Ängar av Vitsippor

Vid den här tiden är naturen så förtjusande vacker. Ett täcke av vitsippor växer vid sidan av järnvägen på vägen till och från Göteborg.
  På jobbet har vi förvånansvärt många besökare trots att vi inte lånar ut längre. De stannar till och pratar om så många bra böcker de hittat. Sedan har vi de verkliga plugghästarna som är här varje dag.
-Du får ha en trevlig helg, säger jag när han ska gå, ska du plugga i helgen.
-Nej jag ska nog ta lite ledigt, säger den sympatiske studenten.
Läser lite i Klas Eklunds "Vår Ekonomi". Tycker den är tänkvärd och intressant att läsa om hur länders ekonomier och system fungerar.
 
Slutade redan klockan två idag. Det var många ungdomar ute i det vackra vårvädret. Hoppas det blir lugnt.

 Nu ska jag fortsätta läsa "Vete, Vapen och Virus" av Diamond och lyssna på
Sha-na-na . Tror jag köpte skivan för fem kronor i en back för begagnade skivor. Ganska rolig musik.

Sol och Zappa

Jag lade märke till att det låg en hel del glassplitter på parkeringsplatsen vid Alingsås station. Är det bilinbrott? Har de krockat på parkeringsplatsen? Eller har de tappat bort nycklarna och brutit sig in i bilen? På parkeringsplatsen  fanns det flera fållor att slinka in i, ändå skulle jag tränga in mig i en liten glipa. Förstår inte hur jag tänker ibland?  


På jobbet var det bara att sätta igång att rulla ut återvinningstunnor för hämtning. Sätta på datorerna och hämta posten. Det är ju datorer, men de är så gamla att jag får plåstra om dem och lirka med dem varje morgon. Hämtade posten. Sedan är det bara att vänta på att dörrarna slås upp. Det finns fortfarande forskare som letar efter russin i kakan, eller ovanliga böcker. I gör var det en man som hittade en liten skrift av Nicolae Ceausescu .


Härligt soligt väder, det blir nog en fin och lugn Valborg med en god bok, ramlösavatten, en laxfilé och Frank Zappa på skivspelaren. Jag berusar mig med att läsa böcker och spela musik. Lyssnade på Zappas Chungas Revenge igår på LP, tycker den är väldigt bra.

På biblioteket droppar det in forskare som letar efter böcker att ha i sina samlingar.

Bläddrar lite i Klas Eklunds utmärkta bok "Vår Ekonomi". Där står det bland annat så här:
"I praktiken har det emellertid visat sig att penningbelöningar-om än i olika omfattning och med ganska stora variationer-så gott som överallt spelat en betydande roll för människors vilja att arbeta och skapa nytt."/.../"Detta för med sig vissa allmäna slutsatser för hur ett belöningsystem för tillväxt bör se ut i en ekonomi där de ekonomiska morötterna spelar en viktig roll. Så måste, om tillväxten skall bli god, löneökningen efter skatt för en extra arbetsinsats vara tillräcklig för att locka människor att arbeta mer under perioder då detta krävs." (Klas Eklund, Vår Ekonomi 7 uppl. s. 139)
Tänker på sjuksköterskorna som strejkar.

Vår och nostalgi

I går tog vi en utflykt i solskenet och köpte blommor på Blomsterlandet. Vi tog även en sväng till Lidel och köpte korv och glass. Jag som inte kör så mycket tycker det är ganska roligt att köra runt med sommardäck på bilen och skinande sol.
Vårplantering

Kristina planterar Pelargoner


När jag kom hem så satte jag mig och lyssnade lite på 70-talspop på Youtube. Tyvärr har jag sålt de flesta LP-skivorna. Jag minns att jag köpte Down by the Jetty med
Dr Feelgood i London i mitten på 70-talet, Ducks Deluxe och Brinsley Schwarz köpte jag på Runes i Falköping.


