Påsktårtan

Det skönt med mulet väder och regn så snön töar bort.

På biblioteket skickade jag bokbeställningar i rörposten. Det gick väl skapligt, det är bara att kämpa på och göra sitt bästa.
  Tänkte på att det är skillnad på unga och gamla. De lite äldre har förvisso erfarenhet. De yngre har en beundransvärd entusiasm för det de gör. Det tror jag i alla fall. Det finns olika skeden i livet för vad du gör. I alla fall försöka vara en god människa oavsett hur gammal du är.

På eftermiddagen var det min tur att köpa fredagsfika. Vi hade bytt till onsdag eftersom vi är lediga på fredag. Det var en väldigt mastig påsktårta.

   Det lönar sig att vara snäll. Fredrik hjälpte mig att hitta en gammal bok på latin som fanns i det mörka rummet som kallas Hum.Fack. Jag hade rätt mycket att hämta fram efter att hållt på med påsktårtan så det var schysst. Och Ingemar hjälpte till med en gammal lag.

Men nu ska jag se när Anna Anka söker assistent.

Kanske införs det extra skatt på socker. Vi äter för mycket godis och dricker för mycket läsk. Risken ökar för diabetes.


Två svenskar i fotbolls-VM

Han jag kallar Rekryteraren var med på spårvagnen idag. Han hälsade vänligt. Han kom lite senare än oss andra och fick trängas både på spårvagnen och tåget. Men han verkade ta allt med liktnöjt saktmod, precis som man bör ta allt i detta livet som Thomas Mann skrev i slutet av "Huset Buddenbrook".

-Jag ser att du har en strategi för hur du ställer böckerna du ställer upp... du använder inte hyllplan två och tre på bokvagnen... bara hyllplan ett.
-Ha-ha-ha-, efter alla år har jag utarbetat en strategi, sa Turbo Reine.
-Hörde på tv-programmet Skavlan stt den norske skidåkaren Axel Lund Svindal och Anja Persson inte blinkar under ett störtlopp... Det tar för lång tid att blinka, det tar en hundradels sekund, sa jag, de har också strategier.

-Det är jag som har fikat i morgon, sa jag till Hans.
-Vad bra går det att få beställa något? undrar Hans.
-Ja, en princesstårta kanske?
-Kan jag få en schwartswaldtårta he-he-he-.

På eftermiddagen arbetade jag med periodika. Jag hade en hög med utländska tidskrifter att ta hand om. 
På kafferasten pratade vi lite om att det faktiskt är två svenskar med i fotbolls-VM i sommar.
Sven Göran Eriksson tränar Elfenbenskusten och Lars Lagerbäck tränar Nigeria. Didier Drougba, en av världens bästa anfallsspelare spelar för Elfenbenskusten.

Hade ett härligt pass på gymmet efter jobbet. Två männen som tränat sedan jag börjat på Sportlife vet jag vad de heter nu. Jag har kallat dem Piff och Puff men de heter Sigge och Löken.
-Tjenare Sigge... Var har du Löken idag, ropade en gråskäggig man från duschen som jag också brukar hälsa på.
-Tjenare, det veter fan var han är, ropade Sigge tillbaka.


Semesterminnen:

phi phi
Kristina snorklar bland koraller och fiskar vid Phi Phi Island för några veckor sedan.

phi phi island
Bilden tagen från Hippie Bar på Phi Phi Dong. Men en utflykt räcker om du inte vill snorkla i två veckor.

Storskrakepar i Gerdskenån

Det funkade rätt bra att jobba idag trots bytet till sommartid. På tvåans spårvagn växlade jag några ord med min pendlarkompis Katja.
-Har du lagt in några mer bilder från Thailand på din blogg?
-Nej inga nya.

På biblioteket registrerade jag tidskrifter. Sorterade några på uppställningen kvinn per, det vill säga de som står på kvinnovetenskapliga tidskrifter. Det var bara att skriva på och göra så gott jag kunde. 

    Jag hann precis med ett tåg som gick halv fem till Alingsås. Ett långsamt godståg gick precis före oss.
-Isen är rutten nu, sa en pratsam man till en kvinna som gick av vid Norsesund.
I Gerdskenån nära stationen såg jag en vit gräsand och jag såg Storskrakeparet igen.

Hemma sken det in några strålar från solen in i köket. Trevligt.

khao sok
Från Khao Sok nationalpark mars 2010. Fotografi från en elefantrygg.

Sommartid och vårfåglar

Det är mycket diskussioner i media nu om sociala medier på nätet, bloggar, Facebook och Bilddagboken till exempel. Måste tänka sig för lite när en bloggsida går ut på nätet och det når så väldigt många människor. Det jag skriver sades inte bara av min kompis Gösta utan det är så ofantligt många som ser det du skriver. Jag har bloggat med olika bloggleverantörer sedan 2005 och det är relativt underhållande. Men det gäller att vara försiktig. En gång ringde en man jag inte kände på kvällen och undrade om jag hade mycket bandinspelningar med främlingslegionären Harry Forsberg. Tyvärr var det bara gamla oredigerade nagrarullband som jag hade kvar.

Nu hör jag vårfåglar utanför fönstret, och visst är det härligt att vakna till en Skogsduvas hoande någonstans i ett träd. Igår såg jag ett storskrakepar ute på sjön Gerdsken och nu kvittrar några småfåglar utanför fönstret.

storskrake
Storkskraken, bilden hämtad från Sveriges Ornitologiska förenings hemsdida. Steve Dahlfors har fotat Storskraken.

Efter lunch såg jag ett intressant program om epigenitik på Kunskapskanalen.

Barnvagnen

På förmiddagen var jag ensam på periodika, det vill säga tidskriftsavdelningen. Bytte tidskrifter ensam för första gången på det här biblioteket. Börjar med att ta bort de gamla och lägga i högar, sedan sorterade jag in de nya. De gamla sorterade jag sedan in i fållor för äldre nummer. Det är lite knepigt med alla hänvisningslappar som finns på tidskrifterna. En del ska läsas av personal och några ska bara visas en vecka. Men det är inte nog med det här, det ska sammanfogas i lokala databasen och sedan ska några ha exemplarposter så de kan lånas ut.

