Lugnt nyår hoppas jag

Lugn nyårsdag. Halkade iväg till Ica och handlade bröd och lövbiff. Hade inte sett att Kristina köpt bröd. Sedan har jag läst boken Dumskallarnas sammansvärjning av Jogn Kennedy Toole.
   Läste
Klas Eklunds blogg om sin kommande bok "Vår ekonomi". Den ser jag fram emot. Får se om jag är uppe till tolv i natt. Igår som en stock till Morden i Midsomer. Några raketer blir det inte. Jag smällde tillräckligt när jag var tonåring. Jag ska inte ens se på det. Jag minns ett nyår i Berlin för några år sedan då de sköt raketer åt alla håll. Det var en dimma av krutrök längs hela Brandenburger Tor och Unter den Linden. Ska kanske se på någon rolig film i stället? Om jag är vaken ringer jag min gamle vän Gösta . Om inte han är hos Maggan.

plumpudding
Jag väntar på Plumpuddingen på julmiddagen. (Jag sitter mitt emellan mina två sytersöner).

Plumpudding
Plumpuddingen är serverad vid min tallrik.Jag och mitt dåliga samvete

Sju grader kallt och såphalt på vägen. Gick till gymmet på morgonen. Fick nästan gå på tå och balansera på isgatan. Men när jag väl var där blev det en uppfriskande rygg och axelövning. Det var inga jag kände igen där, det var bara några unga damer.
   Efter gymmet tog jag cykeln till Ica. Det var halt på trottoaren så jag fick ta det försiktigt. De flesta verkar ta bilen idag. På Ica såg jag en ung man som jag inte sett där förut bland Icapersonalen. Däremot har jag sett honom med en vacker ung kvinna på gymmet. Träffade min syster och svåger på Ica. Jag hade bråttom att köpa hårt bröd, yoghurt, lakrits och en julmust. Sedan stod jag i kö till Göteborgsfiskarna. Det var uppmuntrande med den trevliga rutinerade kassörskan i Ica. När jag tillslut kom fram till fiskförsäljaren såg han glad ut och sådant muntrar upp. Ett leende gör mycket.

   När jag försiktigt cyklat hem kokade jag laxen i micron. När det var klart ringde min
gamle vän Gösta . Vi förrgår hade vi nästan bestämt att jag skulle komma och se på hans nya dator. Men igår ringde jag och sa att det var för kallt och halt att ta sig till Göteborg när jag var ledig. Det är alltid roligt att träffa Gösta, men det är inte roligt att halka på det såphala underlaget när jag går dit. Jag är en gammal man som bekymrar mig över sådana saker. Tänk att jag alltid ska ha ett dåligs samvete om något.

 Ska sätta mig och läsa en bra bok i stället. En bok om vänlighet. Några favoriter om att vara vänlig är Stefan Einhorns böcker, Barbro Lennéer Axelsons och Ingela Thylefors Arbetsgruppens Psykologi eller Wayne W. Dyers Älska dig Själv. Sedan har vi bloggen Positive News .av Kristina Blakstad.

Lyssnar på Glenn Gould

Kopplar av lite på semestern och lyssnar på Glenn Gould och redigerar en text. Här i Alingsås är det tio minusgrader och snö. Synd att jag inte både kan läsa och skriva på samma gång. 

Vinter i Alingsps
Vinter vid Gerdsken.


Glenn Gould - Goldbergvariationer av Bach


Resan till Indonesien

En vacker snöig och töig dag. Is på vägarna så jag fick ta det försiktigt när jag promenerade till gymmet. Det var inte så många jag kände igen. Hälsade på en ung man som ofta är där. Till Ica tog jag cykeln trots halkan, det är ganska praktiskt att ställa väskan på pakethållaren.

   Hemma fortsatte jag skanna bilder från Indonesien samtidigt som jag lyssnade på Dan Brown på min mp3-spelare.
   Jag minns att jag 1989 i New York ändrade så jag fick fjorton dagar till i Indonesien i stället för dyra Tahiti. Ett mycket bra beslut. När min pendlarkompis, Rekryteraren, frågade vad som var bäst under resan jorden runt sa jag Indonesien. Jag visste inte så mycket om Indonesien trots att det är det folkrikaste muslimska land. Jag såg inga Nikab eler Burqa. När jag frågade en gång skrattade de i familjen jag bodde hos och sade att det bara var flickor som hade det när de gick i skolan. Det är klart att det är olikt Thailand, men jag har fina minnen från
Indonesien .

Familjehotellet Adem Ayem
Hela familjen jag bodde hos i Adem Ayem Family hotel.

dush
Buddhist templet Borobudur nära Yogjakarta.

regnskogen
Utsikt över regnskogen från Borobudur .

vattenfall
Jag och två familjemedlemmar från hotellet dushar i ett vattenfall några mil från Yogjakarta.

blomsterförsäljerska
Blomsterförsäjerska i centrala Yogjakarta. Minns att en ung man kom fram och sade "Thank you for taking a picture of my mother...".

 


Heruler och Valoner

Snö, men slaskigt. Tog en promenad och lyssnade på "Den förlorade symbolen" på min mp3-spelare. Såg på programmet där Ulf Adelshon sökte sina rötter. Han släktforskade om sin fars judiska släkt i Polen.

Jag känner inte riktigt till min släkt långt tillbaka. Min farfars far hett Alfred Petersson. Han var bonde och blev politiker. När han blev politiker blev han fet och åt mycket mat och dog i diabetes. Farfar påstod att släkten härstammade från Herulerna och kom till Småland som vikingarnas slavar på tusentalet.
  Farmors släkt var Valoner och morfar och mormors släkt också. Tror att mormors pappa var grosshandlare.

farfar Knut
Farfar Knut och hästen Olle i Påboda 1936.

