Rogivande musik

Lyssnar på när Glenn Gould spelar Bachs Golbervariationer, mycket rogivande musik. Det är en mulen höstdag så jag sitter inne och läser Michael Conellys "I lagens limbo" och lyssnar på smäktande musik. Läste också om Svennis i the Guardian. Hans Manchester City vann över Newcastle igår.


Bokmässan dagen efter

Det är mycket att smälta efter bokmässan. Linnéföreläsaren professor Lars Arvidsson föreläste om att Linné upptäckte att blommor hade en ståndare och kunde ha flera pestiller och även hybrider. Sålunda faller resonemanget om att en Gud kan ha skapat en människa.

Foto Lars Petersson

Björn Ranelid hade läst Koranen två gånger och ingenstans i Koranen stod något om kärlek. Sedan berättade han om Muhammed och sade två gånger "Min far var en större profet än Muhammed". Sedan fortsatte han att häckla George w. Bush som inte vågar se personerna han krigar mot i ögonen. Ranelid är en skicklig talare som det är svårt att låta bli att lyssna på.

Lördag på Bok och biblioteksmässan

Upp halv sju. Regnet öser ner. Gör frukost och tar bilen till stationen. Tar ett sprängfyllt tåg klockan 8.25. Är framme 8.57 och kastar oss på spårvagn nummer fyra. Frågar föraren om vagnen går till Korsvägen hon säger att den inte gör det. Alla passagerarna lämnar vagnen och går på vagn nummer 13 i stället.

Kristina hade en lista på föreläsningar vi skulle besöka. Professor Lars Arvidsson som talade om Linnés ststematisering av växter var riktigt underhållande. Linné systematiserade 8000 växter och 3000 djur. Blomman Rudbeckia döpte Linné efter sin lärare.
   Efter föreläsningen om Carl von Linné så gick vi och lyssnade på Torgny Lindgren som berättade om sin nya bok "Norrländsk akvavit". Han pratade mycket om "Norrländsk akvavit" brännvin och whisky och att det har tagit tio år att skriva den. Jag köpte en bok och fick den signerad.


Efter Lindgren plöjde vi fram till Amus Oz, en israelisk författare som bland annat har skrivit om fanatism. Det var fullt som en svärm de kajor av folk som lyssnade på Oz. Bland annat berättade han hur viktigt det är att läsa författare från andra kulturer för att förstå folk. Han sade också att hans favoritförfattare som ung var Dostojevskij, när han var i trettioårsåldern var det Leo Tolstoj och när han kommit in i 60-årsåldern var det Tjechov.


Sista föreläsningen vi lyssnade på var Björn Ranelied. Jag tycker han är en fantastisk föreläsare. Det handlade mycket om George w. Bush som aldrig sett de som militärerna mördar i ögonen. Han önskade att USA skulle få någon som Desmund Tutu eller Nelson Mandela som president.


Vi var här mellan 9.00 och 16.00. Vid halv fyra hörde en jag en farbror som sa till sin fru "ut, ut bara ut" (det var inte jag, jag skulle aldrig sagt så även om det var nästan olidligt fullt med folk).


Rapport från Bok och biblioteksmässan

En molnfri höstdag och det doftar friskt från löv och buskar. Jag åkte först till jobbet och ställde väskan och startade datorer. På vägen till mässan cyklade en flicka med en strävhårig tax i farlig fart. Taxen lubbade på allt vad den orkade. Det blev emellertid stopp när kopplet trasslade in sig i en mötande cykel.


Började med att tala in en liten ljudbok på CD. Han i saluståndet var sympatisk, så efter att ha läst in boken fick jag med mig en barnbok på CD.


Maryse Condé frågades ut  vid nio och trettiotiden. Hon blandade franska och engelska så det var svårt att hänga med. Författaren hade emellertid hade sådan stark karisma att det inte gick att låta bli att sitta kvar och försöka höra vad hon sade.


Jan Danielsson var där och presenterade sin nya bok. Hade lust att gå fram och klappa honom på axeln och säga "att det får vara nog nu med mobbning", men han försvann snabbt med någon journalist.


I montern "Kulturchock" stod Ulf. Vi gick på Kulturvetarlinjen för många herrans år sedan. Vi träffas då och då på konserter.

-Enda gången jag varit på Hultsfred var när jag såg Nick Cave där... Det var en upplevelse. Fast jag tycker han var bättre när han sjöng med the Birthday Party.

-Har du sett the Birthday party i verkligheten?

-Nej tyvärr har jag inte det bara i You Tube där de sjunger Nick the Stripper. Då levde Tracy Pew fortfarande.
-Ska du gå och se Laurie Anderson, frågar Ulf.
-Nja, det är i och för sig stort, sa jag.
Det var uppmuntrande att få en pratstund med en gammal kulturvetarkompis.

   För övrigt irrade jag mest runt förvirrad som en mink i en rund bur.

Träffade Anna-Maria och Inger och det var trevligt.


Gick snabbt ifrån det stora saluståndet där Adlibris befann sig. Såg bara att de hade deckare där.

Vid Albert Bonniers förlag köpte jag Amos Oz  En berättelse om kärlek och mörker och vid Nya Doxas monter köpte jag Stalins sista brott av Jonathan Brent och Vladimir Naumov


Ett övergripande utlåtande var att mässan var stirrig och trång. Det var sönt att komma ut i friska luften.


Blir alldeles torr i munnen av att rabbla för studenterna att uppsatserna inte finns här längre. Till slut läste jag högt ur
Förvaltningslagen., vet inte om det var fel, men jag blev trött till slut.

