Falköping på toaletten

En svettig dag. Svetten dryper bara jag sätter min fot utanför. Lägenheten. Tog en promenad och lyssnade på den ruggiga boken Svensk Maffia. När jag kom hem så kom jag på var jag skulle hänga min nya Falköpingsalmanacka.

almanacka
Hittade en bra plats för min Falköpingsalmanacka. Passar bra på toaletten så kan jag se på bilderna varje dag och minnas tiden i Falköping.Nu ska jag fortsätta läsa Shandaram boken om Bombay.
På eftermiddagen scannade jag några fler bilder från resan till Indien 1999resan till Indien.

Försommardag

En solig dag. Läste Gp innan jag gick till gymmet. Tillbringade över en timme där. De båda snacksaliga, cigarrettrökande (efter träning) sossarna var där. Jag tycker en av dem mest lutar sig mot maskinerna och pratar. Nu är det mycket fotboll de pratar om. Men det blev ett bra pass där jag mest tränade rygg och axlar.
   Cyklade till Ica och handlade lunchmat. Makrill och lax för i morgon. Försökte att inte bli irriterad trots att det var en väldig trängsel. Han i kassan agerade vant och profssigt. Det gick blixtsnabbt att byta kvitto på hanns kassaapparat.

   twister glass                                                                                
Twisterglass, är kanske inte så nyttig men den är god.

På eftermiddagen skannade jag lite bilder från resan till Indien 1999


helig ko
Helig ko från Agra


Vilka kläder passar bäst?

Fortsätter lite försiktigt igen med min blogg med personliga åsikter.  För mig är bloggning också en övning att lyssna på människor, se händelser och få struktur på vardagen. 

   På morgonen fick jag knappt äta frukost. Kristina skulle närvara vid en doktorsdisputation idag och hon kunde inte bestämma sig för vilka kläder hon skulle ha på sig.
-Tycker du den här kavajen passar? Blir det inte konstigt... passar den till svarta byxor? frågade Kristina.
-Bara du inte fryser så, sa jag med munnen full av danskt rågbröd.
Sedan började det bli bråttom.
-Vilka skor tycker du jag ska ha?
-Ta de du tycker är bekvämast... de där ser väl bra ut, sa jag och pekade.
Hon vill tydligen ha min åsikt fast jag tycker bara det ska vara bekvämt.
En kvart senare ringer hon från stationen.
-Ta inte på dig för mycket, det är varmare än vad man tror, sa Kristina.

Det är säkert bra med e-recept när det funkar? Men igår gick det inte när jag försökte ansluta till konterollen via knapptelefon. Och idag när jag ringde och talade med en tant försökte jag igen, men det gick inte nu heller. Hon sa att jag måste skaffa nytt nummer.

   Hade städdag på bokhyllorna. Jag fick göra ordning på hyllorna med religion. Sedan var det fredagsfika med princesstårta.
-Jag sa åt kristina att hon skulle ta på sig en varm kappa så hon inte skulle frysa, sa jag till kollegan mitt emot.
-Sa du att hon skulle ta på sig ordentligt ha-ha-ha-, skrattade Fredrik.

Jag gick lite tidigare för det var sol som på en sommardag. Tog buss 42 till Valand. Tjejer som tog studenten badade i fontänen med Poseidonstatyn på Götaplatsen. Nä det är nog bäst att passa sig sådana här dagar. Bankomaten på Korsvägen var oroande trasig och sönderplockad. Vid valand gick jag in till Systembolaget och köpte två öl. Jag valde att inte gå ut på restaurang utan sitta hemma och vänta på Kristina i stället.
   På pendeltåget var det lite stimmigt. Vid Partille kom det på en man i cowboyhatt och med freestyle. Han var tatuerad med fiskben.
   Hemma kunde jag inte hålla mig från att cykla till Ica och köpa en sia sorbetglass.
citron sorbet
Sia citron & cactus var ganska sur men
samtidigt frisk.