Knut och Elsa
Farfar Knut och farmor Elsa i köket ca. 1970

Rena rama ljusterapin

På morgonen gick jag till gymmet. Det var riktigt trevligt att pulsa i snön. Rena rama ljusterapin med alla snökristallet.

På gymmet var det mer folk än det brukar vara på lördagar. Det var många nya ansikten syntes där. Det var törhända människor som fått ett gymkort i julklapp? Jag tränade axlar och rygg och det gick riktigt bra.

Jag hade kunnat gå till Ica, men jag tyckte det var enklast att ta cykeln, jag har ju cykelkorg att lägga varor i. Jag såg killar, muskelknuttar, som jag brukar se på gymmet. De hörde till dem jag inte brukar hälsa på, de tycker väl inte det finns någon anledning att hälsa på en främling som jag. Jag har inte sett dem jag kallar för Piff och Puff på länge. Hoppas de inte har tröttnat efter att ha blivit bestulna på gymmet?

vid Gerdken
Idag tog Kristina den här bilden under en promenad runt Gerdsken.

Gerdsken
Gerdsken från Ängabohållet. (foto Kristina)
Julfirande och snökaos

De hade varnat på GPs webbsida för att ge sig ut och köra om det inte var nödvändigt.

Vi måste bara åka och ta med min faster Kerstin på julmiddag. Redan när vi startade från Alingsås snöade det. Gick ganska bra att köra på Snickarstigen, hoppas bara det inte skulle bli möte. I backen upp mot Ingared och Norsesund blev det möte. Såg inte ett skvatt av vägrenen.
-Jag skulle aldrig gå till Universeum där de har fågna djur, sa Kerstin.
 Kom så nära en dikesren att det pep lite från Toyotans larmanordning. 

  Hos min syster var det varmt och lugnt. Vid åtta såg jag att snön vräkte ner ännu mer så jag bestämde mig för att bryta upp. Tack och lov fick jag inget möte vid Snickarstigen. Först borta vid några lantgårdar fick jag möte. Jag mycket sakta med bilen. Kristina sade hela tiden att jag skulle köra ännu saktare, men jag ville ju inte heller fastna i någon driva eller på spåret över järnvägen vid Västra Bodarna. Kristina sa att hon såg två bilar i diket och flera sladdspår. Jag såg ingenting sådant för jag var bara bara koncentrerad på att bilen skulle fram komma hem.

juldagen
Tillslut kom jag i alla fall hem. Den blöta snön vräkte ner. Det var många bilar som åkte från Alingsås till Göteborg.

Snö vid Korsvägen och en blogg om Kebnekaise

Det är nollgradigt och snön töar bort. Kallt om hönderna, men det är skönt att vara ledig. Har scannat bilder från Kristinas och min resa till Kebnekaise på morgonen. För över en del till min reseblogg som jag kallar Arbete & Fritid.
  Igår på Universeum fanns det också en våning som hette Rymden. Tänker på så fantastiskt det är att det finns liv och vackra skogar på planeten jorden. Det är ungefär halvtid tills solen slocknar och när den slocknar slutar allt liv.
Korsvägen
Kristina tog en bild på mig på Korsvägen i Göteborg nära Universeum. Bakom mig syns Göteborgs Universitetsbibliotek där jag jobbar. Det syns tre våningar uppåt och sedan fem Våningar nedåt.


Hittade en gammal LP med gamla Canned Heat i förrådet. Lyssnade på hela den under tiden som jag scannade.


Jul på Universeum

Julafton idag. Blötsnö och nollgradig idag. Uppe klockan sex för att gå till Ica och handla, sedan gick vi direkt till stationen och tog tåget till Göteborg för att åka till Universeum i Göteborg. Alla restauranger var stängda så vi tog var sin smörgås.
gerdken julen 2009
Sjön Gerdsken julen 2009

  Universeum var ett lyckat julalternativ för oss. Vi gick först och såg Vattnets Väg men de höll på att bygga om där, så istället gick vi in i regnskogen. Vi började med att se fiskar, Vithaj, Sågfisk, Vasshaj med flera fiskar i ett jättestort akvarium. I en bassäng simmade ett par stingrockor. I ett rum för sig hade de giftormar som Kobra, Diamantorm, ett par giftiga gula snokar. Sedan fortsatte vi in i regnskogen där det var fuktigt och varmt. Där fanns röda ibis, många mindre fåglar, grodor, köttätande växter, apor, kajmaner och sköldpaddor. På ett ställe fick vi hålla i en orm, Kristina höll i en majssnok, jag bara kände på en.

regnskog
Regnskog i Puerto Rico från Min och Kristinas resa till Puerto Rico i Karibien 2008.

Som ett sillstim av folk i centrala Göteborg

Under natten hade det snöat i Alingsås. Det var en decimeter snö och några minusgrader när jag cyklade till stationen. Jag fick cykla försiktigt för det var spårigt också. I tågvagnen jag åkte med var det bara jag och fyra till.

   Vid Korsvägen fick jag vara försiktig för när en bil stannade så kom en svischande förbi i andra körfältet.

Jag hade framplockning i B-huset. Det var inte så många beställningar till huset. Det var däremot en hel bunt fjärrlån. Högskolan i Skövde, Varbergs bibliotek, Helsingborgs, bibliotek, Kungliga bibblioteket i Köpen hamn med flera.
  Det kan ändå vara lite problem. Hans som var Röpostmästade kom ner ibland och såg hur det gick.
-Hittar du inte Waenburg? Den kan stå på Wänburg också, sa Hans när jag höll på och leta efter en bok av någon Bentson på utländsk Teologi.
-Boken står fel, B. kommer före G., sa jag.

På eftermiddagen hade jag våningarna ett till nio. Plötsligt blev det helsvart när jag höll på att ställa upp broschyrer. Jag hade stått mellan några bokhyllor så länge att ljusen släckts för att det inte varit någon rörelse som påverkat rörelsedetektorerna.