Det regnade när jag gick ner till Korsvägen och promenerade till
Steinbrenner & Nyberg för att köpa bröd. De bukar ha grovt bröd. Lite irriterande att jag inte går så snabbt som förr. Jag han i alla fall med en spårvagn nummer fyra så jag kom i tid för att hinna med tåget som gick 17.07. Jag pratade lite med en skäggig kille som skulle till Falköping och som tappat sin plånbok. Han mumlade så jag knappt hörde. Det var fullt på tåget så folk fick stå.
-Kan du inte flytta på barnvagnen så den inte täcker sittplatser, sa en ung kvinna till en ung mamma som hade tvillingar i en stor barnvagn.
-Jag måste stå här, sa den unga mamman.
Hon drog emellertid åt sig barnvagnen så två sittplatser blev lediga.
Den unga kvinnan som sade till satt och åt keso direkt ur en burk. Hon tänkte åka till Nepal till sommaren och försökte övertala sin manlige bekant att följa med.

Lite om läsning

Det medför vissa komplikationer att byta blogg eftersom många har lärt sig adressen... Folk frågar om jag skrivit något nytt eller lagt in nya bilder. Det är nästan lika problematiskt som för Västtrafik att byta biljettsystem?

Läste en artikel av Lisa Björklund i GP om hur viktigt det är att läsa skönliteratur. Skönlitteratur är speciellt för du lär dig skapa egna bilder i fantasin. Fakta då är det som att lära sig "An,auf, hinter, neben, über, vor, unter, vor zswischen" har för mig det är tyska ackusativ som styr rörligt dativ,?, som magister Gårdeman lärde mig.

Så här skriver Henry David Thoreau om läsning i boken "Skogsliv vid Walden":
 "Min boplats var gynsammare än ett universitet såväl för tankeverksamhet som för allvarlig läsning; och ehuru jag saknade ett vanligt lånebibliotek, hade jag mer än någonsin kommit under inflytande av böcker, vilka cirkulera runt i världen, vilkas tendenser först skrevos på bark och nu endast tid efter annan kopieras på linnepapper. (David Henry Thoreau, "Skogsliv i Walden s. 178) 

"Ett skrivet ord är den dyrbaraste bland reliker. Det är det konstverk som mest närmar sig livet självt. Det kan överflyttas till alla språk och inte endast bli en läsning utan även verkligen en andedräkt på människors läppar; ej endast försinnligas på väv eller i marmor utan låna gestalt av själva livets ande. symbolen för en forntida grubblares tanke blir till en nutida människas talande ord. (Ibid. s. 182)

"Böcker utgöra världens bevarade rikedomar samt äro släktens och nationers rätta arv och testamente. De äldsta och bästa böcker stå naturligt på bokhyllan i vilken bostad som helst."(Ibid. 182)Var på periodika, tidskriftsavdelningen, på förmiddagen. Jag registrerade några tidskrifter, jag kontrollerade om titlar fenns på hyllan med nordiska bibliografier. När posten kom sorterade jag den så gott jag kunde. På en del utländska jag var osäker på kontrollerade jag i ett exceldokument, eller en lista på de 1000 tidskrifterna som finns här. Men jag får vara försiktig så tidskrifterna inte hamnas i fel hög.

Här kommer några bilder från besöket i Khao Sok nationalpark i Thailand för några veckor sedan:

snorkling
Foto på Khao Sok från elefantrygg.

khao sok
Bild från kanotpaddling i Khao Sok.

 


Fruktmarknaden i Phuket

Den första dagen efter semestern snubblade jag på en gatsten på Drottningtorget. Skit också. Men jag var snabbt uppe och hoppades ingen skulle se. Träffade min pendlarkompis Katja på spårvagnen, hon var mycket nyfiken på hur jag haft det.
  På kobbet pratade pratade vi mycket om resan.
-Drack du inga öl? frågade Hans.
-I stort sett inte, de hade så goda juicer jag drack mest grapejuice.
Hans tittar på mig som jag inte var vid mina sinnens fulla bruk. Men han försökte väl vara lustig som vanlig.
-Vad hade de för juicer, frågade Judith.
-Alla möjliga, de hade till och med en fruktmarknad, som var stor som saluhallen här i Göteborg.
-Vad hade de för frukter då.
-En massa jag inte känner till, meloner, guava och durian, durian är en frukt som luktar fotsvett.

fruktmarknad
Cocosnötter på fruktmarknaden


Nyttig Thailändsk mat

Hör hur de gör reklam för Thailand på TV och läser om det i tidningar. Men det är en lång resa och är fruktansvärt tröttsamt att sitta på flyget i nästan 13 timmar. Men den Thailändska maten är onekligen bra för magen. Jag minns också att jag längtade hem för jag tröttnade på solen och att guppa i vågor. Kristina vill spara till Hurtigrutten nu, Burr. Jag längtade också till ett riktigt gym. Men det är ju roligt där. Jag visste inte någonting om Phuket innan. Och på Sunwing resort i Bang Tao var det mest barnfamiljer.
   Skönt komma hem till kompisarna och ett riktigt gym. Men på det hela taget var det fantastiskt.

skyltdockor
Nyttig Thailändsk mat med. Här är det en tallrik med ris och grönsaker och en Massaman och två grapejuice.

skyltdockor i Patong
En glad skyltdocka i Patong.


Stängde in mig och bloggade

Lördag

Första dagen när vi kommit hem började vi med att hämta Lasse och Kerstin på Landvetter eftersom deras plan till Kalax gick ett dygn senare. Det var roligt att få besök, fast jag var nog lite osocial eftersom jag hela dagen stängde in mig på datarummet och hanterade bilder och bloggade... Kristina tyckte jag skulle umgåtts mer med gästerna. 