Resan till Indien

Har tappat bort negativen från resan till Indien så jag får scanna direkt från albumet.
taj mahal
1999 reste Kristina och jag till Indien. Tvår senare gifte vi oss. Bilden är utanför Taj Mahal i staden Agra.
margao
Minns att det var tropisk fuktig värme när vi kom till Margao i Indien.
dörrvakten och jag
Jag bredvid en dörrvakt till en Restaurang som låg mellan Margao och Dehli

Såg filmen the Reader

Såg filmen "The Reader" igår. Det var en mycket bra och gripande film tycker jag.
   I början handlar filmen mest om en femtonårig student som har en kärleksrelation med en trettioettårig spårvagnskonduktör, Hanna, spelad av Kate Winslet. Så småningom går de skilda vägar och pojken börjar läsa juridik. I samband med att han bevittnar ett mål mot tio SS-vakter som inte släppt ut 300 kvinnor ur en brinnande kyrka så ser han Hanna där. Själva den händelsen föregås av stt hon hade blivit befodrad från konduktör till att arbeta på kontor. Eftersom hon inte kunde skriva och läsa så sade hon upp sig bytte hon arbete till vakt för SS. Under rättegången  var tio andra kvinnliga medåtalade vakter som alla skyllde på Hanna. Men hon kunde inte själv ha skrivit den slutgiltiga avrapporteringen eftersom hon inte kunde skriva. Avrapporteringen hade någon annan av vakterna skrivit istället. Hon dömdes i alla fall till livstids fängelse. Under hela tiden i fängelse hade hon kontakt med Michael Berg, spelad av Ralp Fiennes, som nu var lärare i juridik.

I torsdags såg jag "Änglar och Demoner". Den var i och för sig spännande, men inte alls lika gripande som "The Reader". Det var fart och fläkt i "Änglar och Demoner".

Om en recension av Joyce Carol Oates

Läste Björn Gunnarssons intressanta recension av Joyce Carol Oates dagböcker. När jag läser recensionen tänker jag lite på en del bloggning. "Hennes avsikter med att börja skriva dagbok 1971 var att få en 'förvaringsplats för upplevelser och anteckningar om skrivandet, men inte ett ställe där andra förtalades'." (GP 22 maj 2009 s. 70)
  Hela recensionen av Joyce Carol Oates Dagböcker var fängslande. Att skriva recensioner tycker jag är svårt. "Att skriva dagbok är antitesen till att skriva för andra, hävdar Oates. Hon omfamnar dessutom idén att dagboken står närmast det mest autentiska jaget." (GP 22 maj 2009 s. 70)
   Jag har läst en bok av Oates om att skriva och den var mycket bra. Tror jag ska fortsätta läsa böcker av henne. Hon är väldigt produktiv, hon har skrivit 50 böcker.

Resan till Falköping

Vaknade med ett ryck klockan halv sju mitt i en dröm. (Jag drömde att jag satt på ett tåg till Falköping. I Herrljunga var det av någon anledning stopp. Men det fanns inga extrabussar insatta utan SJ hade samlatihop bilar i Herrljunga som skulle transportera alla passagerarna dit de skulle. Snabbt hittade jag en röd Ford Escort där jag lade alla mina väskor. Damen som körde mig körde mig ända till Aspängsvägen i Falköping där jag bodde som barn och väntade mamma och en främmande dansk hippie utanför det stora gula huset.)