Flexade en timme tidigare. Gick in och sonderade terrängen på Akademibokhandeln. Där var en fruktansvärd trängsel och en kilometerlång kö till kassan. Nej jag stod inte ut där utan gick till tåget.

Skyddsrummet

Bara 7 grader kallt. Det var snö och halt när jag cyklade till stationen.

Hade rörpostutskick på förmiddagen. Var borta i Hum.fack, de två små rummen långt borta i en kulvert, och stälde upp en broschyr av den indiske författaren Rabindranath Tagore, "Postkontoret", hette den.

Sedan när det nästan var dags för lunch begav jag mig ännu längre in i den mörka kulverten, bort till Okat för att se hur det såg ut. Det såg riktigt ordentligt ut med alla företagsbroschyrer på sin plats. "Skyddsrum - ingång med gasfång", stod det ovanför en dörr.

Snö när jag begav mig hemåt. Jag tog friskvårdstimme och hann precis med 16.17-tåget. Kanske onödigt för det var trångt och stimmigt. Fick tigga mig till en plats.
  På gymmet var det mycket folk, men jag bet ihop och gjorde mina övningar hyfsat. Hälsade på en forskare från Socialt Arbete. Hemma fortsatte jag scanna bilder från min och Kristinas resa till Narvik.

nikkaloukta
Torneträsk från tågfönstret år 2000


Köldknäppen

Femton grader kallt på morgonen. Det kändes tungt att gå upp när det var mörkt och iskyla ute. Trots kylan var det några som inte hade mössa när de stod på perrongen.
  När jag kom till Göteborg snöade det.

Idag var jag på periodikaavdelningen. Det låg en hög tidskrifter vid min plats. Jag sökte upp en från Litauen i lokala databasen, när jag hittat den tittade jag på kommandot Se registrering. Jag såg så att tidskriftens nummer var det samma som det i databasen. Sedan satt jag på en etikett med hyllplacering i högra hörnet, åg om någon ur personalen ville läsa den. Sedan registrerade jag den och vips ändrades skärmbilden över till nästa väntade tidskrift och den som jag höll i handen försvann över till bestånd.

Det blev en ganska lång dag med registrering. Pratade med en dam på tåget som undrade om jag hade sagostunder och sådant? Jag sa att det nog var mer folkbibliotek och inte forskningsbibliotek.
  Det var fullt på tåget. Hemma tog jag en skiva julskingka med potatis. Nyss var det tio grader kallt, men tempraturen drar sig uppåt femton grader. Nu ska jag scanna och lyssna på
Moody Blues som jag lyssnade på på 70-talet innan punken kom och vände upp och ner på allt.

Narvik och Rombakkfjorden

Intressant att vara i Narvik , men jag minns att det var ljust dygnet runt.

Narviks stugby
Narviks stugby där vi bodde låg inklämd mellan gjordar och berg. Det var väldigt dyrt där så vi stannade bara en natt. Vi hade bara råd med en pizza som kostade lika mycket som en lyxmåltid i Göteborg.

Rombakk
Minns att tåget segade sig uppför från Narvik till Riksgränsen. Här syns fjorden Rombakk från tågfönstret.

vasserjock
Foto av Vasserjock från tåget. Kristina berättade att en Jock är ett vattendrag från bergen. Jag trodde att Kristina var här uppe titt som tätt eftersom hon är från Norrland, men haon hade aldrig varit här innan hon träffade mig.
malmbanan 
Bild från Malmbanan mellan Narvik och Katterjock.

abisko
Till slut kom vi i alla fall fram till Abisko.

 

 


Gävle - Narvik express

Sommaren 2000 gjorde Kristina och jag en resa till Narvik. Jag tänkte väl att en grekisk strand skulle vara roligare, men Kristina stod på sig. Vi reste rätt mycket året innan vi gifte oss.

Södra Rådmansgatan
Sitter och läser "Odysseus" av James Joyce på Kristinas balkong i Gävle. Det tog en hel semester att läsa den, men jag tänkte att det är en bok jag bör tagit mig igenom åtminstone en gång i mitt liv. Men så en dag sa Kristina "Kan vi inte åka till Narvik?". Okej tänkte jag, det kan inte ta så lång tid?

murjwk
Efter något dygn var vi framme i Murjek. En bit på väg i alla fall. Härifrån kan du ta en buss till Jokkmok eller fortsätta norrut. Nu säger Kristina att det inte kan varit så långt mellan Murjek och Kiruna. Vad minns så stånkade tåget på och vi verkade aldrig komma fram... Bara skog och berg överallt. Murjek ligger mitt emellan Boden och Kiruna.
kiruna
Torne älv augusti 2000. Jag gissar att norrland är sig ganska likt?

torne träsk
Torneträsk och Kebnikajse. Det var så oerhört vackert, fullt i klass med Moon Hill i södra Kina. Torneträsk är sveriges näst djupaste sjö och sjunde till arean. Den djupaste är Hornavan.

narvik
Efter att tåget stånkat på i timmar från Kiruna kom vi till slut fram till Narvik. Vi hade passerat Svappavara, Abisko, Vasserjock, Katterjock och Riksgränsen.

 

 

 

 


Mina minnen av SAAB

Trist med SAAB som avvecklas. Skulle väl ha behållt SAAB i Sverige. Minns SAAB som en driftsäker bil som aldrig krånglade. Vi hade SAAB i lumpen när vi körde från F6 ut till basen Moholm (nedlagd bas) där jag var stationerad. Bilen hade mycket bra vägegenskaper. Vi kollade ju motorn varje morgon så det var inga problem. Det är fortdarande i GM:s ägo, men jag förstår inte att de inte kan sälja SAAB för en spottstyver till de anställda till exempel? GM var ju aldrig intresserade av SAAB. Jag tror min kompis Gösta hade en SAAB i många år. Skulle inte SAAB med all kunskap och den befintliga fabriken i Trollhättan kunna börja göra elbilar till exempel. Tråkig jul för alla anställda.
saab
Bilden är hämtad från en testsida av SAAB 93.