  Vi har varit hemskt trötta efter den här 13 timmars flygfärden från Phuket. Igår hade jag ett härligt gympass på ett bra gym, till skillnad från det lilla varma på hotellet Sunwing Resort.
internetcafé
Sitter på ett internetcafé i Patong och bloggar härom dagen. (foto Kristina)


Resan hem

På den sista dagen i Thailand på Bangtao Beach låg jag mest och flöt på vågorna och tittade på Mynahfåglarna som trippade omkring på stranden.
 
  Resan hem var 13 timmar lång, inte var det mycket plats för benen heller. Ett ungt par som satt framför mig började med att fälla bak stolen. Killen var förskräckligt nervös och kunde inte sitta still utan satt och diggade musik från några hörlurar. I Thailand hade han gått upp i ringen och Thaiboxats. När han sträckte på sig såg jag att han hade ett silverarmband.
  Det gällde att försöka sova.

Inga trafikregler här

Här på Pukhet saknas trafikregler fick jag reda på på Citytouren. När du tar körkort är den enda kontrollen en stund hos en psykolog. Vad du fick lära dig var att trycka på gaspedalen samtidigt som du håller i ratten. Körkortet kostar 500 BHT, det vill säga drygt hundratjugo kronor. Eftersom det inte finns några trafikregler så är det ofta turister som råkar ut för trafikolyckor.

Idag var en dag som jag låg mycket och svalkade mig i dyningarna fran Indiska oceanen. Jag pratade lite med en man som satt i rullstol. Jag blir alltid nyfiken när någon sitter i rullstol eller gar pa kryckor?

   Det var höga vågor som rullade in över stranden. På förmiddagen flöt det in en och annan stor manet som de hade varnat för. Jag vill ofta göra någonting, men idag har jag mest suttit och läst "Boktjuven" av Markus Zusak, en mycket bra bok om en tysk familj under andra världskriget.
bangtao beach
Solnedgång över Bangtao Beach.

Middag åt jag min favoritthaimat, alltså Massaman: köttgryta med curry. Till maten drack jag grapejuice.


Tre T:n

De flesta har hört att du blir vänligt bemött i Thailand, och förhoppningsvis tar turisten med sig lite av deras egenskaper som kommer med med buddhistiska tron. 90 % av thailändarna är aktiva buddhister. De tre T:na står för Tålamod, Tolerans och temprament (att behålla sitt lugn i alla lagen).

Det har lugnet märks i alla situationer. När vi äter frukost eller middag är personalen lugn och harmonisk. Städpersonalen hälsar och småkrattar. Men turisten får inte tappa ansiktet, det är inte populärt. Men förmodligen lägger thailandaren armarna i kors och fortsatter le...

Var nere och badade på morgonen. Jag har i alla fall fått en hel del d-vitaminer tack vare solen.


Upptäcktsfärd på lokala marknaden på Bang Tao

För att slippa den kvävande värmen  på eftermiddagen tog vi en taxi till den lokala marknaden. Även ifall den inte var lika snurrig som nattmarknaden vid Phuket town, så var det ett virrvarr av försäljare. Biff, fiskspett, kryddor, Guava, Mango och så vidare. Vi köpte några mandariner av tystlåten försäljare.
grönsaker på lokala marknaden
All möjlig kryddstark mat fanns att köpa på den lokala marknaden i Bang Tao.

En som inte var lika blyg var skjortförsäljaren. En kraftig kille med ärr i ansiktet drog in oss i en butik. Det räckte att vi tittade på en skjorta så började han förhandla om pris. När vi sa att vi redan köpt en och var på väg att gå kom han efter oss med en skjorta också. Om vi köpte den också skulle vi få ett extra bra pris. Till slut gav vi efter och köpte en tröja och en skjorta for 1000 BTH, då hade vi prutat till 1500 BTH.
lokala marknaden
Kristina köper clementiner på Bang Taos lokala marknad.

   När vi fortsatte gå en bit på marknaden såg vi en likadan tröja som bara kostade 200 BTH. Jag drog mig till minnes när jag reste jorden runt hade hört att ska du göra affärer ska du göra det med kvinnor för att slippa bli lurad. Men mandarinerna blev vi emellertid inte lurade på.

Vi tog en taxi tillbaka till hotellet och hoppade i Andamsjön.


Myror i baddräkten

På morgonen när jag stod och borstade tänderna hörde jag plötsligt ett skrik utifrån sovrummet. Jag sprang ut och såg Kristina som hade kastat sin madrakt på golvet.
-Baddräkten var full med myror, och de bits ju... det måste ha varit en myrstig till min baddräkt när den hängde på balkongen.
Jag hjälpte henne försöka fånga upp myrorna som spridit sig över golvet. Sedan gick vi ända ner till oceanen och badade i vågorna.


Lyssnade på guiden igår när hon berättade om hur lite de tjänar.
en läkare 30 000 BTH. i månaden.
Receptionspersonalen 3000 BTH 
De som bär väskor 1500 BTH.
100 BTH är ungefär 20 kronor.
lunch på balkongen
Kristina äter frukt till lunch på hotellets balkong.

Nattmarknad med friterade kackerlackor och maskar

Idag var vi på en nattmarknad på Phuket. Där sålde de allt från märkeskläder till kycklingspett, bläckfiskar, friterade maskar och kackerlackor. Det var gångar med salustånd vid sidorna. De sålde billiga CD-skivor, tröjor, byxor och allt mojligt. Kristina köpte en handväska. Jag åt också en kycklingsoppa med olika stjälkar och blad i: basilika, anis och ingefära kände jag igen. Vi var nära att missa bussen tillbaka till hotellet eftersom vi gått vilse och alla, det vill säga Kerstin, Kristina, Lasse och jag, pekade och olika håll. Jag kände igen en vattenpöl på marken som jag kunde ha som riktmärke.

nattmarknad
På skålen till höger ligger friterade kackerlackor, i skålarna till vänster säljs maskar. Jag frågade om jag kunde få köpa en, men kvinnan som sålde djuren verkade helt oförstående. Jag tänkte testa en.

nattmarknad
Från besöket på Phukets nattmarknad.