En galen dag

I går var en speciell dag. Både jag och min kollega släppte på kranarna och meddelade till institutionerna att de 3000 ovanliga böckerna från slutna magasinet nu förflyttats ut till den öppna delen av biblioteket. Och lärare kom från när och fjärran. De kom med resväskor, hockeytrunkar och plastpåsar. En forskare cyklade enda upp till Linnéplatsen med tre fulla plastpåsar och tre korgar med böcker. Det var som om de vallfärdade till en helgedom. Vi pratade om hur bra det är med de tryckta böckerna och hur svårt det är att bygga upp en sådan här samling igen. Den här dagen var det de riktiga bokälskarna som kom.
  Jag skickade iväg en beställning på två artiklar åt en besökare som anlitat biblioteket mycket.

På morgonen var jag hos tandläkaren. 1400 kronor för att laga ett hål, fy farao vad dyrt. Kom tillbaka fem minuter efter öppning och redan hade studenter börjat rycka i dörren. Två forskare hade vi släppt in innan nio för att leta bland de 3000 ovanliga böckerna. Hade även öppnat det slutna magasinet så de kunde hämta gamla tidskrifter. Nu är det faktiskt inte mycket kvar av de 55 000 böckerna som fanns från början. Lite sorgligt är det.

När jag kom hem så gick jag på gymmet och tränade ryggen. En personal från det konkurrerande gymmet Hälsostudion var där. En trevlig kille och vi pratade lite. Sedan såg jag att han pratade länge med ägaren till Sportlife.



En bra dag

Måste ju nämna att efter alla problem med tågen i förrgår så slutade gårdagen bra... Fick en ny chans med friskvården. Tågen gick i tid och solen sken. På gymmet Sportlife i Alingsås var det lagom mycket folk. Tränade ben, bröst och triceps. Det var så få där att jag kunde träna flera olika moment i Smithmaskinen . Hälsade på en bjässe som tränade med en Personlig Tränare som assistent.

   När jag kom hem från gymmet åt jag pyttipanna och pussade min fru. Sedan ägnade jag kvällen åt att läsa "Dominans" av Björdn Hellberg. Det är en polisroman, men den handlar också om mobbning, tre skolpojkar som terroriserar de övriga eleverna. På tåget läser jag Kjell Johanssons utmärkta "Huset vid flon", och den handlar också om pennalism. "Huset vid flon" handlar om Kjell Johanssons barndom. Jag tycker bra om honom som författare så det är svårt att lägga ifrån sig boken.

Gårdagen är ett bra exempel på att det inte lönar sig att hela tiden oroa sig. Jag kunde inte veta i tisdags att träningen på onsdagen skulle bli så bra . Men det är tråkigt att bloggen Positive News läggs ner.

Och så dagens litania:
-Hur står böckerna här, är det alfabetiskt eller? Frågar en besökare.
-Vi har inte så många böcker kvar, de flesta är upptagna till tjänsterum. Du får gå till något annat bibliotek.
-Men den fanns bara här.
-Men då får du fjärrlåna boken.

eller:
-I would like to borrow this thesis?
-If you like you can take the thesis to your home.
-???
-Well the library will close down.
-Thank you, thank you...

Ytterligare förseningar

Var en lugn dag till att börja med. Satte upp bokningslistor på grupprummen, flyttade böcker ut från slutna magasinet. Till eftermiddagskaffet fick vi besök av vår gamle vän och kollega Derek Hales (namnet är fingerat).

