Rastlös på första advent

(Jag sov dåligt för att jag hade en mardröm på natten. Jag drömde att jag satt på toa på jobbet och dörren gick inte att stänga utan gick upp hela tiden. Det var på plan 6b och massor av folk.)

Uppe sju på morgonen. Började göra frukost, satte på CD:n med Bachs juloratorium. Av någon anledning föll dig inte i smaken nu på morgonen? Det brukar ju vara ett säkert kort? Kanske var därför jag gick på en trave kokböcker och spillde ut yoghurt med müsli på golvet. I stället hittade jag en skiva med
Johann Strauss som passade bättre.

   Ringde Gösta. Han hade ätit middag på Whoopsy Daisy igår och det lät trevligt. Den restaurangen måste vara trevlig så mycket han har berättat om dem. Sedan pratade vi om notiser i GP och gled in på samtal som Gösta har när han är på facket. I vissa stadsdelar kastar ungdomar sten på spårvagnar. På internradion ropar de då "kör försiktigt".
  "Köra försiktigt så de träffar bättre då?", undrade Gösta.
Brandbilar måste ha eskort för att våga köra in och släcka bränder i vissa stadsdelarar. Hur har det kunnat bli så?

Sedan ringde vår kompis den pensionerade Hans från Gävle. Det är alltid lika trevligt att höra hans pigga röst. Idag hade han emellertid ont i ryggen efter att ha halkat pladask på en isig gångbana.
Katedral
Inne i Yorks katedral för två år sedan

Igår kväll såg vi filmen "The Darjeeling Limited". Det var en riktigt ointressant film jag hyrde. Den hade fått många poäng men sade mig ingenting. Den handlade om tre bröder som reste genom Indien för att lära känna varandra bättre. Då var brarnprogrammet "Noaks ark" på teve på söndagsmorgonen bättre.

   Jag skriver och Kristina städar, men jag var i alla fall på Ica och handlade saker jag glömt. Tjejen i kassan är rutinerad, men hon har varit mammaledig ett tag.

Klas i York

Ibland vaknar jag och är ovanligt fumlig, samtidigt som jag vill göra allt på en gång. Får väl träna och läsa Herodotos Historia så blir jag mindre rastlös hoppas jag. Och jag hör att Kristina skalar morötter också.

Julmusik

Uppe klockan sju och gjorde frukost. Kristina är lite förkyld så jag försökte att inte väcka henne. Annars tycker jag att jag har flängt runt och gjort ätenden hela dagen. Lyssnade på Anders Borg på morgonnyheterna. Han verkade inte tro på ett förstatligande achs Juloratorium. Underbar musik tycker jag och jag kommer nog att lyssna mycket på den musiken i december. Kristina gick ute lite trots förkylningen, hon köpte en adventskalender åt mig.

Bachs Juloratorium

Det är milt igen, ingen snö finns kvar. Pumpade cykeln och cyklade till Bon Bon och hyrde en film. Träffade min faster Kerstin där. Hon var på väg till ett födelsedagskalas.

Om dramat i Bombay

Tänker på terroristerna som slog till i Bombay i Indien. Vad vill de egentligen? De kom om natten, hade plundrat en indisk fiskebåt, avrättat kaptenen och slängt besättningen överbord. Sedan hade de tagit sig iland på gummiflottar.

   Det ingick väl inte i deras tankevärld att slutet var oundvikligt, antingen dödas de av indisk polis och militär eller också hamnar de i fängelse resten av livet. En sak till uppnådde de och det var att relationerna mellan Pakistan försämrats. Terroristerna kom från Pakistan. Jag har ju rest lite i Indien så det som sker gör mig ledsen, för jag blev väl bemött av människorna i Indien. Vad är det som gör att vissa tror att just de har rätt till någon sorts dubiös förändring och majoriteten har fel? Tänker lite på Baader-Meinhofligan som ville störta Västtyska staten och bilda någon kommunistisk stat, detta oavsett om vad folket tyckte. Vad fick de att tro att just deras tro var den enda och alla andra skulle omvändas och tycka det vara det bästa?

   Just nu håller jag på och läser boken "Herodotos Historia", här citerar jag en bit ur denna spännande bok om resor i medelhavsområdet 484 - 420 f.kr.. " Kroisos svarade: 'Ty ingen är så dåraktig, att han väljer krig framför fred, ty under freden begraver sönerna sina fäder, men under krig  fäderna sina söner. Men det har väl varit för gudarna behagligt, att så skulle ske.' (Herodotos historia, s.55)


Två som gick i pension

Göteborg är vackert i adventstid. Belysningen på granarna runt Kungsportsplatsen lyser som röda smultron. Vid Korsvägen lyser belysningen på Scandinavium Lila och på Liseberg är det ljus bland annat på en Väderkvarn.


Var på katalog på biblioteket idag. Jag höll på att dra kort hela dagen och lyssna på kollegorna. Det är ganska mysigt att komma först och tända ljuset. Vid niotiden börjar pratet.

- Du om det står Java update, vad ska jag göra då?

- Nej, jag brukar undvika alla sådana där updates, sa B.


Undrar varför de satt mig på enkla jobb som att dra kort? Ibland sparas en packe med 12 centimeter kort och ibland sparas en hög med 18 centimeter kort. Oc, statskunskap slängs nästan alla kort medan korten med koden Öu, barnböcker sparas. Allt beror ju på vilka som är katalogiserade i lokala databasen. De som är katalogiserade är de som används mest. Jag är i och för sig ganska bra på att jobba som en maskin. När jag var liten brukade jag teckna fiskebåtar på ett papper. Därefter klippte jag ut dem och lade dem längs pennor som skulle föreställa en brygga. De här bilderna blev som en stor hamn med en massa fiskebåtar. Som i Esbjerg i Danmark.


Åt lunch på Mandarin. Det är ganska behagligt att sitta där och lyssna på den kinesiska relaxmusiken. När jag åt mina friterade räkor kom servitrisen, eller "porslinsansiktet" som Gösta kallar henne, och började plocka i en blomkruka.

-Det kommer många hit, sa hon. Jag förstod först inte utan trodde hon pratade om gäster, men sedan förstod jag att hon pratade om julkaktusens blommor.