Innan nattmarknaden var vi på en frukt-och grönsaksmarknad där de bland annat sålde durian, en frukt som luktar fotsvett. Jag har ätit den hos min kompis Ingemar en gång.

fruktmarknad
Läckerheter från fruktmarknaden där vi stannade till på väg till nattmarknaden. Kan tyvärr inte namnen på alla.

durian
Kristinas bror Lasse har hittat en illaluktande durianfrukt.

Vi besökte också Phukets största buddhisttempel Wat Chalong. När vi gick in i templet fick vi ta av oss skorna så att inga onda andar kom med in i templet. För att förhindra att onda andar kom in i templet blev vi också ombedda att ta ett kliv över det sista trappsteget in för att länmna kvar onda andar utanför templet. Köpte rökelse och en lotusblomma och tog med mig in i templet. Lotusblomman lade jag i en skål vid statyn av Buddha. Framför statyn satt fyra kvinnor och bad och rasslade med något som såg ut som pennor i ett pennskrin. Utanför templet var det en wigwamliknade byggnad där de smällde smatterband... De gjorde de för att fira saker och ting, till exempel en födelsedag eller ett bröllop.

Wat Chalong
Ingången till buddhisttemplet Wat Chalong.

Vi stannade också till vid ett kinesiskt buddisthempel. Guiden pratade om att alla thailandska unga män måste gå i buddhistskola. Lära sig att leva väl.
tempel
I den här runda byggnaden vid templet smällde det och smattrade det när besökarna firade bröllop, födelsedagar eller något annat.

Vi besökte också en plats där de tillvärkade smycken. 
-Jag kan inte förstå hur de kan sälja de så billigt, sa en pensionerad tandläkare.
Men vad sjutton, vad behöver du rubiner och diamanter till? Bara du har mat for dagen? Dessutom blev jag lite sur för att jag inte fick fotografera inne i affären.

Vi får ocksa en del trevliga möten på resor. En man som går med en keps med kommuniststjarna. Han talar gärna om att han köpte den i Vietnam för en dollar. Han ären  pensionerad tandläkare som arbetat i 35 år i Tyskland. Jag tjuvlyssnar på honom ibland när han sitter och pratar med någon. Han är utbildad i USA och Schweiz.

 


Pedikyr och manikyr efter frukost

När vi badat i Indiska oceanen och ätit ägg, yoghurt, vattenmelon, ananas och guava till frukost sa Kristina nagot:
-Ska du inte ha pedikyr här?
-Menar du nu direkt? undrade jag
-Ja.
Personalen på massagen höll fortfarande på att sopa rent när jag klampade in. För 400 bath fick jag en klippning av både fingrar och tår, det vill säga pedikyr och manikyr. En aningen rundlagd, finnig tös tog fram en kudde och lade mina händer på. Sedan klippte hon naglarna, filade och sist tog hon en vass sax och klippte valkarna på sidan. Förstår inte hur hon kunde pricka rätt med saxen? Det har jag aldrig lyckats med själv? Sedan lyfte hon upp benen i sitt knä och började klippa tånaglarna. Det var nog ingen lätt uppgift eftersom jag alltid tyckt det varit besvärligt att klippa naglarna på tårna. Hon skrattade lite åt att min vänstrta tå hela tiden vek sig uppåt. Någon form av spatsisitet tror jag. Vänstra tånageln ser eländig ut, men det är sedan ett missöde i Ustaouset i Norge för ungefär 40 år sedan.
pedikyr och manikyr
Nagelklippning och slipning. Pedikyr och manikyr.

På Sunwing Resort är det för många turister och för få Thailandare. Thailandarna är mycket trevliga, det tycker Kristinas syster Kerstin och bror Lasse också.


Thaimassage

Efter frukost ville Kristinas bror Lasse och Kristinas syster Kerstin bjuda oss på massage. Bredvid hotellets restaurang håller de på och knådar på folk hela tiden.

-Fotmassage, sa Kristina till massöserna som satt otanför.
-Jag vill ha Thaimassage, sa jag.
Jag tittade pa de små späda, sota kvinnorna som satt och väntade på att få ta itu med någon. Men ack vad jag bedrog mig. Bakom ett draperi steg det fram en kraftig dam som såg ut som hon var på väg upp i en boxningsring.
-You have to clean your feet first, sa hon.
Sedan började "misshandeln". Hon pressade med armbågarna mot armmusklerna. Tryckte med knät mot ryggen. Masserade öronen. Tryckte knäna mot ryggen. Drog i fingrarna så det knakade. Tittade på en man som låg på en bänk intill. Han hade de lagt en trasa på ryggen och en massös masserade honom varligt pa ryggen. Och sedan borjade min massös slå på min överarm med knytnävarna. Undrar vad killen intill hade för typ av massage?

Läste lite i "Boktjuven" av Markus Zusak. Sedan gick jag till gymmet, men det var inte så trevligt. Den sympatiske finnen var inte där, bara några dumdryga svenskar.
"Öppna dörren AC-n funkar inte", sa en man som höll på att springa i en halvtimme på löpbandet.

Morgondopp i Indiska Oceanen

Varit nere vid Andamansjön och guppade i vågorna. Kristina, min fru, gick och fotograferade hundar. Jag fotograferade blommor och Oceanen. Jag tycker inte om att sola, men jag tror att det ar nyttigt att få d-vitminer. Jag vill alltid se och upptäcka, nu får jag nöja mig med boken "Boktjuven". Bangtao Bay ar turistigt och det är lite dyrare än de andra delarna av Phuket. Vietnam är billigt sa en man som var med till Phi Phi Island härom dagen.

Sov inte så bra på natten, lag och grubblade, precis det du inte ska göra pa natten. Tänka på vad den kloke finnen sa på gymmet. "You must live for the day".
  Roligt att min gamle gode van Derek Hales tittat på bloggen och kommenterat den.