 


Vinterpromenad

Tog en liten promenad i vinterlandskapet på eftermiddagen. Tänkte fotografera lite, men det blev bara fem bilder sedan tog batteriet slut.
Gerdsken på vintern
Isen börjar lägga sig på sjön Gerdsken. En och annan fågel har börjat gå på isen.

Lillån
Lillån vid Gerdsken december.

Under tiden som jag förde över bilder till en CD-skiva och kamerabatteriet laddade upp sig lyssnade jag på
Dwigth Twilley som jag lyssnade en hel del på på 80-talet.

 


Ett ensligt ställe

Drömde på natten att jag var i Indien. Ett fantastiskt spännande land. Jag har två kollegor som ska åka till Indien snart.

Jag får verkligen bita ihop för att komma iväg till gymmet på morgonen, men jag måste träna. Ringde Gösta för att få inspiriation och höra att han såg samma saker som oss på teve igår. Det vill säga Gokväll och på spåret.
-Är humfack så som du pratar om i bloggen? Humanistiska fackulteten kan väl inte vara så hemskt? sa Gösta.
Så det har inte framkommit att det är två ensliga rum långt borta i en kulvert. Där finns ingen du kan fråga. Där finns massor med tätpackade gamla böcker på Grekiska, Latin, finska, italienska med mera. Ofta får jag använda stegar för att hitta rätt.
-Nä, bibliotekets Humfack är en väldigt enslig plats i en kulvert, sa jag.

På gymmet var det nästan bara jag. De jag kallar Piff och Puff var där en kort stund. Det var ganska skönt med med både hantelpress och bänkpress.

-Så du har städat toaletterna med ättika, sa jag när jag kom hem efter att ha handlat i Ica.
-Du tycke ju inte om doften när jag skurat med såpa, sa Kristina.
-Det spelar absolut ingen roll vad du använder, det blir bra i alla fall.

Konstigt hur Kristina kan höra varenda smula som faller till golvet när jag äter smörgås?

Trotjänaren gick i pension

Åtta minusgrader när jag cyklade till stationen.
-Har du stenmarksmössan på dig... det spelar ingen roll hur det ser ut bara det är varmt, sa vaktmästaren.
Spelar ingen roll hur det ser ut... är den inte snygg mössan som min syster stickade någon gång på 70-talet. Mösan är färgad med gul lav från Dalsland.

Hade rörpostutskick på morgonen. Det gick ganaska smidigt att skicka till alla plan och ställa upp böcker till kvinnovetenskapliga.

Efter lunch hämtade jag böcker i B-huset. 
Muchs Skriet
Skriet - bråttom genom kulverten till Hum.fack

Jag hade en beställning till Hum.fack. Gick i den långa gråmålade korridoren.  Det var en Litt Lat av Cornelus Tacitus. Det var något gammalt om Germanius. Det tog en halvtimma att hitta boken. En dörr som det stod "Obehöriga äga ej tillträde" på var öppen. Förr eller senare ska jag hitta boken. Tarcius hade skrivit väldigt mycket och det gäller att det är rätt årgång.

Efter att jag hämtat böcker på 5b så var det dags att fira Thomas som går i Pension. Et var många tal och champagne.

På vägen hem fortsatte jag lyssna på Dan Browns "Den förlorade symbolen". Som sagt är det många beskrivningar från det stora Kongressbiblioteket i Washington. Plötsligt stod Langdon utanför en plats som få hade sett; det var magasinet. (Det är fritt ur minnet eftersom jag lyssnar på boken. Det var magasinet till Library of Congress.) Brown beaskriver när personer jagas i biblioteket och hela tiden tänds lampor av censorer som på verkar belysningen. Vi har också sådana censorer på Universitetsbiblioteket som tänds när någon kommer.


Svinkallt idag

Svinkallt idag . 7 grader minus när jag cyklade till stationen. Det blåste rätt igenom min mössa som jag köpte i New York när det var kallt. När jag cyklade hem var det tio grader kallt och det blåst rätt igenom mössan. När jag cyklade till gymmet bytte jag till mössan som min syster stickade åt mig för över 30 år sedan.

På jobbet sysslade jag bara med periodika. Ganska roligt. En hög för byten, en hög för gåvor och en hög för köp. Ändrar ankomsten i lokala databasen.


Stulen cykellampa

Det var mörkt, isigt och snöigt när jag cyklade till stationen.

Jag är nog ganska tråkig egentligen? Det var hyggligt av nn. och fråga om jag skulle på julmiddagen? Han bekräftade mig. Sedan bekräftade jag honom genom att tilltala honom och säga att jag varit på tre julmiddagar och det får räcka med tre när jag bor en bit bort.

Idag hade jag rörpostutskick och disk i diskmaskinen för 80 personer på förmiddagen. På eftermiddagen hämtade jag beställningar i våningarna ett till sex. Jag fick emellertid hjälp av Trotjänaren (1), det vill säga Thomas som ställde upp böcker på våningarna ett till fem.

självporträtt
Katt på Skopelos 2009

När jag skulle cykla hem hade någon eller några spolingar hade brutit av baklyktan på cykeln igen. Det var ett tag sedan sist, men förr eller senare sabbar någon spoling. Jag som trodde jag hade skruvat fast den bra. Det var halt och kallt att cykla. Cyklade till Ica och handlade för helgen.

 


Vintern kom snabbt

Det föll snö när jag cyklade till stationen på morgonen.

