Stuvade om i PPM-portföljen

Stuvade om lite i PPM-portföljen. Har rasat som bara sjutton de senaste veckorna. Som vanligt sitter jag bara och tittar på medan alla fonder rasar, först efteråt förstår jag att jag omedelbart skulle bytt till den billiga Folksam Penningmarknad, en räntefond, tills allt blåst över för den här gången. I längden tror jag räntefonder ger sämst avkastning. Jag bytte bara sverigefond från Gustavia till Enter ochn Indien till Odin Europa. Tycker i och för sig om Indien, trevligt land med trevliga människor, men när börserna skakar så brukar tillväxtmarknaderna sjunka snabbast. Behöll 10 % Baring Hong Kong Kina.
  Observara stt jag inte är någon expert, det var först i samband med att vi fick välja PPM som jag blev lite intresserad av olika länder och ekonomier.

Skulle till sist bara vilja kommentera det här mordet på en flicka och våldtäkten på två. Så fruktansvärt, bara tanken på morden är ju så vidriga. Han hade tydligen intagit anabola stereoider. Vilken idiot, jag har tränat i 16 år bara för att det är en trevlig hobby, det där med anabola är på alla sätt förkastligt och jag har aldrig sett det. Träna för hälsan är bäst och för att må bra. Speciellt för mig som har MS.

Jordbävning i Indonesien

Jordbävning i Indonesien har krävt tusentals liv. Det är alltid lika hemskt med naturkatastrofer. Jag var i Yogjakarta 1989. Jag tycker den staden var mycket trevligare än Jakarta. Jag minns att jag gick upp i bergen nära Yogjakarta och duschade i ett vattenfall. Jag besökte också det storslagna remplet Borobodur . Familjen jag bodde hos var mycket trevliga.  Förbaskat tråkigt med jordbävningen.


Här i Alingsås besökte jag gymmet Hälsocentret på förmiddagen. Det känns nästan som jag var en fågel som satt uppe i ett fågelbord i ett träd med gröna grenar runt omkring. Det är trevlig personal där.

Tänker på fotbolls VM och att Sverige inte har någon riktigt bra högerback. Jag tycker Niclas Alexandersson är bra, men klart bäst på mittfältet.  Det blir roligt i sommar. Tänker också på Engelska landslaget och så många valmöjligheter av spelare de har. De har så många unga som jag tror håller landslagsklass.


Sverige Finland i fotboll

Såg matchen Finland-Sverige i fotboll. Finland var bättre i första halvleken och Sverige i andra. Fortfarande är högerbacksplatsen ett problem. Niclas Alexandersson är bättre på mittfältet. Anfallet var inget vidare med Markus Rosenberg och Johan Elmander. Marcus Allbäck kom in för sent och hann inte göra speciellt mycket. Daniel Andersson tycker jag var bra på mittfältet när han kom in. 

Läste även
Leonis  gripande blogg. Det är sällan jag läser en blogg från början till slutet.

Nu ska jag sätta mig och älsa Rubicon av Tom Holland. Eller skriva lite först kanske. På morgonen startade jag en ny blogg förresten, bara för att få lite omväxling. Jag tror även jag ska lyssna på Roger McGuinn.Såg Da Vinci koden

Det var ganska trögt eller lojt på något vis på jobbet i går. Rensade i bokhyllor, skickade iväg en rapport om konferensen i Malmö. En mycket vacker före detta kollega kom på besök på eftermiddagen, så vi pratade mycket om hur hon hade det nu. Hon är lite lik Ingrid Bergman. Studenterna sitter mest och skriver uppsatser nu och lämnar tillbaka böcker de lånat.

Benny håller mest på med att katalogisera uppsatser i Statskunskap nu. Han kunde inte förstå att vi var att vi hade ledigt både torsdag och fredag.
  "Men vi jobbar väl åtminstone fredag?", Säger Benny precis när jag säger hej då och önskar trevlig helg.
  "Nej, vi är lediga."
  "Det var ju synd, jag har sagt till studenterna att vi har öppet. Jag tänkte bli färdig med uppsatserna också."

Efter jobbet gick Kristina och jag och såg Da Vinci koden. Tyckte den var ganska underhållande. Speciellt munken Silas var bra gjord. Den har inte fått så bra betyg i tidningarna, men jag tycker den var underhållande.

Tatuerade jätten

Lokala databaserna har kollapsat och Libris uppgraderas. Då tar jag i tu  med att städa på hyllorna och snygga till webbsidan lite. Lyssnar lite på Benny var remisserna kan tänkas finnas i Riksdagstrycket.