Gick upp och började göra frukost. Satte på datorn och såg att jag fått ett meddelande från Ingemar. Han undrade om jag märkt att Glenn Gould ofta nynnade samtidigt som han spelade piano? När jag svarade att jag märkt det gick jag till Ica och handlade. Undrar vart den pensionerade kranföraren tagit vägen? Han brukade alltid sitta och prata med de andra pensionärerna utanför Ica Maxi. Det gick ganska bra att handla. Grape, fruktyoghurt, ägg, sallad, smör och bröd. Precis när jag skulle avsluta med att köpa lite glass så hördes en röst:
-Hej Klas.
Det var Magnus. Han var granne med oss första året vi bodde här.
-Hej, svarade jag och försökte le lite.
-Hur är det? frågade han.
-Jo, men det är bra. Tycker mest jag pendlar och jobbar, sa jag, tiden går så fort.
-Hur mår du? jobbar du heltid?
-Jo, jag jobbar heltid. Arbetar du också heltid? Har du kvar järnaffären?
-Nä, den har jag sålt.
-Då slipper du all hanteringen av papper och sådant?
-Nä, jag är chef fortfarande, men jag äger inte affären och det är så skönt.
Sedan hade han bråttom och hastade iväg. Jag tycker också om människor. Vet inte varför jag då och då är ganska tillbakadragen och inte pratar så mycket? Det har nog med uppväxten att göra? Flytten från Uppsala till Falköping när jag var sex år? För första gången på tio år tittade jag på något jag skrev för många år sedan om uppväxten i Falköping. Men det var fruktansvärt dåligt skrivet. I drömmen i morse var det sol och sommar i Falköping.

När jag kom hem var klockan halv tio. Fem i tio gick jag till gymmet. Det var faktiskt en hel del folk där,men det var nästan alltid är där. De pratglada sossarna, gymmets Pigge och Gnidde, var där och många jag bara kände igen. När jag cyklade hem kände jag en doft av syrén.

Glenn Gould spelar en pianosonat av Beethoven

Rätt låt vann i Moskva

Alexander Rybak var speciell. Kristina tyckte direkt att det var rätt låt. Jag tyckte också den var bra fast jag gillade nog Malena Ernman var väldigt bra, men hon hade ju mer operaröst. När jag hör Fairytale igen på Youtube tycker jag nog den var bäst.


Alexander Rybak


Mjörn våren 2009
Igår på förmiddagen tog Kristina och jag en cykeltur till Nolhaga och Mjörn. Vi tittade på en kolonistuga också. Men vi förstod att vi skulle inte ha tid att sköta den.

Hanbollsbakelse
I Alingsås såldes det handbollsbakelser när Alingsås knep SM-guld i Handboll.

hanbollsbakelse och kaka

Handbollsbakelse till mig och kaka till Kristina


Rena rama labyrinten

Hörde en Rödhake i buskarna när jag cyklade i duggregnet till stationen. På tåget satt jag och lyssnade på Svensk Maffia.

På jobbet arbetade jag på våningarna 4b-6b. Det är lite knepigt att hitta ibland för många beställningar är fotograferade från en kortkatalog. 
 
  På eftermiddagen pratade jag med en kollega om att det finns många böcker jag ville läsa men inte hinner.
-När jag började här skrev jag en massa lappar med namn på alla böcker jag skulle vilja läsa. Men de är så ofantligt många böcker, sa han.
-Ja, jag får slå upp en sida och läsa några rader.
På eftermiddagen hämtade jag fram en broschyr om Jehovas vittnen. "Kristus kom inte i oktober 1914 i "synlig gestalt" som Russell förutspådde", stod det i mitten av häftet om Jehovas Vittne.

Tog spårvagn nummer fyra till stationen. Tre tjoande fyllisar skränade bakom mig.
-Vill du köpa en "Faktum", skrålade en rödbrusig man bakom mig.
-Vad fin i håret åklagaren var idag, sa hans kompisar åt honom och skrattade.
Så hivade en av dem fram en systemkasse med öl.
-Jag har köpt det i baren längst bak, sa han de tydligen kallade åklagaren till mig.

Jag hann gott och väl med lokaltåget så jag kom i god tid till gymmet. Det var inte så mycket folk så det gick bra att träna bröst och ben. kände igen många som tränade, men ingen jag pratade med.
  Hemma satte jag på en gammal skiva med Greg Kihn.