Bok om Lenin

Jag kan inte låta bli att nämna ett par skrifter jag hittade i magasinet när jag höll på att gallra litteratur idag. Jag länkar också till vad det skrivs om dem idag. "Till 100-årsdagen av Vladimir Ilkitj Lenins födelse" från 1970, bara några slumpvis citat:
"Verkligheten har bevisat riktigheten av Lenins förutsägelse om nya stater skulle bortfalla från det kapitalistiska världssystemet genom socialistiska revolutioner, att proletariatets diktatur skulle förvandlas från en nationell till en internationalistisk kraft-" (s. 30) "Uppbygget av kommunismen betraktade Lenin som en komplex uppgift, där lösandet av de ekonomiska, sociala och politiska problemen är organiskt förbundet med utformandet av en ny människa, med skolning och undervisning av "allsidigt utvecklade och allsidigt utbildade människor" En aktiv roll i detta fostringsarbete tillkommer den kommunistiska ideologin". (s. 51)
Den andra boken heter "Varför Chrusjtjov föll". Ett exempel på något som står i den boken från 1964 är:
"Under förevändning att 'bekämpa personkulten' och med användande av grövsta tänkbara språk, okvädade han Stalin, Sovjetunionens kommunistiska partis och Sovjetfolkets ledare".(s. 5)
  Intressant läsning om
Chrusjtjov , Lenin och Stalin.
 

Gallrad

Nu har juntan angripit Buddhistmunkarna i Burma. Jag anade att de inte skulle tåla att munkarna demonstrerade mot militärdiktaturen. Det kändes otäckt likt det som hände på Himelska fridens torg 1989.

På jobbet är det ganska dystert nu, det är inte så upplyftande att rasera det som vi en gång byggt upp. Får även olika budskap om vad som skall göras. Bara uppsatsgallring idag. Lyssnade lite på klassisk musik på datorn under tiden. Satt en halvtimme och försökte kopiera en cd som en student hade, men jag lyckades inte. Det är saker som sker som ger mig ett styng av olust. Bäst att bara sitta tyst och gallra.

Trekantigt bord och pelagoner

På gymmet var det ganska bra. Larry Lloyd (namnet är taget) och Kenny Burns (namnet är fingerat) var där och det var roligt. Det är emellertid lite trist med nya typer som är där och stör träningen genom att de vill låna vikter. Roligt att träffa Muhammed III (namnet är påhittat)
-Ja men hej, det var åratal sedan jag såg dig här.
-Jag tränar på morgonen... Jag jobbar natt nu.
-Så du går hit efter jobbet.

Malen i uppsatsen

Det är mörkt när jag vaknar på morgonen. Duggregn när jag cyklade till stationen. Tåget var något sent. Konduktören berättade att de inte hade någon lokförare. Det kom en sent som egentligen skulle slutat. Därför var tåget tio minuter sent till Alingsås men i tid till Göteborg. Lokföraren liknade René i "Hallå hallå hemliga armén".


På morgonen var det bara Hugh Hopper (namnet är påhittat) och jag på jobbet. Vid åttatiden gick jag på en föreläsning om utvecklingssamtal. Tydligen skall vi ha det varje år. Jag kan inte minnas att jag haft det på flera år. Men vad sjutton finns att prata om. Jobba först prata sedan. 

-Vi är en organisation, först kommer lärare och forskare som har hand om kärnverksamheten, sedan personaladministratörer och sedan bibliotekarier, ett styng av vemod stack till i hjärtat. Men så är det väl, det bara är så, vi är sist.

   De talade om olika sorters samtal, utvecklingssamtal, terapeutiska samtal.

 Tidigt fånga in signaler på ohälsa, sa en ung man att du skulle göra.


Åt lunch på grekiska Meze, jag valde den för att de har goda oliver. Fem i tolv blev det proppfullt med kacklande tanter. Efter att ha blivit trampad på tån skyndade jag mig därifrån och ut i regnet. Tillbaka till arbetet där jag fortsatte riva sönder uppsatser.
 
Mellan ett par blad i en gammal sociologiuppsats låg en mal fastklämd. Den hade säkert legat där i decennier.

En student irrar nervöst omkring och tittar sig omkring. Efter en stund kommer han fram till mig.
-Du jag hade fått några fakturor på en bok.
-Ja.
-Jag ville bara kolla... Jag ringde... Jag tror det var dig jag pratade med...
-Ja det är okej, allt är klart... Du behöver inte bry dig om dem... Alla uppsatser ska ju ändå slängas...
Studenten ler lite och irrar ut i regnet igen.

I Alingsås vräkte regnet ner. Det var en rutinerad konduktör som tillhör mina favoriter. Idag hade han emellertid lite bekymmer och han mulnade något. Det var några som hade biljett till ett tidigare tåg som de missat.

Björklöv från alingsåstrakten

Brevet tycker till:
* För övrigt sympatiserar jag med munkarna i Burma.
*Jag tycker Lars Danielsson skall få ett jobb som motsvarar hans kompetens.

Som att kvista stockar

På vägen till jobbet såg jag en av Dirty records grundare. Jag hann inte hälsa, trots att jag såg att han kände igen mig. På Dirty Records köpte jag bland annat Hunters and Collectors the Firemans Curse, Risken Finns, Televisions Little Johnny Jewel med flera.

I stort sett hela dagen sitter jag och river sönder uppsatser. Häftklammrar och jungfruben för sig och alla papper för sig. Det är nästan som jag kvistade granstockar i skogen när jag var ung.

Läser Göstas blogg

Tog en promenad i det vackra höstvädret. Solsken och kopparfärgade löv, blandade med grönt och gult. Träffade en pudel som stod stilla i Gerdskens strandkant och svalkade fötterna i det iskalla vattnet. Under tiden som jag promenerade lyssnade jag på Live at Fillmore East med the Allman Brothers Band.

På morgonen lyssnade jag på "Every Good Boy Deserves a Favour"

Min kompis Gösta har startat en blogg också. Han börjar med att citera sin favoritförfattare Harry Martinsson samt berätta lite om sig själv.