När jag tränade på måndagseftermiddagen hälsade en tatuerad bjässe på mig. Han har ringar i näsa, öron och läppar. Det gjorde mig glad att han hälsade.

Trevligt för Finland

Tänker en hel del på vad J.D. gjorde under Tsunamin. Att sprida rykten genom rykten i bloggar är inte så snyggt. I och för sig skulle det kanske vara enklast att J.D. talade om vad han gjorde under den 26 december 2004.

Det var väl ganska trevligt att Finska Lordi van schlager-em. Roligt för Finland, detta vackra land. Låten var inte så dum heller även om jag tyckte Danmark var bäst.
Det är vackert grönt i naturen när regnet hänger i luften.
Roligt för svenska ishockeylandslaget också, men vem ser på hockey på sommaren?
Undrar var den trevlige Megafonen håller hus? Sist jag hörde från bloggaren hade han fått en hjärnskakning.

Behagligt regn

På förmiddagen tog vi Toyotan till affären Blomsterlandet och köpte prästkragar till mina föräldrars grav och Klematis till balkongen. På vägen hem köpte jag en laxfjäril till lunch och tre skivor av svärdfisk åt min svåger som fyllt år. Efter lunch började jag skriva en artikel om bibliotekskonferensen i Malmö. Jag vet emellertid inte om jag ens ska lämna in den, annars får jag ha den som ett minne från några soliga dagar i Malmö. Under tiden som jag skrev den lyssnade jag på The Moody blues med To our childrens cheildrens children och sedan Metamorphosen och Tod und verklärung med Richard Strauss.

En här behagligt mulen dag med en hel del mysigt regn.


Hårdrock och vårregn

Det regnade lite på morgonen, det är ljut grönt och det är en kör av fågelsång från buskarna  när jag cyklar till stationen. På morgonen var det en katt med på tåget som jamade hela tiden. Den rödhåriga tjejen som hade katten såg så bekymrad ut, men jag tror inte någon brydde sig om lite jamande.

Sonja hade semester idag. Benny kom trots att han i går sade att han hade så ont i ryggen att han nog inte skulle komma. Han hade en svart kavaj som jag inte sett på honom förrut. Jag stod i låneexpeditionen på förmidagen. En trevlig lärare kom ner och sa att hon inte kunde få fram en artikel ur Journal of Southend Africa. Kruxet var att det fanns lite olika databaser som hade den under olika tidsperioder.

En bra dag. Jag och nye Jeff  pratade om punk och hårdrock. Han tycker Black Sabbath spelade den bästa hårdrocken, medan jag tycker bäst om Led Zeppelin av de som spelar hårdrock.


Under fattigdomens kalla stjärna

"Har du mycket böcker  hemma?" frågar Benny nye Jeff.
"Ja."
"Det är inte bra det. Det är farligt för de drar åt sig syre. Har du en liten lägenhet också?"
"Ja."
"Då är det riktigt farligt med böcker", säger Benny.

Gjorde en ex-post på boken Fattiglänet blir bördig bygd med ett kapitel i som löd Under fattigdomens kalla stjärna.


Middag på Pasta Panini

På förmiddagen satt jag på mitt rum och gjorde färdigt några nya rapporter och ställde ut på nyhetshyllan, Rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Antisemitism och islamofobi, hette en rapport jag katalogiserat.

På eftermiddagen stod jag i informationen. Lärarna hade givit eleverna en massa kluriga uppgifter till förvaltnings- och journaliststudenter, det var flera inte helt lätta frågor de ville ha hjälp med. Det var en förkortning en tös hittat i Regeringsrättens årsbok. Jag förstod först inte var hon fått kopian ifrån så jag letade i Riksdagstryckets register och i Svensk författningssamling. Det var först när Sonja kom som vi förstod att vi måste gå till Regeringsrättens årsbok. Sedan kom två flickor och om jag förstod en fråga om en
interpellation till en kommun. Jag förstod inte frågan och det gjorde inte de heller.

Efter jobbet gick jag till Pasta/Panini och åt middag med Göte. Han hade lite problem med sin nya tjej. Han hade visst sagt att hon var lite överviktig. Det var väl kanske lite bra eller obetänksamt tyckte jag. Han blev väl lit nervös efter alla långa telefonsamtal de haft så här i början.


Nu tycker jag det passar rätt bra att gå och lyssna på The Allman Brothers Band med Its not my cross to bear. Det är en härligt blygrå himmel och regnet hänger i luften.


