Ny blogg och ny bok.

Jag hör att det är många som inte hittar till min nya blogg. Vill bara ha lite omväxling ett tag, jag har hållt på så länge med blogg.se att jag provar wordpress ett tag i stället . och här 'är adressen till min nya blogg som liknar den jag hållt på med här.

Har precis läst färdigt "Hemsöborna" och "Skärkarlsliv" av August Strindberg och de var underhållande. En väldig ordrikedom. Nu läser jag "Medmänniskor" av Stefan Einhorn. En gripande och lärorik bok.
"En enda handling kan göra hela skillnaden i en människas liv. En enda medmänsklig gärning kan betyda allt. En så stor makt över en annan människas liv kan vi ha. Ibland återgäldas en medmänsklig gärning på ett direkt sätt, ibland inte. Goda gärningar har en tendens att gagna den som utför dem, men exakt hur och när - det vet vi ofta inte." (Stefan Einhorn "Medmänniskor" s. 30) Det är sannt att en del ord eller meningar glömmer jag aldrig. Men i grundskolan var det nog ingen lärare som sa något vänligt eller bra.

Jag som Cybergothe på Nordiska museet
Besök på Nordiska Museet juli 2010

snorkling
Min underbara fru klagade på att hon inte hittade några uppdateringar i min blogg längre. Här snorklar Kristina på Phi-Phi Island i Thailand.

Intervju med en främlingslegionär

I förrådet hittade jag en gammal tidskrift som jag var med och gjorde på Journalistlinjen i Stockholm 1988. Jag tog och scannade intervjun med främlingslegionären Harry Forsberg. Artikeln fick bra omdöme när det begav sig, men jag ser artikeln igen att jag kanske var för imponerad av hans liv. Kanske de bara ville vara snälla mot en nervös person som jag? Kunde kanske skrivit bättre, gjort något bättre av intervjun? Ser att jag får med lite av en klasskamrats, Maries, artikel om gym.


Herrljunga loppmarknad

Efter frukosten och gymmet tog vi bilen till Herrljunga Loppmarknad som vi brukar göra på våren.

herrljunga loppmarknad och folkets park
Entrén till Herrljunga loppmarknad.

Allt möjligt krimskrams var till salu: tallrikar, skedar, walkie talkies, kassettbandspelare, mobiltelefoner, dukar, skivor och så vidare. Det såldes inte så många LP-skivor som det brukar vara. På ett ställe hade en man i raggarfrisyr skivor av Elvis Presley, Del Shannon, Little Richard med mera. I år köpte jag ingen skiva den här gången.
soppskedar
När vi kommit in till marknaden hittade Kristina en soppsked som hon tyckte vi bara måste ha.Här är den stora danshallen i Herrljunga folkets park. Idag var det loppmarknad och dansgolvet hade förvandlats till ett gytter av bord med tingest på.

marknadshall
Här är den stora danshallen i Herrljunga folkets park. Idag var det loppmarknad och dansgolvet hade förvandlats till ett gytter av bord med tingest på.

marknadshall
Jag fick tag på tidskriften Punch för tjugo kronor från 1928.

ur punch
Reklam för rökning i tidskriften Punch 1928


Askmolnet och Flyg

Stod och väntade på tvåans spårvagn och då träffade jag han jag kallar "Rekryteraren".
-Fascinerande med det här stora askmolnet som sätter stopp för all flygtrafik, sa jag efter att ha läst metro.
-Jag tycker inte det är så roligt, jag satt fast i Stockholm i två dagar. Det var ett helt tomt Arlanda, det har jag aldrig sett. Tillslut kom jag med ett plan, vi var bara sex på planet, sa han.
-Nu står de i Metro att askmolnet komer tillbaka, sa jag.
-Men de sa ju att det skulle öppna flygplatser, jag ska till Stockholm i övermorgon igen, sa rekryteraren.
-Jag läste i GP att det var några som fastnat i Agadir och sedan vägrade ta buss hem... jag tycker det skulle vara roligt att åka buss från Agadir till Sverige.
-Ha-ha-ha-, nä jag hörde om någon som bilade från Österrike till Sverige och han blev ganska trött.
-Ja, kanske det, måste väl förbi Casablanca och sedan Ceuta och upp genom Spanien, sa jag

Träning är bra

Det var frost på marken när jag cyklade till stationen.