  Allt var lugnt och fridfullt så jag tänkte ta ut en friskvårdstimme. När tåget kom till Sävenäs var det stopp, där stod det still i en halvtimme. Sedan ropade lokföraren att det var strömlöst till Alingsås och att tåget skulle tillbaka till Göteborg. När jag kom tillbaka till Göteborg stod ett försenat tåg på perrongen intill. Jag hoppade på det tåget. Det var smockfullt och hett som i en bastu och om du öppnade ett fönster blev elementen glödheta. Vi blev stående i Sävenäs igen för att möta fyra tåg. Försökte skingra tankarna av med att se på en kille som satt mitt emot. Han hade en t-shirt med gorillor på, han hade skägg och rastafrisyr. Han läste en artikel om
Billy Bragg i en musiktidning.
  När jag kom fram till Alingsås var tåget en och en halv timme sent. Dessutom var båda toaletterna på stationen trasiga. Oflyt från det att jag lämnade jobbet. Hade lika gärna kunnat vara kvar och transportera böcker. Försent för träning blev det också. Tycker tågen är försenade för ofta.

Klipper med trädgårdssax i stället för frisörsax

Håller för fullt på med att flytta ut 3000 gamla böcker ur slutna magasinet till öppna magasinet så att alla kan se dem. Det tar sin tid att köra en bokvagn fram och tillbaka.  Några studenter är lite irriterade för allt inte fungerar med våra gamla datorer. Vissa moment är låst för administratör och vi har ingen administratör längre. Får försöka lappa ihop datorerna så gott vi kan.


Så plötsligt dyker Born Rebel upp, men han är sig inte lik. Han har inget skägg längre... jag är chockad hela hans skägg, stort som en
berberisbuske är borta.

-Vilken frisör går du till? Frågar jag

-Nej jag går inte till frisör jag använder trädgårdssaxen, sa Born Rebel.

-Men det var ju bara ... öh två år sedan du klippte dig sist?

-Nej det var ett år sedan.

-Du har snabb skäggväxt?

-Ja, jag vet inte vad det beror på... kanske för att jag dricker mycket tabasco.

Vernissage och opera

Ägnade söndagsförmiddagen åt att läsa och skriva. På eftermiddagen åkte Kristina och jag till Göteborg och gick på Nordic Art vernissage på Svenska mässan. Solen sken och det var alldeles för varmt att ha tröja på dig. Gösta följde med till mässan också.

   Så fort vi stannade för att titta på någonting kom de och presenterade konsten. Men det är ju dyrt med konst. Bo Cronqvist ställde ut, Annica Viktoria Waara konst tyckte jag om liksom Jack Grafström. Frågade faktiskt om vad en tavla av Jack Grafström som jag tyckte om kostade. Han målade nästan bara stadsmiljöer. En jag tyckte var bra kostade 4000 kronor. Nej, någon tavla köpte vi inte. image216
Kristina och Klas utanför Svenska Mässan (foto Gösta Lindborg)

Efter ett par timmar bland konstverken tog vi femmans spårvagn till Restaurang Othello vid Lilla Bommen. Den restaurangen har bra mat och trevlig personal och den ligger nära operan.

  Efteråt gick Kristina och jag vidare till operan, Gösta gick hem för han skulle upp tidigt och jobba. Vi såg operan
Eugen Onegin av Pjotr Tjajkovskij och bygger på en text av Alexander Pushkin. Den var ju lite annorlunda med huvudpersonen Eugene Onegin som flirtar med sin bäste väns hustru och sedan utmanar vännen honom i duell och Eugene Onegin skjuter sin vän. Eugene Onegin beter sig som ett kräk men den slutar med att han åldras ensam och utan vänner.

Friskvård

Vaknade klockan fem och hade ont i magen. Det var inte så kul precis att vakna med den värken som jag inte visste var den kom från? Gick upp klockan sex och började göra frukost. Petade i mig lite mat och drack en kopp rooiboste gick och lade mig igen och när jag vaknade vid niotiden hade det gått över och jag kunde dricka kaffe med Kristina. Solen sken och det var riktigt försommarväder. Cyklade tillfiskaffären och köpte fiskburgare och en makrill. Sedan tog jag och min underbara fru en promenad och lämnade min deklaration. På hemvägen såg vi sjuksköterskor som demonstrerade för högre lön. Därefter pratade  vi hela vägen hem om löner och arbete.