Våren av Antonio Vivaldi

Sightseeing genom Göteborg

Somnade på tåget, hann bara ögna igenom Metro. När jag gick av hjälpte jag en flicka med en resväska. Den var hemskt tung, det var som hon fyllt hela väskan med böcker?

  Hämtade beställningar från bottenvåningarna på morgonen. Så fort jag visar mig i öppna magasinet kommer människor som vill ha hjälp. En äldre grågårig herre som bröt något undrade var Be fanns. Han berättade att han för några år sedan fick panik för han kunde inte hitta var han hade ställt sin väska.

På hemvägen tog jag bussen. Jag lyckades hinna med buss 711 så jag fick lite sightseeing genom stan. Vid Kungsportsplatsen satt några människor på marken. Såg på några banderoller att de utövade Falun Gong. Jag gillar att åka buss i stan om det är en bra busschaufför.

tulpaner på liseberg
Tulpaner på Liseberg. Bilden tagen i söndags


Om boken Shantaram

För en vecka sedan tänkte jag sluta blogga, men det är svårt. Jag läser en ny bok nu som verkar riktigt bra. Den heter Shantaram och är skriven av Gregory David Roberts. En man som råkar ut för både det ena och det andra under hans resa i Indien. Spännande att läsa hur det här ska sluta:
"But even as fugitive, writing was still a daily custom and part of my instinctual routine. Even there, in Leopold´s, my pockets were full of notes, scribbled onto napkins recepits, and scraps of paper. I never stopped writing. It was what I did, no matter where I was or how my circumstances changed. One of the reasons I remember those early Bombay Months so well is that, whenever I was alone I wrote about those new friends and the conversations we shared. And writing was one of the things that saved me." (Shantaram av Gregory David Roberts s. 43)

På förmiddagen var jag och hämtade böcker på 5 och 4 B. Det var någon som beställt massor av gamla poesiböcker från 17- och 1800-talet. Jag blev så trött att jag på lunch gick ner till restaurang Mandarin och åt friterad kyckling och en coca cola. Tog en friskvårdstimme. Det var fullt med folk på gymmet, men det gick ganska bra.

handboll
I söndags hade vi varit på Liseberg. När vi kom hem hamnade vi mitt i festyran då handbollsstjärnorna kom tillbaka till Alingsås efter att ha tagit SM-guld.

Ljusglimtar

Det regnade kallt när jag cyklade till stationen. Hämtade böcker från övervåningarna idag på förmiddagen. Statsbibliotek i Lerum och Munkedal fjärrlånade. Roligt att pappa Fredrik var tillbaka från KTB.
  Ska försöka vara positiv i den här bloggen. Det är små detaljer som sprider ljus i tillvaron. På hemvägen igår hade Grekiska turistbyrån ställt en vagn på Drottningtorget för att göra reklam för detta fina landet. Jag tog en broschyr och i den kunde jag läsa att varje ö har en egen webbsida. Till exempel
www.skiathos.gr.
   Var på gymmet igår. En herre jag brukar hälsa på skämtade och låtsades lägga på en extra vikt på benpressen. Jag blev ställd och visste inte vad jag skulle säga. Mumlade något om att det nog skulle bli för tungt.

Idag har jag bara ställt upp böcker. Först på plan sex till nio och sedan som insättare i öppet magasin. 

En gråhårig man med kärra kom och tittade på böckerna jag höll på att ställa upp. Han har letar förut på mina vagnar och sagt att det är fest när han får titta på böckerna. Sedan går han vidare till en hylla som jag placerat en inbunden tidskrift som skulle till 6A.
-Jag har lagt den där för den ska till en annan våning, sa jag.
-Det är en gammal Paletten, den är helt annorlunda än den nya Paletten, sa han.