Hade möte med avdelningen på morgonen. Talade om övergång till RFID och Dewey klassifikationssystem. A i SAB klassifikationssystem blir 000 Dewey, men det asäger ju inte så mycket mer än att klassningen av boken blir annorlunda.

-Jag älskar Excel, jag har massvis med Exceldokument. Jag använde Excel när jag skannade foton, sa min kollega på periodika.

På tåget läste jag några sidor i "Hemsöborna". Strindberg har en härlig rytm i språket.

Jag nästan tvingade mig till träningen när jag kom till Alingsås. Jag var lite less på träning.

-Gosse, du vet ju att du mår bra efter träningen. tänk positivt. Hur skulle du se ut om du inte tränade? Som en sparris.

När jag kom hem låg filmen Coco Chanel & Igor Stravinskij i posten. Har sett ett utdrag ur film. Jag har sbvårt att publiken kunde bli så upprörd över Stravinskijs ballett Våroffer. Det var ju en skandal utan dess like när den hade premiär i Paris.

Rysk schlager

Gjorde en insats för forskningen om MS och begav mig till Sahlgrenska sjukhuset. Irrade tunt lite och skickades fel, men tillslut kunde jag få ta mitt blodprov. Jag var på jobbet redan tjugo i nio. Sedan flöt dagen på. När jag cyklade från gymmet trodde jag det regnade, men så såg jag att måsarna släppte sig på mig.


Ryske sångaren Euard Khil sjunger in våren.

båtfärd
Pappa Lars, farmors syster Britta och jag åker eka vid Koster.

Bloggade lite i en gamal blogg om klassisk musik, men numer lite av varje, i Wordpress.


Rullade bokvagnar hela dagen

Hämtade böcker i B-huset på förmiddagen. Det var så många avfotograferade Ipac-beställningar och handskrivna beställningar att jag inte hann ställa upp så många böcker. Det var massor av handskrivna beställningar av böcker av någon som hette Johan Bergman som tydligen rest mycket på 1800-talet. Dessutom var det högvis med fjärrlån. Fick ett fjärrlån som var en fransk bok som fanns långt borta i det ödsliga rummet som kallas Hum.Fack. När jag först kom dit fungerade inte autodetektorn så det var kolsvart i kulverten.

På eftermiddagen var det två fulla vagnar med böcker att ställa upp i både A och B-huset. Turbo-Reine hade varit hos tandläkaren på morgonen så han hade inte hunnit ställa upp. Tack och lov grep Fredrik in och hjälpte till att placera upp kursböcker. Osökt kom jag att tänka på ett avsnitt ur Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll", så här skriver han:

"Efter att ha arbetat som chef i några decennier har jag bland annat lärt mig att medarbetare kan delas in i tre grupper. När medlemmar i den första gruppen får ett uppdrag utför de inte det till full belåtenhet. Den gruppen är liten. Det finns en stor grupp som slutför den uppgift de har fått på ett helt adekvat sätt och ofta riktigt bra. Och så finns det en liten grupp som när de får ett uppdrag gör det bra, och sedan gör de några procent till. Den gruppen har slagit in på en väg mot framgång." (Stefan Einhorn, "Konsten att vara snäll" s. 187)
   Men alla mina arbetskamrater är hjälpsamma.

När det bara var en timme kvar och jag hade två vagnar att ställa upp kom Fredrik förbi.
-Jag pratade med Turbo-Reine nyss, och han sa att jag kunde ställa upp så mycket jag mäktade och sedan kunde jag lämna resten åt honom i morgon.
-Ja i morgon släpper vi lös Turbo-Reine.

På tåget läser jag "Hemsöborna" av August Strindberg. Den är så rolig att jag satt och småskrattade på tåget när han beskrev pastor Nordström.

   På vägen till jobbet ser jag scillan blomma, ett härligt vårtecken.

scilla(foto Lars Petersson)
Min pappa fotograferade scillan för drygt tio år sedan. Jag har för mig hans digitalkamera hade 1,9 pixlar.

pappa Lars
Lars Petersson fotograferar vid badet vid Sävelången tror jag.


Var inte så negativ

Tåget var i tid idag. En trevlig konduktör som luktade cigarrettrök. Men tågvagnen var så full att en del fick stå. En tjej låste in sig på toaletten. Hann precis med tvåans spårvagn.