Populärt litet bibliotek

Roligt när det kommer studenter från andra högskolor hit bara för att de tycker det är ett trevligt bibliotek. Det fanns inte en enda ledig plats på biblioteket idag.

Benny var ganska pigg idag. Tror han börjar känna att det ändå inte är så dumt med pension. Han visade Jeff hur lagkedjan går till.

Åt lunch på en indisk restaurang. Ser att de är Sikher de äldre har typiska stålarmband och en yngre har en karaktäristisk huvudbonad. När jag var i Indien sade guiden att sikher ofta blir militärer, livvakter eller busschaufförer.

 Hade inre tjänst, katalogiserade i LIBRIS och gjorde beståndsposter. På eftermiddagen stängdes lokala databasen av igen, då blir jag lite rastlös. Försökte göra lite i en lokal CSS, men det gick inte så bra.  

Sonja är hela tiden orolig för bibliotekets framtid. Oro smittar av sig. En författare jag ofta återkommer till och läser är Wayne D. Dyer. Så här skriver han om oro i boken Älska dig själv:”Det finns ingenting att oroa sig för! Absolut ingenting. Du kan tillbringa återstoden av ditt liv, från och med nu, med att oroa dig för framtiden, men hur mycket du än oroar dig så kommer det inte att förändra ett dugg.”

Nu tror jag att jag ska gå och lyssna på Its not my cross to bear med The Allman Brothers band.

Som Tetris

Blogga är som Tetris, missar man någon dag så är man efter och det är svårt att reparera. Många böcker på jobbet. På väg till gymmet såg jag en dam med barnvagn och klädd i svart Nikab.

Pelagonier och fuxior

Regn, men ganska fint på förmiddagen. Jag gick i alla fall till ICA på förmiddagen för att köpa jordgubbssylt innan regnet kom. Hälsade på en granne som skall flytta. Lade märke till en lång äldre herre som log lite under tiden som han studerade hyllan där det stod sylt. Det ger trots allt ett ganska trevligt med folk som ler och för tillfreds med stunden. Den pensionerade kranföraren var där. Han ler inte men utstrålar ändå relativt harmoniska vibrationer.

Det är grönt och det ser friskt ut ute. Pelagonier och fuxior blommar på vår balkong. Kristina har ordnat blommorna. Hon funderar på att söka ett arbete på Göteborgs universitet. Visserligen har hon ett bra jobb, men jag blir nervös av bara tanken på att hon ska söka, hoppas hon inser att hon har ett bra jobb redan. Det är fruktansvärt svårt att få jobb som bibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek. Jag hoppas inte jag påverkar henne för mycket att söka. Att söka ett arbete som det är så osäkert att du får är som att frivilligt självmant stiga ner till Gehenna. Att gång på gång få nej är jobbigt tycker jag. Eller också är jag bara mesig.


Tankar om fotbolls-VM

Tagit en promenad till fiskaffären och köpt lax. Samtidigt tog jag en tur till återvinningscontainrarna och slängde en kasse skräp.

Läser Patricia Cornwells Predator, en spännande deckare.

Tänker på det svenska landslaget i fotboll som kommer att skickas till VM. Jag har mina dubier om hur det kommer att gå? Mittfältsspelare som ytterback? Varken Alexander Östlund eller Christoffer Andersson är med. Hade det inte varit bättre med en försvarare än Johan Elmander? Vad händer om Teddy Lucic ljumskar inte håller? 
Nåja vi får se, spännande blir det i alla fall.


Gränslöst i Malmö

Onsdag tionde januari

Malmö måste vara en perfekt stad för en konferens som gick under namnet
Gränslöst . Biblioteken och mångfaldens tecken..

I centrala Malmö är det ett vibrerande myller av människor som rör sig. På restaurangen som vi valt att äta lunch är det fullt som bin i en bikupa. I Malmö finns det 164 olika nationaliteter.

Själva konferensen gick av stapeln på högskolan i Malmö. Jag har bara tänkt att i kort nämna några fragment av vad några av föreläsningarna handlade om. Första talaren var Jens Thorhauge, som är direktör för biblioteksstyrelsen i Danmark. Han menade att man mer måste möta användarnas behov och prioritera ny service. En övervägande del av studenterna i Danmark gör downloads av material.

Filosofiska rummet från P1 var där och spelade in. Per Svensson, Marjaneh Bakhtiari och filosofiprofessor Nils Eric Sahlin debatterade om kritiskt tänkande.

Den föreläsning som fick mest applåder var nog Dilsa Demirbag-Sten som talade om sin bok Stamtavor. Om hur det är att leva i två kulturer. Hon talade väldigt engagerande om viktiga ämnen som mångkultur,  integration och sin uppväxt.


