Nya tider

På jobbet igår var jag två timmar på förmiddagen och två timmar på eftermiddagen och städade undan gamla broschyrer som bara blivit slängda på ett bord. Några hade legat där i tio år. En gammal tysk rapport skulle varit på plan 2 A. Där fans gamla sladdriga program från Göteborgs Poesifestival från 80-talet. Där fanns program för Liseberg, Backateatern, Stockholmsoperan. Allt hade legat på en bänk huller om buller i åratal. Okat är alltså okatalogiserat material som ingen kan hitta, bara gissa att det finns där.
  Den sista timmen sysslade jag bara med att dra kort från katalogen innan 1958. 

  När jag kom hem åt jag fisksoppa till middag. Sedan satte jag mig att scanna gamla bilder. De sista från Grekland, sedan kom jag in på lite bilder från tidigt 80-tal. Bilder på mina systersöner. Visst är det roligt med barn. Under tiden som jag scannade lyssnade jag på slutet av "Flickan som lekte med elden". Jag hade glömt bort att Stieg Larssons "Luftslottet som sprängdes" tar staffettpinnen direkt efter "Flickan som lekte med elden".


En solig och vårlik dag. Fick en ganska trevlig sammanfattning från min chef om vårt planeringssamtal. Annars har jag bara gått och satt in böcker idag. Pratade med en chef under lunchen. Nu blir det Haga igen snart. Där kommer inte att finnas några böcker och ingen utlåning. Där finns bara datorer för brukarna. Det kommer bara att vara en personal där. Ja vilken skillnad mot förr. Jag har skrivit lite om den gamla tiden i den här bloggen.

Efter jobbet hade jag ett uppiggande pass på gymmet. Tränade rrygg och axlar. Det var fullt med folk där men det gick ganska bra ändå.

johan
Min systerson Johan 1985.

johan
Johan i brassetröja. för för ungefär 25 år sedan. Nu förtiden läser han design.

Mer om utflykten till Borås konstmuseum

Går mest och drar idag, handlar för veckan och scannar lite.

Jag såg matchen Portugal-Sverige. Trots att det bara blev 0-0 var det så spännande att det inte gick att sluta. Mittbacken Majstorovic tycker jag var lysande. Det en njutning att se när han gång på gång stoppade Christian Ronaldo och hans anfallskamrater. Olof Mellberg var mycket bra också. Och som Adam Johansson kämpade mot de portugisiska lirarna. Fotboll är roligt att se på en stund slutar jag tänka på jobbet.

borås konstmuseum
Kristina bredvid en målning av Linn Fernström.


Modernt måleri på Borås konstmuseum

Efter att ha ätit frukost tog vi Toyotan och körde till Borås. Det regnade och det var fortfarande snö i skogen, men det gick bra att köra med sommardäck för vägbanan var inte hal.

I Borås körde jag runt lite och letade parkeringsplats. Det var en bra bit från konstmuseet, men det var trevligt att gå en stund i Borås. Det var 15 år sedan jag gick på Bibliotekshögskolan här (Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden).

Efter en kort promenad förbi busstationen, förbi stora torget och upp för några trappor så kom vi fram till Konstmuseet. Dit hade de lyckats få tavlor av storheter som Linn Fernström, Virgil Dejarv, Mamma Andersson, Jockum Nordström, Astrid Sylwan, Jens Fänge med flera. Det kändes fantastiskt att vandra omkring bland dessa konstverk som jag bara sett på teve tidigare. Det är nästan så det kändes som att vara i New York ibland. Nedan är ett urval av all fantastisk konst.

linn fernström
Kristina bredvid en målning av Linn Fernström. Flickan sitter i snön och ser på döda ekorrar.

mama andersson
Jag framför målningar av Mamma Andersson. Nu står jag ivägen igen...

Jockum Nordström
Står jag ivägen? På den här väggen hängde tavlor av Jockum Nordström.

På hemvägen stannade vi till vid ett galleri som hade en utställning med konstverk av Ulf Trotzig. Vi hade tur för det var sista dagen han ställde ut.


Planeringssamtalet

Det yrde snö när jag cyklade till stationen och det var ett par centimeter snö. Tåget var tjugo minuter sent. I Göteborg fick spårvagnen stopp vid Ullevi.

På förmiddagen hade jag planeringssamtal:
-Du har jobbat i åtta månader här, hur tycker du att det känns?

-...Det känns bra, sa jag.

-Vad tycker du om dina arbetsuppgifter?

-Först, innan jag glömmer det vill jag nämna att alla som jobbar i bokmagasinet är väldigt bra... Fredrik och jag har samma intressen också, vi går på gym båda två, sa jag.

-Hur är det på katalogen då?

-Jag arbetar ju rätt mycket ensam där. Jag gör vad jag blir ombedd. En guldstjärna till henne du hade utvecklingssamtal med innan, jag har läst i din kalender att du hade planeringssamtal med henne. Hon säger inte mycket men hon är trevlig när jag pratar med henne. Hon var hygglig på biblioteksdagarna i Malmö. Jag minns när jag gick ensam och inte kände någon så frågade hon om vi skulle gå tillsammans till högskolan... Ja och så Anna-Maria får en guldstjärna. Hon var den första som kom och pratade med mig när jag jobbade med artikelkatalogisering. Och du får en guldstjärna för du sa något fint när jag började här, när jag klagade över att jag var så dålig på Kulturvård så sa du "Men nu är du här... så glöm det." Och alla på bokvåningarna får en guldstjärna.