  På eftermiddagen höll jag på med att redigera dagens skörd av tidskrifter. Redigeringen jag gjort förra veckan blev lite fel, men nu ska jag inte vara negativ. Jag hade kommit åt entertangenten så det uppdaterades flera titlar som inte kommit ännu.

På gymmet efter jobbet var det ett friskt entimmarspass. Hälsade på Sigge och Löken, deik gick när jag kom. Lade på lite extra vikter i smithmaskinen. När jag var färdig efter en timme gick de ifrån omklädningsrummet. Nu ska jag se lite på Min Onkel av Jaques Tati.

-Gosse, nu har du suttit alldeles för länge vid datorn! Och var inte så negativ, nu måste du gå och lägga dig. Och glöm inte att tänka positivt.
 


Äppelpaj med vaniljsås

Frost på marken när jag steg upp klockan fem. Som vanligt sov jag dåligt natten mellan söndag och måndag. Det var växelfel så tåget stod still i Norsesund i en kvart. Såg min syster på perrongen, men en ilsken liten konduktör körde ut alla som steg på.

På jobbet registrerade jag en hög med nya tidskrifter. "L´Nouvel express" tror jag en hette. Sedan fortsatte jag att foga samman de utländska i databasen. Jag registrerar bara de utländska, det är lika bra att inte ta itu med de svenska för det kanske skulle bli fel.
  Lunch hade jag hittat en gammal Dafgård lax i frysen och tagit med mig. Jag fick den inte riktigt genomkokt i micron och det kändes inte bra utan den var ganska seg och kall. Ännu har jag inte fått ont i magen. Det var det att jag skulle ut och äta med Gösta efter jobbet. Jag väntade en stund utanför Aveny Gallerian och tittade på folk och konstinstallationer. Ett inglasat rum där det stod en man i 30-årsåldern.
-Fan, de har ju inga askkoppar härinne, sa den något överförfriskade mannen när han kom ut från glaslådan.

Middag åt vi på
Evas Paleys. Jag åt kycklingpasta och gösta en äppelkaka med vaniljsås.
När jag stod i kön för att köpa äppelkaka med vaniljsås stod en ung man framför mig.
-Jag vill ha citronte, sa han och sträckte fram ett visakort.
Damen i kassan drog kortet i kassan.
-Du har inga pengar på kortet, sa hon då och lämnade tillbaka det.
Undrar om det var ett stulet kort som killen försökt använda?

-Om du beställer efterrätt så går jag ut och röker, sa Gösta.
-Ja du kan gå ut och ta lite frisk luft.

På tåget hem satt jag och läste lite ur "Hemsöborna" av August Strindberg. Jag lyssnade också på några fnittriga tjejer:
-Han älskar Subway, han åker in till stan och köper en Subway och sedan tar han en taxi hem, sa en rödhårig ung dam.
-Det blir dyra mackor, 500 kronor för en smörgås, sa en av hennes vänner.

Everybody´s in show biz

En solig men kylig dag. Sitter ute och skriver och fryser om näsan. Var ute i förrådet och hittade den gamla Kinksskivan "Everybody is in show biz" från 1972. 
  Jag tror "Everybody is in show biz" inte fick så bra kritik, men jag tycker dubbelskivan är helt okej. Ena skivan var live och den andra studio. Jag tycker aldrig Kinks gjorde något dåligt egentligen.

"Varför skulle vi ha så förskräckligt brått med att lyckas, och varför kasta oss in i sådana förtvivlade företag? Om en person inte håller samma takt som följeslagarna, beror det kanske på att han lyssnar på en annan trumma. Låt honom gå efter den musik han urskiljer, om den är än så långsam eller långt borta. Det är av ingen vikt, om vi mogna så fort som ett äppleträd eller som en ek. Skall jag hoppa över våren för att nå sommaren? Om den tingens ordning, för vilken vi danats, ännu icke är inne, vilket värde skulle då någon verklighet vilkensomhelst ha, som vi försökte sätta i stället? Vi vilja icke lida skeppsbrott på meningslösa realiteter." (Henry David Thoreau - Skogsliv vid Walden (1957), s. 415)