  Efter att ha ätit fiskburgare till lunch gick jag till gymmet. Det var inte så mycket folk, på nedre våningen var det bara ett gäng pojkar som skulle träna boxning. Jag kunde faktiskt träna rygg och axlar ostört.

   Hemma pussade jag min fru och bryggde eftermiddagskaffe.

-Hur känns det att fylla femtio snart? Frågade Kristina.

-Det känns bra, sa jag. Men det är faktiskt ett år kvar.


"Det innevarande ögonblicket, denna gäckande tidpunkt som alltid är med dig, kan vara den mest underbara upplevelse som finns om du bara låter dig förloras i det. Sug i dig allt som varje ögonblick innehåller och tona bort det förflutna som är över och framtiden som kommer så småningom. Fånga det innevarande ögonblicket som det enda du har. Och kom ihåg... att önska sig, hoppas och ångra sig är de vanligaste och farligaste sätten att undvika nuet." (Wayne D. Dyer Älska dig själv, s. 37 f.) Men det är klart om jag har ont i magen kan jag ju inte vara glad för ögonblicket? Eller ännu värre om jag var barnsoldat i något afrikanskt land?

   Ska gå och lyssna en stund på Alan Stivell tror jag.
Sol och penseer

Penseer på balkongen


Magasinet blir möbelförråd

Fullt med folk på perrongen i Alingsås. Försökte läsa "Huset vid flon" av Kjell Johansson på tåget. Var emellertid lite för mosig i huvudet så jag satt mest och lyssnade på när två medelålders damer samtalade.

-Jag trodde jag kunde sova trots att jag druckit kaffe. Men nu har jag fått problem med magen så jag dricker inget kaffe efter fyra och då har jag märkt att jag sover mycket bättre.


Fullt med folk på stationen i Göteborg. En kille som rakat av allt hår satt på en bänk och såg hängig ut. Han hade tatuerat kinesiska tecken på sidan av skallen.

  Lite närmare utgången mötte jag en jänta med långt skärt hår. Tog en Metro av en flicka som delade ut tidningen. På spårvagnen gick jag på längst bak. Det fanns en plats i baksätet, men där satt en kolossal svart man med kalott på huvudet och han liknade Mike Tyson. När jag tittade åt hans håll lade han sin stora karda på sätet så jag förstod att det inte var lämpligt att sätta sig på det sätet.


På jobbet fortsatte jag kasta rapporter i pappersåtervinningen. Precis när jag skulle köra ut gamla böcker från slutna magasinet och ställa där rapporterna stått så kom intendenten.

-Magasinet är tomt eller? Vi ska flytta in möbler här.

-Nja, i kompakthyll... intendenten hade dock hunnit långt in i gångarna i det slutna magasinet.

-Kan du ta och flytta bokhyllorna så vi får plats med möbler här, sa intendenten.

Så det var bara att börja skjuta bokhyllor från ett hörn till ett annat. Precis när jag puttat undan några hyllor kommer flyttkillar och baxar in nya hyllor.


På eftermiddagen sitter jag i informationen.

-Skulle vilja ha en uppsats av Trudic?

-Den finns inte i lokala katalogen... När är den ifrån?

-2007.

-Då kanske den finns on-line... nej den fanns inte i fulltext på nätet, du får fråga på institutionen.


En annan kvinna kommer och frågar efter kopiatorn.

-Nej kopiatorn är borttagen, du får gå till ekonomiska eller KTB.

-Synd, det var så enkelt att komma hit och betala med enkronor.


Solen skiner i alla fall och våren är på väg.  Åt lunch på Meze, en stekt lax som var okej. Dock hade de ingen Tzatziki utan bara någon rinnig sås och de färska oliverna verkar de ha slutat med. Tösen i kassan log vänligt i alla fall.

Hagelskurar

"Learn to write - day or night" så skriver tidskriften Writers Digest i en reklam broschyr jag fick igår. Okej, jag skriver ett blogginlägg då.