Hade uppsättning av böcker på morgonen. Turbo Reine har semester så det var mycket. På eftermiddagen hade jag hämtning i plan 1-5a. Fick bråttom eftersom det var en hel del knepiga beställningar av stora folianter av dirigenten och kompositören Wilhelm Furtwängler. Fick mycket hjälp av arbetsledaren I. att hitta folianerna. Vi fick faktiskt vara två för att lyfta böckerna.  Flera böcker fanns innanför dörren jag kallar lönndörren som leder rätt in i en vägg.

Efter jobbet gick jag på gymmet. Jag får verkligen bita ihop och tänka att jag måste dit en sådan här dag när snön vräkte ner.
brygga på Gerdken
Snö vid Gerdkens strandkant.

Nu ska jag gå och läsa Writers Digest som kom på posten idag.

 


Uppsatsskrivande på studietorget

Det var ett tunt lager med snö ute på morgonen och det var någon minusgrad. Lampan till cykeln fungerade inte. Helsike.

Tåget var en minut sent så tvåan hade åkt. På förmiddagen sysslade jag med periodika. Jag läste mest en broschyr om hur du gör beståndsposter.

Var i på Studietorget i Haga på eftetrmiddagen. Träffade flera studenter jag kände igen.
-Men hej, synd jag inte hade tid att stanna och prata när vi sågs utanför NK, sa den unga studenten (kan kalla henne för Lana).
-Ah, det gjorde inget, vi bara väntade på att restaurang Familjen skulle öppna. Vi tackade av en kollega som skulle sluta, sa jag.
-Nu har jag bara en tenta kvar och sedan c-uppsatsen, sa Lana (namnet är påhittat.
-Det klarar du, du är ju bra på att skriva, sa jag.
-Vad snällt att du säger det... det är precis vad jag behöver nu, sa Lana.

Ringde Carl Palmer (namnet är fingerat) och meddelade att en rad med lysrör inte fungerade. Han upptäckte att det helt enkelt var en central strömbrytare som glappade.

Skriet
Skriet.

-Går det att skriva ut dubbelsidigt här? frågar n.n.
-Hur bokar jag grupprum på KTB, frågar någon annan.
-Har ni någon häftapparat frågar en tredje.
-Papper har fastnat i skrivaren. Det är varmt vid valsen, sa en student.

På tåget hem fortsatte jag läsa Dan Browns fantastiskt spännande roman "Den förlorade symbolen". Det är mycket bibliotek och en vild jakt inne i världens största bibliotek som är
Library of Congress i Washington. Och han beskriver läsesalen som världens vackraste läsesal. I biblioteket finns bland annat den berömda Mainzbibeln .

Minnen från Beckomberga

På morgonen handlade jag för veckan. Eller snarare var det Kristina som bad mig handla ingridienser för att göra köttbullar. Det är en mulen men vacker dag. Såg faktiskt en tjock man som badade i Gerdsken. Det är nollgradigt, men han tog det så lugnt så han verkade njuta av att vara nästan naken i kylan. lyssnade på Dan Browns " Den förlorade symbolen" under tiden som jag gick.
   På eftermiddagen har jag scannat gamla bilder från Beckomberga. Har hittat en gammal vän från tiden jag arbetade på Beckomberga. Nu har han barn, eget företag och lagt till med sin riktiga blonda hårfärg. Facebook är ganska spännande.  Ringde Facebookskribenten och bloggaren
Gösta på morgonen. Han höll på att tvätta som han alltid gör på söndagsförmiddagen.
hus 3b
Jag tror inte det här gamla huset där jag bodde finns kvar.

hus 3b
Beckombergaparken 1992Bilder från Beckomberga sjukhus

Hade ett härligt gympass igår. Sedan satt jag och scannade gamla svartvita negativ igår. Det verkar som jag inte hade haft negativen tillräckligt länge i fixbadet innan jag sköljde filmen och hängde på tork. Men det var roligt att gå igenom bilderna. Några hade jag nog gjort på journalistlinjen i Stockholm och de blev nog något bättre.

beckomberga 24
Sista sommaren jag jobbade på Beckomberga var 1992. Jag bodde på en nedlagd avdelning 3b som kallades Gamla Nerven.
gamla nerven
Jag bodde i rummet till höger, där en handuk hänger på tork. Till vänster bodde Muhammed som var en flykting från Syrien.

balkong på beckis
Här sitter jag på en balkong nära rummet där jag bodde. Tror det var en kompis från Bibliotekshögskolan och en före detta bloggare som tog bilden.

   Igår kväll lyssnade jag några minuter på Woodstockfestivalen. Oerhört bra, men eftersom Kristina höll på att få psykbryt efter några låtar av Ritchie Havens och Country Joe McDonald så fick vi stänga av.


Country Joe McDonald and the Fish - Feel like I'fixing to die

På väg till Jaipur

  Lyssnade på kommentarer om Tiger Woods time out. Jag kan inte mycket om golf, men jag tror en av de bästa hette Jack Nicklaus . Sedan var det det här med bilden jag tog bort från bloggen då jag tar en vilopaus på vägen till Jaipur i Indien.

vilopaus
Tar en vilopaus på vägen till Jaipur 1999

indien
Kristina dricker te vid en rastplats nära Jaipur . Te gjord på några blad och betelfrön.

 


Köpte tårta och bryggde kaffe

Tåget var tio minuter sent så jag kom tio minuter sent. Träffade Katja på spårvagnen. Hon hade blivit biten av en Anaconda på Universeum igår. Hon arbetar på universieum men har ormskräck så hon fick leka med en Anaconda igår..