"Hur vardagligt än ditt liv är, möt det och lev det; spring inte undan för det och kasta inte öknamn efter det! Det är inte så dåligt som du själv. Det förefaller fattigast när du är som rikast. Den, som letar efter fel, skall finna något att anmärka på till och med i paradiset. Även i ett fattighus kan du kanske uppleva några angenäma, eggande och storslagna stunder. Solnedgången reflekteras mot fönstren på fattighuset lika väl som mot den rikes rutor; framför båda dörrarna smälter snön samtidigt om våren." (Henry David Thoreau - Skogsliv vid Walden (1957), s. 418)

torne träsk
Kristina fotograferar mig vid Torne Träsk 1999


Kinks - Celluoid Heroes

Barndomskamraten som hörde av sig

En kall aprildag, det känns som det skulle kunna börja snöa när som helst. Var på gymmet på morgonen. Det var ganska lugnt och några jag hälsade på. Sigge och Löken var där, men de var så upptagna med att prata med varandra så de såg inga andra.
-Han har flyttat till Göteborg, han bor i något sorts jävla kollektiv, snappade jag upp att Löken sa om någon? Sin son?
-Han skulle till Borås, men sedan har jag fan inte hört något ifrån honom, hörde jag Sigge säga när jag gick förbi.
De gick när jag gick också. Sigge hade bara cyklat och Löken bara pratat.

EfTer gymmet tog Kristina och jag bilen till Statoil för att tvätta av bilen efter vinterns gyttjebad som bilen gått igenom. Men eftersom det var sex bilar före till biltvätten så jag struntade i tvätten och bilen fick den fortsätta vara nergeggad brun lera. Vi stannade inte heller till vid Blomsterlandet som Kristina tänkt. Hon tyckte det var på tok för kallt att plantera blommor. I stället för att köpa blommor cyklade vi till Korpens Lustgård i centrum och såg på konst. Det var inte särskilt vacker konst. Jag hade kunnat måla de där stadsmiljöerna själv.

På morgonen såg jag att jag fått mail från min ungdomskamrat Anders. Det var decennier sedan jag hörde något ifrån honom. Vi ska ju ha klassfest i maj, det var 30 år sedan vi slutade grundskolan.

klas 1977
Jag bidar min tid i Falköping 1977.

Ställde upp 40-tal

På förmiddagen bytte jag tidskrifter i tidskriftsrummet. Sedan ägnade jag trekvart åt att ändra i lokala databasen så att det syns att förra årets tridskrifter är sammanbakade med de övriga äldre. 
   
Idag var det ganska lugnt i B-huset bland gammal litteratur. Ställde upp tidskriften 40-tal från 1946 och 1947. Det var i första numret 1946 som Karl Vennberg skrev den berömda ledaren "Den moderna pessimismen och dess vedersakare". I de här första numren av 40-tal det av författare som sedan skulle bli berömda. 1947 skriver Lars Ahlin en kommentar till "Den moderna pessimismen och dess vedersakare". En tidskriftserie som kom innan 40-tal hette "Utsikt" och även i den skrev många författare som senare skulle bli kända. Mörka texter eftersom de texterna skrevs under andra Världskriget.

Hemma hade jag två kassar skräp att slänga i återvinningen. Funderade på om jag skulle ta med dem eller inte? Men så tänker jag att det känns bra när jag slängt skräpet, då slipper jag göra det i morgon. När kastat de gamla förpackningarna kan jag gå in till Ica och köpa det som jag glömde köpa i veckan.

Bläddrade i New Statesman

Fick ett brev från min fru Kristina. Där hade hon sett arbetslöshetsstatistik och det visade sig att Sverige var mycket sämre än Danmark och Norge att få fram jobb. I Sverige 9,3 % arbetslösa februari 2010. Vilken skam, något måste göras.

På förmiddagen sorterade jag tidskrifter. Jag bläddrade lite i tidskriften New Statesman. Det var ett specialnummer med de 50 bästa politiska bilderna. Alla var oerhört starka att se på. Några bilder av fotografen Kevin Carter var speciellt gripande när han tagit bilder från Sudan. Och Yevgeny Khaldei bilder från andra världskriget.


Handling och gyttjebad

Drömde på däck och tidskrifter på natten. Klockan kvart i sju på morgonen stod jag med bilen utanför Däckarna vid Börjessons bil. Några minuter i sju började de skruva av och på däcken. Undrar hur det är att arbeta med däck varje dag och inandas gummi? Jag får lite vårkänsla när däcken byts från vinterdäck till sommardäck. En stark man som jag kände igen från gymmet kom in och tittade på lastbilsdäck. Han är en av dem som lyfter mest i bänkpress på gymmet. Han verkar ju lyfta däck och då blir du muskulös antar jag.