Alice döps

Idag inföll dagen då lilla Alice döptes i Hälleforsnäs kyrka. Vi gick upp tidigt och gav oss iväg tre timmar innan dopet för att den här gången inte missa högtiden. Förstår inte att Ingemar skall ha dop ute i obygden i en kyrka ute på Orust. Vi var i alla fall en halvtimme tidiga den här gången. Tänk att min gamle vän Ingemar till slut blev pappa. Utanför kyrkan samlas en stor skara människor, släkt och vänner. Innanför kyrkporten sitter Alice i sin mammas famn. Men nu får Alice själv berätta om dopet:


Vad är det för konstig stor, hög byggnad jag hamnat i? Och alla dessa främlingar som strömmar in? Och alla vill kela med mig och de ler så fånigt. De som tror att jag inte hör eller förstår någonting? Om de bara visste så mycket jag hör? Nej det är nog bäst att snyfta lite och få se om det väcker någon reaktion.

   Se där kommer mamma in från den stora porten, då gäller det att vara ordentlig. Hon har med sig lite mat också. Sedan bär hon mig genom kyrkan hon stannar till längst in. Alla de vuxna ler och snyftar och glor på mig. Det är faktiskt lite lustigt. Förresten jag får sitta en stund i mammas famn på en bänk långt fram i huset. Under tiden läser en farbror som är klädd i vitt lite ur en bok. De kallar honom förresten för präst. Men sedan börjar det verkliga spektaklet. Mamma bär fram mig till en avsats eller en podie. Där står pappa, lite annat folk som bara ler och farbror i vit mundering. Det festliga är att jag ser rätt ut över alla som sitter bänkade och tittar på mig. Alla ler och fotograferar. Jag kan inte le, jag är så fullständigt trollbunden eller hänryckt av all uppståndelse.

   En vacker kvinna kommer fram till podiet och läser en dikt. Tror de inte jag ser att det är Kristina som läser dikten? Det vill säga kvinnan som är gift med pappas töntige kompis Klas. Sedan läser prästen i vitt några ord och tar lite vatten i handen och blöter ner mitt huvud.

-Härmed döper jag dig till Alice, sa prästen och han sa något mer som jag glömt.

Tycker jippot är så ovanligt att jag inte ids protestera.

Sedan vill jag inte göra alla som kommit hit besvikna. Och vet ni vad, det är inte slut med det. Prästen säger nu att  han tror alla i församlingen vill titta på mig.


Alice döps

Därefter tar prästen och bär mig genom hela kyrkan och tillbaka. Jag är så förbryllad att jag inte kan säga ett knyst, bara titta på alla människor. Den här rundfärden var en upplevelse, men det var skönt att få komma tillbaka till mamma sedan.


Alice och prästen

  Efter den farsen åker vi bil till en byggnad där vi skall äta middag. Sedan händer inte så mycket mer än att jag ligger på golvet och tittar på folk när de äter. Då skrattar jag lite faktiskt för hela situationen är så, hur skall jag bäst uttrycka det, absurd.

   Efter det här dramat åkte jag direkt hem och sov gott.

Vi tre gäster åkte hem från Orust. Bländande vacker natur därute. Trädens tunga grenar hänger som druvklasar över landskapet. Kossor betar vid sidan av den smala krokiga vägen.

Kristina och Alice


Allt detta papper som slängs

Duggregn på morgonen. Tåget blev sent. Hörde av några pendlare från Falköping som lyssnade på radio att det varit en spårvagnsurspårning vid Gamlestan.

På förmiddagen kom en bibliotekschef och berättade vad som kanske händer med oss när biblioteket läggs ner. De håller på att bygga ett nytt bibliotek vid Linnéplatsen. De behöver tre personer där. Jag var lite nervös och håglös så jag sade inte så mycket. Hugh Hopper (namnet är fingerat) sade desto mer vad han tyckte och det kändes lugnande.
   skakade hand med en sympatisk, trevlig afrosvensk som ofta varit här. Det kände uppmuntrande.
   Annars har det varit en ovanligt enahanda dag. Bara rivit av pärmar till uppsatser och tagit bort dem från en databas. Åt lunch på en Thailändsk restaurang. I sju år har jag arbetat här och känner många. Det är trevligt att hälsa på studenter.

Risken Finns - Svensk proggmusik

Tränade efter jobbet. Regnet öste ner och jag blev blöt över allt. Blöta strumpor, blöt skjorta. Till och med handduken som jag skulle torka mig på efter jag duschat. Martin Peters (han heter egentligen något annat) var där. Han var på väg till fest och var elegant klädd. Han tog i hand och det kändes uppmuntrande.

Om höstbudgeten

Så nu har Borg lämnat in höstbudgeten. Ledar- och ekonomi skribenter kommenterar det så bra, men här är ändå en kort summering med kommentarer.


De som är arbetslösa och har a-kassa får det kärvare. De som säsongsarbetar eller arbetar när det finns arbete som skådespelare eller kulturarbetare får det svårare. De som jobbar deltid och stämplar upp sig till heltid får det kärvt. Eller helt enkelt de som har svårt att få jobb kanske på grund av ålder eller något annat. Det är otvivelaktigt så att människor mår bra av att arbeta. Samtidigt får staten in skatt som de får in om många jobbar. Det känns som om samhället har blivit osäkrare trots att vi har en högkonjunktur.


 Och jag vet att en människa plötsligt kan bli sjuk utan att någonsin varit speciellt sjuk Det blir lägre inkomstskatt framför allt för höginkomsttagare. De förmögna blir ännu rikare.
 De som arbetar får sänkt inkomstskatt.
Fastighetsskatten ta bort och det är väl okej

  Snus och cigarretter får högre skatt och det gör mig ingenting.

  Förmögenhetsskatten tas bort. Tänker att skatt behövs för vård skola omsorg polisväsende och andra viktiga yrken i offentlig sektor.


Men, men allt blir som det blir ändå och allt går obönhörligen igen. Inlägget är inte upprört, bara lite lösa tankar. Livet måste gå vidare.


Dock är det bekymmersamt är att José Mourinho slutar som tränare i Chelsea.


Slaget om Whiteboardtavlan

Regnet vräker ner under dagen.


Började dagen med några artikelsökningar åt en sympatisk lärare. Jag började lite grand i går eftermiddag men jag kom ingen vart. Men i natt funderade jag lite och att jag letat fram samma artikel i våras. Jag drog mig till minnes att det var lång eftersläpning i databasen Business source review så jag försökte helt enkelt söka den i Google och vips fick jag upp den. Ibland gör jag det svårare än vad det är.


