn och så så jag vill hitta en lugn plats där jag kan läsa... alla bibliotek öppnar ju nio eller halv nio, frågar en student som jag känner igen sedan förr.
-Jag ska se... ja du har rätt... halv nio öppnar KTB... men har du provat Sam.faks lokaler, där har de ju öppet längre?
Jag ringer först till, kan kalla honom för Peter Bonnetti, men jag kommer bara hem till honom och en främmande kvinna svarar. "Han är inte här, du ringer hem till honom..." Sedan ringer jag Carl Palmer (kan kalla honom för det), men han svarar inte. Sedan ringer jag min kollega Jelena och hon trodde absolut han kunde komma in tidigt om han bara hade passerkort. Studenten blev mycket tacksam över svaret.

På hemvägen slank jag in på pocketbokhandeln. Bytte ut boken "Mao. Den sanna historien" som jag fått i födelsedagspresent. Jag hade läst boken. Eftersom jag är intresserad av det stora landet Kina köpte jag "Kinas
historia" av Hans Hägerdal.

bostäder utanför Peking
En gammal kinesisk man och jag på en Kinesisk Kejsargrav i Xi'an juni 1989
bostäder
På väg till Bejing juni 1989 såg jag de här bostäderna som jag fotograferade från tåget.

Buss till Arendalsvarvet och farfar som röker cigarrett

Trött idag, men det är väl vädret. Har gått till Ica och köpt mat för veckan. Under nästan hela förmiddagen trixade jag med scannern som inte ville fungera. Ville bara scanna några från Yangshou. Jag stängde av och på datorn, drog ut sladden mellan scannern och datorn in i andra uttag, gjorde en ominstallation. Till slut vände jag på diabilderna och då funkade det plötsligt...

hösten 2007
Höstbild från Gerdskenån i Alingsås.

pappa fyller 50
1984 fyllde min pappa 50 och var i Hanstholm. På bakre raden från vänster, min mamma, min syster och jag. Främre raden i mitten min pappa.

Klas, farfar knut och pappa Lars
Om jag skulle ha en middag med fyra personer skulle nog farfar Knut vara given. Här sitter han i mitten, jag är på en cykel och pappa till höger. Farfar och jag skulle prata om böcker och om världspolitik. Pappa skulle säkert vilja vara med och lyssna. Bilden är kanske från 1967.

Scaniabuss
Jag har inte många bilder från tiden då jag körde buss på 80-talet. Jag hittade en, det är min kompis Leif Eriksson som sitter och kör en gammal Scaniabuss. Finske Leif och jag tog busskort samtidigt och vi blev goda vänner och håller fortfarande kontakten. Kan bilden kanske vara fotograferad vid Arendalsvarvet 1982? Leif tipsade mig om bra böcker som var skrivna av Carlos Castaneda, Herman Hesse och Robert Pirsig. Robert Pirsig skrev Zen. Eller konsten att sköta en motorcykel. Musik han lyssnade på var Mountain och Jimi Hendrix. Jag tipsade om the Nomads och Lädernunnan.


När jag var i New York

På förmiddagen joggade Kristina några kilometer. Under tiden läste jag tidningen och gjorde frukost. Bloggade lite om Obama. Han skriver i en bok att han alltid försöker sätta sig in hur andra tänker. Hur tänker George w. Bush? Hur tänkte norska nobelkommitten? Ville de skynda på honom för att han ska göra underverk? De moste ju ha vetat om att de skulle få kritik?
   Sedan åkte vi till Bälinge sopstation och slängde gamla blommor. Efter att ha cyklat till Ica och köpt lax till lunch cyklade jag och hade ett träningspass på 1,5 timmar. Eftersom det inte gick så bra i veckan försökte jag ta igen lite. Det var rygg, axlar och undersidan på benen.
   På datorn glimtade det till en bild från New York. Bilderna som jag lagt i filer på datorn kommer slumpvis på skärmsläckaren.

J J Cale. Cajun Moon
Året var 1989 och här sitter Andreas von Blotnits på hotellrummet. Jag minns att jag sa till taxichauffören "Ta mig till det billigaste hotellet i New York". Det blev YMCA Sloane på Manhattan. Jag bodde två veckor på det här hotellet. Folk kom och gick, men Andreas stannade i alla fall några dagar.


utsikt från YMCA
Utsikt från hotellrumsfönstret till YMCA Sloane.

utsikt från World Trade Center
Utsikt rakt ner från World Trade Center 1989. Husen finns inte längre utan platsen kallas för Ground Zero. Där uppifrån såg de andra skyskraporna ut som legobitar.
utsikt från World Trade Center
Utsikt över Manhattan i New York från World Trade Center 1989. Långt borta syns Empire State Building.