-Trivs du där du sitter då, eller vill du sitta någon annan stans?

-Ah, det är okej, jag ser ju folk, sa jag, men jag katalogiserar inte så mycket på Katalogen, men det spelar inte så stor roll. Det kanske något som jag passerat i livet. Campus Linné gick inte så bra, sa jag.

-Nej Campus Linnékatalogiseringen var inte så bra.

-Det är ju det när jag ser något som inte är färdigt så måste jag ta tag i det. Sådan är jag.

Hon antecknar.
-Hur är det med din sjukdom?

-Ja, det är bra. De senaste två åren har min läkare skrivit 'läge oförändrat', sa jag.

Hon antecknar.

-Du är sällan sjuk?

-Ja, jag försöker ta mig till jobbet varje dag... jag styrketränar och det tror jag är bra för hälsan, sa jag.

-Det tror jag också.

-E.H. brukar prata med mig på morgonen... guldstjärna till honom också... Och Hans, sa jag.

-Du har behov att prata med några du känner förtroende för?

-Ja, jag  brukar växla några ord med Jelena när jag kommer till jobbet.

-Hur tycker du organisationen fungerar?

-Jag får reda på allt jag behöver. Jag går på arbetsplatsinformationen om jag inte är överhopad med arbete, sa jag.

-Kan du hur böckerna står i bokvåningarna?

-Jag börjar lära mig. Humfack är knepigt... och rörposten... kanske jag kan det hyggligt... Ingemar sitter ju på plan fem b så jag kan fråga honom.

M. antecknar. Vad har jag sagt egentligen?

-Hur känns det att börja i Haga igen? Du ska vara där måndag eftermiddag och fredag förmiddag.
-B. L-A. var väldigt vänlig mot mig. När jag tappat allt självförtroende efter att ha fått sluta på Kulturvård sa hon att några månader var för kort tid att lära sig något. Guldastjärna åt henne också.
-Du fyller snart 50, vill du bli firad?

Ja helsike 50 år. 50 år... rott långt från land. Jag som skulle gjort så mycket i livet? Jag får skynda på och göra det jag tänkt. Min pappa reste till Hanstholm i Danmark när han fyllde femtio.

-M. fyller 50 en vecka innan dig. Jag undrar om ni kan fira det ihop? M. skulle fundera.

-Okej då. Det är många här som inte vet vem jag är här, sa jag.

På fredagsfikat i magasinet frågade alla hur samtalet gått?
badstol
Kopplar av på Jewel of the Seas


Helgedomen i Delfi

Herodotos skriver mycket om Delfi i Grekland i sin historiebok från 400-talet före Kristus. Nu längtar jag ännu mer tillbaka till Grekland nu när jag scannar gamla bilder.

"Nu satte Alkmeoniderna alla krafter i rörelse mot Peisistratiderna. De överenskom med amfiktyonerna att på ackord bygga ett tempel i Delfi, som nu står där men då ännu inte fanns. Då de hade en stor förmögenhet och från gammalt var ansedda män, uppförde de templet vackrare än ritningarna angav, och bland annat byggde de framsidan av parisk marmor, då det var överenskommet att de skulle bygga templet av tuffsten."  (Herodotos Historia s. 335) Herodotos levde på 400-talet före Kristus. Templet i Delfi är bara ruiner nu, det mesta rasade i samband med en jordbävning.

pytia
Ruinerna av templet i Delfi nedanför en Amfiteater

När jag var Rörpostmästare

Det var tio grader kallt på morgonen när jag drog upp persiennen. Hälsade på några vänner vars mor bor i området där jag bor. Grannen Bo var på tåget också. Han hade kört upp en lastbil till Norrtälje igår men var nu tillbaka.

På jobbet var jag på plan ett till fem. Hämtade 14 böcker på plan fem, nio folianter på plan två och två på plan fyra. Ja vad ska jag göra av mitt liv egentligen? "Alpin teknik och metodik" hette en gammal foliant jag tog fram på plan två. "Aspekter av och perspektiv på normer" hette en jag tog fram på plan fem.

Igår var det riktigt roligt när jag var Rörpostmästare med E.H.Det gick riktigt bra att skicka ut beställningarna till bokvåningarna. Beställningar som kommer från institutionerna och från en annan skrivare kommer fjärrlån långväga ifrån och en del kommer från närbelägna städer som Falköping.På onsdagseftermiddagen var jag bokinsättare i öppna magasinet. Jag ersatte Turbo Reine. Han sorterar böckerna så snabbt att du nästan inte ser händerna, har lagt märke till att han inte bara sorterar i SAB-uppställningen utan även de efterföljande síffrorna. Såg att Turbo Reine satt upp 88 böcker på plan 6b, på eftermiddagen ställde jag upp 103. Men det är ju inte färdigt med det, det är ju plan fem A och sex A också. Jag var nära att inte hinna 5 A eftersom det kom många studenter som inte kunde hitta sina böcker så jag var tvungen att gå och leta rätt på dem åt dem.

När jag kom hem scannade jag lite bilder från Akropolis i Aten och en från Mykene. Tittade lite på bilderna från Delfi. Grekland är ett fint och intressant land.