                                                                                Torsdagen

Första seminariet jag gick på var "Open access" om att all vetenskaplig publicering skall vara i vetenskapliga tidskrifter som är tillgängliga för gemene man. Sedan gick jag på en föreläsning av Mats Lindquist om Libris som lokalt system. Innebörden är i enkla ordalag att det skall gå att låna ut i Libris och i Libris göra det som det nu krävs lokala databaser till. 

Åtskilliga talare pekade just på bibliotekens nya roll. När några från bibliotekshögskolorna som hade en paneldiskussion om Biblioteks - och informationsvetenskap i Bolognatappning. Där fick jag uppfattningen att det utöver en gundexamen önskade en utbildning eller specialkunskap i något annat ämne också.

                                                                             Fredag och hemresa

Även fredagen var full med föreläsningar men jag hann gå lite i centrala Malmö en timme.
 
Solen sken och det var varmt som i en bastu. Stationen var smutsig och det luktade sopor. En svettig herre med skäggstubb och plirande ögon som betraktade mig misstänksamt kom släpandes på två stora sopkassar. En lång elegant mörkhyad man i grön rock letade i soptunnorna. En ljushårig kille i vit rock promenderade samtidigt som han kramade en säck. Han hade för stora skor och en decimeter för långa söndertrampade byxor.Avsvimmad på perrongen

En varm dag, ungefär 20 grader. Fick en Metro av George Foreman på Drottningtorget, killen liknar George Foreman.

På förmiddagen har jag mest katalogiserat i LIBRIS. Rättshaveristen var jär igen, det är alltid trevligt. Jag fick den stora äran att lägga in ett specialpapper i låntagarskrivaren.
"Klas, kan du stoppa in ett grått papper i skrivaren? Jag vill inte göra det själv. Skriver jag på vanligt papper blir de skitflörbannade."
Jag han läsa att det stod Högsta domstolen högst upp i högra hörnet på brevet

Efter lunch kraschade lokala databasen igen. Den klarade inte att det blev strömlöst.

Sedan kom chocken. Benny går i pension redan till midsommar! Han gick förbi mitt rum med sänkt huvud utan att röra en min.
"Servil heter det ja", sa jag till arbetsledaren Sonja, "De månaderna Benny har kvar på jobbet kommer jag att vara överdrivet servil mot honom".

När jag på hemvägen kom rill perrongen Göteborgs station låg en gråhårig man i framstupa sidoläge bland allt folk. Han hade väl svimmat i värmen.

Hemma i Alingsås var det lugnt och fint. Växlade ett par ord med en kvinna som också har MS. Hon var på ganska bra humör. Nu kom Kristina hem, hon har klippt sig och är jättesöt. Hon har sin gula blus med fjärilar på.

Jo, det var ju trevligt det där med Svennis att Sol Campell kom med. Spännande med den här nye 17-åringen, Wayne Rooney var sjutton år när han debuterade i landslaget.
 

Fick en Metro av George Foreman

Fick en Metro på Drottningtorget av den store svarte mannen som liknar George Foreman. Han sa "Hej" och jag sa "Hej, tack så mycket". Trevlig händelse på morgonen.

Opera och punk

Solen skiner och jag har gjort min favoritpromenad till sopcontainrarna och tömde tidningar och återvinningsskräp.

Skall på operan i kväll, Turandot. Egentligen är jag inte så förtjust i opera. Lite mer lugn klassisk musik faller mig mer i smaken. På operan sitter välklädda människor och njuter av folk som ropar åt varandra. Kristina gillar det emellertid så jag följer med. Nej, jag tycker det är mer känsla i en rockkonsert på en liten klubb. Jag har sett över hundra rockkonserter och här är fem jag tycker är magiska. Konserter där jag har kännt att det är något alldeles speciellt jag lyssnar till.
* Diamanda Galas - Draupner. Den här svartklädda lilla damen fräser, sjunger och spelar piano omvart annat. Det har varit poesi innan men de som stannar kvar får uppleva något alldeles enastående oförglömligt.
*
Foetus - På en klubb i Gävle. Även den här konserten börjar sent. Även här ett rasande tempo, fullständigt sjövild på den trånga scenen. Oförglömlig konsert.
* Recidents - Vågen Göteborg. Konserten egentligen i två delar först lite teaterliknande med deras lite avant garde musik och sedan en del där de bara sjunger Elvis Presley låtar.
* Neil Young - Scandinavium 1982. Enda konserthuslokalkonserten jag har med bland de fem favoriterna. Spelar många gamla låtar och lite till. Han har med sig sitt gamla band Crazy Horse.
* Les Negresses Vertes - Yaki da Göteborg. Såg dem två gånger. Även här svettigt och och i ett rasande tempo. Punkaktigt men blandat med folkmusikrytm.