På eftermiddagen var det fest för två kollegor som gick i pension. Många långa tal och många gamla gäster. Hoppade över snittarna efteråt och gick ner till grabbarna i magasinet och drack kaffe och åt tårta. Tänk att de som gick i pension började när jag lyssnade på Middle of the Road fortfarande.


Tog friskvårdstimme efter jobbet. Fyrans spårvagn var full med folk. Vid Brunnsparken gick det på en kvinna med Nikab . Hon hade barnvagn och sin man med sig. Mannen hade en lång svart kjol och knytnävslångt skägg.


I Alingsås tränade jag på gymmet en timme. Det är svårt att veta vilka jag ska hälsa på? Vilka som tycker det känns pinsamt att jag hälsar?


Fjärrlån till Alingsås

Lite mildare idag. Det bara duggregnade när jag cyklade till stationen.

På biblioteket/jobbet rivstartar jag och jag tror aldrig jag ska hinna med allt. Men rätt vad det är är det färdigt med uppställningar och beställningar. Idag hämtade jag fram fjärrlån till stadsbiblioteket i Alingsås och Skövde samt mång många fler. Från Norge tror jag det var någon. Det går i ett hela tiden när jag hämtar böcker som jag hinner inte se var beställningarna kommer ifrån.

Unge F. var tillbaka och det var roligt. Han bjöd på tårta eftersom han blivit pappa. Fick ett litet påpekande från rutinerade H. att fjärrlånebeställningarna ska ligga på ett speciellt vis i boken.

På plan 3 ser jag att B. försvinner in genom en dörr där det är en massa tjocka plåtrör. På plan fyra hälsar en kvinna som sedan försvinner in genom en dörr i väggen.

På plan ett såg jag en ny ingånt "Inspektionsgång. Tillträde förbjudet" stod det. Vem sjutton skulle komme ens på tanken att ta loss reglarna och ge sig in där?

Mot slutet av dagen brukar i prata om udda beställningar vi fått. Jag fick en beställning på en tunn tunn fladdrig sametidning som fanns på plan två. Flera gånger fick jag klättra på stegar för att placera tidskrifter ett par meter upp nära taket.

Men det värsta av allt är att jag har hår i näsan! Jag har rott långt ifrån land, börjar bli gammal.

Hemma hade Kristina möte. Jag gick först till Ica och handlade. Framför mig i kön var det en man som jag känner igen från perrongen i Alingsås. Han brukar vara pigg mot sina kompisar på perrongen. Däremot tycker jag han var ganska nonchalant mot kvinnan i kassan: "Tryck godkänn". "Släng kvittot".

Gick sedan och åt en Ciao- Ciao på en pizzeria som ligger uslängd i mörkret. Pizzabagaren var desto positivare. "Tjena kompis" osv.

Om ett samtal på rasten

Hamnade i den pratsamma vagnen på tåget.
-Jag jobbar som konsult på Ericsson, sa en ung man.
-Någon sorts programmerare? Frågade en äldre man som satt mitt emot.
-Ja, det skulle man kunna säga... mobilt bredband. Ericsson går bra så där tror jag inte de varslar. Inom polisen varslar de inte heller eller?
-Nej tvärtom blir det mer att göra när det är lågkonjunktur. Det anställs fler poliser då.
-Vilket område täcker du? Alingsås och Borås?
-Det är hela Sverige från Ystad till Haparanda.
-Du ska inte flytta från Falköping, frågade den unge medpassageraren.
-Nej aldrig, sa den gamle polismannen.

Stod och huttrade en stund på spårvagnshållplatsen. Klev på spårvagn nummer två. Satte mig bredvid "Mormor". (Hörde en gång på Alingsås perrong att hon sa att hon blivit mormor).

På jobbet var jag och vägvisaren, mästaren Hans först vid rörposten. Han svor och fräste över att han fått en hel trave med beställningar till det mest skumma och svårletade planet, alltså plan fem B.
   Annars hämtade jag beställningar och ställde upp böcker först på plan 6-9 och på eftermiddagen 1-5. Jag var även innanför lönndörren, en vit port på en vit vägg, på plan 5. Jag hämtade tidskrifter och lämnade en ligg fol, det vill säga en stor bok, nästan längst in i salens hjärta.
-Hur tränar du på gym, lite hur som helst eller? frågade H. under fikat.
-Nä, jag delar upp det på två moment, rygg och bröst för sig.
-Har du kommet på det själv? frågar H.
-Nä, det är Kjell på Fitness Center vid stationen som lärt mig det.
-Jag vet inte vem Kjell på Fitness Center är.
-Det fanns inte så länge. Jag tränade där när jag var arbetslös för flera år sedan. Jag och några pensionärer tränade där på morgonen, sa jag.

Ljus i Göteborg

Snö och kallt när jag cyklade till stationen. Tack och lov var tåget inte så sent så jag slapp stå så länge på perrongen. I Göteborg lyser det vackert från julgransljus. Kallt och trångt på Drottningtorget i Göteborg. Alla har bråttom.
  På förmiddagen satt jag och drog bokkort. Blev klar med en kartong. Sedan satte jag in böcker hela eftermiddagen. Först kursböcker sedan 5a och 6b.  Annars gick det i ett. Har ungefär fyra böcker i en hand när jag ställer upp böcker. Det var mörkt när jag stämplade ut och begav mig hemåt. Utsiktstornet på Liseberg var klätt med ljus.
  På tåget hem började jag på en ny bok "Herodotos historia". Den blir nog bra, men den kommer att ta lite tid.

Tänk vad tiden går. Tycker inte det var längesedan jag köpte Nick Caves underbara skiva "Kicking against the pricks". Men när jag ser på den ser jag att den kom 1986.Barry Adamsons härliga basgångar, och Blixa Bargelds gnistrande gitarrspel, Thomas Wydler på trummor och Mick Harvey spelar lite av varje.

Nick Cave & the Bad Seeds - the Singer

När Kristina kom hem hade hon varit hos hårfrisörskan och hon var fantastiskt söt med det korta blona håret.