  Idag var det soligt, det var dock kallt att cykla utan vantar till stationen på morgonen. Det var fullt på tåget. Hamnade bredvid en blond tjej som satt och knappade på sin Laptop. När hon tröttnade tog hon fram en spegel och en puderdosa och sminkade sig. Sedan började hon tala i telefon, förstod att hon jobbade på bank.


  På jobbet fyllde jag en tunna med återvinningspapper och sedan flyttade jag ut böcker från slutna magasinet. Vaktmästare Carl Palmer hjälpte till att köra ut fem kärl med blandat brännbart. På eftermiddagen satt jag en stund i informationen.

Nästan bara trogna besökare här Nina var där, lika arg som vanligt på alla tänkbara och otänkbara människor. Hörde när hon pratade med Sonja.

-...och hon har blivit så bleksiktig och nu har hon fött två bleksiktiga pojkar...


Kvart i fyra ungefär kom det en hagelskur som efterföljdes av ösregn. Några minuter över fyra kom min kompis Gösta in på biblioteket. Han hälsade på Sonja. Efter jobbet gick vi och åt på Café Bagatell.

-Kan jag få en dagens pasta och en kopp grönt te? Sa jag

-Köket stänger klockan tre, men du kan få en lasagne.

Lasagnen var inte helt varm. Jag kände mig lite konstig i magen på tåget hem. Hemma började jag på "Dominans. en polisroman" av Björn Hellberg. Lyssnade lite på J J Cale också.


(Alla namn utom Gösta är fingerade)


Storskrakeparet

Det var bara någon plusgrad när jag cyklade till stationen. Såg en Storskrake i Gedskenån. Små saker som är uppmuntrande. Hörde också talgoxe och gulsparv inne i lövverket. Så våren kommer ändå tillslut. På tåget satt jag bredvid en kolossal man som snarkade högt. Han hade två olika mobiltelefoner på bordet framför sig.

   Själv läste jag slutet på "Stalins sista brott" av Jonathan Brent & Vladimir Naumov. En mycket spännande bok, trots att då och då varit svårt med alla för mig tämligen okända namn. När jag kom till sista sidan såg jag att det fanns en lista på flera av personerna nom figurerat i boken. Stalins tid som ledare i Sovjetunionen var rena skräckväldet.



   På jobbet fortsatte jag med att flytta ut böcker från slutna magasinet. De här pappersåtervinningstunnorna blir fyllda i ett nafs. Idag ska de tömma papperstunnorna och vi ska få fem nya.


-Hur är det? Frågar en student som är här varje dag.

-Jo det är bra... det knallar... hopp om livet.

Måste svara något bra så jag inte blir betraktad som en enfaldig människa. Han är ju mycket yngre än jag. Han är alltid lika trevlig, en atlet som går på gym ett par dagar i veckan ser jag.


-Do you have any books about adoptation? Frågar en besökare.

-I don't think we have any left, but I can see if they have any at the main library, so we can order from that library.

Det ser ut som en ruinstad här när alla böcker är utplockade.


En besökare som varit här mycket kommer in och frågar.

-Jag undrar om ni har några kursböcker?

-Nej vi har inga kvar.

-Men jag tänkte att du kunde se i alla fall, har ni en bok av Ham och Hill.

Jag tittar i lokala katalogen som snart inte finns längre.

-Ja vi har den faktiskt i slutna magasinet.

-Har ni Premfors?

En solig dag, en ganska behaglig vårdag.