 

 


Därför fick Obama fredspriset

Obama har inte suttit så länge, men jag tror han kan göra något för freden. Hörde en kvinna från svenska freds som sa att en människa som bedriver två krig inte kan få Nobels Fredspris. Det har hon kanske rätt i men kriget i Irak ärvde han och Afghanistan är FN:sanktionerat. I talet från nedan från Youtube så säger han "We have more work to do", och det är väl därför han fick priset för att de ser en möjlighet att han ska kunna göra något. Han har gått en lång väg för att komma dit där han är nu. Talet nedan är från 2004 och han försöker få John Kerry att bli president i stället för George w. Bush. Obama pratar också om sin bakgrund i det här talet.


På läktaren tycker jag mig se Hillary Clinton, Jesse Jackson och Michael Moore.

Nobels fredspris till Barack Obama

Jag beundrar Barack Obama, inte minst efter att ha läst två böcker av honom, "Min far hade en dröm" och Att våga hoppas". I Youtube kan du höra många av hans fantastiska tal. Men nu gäller det, hur ska han få fred i Mellanöstern, Irak och Afghanistan? Han har inte gjort så mycket ännu. Han har bara varit president i tio månader. Kanske hoppas norska Nobelkommiten att han ska klara av att få fred i till exempel Mellanöstern?

"Ibland när jag träffar människor händer det att de citerar något jag sa i mitt tal på demokraternas partikonvent 2004, något som tycks slå an rätt ton: ' There is not a black America and White America and Lationo America and Asian America-there's the United States of America.' I somligas ögon frambringar detta en vision ett USA som äntligen kastat av sig ett förflutet präglat av Jim Crow-lagar och slaveri, interneringsläger med japanska fångar, exploaterade mexikanska gästarbetare, motsättningar på arbetsplatserna och kulturkrockar i största allmännhet /.../.(Att Våga Hoppas s. 246)

  "På sätt och vis har jag inget annat val än att tro på denna vision av USA. Som barn till en svart man och en vit kvinna. Född i den rasmässiga smältdegeln Hawaii, med en syster som är halvindonesier, men som ofta misstas för att vara mexikanska eller puertoricanska, med en svåger och en syssling med kinesiskt påbrå, med några släktingar som ser ut som Margaet Thatcher och andra som skulle kunna gå för Bernie Mac blir våra släkttillställningar kring jul rena FN:s generalförsamling. (Att Våga Hoppas s. 246)

Det är bara att hoppas att han tack vare priset får inspiration till att arbeta för fred och nedrustning. Men kanske det inte var vad Obama önskade nu som situationen är i världen?


Nöje att åka med duktiga bussförare

Hade inre tjänst idag och satt och drog kort hela dagen. Det regnade när jag åkte hem. Jag tog buss 711 till Nils Ericssonsplatssen. Det var en gammal rutinerad bussförare. Det är ett nöje att åka med en duktig bussförare. Det regnade i Alingsås. Jag cyklade till gymmet där det var fullt med stökiga ungdomar så det gick väl inte så bra att träna. Sedan cyklade jag vidare i regnet till Ica. När jag höll på att parkera cykeln kom en blixt. Mörker och regn och dessutom höll de på att stuva om därinne. Ställde mig i kön till en kassa där en finsk kvinna är kassörska. Hon är snabb och duktig. När jag kom hem var Kristina hemma och hon hade tänt ljuset och det kändes bra.

York 
Sitter och läser på ett hotellrum i York för två år sedan.

"Det är alltid lika roligt med människor med bra yrkeskunskap"

Det var mycket att ta fram i samlingen med gamla böcker. Till och med en del grekiska gamla böcker i katakomberna i gamla Hum.fak. Men när det kommer någon och frågar måste det gå först. En äldre herre kom och sa att han varit här ofta men ändå inte hittade en bok på Do 05/ngt. Jag trampade iväg och hämtade boken.
-Tack så mycket det finns så väldigt många böcker att leta bland, sa mannen.
-Jag är ändå nyast här, jag har bara varit här i knappt ett år, sa jag.
-Det är alltid lika roligt med människor med bra yrkeskunskap.
Jisses, det var skönt att höra. Tycker också det är roligt med människor med bra yrkeskunskap, som till exempel flygbussföraren som klart och tydligt visade med hela armen att jag kunde passera.

Jag var ganska trött när jag ställt upp de sista böckerna på plan 5b. Det var några gamla texter om Östergötland.
Efter jobbet stapplade jag upp på fyrans spårvagn. Väntade på
Gösta utanför Rosteriet. Vi beslutade emellertid att ta ett lite flottare ställe och gick till Evas Paley. Vi fick en bra plats och det kändes okej. Jag drack en coca cola och åt en pasta med kycklingsås och en liten cheescace med hallon.