Jag och en kollega från ekonomiska åt lunch på Tai Shanghai, restaurangen med avslappningsmusiken. Han berättade att vår lokala katalog Ida skulle läggas ned.


Efter lunch var det lite kalabalik och bråk om grupprum. Jag och Sonja (namnet är fingerat) fick snabbt tömma ett gammalt tjänsterum som på i en hast blev till grupprum. Killarna som inte flyttat från det andra grupprummet visade sig till syvene och vara riktigt trevliga. Sonja och jag har jobbat så många år tillsammans så det går som en smörjad motor. Eller som Tord Holmgren och Glenn Strömberg på IFK Göteborgs mittfält på 70-talet. Tjejerna ville ha en whiteboard tavla. Jag sade att de ville ha en Billboard-tavla, de måst märkt att jag var nervös, eller bara lite korkad.

Vi skall inte säga att uppsatserna finns på expeditionen för sekreteraren överhopas med jobb där. Vi får säga att uppsatserna är borta! Otroligt att vi inte lånar ut vanliga uppsatser. Stackars studenter.

-Så det kommer inte vara kvar det här biblioteket? frågar två flickor som frågat efter tre kursböcker.
-Nej, det läggs ner till nyår, svarar jag.
-Synd vi har varit här så mycket, säger tjejerna i mun på varandra.
Vet inte hur många gånger jag förklarat att vi läggs ned och att kursböckerna har flyttats på.


Taskiga kontrollanter

Låt mig först nämna att du inte skall blanda ihop konduktörer och kontrollanter. Konduktörerna på tåget är ofta rutinerade och förstående. De umgås ju med pendlare varje dag.

I förrgår hade min äkta hälft möte med jobbet i Göteborg. Hade bråttom från Skövde till Göteborg. Eftersom hon har pendlingsbiljett mellan Alingsås, hennes kort sträcker sig till Sävedalen nära Göteborg, och Skövde. Men ett tu tre kommer en kontrollant. Kristina tar fram 150 kronor som det kostar mellan Alingsås och Göteborg.
-Nej du får böter på 800 hundra kronor, så tillsammans blir det 950 kronor, sa kvinnan som var kontrollant.
-Det där måste du överklaga, sa en kille som satt bakom.
Konduktörer som träffar pendlare varje dag är trevligare. Minns när de höjde priserna för ett par år sedan, de sa att de kunde göra det och att servicen skulle bli bättre. Pyttsan. Sena tåg och elaka kontrollanter.

I går var Kristina på möte i Borås. Då stötte hon på en 90-årig kvinna som vi för tio år sedan träffade i Indien. Hon har fortfarande sin antikaffär, men det är väldigt mycket stölder där. Det var det inte för 25 år sedan.

Roligare är då att det stod i tidningarna att finländare är humoristiska. Jag var mycket i Helsingfors i början på 80-talet och visst har de humor. Dessutom har de mästerregissören Aki Kaurismäki.

En spegelvänd karta

Regnade och blåste på natten. Det börjar bli mörkt på morgonen när jag cyklar till stationen. Trångt som i en myrstack på tåget.

På jobbet sitter jag nästan bara och bänder bort klamrar till uppsatser och slänger. Upptäckte att min Power Point bild över nedre plan på webbsidan nog är spegelvänd... När jag skulle förklara var en sociologirapport stod höll studenten på att gå ner för fel trappa.

Kartonger med uppsatser som väntar på att skannas

Konstigt att så många studenter sitter här och läser. Någon student sade till min sympatiske kollega Hugh Hopper (namnet är en pseudonym) att det är lugnt här.

Rättshaveristen var här en stund på morgonen. Jag hörde hennes röst till rummet. Born Rebel kom in en stund också. Skägget har börjat växa ut igen och han hade en keps. Han såg nöjd ut. Kanske var det för att GAIS i fortsättningen kommer att  vara en självständig klubb?

På eftermiddagen kom en mycket trevlig före detta kollega in. Hon hade varit på jobbintervju och verkade ha lite fjärilar i magen efter intervjun. Hoppas hon får det för hon är både duktig och sympatisk.

Högar med uppsatser som åker i pappersåtervinningen

Efter jobbet gick jag till gymmet Pyramiden. När jag drog mitt intredeskort hördes en applåd.
-Men vad är detta, är det något fel? sa jag.
Tänkte att det är fel på deras dator igen.
Sympatiske allvarlige Muhammed 1 (namnet är fingerat) som också står vid expeditionen.
-Hej... Kanske du fyller år eller?
Ah fan det har jag försökt förtränga.
-Ja, det gör jag ju faktiskt, jag är så hemskt gammal... sa jag.
Hör hur några flickor fnittrar bakom, de har ingen aning om att jag närmar mig 50.
Vänsterarmen var vek när jag gjorde hantelpress.

På tåget hem läste jag färdigt del två av Krig och fred. Det är en alldeles enastående bok. Innehåller försök till förklaringar av krigets fasor. Den innehåller lysande personporträtt av både män och kvinnor.

Hemma satt jag bara och lyssnade på en bok av Michael Connelly.

Middag med borsjtj

Hela förmiddagen höll Kristina på att riva rödbetor för att göra borsjtj.  Jag fick cykla i regnet till Ica och köpa baguette och glass.  Den pensionerade kranföraren satt i regnet utanför Ica och såg på folk.
   Medan jag vänstade på min faster lyssnade jag på Frank Zappas underbara skiva "Burntweeny sandwich". På den skivan spelar Don "Suger cane" Harris underbar fiol på den långa jazzinfluerade låten "Littele house I used to live in".

Burntweeny sanwich med Fran Zappa

På eftermiddagen kom min 82-åriga faster och åt borsjtj till lunch. När faster Kerstin kommer blir det alltid prat om politik, samhällsfrågor och om släkten. Hon hade med sig en ny bok om konstnären Johan Krouthén som är faster Kerstins mormors bror. Jag körde henne till synskadades riksförbund eftersom det regnade. Hon har kompisar där. Och rätt vad det är börjar han spela 50-talssurfingstil i "Valarie".

