Snö och vardag

När jag gick upp klockan åtta på morgonen låg det ett täcke av snö över gräsmattan utanför. I stort sett var det samma fruckost som vanligt. Jag säger i stort sett för den här veckan köpte Kristina den vanliga maten för helgen. Grape, ägg, fruktyoghurt, smörgås och kaffe. Efter fruckosten cyklade jag emellertid till Ica och köpte lite som helst inte ska ta slut, det vill säga yoghurt och smör. Jag bloggade lite om Kambodja också innan jag gav mig ut i snön.

   Min kollega unge Fredrik tipsar mig ibland om roliga webbsidor. Tycker den här annonsen är ganska bra. Skickade den till min kompis Gösta, men han trodde det var virus och raderade den direkt.

till salu
Jag och min fru har varit gifta i nästan tio år, men jag känner igen
mig lite grand.
Familjen | | Kommentera |

Utflykt till Oudong i Kambodja

På kvällarna i veckan har jag fortsatt skanna gamla bilder. Jag hade nästan glömt bort att jag åkte till Oudong i Kambodja 1995. När jag kom tillbaka från Siam Reap så fick min chaufför syn på mig utanför hotell Capitol. Han undrade om han inte kunde köra mig till ett buddhisttempel och den gamla huvudstaden Oudong. Oudong var huvudstad mellan 1618-1866.
   När jag reste i Kambodja var det inte så många som åkte dit. Jag minns att jag blev väl bemött och jag tror att de var glada åt att det kom lite utlänningar efter Röda Khmerernas massmord på befolkningen, 1,7 miljoner människor dödades.

hotellrum
Mitt hotellrum på Capitol Hotel i Phnom Penh.
Det var hett, ingen luft, fläkten funkade inte och
en vakt som patrullerade utanför hela natten.


oudong
Bensinstation. På vägen till ett Buddhisttempel var vi tvugna att tanka. Hans körde fort med sin motorcykel. Ibland undrade jag hur jag skulle klara detta. Ingen hjälm och satt längst bak på den korta sadeln och det var många andra motorcyklar och mopeder.

Oudongtempel
Buddhisttempel i Oudong.

Klas i Oudong
Foto uppe vid ett buddhisttempel vid Oudong. Bakom mig syns Ton-Le-Sapsjön som
leder upp till Siam Reap och de berömda templen i Angkor. Det var en dagsutflykt med en snabb båt.
foto: Sucho
Jorden runt | | Kommentera |

Om Dewey

Det var ganske gott om plats på tåget. Bara några som bredde ut sig lite onödigt med sina väskor. Tåget var någon minut sen vilket innebar att jag fick vänta fem minuter på att nummer tretton skulle komma. Jag stämplade nog in någon minut sent.

Det här arbetet med att dra kort och kontrollera med datorkatalogen är väldigt enahanda. Det är på något vis reptativt ungefär som en låt med rockgruppen Loop. Klockan nio var det i alla fall möte. T.L. pratade om övergången till Dewey, eller D.D.C som det ska heta. D.D.C. betyder Dewey Decimal Classification. Det blir ju en övergång till Dewey i och med att alla andra universitetsbibliotek går över. Men det blir ju några frågor att fundera över? Hur ska det bli med uppställningssignaturen? Vem ska katalogisera? Hur blir det med ommärkning av böcker?

Lunch åt jag på Mandarin. Som vanligt ensamma män i varje hörn. Det kom faktiskt en kvinnlig bibliotekarie när jag nästan var färdig, men hon kom med en bekant.
  På eftermiddagen fortsatte jag dra kort och se efter om de var katalogiserade? Det är stor skillnad att arbeta på ett stort bibliotek.

   Jag råkade hitta något i min blogg från Platons Staten att det i ett samhälle bör finnas arbete för alla.
Jag har skrivit det förut 2007.
Här följer ett citat ur Tankens vägar om idealstaten: "Om slutligen rättrådigheten, som var utgångspunkten för hela resonemnget, vad innebär den i vår mönsterstat? Jo, svarar Socrates: staten är rättrådig då varje samhällsmedlem och varje samhällsgrupp har sin bestämda uppgift i ett planmässigt ordnat sammanhang."

Bibliotek | | Kommentera |
Upp