Läderlappen på Göteborgsoperan

Var på Operan i går kväll. Såg operetten "Läderlappen". Jag tyckte inte riktigt om den. Den utspelade sig på 60-talet i Göteborg. Och lång var den också. Skulle varit tre timmar, men den drog över så den slutade inte förrän tjugo i tio. Det handlade om en man som blivit häktad för han av misstag slagit en parkeringsvakt när han tagit fram plånboken. Den hade vunnit på att kortas ner.

När vi gick till stationen genom en tunnel över gatan så låg det en man inlindad i en filt på vägen in till parkeringsdäcket. Runt omkring honom stod fullt med finklädda människor som varit på operan.

Sol utanför tågkupén när jag åkte med tåget till jobbet.
Var inryckt till bokvåningarna sex till nio för det fattades folk.
 Vid lunch träffade jag H.. Han hade som vanligt bestämda åsikter om allt. Till exempel ett teveprogram han såg i lördags.
-Den var sanslöst dålig... den var sanslöst dålig... Robinson var sanslöst dåligt...
H. ser lidande ut när han sitter tillbakalutad vid fönstret. Han rynkar pannan som världens undergång var i antåg. Högerarmen har han lojt lagt på fönsterbrädet.
-Men varför ser du den då? frågade en kollega som satt mitt emot.
-...Tänkte jag skulle se första för att se om det var något att ha... Men den var sanslöst dålig...
Sedan får H. tag på en sportbilaga till GT.
Klas... ska inte du bli huvudsponsor åt Leksand... de söker en nu he-he-he-
-Det är bättre du blir det, du har bättre koll på hockeyn, sa jag... gammalt fint lag med Christer Abrahamsson och Tommy Abrahamsson, sa jag.
-Det var Christer Abrahamsson som pinkade i en papperskorg under en turnering, he-he-he-, sa H.

Utflykten till Parnassen

En mulen vårdag. Lyssnar på "Flickan som lekte med elden" igen samtidigt som jag skannar.  Det är givande att lyssna på Stieg Larssons milleniumtrilogi en andra gång. Upptäcker en del saker jag inte tänkt på

Tänkte på oro igen. Wayne D. Dyer hade ett bra exempel på hur dumt det är med oro. Han satt med en människa i en bastu som oroade sig. Tror det var över börsen. Dyer gick och gjorde flera trevliga saker och kom sedan tillbaka till bastun. Kamraten höll då fortfarande på att oroa sig över möjliga händelser som han inte hade en aning om hur de skulle inträffa. 
  Fick en kommentar av min kompis Kim angående några bilder i Facebook och det var roligt att höra ifrån min gamle vän.
  Har börjat läsa en bra bok som får mig att tänka tillbaks på tidigt 80-tal då jag reste i Grekland. Boken heter "Vägen till Rom" och är av Carl Fries. En behaglig trevlig bok att läsa som jag råkade ha i bokhyllan. Bland annat skriver han om när de besökte Delfi i Grekland. Boken är från 1953 och på den tiden var det lite annorlunda att resa i Europa.

delfi
Amfiteatern vid helgedomen i Delfi

delfi
Delfi kallades världens medelpunkt.


Resan till Delfi

Kristina tyckte det var fånigt av mig att ligga sömnlös på natten och oroa mig. Hon har så rätt det tjänar ingenting till. Kan oroa sig hur mycket som helst men det förändrar ingenting. Ingemar skrev ett trevligt inlägg i Facebook och Gösta ett bra om trummisar. Det blir ju ingen skillnad fast du ältar tankar om och om igen. Det som sker det sker. Konstruktiv planering är i och för sig något annat.

  Själv cyklade jag och köpte fisk. Det var ett härligt soligt väder. Efter en runda på gymmet så cyklade jag hem och började skanna gamla bilder från tiden jag tågluffade i början på 80-talet. Har alltid varit intresserad av att se andra kulturer. På den tiden hade jag en liten Olympus och diabilderna blev ganska små i halvformat.
    Delfi är en helgedom, ett tempel, som ligger 500 meter över havet på berget Parnassos. Jag tog en bussfärd som tog ett par timmar på smala krokiga vägar. Vid Apollontemplet fanns oraklet Pythia som inandades ångor och kunde spå in i framtiden.

delfi
Delfi i Grekland 1982. Minns att det var svårt att hitta rätt buss eftersom jag inte kunde Grekiska.

apollontemplet
Från helgedomen i Delfi 1982

Tänk positivt

En solig dag.

Var lite stressad på morgonen, eller inte stressad bara lite småirriterad.

Mitt råd till stressade människor tänk positivt. Undvik negativa tankar som är destruktiva. Att vara människa bland människor är vad livet handlar om. Se det som är fint och vackert i livet. Hade ett bra träningspass på gymmet.
  "Min mening är: människan är icke förutbestämd till elände, utan hon kan ermå frid, lugn och salighet redan här på jorden och alltid och överallt, blott hon själv vill." (Johann Gottlieb Fichte, Första inledningen till vetenskapsläran. Vägen till ett saligt liv.) Johann Gottlieb Fichte är en tysk filosof som levde mellan 1762 - 1814).
  Och nu kom min underbara fru in genom dörren.

Borodubor
Står på buddhisttemplet Borodobur i Yogjakarta 1989

Bland böcker i Hades

Solen sken in genom tågfönstret. Läste lite i Metro. En granne som åker med samma tåg brukar ta med sig ett extra exemplar. Obama drar tillbaka stödpengarna till försäkringsbolaget AIG eftersom de givit höga bonusar till cheferna.

