Rogivande musik

Lyssnar på när Glenn Gould spelar Bachs Golbervariationer, mycket rogivande musik. Det är en mulen höstdag så jag sitter inne och läser Michael Conellys "I lagens limbo" och lyssnar på smäktande musik. Läste också om Svennis i the Guardian. Hans Manchester City vann över Newcastle igår.

Fritid | | Kommentera |

Bokmässan dagen efter

Det är mycket att smälta efter bokmässan. Linnéföreläsaren professor Lars Arvidsson föreläste om att Linné upptäckte att blommor hade en ståndare och kunde ha flera pestiller och även hybrider. Sålunda faller resonemanget om att en Gud kan ha skapat en människa.

Foto Lars Petersson

Björn Ranelid hade läst Koranen två gånger och ingenstans i Koranen stod något om kärlek. Sedan berättade han om Muhammed och sade två gånger "Min far var en större profet än Muhammed". Sedan fortsatte han att häckla George w. Bush som inte vågar se personerna han krigar mot i ögonen. Ranelid är en skicklig talare som det är svårt att låta bli att lyssna på.
Böcker | | Kommentera |

Lördag på Bok och biblioteksmässan

Upp halv sju. Regnet öser ner. Gör frukost och tar bilen till stationen. Tar ett sprängfyllt tåg klockan 8.25. Är framme 8.57 och kastar oss på spårvagn nummer fyra. Frågar föraren om vagnen går till Korsvägen hon säger att den inte gör det. Alla passagerarna lämnar vagnen och går på vagn nummer 13 i stället.

Kristina hade en lista på föreläsningar vi skulle besöka. Professor Lars Arvidsson som talade om Linnés ststematisering av växter var riktigt underhållande. Linné systematiserade 8000 växter och 3000 djur. Blomman Rudbeckia döpte Linné efter sin lärare.
   Efter föreläsningen om Carl von Linné så gick vi och lyssnade på Torgny Lindgren som berättade om sin nya bok "Norrländsk akvavit". Han pratade mycket om "Norrländsk akvavit" brännvin och whisky och att det har tagit tio år att skriva den. Jag köpte en bok och fick den signerad.


Efter Lindgren plöjde vi fram till Amus Oz, en israelisk författare som bland annat har skrivit om fanatism. Det var fullt som en svärm de kajor av folk som lyssnade på Oz. Bland annat berättade han hur viktigt det är att läsa författare från andra kulturer för att förstå folk. Han sade också att hans favoritförfattare som ung var Dostojevskij, när han var i trettioårsåldern var det Leo Tolstoj och när han kommit in i 60-årsåldern var det Tjechov.


Sista föreläsningen vi lyssnade på var Björn Ranelied. Jag tycker han är en fantastisk föreläsare. Det handlade mycket om George w. Bush som aldrig sett de som militärerna mördar i ögonen. Han önskade att USA skulle få någon som Desmund Tutu eller Nelson Mandela som president.


Vi var här mellan 9.00 och 16.00. Vid halv fyra hörde en jag en farbror som sa till sin fru "ut, ut bara ut" (det var inte jag, jag skulle aldrig sagt så även om det var nästan olidligt fullt med folk).

Böcker | | Kommentera |
Upp