Solnedgången över Andamansjon

Sitter mest och tittar på dyningarna idag. Vågorna växlar valdigt snabbt från små vågor till meterhöga. Bangtao Beach är väldigt lugnt. Kristina köper billiga tröjor, men jag tycker inte vi behöver det.

När vi satt och åt Massaman till middag lade vi märke till den vackra solnedgången över Andamansjön, som ar en bukt från Indiska oceanen. En minut efter att solen gått ned så var det som att vrida om en strömbrytare så började alla Chicadorna spela.

Idag har jag mest suttit under en parasoll och läst boken "Boktjuven". En enastånde bra bok om en tysk familj i München under andra världskriget och hur de kämpar för att slippa engageras i nazisternas propagandamaskineri. Den yngre brodern i familjen lockas med av Hitlers propaganda, men han försvinner i Stalingrad i kriget mot Ryssland.

Morningprice very cheap

På morgonen skulle vi ta en taxi ivag till Patong och hämta glasögon åt min fru Kristinas syster Kerstin.
   Vi började med att ta några meter på en lång gata, Rat-u-thid 200 Pee Road". Vi kom inte många meter in i centrum innan en liten man som talade lite svenska haffade oss.
-Have a look... very cheap... its morning price..., sa den lille mannen, in the evening its expencive...
När vi varit där en kvart hade vi köpt tre Lacoste tröjor och ett par jeans for 1500 BHT, ca 300 kronor. 
  Kristina prutade lite och fick en billig Morning Price. Patong är billigare och livligare än Bangtao Beach.

förasäljaren
Det fanns inga provrum utan jag fick prova på plats. Den här glade försäljaren hade även koll på oss när vi kommit ifrån varandra... Han meddelade när han sett någon av oss gå åt ett håll eller åt vilket håll till exempel Kristina och Kerstin gått.

hårsalong
Kerstin klipper topparna på håret på en hårsalong i Patong.

På kvällen åt Kristina och jag middag på en restaurang vid stranden på Bangtao Beach. Då såg vi hur några kom och släppte ut stora ballonger med ljus i som såg ut som rislampor och som de sedan släppte ut över oceanen. Det var ett minne för de som förlorat någon nära och kär i Tsunamin för fem år sedan.
Tom Yung Song
Middag, en soppa med räckor, chili, basilika, ingefära och lite andra kryddor. Tror soppan hette Thom Yung Gai.
  

Snorklade över korallrev

onsdag 10 mars

Sitter på ett internetcafe i Patong eftersom datorerna pa hotellet inte fungerar.

Efter en 50 minuters båtfärd i gropigt vatten kom vi fram till Phi Phi Island och Bamboo Beach. Jag tog direkt på mig cyklop och snorkel. Kaorallrevet var ganska nära så det dröjde inte länge innan jag simmade bland gula fiskar i fiskstimm och långa blå papegojfiskar. Det var en fantastisk upplevels att simma bland korallerna på reven. Det gällde att förstå att jag inte skulle dyka djupt utan att hålla sig till ytan annars fylldes snorkelröret med vatten..
klas snorklar
Kommer upp efter att ha snorklat på Bamboo Beach på Phi Phi Island.(foto Kristina)

När vi var färdiga med Bamboo Beach åkte vi vidare ut till havet och ankrade vid ett rev. Därute fanns ett ännu större korallrev. Nu hade jag flytväst pa mig så jag bara kunde simma lugnt och koncentrera mig pa att se på alla fiskar och koraller.
kristina snorklar
Kristina har snorklat vid Bamboo Island. (foto Klas)

kristina snorklar på korallrev
Kristina snorklar utanför Phi Phi Island (foto Klas)

Därefter fortsatte vi åka på oceanen mellan kalkstensbergen och och öar, vi lade till vid ön Phi Phi Dong. 80 % av ön förstördes av Tsunamin, men det mesta är uppyggt nu. Här stannade vi till och åt lunch på en restaurang som ette Hippie Bar. Jag åt en blandning av kyckling och nötter och tog en stor Singha öl. Det var så brännande varmt sa det kändes som jag kunde dricka litervis med vätska. 

Efter Phi Phi Dong fortsatte vi till Chickien Island där vi stannade till och badade. På vägen åkte vi förbi en grotta som hette "Vikinggrottan". I den grottan bodde fem personer som livnärde sig på att plundra svalbon och exportera till Kina. Det tjänade mer än medelinkomsten som ar cirka 6000 BHT.
   Vi åkte ocksa förbi en strand där det bodde apor, men där gick vi inte iland för de var mycket aggressiva.

vikingagrottan
Vikingagrottan ledde 3 kilometer in i berget och här bodde fem personer. (foto Klas)

apstranden
Apstranden med de aggressiva aporna, som dock inte syns på bilden. (foto Klas).

På väg till Chicken Island åkte vi förbi de berömda höga kalkstensbergen. På Chicken Island var det ganska stenigt men härligt att ligga och flyta.
phi phi island
Båten åkte runt bland kalkstensklipporna på Phi Phi Island. (foto Klas)

Jag skulle ju inte solat har i Thailand... bara suttit i skuggan och fått en och annan d-vitamin till skänks. När jag kom hem till Bang Tao mådde jag risigt och kräktes nästan av att ha varit i solen. Men det hade varit tråkigt att sitta innte under däck när det var så mycket vackert att se på. På hotellet gjorde jag missen att hälla i mig en kall coca cola när kroppen var så het efter en hel dags sol.

lämnar phi phi island
Här lämnar vi Phi Phi Island (foto Klas)

Buddhismen i Thailand

Ungefar 95 % av Thailändarna är Buddhister. Buddhisterna får inte göra något ont i detta livet för då går det dåligt i nästa liv. De unga männen får dra lott om de ska göra värnplikt, men de måste gå minst 6 månader i buddhistskola. Där får de lära sig att vara fattiga och klara sig på så lite som möjligt.
   Bland annat religionen gör ju att det inte är så mycket kriminalitet. Dessutom är väl till exempel Chiang Mai fängelset ett avskräckande att hamna i.