På perrongen träffade jag min pendlarkompis Berit och det var längesedan. Tiden bara rinner på och åren går. Årstiderna är sig ganska lika. Skönt att den här förfärliga vintern är över. Våren är en knoppningstid och naturen vaknar till liv.

Åt lunch på kinarestaurangen Mandarin. Maten är inget speciellt, men den liggetr nära jobbet. Bara sex gubbar satt där och åt. Uppmuntrande med den glade servitören som balanserade brickan på pekfingret. Tevligt när hon jag kallar "Porslinsansiktet" kom och hälsade vänligt. Uppmuntrande när jag hörde någon i hissen hosta och harkla sig och en doft av Axe deodorant. Då förstod jag att Hans var i hissen. Han var 24 år när han började arbeta på det här biblioteket, det var 32 år sedan han började.
-Du arbetar i gamla samlingarna hela dagen ser jag, sa jag.
-Det är straffkommendering.
-Det tror jag inte det behövs en rutinerad person de här dagarna när det varit så många beställningar och många böcker att styälla upp.

Efter jobbet gick jag till den danske frisören som jag anlitat de senaste åren. Det är avkopplande att prata om semester och arbete med honom.

   När jag kom till Alingsås lade jag märket till att bilen var förfärligt smutsig. En gegga av grus och sand över lacken som om den genomgått ett gyttjebad. Den stod bredvid en vacker, nytvättad, blå Toyota Urban Cruizer.

 

 

 


Tidskriftsregistrering

Det fattades en vagn på tåget så det var proppfullt med pendlare, folk stod i vagnen. Jag tycker egentligen inte jag ska ha dåligt samvete för att jag efter flera års pendlande utarbetat en strategi: 1. Ser efter om det finns tillräckligt många vagnar så alla får plats? 2. Spanar in vilken kö in till en vagn som är kortast? 3.När jag är på tåget ser jag om det kommer mycket folk från något annan håll? 4. Om det gör det sätter jag mig på första bästa plats utan att ödsla tid på att välja en speciellt bra plats? Sedan om en del får stå så tänker jag att jag har faktiskt har jobbat på att hitta en plats?
   Undrar just hur det ska gå med tågpendlingen när de börjar med trängselavgifter för bilar?

På jobbet hämtade jag beställningar från plan ett till fem. Idag var det över 200 beställningar.

På eftermiddagen höll jag på och registrerade utländska tidskrifter.
När jag registerat klart mätte jag högarna med tidskrifter och rullade vagnen till Kvinnovetenskapliga avdelningen så de kunde gå igenom tidskrifterna och indexera.

På vägen hem upptäckte jag att jag glömt en bok att läsa på tåget. Försökte sova lite eftersom jag inte hade något att läsa. Utanför dörren hemma hade min faster Kerstin ställt en påse med en blomma i. När jag cyklade och handlade såg jag en vigg i Gerdsken och ett Storskrakepar.  

hornborga
Tranor vid Hornborgasjön i söndags.


Romantic Bach

En mulen något ruggig dag. Går på gymmet på morgonen, fast det tar emot att ta sig dit på morgonen. Det var inga jag kände där.
   Hemma tänkte jag läsa lite på böcker jag börjat på men inte läst färdigt. Precis när jag satt mig till ro och lyssnar på The Romantic Bach. hör jag en raspig version "Du gamla du friska" i en version från 1800-talet. Och sedan ringer tele 2 och vill sälja något. Men nu ska jag fortsätta läsa "Hemsöborna".

Innan jag gick ut hörde lite på Godmorgon Sverige och en intervju med skådespelaren
Benny Haag  om alkohol.

kristina kikar på tranor
Kristina och andra fågelskådare kikar på tranor igår.

13200 tranor vid Hormborgasjön

Fler och fler bilar ju närmare Stora Bjurum och Hornborgasjön vi kom och över oss gled tranorna mot sjön. Det är rena rama folkvandringen till Hornborgasjön för att se på tranorna. Några meter efter vid Bjurums kyrka så svängde vi upp på en åker. Så fort vi gått av såg vi skådespelet med de dansande tranorna vid Hornborgasjön. De dansar och sträcker ut sina vingar.

faster kerstin
Min faster Kerstin hade aldrig varit och sett tranorna vid Hornborgasjön förut och hon var fascinerad av alla tranorna som samlats på samma ställe.