På jobbet var det fullt upp. Jag hade gamla b-huset. Jag fick hämta en bok borta i kulverten i det mörka dystra rummet Hum.fack. Jag börjar acceptera Hum.fack långt borta i kulverten. Okat ligger längre bort. Det är ganska spännande bland alla latinska, grekiska och japanska böcker.
Skriet
Två gånger till Hum.Fack. Skriet av Edvard Munch

Inne i kulverten doftade det sement och plast. Låste upp dörren till det mörka rummet som kallas Hum.fack. Nu råkade jag veta var den här japanska serien stod, så jag var ganska lugn. Det var en bok ur en bokserie på japanska. Sedan plockade jag fram några på Ac, biblioteksväsen, det var en om gallring.
  När jag trodde allt var klart kom en beställning till till Hum.fack borta i en mörk cementluktande korridor. Det var en Litt Lat bok, det vill säga en gammal bok på latin. Det gick ganska fort för det fanns inte så många av Paulinus på latin.
   Strax efter elva gick jag till Burgårdens gymnasium och köpte tårta eftersom det var min tur att bjuda på fredagsfika. När jag kom tillbaka slevade jag snabbt i mig en Dafgård färdigmat, hjärpar tror jag. Sedan ålkete jag upp till plan nio och hämtade lite böcker. När jag gjort det hämtade jag några böcker i 5b som jag inte hunnit på förmiddagen.  En serie med någon som hette Lundberg och en Kommunikation om Nora järnvägsstation. Tog hissen upp till 7a och hämtade en vagn med böcker att ställa upp i 6 och 7 a. för att hinna ställa upp några böcker innan fikat jag skulle bjuda på.   gata i Jaipur
Rondell i centrala Jaipur i Indien 1999.

jaipur
En dromedar på promenad i centrala Jaipur

 


Första dagen med periodikaarbetet

Var ganska trött efter den sena kvällen igår.

En spännande dag när jag började med periodika. Jag kommer mest att hålla på med utländska periodika. Fick lite användning för att jag att jag läst ryska på ABF för flera år sedan. Om jag inte uppdaterar språket så glömmer jag det. Min kollega Staffan var en fantastiskt bra ciceron när jag skulle lära mig göra beståndsposter på tidskrifter.

   Tog en runda på gymmet efter jobbet. Berättade för personalen vad jag sett i fredags. Personalen sa att polisen visste vilka det var och har redan hämtat in dem. Roligt att Piff & Puff (jag kallar dem det) var tillbaka trots att de båda blivit bestulna på pengar. Personerna polisen haffat var samma grabbar som jag såg.Jaipur
Hittade en bild från min och Kristinas resa till Jaipur i Indien 1998. Det var inte så lätt att ta sig över gatan.

 

 


Trotjänaren (1) pensioneras

Sov dåligt. Tänkte på min gymkompis som blivit bestulen på gymmet. Det var många som samlades runt hans skåp när stölden avslöjades. Det där gänget som såg skumma ut var emellertid borta.


Skickade rörpostsbeställningar på morgonen. Det var riktigt många så jag rullade vagnen fram och tillbaka hela tiden.
   På eftermiddagen hade jag hämtning på plan ett till nio. Det var mycket flängande hit och dit.
Mörkret föll tidigt idag. Tänker alltid på Kristina. Jag jag minns att jag hittade ett tal som min pappa skulle läsa på mammas födelsedag. Tyvärr han han aldrig läsa talet utan han hann dö. "Jag gör ingenting utan Nita (dvs min mamma)" skrev han.

På kvällen var det middag för Thomas, eller han jag kallat för Trotjänaren (1). Thomas var elegant klädd med slips. Han var ett stort leende hela han under middagen på Familjen.

I mörkret på vägen hem träffade jag min gymkompis Muhammed IV. Han ´hade varit på karate, han är karatelärare också.

Stölder på gymmet

Hämtade böcker på våningarna sex till nio. På eftermiddagen var jag insättare i öppet magasin.Jag tog faktiskt ett två extravarv. Var inne och tittade lite på min kommande arbetsplats på periodika. 

   Tog friskvårdshalvtimme. Det var fullt med folk på gymmet. I en gång där de jag kallar Piff & Puff brukar hänga sina kläder var det fullt med killar i 16-17 årsåldern. Någon sekund fick jag ögonkontakt med en av dem. Jag hann se att hans ögon var oroliga innan han tittade bort. Intuitivt kände jag att den korridoren var otrevlig. Så jag gick lite längre bort.
   Jag gick in på gymmet och gjorde mina axel och ryggövningar. Jälsade på en del som alltid är där och tränar. När jag kom tillbaka till omklädningsrummet var det ståhej. Två skåp i den korridoren hade blivit uppbrutna i samma korridor där det varit stimmigt. Han jag kallar Puff hade fått sitt skåp uppbrutet och han hade fått nycklarna hem och ett par jeans stulna. Stackars Puff som är så hygglig. Han fick cykla hem i långkalsonger. Jag skrattade tyvärr till när han kom i täckjacka och långkalsonger.
   Jag sa till honom att han måste polisanmäla händelsen. Det är så fräckt och avsaknad av empati.
    Några sådana fräcka stölder har jag aldrig varit med om under alla år jag tränat.


Kortkatalogen

Tåget var i tid. Stod och väntade på tåget som jag gjort i så många gånger.
På spårvagnen träffade jag en pendlarkompis som är rekryterare.
-Nu med allt det här med klimatet kan jag inte flyga långt. 1989 reste jag jorden runt, sa jag.
-Hur reste du, frågade han.
-Ash, det var bara New York, Los Angeles, Thaiti, Nya Kaledonien, Nya Zeeland, Australien, Indonesien och Kina, sa jag.
-Vad tyckte du bäst om? frågade rekryteraren.
-... Kina kanske? Nej förresten Indonesien, det är ett muslimskt land där jag blev väldigt vänligt bemött. 
Sedan vandrade jag med trötta steg hela vägen upp till jobbet. 