Grabben som gick vilse

På tåget till Göteborg träffade jag min gamla pendlarkompis Berit. Hon berättade om några vänner som åkt tåg från Mariestad till Landvetter och sedan buss. De skulle flyga till U.S.A. När de kom fram till Landvetter flygplats kom de på att de glömt passen hemma på köksbordet. De fick beställa en taxi som åkte till Mariestad och hämtade passen.

Annars var det en lugn dag annat än att jag höll på att skrämma vettet ur en grabb som irrat sig in bland tjänsterummen och bokhissarna.
-Jag letar efter M., sa han.
-Men då vet jag var din pappa är, om du bara följer med mig ska jag visa var han sitter.
-Nä, sa grabben förvånat.
-Jo, jag vet var han sitter...
Jag trodde alltså det var min kollega M.s son. Jag visste att min kollega har just det här här mellannamnet.
I samma ögonblick kommer in genom en glasdörr mot hissen.
-Hej M., din son är här, så bra att jag fick tag på dig.
M. såg mycket brydd ut och hans panna lades i djupa väck. Vi han emellertid inte prata om grabben för han försvann kvickt som en silverfisk ut i bibliotekts publika avdelning. Jag visste inte att M.s son var mycket äldre en pojken som gått vilse.

  Nu tror jag Kristina vill att jag går och ser på "Doktor Åsa". Idag handlar det om första hjälpen. ABC minns jag sedan lumpen. Det betyder andning, blödning, chock. Alltså först kolla att personen andas.

Lumparkompisar 
Några lumparkompisar från Karlsborg 1980.


Jag lär mig med tiden

Somnade på tåget till Göteborg. Jag hann precis kasta mig på spårvagn nummer tretton. 

En glad överraskning var att min trevlige kollega E.H. var tillbaka efter att ha legat nedbäddad med influensa. Han hade faktiskt tittat på min blogg när han var hemma. Det känns som min blogg gjort lite nytta. På förmiddagen satt jag mest och drog kort och samannställde hur många jag dragit och hur många jag lämnat i Excel.

Vid halvtolvtiden började jag promenera i solen ner till studietorget i Haga. Innan jag satte mig och åt jag en tallrik färdig Korv Stroganoff från Dafgård. Det stod i GP var det  några inte speciellt aptitretande bilder på färdigmat. Men jag tycker maten är helt okej.

Alla grupprumen var bokade hela dagen.

I GU-journalen stod det om vaktmästare Carl Palmer (namnet är fingerat) som jag skrivit så mycket gott om i bloggen genom åren.

Många frågor om hur du skriver ut från datorn och hur du kopierar. Tur att jag kopierade dubbelsidigt i förra veckan och fick hjälp av just Carl Palmer (namnet är påhittat). Måste göra ett par manövrar innan du kan kopiera 2 till 2 ute på den allmäna avdelningen. 
  Några unga kvinnor ville skriva ut från några datorer inne på Studietorget. Då gäller det att inte ha för bråttom utan i lugn och ro fylla i numret på datorn. Det är lätt att välja numret bredvid som står med svarta bokstäver. Om så sker börjar åtminstone jag från början igen. 
   Det är tredje gången någon frågar hur han kommer åt det trådlösa nätverket. Och ett antal gånger har studenter kommit och frågat om det går att skriva ut med kopiatorn i allmänna avdelningen.

När jag kom till stationen var tåget tio minuter sent. Jag har aldrig sett en sådan trängsel.

Norsk lax och Kiwi från Nya Zeeland

Gick runt på Ica och handlade. Vad kan jag köpa? Härom dagen köpte jag norsk lax. Ja laxen var norsk, men med små bokstäver stod det att den paketerats i Taiwan. Undrar om den åkt med flyg eller båt runt halva jorden? Fn:s generalsekreterare Ban Ki-Moon intervjuades på tv fyras morgonnyheter, han sa att klimatförändringen går fortare än väntat. Ska jag sluta äta den goda Kiwin från Nya Zeeland eller Grape från Sydafrika? Det är ju favoritmat. Hoppas att det kommer med båt så det inte blir så stor miljöförstöring? Bröd och kanelbullar bakar de direkt på Ica. Frihandel länder emellan är ju viktigt för ekonomi och fred. Får hitta på bättre transportmedel. Jag tycker om att gå i affären och välja mat, men det är mycket att tänka på?