Chungas Revenge med Frank Zappa


Ingen rosa ros

Jag var slö och tog cykeln till apoteket idag. Färgen på trädens löv, sälg, bok, lönn börjar anta en grann gul och röd färg. Två fotgängare hade gula tröjor på sig vilket jag inte tyckte var så lämpligt att ha camouflagefärg på kläderna på cykelbanan.

På apoteket försökte jag led och se vänlig ut, försöka se ut som jag hade ett syfte, en mening med själva besöket. De människorna som ser mjuka ut och har ett syfte med ett besök på en plats ger ofta ett tryggt och pålitiligt intryck. Idag skulle jag bara köpa öronproppar.

Cyklade sedan vidare till Ica. En dragspelare satt på en bänk och spelade rysk folkmusik. När jag gick ut hade han flyttat sig till cykelstället som ligger en bit bort. Den pensionerade kranföraren hade satt sig på bänken intill och han röker och bolmar ju som en borstbindare.

I fiskaffären köpte jag lax och slätvar. Slätvar är dyrt, men försäljaren kunde övertyga mig att köpa den:
-Slätvar är mycket godare än rödspätta, herregud rödspätta som är min favoritfisk, och om det blir någonting över kan du lägga det på hårt bröd.

Dragspelaren spelade alinka kalinka när jag tog cykeln för att ta mig hem.
-Hej där, en söt zigenarflicka kom med ett fång rosor och höll fram en mot mig. Jag skakade bara på huvudet och i ett nu var hon försvunnen.
  Jag blir alltid orolig och känner mig nervös när en tjej försöker sälja något och göra intrycket av att vara ädel och ljuv. Hon är säkert utskickad av någon gubbe. Samtidigt som jag vet att romer har det svårt. Jag brukar skänka en slant till den skicklige trumpetaren som spelar i ur och skur på Drottningtorget i Göteborg.

Nu skall jag gå och lyssna på "The Times They Are a-Changing" med Bob Dylan.

Borde blivit hissmontör

Regnet öser ner som i en duschkarbin och det rinner rännilar av vatten längs gatorna.


-Kvinnofolkhögskolan och Bräcke diakoni vill ha bibliotekets böcker nu, en lärare var nere och berättade att han hittat några som är intresserad av de gamla böckerna.


-Du kan inte använda hissen, hissen är avstängd, en hissmontör säger åt mig att jag inte kan ta hissen med min bokvagn. Förstår det för det är ett djupt hål i hissens golv.
Borde blivit hissmontör. Bara skruva lite och säga "stopp där, det här går inte!" så får kreti och pleti finna sig i att göra som montören säger.


Jag gråter med studenterna när de inte får låna uppsatserna. Jag bara hänvisar till att de får gå upp till institutionen och får tala med sekreteraren så de får hämta ett arkivexemplar. Det var ju tänkt att det skulle digitaliseras men nu blir det för dyrt. Uppsatserna som studenterna så gärna vill titta i är antingen slängda eller från en del institutioner finns det referensexemplar. Studenterna börjar förstå nu att alla kursböcker finns på biblioteket KTB (en student var nummer 47 i kö igår)


Gick på en stor återvinningssoptunna. Jag trodde först jag gick på en människa?


Någon borrar ovanför så det låter som i ett maskinrum i en oljetanker.


Allt går sönder. Skulle bara lägga tillbaka lite papper i en hög, då stötte handen emot en papperssamlare som alltid legat där. En stor skärva gick av från den blå plastsamlaren. Det känns lite konstigt att riva sönder och slänga uppsatser som studenter för bara ett år sedan slet i och som var så populära.


Remove staples

Lyssnade på Bob Dylans fantastiska låt "Blind Willie McTell", det vill säga the Bands version, under tiden som jag åt frukost. Bara fyra grader varmt på morgonen. Det blev emellertid lite varmare när solen gått upp.

En lärare kom och hämtade två kassar med raritetböcker med gamla lagar och gammal svensk statsvetenskap. Annars har det var det bara sönderrivning av uppsatser. Har plåster på fingertopparna. Konstigt att det är fullt med studenter trots att vi inte har några kursböcker kvar?


Åt lunch på den grekiska restaurangem Meze. Tzatsiki, Sej och oliver. Gick rakt på en cykel när jag gick tillbaka.


-Hur går det för er, frågar en forskare som var mycket här förr?

-Det är bra, fan jag hörde inte riktigt vad hon sade... nej jag men ar att vi gallrar.

-Ja jag ser det.

-Vi skulle digitalisera alla uppsatser så vi packade ner dem i kartonger... men i måndags fick vi veta att det inte ska digitaliseras ... så nu bara väntar vi på besked.


Senare kom ett litet gäng studenter.
-Hur kopierar man här, frågade en fnittrig flicka, kan man köpa något kopieringskortkort eller så?

-Nej, det är bara att kopiera så räknar vi ihop efteråt... det är så att kopiatorn gick sönder i förra veckan... så vi fick ha en låssmed hit och allt han kunde göra var att koppla bort myntautomaten... så det är bara att kopiera... ni får räkna ihop sidorna efteråt.

Tjugo minuter innan stängning kom en mycket trevlig forskare. Att hon har tid, hon är lärare, författare och reser dessutom landet runt och föreläser. Får en känsla av att hon ser rakt igenom mig.

På vägen hem satt en man med hårigt bröst mitt emot mig. Han hade träskor på sig men inga strumpor.