Tog hissen ner till plan tre. Plötsligt hörde jag någon som trallade på den gamla Nick Lowe-låten
Breaking Glass . Popmelodimästaren Nick Lowe. I nästa stund fick jag syn på Hans som gömde sig inne emellan en kompakthylla med biografier, som vägvisaren Dersu Uzala. Han hade varit i underjorden ett par timmar.

  Satte igång och hämtade beställningar i raecerfart på morgonen. Klockan nio hade vi möte då alla sitter och lyssnar på medarbetare som har något att berätta.
   Min chef hade varit på en konferens i Bienfeldt i Tyskland. Biblioteken hade en dyster framtid att se fram emot, det skulle bli mer en förvaringsplats för böcker. Allt skulle bli mer elektroniskt och digitalt. sökning i Google har ökat väldigt. Forskare tar fram materialet själva.  Det må så vara men jag tycker det lånas mycket. Studenterna lånar mycket. Ska allt gammalt tryck digitaliseras? Tidningar kommer att läsas digitalt. Men då blir det väl lite snuttifiering? Jag gillar att sitta och läsa debatter och ledare till frukosten på morgonen. Det går inte så bra om allt kommer på en bildskärm? Samtidigt gäller det att hänga med i förändringar.
 
Plockade fram ett gammalt drama av Aeschylos i humfack och Häxjakt av Arthur Miller. Ska folk sitta och läsa detta på en skärm? Jag såg en test i någon tidning, jag är inte säker på vilken, och då ville 93 % läsa en bok som pappers bok, 4 % kunde tänka sig att läsa på en digital platta och 3 % på en iphone.

Därefter fick jag kasta i mig lite kaffe och sedan ner i underjorden. På plan 5 träffade jag på Hans, eller Dersu Urzula, som rör sig i gångarna i magasinen som en ål på havsbotten. Fick två beställningar långt in i en kulvert. Det var Aeschylos och Häxjakt av Arthur Miller. Stötte direkt på patrull. Trodde Arthur Miller skulle bli lätt, men boken stod inte på författare. Då hörde jag någon som kom och visslade i kulverten. Tack och lov var det Roy som i datorn kunde se att den stod på serien.

   På eftermiddagen gled jag nästan fram på övervåningarna. Där skiner solen in och böckerna står på nummeruppställning och då är det lätt att hitta.

Efter jobbet tog jag femmans spårvagn till Valand och sedan gick jag till Rosteriet. Gösta och jag brukar träffas där. Jag åt en bakad potatis och drack en coca cola, Gösta åt en tallrick med kycklingsallad och en kopp grönt te. Det är mest medelålders damer som går dit. Det är ett mycket lugnt ställe.
 

Ett sisyfosarbete

Innan jag cyklade till stationen lyssnade jag lite på en flöjtkonsert av Joseph Haydn. Såg solen gå upp vid horisonten när jag väntade på tåget på perrongen. Hann precis gå på spårvagn nummer 13. Det var den nya sortens italienska spårvagn som surrar när den kör.

Var öm-insättare på förmiddagen, det vill säga insättare i öppet magasin. Tog en halvtimme att sätta upp 45 böcker i 6b öppet magasin. Därefter ställde jag upp 20 kursböcker och sedan 50 stycken till i 6b öppet magasin. Det strömmar hela tiden in böcker från bokomaten. 

Sedan körde jag ner en vagn böcker till slutet magasin. Det var inte rätt, för det ska man bara göra en gång.
-Du ska bara köra ut böcker till öppna magasinet, det vill säga om du inte sätter upp böckerna.

Det var T. Trotjänaren (1) som hade hand om slutana magasinet i b-huset.
-Ursäkta T., att jag körde ner en vagn böcker till 5b, jag tänkte mig inte för.
-... Är det du och Reine som är öm-insättare?
-Ja.
Det var nog tjugo böcker jag körde ner till 5b.
På eftermiddagen knöt jag in säkert tio Allt om mat från 70-talet och och lika många gamla Ica-kuriren.
Ibland känns arbetet med att plocka fram och sätta upp böcker som ett Sisyfosarbete som aldrig tar slut.

Efter jobbet tog jag en friskvårdshalvtimme. Hade verkligen ingen lust att träna, men jag tvingade mig dit.

"Le Matin" av Josep Haydn

En solig vårdag och några minnen

En riktigt trevlig vårdag. Tillbringade en timme på gymmet.

Råkade läsa några gamla dikter. Hade det inte varit för min svensklärare i gymnasiet hade jag förmodligen aldrig upptäckt dem. På den tiden så tyckte jag nog Kellgrens "Melodi" var bäst. Här om dagen fick jag syn på Erik Gustaf Geijers "Odalbonden" och den tycker jag nog mer om nu när jag är äldre. Jag minns att jag tyckte den var tråkig. Erik Persson tragglade de gamla dikterna. Sedan när jag läste svenska på Komvux hoppade läraren helt över romantiken... Men han på Komvux gav mig bättre betyg. Läraren nämnde inte Esaias Tegnér, Atterbom, Stagnelius eller Geijer som är så bra.

/.../
Ej buller älskar jag och bång.
Vad stort sker, det sker tyst.
Snart märks ej spår av stormens gång,
av blixten sen den lyst.