En hippie på gymmet

Läsa lite och se hur jag bäst köper biljetter till teatrar i New York. Ringde Gösta efter frukosten. Han var lite stressad för han kanske skulle gå på kafé i Haga, eller om han skulle gå och simma i stället. Efter lunch gick jag till gymmet. Det var en skäggig man där som jag inte sett förut. Han såg ut som han var en proggmusiker från 70-talet, som någon från  Kebnekajse . Han svingade lätt upp 85 kilo. På hans tröja stod det "New South Wales Fire". Kanske han varit brandman i Australien? Eller roadie? Hälsade på en ung man som brukar pressa upp en massa kilo med pressen.
   Hemma drack jag kaffe och åt en äpplemuffins som jag köpt på Ica på morgonen. Nu ska jag läsa igen.
Gym på båten
Tränar på Jewel of the seas läckra gym


Utflykt till sopberget

På morgonen var Kristina uppe klockan sju och började släpa ut madrasser för att vädra. I all hast ringde jag Gösta som jag brukar. Han hade roat sig på krogen Whoopsy Daisy igår. Efter samtalet samlade vi ihop skräp för att köra till Bälinge sopstation. Det kändes bra att ha vinterdäck för jag såg att det var fläcksvis halka. Vår nya Toyota Auris slinker fram bra, men jag tycker inte det är lika roligt att sladda runt som när jag var yngre.
   Efter Bälinge körde vi till Ica, det var mycket folk där. På vägen in hejdades vi av några som ville göra reklam för chokolad och kaffe där en viss summa gick till u-länder. Det måste ha varat i samband med detta som jag tappade mitt apoteksrecept. På Ica köpte jag julmust, lövbiff och julgransbelysning och lite glass som de gjorde reklam för.
   När vi kom hem tog jag cykeln till apoteket. Det visade sig dock att jag tappat receptet någonstans (shit!). Hemma tyckte Kristina jag skulle be om e-recept. Jag cyklade sedan tillbaka för att se om jag slängt det i en papperskorg när jag slängde reklam för de här varorna som gav stöd åt fattiga länder. Jag kände mig som en baglady när jag rotade i papperskorgen. Hade emellertid inte slängt receptet i soptunnan utanför Apoteket.
   När jag kom hem så intervjuade de Urban Bäckström på lördagsintervjun. De talade bland annat om John Maynard Keynesi samband med att han pratade om vad som bör göras för att lindra en finanskris eller lågkonjunktur. Keynes åtgärdspaket, General Theory,  är ju från 30-talets finanskris. I den här länken till Wikipedia står det bland annat att staten aktivt måste gå in och köpa varor och tjänster. "Storskalig arbetslöshet är en effekt av för låg efterfrågan på varor och tjänster" (Wikipedia om Keynes, http://sv.wikipedia.org/wiki/John_Maynard_Keynes).

Hagabiblioteket
Jag står i låneexpeditionen på ett före detta bibliotek. Min kollega Jelena sa att de börjat riva biblioteket nu. Bakom min rygg syns Samhällsvetenskapliga kursböcker. Lite till höger om mig står Lagböcker, Karnov, Familjerättslig praxis, Länder i fickformat, SOM-undersökningar. Till höger om mig fanns rapporter. Var böckerna finns nu vet jag inte men de 55000 böckerna har spridits för vinden. Allt är borta.


Nu ska jag sätta mig och lyssna på Glenn Gould och läsa Klas Eklunds bok "Vår Ekonomi".Glenn Gould spelar Beethoven

Ett tunt snötäcke på marken

Åt lunch på kinarestaurangen Mandarin. "Porslinsansiktet" som serverade verkade glad över att se mig igen. Priset hade gått upp med fem kronor till 60 kronor jämnt. Numer ingick det sallad också.

Satt och drog bokkort och lyssnade på de äldre katalogisatörerna när de pratade med varandra:
-Är det kallt ute? Frågade S.
-Ja, jag tvättade håret innan jag gick till jobbet och jag fick istappar i håret, sa B.
De pratar hela tiden om lån, katalogisering och ords betydelse eller hur det kan vara i lånedisken:
-Jag har sett många vänskaper stupa på att de lånat ut sitt lånekort till någon vän. De förstår inte att det är en värdehandling, man lånar ju inte ut sitt visakort till varandra? Sa B.

Sedan kom en kollega som jag uppfattat som mycket intelligent och, nästan geni. Men det visade sig att han har väldigt dåligt självförtroende. De pratada lite om en tjänst som kunde sökas. Det handlade om kunskapsförsörjning och media.
-Hade jag haft någon talang för det hade jag väl redan gjort det. På något vis har jag för dåligt självförtroende, sa M.
Han som verkar ha fotografiskt minne!
-Så du var
punkrockare M.?
-Nä, inte på det viset, men jag spelade trummor i ett band.

Det var kallt när jag promenerade till spårvagns hållplatsen. I Alingsås snöade det när jag cyklade till gymmet. Det gick riktigt bra att träna bröstövningar. Tappade en hantel på benet, annars gick det bra.

Stop loss

Halt på cykelbanan på morgonen. Missade veckans morgonmöte. Jag var helt upptagen med mina beställningar jag hade att ta hand om på Plan ett till fem. Det stod okat på en beställning så jag vandrade iväg i den kilometerlånga kulverten för att leta eftersom jag ska hämta dem, det trodde jag i alla fall? Ett ögonblick fick jag för mig att jag skulle testas? Men ganska snart förstod jag att beställningen på partiprogram fanns på plan tre.

Lunchen började inte så bra. Några kvinnor bara trampade förbi mig i kön som om jag inte fanns, som om en ingenting. En lärare kom och såg att några bara gått förbi och sa att jag kunde gå före. De hade någon fest för Selma Lagerlöf. Men sedan när jag satt mig kom min sympatiske kollega R. och var glad för han hade haft ett bra samtal med vår trevliga chef. Stämningen är ganska bra mellan oss i magasinet.

   När jag kom hem satte jag mig att byta mina eländiga ppm-fonder. De bara rasade så jag bytte till ränttefonder igen. Stop loss tror jag det kallas när du hejdar ett fritt fall.   

Som att kliva ner i en djup brunn

Kom i samma vagn som "Stolpas" igen, det vill säga en människa som gick i grundskolan i Falköping när jag gick där på 1960-talet. Han var gråhårig, hade skäggstubb och på huvudet hade han en grön militärkeps.

Hissen var trasig till våningarna på det gamla huset på biblioteket. För att hämta beställningar på plan ett till fem var jag tvungen att ta de smala trapporna av cement. I gångarna luktar det instängt. Rörpostmästaren, om vi kan kalla den som skickar iväg beställningar för det, blev så exalterad att jag fick beställningar till plan två som egentligen skulle till plan fyra.
 På vägen till trappan mötte jag en gammal vithårig bibliotekarie:
  -När du ska gå till plan ett och två får du nog bryta plomberingarna på nödutgången för att komma in.