På hemvägen lyssnade jag på boken "Svensk Maffia". Skrämmande med de här kriminella MC-gängen.

Juridikkurs på förmiddagen och Haga på eftermiddagen

Var lite orolig hur pusselbitarna skulle gå ihop idag. Kortdragning på förmiddagen samtidigt som jag hade två timmars kurs i Riksdagstryck på Ekonomiska biblioteket på förmiddagen. Skulle jag åka först till Centralbiblioteket innan nio och dra några kort? Eller skulle jag åka direkt till Ekonomiska? Jag valde att åka först till Centralbiblioteket först. Åkte med Jelena till ekonomiska. Det var en riktigt bra föreläsning i hur lagar kommer till.

Grunden till lagstiftningskedjan:
* Regeringen tar intiativ. Regeringen tillsätter en kommitté inför en lagändring eller en ny lag.
* Riksdagen beslutar.
* Regeringen verkställer.
 Hela kedjan finns på riksdagens webbsida.

Mycket går att hitta i Lagrummet.se eller Riksdagens webbsida.

Jag tittade på alla studenterna som satt längs ett långbord på övervåningen. På deras kollegieblock syntes bara evationer och matematiska uträkningar. Det såg spännande ut och jag blev avundsjuk på dem för att inte jag var smart nog att kunna räkna på det viset.

Solen sken och det var vackert väder och jag följde med några gamla arbetskamrater till kinarestaurangen Tai Shanghai. Vi satt ute och jag åt två smårätter.

På eftermiddagen satt jag och övade på några sökfrågor vi fått på förmiddagen.

Kaffe i det gröna

På morgonen gick jag och handlade på Ica. Det är lite som ett nöjesfält för folk som bor i trakten. Folk sitter utanför och tittar på människor som passerar. Dock var det längesedan jag såg den pensionerade kranföraren som brukade sitta utanför och betrakta folk.
   Mitt liv är långt ifrån fylleri och stökigheter. I förrgår såg jag en intressant film om Mare Kandre. Visste inte att hon sjöng i Global Infaterists. Någonstans har jag punktidskriften Funtime där hon blev intervjuad.
   När jag kom hem från Ica satte jag på skivan Adventure med
Television .  Musik jag gillat sedan 70-talet.

I går åkte Kristina, faster Kerstin och jag till min syster och tog en kafferast bland cyrén, blodbok och påskliljor.


På eftermiddagen lyssnade jag på hela "Love You Live" med Rolling Stones och tänkte att Stones var en väldigt bra grupp.

Herodotos historia

Nu har jag lyssnat på Stieg Larssons milleniumtrilogi två gånger. Det är väldigt tragiskt att han gick och dog innan han fick veta om att böckerna blev succé.
   I böckerna har han naturligtvis skrivit om företeelser i samhället som han tycker är viktigt att folk ska veta.  Kvinnåvåld, rasism och extremism är saker som går igen i hans böcker. Han blandar verkliga personer med fiktiva vilket för att det känns äkta. Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist blir nästan som personer du känner. I Lunchrummet pratar vi om Lisbeth Salander som hon var en bekant. Stieg Larsson har natureligtvis använt sig av alla tänkbara knep för att skapa en spännande intrig. Lisbeth Salander skulle nästan som en hjälte i en Clint Eastwood film.

Jag har också till slut läst färdigt "Herodotos Historia". Tänker på några saker speciellt. För det första verkar allt gå igen med krig och oroligheter, Han redogör för så många krig att jag knappt kan hålla reda på dem.
   Perserriket får mig att tänka på USA idag. Perserkungen Xerxes hade en jättearmé som var nästan oövervinnelig. 
   Jag tänkte också på så många småarméer det fanns på nästan alla öarna i Grekland. Aigina, Samos, Attica och så vidare.
i biblioteket
Kristina och jag i biblioteket

På morgonen tillbringade jag ett par timmar på gymmet. Försökte mig på bänkpress.