Hornborgasjön
Det fanns många andra fåglar också. Fiskjuse, Ringduva, Sångsvan, Kanadagås med mera.

Hornborga
Lite närmare parkeringsplatsen blandades tranor med gäss och svanar.

falbygdens ost
Sedan åkte vi till Falköping och åt lunch vid Falbygdens ost. Det var svårt att få sittplats som det alltid är när det är trantider.
klingers
Sedan ville jag åka runt lite i Falköping. På Klingers trävaru gjorde jag praktik för drygt 35 år sedan. Undrar hur livet sett ut om jag tackat ja till erbjudandet att få stanna där och jobba?

fälts antikvariat
Sedan ville jag naturligtvis hur det såg ut där Fälts Antikvariat i Falköping hade legat. Det var här jag började mitt skivsamlande, jag köpte mängder av singlar för en krona styck. James Taylor , Led Zeppelin, Thin Lizzy, Focus, Blue Cheer, High Broom, Humble Pie med flera. Nu finns inte Fälts antikvariat kvar längre utan det har blivit en pizzeria.

singlar
Några singlar jag köpte på Fälts Antikvariat i Falköping för en krona. Trots att det var ungefär 35 år sedan lever Fälts Antikvariat i mitt minne.

Påsklunch i solen

Tog bilen till min syster igår. På vägen hämtade vi upp min faster Kerstin. Som så ofta i min familj blev det politikprat. Det visade sig att den enda av oss som suttit i kommunfullmäktige var gamla faster Kerstin.
-Men vad säger du om de säger emot och vill diskutera? frågade jag.
-De sitter tysta allihopa, de får inte avbryta när jag talar. De får begära ordet efteråt, men det gjorde aldrig någon, sa faster Kerstin.
   Kristina har varit aktiv medlem i centerkvinnorna, men hon satt aldrig i kommunfullmäktige.
   Jag då? Jag har inte varit aktiv i något parti.

påskmiddag
Faster Kerstin i de röda solglasögonen satt ett tag i Kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

snapsen
Min syster och svågers påsklunch.

Vår familj har en tradition att gömma påskägg och sedan gå och leta efter dem. Här har faster Kerstin hittat en påse åt sig. Påskharen hade emellertid inte så många ägg, i år hade haren en flaska vin och en liten flaska Whisky. Men det är inte så många barn längre som letar ägg. Den yngste är 22 och den äldste är 84 år.


 


Påskträning

Det var segt att släppa datorn och ge sig iväg till gymmet på morgonen. Det var ovanligt många som tränade för att ha varit en lördag. Två bröder som pressar ruskigt mycket i benpress, men som jag aldrig pratat med, en stor och pratsam iranier var där, en före detta granne som var ovanligt pratsam. Han hade trillat omkull på cykeln på en grusig backe så han kunde inte röra handen. Han reser mer som pensionär.

Sigge och Löken var också där. De är nästan alltid där och hälsar på nästan alla. Ett gäng snygga tjejer hälsade glatt på dem.
-Ska du hem och äta påskägg nu? frågade Sigge.
-Jag ska till min syster så det blir nog en del, sa jag.
-Chokladägg är gott, det är svårt att sluta, sa Löken, chips är det också svårt att sluta äta.
-Något som är gott det är chips blandat med popcorn, sa Sigge.
Sedan började vi prata om deklarationen.
-Det är enkelt att e-deklarera? sa jag.
-Ja det är enkelt, sa Löken, allt är redan inskrivet.
-Det är första gången jag gör det, sa jag.
-Jag har gjort det i flera år, sa Löken.
-Jag har aldrig gjort det, sa Sigge.
Penseer på Blomsterlandet

Tog bilen till Blomsterlandet idag. Det brukar vi alltid göra på våren. Penseer tycker jag är vackra så det köpte vi tre stycken och fyra buntar påskliljor. 