Om kvinnor och feminism

Sol och varmt och massor av pollen i luften som letar sig in i min stora näsa.

Lyssnade på nyhetsmorgon med Lasse Bengtsson. Ett inslag om socialistpartiets
Segolene Royal som kan bli Frankrikes nya president. Det blir fler och fler kvinnor i politiska toppositioner. Det tror jag är bra, de krigar inte så mycket, inte våldsbrott. I och för sig kan de vara hårda. Jag tror ändå jag är feminist.

Sedan gick jag och klippte mig, köpte tabletter mot pollenallärgi och köpte en laxfjäril.

Ska på opera i morgon. Tänker att det sägs vara mycket känsla i opera. Hade det inte varit för Kristina tycker om det så hade jag nog inte gått. Tycker det är mer känsla i Allman Brothers eller Bruce Springsteen. Eller när jag såg Nick Cave i en källare i Hultsfred, eller då jag såg Diamanda Galas på rockklubben Draupner.

Artiklar om media och ny teknik

Benny ringde på morgonen och sade att han måste åka till akuten. Han hade svårt att andas. Jag fick ta hans pass i lånedisken mitt på dagen.

Jag fick en uppgift av en medielärare att hitta vetenskapliga artiklar om hur ny teknik påverkat nyhetsmedierna. Ingen sökning jag brukar göra. Började titta i Social Science Citation index, tack vare vad jag fick fram där kunde jag gå vidare och hitta olika artiklar i fulltext. Läraren ville emellertid helst ha hjälp av Benny. Han går ju alltid till honom så han litar inte riktigt på någon annan. Men jag gjorde så gått jag kunde och jag tror han blev nöjd. Här är
gårdagens blogg som omväxling...

Sol i Haga

Sol och lugnt på jobbet. På tåget till jobbet pratade jag med en pratsam husmäklare som talade om nya fina bostadsrätter i Skövde.

Under hade vi morgonmöte där Sonja berättade när vi skulle ha sommarlån, stängt i sommar med mera. Därefter skrev jag minnesanteckningar, katalogiserade och skrev ett brev till en katalogiseringsexpert om hur ledsen jag var att jag gjort fel i LIBRIS med serien om integration igår.

Lunch åt jag på Tai Shanghai med två gamla kollegor. De ska med till konferensen i Malmö nästa vecka.

Var i lånedisken på eftermiddagen. Benny hänger efter låntagarna, som en lotsfisk efter en båt, för att visa hur bra han är på sökningar osv.

En dag då allt krånglade

Tog ett pendeltåg som gick tre minuter senare idag för att vara säker på att kunna stämpla mitt nya månadskortkort. Om jag kommer en kvart senare till spårvagnen är det genast stimmigare med en massa studenter på vagnen.

Sonja var på ganska bra humör, Benny var också på relativt bra humör.
"Godmorgon Benny, du ser pigg ut idag."
Benny vrider lite på sig för att se på mig.
"Ah det är nacken nu se.... Doktorn har sagt att jag kan få ett nackstöd men det vill jag inte ha he-he-he."
"Men du vet tveka inte att säga till om det är något du behöver hjälp med?"

Sedan höll jag nästan hela dagen på med böcker från en donation. På vägen till jobbet, vid sävenäs kolonistugor, håller några på och lägger spår. Det är ett riktigt jobb för män det.

 En bok som jag länge väntat på från Del Banco kom idag, läraren blev glad i alla fall. Sedan fick jag ett mail från Sonja som i sin tur fått ett mail från en katalogisatör på centralenheten där det stod Makulra på en post. Det var en ny serie som jag länkat ungefär 15 bilagor till. Så fort jag katalogiserat de femton bilagorna om integration så länkade ett tiotal bibliotek till posten. Det var stört omöjligt att få bort den felaktiga posten, i morgon befarar jag att alla 15 posterna måste makuleras,,,

Gick på gymet för att träna bort all frustration. Träffade en före detta kollega som nyss kommit tillbaka från utlandet. Och jag berättade för henne om mina bekymmer med primärkatalogiseringen.
"Och det har du gått och tänkt på under hela tiden på gymet nu?"

Hemma tycker Kristina jag klagar på allt och alla.