Slutligen vill jag citera Dostojevskij ur hans brev till sin bror efter en skenavrättning:

"Jag har inte tappat modet inte förtvivlat. Livet är överallt; livet finns inom oss alla och inte utanför oss. Det kommer att finnas människor vid min sida, och att vara en människa bland människor och alltid förbli en människa, att trots alla olyckor hålla modet uppe och gå vidare-det är livet, det är vad livet handlar om. Detta har jag insett. Denna tanke har blivit ett med mitt kött och blod. Ja detta är sant." (Dostojevskij. Helgonbild och livsmystik av Sven Linnér, s. 16)


En ärrad kämpe

Stopp och belägg! Det skall inte bli någon digitalisering, det blir för dyrt. I ett halvår har vi sorterat ner över 3000 uppsatser i flyttlådor för att skicka till ett företag för inskanning. Nu blir det inte så när nn. såg prislappen backade nn. Över 3000 uppsatser har också slängts.


Rättshaveristen hängde på låset på morgonen för att skriva sina inlagor och det är ju trevligt att få besök av en ärrad kämpe.


 Det är studenterna som är de stora förlorarna när biblioteket avvecklas. De frågar hela tiden efter uppsatser och kursböcker. Som jag skrev i gårdagens blogg var det en flicka som stod som nummer 47 i en bok-kö. Det var en bok som hon skulle ha läst i veckan!


Plötsligt är Stieg Larssons och Mikael Ekmans bok Sverigedemokraterna mycket eftertraktad och folk ställer sig på kö. Personen som lånat den hade i sin tur lånat ut den så jag tror knappast vi får tillbaka den, speciellt efter sommarens braksuccé av Stieg Larssons romansvit.


Här fortsätter vi kasta uppsatser som det var sagt vi skulle göra.


Lärare Graham Rix, (namnet är fingerat) med det breda leendet, var här igen och tittade i Arbetsdomstolens domar.


Nu har jag kommit fram till Bennys (Namnet är påhittat) uppsatser. Benny, en annan ärrad kämpe, gick i pension för ett år sedan. Det tar lite längre tid att ta bort hans för han har särskild status Ej hemlån utöver vanliga Ej Hemlån på alla. Utöver detta har han klisterlappar på dem, stöldskyddade och fullt med stämplar på. Sannolikt har ingen ens någonsin tittat på dem.


Min sociala fobi

Tjejen som satt till höger la in en jätteprilla snus under läppen innan hon gick av tåget.


Alan Oakes (namnet är fingerat) kommer med posten från centralbiblioteket

-Var det något intessant? frågar Hugh Hopper.

-Nej bara några beställningar till forskare, svarar jag.

Läraren Graham Rix (namnet är fingerat) kommer varje dag nu och tittar i riksdagstrycket.


Fick lite napp på raritetsböckerna som jag gjorde en lista på igår och skickade till institutionen.


En söt tjej kommer in och frågar efter en kursbok.

-Jag ser efter om vi möjligtvis har något överblivet exemplar? Går bort till hylla O, ja här är faktiskt ett.

-Vilken tur att jag gick hit, jag hade plats nummer 47 i kö på den boken på KTB.


En lärare var ner och lämnade en avhandling. Snabbt lade jag in den i Libris.


-Vad gör vi här?

-Vi tar loss klammrar och river sönder kartonger... Sedan måste vi vänta på Ken Todd.

-Ja visst ja när kommer Ken Todd?

-Jag vet inte men vi måste bli klara till han kommer.

-Ja det är sant, när blir vi klara med att kasta uppsatser?

-Vet inte, när Ken Todd kommer.

Tränade rygg på gymmet efter jobbet. Det gick riktigt bra. Bara trevlige Muhammed 1 som jag kände och hälsade på.


Diverse böcker skickades tillbaka

Regnade när jag cyklade till stationen och det regnade även i Göteborg. Bara städerskan på jobbet när jag kom dit. Startade datorerna och ställde upp böckerna i magasinet. Vi fick tillbaka två kartonger med böcker vi trodde var rariteter. Skrev över titlarna i Word för att skicka till institutionen för att fråga om de vill ha någon.

Trevligt att rättshaveristen var tillbaka. Hon rotade i pappersåtervinningskartonger och skrev på sina inlagor.

-Här ska du få tillbaka några böcker... jag vill inte ha dom längre... de passar inte ihop med mina möbler, en journalistelev försökte vara lustig. Hans flickvän flinar sarkastiskt. Jag är allvarlig som i graven.

Regnet öste ner när jag åkte hem. En spårvagn hade fått stopp vid Haga Nygata. Trumpetaren stod vid Drottningtorget och blåste trots att regnet forsade. Hemma kastade jag i mig mat för att sedan hämtas upp och köras till ett möte på Hjälmareds Folkhögskola.
 

Om de unga affärsmännen och deras jultidningar

Å herregud, har hon släppt in två små affärsmän också! De vill sälja prylar ur en jultidning så kommer sakerna någon gång fram emot jul. De sätter sig vid matsalsbordet och visar allt de vill sälja. Fantomen, 91:an, Knasen, Kronblom, Vår svenska historia, Camilla Läckberg och en Nesser.
-Min pappa prenumenerar på 91:an... eller han gjorde förr..., sa en av affärsmännen. 
Kristina beställde ett och annat, jag såg inte vad eftersom jag satt mig på balkongen och läste "Krig och fred". Själv föll jag för frestelsen och beställde trots allt alla "Pang i bygget".

På förmiddagen tog jag en promenad samtidigt som jag lyssnade på "Beginnings" och "The Allman Brothers band at Fillmore East". Bluesigt och rytmiskt med långa gitarrsolon av Duane Allman. Kristina sade att jag inte alltid skall ha jackan jag har till jobbet för "till slut ser jag ut som en lösdrivare". Det är liksom rutin att ta på sig favoritjackan. Sagt och gjort tog jag på mig favoritjackan jag hade för två år sedan. När jag skulle betala brödet på Ica blev det problem för fingrarna fastnade i trådar som snörpt ur sig från sömmarna här och var.

En skymt av Yorks ringmur och Yorks katedral

"Utan fatalismens hjälp kan vi inte förklara de förnuftsvidriga företeeleser som historien har att uppvisa, det vill säga företeelser vilkas förnuftiga mening vi icke fattar. Ju mera vi söker genomtränga denna mening, desto obegripligare förefaller oss dessa skeenden." (Krig och fred del. II s. 230)
Det som gör Tolstojs bok Krig och fred så bra, anser jag, är att han väver ihop ett historiskt skeende med geniala porträtt av människor.