 På Ica såg jag en ung pendlare. jag känner honom inte, men bara det att jag känner igen honom gör att det känns tryggare. Det är tryggt alltså, men snarare en känsla av samhörighet. Pendlaren har ljus hockeyfrilla, kommer alltid i sista stund och brukar ta fram en liten knädator. Jag tror han jobbar på Ericsson.
   Inne på Ica köpte jag ett paket lakritspuckar. Jag lockades av det när jag såg en tjej äta det vid stationen igår. Det finns säkert en orsak till att personalen kör runt med varor på trallar mitt i rusningstid. Jag tror det inger en viss trygghetskänsla att se folk som de känner igen. Visst har de tänkt på det så gästerna inte börjar bråka om till exempel vem som ska ta den bästa grapen först. Den vita var från Israel och blodgrapen från USA. Jag beundrar personalen i kassorna som i två timmar får hålla på att räkna varor. Det tar liksom aldrig slut med olika varor. Men de måste vara vana vid kassaapparater? Jag höll ju på med det på Campus Linnée och jag var inte speciellt bra på det. Men jag hade nog lärt mig om jag hållit på med det ett tag? Men nu ska jag i alla fall inte ha negativa tankar, det kan bli en självuppfyllande profetia. Försöka tänka positivt. Fröken Hassel lärde mig alfabetet 1967 och det är jag åtminstonen tacksam för, trots att kemin mellan oss inte stämde så bra. Nu ska jag läsa en bok av Simenon.

phi phi island
Tänk positivt! Här stiger jag upp efter att ha snorklat blan fiskar på Phi Phi island för några veckor sedan.

Tillbaka till naturen

Första gången jag hörde om "Skogsliv vid Walden" av Henry David Thoreau måste ha varit när jag läste litteraturvetenskap i Linköping. Jag har för mig att min lärare inte var så entusiastisk, det handlade ju bara om en man som begav sig ut i skogen för att leva av vad naturen har att erbjuda. Jag ser det som att den blivit mer aktuell i dessa tider då folk ska leva miljövänligt.
   Henry David Thoreau (1817-1962) tillhörde en grupp som hette Concordgruppen som skrev skrev romantiskt om naturen. 
  Jag tycker om när han både beskriver hur han lever av naturen, samtidigt som han beundrar den. Thoreau är en bra iakttagare och det är underhållande att läsa. Ljuden från fåglarna, vid ett tillfälle borrar han hål i isen på en sjö och genom hålet tittar han på fiskarna. Ibland får han besök av människor också. Han har med sig böcker och läser, böcker är viktigt för honom ute i skogen.

skogsliv
Jag hittade boken i min farfars bokhylla. Det var den tredje upplagan och den var osprättad. Han hade väl aldrig läst den då?

 


Det roligaste aprilskämtet

Det roligaste första aprilskämtet jag varit med om var när jag gick i gymnasiet. Fick ett brev på fint ark som var stämplat Skara kommun och där det stod att de "tyvärr inte kunde leverera de 500 nyvärpta hönsäggen som jag beställt, utan bara i en första leverans med 200". De övriga 300 skulle levereras senare. Jag kunde betala 500 kronor för äggen. Senare upptäckte jag att det gick till Radiohjälpen... Jag blev onekligen mycket orolig, vad skulle jag göra med alla äggen? Hur skulle jag kunna avbeställa äggtransporten? Men tillslut sade min pappa att du knappast kunde köpa ägg från Skara Kommun. 

Samma första april fick grannen Evert ett brev från Skara kommun. Han skulle byta skola från Falköping till Skara för de hade upptäckt att det var närmare till Skara från Broddetorp. Men han skulle bli tvungen att ta en buss som gick fem på morgonen i stället för sex. Han ringde runt till både bussförare och skola. Numer är Evert storbonde, så han har nog inte tagit skada av det.

kim
Min kompis Kim på vår garageinfart på Aspängsvägen i Falköping kanske året är 1977.

  På jobbet försökte jag lura Hans, men han tyckte inte en s det var roligt. Jag sa att systembolaget på Avenyn skulle läggas ner så ölen kostade fem kronor styck.

På vägen hem stannade jag till vid systembolaget avenyn och köpte en Samuel Adams öl. Första gången jag drack den var i Washington. Det är en av få öl jag tycker är god.
samuel adams
Tur att planet åkte
till Washington i stället
för New York den
där gången för tre år
sedan, annars hade jag
kommit på tanken att
köpa Samuel Adams öl.