Jag gick ner till plan två men vände för jag var inte säker på om jag skulle öppna de tjocka reglarna dörrarna till skyddsrummet som plan två är också.  Jag gick tillbaka upp till Vaktmästaren.
  -Det är bara att gå in... men du ska få en ficklampa för det är mörkt där... och akta dig bara för det stora monstret som finns på plan ett.

  Jag famlade mig sedan ner till plan två och ljuset gick igång i alla fall när jag väl befann mig bland bokhyllorna. Det var riktigt mysigt där där jag var helt ensam. När jag famlar mig uppför trapporna till plan tre hör jag hur det tjuter och visslar i de tjocka rören i taket och i väggarna.

Lunch åt jag i personalmatsalen satt bredvid två arbetskamrater som jag kännt ganska länge.
-Går du int på konserter längre Klas? Frågade en.
-Nä inte så mycket när jag bor i Alingsås. Men jag skulle velat se Dr. John. Men konserten fick dålig kritik. På Youtube ser jag delar av gamla konserter som jag missat. Lyssnade på
the Birthday Party med Nick Cave där. Jag hittade också en låt av Jim Page, Hiroshima- Nagasaki, russian Roulette , som jag lyssnade på i början av 80-talet.
Men nu är jag lite äldre och lyssnar på lugnare musik. 

Efter lunch var jag Öm-insättare, det vill säga jag ställde upp böcker i öppna magasinet. Hissen kom igång efter lunch så jag kunde transportera ut böckerna i vagnar. Hela tiden kommer studenter och frågar saker, men det är väl så det ska vara. 

Stämplade ut tidigare och tog friskvårdstimme.

Is på pölarna

Minusgrader och is på pölarna när jag cyklade till stationen. Såg Jörgen, eller Stolpas, sitta med en dator på tåget. Vi läste låg och mellanstadiet samtidigt i Falköping på 1960-talet. Han hade skäggstubb och såg upptagen ut.

På förmiddagen satt jag och drog kort och kontrollerade om de fanns i lokala databasen. Vid fikat frågade min arbetsledare om jag inte kunde hjälpa till ställa upp böcker på eftermiddagen. Det var helt okej, jag går där i bokvåningarna. Det är viktigt att ha namnskylt eftersom jag är omgärdad av vilsna studenter som inte hittar det de ska. En tjej hade en utskrift på en titel och som hade så små bokstäver att vi omöjligt kunde se vad det stod. Jag fick ta hjälp av en annan låntagare. 

   Vet inte varför en gammal Jim Page låt,
Hiroshima- Nagasaki, russian Roulette sjöng i mitt huvud hela vägen hem? Jag minns när jag såg Jim Page på 51:ans Kafé i Göteborg. Han spelade efter Mönsterås blues band. Jag minns att många imponerades av Jim Pages gitarrspel. Det är alltså inte Led Zeppelins demongitarrist Jimmy Page som spelar här.

"Vara. - Vara och liv, säger jag än en gång, är ett och detsamma. Endast livet är istånd att självständigt, i och genom sig självt vara till, och livet i sin tur, så visst det endast är liv, innefattar tillvaro." (Johann Gottlieb Fichte, "Första inledningen till vetenskapsläran. Vägen till ett saligt liv" s. 55)

Födelsedagen

Förstår inte att gårdagen gick så fort trots att jag knappast minns vad jag gjorde? Ringde Gösta och läste tidningen. Läste inget speciellt,och det är trist, bara lite Kafka innan jag gick och lade mig.  "K. kunde lugnt iaktta allt, ty honom brydde sig ingen om, kanslipresidenten tog, då han nu en gång dragits fram ur sin vrå, ledningen av samtalet, såsom han tycktes ha för vana; advokaten vars kraftlöshet i början kanske bara avsåg att jaga bort de nya besökarna, hörde uppmärksamt på med handen vid örat, farbrodern, som uppträdde som ljusbärare /.../ K., som lutade sig mot sängstolpen, kanske rent av med flit fullständigt ur räkningen av kanslipresidenten och tjänstgjorde bara som åhörare åt den gamla herrn." (Franz Kafka, Processen s. 91)
  Josef K. påminner lite om Pierre i Leo Tolstoys "Kig och Fred" tycker jag.

Eriks födelsedag

Födelsedagsbarnet äter ananas och melon

Var dock på födelsedagskalas när min systerson fyllde 20 år. Det var inte så mycket folk där, men det var trevligt.
Kaffe och tårta
Erik skär en bit av choklad tårtan

Har inte kommit åt del ett av GP ännu. Kristina var tidigt uppe och satte sig att läsa om att världen börjar blir recistenta mot antibiotika, och det är ju allvarligt. Jag läste om demonstrationer mot varsel av folk på Volvo. Jag tror på full sysselsättning, naturligtvis, då mår landet bättre. Men det måste ju gå att sälja produkten, annars måste de göra något drastiskt. Någon frågade sig varför regeringen "räddade" Carnegie men inte Volvo? Kanske är det lättare att få en bank lönsam än en att förändra bilar över en natt? Men det är tråkigt som sjutton. Tjuvlyssnade på en kille på gymmet som arbetade på Toyota som sade att det går dåligt för hela fordonsindustrin. Men jag är verkligen ingen expert på bilar. Men det är ju hemskt med alla de här höga pensionerna till bankdirektörerna när de breda lagren måste dra åt svångremmen. Det ser illa ut. En tröst är att jag tror inte de har speciellt roligt.John Field - Nocturne

Kvalitetsseminarium

Det regnade när jag cyklade till stationen. Spöregnade när jag gick upp till jobbet och stämplade in. Hämtade bara kortkatalogen sedan gick jg tillbaka i hällregnet och tog sexans spårvagn till Ullevi södra. Där kom jag på att jag tagit fel spårvagn. Gick av och väntade i regnet på tvåans spårvagn. När jag kom på vagnen och kastat mig på ett säte fick jag syn på E.H. som stod och log brett som vanligt.
-Hu jag åkte bara hit och stämplade in, sedan vände jag nästan direkt och tillbaka till spårvagnshållplatsen, sa jag.
-Jag stämplade 0 och tjänsteärende ut igår när jag gick hem igår kväll så slapp jag gå till jobbet innan seminariet vid Vasaparken. sa E.H.
-Smart, ja och snyggt paraply har du också, sa jag.
-Jo jag köpte ett nytt dyrt. De billiga jag köpt på Pressbyrån gick sönder direkt.