De fyra stora

Läste "Megafånens" blogg om "De fyra stora"  det vill säga Bob Dylan, Bruce Springsteen, Neil Young och Van Morrison, Ulf Lundell ska ha skrivit i Aftonbladet att dessa är "de fyra stora".
image134
Zamla Mammas Manna gamla skiva "För äldre nybegynnare"

Då hade någon i en kommenterat dem i inte så positiva ordalag.  Själv tycker jag alla fyra är fantastiskt bra. Sedan är det möjligt att jag inte känner till så mycket nytt. Det var tydligen fullsatt på Liseberg när Håkan Hellström spelade. Jag har hört något någon gång och det var okej. The Hives tycker jag okej, ganska bra helt enkelt, men jag skulle inte köpa någon skiva av dem. Den här veckan har jag lyssnat en hel del på Verdis La Traviata, och den kan jag verkligen rekommendera. Helst då på dvd så du får med intrigen eller handlingen. Men "Megafånen" är ju bara 41 år och gillar ändå Young, van Morrison, Springsteen och Bob Dylan.

   Smaken är som baken. Är de de "De fyra stora" eller "De fyra äckelgubbarnas gäng"?


Tog en utflykt till Vinden second hand på morgonen. Det var smockfullt med bilar och folk. Jag lät Kristina sköta snacket med personalen eftersom det egentligen inte var inlämningsdag för tingest idag. Hon är mycket bättre än jag på att göra ett trevligt intryck. 

Bra förhandlare

  Så är det dags för Sverige-Danmark igen. Spännande, skall bli intressant att se om Zlatans måltorka i landslaget tar slut.


Var ska detta sluta?

Ibland blir jag så himla glad av att höra från någon kanske bara få ett mail. Fick en beställning till från forskaren som skriver en bok om "Kris". Direkt satte jag igång att göra beställningar.

Jag såg en rar, trevlig och söt studentvakt skymta utanför biblioteket. Hon lämnade tillbaka böckerna i en låda utanför. Tyvärr skall ju biblioteket läggas ner så vi kan inte ha personal på kvällen längre.

Det är klart det fanns kanske inte så mycket att prata om? "Vad synd att vi inte har något jobb. Men allt ska ju avvecklas".


Var skall detta sluta? Studenter kommer hit och vill låna uppsatser. Tyvärr är alla nedlagda i kartonger för digitalisering. Hänvisar tillbaka bara tillbaka till institutionen där det skall finnas ett arkivexemplar. Hur ska vi överleva detta?


Utestängd och bebisspråk

Det var två kontrollanter på tåget. En högljudd kvinna som tittade lite extra.

I morse kom jag inte in på jobbet. Mitt kort hade gått ut och ingen fanns att ringa. Fick gå till Carl Palmer på vaktmästeriet så fick han låsa upp åt mig.
-Det många vars kort gått ut, du får ringa Nigel Olsson (namnet är fingerat) så ordnar han ditt kort, sa Carl Palmer.
Itrriterande för jag vill ju ha igång alla gamla datorer så snabbt som möjligt. Sonja (namnet är fingerat) kom inte heller in på jobbet idag

Studenter kommer som i ett lämmeltåg och frågar efter kursböcker som vi inte har längre. Det är så tråkigt att inte kunna hjälpa dem med det längre utan skicka iväg dem till ett annat bibliotek.

Åt lunch på Tai Shanghai. Möter en lärare på vägen.
-Så det är dags att ära lunch, vart går du?
-Jag går till Tai Shanghai... jag tycker det är lugnt där. Jag ska träffa min gamle kollega Derek Hales, som jobbad här tidigare... De spelar sådan här avslappningsmusik där... Sedan är det bra möblerat, stolarna står inte så tätt... sa jag.
-Ja, hej då och vi ses, sa läraren.

Bänder loss gamla kapslar till uppsatser. Benny katalogiserade de inte, men han häftade ihop kapslarna med klämmor. Klämmorna skjuter in i fingrarna när jag försöker bända loss kapslarna.

Efter jobbet gick jag till en av mina äldsta kompisar Ingemar. Han har ju plötsligt blivit småbarnsfar. Hon heter Alice och är fyra månader. När ingemar håller henne i fötterna och säger "gi-gi-gi-gi" blir hon alldeles till sig av glädje och skrattar förtjust. När jag försökte säga "gi-gi-gi-gi" blev Alice allvarlig.
-Nej, det är bara jag som får säga "gi-gi-gi-gi", sa Ingemar då.
Har aldrig hört honom jollra bebisspråk förrut.

Kylan kommer och löven faller

I ottan satte jag spelade jag Frank Zappas suveräna live skiva "The best band you never heard in your life". I går kväll, innan Kristina kom, spelade jag LP:n "Live at Fillmore east" med Zappa. Howard Kaylan och Mark Volman briljerar med sång.

Bara fyra grader varmt på morgonen och en fuktig dimma över det folktomma landskapet när jag cyklar till stationen. På tåget var det fullt.

På jobbet började vi att starta upp biblioteket. Sedan kom en förstebibliotekarie och berättade om vad som händer på biblioteksfronten i Göteborg. Ett glastak på två ton hade rasat på ett bibliotek en bit bort.

Kvart över nio tog jag itu med några uppdrag jag fått från en trevlig lärare som skriver en bok om kriser. Jag fjärrlånade en, beställde tre, hämtade tre från vårt bibliotek och skrev ut en proposition från 2001. Därefter gick jag och lämnade allt jag fått tag på i hennes brevlåda.

   Efter den uppgiften skrev jag minnesanteckningar om morgonens möte. därefter var det nästan bara sortering av uppsatser som skall digitaliseras. Annars var det ganska tomt eftersom vi inte har några kursböcker längre och uppsatserna är nedpackade i kartonger.

Biblioteket håller på att rasa ihop. Färre studenter, uppsatserna i kartonger, kopiatorn säckade ihop. Det känns som ett misslyckande.