Idag har det varit sa varmt att jag inte gjort så mycket annat än badat, läst och varit på gymmet. Jag träffade den trevlige finske mannen igen. Jag berättade att jag hade MS.
-Im so sorry to hear that, sa han.
-But i manage, sa jag.
-Then you must live for today... you must live in the moment.

Stimmigt vid frukosten

På hotellet där vi bor är det många barnfamiljer och väldigt livligt överallt. Toppen för barn med sex pooler och barnteater.
-En del barn har inte lart sig vett och ettikett, sa Kristina.
-Nej, det at sa, sa jag,  men det ar kanske inte sa konstigt pappan har tatuerat AIK pa båda armarna, han skulle lika gärna kunna skriva bråkstake i pannan.
Annat var det pa Bert-Ola Norlanders och Yngve Lebacks tid, då var det sporten som gällde...

Fick en elefantdush i Khao Sok nationalpark

Tog en utflykt från Bangtao Beach till regnskogen i Khao Sok . Red på en elefant några kilometer in i den prunkande, gröna regnskogen i Khao Sok och dränktes av en ljudmatta fran Chicador och fåglar. Elefanterna strosade lugnt och stannade då och då tvärt och åt något grönt. Vid ett tillfälle stannade en elefant och sprutade med snabeln över mig och min kamera. Efter den långsamma ritten matade vi vår elefant med en hel korg  bananer, meloner och ananas. De åt skal och allt.
  Elefanten kan leva i 75 ar och har hela tiden samma elefantskötare. Folkgruppen som i huvudsak blir elefantskötare heter Mahoter. Om en elefants skötare dör innan en elefant kan elefanten gråta av sorg.
elefanter
Ridning på elefanter i Khao Sok nationalpark. Såg inga djur annat än elefanter och fjärilar.

Efter elefantritten begav vi oss till en flod där vi åkte med kanot ett par kilometer. Det enda djur vi såg var en svart liten groda som satt och tryckte i en grenklyka. När vi kom fram till slutstationen hoppade många i och badade eftersom det var 35 grader varmt och solen gassade mot vara kroppar.

matar elefant
Kristina matar elefanten vi red på.

elefanter
Min käresta matar elefanten vi red på. Bananerna behövde inte skalas.

Det tog tre timmar att aka från Phuket och till nationalparken Khao Phra Thaeo. Vi åkte långa partier där vägen var kantad av gummiträd. De fyller på gummi i små koppar i fyra dagar och återhämtar sig i fyra dagar. De fyller gummikopparna på nätterna för att gummit inte ska torka, och de klipper gräset kring träden för att inte bli ormbitna. Under den ekonomiska krisen fick de 48 bath för ett kilo gummi, men nu är priset på väg upp. 100 bath ar ungefär 20 kronor.
   Något som de får bra betalt för ar palmolja som ingår i blandningen när de gör kosmetika, eller blekningsmedel. Palmolja får de genom avverkning av träd i regnskogen.

   Vi körde förbi cocospalmer. När de plockar cocosnötterna låter de Mackako apor klättra upp i träden och plocka nötterna och slänga ned. Aporna lever hela livet med sina skötare och de kan bli 35 år.
   Regnskogen är 160 miljoner år och en av de äldsta i världen. 1989 blev det förbjudet att skövla skog i Thailand. Då var det bara 15 % regnskog kvar från att ha varit 65 % regnskog.

kerstin simmar
Kristinas syster Kerstin var en av tre som badade i floden när vi åkte kanot vid Khao Lak.

floden
Paddlade en bit på en flod i gassande sol.

svalkar mig
Kristinas bror Lasse och jag sköljer av oss efter att ha paddlat i den stekande solen.


  


Mynahfåglarna kvittrar

En blåsig dag på Phuket, men solen skiner och det är över 30 grader varmt. När Kristina och jag gick ner till den långa stranden på Bangtao Beach på morgonen var det meterhöga vågor så vi stannade inte länge i vattnet. Gick och köpte några strandskor för att ha på gymmet. Till lunch åt jag stekt ris med kyckling.

Sedan gick jag ner till gymmet och tränade en timme. Där träffade jag en finsk 50-arig fd. Managing director som gick till gymmet på Sunwing Resort varje dag under tiden som hans fru gick och shoppade. Nar han fyllde 50 slutade han sitt jobb och startade ett eget företag om employment (?).

När Kristina och jag satt och drack var sin kopp kaffe hörde vi Mynhafåglar, med de gula näbbarna sjunga uppifrån cocospalmerna.

lunch
I en galleria i Patong åt jag, kyckling, chachewnötter och paprika på ett bananblad.


Patong

Lördag

Patong är en myllrande och livlig stad. Taxin släppte av oss vid ett centrum direkt in på ett stort varuhus, ungefär som NK i stockholm mitt i Gallerian. Min fru Kristina och hennes syster Kerstin fastnade direkt i en affar där de sålde tröjor till en bråkdel av priset hemma. Sedan flanerade vi omkring och tittade på mp3-spelare, datorer, elektriska tandborstar och så vidare. "I fuck on a first date" stod det på en ung kvinnas tröja. 
   shopping paradise
På väg att börja shoppa i Yung Ceylon i Patong. (foto Kristina).

När Kristina och hennes syster hade shoppat färdigt på "Shopping Paradaise" gick vi oss längs en galleria som var kantad av affärer och restauranger. Mot slutet av gatan var det en gata med en strid ström av bilar. Jag följde efter någon ur lokalbefolkningen för att komma över gatan. Ett tricks jag har sedan jag var i Phnom Penh för femton ar sedan. 
På andra sidan gatan, vid gallerians slut, fick jag syn på en marknad där de sålde ännu mer kläder. För att komma till marknaden gick vi över ett stinkande dike med bubblande, grå sörja. Det stank som avloppet i ett reningsverk. Där var det en labyrint av gångar där det stod försäljare i mörkret som börjat lägga sig över Patong. Jag köpte en t-shirt av en ung man som talade ett par ord svenska. 