Vi var såpass tidiga till Universitetet att vi fick bra platser. Jag tycker det var riktigt intressant att lyssna på föreläsarna. Någon pratade om den krympande ekonomi och att det är vikigt att vi visar engagemang och delaktighet. Mål för kvalitetsarbetet är till exempel:
1. Alla ska involveras.
2. Samspel mellan ledning, medarbetare och användare.

Uppdrag ur UB:s föreskrifter är att: "att betjäna och främja vetenskaplig forskning och utveckling, undervisning och högre studier."
De pratade också om vikten av god arbetsmiljö. Efter seminariet gick Anna Maria, E.H, M. och jag och åt lunch på Evas Paleys.

Jag tycker vi har väldigt god arbetsmiljö mellan oss som arbetar i bokvåningarna. Bland annat det här att vi har fredagsfikat. Det föll på min lott att köpa tårta idag. B.N. sa att jag inte behövde det för att vi var så få som jobbader i magasinet idag. Jag knallade iväg och köpte en tårta på Burgården för att jag tycker det är viktigt att bibehålla den här traditionen. Tänka sig att vi började prata om lumpen fast det var så längesedan. "Dersu Uzula el primero" hade legat i Boden sa han.
  
När jag åkte hem efter arbetet på fyrans spårvagn var det mycket folk. Men jag fick en bra plats och kunde sitta och iaktta alla människor. Vid Valand kom det på tre zigenare släpandes på tre plasttstolar och dragspel. Det hade suttit och tjänat sitt levebröd utanför Konsum. Vid Brunnsparken kom det på en lång man med långt lockigt ljust hår och inte en enda tand i överkäken:
-Hä-hä-hä, tjenare, sa han högt till den äldste dragspelaren och sträckte fram kardan. Jag hörde inte vad dragspelaren sa, men den högröstade långe mannen hördes desto mer. Han äxlade melan finska och svensk.
-Hä-hä-hä, jag kan va med och spela och sjunga också. Vi kan ha rysk vodka och spela rysk tango.John Coltrane, Eric Dolpy, McCoy Tyner, Jimmy Garrison och Elvin Jones spelar "Impressions"

Innanför lönndörren

Kallt när jag cyklade till stationen. Tåget var i tid men blev stående utanför Göteborg i några minuter vilket innebar att jag missade både spårvagn 13 och 2. för säkerhets skull tog jag den långsamma fyran till Korsvägen. När jag stämplade in var jag fem minuter sen.


Jag minns att min kompis Gösta var lite överraskad över att Korsvägen var närmast att gå ut från biblioteket för mig. Någon som kommer in och bara tittar på biblioteket ser först bara en lånedisk och några datorer. Alla miljoner böcker ser de inte. 
    
    Inom personalgruppen som arbetar i bokvåningarna behövs en lojalitet och ett bra samarbete för att uppgiften, eller vårt mål, ska fungera. Först kommer beställningarna på någon skrivare. Beställningarna är från någon på biblioteket, från någon filial eller ett fjärrlån. Personen som skickar ut beställningarna rullar ihop de som ska till respektive våning och skickar i väg med rörposten. Sedan ska personen som öppnar luckan och hämtar ut cylindern med kanske 15 beställningar i snabbt plocka fram. Idag var jag bland annat på plan 1 - 9 och på plan fem fick jag en beställning där det stod per 2000. Då måste jag direkt veta att gamla "per" finns innanför den vita "lönndörren" i väggen. Sedan följer jag siffrorna tills jag kommer fram till tidskriften. Jag tar en boksticka och river loss ett av bladen. I högra hörnet skriver jag att jag tar två häften och lägger stickan där tidskriften skulle varit. Sedan är det bråttom att hämta resten så personen som skickat rörposten kan gå och ta emot.


   Fick en beställning på "per" som hette "ligg fol br". När jag letat mig fram mellan hyllorna dit var det en stor liggande kapsel. Den hette "Gamla svenska hushållsalmenackor". Den var skriven på kurialstil och den var så spröd att jag fick lägga den mellan två pärmar innan jag skickade upp tidskriften.


När jag gick och ställde in i öppna magasinet kom en mager flintskallig man med en blå jacka med ett väktarmärke på bröstet. Jag trodde först han hade en batong i bältet. Då han kom tillbaka från hyllorna såg jag att det var ett bälte som dinglade löst.

-Var hittar jag juridik någonstans? Frågade han.

-Det är ju mest på ekonomiska biblioteket. Men om du tittar lite på Oe, så kanske du hittar något? Sa jag.


Precis innan jag skulle gå hem höll jag på att bli sen eftersom jag fastnade på några stegar. På plan två är tunna tidskrifter som ska in i pärmar högt uppe nära taket. Jag måste klättra för att komma åt dem.

Nu har jag lyssnat i en halvtimme på när Glenn Gould spelar Beethoven. Ljuvlig musik. Om en stund ska jag gå och se på "Mitt i naturen"

Bakad potatis och Coca-Cola

På perrongen stod min granne Bo och väntade på tåget också. Det var i tid, men när det rullade in visade det sig att de kastat om vagnarna. Förstaklassvagnen som brukar gå först gick sist. Pendlarna stod som vanligt på sina strategiska platser. Jag satte mig bredvid en pendlare från Skövde som jag kände igen och som förklarare att hela vagnsetet varomvänt.

  Inget speciellt på biblioteket. Jobbade raskt och metodiskt och tog korta raster för att hinna med att ställa upp allt. Trots att jag mest tittar på boken jag tar från vagnen och ställer upp kommer ofta beökare och ber om hjälp att hitta.


  Fick ett mail från Barbro, lärare i Socialt Arbete, som trodde vi skulle ses på en ämneskonferens? Jag svarade att jag bara arbetar i magasin nu. Fick även ett e-brev från min kompis Gösta som skrev att han hade kort tjänst så vi kunde ses efter jobbet.

    Jag flexade fem minuter och tog fyrans spårvagn till Valand. Vi gick till ett ställe som ligger lite vid sidan av på Avenyn, i en liten galleria nära Ljungblads kafé. Jag tog en bakad potatis och Gösta en Lasagne.