Joggade i regn

Regnade på morgonen. Kristina gick upp klockan sex och gick ut och sprang några kilometer. Jag satte igång datorn och läste om Lissabonfördraget på dn.se. Sedan gjorde jag frukost. Kokade två ägg, bredde två mackor, hällde upp apelsin- och morotsyoghurt och tog ett glas juice. När Kristina kom hem var hon våt som en tångruska.
   Efter frukosten läste jag lite i "Att våga hoppas" av Barack Obama. Den är positiv så den känns bra att läsa på morgonen. Sedan ringde
Gösta. Jag pratade mycket om "Flickan som lekte med elden".
-Och Paolo Roberto är med här också... och Lisbeth Salanders halvbror Ronald Niedermann är med.
-Nu har du snart berättat hela filmen så då behöver han inte se filmen, hör jag Kristina muttra från köket.
-Och så åker Lisbeth Salander motorcykel också, sa jag.

   Gösta hade varit ute på restaurang Whoopsi Daisy igår och lät trött. Själv blev jag uttråkad när jag såg på "Här är ditt liv" efter vi varit på bio. Tror till och med jag somnade på slutet av teve-programmet. Nu ska jag fortsätta med "Att våga hoppas".

kassandras dator
En bild från september 2009. Sitter vid datorn för hotellets gäster på hotell Kassandra bay på Skiathos. Tangenterna hängde sig och det fanns inte å, ä, och ö. Men det fanns i alla fall en dator.

 


  


Såg filmen "Flickan som lekte med elden"

Det ösregnade när Kristina och jag gick till bion. Vi såg "Flickan som lekte med elden", en film som är baserad på Stieg Larssons bok. Filmen var fantastikt rafflande och de två och en halv timmarna gick fort. Pulsen slår lite mer så fort Lisbeth Salander kommer in i bild. När det är sekvener med Mikael Blomqvist blir allt lite lugnare.
  Hon jagas för att ha mördat tre personer och hon är jagad över hela landet. Då och då är filmen ganska brutal som till exempel då hon begravs levande. Hon påminner ibland om en modern Pippi Långstrump och på hennes dörr står namnet V. Kulla. Lena Endre, som chefredaktören Erika Berger, är med mer i den här filmen än i "Män som hatar kvinnor". Boxaren Paolo Roberto är med och boxas mot ett monster och en jätte som har en sjukdom så han inte känner någonting. Han spelas av kampsportaren Micke Spreitz. Ronald Niedermann är Lisbeth Salanders halvbror Ronald Niedermann.
   
  

Läser ny bok

Det känns som ett stort tomrum när jag avslutat en bra bok.
Jag låter blicken svepa över bohyllorna hemma. Vad känner jag för nu efter att ha läst ut den fantastiska boken "Vilda Svanar" av Jung Chang. Ska läsa ut Barack Obamas "Att våga hoppas". Den är mer lättläst än "Vilda Svanar".
    På ett ställe i "Att våga hoppas"citerar han Franklin D. Roosevelt. "Hungriga, arbetslösa människor ger diktaturen dess livsluft". (Att våga hoppas, Barack Obama s. 167). Tänker på hur viktigt det är med arbete och hur viktigt det är att de här ungdomarna som kastar sten i en del förorter får jobb så de känner sig delaktiga i samhället. 

-Läs Jan Guillous senaste, föreslår Kristina.
Jag brukar fråga henne om hon har något förslag, men sedan väljer jag någon annan ändå... Någon gång ska jag läsa "Skogsliv i Walden" av Henry David Thoreau. Jag har den hemma men bara halva är sprättad. Bladen sitter ihop som de gjorde förr.

   Vid nattygsbordet har jag "Dumskallarnas sammansvärjning" av John Kennedy Toole. Det är en humoristisk bok som är uppmuntrande. När jag läst ut de här blir det nog John Fowls debutroman "The Collector", den borde jag läst för längesedan.
siesta
Siesta på Skopelos 2009


Och allt var oförändrat

Var på Sahlgrenska sjukhuset igår och besökte min läkare.

-Så går du framåt och blundar... bra... och så går du framåt på tå... bra... och sågår du bakåt på tå... Sedan blundar du och går framåt på hälarna... bra... sedan går du bakåt på hälarna och blundar... bra
-Så här menar du, sa jag.
-Ja och så blundar du och för vänster pekfinger mot näsan... bra... och sedan höger pekfinger...bra...
På det här viset får jag hålla på och öva medan doktorn ser på.

-Kan du ligga på rygg på britsen och dra vänsterbenet från knät och ner till foten... bra... och så höger benet... bra...
Sedan nuddar doktorn med nålar på höger och vänster ben och frågar om jag känner något?
-Jag anser att din MS är oförändrat sedan då du först var här 2002. Att det är så bra beror på träningen och medicineringen, sa doktorn.

Jag kände mig så tillfreds med tillvaron att jag åkte till Ica och firade med att köpa en Risifrutti. 

klas
Här står jag under några druvklasar på ett kafé på Skopelos 2009.