Drog de sista korten i den gamla kortlådan. På torsdag börjar jag med periodika om allt går som det är tänkt. Kommer naturligtvis att sakna E.H. och Hans, men jag kommer säkert att träffa dem igen.

Tog en promenad till Valand. På treans spårvagn hamnade jag framför en skum person i min ålder som hälsade men som jag inte kände igen. Men att hälsa är ju trevligt. Eftersom jag inte hade med mig mat så år jag gick jag till New Dehli.
-Tjenare, hur är läget? frågade han som ser ut som ägaren.
-Jo, det är bra, hur är det själv? Lamm skulle jag vilja ha, sa jag.
-Och så vill du ha Coca Cola, sa servitören.
Hur kunde han komma ihåg det? Det är ju så många människor som cirkulerar här. Jag ser väl ensam och skum ut?

I Haga började jag med att skriva ut en artikel åt en lärare. Sedan kutade jag upp och lade artikeln i hennes fack.
Ibland får jag en känsla av hon avslöjar mig direkt som en... en vad jag nu är för något? En vinddriven själ?

Ringde Carl Palmer (namnet är fingerat) och bad honom byta några lysrörsarmaturer. När han kom och skulle titta på lamporna hade han med sig Paul Thompson (namnet är påhittat). Carl Palmer ska nämligen gå i pension om tio dagar. Tänka sig, han har ju alltid funnits där...

tjejer i Jakarta
Två trevliga muslimska tjejer i en orkidéträdgård i Jakarta i Indonesien. Fotot taget när jag var i Indonesien 1989.

 


Vadade i lera på Vikaryds julmarknad

-Snälla gå inte in innanför tröskeln utan att ha tagit av dig byxor och skor, sa Kristina efter att vi kommit hem från vår utflykt till Vikaryds julmarknad .

Det blev aningen stressigt på morgonen. Efter Julkalendern, frukost, slängt skräp på återvinningen och lyssnat på Budgie .

Sedan var det raka spåret till stationen där vi plockade upp faster Kerstin. Därefter letade vi oss fram till väg 180. Det var en liten traktorstig till vänster från väg 180. 

  Vi körde på en grusväg mellan gröna ängar där kossorna betade. Vid Vikaröds herrgård stod det hjälpredor och dirigerade hur vi skulle köra. På vägen till en lada gick vi förbi en stor gödselstack. Det påminde mig om min barndom som fanns vid gårdarna kring Norsesund. Karin i Vässenbo och bonden Tage.
gödselstack på Vikaryd
Känns som i barndomen att stå bredvid en riktig gödselstack.

  Vi gick förbi en köttbord och in i en stor lada. Tyckte det var mest hemslöjd som de brukar ha på julmarknader.
Det var faktiskt jag som köpte mest; en liten marsipangris från Breutigams och två vita hyacinter. 
   Innan vi gav oss iväg mot Tallhyddan gick jag och faster Kerstin in i ladugården och tittade på de vackra kossorna och tjurarna.
-Skulle du våga gå in till tjuren där, frågade en liten pojke en stor bonde som stod intill.
Det var väldigt lerigt att gå in i ladan så Kristina backade och gick inte in och hälsade på djuren.
Kristina och Kerstin i Vikaryd
Kristina och faster Kerstin på Vikaryds julmarknad

När vi var färdiga med Vikaryd körde vi till Tallhyddan  och åt lunchbuffé. Det var hemskt mycket folk där, men vi fick i alla fall ätit lite av varje. Jag tror faster Kerstin uppskattade det.

Jag har aldrig sett bilen så smutsig så efter att ha lämnat faster Kerstin vid stationen så körde Kristina och jag till Statoil och tvättade bilen.
-Jag fattar inte hur du och Kerstin gör. Det blir så lerigt på golvet där ni har suttit, sa Kristina.
Kristina hängde efter mig hela vägen från bilen och hem och skrubbade av leran på mina byxor.
drängen per
Drängen Per på Påboda gård 1936. Vid Påboda bodde faster Kerstin på somrarna som barn.

Om min kära syster

Ser att Gösta har skrivit om sin bror. Det var ju trevligt. Eftersom jag suttit och scannat bilder halva dagen kan jag ju berätta lite om min storasyster. Först att jag är fantastiskt glad att jag har min storasyster.

50 år
foto: Klas Petersson
Min syster sitter och pratar med min kamrat Ingemar på mitt 50-åtskalas. Mitt emot Gunilla sitter Kristina. Gunilla fixade och ordnade så mycket på mitt kalas. En fantastisk storasyster.

Min syster i Göteborg
foto: Lars Petersson
Min syster (till vänster) läste en massa och fick tidigt jobb på Genetiska institutionen i Göteborg. Mannen som röker cigarr är min farfar.

Gunilla i Falköping
foto: Lars Petersson
När jag gick i skolan var det bra att ha Gunilla som storasyster. Det var en trygghet att veta att jag hade en storasyster som var nästan vuxen.

badar i Göteborg
foto: Lars Petersson
Året är nog 1960 i på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg. Min stora syster hjälper till att tvätta mitt hår.
Obama till Köpenhamn

När jag går till gymmet vid nio tiotiden är det ganska mycket vuxna män där. Vid elva försvinner många. Kan det vara så att det är familjefäder som måste iväg och handla eller göra mat? De båda männen som jag kallar för Piff & Puff var där. Såg att de värmde upp lite, sedan lutar sig Puff vid fönsterbläcket och lägger ena smalbenet över det andra och börjar prata. När jag skulle gå trodde jag att jag var ensam kille där, men de båda männen gick och samtalade i omklädningsrummet. Hörde om att de pratade om färjan till Åland och om att det är mycket fylleri där.