  -Nu är det fest när Gösta och jag ses, så jag tar en Coca Cola också, sa jag och damen i kassan sprack upp i ett gnistrande leende. Tänkte på en kvinna i Yogjakarta som log så tänderna gnistrade när jag tog en bild på henne när hon satt i ett hav av rosor.

  -Thank you for taking a photo of my mother, kom hennes son fram och sa. Samma gnistrande leende sprack kvinnan på kafét upp i också.

I Alingsås spöregnade det och jag blev genomblöt när jag cyklade hem i mörkret.Många böcker om samhällsvetenskap

Duggregn när jag cyklar iväg till stationen och ställer mig att vänta på tåget. I vagnen jag sätter mig finns tre ungdomar som jag aldrig sett förut. En flicka med kryckor och två pojkar som lagt sig över två säten med leriga skor. De flyttar inte på sig förrän konduktören kommer och säger till. Tjejen flinar gillande. Jag kan inte påminna mig att jag gjorde det ens när jag var tonåring?


   På biblioteket var vi underbemannade så jag fick hämta beställningar från alla planen. När jag kom till plan fem så kom emellertid Dersu Uzala, vägvisaren, promenerande.

-Vad trevligt och uppmuntrande att se dig, sa jag.

-Ja tar beställningarna på plan fem, så kan du ta plan nio, sa Vägvisaren Dersu Uzala.


Efter fikat var det dags för en ny runda. Jag började på plan ett. Det var förvånansvärt många som saknade streckkod så jag tog med mig folianterna till plan tre där det fanns en gammal dator med Gunda katalog med klient. Rätt var det var såg jag hur lamporna som indikerade på vilket plan det beställningar fanns släcktes på plan nio, sedan plan åtta och så småningom plan tre. Det visade sig att min kollega A.-M. ett tu tre dök upp på plan tre där jag satt med mina streckkoder. Hon hade tagit alla beställningar på de övre planen.


På eftermiddagen ställde jag upp fyra hyllmeter, eller en full bokvagn med tre våningar, med böcker. Efter en timme kom  E.H. kom och hämtade mig och sa att det svämmade över med kursböcker på plan sju. Även här hjälpte A.-M. mig att ställa upp böcker efter att hon hämtat några grekiska böcker på Humfack, det vill säga ett mörkt ogästvänligt rum där det är svårt att hitta böcker.

   Hann ta en friskvårdshalvtimme. På tåget lyssnade jag på boken "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg. På gymmet tränade jag bröst och ben. Det gick riktigt bra, jag kom åt både bänkpressen och snedbänken. Visserligen lyfte jag inte så mycket, men det berodde på att jag inte ätit sedan lunch. När jag kom från gymmet hade Kristina gjort ungspannkaka och köpt en flaska julmust. Och nu lyssnar jag på Tony Williams och ska läsa "Vår Ekonomi".


Klas läser tidningen igen

Läste tidningen igen på morgonen. Fastnade åter igen i en artikel om ekonomi och den amerikanska ekonomiska krisen. Det är en artikel av Sten Sjögren där han intervjuar Nationalekonomen Stefan de Vylder.

   Amerikas tid som ekonomiskt nav är över och förskjuts mot Asien, det har det talats om länge. Först står det att USA:s bytesbalansunderskott är över tiotusen dollar per familj och år. Så här står det "´'Kina, som sitter på 500 miljarder av amerikanska statsobligationer och har en valutareserv på 2000 miljarder dollar, är världens i särklass största fordingsägare.'" (GP 9/11 2008 s. 56).

   Hur sjutton ska Barack Obama fixa den kris som en ansvarslös ekonomisk politik som skett under Bush:s tid? Det här är intressent också:

"'Budgetbalans', det var vad president Hoover tjatade om i USA i början på trettiotalet och som körde USA:s ekonomi i botten. Men sen kom, tack och lov, Franklin Roosevelt med sin new deal.'"/.../"' Jag tror inte det blir en återgång till någon sorts fascism men visst kan det komma protektionistiska främlingsfientliga politiska strömningar som får vind i seglen." (GP 9/11 s. 56)

  "Enligt bland andra den engelske ekonomen John Maynard Keynes /.../ var det den totala efterfrågan som styrde produktionsvolymen och därmed också efterfrågan som styrde produktionsvolymen och därmed också efterfrågan på arbetskraft. I denna 'keynesianska' analys berodde således arbetslöshet på otillräcklig efterfrågan." (Klas Eklund, Vår Ekonomi s. 113).


   Blev glad när Positive News kommenterade min blogg igår. Hon har ju ett litet klädföretag så handelshinder är inte bra för henne.

   På morgonen ringde jag Hans, min kompis från Gävle. Han blev förskräckt när jag sa att jag hade 8,5 % ränta på lånet på nya bilen. Han räknade direkt ut i huvudet hur mycket vi får betala i månaden. Där var jag inte så eftertänksam som en vuxen människa bör vara.


Johann Strauss Jr - Vienna blood waltz

Annars har jag pratat med Gösta som vanligt. Han hade skänkt pengar till fattiga i Afrika.


  Det är lite mulet så jag ska sätta mig och läsa och lyssna på Johann Strauss. Hör hur Kristina visslar till Strauss. Men så hör jag ett utrop från köket:

-Oj, vad har hänt?

Jag blir genast orolig och rusar till köket. Det visar sig att en skruv har lossnat från ett skåp.

-Vi måste genast skruva i en skruv, annars förstör vi hela skåpet, sa Kristina.

-Men vi har väl några i verktygslådan, sa jag.

Tack och lov hittar jag en skruv.

-Ska du ha en skruvmejsel också? en liten eller stor? Frågar jag.


Klas läser tidningen och funderar

Läser om amerikanska valet i GP på morgonen. Förväntningarna är ju enorma på Barack Obama. Efter George W. Bush fick han fick ärva två krig och en ekonomi i kaos.