Efter jobbet gick jag till gymmet. Gick bra att träna, växlade några ord med Zacharias (namnet är påhittat). Hyggligt att han pratar med mig trots att jag bara är en gammal tråkig farbror. Hör hur de unga (inte Zackarias just utan de som är ännu yngre) pratar om fester och ölande. Själv gillar jag mineralvatten med vildäpplesmak. Min fest är inte så dum det vill säga att sitta i soffan med Kristina och se på teve. Den här kvällen såg och lyssnade vi på La Traviata på dvd. Vi köpte operan på dvd på the Metropolitan opera house i New York i våras.


Lite empati

Bara sex grader varmt när jag cyklade till stationen.


Sätter igång biblioteket och sorterar uppsatser på morgonen. Carl Palmer stormar in som ett yrväder på förmiddagen och rullar in tomma återvinningstunnor.

-Ni får inte fylla tunnorna för fullt, det blir så tungt... Hur är det här då?

-Bra.

-Sådana här ombyten är aldrig roliga, men det kan bli till det bättre... Men det är så förbannat jobbigt när man håller på med förändringen! Carl Palmer visar lite empati.


Fem minuter senare rusar Rättshaveristen in och hon dryper av svett.

-Nu blev det akut... Nu måste jag skriva en lagfart... man skulle kunna tro att de bara har mitt ärende men det har de ju inte.


Tog en liten promenad genom Haga till Tai Shanghai. Ganska säkert ställe, du vet vad du får, de har väl haft samma sorts lunchmat i över 30 år. Jo, det var ett undantag idag.

-Så du provar inte nyheten? frågade en man som alltid går dit och äter sin kollega.

-Nej.

-Såg du inte nyheten tre smårätter... nu vet man aldrig var det slutar.

Tai Shanghai är ett lugnt ställe. De spelar avslappningsmusik i högtalarna. På vägen tillbaka gick jag in i en affär där de bara sålde hjärtan, kuddar som hjärtan, stenar som hjärtan och så vidare. Där inne var fullt med tyska flickor som fotograferade i butiken.


Biblioteket är nästan fyllt med studenter, trots att vi inte har några kursböcker längre.

-Vet du om det här biblioteket kommer att läggas ner nu? Frågar en student.

-Ja.. det blir till nyår, svarar jag.

-Det är då fan...

-Det är inte vi som bestämt.

-Jag förstår det, kan man bara sitta här och läsa då?

-Ja, sa jag.


Uppsatserna i Samhällskunskap är inte inlagda alla i datorn. Derek Hales och jag hann inte lägga in alla innan allt skulle slängas.


Digitalisering av uppsatser

Postade ett brev till en god vän i Gävle. Tjejen som delar ut punkt.se missdar ingen pendlare.  Löven börjar anta en roströd nyans.

På jobbet fortsatte jag lägga uppsatser som skall digitaliseras i en hög och de övriga uppstserna tillbaka i kapslar. "Göteborgs stads miljöpolicy. utvärdering av miljöledningssystem i stadsdelsförvaltningen" heter en uppsats som skall digitaliseras. Så enahanda kan bibliotekarieyrket vara då och då, nästan som i Chaplins Moderna Tider. Hugh Hopper (namnet är fingerat) är tillbaka från semestern och det är roligt. Många nya studenter kommer och frågar efter Kursböcker som vi inte längre har.

Det är mycket som är otäckt som händer i världen. Tänk att det går utflykter till Antarktis för att titta på när isen smälter.

Efter jobbet tränade jag ryggen, en trevlig student var där också. Kristina var på kärnkonstsammanträde så jag var ensam på kvällen. Just när jag satt mig ner och börjat lyssna på "Just another band from L.A. med Frank Zappa och läsa del 2 av "Krig och fred" ringer telefonen. Det är en politiker som är glad över att jag tänkt engagera mig i politiken igen. Jag blev lite smickrad av att den vänlige mannen ringde. Jag hade ju bara skrivit ett långt brev till honom om mina åsikter om solidaritet, propagandaapparater, empati etc. etc. Alltså bara spridda tankar.

Populärt med progg

Läste en artikel i Privata Affärer att gamla vinylskivor plötsligt blivit värdefulla. En del alltså, som är lite mer ovanliga. Men de skall vara i gott skick och mina är tämligen slitna.

En gammal pärla: Al Green is love
   Till och med gamla svenska proggskivor är populära, speciellt utomlands. Men då är det skivor med instrumentalmusik som Fläsket Brinner, Träd Gräs och stenar och Zamla Mammas Manna.

Svensk progg: Kjell Höglund med Hjärtat sitter till vänster

Sålde Mackmyra whisky

Solig men sval höstdag. Löven börjar få en kopparbrun färgton.

 

Redan klockan tio i nio var vid Hårsalong Chess på Kungsgatan. Tog en kort promenad längs Kungsgatan. Utanför Systembolaget var det en lång kö, några hade med sig fällstolar och satt och väntade. Vi var några som stod i en klunga och tittade på kön.

  Till slut kom en man och berättade att de skulle sälja Mackmyra Whisky och de hade bara 24 flaskor att sälja och 1 september var premiärdatum för Whiskyn.

-För ett par år sedan var det ett aprilskämt att Systembolaget sålde vattenskadat vin till halva priset och då var det kilometerlånga köer, sa en liten farbror som stod och tittade på kön.


  Flickan som klippte mig sedan rynkade på näsan när jag nämnde att de sålde Whisky och det var en lång kö.

 

Efter frisören cyklade jag till torget. Såg "Bamse" från Hälsostudion komma gående med barnvagn och med fru.

-Det måste ha hänt något, hörde jag honom säga till sin fru när jag cyklade förbi. Men det var ju bara kön för att köpa Mackmyra whisky.

   På torget gick jag till samma salustånd som vanligt. Gubben i marknadsståndet är bra försäljare. Köpte Discovery äpplen , plommon och ägg.

-Äggen är från Fermanssons Långared, sa försäljaren.


Därefter var det bara att cykla till Ica och köpa Havskatt och lax.