Men tyst lägger tiden stund till
  stund,
och du täljer icke hans dar.
Och tyst flyter böljan i havets
  grund;
fast regnbäcken skrålande far.
/.../ 
( ur Odalbonden, Lyrikboken s. 259)

Jag ser det som att han menar att det vanliga är att du arbetar och lever liknöjt lugn. Sköter sitt jobb och lägger stund till stund. Kellgrens "Melodi" är också fin. "Du som av skönheten och behagen en ren och himmelsk urbild ger. Jag såg dig och från den gången jag endast dit ser." (början på dikten fritt ut minnet.)


Det var en oförglömlig resa till Kambodja 1995. Efter bara ett par dagar i Phnom Penh tog jag båt till Siam Reap. Jag tror inte jag tittat på bilderna sedan jag kom hem för femton år sedan.

siam reap
På väg över Ton-Le-Sap sjön till Siam Reap

mrs mom med familj
Ägarna till det lilla familjehotellet i Siam Reap. Visa i mitten och Mrs Mom längst till höger.

Från mitt besök till Angkor Wat

På morgonen cyklade jag och köpte fisk. Försökte hälsa på tre personer men de verkade inte se mig? Två grannar och en pendlare. Men det är bara att bita ihop och gå vidare. Det var ju inget brottsligt att hälsa. Blev på bättre humör när jag köpte fisk, en makrill filé och lite torsk. Hon var glad och pigg.
  När jag kom hem satte jag mig att skanna bilder igen. Jag kan inte låta bli att gå igenom de gamla bilderna från resor.

Några bilder från det bereömda templet
Angkor Wat i Kambodja från 1300-talet.

Angkor Wat
Ett foto taget tidigt en morgon på templet Angkor Wat.

angkor wat
buddhistmunkar på väg till templet.

Los Angeles
Angkor Wat var det första stora templet jag kom till. Fick ibland känslan av att folk och djur levde till vardags bland templen.

angkor wat
Bild på hela Angkor Wat taget från Treklens resekatalog på Internet.


Om en intervju med SEB-chef

Lyssnade på Cellokonsert av Joseph Haydn på morgonen. Underbart kontemplativ och samtidigt uppiggande musik.
 
Hörde också Lasse Bengtssons intervju med  Annika Falkengren  på morgonen. Jag tyckte hon var sig bra och hon förklarade att hon tyckte synd om alla bankanställda. Det är ju så här att mitt i bankkrisen höjer bankcheferna sina löner. Anställda varslars aktieägarna får ingen utdelning och så vidare. Lönerna ser för jäkligt illa ut.
  Hon förklarade det med att det att det inte var bonusar utan reallöner, men nu stoppas dem. Tur de hade henne nu och inte någon arg, för hon förklarade rätt bra. Men för vanliga enkla jobbare är det ju hiskeliga summor de har som lön. Jag hörde att hon kände sig pressad. Hon talade en bred stockholmska i början. Folk som känner sig pressade brukar ofta gå tillbaka till sin barndomsdialekt under press. Ju längre Bengtssons fina intervju pågick ju mer avslappnad blev hon. Efteråt satt hon kvar en stund och lyssnade på 4000 år gammal kinesisk musik. Men visst ser det mycket illa ut med de nhär sanslösa lönehöjningarna när folk får gå från sina jobb. De verkar leva i annan värld långt vanliga människor som får vända på alla slantar. Jag såg att hon kom in i en elegant Volvo och parkerade utanför teve fyras lokaler.

Snöyra

Sju grader kallt när jag cyklade till stationen på morgonen. Jag tog både halsduk och mössa. "Stolpas", min skolkamrat i grundskolan, var på tåget idag. Han reste sig samtidigt som jag gick av tåget. Han är verkligen stor. Kraftig och ungefär två meter lång. Han hade en blå ryggsäck med ett flygvapenemblem på. Jag såg honom sedan på spårvagnshållplatsen. Han lunkade omkring med uppknäppt jacka, hade skäggstubb och ingen mössa på det okammade, toviga grå håret. Han gick och rökte en cigarrett och såg ganska nöjd ut med tillvaron.

På jobbet började jag med insättning i öppna magasinet. Jag räknade till 112 böcker att sätta in på 6b. Sedan gick jag över till 5A där var ubgefär 40 böcker.
   På eftermiddagen var hämtade Fredrik och jag beställningar i b-huset.Jag börjar lära mig de gamla samlingarna, tog fram en brevsamling av Esaias Tegnér, några gamla svenska högmässor och så vidare.

När jag begav mig hemåt vräkte snön ner. I Alingsås var det spårigt att cykla. Jag tog mig ändå till gymmet och tränade rygg, axlar och biceps. Det var ganska mycket folk, men det gör att du håller tempot ganska bra.


Den ensamma tranan och fiskare i Kambodja

När jag stod och väntade på tåget fem i sju på morgonen såg jag en ensam trana komma flygande högt upp i luften. Den hade väl kommit ifrån sin flock? Men jag tror den flög åt rätt håll, alltså mot Hornborgasjön.

På tåget hörde jag några flickor som pratade om "Män som hatar kvinnor". En pojkvän till en av dem hade inte ens läst boken.

I Göteborg var det ljust och vårlikt. Tvåans spårvagn var i tid så jag flexade in tre minuter tidigt.