Jag läser att han kommer att ha en kader av viktiga och kompetenta medarbetare. En av de viktigaste uppgifterna blir att reda upp ekonomin. I GP läser jag i Sten Sjögrens analys att USA förmodligen blir mer protektionistiskt. "Flera uttalanden från Obama har tolkats som han är beredd att sätta upp handelshinder och därmed skydda amerikanska industrin från konkurrens". (Göteborgsposten 8 november 2008 s. 70)  I samband med detta erinrar jag mig att jag nyligen läst ett kapitel om protektionism kontra frihandel i Klas Eklunds bok Vår Ekonomi. Det står att andra länders produkter blir utestängda. "Risken är att man får ett "handelskrig", där de olika länderna gör det allt svårare för varandra att exportera, vilket tillslut beskär allas möjligheter till tillväxt. Detta var som skedde under den stora depressionen på 1930-talet. Resultatet blev högre - inte lägre - arbetslöshet". (Klas Eklund Vår Ekonomi, 2005, s. 155).


   Till exempel vet vi ju att USA är Volvos största marknad, där de säljer mest bilar. Måste bygga bensinsnåla miljöbilar.

  "Det andra problemet är att den protektionistiska politiken fördyrar produktionen och - vilket framgår av figur 7.2 - höjer leveranskostnaderna för konsumenterna. Om billigare svenska varor stängs ute genom tullar eler andra handelshinder, blir det ju konsumenterna som genom högre priser får betala de dyrare inhemska varorna och de kostnadshöjningarna som följer av att billiga insatsvaror stängs ute. Levnadsstandarden sjunker." (Ibid, s. 155)


   Jag är bara en amatör som tänker och läser. Har jag inte helt fel går priset upp på förhållandevis billiga och bra Toyota för att medborgare ska köpa amerikanska Ford  och Chrysler i stället? Handel mellan länder minskar även risken för väpnade konflikter. På Ica köpte Kiwi från Nya Zeeland i morse igår köpte jag Grape från Sydafrika. Om någon månad ska jag köpa jeans från USA.


Men jag tror på Obama och alla hans duktiga medarbetare.Wolgang Amadeus Mozart - symfoni nummer 40

Fredagsfika med Budapest Struble

Begav mig själv ner i bibliotekets kulvertar på morgonen. Följde de vita väggarna med Mark Rotchkoliknande målningar. På några vita dörrar stod det Livsfara, Obehöriga äga ej tillträde eller Dörren ska vara låst. Sedan kom jag fram till rummet med Okat. Ställde upp några teaterprogram från Nya teatern i Göteborg och några boxningsprogram. Efter en halvtimme gick jag upp och började dra kort. På tillbakavägen var det faktiskt någon som tänt i gångarna. Då fick jag syn på en dörr som ledde in till ett ljust bokmagasin. När jag tog ett par steg in där såg jag att R. gick omkring där och ställde upp gamla böcker.

 På eftermiddagen var det som vanligt fika med de som arbetar i magasinet. Det är ett sådant kacklande om allt mellan himmel och jord. R. bjöd på budapeststruble.

-Vad sa Berlusconi om Obama?

-Går SAS i konkurs?

-Min dotter ska bli svetsare.


Bland drivor av program och broschyrer

Kyligt och mörkt när jag cyklade iväg till stationen. Stod på samma ställe på perrongen som vanligt och bland samma människor som brukar stå där och vänta.


   På biblioteket ägnade jag första timmen åt att hämta beställningar från rörposten. Någon hade skickat ut beställningarna redan vid sjutiden. Klockan nio var det veckans morgonmöte. Bland annat presenterade Kvinnovetenskapliga avdelningen en ny forskningsdatabas som Heter Greda. T.L. pratade om Libris som lokal databas eller lokalt Opak. Det kommer emellertid att vara nödvändigt med något lokalt system.


Efter mötet visades jag till Ett rum med okatalogiserat material, det vill säga att ingen utomstående kan hitta något där. Vi  gick förbi öppna samlingarna på 6b. In genom en låst dörr och in i en kulvert som påminde om kulvertarna på Beckomberga sjukhus där jag jobbade för flera år sedan. Det var vita väggar på sidan av gångarna. Lite närmare okatrummet var det målningar som påminde om en del sena tavlor av Mark Rothko. Inne i Okat-rummet fanns det broschyrer, teaterprogram och operaprogram. Det är sällan någon frågar efter materialet här men det är meningen att jag ska hämta om någon beställer det.


Eftermiddagen flöt på. Ställde upp böcker och hämtade beställningar längst ner i A-huset. Irrade runt upp och ner i på planene och letade efter någon som kunde hitta Fol serie och inget mer. Inga nummer eller någonting. Till slut hittade jag "Storken" som kunde visa mig var de nummerlösa folianterna stod på plan två. Det var inte så många där, unge F. var på något möte och då blir stämningen mer avslagen. Han har alltid en humörhöjande kommentar i beredskap.


Jag var trött och deppig när jag cyklade till gymmet. Tänkte att jag skulle bli på bättre humör om jag fick lyfta i lite. På gymmet var det att det var proppfullt där och det gick lite halvdant att göra mitt program

  Gick hem och lyssnade på lite trevlig och vacker musik med Nick Cave & the Bad Seeds .


Grattis Obama!

Det var ganska fantastiskt att vakna på morgonen och sätta på nyheterna och höra Barack Obamas tal. Det skrevs ett stycke historia när vann valet. Jag tycker det är underbart. På jobbet pratade vi om Obamas seger vid fikaraster och lunchraster. Det blir förvisso en svår uppgift att rätta till röran, krigen och den ekonomiska krisen som Bush lämnar efter sig.Det är ganska trevligt att träffa låntagare när jag ställer upp böcker i öppna magasinet på biblioteket. Till exempel på plan fem ÖM.

-Ett fantastiskt system att hitta böcker på här, sa en äldre man som botaniserade inna mellan några hyllor.

-Ja men i B-huset är det hopplöst att hitta i... slutet mag alltså.

Vad fan skulle jag säga det för? Han ville ju bara glad och ville berätta för mig vilket fint bibliotek det var och så sabbar jag allt.


Senare ställde jag upp på 6 b.

-Var finns Ds? Sa en vacker ung dam med långt rött hår.

-Lite vid sidan av tror jag.

Hon var helt fel ute bland hyllorna för konstböcker. Jag följde med henne hela vägen till offentligt tryck.