Patong Lars-Ola och Klas
Jag och Lasse framför ett stinkande dike vid en klädmarknad i Patong
  
 Tillbaka till gallerian och åt vi en Thaimiddag med biffbitar och stark sås till.

skyltdockor
Glad skyltdocka i Patong.

Efter att Kristinas syster Kerstin köpt nya glasögon och fått dem slipade på plats så tog vi och satte oss på ett flak till en öppen taxi tillbaka till lugna Bangtao Beach. Längs den långa huvudgatan glänste neonskyltar med reklam för bland annat barer och tatuerare. 

Bantao Beach ar rena lugna gatan jämfört med Patong. På
Sunwing Resort på Bangtao Beach bor nästan bara barnfamiljer och det finns inget nöjesliv, det är raka motsatsen till Patong.


Fotmassage på Phuket

fredag

När jag kom upp från oceanen efter att ha guppat i vågorna en stund fick jag syn på några kvinnor som höll på att massera turister på sängar utomhus. Eftersom mina fötter såg förskräckliga ut efter alla promenader i snö och is i Alingsås, så frågade jag om de hade just fotmassage. Om fem minuter skulle jag kunna få sådan massage. Gick bort till Kristina som satt och läste under cocospalmer och bananträd och hämtade pengar.
   Först tvättade jag fötterna i vatten, sedan lade jag mig på en säng, därefter tog hon en fil och började skrapa mellan tårna. Hela tiden hörde jag det avkopplande kvalpet fran vågorna som rullade in mot stranden. När det var klart tryckte hon hårt på undersidan av fötterna. Det tycktes som hon försökte trycka in mina valkar under fötterna. Hela tiden pratade personalen med varandra och jag förstod ingenting av vad de sade. När de kom en tatuerad man hörde jag orden Bangkok och Patong. Kanske de trodde att han tatuerat sid där? I en timme höll hon på och knådade fötterna. Hon avslutade med att massera lite runt öronen. Kristinas syster Kerstin som sysslat med fotvård sa att det är speciella zoner runt oronen. "Finished", sa massösen efter en halvtimme.
 
Efter massagen gick vi och åt lunch. Jag åt Massammam idag igen. Vi satt vid ett bord nära en rysk familj. Deras spädbarn hivade ner alla tandpetare på golvet, mannen gkorde ingenting utan väntade på att kyparen kom och plockade upp allt. Själv hade jag krupit på marken och plockat upp varenda tandpetare.Sedan hällde mannen Tiger starköl i munnen i bebisens mun. Mamman försökte putta bort pappans hand, men det var lönlöst. En halvtimme senare kissade bebisen på sig på en stol på restaurangen.

Servitörerna verkar gilla min fru Kristinas bror Lasse. Servitören klappade honom på hans brända ryggen så fort han kommer.

På kvällen åt jag räksoppa till förrätt, något kladdigt sötsurt till huvudrätt och en Singha öl att dricka. Kristinas bror Lasse åt en Capprichosa pizza.

Efteråt gick vi och såg på ett band som spelade ABBA-covers. De gjorde det bra, de var klädda i gulddräkter som Gary Glitter eller Paul Paljett kunde haft. De hade kragar som drakar stora har. 
 

 


Svalkar av mig med Iste

fredag

Under dagen är det stekande hett på Phuket, så det gäller att att hålla sig i skuggan för att få aningen svalka. På kvällen är det fuktigt och varmt och jag lyssnar pa Chicadornas ljuva spelande när jag sitter och läser "Boktjuven" på balkongen och dricker en burk med is-te.

I går kväll provade jag att äta något nytt till middag. Gang Kew Wan, det var soppa med curry med räkor. De hade blandat i en massa chili också så det var mycket starkt. Men jag hade läst i en bok att det var bra att blanda med riset om det blev för starkt. Tillförrätt at jag samma som igår, det vill säga Satai Gai Mon, det var grillade kycklingbitar på spett. Efteråt åt jag jordgubbsglass för att kyla ner munnen lite. Kristinas bror Lasse åt spaggetthi bolongese igen, och Kristinas syster Kerstin åt pizza.

På dagen igår tog vi taxi till en marknad. Det är lätt att förköpa sig för de är skickliga försäljare. Kristina köpte ett par shorts som var dyrare än de hon köpte på modeaffären La Redoute... Det gäller att pruta annars kan det bli dyrt. Försäljarna verkar tycka det är roligt att förhandla om pris. Själv gick jag mest och tittade på alla märkliga maträtter de sålde: fåglar, fiskar, snäckor, sniglar. allt mellan himmel och jord. Jag tycker alltid det är roligt att gå och se vad lokalbefolkningen köper och äter.
marknad
Kristina, Kerstin och Lasse shoppar på marknaden närmast hotellet.

   På ett ställe sålde de kläder för Thai boxning. Kristina vill se Thai Boxning, men ingen av oss andra verkar intresserade? Jag köpte en keps för att skydda mig mot solen på marknaden, Kristina tycker inte om min gamla Indiana Jones Hatt. De verkade väldigt glada för att ha fått sålt en keps. Tyckte de sa något mellan varandra i standen som Mao Tao och som jag inte vet vad det betyder. För att komma tillbaka till hotellet fångade jag en Tuk-Tuk moped. Det fläktade skönt i värmen när mopeden satte fart.

matmarknad
De sålde inte bara kläder på Bang Tao lokala marknad.


Massamam till lunch

Det var varmt och svettigt på Bangtao Bay på natten. Vid tvåtiden gick jag upp och satte på en bullrande fläkt. Så fort jag öppnar balkongdörren slår en tryckande, fuktig värme mot mig. Klockan halv nio kom Kristinas bror Lasse och väckte oss. Innan vi åt frukost gick vi ner till poolen och simmade ett par längder.
   Frukosten var ganska lik den vi åt på Marriotts hotel i Hua Hin.