Var i B-huset på förmiddagen. Det var flera beställningar till Humfack. Några finska och en på latin. Hans var med mig och han hittade den på latin direkt. I B-huset plockade jag fram en bok av Ernst Cassirer om Thomas Thorild. Gick ett par minuter tidigare från jobbet för att jag skulle ha god tid på mig att handla mat för helgen. Det har varit soligt men lite kyligt. 
   Lyssnar på Joseph Haydns underbart vackra cellokonsert 1 & 2. Ska försöka hinna börja se på serien Matador som jag lånat av E.H.

När jag var i Kambodja 1995 besökte jag en dag ruinerna av templet Wat Chedei i Angkorkomplexet. Min guide och chaufför Visa var upptagen så jag fick skjuts av hans yngre bror.
Templet var mest ruiner, men det var intressant att se människorna. De tittade på mig som jag var ett UFO från en främmande planet-

siam reap
Efter en lång färd på motorcykel stanade vi vid en strand. Därefter transporterades jag ensam på den här båten över till Wat Chedei.

wat cherei
Fiskarna stod med vatten i höjd med bröstet och drog upp nät och drog upp till ön.

way cherei
En fiskare visar sin fångst som han har i korgen.

flickan på wat chrei
Jag kanske var på ön en halvtimme och den här flickan följde efter mig hela tiden och bara stirrade på mig och sa ingenting. Hon hade väl aldrig sett någon så konstig människa? Hon ser inte så glad ut och mager är hon också. Kambodja var ju oerhört fattigt efter Röda Khmerernas vanstyre. 

Tranorna flyger över Alingsås

När jag kom till parkeringsplatsen vid Alingsås station igår eftermiddag såg jag tranor flyga förbi högt upp i luften. De höll spikraka streck, men de hade faktiskt tappat V-formationen något. Natten innan hade jag faktiskt hört tranorna när de flög över Alingsås mot hornborgasjön. Att se tranorna flyga får mig att tänka på livet och att jorden är vacker.

   Konstigt nog var det inte så mycket folk på tåget idag på morgonen. En snuvig rödhårig tjej satte sig bredvid mig. Hon nös så vagnen skakade och sedan fräste hon i sin näsduk.

  Är alltid lite dyster på morgonen innan jag jagat iväg demonerna. Jag och Turbo Reine pratade en stund och det piggar upp. Det var vi som hade insättning i öppna magasinet. Det är svårt att inte bli på bra humör när han pratar. Pratade lite med unge Fredik också. Han hade haft ett rejält tränings och boxningspass igår efter jobbet.

  Till fikat satte jag mig bredvid Turbo Reine och några andra veteraner.  Vi pratade om olika danshak och musik.
-Tror du T. (dvs Trotjänaren 1) tog illa upp när jag sa att han bara lyssnade på opera? sa jag.
-Nejdå, han är inte så känslig, jag brukar säga att han bara gillar finkultur.... T. var inte likna galna som oss. Han tar inte illa upp.
Var jag galen? Inte direkt fast jag gjorde allt för att vara galen och rolig så jag blev accepterad i gruppen. Försökte kanske vara lite tokig, men det lyckades inte så bra. Vi pratade musik också, jag lyssnar faktiskt mest på Haydn och Bach nuför tiden. Möjligtvis lite the Allman Brothers på morgonen innan jag cyklar iväg till jobbet.

Blir nog bra om Volvo blir svenskt igen.

Lunch åt jag på Mandarin. Det var riktigt soligt vårväder och jag hade faktiskt inte mössan på mig. Tänkte på att Porslinsansiktet, dvs servitrisen hade knutit upp sitt hår i nacken. Hon brukar nog ha det förresten. Geishor i Japan har det också, har för mig det ska vara något sensuellt attribut. Men det är ju olika förstås?


På bokvåningarna är jag ganska ensam, bara då och då när rörposten rasslar till.
-Tjena Klas, sa Inger på åttan rätt vad det var.
-Tjena Klas, sa Anna Maria samtidigt.
Skönt jag är inte helt Bad Standing då. De ser mig och bekräftar mig. Måste lära mig nämna namnet efter det att jag hälsat. Det för att visa att jag skickar bollen tillbaka och bekräftar den personen. Nyss kom en människa som inte hälsade. Han är väl trött på att hälsa på kreti och pleti? Trotjänaren (1), T, ett kom förbi och han hälsade så mycket han orkade... Men jag är ju inte så bra på att hälsa heller.


Om Moon Hill i Kina

Gick på gymmet på eftermiddagen. Gjorde en trivsam entimmesträning av gymmet. På hemvägen tog jag en sväng till ica och handlade lite mat för veckan. När jag kom hem fortsatte jag skanna bilder från Angkor Wat och Moon Hill. Under tiden som jag håller på och skannar lyssnar jag för andra gången på Stieg Larssons "Flickan som lekte med elden". Utan för fönstret ösregnar det.

i väntan på soluppgång
Väntar på soluppgång på Moon Hill

Moon hill igen
På cykeltur 1989 på landsbygden söder om Yangshou.

pappa med barn
Vi gjorde en paus i en liten by i södra Kina. Det fanns en kiosk där, de hade inte så mycket där. Vi köpte lite bullar och bjöd barnen på bilden.