Sprang och satte upp böcker på bokvåningarna idag. Det lånas väldigt mycket böcker. Speciellt ställde jag upp mycket på O, Oa och Oc, det vill säga Samhällsvetenskap och Statsvetenskap. Böcker som vi hade i Haga men som nu är spridda för vinden. Vi hade 55 000 böcker och 20 000 lån per år. Visst ska vi inte hindra utvecklingen med e-böcker, men så länge det läses böcker kan väl de få vara kvar. "Samtidigt förändras arbetsmarknaden genom teknisk utveckling och utbildning. Nya generationer har nya kunskaper och andra krav än de äldre. Efterfrågan på varor och tjänster förändras. Ny teknik kräver nya kunskaper och skapar nya yrken, samtidigt som gamla yrken blir överflödiga." (Klas Eklund, Vår Ekonomi 2008 s. 115 f.) Men släng gärna de böcker som inte lånas.

Nästan hela numret av senaste Writers Digest handlar om e-böcker. "There's a new product called e-paper that combines the best of the new and the old media through the use of thin, lightweight and flexible displays that simulate traditional paper while providing the immediacy and versatility of computer screen." (Writers Digest, December 2008 s. 35)Pratade lite med min kompis Gösta igår.
-Hur låter Nick Cave? Är det punk eller?
-Nej, det är efterpunk kanske.
-Är det från 70-talet?
-Nej det är mer 80-tal och det är vackert.
-Är det som Cat Stevens, jag minns den här Morning has Broken? Frågar Gösta.

-Jag minns när jag köpte den första skivan med The Birthday Party i början på 80-talet på skivafärren Folk & Rock.


Nick Cave & Birthday Party - Junkyard
Gösta hade förresten uppdaterat sin blogg med ett bilmontage.

Ett ensligt arbete

Mörk och kall måndag. På tåget hamnade jag i samma kupé som tre pigga tjejer som pratade hela tiden.

-Och Berit har fått jobb på eBay, sa en.

-Var läser du? Frågade en annan.

-Lindholmen, svarade hon då.

Sedan började de diskutera om vad inquiry betydde.

-Förfrågan, sa en ung man som satt intill då.

-Kan inte du göra min tenta? Sa en av flickorna då.

-Nej, det skulle jag aldrig klara.

Sedan började de tala om annat.

-Såg ni Kvinna söker man på tv igår?


Satt i princip hela dagen och drog kort. Jag glömmer nästan det vanliga bibliotekariearbetet.

-Du ska ha gjort en beställning på en bok? Sa en gammal bibliotekarie.

-Nej, jag har inte beställt någon bok... det måste ha varit någon annan?

-Nej, han säger att det är du, herr K som ska ha beställt upp en bok.

Alla vänder sig om och tittar på mig och den gamle bibliotekarien. Ett tu tre kom jag på vad det var.
En gammal bibliotekariekamrat hade önskat att jag beställt upp en bok från den gamla avfotograferade kortatalogen. Han missförstod mig och trodde väl att jag sa att jag kunde beställa den från den fotograferade kortkatalogen. Jag hade ju skrivit att jag inte hade tid. Trots att det jag gör kan vilken löpande-band-fabriks-arbetare som helst göra. Inget speciellt alltså, skulle kunna sticka emellan och beställa en bok. Men jag vill liksom slutföra det här ensamarbetet som jag fått i uppgift att göra.

   Var lite orolig och aningen irriterad när jag satte mig på fyrans spårvagn för att ta mig till stationen. Gick hem och lyssnade på From her to Eternety med Nick Cave. En gammal favorit.


Glasskålen som fastnat

Kände mig så trött på gymträningen att jag fick tvinga mig själv iväg.
-Jag är också trött på det, jag tränar bara en dag i veckan nu, sa en granne som också var på väg dit, men man tränar för hälsan i framtiden.
-Ja, jag måste gå, sa jag.
När jag väl var där gick det ganska bra och jag kunde använda maskinerna och hantlarna jag planerat. Sedan är det en annan sak att jag kände mig svagare än vanligt när jag gjorde hantelpressen.

Utan att tänka på det tog jag ett skåp nära speglarna. När jag kom tillbaka hade förstås en massa tonårsgrabbar brett ut sig där. De håller sig alltid nära speglarna. Men så hörde jag ett ganska intressant samtal mellan två kompisar:
-Tur jag har morsan som lagar maten. Vad äter du? frågade en lång mager kille sin kompis.
-Jag äter mycket ris, det är både nyttigt och gott, sa den mörkhyade killen. Det är mamma som lagar.
-Var är din pappa då?
-Vet inte, sa den svarte killen med ett brett leende, jag vet inte ens vad han heter?
-Har du sett honom?
-Nej jag har aldrig sett honom. Han bor i Siri Lanka. Ärligt talat stör det mig inte.

Annars på förmiddagen har jag varit på Ica, köpt nytt månadskort och lyssnat på slutet på boken "Snömannen".


Sedan har jag funderat på hur jag ska få upp en fuktig skål ur en annan något större skål. Tidigare har den bara slunkit ner i den större skålen. Men igår när den var fuktig var det som den var fastklistrad med epoxylim. Kommer jag inte på något sätt att lirka upp skålen ur den större skålen får vi slänga skålarna i återvinningen.

Åkte till kyrkogården

En solig dag. Ringde en granne på morgonen för vi trodde det brann inne hos dem. Det visade sig emellertid att det var kondens i samband med att solstrålarna värmde upp frosten på fönsterbläcket. Hela gården var täckt med rimfrost.            
   Långsam förmiddag. Cyklade och köpte rökt makrill med dill på och rödspätta hos Göteborgsfiskarna. Gjorde en test på SVT.se och förstod att om jag hade fått välja i amerikanska valet hade jag valt
Barack Obama .

  Under tiden som Kristina var ute och joggade spelade jag lite finstämd pianomusik av Glenn Gould. Goldbergvariationerna är musik som lägger nerverna på plats.


   Efter lunch åkte vi till mina föräldrars grav. Det var kyligt, frost och fuktigt. Pappa dog hastigt av hjärtinfarkt och mamma dog ganska precis ett år senare av cancer. Hon sörjde pappa väldigt, trots att pappa var mycket dominant. Han gjorde alltid vad som föll honom in. På min farfar och farmors grav hade min syster och svågwer lagt en krans. Farfar var en mycket lugn människa och han blev över 90 år. Detta trots att han rökte Ritz utan filter enda till slutet. Farmor blev ännu äldre (96), men hon rökte tinte alls.
   Nu ska jag sätta mig och lyssna på när Glenn Gould spelar Bach.Glenn Gould - Goldberg variations. Aria