Barack Obama kommer alltså till Köpenhamn. Jag satt tyst vid fikabordet när alla ondgjorde sig över att han fick fredspriset. Det är sant att han inte hunnit göra så mycket ännu. Men han är ju oerhört mäktig och kan kanske göra något. Han har ju många mäktiga grupper att kämpa mot i USA.
   2006, innan han blev president, skrev han i boken "Att våga hoppas": "Det jag kunde ställa mig bakom var "'ett korkat krig, ett förhastat krig, ett krig inte grundat på förnuft utan på känsla, inte på någon princip utan på politik'". (Barack Obama Att våga hoppas s. 310) Och så här skriver han på ett annat ställe om Irakkriget "/.../ skälet till vår invasion var en sådan strategisk blunder. Om vi ska agera på egen hand  får vi i alla fall se till att ha ordentligt med bevis mot dem vi ger oss på." (Ibid s. 325). Innan dess deltog han i Nann-Lugarprogrammet vilket kort gick ut på att se till att gamla kärnvapen i Ryssland inte hamnade i terroristers händer. 

Hasade mig till gymmet

Mildare igen, men snömodd. Hämtade beställningar från gamla samlingen på morgonen. Skickade upp en fel, klumpigt av mig. Det var en årsbok om Bohuslän som personen ville ha.  Jag skickade upp ett häfte med samma namn, men fel år.

   Det var E.H., eller Erik som han heter, som ordnade fredagsfikat. Jag hjälpte honom lite för han hade mycket att göra i Rörposten. Jag var ganska trött efter lutfiskmiddagen igår, men jag kämpade mig fram med en vagn på eftermiddagen då jag hade bokuppsättning.
  Lyssnade på Dan Browns bok "Den förlorade symbolen" på eftermiddagen. Den handlar mycket om det vi bibliotekarier sysslar med. Databassökningar, göra söksträngar och ibland metadata.
   Eftersom jag var så trött så tog det emot att cykla till gymmet och träna efter jobbet. Men skönt att ha det gjort.

gymmet Skiathos
Ensam på ett gym på Kassandra Bay. Idag i Alingsås var det många på gymmet.

jakarta
Äntligen var det några frågor om Falköping i teveprogrammet På Spåret. Här står Kristina och min kompis Gösta utanför Falbygdens ost i Falköping. Butiken ligger på Danska Vägen.

 

 


Lagade en häftapparat och hittade ett försvunnet dokument

Kallt att cykla till stationen och kallt att stå på perrongen. Men det måste göras, det finns ingen tvekan där. Där är som att hoppa i kallt vatten, det känns bra att du gjort det.

Gjorde en rivstart med kortdragningen. Varför tänder jag bara min lampa? Det känns lite som att sitta ensam vid en lägereld ute i vildmarken. Men det kanske är egoistiskt?

Sedan talade överbibliotekarien om ekonomi och arbetsmiljö. Det var intressant att lyssna, men jag fick nästan nackspärr av att hela tiden vrida huvudet åt vänster. Jag kunde ju inte vara oartig och glo på kollegorna som satt mitt emot?
   Sedan drack jag snabbt mig en kopp kaffe och fortsatte att dra kort.

Halv tolv tog jag lite sightseeing genom stan med tvåans spårvagn till Handelshögskolan. Åt lite Dafgård spaggetti till lunch.
   I Haga lagade en häftapparat. Jag är ganska bra på att fixta trasiga mekaniska prylar. Jag ger mig inte med sådana saker. 

Sedan tackade jag nej till en middag. Kändes inte bra Dessutom gick mitt svar ut till alla inblandade... Men livet går vidare.

Hjälpte en student skrica ut en artikel ur Socialstyrelsens rapportserie. Uppmuntrande.
Hjälpte två studenter "hitta" två texter som de trodde de "tappat" i en dator.

På kvällen gick jag på lutfiskmiddag. Medan jag väntade gick jag till KTB för att se om E.H. möjligtvis var där? Han hade precis avslutat sitt pass så vi gick upp i fikarummet och jag tog en kopp kaffe och pratade med honom tills det var dags att gå på Lutfiskmiddag.

Den bästa julskivan

Det var isande kallt att cykla till stationen. Sex grader kallt på morgonen. Hade på mig min fula men varma mössa som jag köpte en kall dag i New York.

På morgonen skickade jag rörpostbeställningar. Det var hemskt mycket böcker från första utskicket. Klockan tio skickas beställningarna för fjärrlån iväg. Böcker som sedan skickas till städer runt om i Sverige. På lunchrasten satt jag och pratade med min blivande arbetskamrat på Periodika. Men vi pratade mest fotboll.

   På eftermiddagen hade jag hämtning och uppställning i de gamla samlingarna i magasinet. De är ganska Tog bland annat fram ”I hafdernas hall” av Cecilia Holmberg-Bååht. Tog fram novellsamlingen ”Nattens Lekar” av Stig Dagerman. En ruggigt bra bok tycker jag.

   Sedan var det rast med arbetskamraterna i magasinet.
-Nu har jag fått ett sista test på att jag duger? Jag skulle säga Shibboleth med rätt dialekt.
-Va?
-Ha-ha-, nej M. Undrade om jag kom ihåg den bästa matchen under Tipsextra? Och det gjorde jag naturligtvis. West Bromwich mot Manchester United. Det var då Len Cantello sköt ett kanonmål. Tony Brown gjorde två mål, Laurie Cunningham ett och Cyrille Regis gjorde ett, sa jag. Men jag såg inte matchen i lördags.

-Klas, vet du vilken som är den bästa julskivan? Frågade Hans.
-Har inte Vikingarna gjort en julskiva? Jag har en med Loa Falkman.
-Nej, den bästa julskivan?
-”I which it could be christmas every day”, med Wizzard kanske? Eller Bachs juloratorium? Eller John Lennons ”Happy Christmas. war is over”?
-Nej det är ju Phil Spectors julskiva, sa Hans.