Regn och minnen från Moon Hill

Innan vi lade oss igår såg vi på Utrikeskorrespondenten av Hichcock. Under dagen har det regnat ymnigt. Då och då har det varit snöblandat.
  Har suttit inne och skannat och skrivit. Det är ganska roligt att återuppliva gamla minnen. Det blir nog inte mer sådana här långresor. Kristina vill bara resa i Europa. Det finns mycket att se i Europa. Jag minns att Moon Hill som jag beskriver nedan var den vackraste platsen jag sett. Men nu har jag sett Torne Träsk också och Torne  Träsk är en fantastiskt vacker sjö.
   Min gode vän Hans, den pensionerade bibliotekarien från Gävle ringde på morgonen. Kanske hälsar på honom när vi har semester?
 


Under dagen har jag fortsatt skanna bilder från Kambodja och Kina. I Kina cyklade jag bland annat till Moon Hill.

moon hillk

Tidigt en morgon tog jag och några tillfälliga kamrater en cykeltur från Yangshou till Moon Hill. Det var en säregen upplevelse att klättre upp på Moon Hill och se utsikten över alla sockertoppsberg som sträckte upp sig så långt ögat nådde.
moon hill 
Efter besöket på Moon Hill tog vi först en båttur på en flod och sedan fortsatte vi att cykla längs ett jordbrukslandskap. Vid Moon Hill minns jag att vi stannade till vid en gård och bad en kvinna skriva en vägbeskrivning på kinesiska. Jag minns att när vi visade lappen med de kinesiska tecknen för bönder vi mötte började de bara skratta. 

Utflykt till Auktionskompaniet och minnen från Koh Samui

Bläddrade lite förstrött i GP på morgonen. På annonssidorna såg jag att det skulle vara auktion på Auktionskammaren i Göteborg i morgon. När jag nämnde det för Kristina blev hon genast pigg på att åka dit. Så fort vi ätit klar frukosten så begav vi oss till Göteborg. Det var inte många intressanta saker tyckte jag, men det är klart det var lite som att gå på museum.
   När vi var klara där gick vi på ett kafé vid Kompassen nära NK. Åt något som kallades Asiatisk lasagne, det var helt okej. Hemma begav vi oss till Mio. Kristina hade köpt en byrå där som vi skulle hämta. Vi lassade in delarna till möbeln i bilen. Jag hade ingen aning om att hon köpt en massa delar. Vi lassade av alla delar i vardagsrummet. Sedan försökte jag vila lite, men jag tänkte bara på att jag hade mycket att göra. Kanske skulle byta ppm-fonder igen? Men vilka skulle det vara, alla fonder går bara utför. Kanske räntefonder.

Förra helgen skannade jag bilder från Thailand. Jag berättade att mina fötter var svullna som ballonger efter att ha gått i regnskogen under regnperioden. Jag tog buss till Koh Samui för att vila upp efter resan och simma lite i Siambukten.

koh samui
Fick behövlig fotvård på stranden av den här fotvårdsspecialisten till vänster av de tre damerna.

koh samui
Koh Smuis strand 

Bakad potatis på Rosteriet

Torsdag 6/3-09
På förmiddagen var jag och hämtade böcker i de gamla samlingarna. Fick en gammal Tacitus på latin igen långt inne i en kulvert i humfack. Anna-Maria var min ciceron i de gamla bokmagasinen.

  På eftermiddagen skickade jag iväg beställningar i rörposten och hämtade sedan böckerna och lade dem som skulle vara kvar på biblioteket, och högen för fjärrlån och sedan i lådor för sådana som skulle skickas till institutioner. E.H. var min ciceron här.

7/3-09
   Missade precis tvåan. En spårvagn nummer ett ställde sig mitt över spåret så jag inte kunde passera spåret. När jag väntade på hållplatsen kom en stupfull ung man och vacklade över spåret, trodde han skulle trilla. Han tuggade på en bulle under tiden som han vinglade bort mot buss nummer 17.

På förmiddagen var jag inhoppare i bokmagasinet för personen som skulle varit på våningarna 1 til fem var sjuk. 
E.H. bjöd på fredagsfika. Det var 16 personer vid bordet. Han hade bjudit Anna Maria och Inger också.

Jag berättade för E.H. att jag nästan somnade på tåget nät jag läste Herodotos historia. Då berättade språkgeniet Erik att han läste boken på grekiska.

Fy sjutton för telefonköer

Fy bubblan för telefonköer! Satt i tio minuter på morgonen och en kvart under lunchtiden. Allt för att göra en beställning till Apoteket i Alingsås. Jag tänker på att det är så hög arbetslöshet, men folk som svarar i telefon till statliga bolag är det tydligen ont om.  Inte heller kommer något besked om hur lång tid jag har kvar att vänta. Efter en kvart kommer jag fram till en impertinent människa. Jag måste vara lugn och fin och inte vara upprörd.

Drag i rörposten

Innan jag cyklade iväg till stationen lyssnade jag lite på en skiva med The Allman Brothers som jag köpte i New York i höstas.

Skickade iväg rörpostbeställningar, allt under överinseende av Hans, vägvisaren Dersu Uzala, var min lärare vid rörposten. Skickade iväg en beställning till hus A i stället för hus B.
-Ska du kolla om högarna av beställningar ligger rätt? frågade jag.
Vi börjar sålunda med att sortera beställningarna i högar för att sedan rulla ihop och skjuta in i cylindern. När det sedan är drag i rörposten skickar vi iväg tuben.
-Nej nu får du klara dig själv, jag litar på dig, sa han då.