Efter frukosten gick ner till Indiska Oceanen och kastade oss i de ljumma böljorna och låg i och flöt länge. Det hade gått en bit in på dagen när vi gick och åt lunch. Jag åt en kyckling och currygryta. Massamam tror jag den hette. Bade jag och Kristina drack grapefruktjuice.
massaman
Min lunch var Massaman med ris.

Nu rinner svetten på mig så jag får göra en paus i bloggandet. I fortsättningen kommer jag att dricka juice i stället för Singhajuice.


33 grader varmt på Phuket

Onsdag

I Alingsas var det snö och ett par minusgrader kallt. Åkte taxi till Landvetter. En ung man som skulle med var full och skrek och ropade. Han fick inte åka med.
kristina, lasse och kerstin
Kristina, Lasse och Kerstin, tre syskon som väntar på flyget till Phuket.

Efter 11 timmar i ett kallt flygplan sa var vi framme i Phuket. Passagerarna apploderade nästan som de gjorde i filmen Sällskapsresan. Det var en skarp kontrast att komma ut i en 33-gradiga varmen jämfört med kylan i Alingsås. Det tog lite tid att komma ut från flygplstsen i och med att tullarna direkt och upptäckte att Kristinas bror och syster såg suspekta ut på något vis tyckte de, så de rev runt i deras väskor. 

  När vi väl satt på bussen så gick det fort till hotellet. Längs vägen syntes tropisk regnskog med palmer och bananträd. Jag var ganska trött efter resan på över tio timmar och jag hade inte sovit någonting. Men det var skönt att lämna snö och slask i Sverige. Hotellet inkvarterade flest svenskar, såg inte så många thailändare, bara från personalen.
Bangtao Beach
Badade i Andamansjön, en bukt från Indiska Oceanen.

Vi bytte direkt om och gick ner till havet, eller
Indiska oceanen . Havet var så kolossalt stort och jag tänkte på den katastrofen med Tsunamin som var för fem år sedan. Vattnet var inte var så blått som de var på bilderna. När jag tänkte fotografera så var det så fuktigt att kameralinsen direkt immade igen. Irriterande.

Efter badet gick vi direkt och åt middag. Lasse, Kristinas bror åt spaggetti och Kristinas syster Kerstin åt en hamburgare. Jag vände på menyn och valde thailandsk mat från en meny på baksidan. Till förätt grillspätt med vackert uppskurna morötter, till huvudrätt at jag kyckling med jordnötter, ris och basilika. Jag drack en Singha thailändsk öl. Det var nog ett misstag att dricka öl eftersom jag fick svårt att sova sedan. Men det kanske var på grund av tidsomställningen också, det vill säga sex timmar framåt?


Gick och slog dank

Uppe klockan sex trots att jag hade semester. Kan ju inte ligga och lata mig när Kristina är uppe och rumsterar. Gick bara och slog dank på morgonen efter frukosten.
-Vad vill du ha till lunch? Fisk? fågade Kristina?
-Jag vill ha en semla.
-Ja, skyll inte på mig om du får hjärtinfarkt... hjärtinfarkt går i arv och din pappa var 55 när han fick sin första infarkt. Jag vill ha dig kvar, sa Kristina.
-Men jag har ju semester, sa jag.
-Du hittar alltid på någon förevändning för att få äta glass eller semla. Jag vill inte att du får hjärtinfarkt.

Jag tog i alla fall en promenad till gymmet. Det var isigt och halt att gå. Där var inte mycket folk, några pensionärgubbar och flera cyklande tjejer.
-Hallå där, sa en äldre herre som jag aldrig sett förrut.

Jag tror det går långt tillbaka till min lärare "Ägget" i mellanstadiet det här med att vara lite fånig med att hälsa. Vi var alla rädda för honom, men han brukade faktiskt hälsa på mig när jag gick på grusstigen hem från Mössebergsskolan. Han vars vrede alla barn i Falköping fruktade. Han hade hårda nypor och slet i vårt hår när han blev arg på någon av oss. Men det var då det. Idag skiner solen. Det finns fortfarande mycket jag måste lära mig i livet.

-Hallå, hallå... så du fick tag på ett sådant där långt skåp, sa jag till den vithårige mannen, ett sådant skåp får jag aldrig när jag tränar på kvällen, då är de alltid upptagna, sa jag.
-Jag tränar aldrig på kvällen. De här höga skåpen är alldeles för smala, sa den äldre vithårige mannen.
Jag är gammal och haltar, men jag är inte vithårig ännu.

Efter en stunds tvekan så gick jag på hemvägen in på Orion och köpte en extra stor semla. Sedan gick jag hem och lyssnade på
Emerson, Lake & Palmer . Det räcker att lyssna på dem så känner jag att allt fett försvinner från magen.

Min kompis Gösta flaggade igår för att han skulle skriva i sin blogg om Procol Harum och Spencer Davis Group . Hoppas han blir klar med projektet snart.


Brun sörja på vägen

Moddigt och slabbigt att cykla till stationen. På vissa ställen fick jag leda cykeln genom pölarna för jag såg inte hur de spårade kanterna såg ut under det bruna vattnet.

Sysslade med registrering av utländska tidskrifter idag. "Starinar" tror jag de kyrrilliska bokstäverna blir översatta, men jag vet inte vad det betyder. Jag hann i alla fall registrera två högar med tidskrifter. Sedan gäller det att hålla reda på alla fraktsedlar.

Gick lite tidigare från jobbet. Alla människor på spårvagnen ser så trötta och sorgsna ut. Det var hopplöst att cykla hem i den spåriga moddiga snön.

Försökte pigga upp mig med att läsa tidningen om OS-hockeyn. Inga svenskar i OS
All Star Team . Pavol Demitra från Slovakien i anfallet. Jonathan Toews från Kanada center och Zach Parise forward. Zach Parises pappa, Jean-Paul Parise , minns jag som en riktig bråkstake i USA för många år sedan.
   Men det var roligt att se femmilen. Det här med att de bytte skidor stup i kvarten var något nytt för mig. När jag åkte skidor hade jag samma skidor i tio år.


Gene Vincent - Be-Bop A-lula.