Hann med tåget som gick 16.47. Ganska skönt för jag hann läsa några sidor i Herodotos historia eftersom lokaltåget tar lite längre tid. Hemma handlade jag. Försöker göra så mycket jag kan så kvinnan i mitt liv inte behöver göra så mycket.

Redan onsdag och jag ska försöka se teveprogrammet Semestersvenskar i Thailand.

Det mörka rummet

När jag slår upp "publishme.se" i Google står det välkommen att starta en egen blogg" och det låter trevligt och upplyftande. 

Sov bra på natten, somnade till och med en halvtimme efter Kristina gått upp klockan halv fem. Tycker synd om henne som måste byta i Falköping på hemvägen.
   Tåget var I tid. Satt i samma vagn som "Stolpas", det vill säga en herre som jag en gång i tiden gick på lågstadiet med. Han hade sin militärkeps på sig och han skrev med sina oljiga fingrar på sin oljiga dator. Hann precis hoppa på linje tretton.

   Var med Hans i b-huset på förmiddagen. Hade problem med en gammal enografitidskrift. Lunch åt jag på Mandarin för att få lite lugn och ro. Servitrisen, eller Porslinsansiktet, som Gösta kallar henne, log så rart.
   På eftermiddagen var jag i b-huset igen. Fick en beställning till humfack. Det är ett dystert rum långt inne i en kulvert. Jag har aldrig varit där, bara gläntat på dörren en gång för att se hur det ökända humfack såg ut. Det är ökänt för att det är svårt att hitta bland nöckerna där. Där finns gamla böcker på grekiska, latin, ryska med mera. Jag skulle hämta en bok av Cornelius Tacitus från 1600-talet. Jag gick bet på det och fick hämta Ingemar.


  På tåget hem läste jag "Herodotos historia", har återupptagit läsandet av den eftersom jag är klar med Barack Obamas självbiografi.


  Tränade på gymmet efter jobbet. Hade verkligen ingen lust att gå först, men när jag väl var där gick det bra. Det blir som ett spel när det är mycket folk och jag måste passa på att göra övningarna när någon maskin är ledig.


Såg filmen "Män som hatar kvinnor" i lördags

Såg "Män som hatar kvinnor" i lördags. Filmen var på 2,5 timmar men tiden gick fort.

   Boken är naturligtvis mer detaljerad och det kanske blir tydligare med de olika företeelser som Stieg Larsson vill uppmärksamma. Jag tänker på våldet mot kvinnor och visandet på antidemokratiska grupper blir nog ännu tydligare i boken. Jag tycker Noomi Rapace är mycket bra i rollen som datasnillet Lisbeth Salander. Om jag inte minns fel hade Lisbeth Salander i boken stubinkort rött hår som hon färgat svart. Sådant kort hår hade nog varit konstigt på film. Hon är en enstöring i samhällets marginaler men reagerar häftigt på orättvisor och övergrepp. 

   Tycker även att Mikael Nyqvist passar utmärkt i rollen som journalisten Mikael Blomkvist. För övrigt är det en mängd kända skådespelare.

   Jag gillade filmen. Det var längesedan jag såg en sådan spännande och rafflande film.
 


Vandring bland bergsstammar i Thailand

Tänkte avsluta söndagens skanning med något trevligt. Jag minns att när jag vandrade under regnperioden i tennisskor var det inte så roligt då, men efteråt är det trevliga minnen. Trors att fötterna var som ballonger när jag kom tillbaka till Chiang Mai så var promenaden ett minne för livet. Jag kan rekommendera en utflykt till norra Thailand också och kanske besöka bergsstammarna. Nu skulle jag aldrig klara att vandra ett par dagar i den oländiga tärrengen.

Lahu stammen
Har för mig arr det är Karen stammens by vi kom fram till. Jag har för mig att det var där vi övernattade.

lahu-ungdomar
Finklädda pojkar från Lahu stammen

Joseph Haydn - Cellokonsert
Kvinna från Akha-stammen. Jag tycker de verkar bli glada när de ser något nytt.
Thailand har mer fantastiska ställen att besöka en Phuket badstränderna i Siambukten.


Tuol Slengfängelset i Kambodja

Under min resa i Kambodja 1995 besökte jag bland annat Tuol Sleng fängelset. I och med att det pågår en rättegång i Kambodja mot de åldrade Röda Khmerledarna så tänkte jag att jag kunde visa ett par bilder till därifrån hur det såg ut då. Det finns ju mer skräckvälden under 1900-talet, men jag väljer detta som exempel. Mellan åren 1975-1979 lyckades Röda Khmererna mörda en fjärdedel av Kambodjad 7 miljoner invånare. Till vilken nytta kan man fråga sig?

tuol sleng
Tortyrkammare i Tuol Slengfängeslet. Den åldrade fängelsechefen Duch ställdes nyligen inför rätta för brott mot mänskligheten.

tuol slengfängelset
De hade taggtråd för balkongerna på fängelset för att fångarna inte skulle kunna slänga sig ut och ta livet av sig.

tortyrkammare
Bild innifrån Tuol Slengfängelset.

1900-talet haft många blodtörstiga ledare som Hitler, Mao Tse Dong, Josef Stalin, Pol Poth med flera. Vi får inte glömma sådant här och det skulle vara fruktansvärt om minnena glöms, viktigt att bevara museer. Läste i GP igår att förintelselägret
Auschwitz i Polen håller på att förfalla jag tycker det är viktigt att det restaureras.