Svanar i Gerdsken


Svanar i Gerdsken spril 2008
När jag tog en morgonpromenad för att köpa potatis såg jag några svanar i Gerdsken

Svanar o Gerdsken på morgonen
Två svanar kommer och hälsar på mig när jag går och handlar

Kopplar av med Glenn Gould

Snö på morgonen, gråtristväder. Ville bara ligga kvar i sängen, samtidigt visste jag att om jag låg kvar och inte gick upp och ordnade med saker så skulle jag må sämre. Jag vet att lördagsfrukosten med grape, ägg, marmeladsmörgås och äpple-kanelyoghurt är en förutsättning för att dagen ska bli bra.
  Efter frukosten gick jag till Ica. Jag vågar knappt erkänna att jag köpte torsk, känner mig som en förrädare. Undrar var de fiskar den? De har väldigt mycket torsk i fiskaffären.
   Hemma får jag ingen chans att se på mitt favoritprogram
Alf, för Kristina vill alltid se på Kunskapskanalen.
Annars är jag tillbaka i de gamla rutinerna. Kopplar av med Glenn Goulds Goldbergvariatioiner av Bach.

Tre små rätter

En solig och sömnig dag.


Började dagen med att försöka belägga en beställning på en bok som jag fått. Jag hade lagt den åt sidan eftersom det varit lite problem med den. Sedan gick jag ner och flyttade över böcker från slutna till öppna samlingarna. Det var faktiskt riktigt många här idag. Born Rebel var här, skäggigare än någonsin. Han bar på en hel kasse med kryddor.

-Jag har inte sett dig på ett tag, trodde du varit sjuk, sa han.

-Har jobbat på andra ställen.

Det har varit en och annan juridikfråga. Någon hade ett SfS-nummer, inget problem att hitta. SoU betyder socialutskottet och Rskr riksdagsskrivelse.

  Det är faktiskt riktigt mycket folk här. Grupprummen är populära så det gäller att hålla ordning på bokningarna.

Åt lunch på Tai Shanghai. De sa något på kinesiska till varandra, mamman och den yngre tjejen.

-Ursäkta så mycket, jag pratade med henne, sa mamman samtidigt som hon hällde upp ett glas coca-cola.

Dottern kanske varnade för mig? Sist jag var här spillde jag ut ett helt glas coca-cola. Hon  sa kanske "det var han som är så fipplig".

-Jag tar kanske en sak i taget och tar coca-colan först och går upp till bordet, sa jag. Under tiden som jag gick med glaset kom mamman springande med mina tre små rätter med ris. Det händer alltid överraskningar på Tai Shanghai.

Tomma hyllor

Hängde på låset till Däckarna tio i sju för att byta till sommardäck. De släppte in mig fem i sju och allt var avklarat till klockan sju. Körde snabbt till stationen och hann gott och väl till tåget som gick 7.25.


  På jobbet började jag med att skriva ihop en manual för sökningar av material i socialt arbete. I tisdags blev jag tagen på sängen när det plötsligt kom en student och ville ha hjälp att hitta vetenskapliga artiklar om Street Children in Uganda. Det gick ju bra tillslut, men när nästa student kommer ska jag vara lite bättre förberedd. De här studenterna från andra länder är så fantastiskt artiga och tacksamma och tar i hand när visningen är klar.


   Efter morgonfikat gick jag ner i magasinet och tog ut böcker från slutna samlingen till den öppna. De ska därmed bli lättare att se på böckerna om de kan vara av intresse för lärarna till att börja med. Efter två vagnar var jag tvungen att bereda plats genom att slänga rapporter i återvinningen. Det har gått på några dagar att fylla två återvinningsvagnar med blandat brännbart. Får helt enkelt ringa för att de ska tömmas igen.


På eftermiddagen kommer en student som varit här mycket.

-Skulle vilja ha en bok om utvärdering?

-Jaha, kan ju börja titta på O:dd om vi har några kvar?

Han går bort och tittar. Fan jag vet inte om det blir rätt... Hänvisar oftast till O:dd eller Oa:dd om de vill ha teorier.

-Det finns någon som Lena Lindgren skrivit.

Tack, precis vad jag ville ha. Nu har jag en tråd att nysta i. Slår upp i den lokala databasen som faktiskt finns kvar.

-Det är ur en rapportserie, Förvaltningshögskolans rapporter nummer 87.

Och jag som nästan hade kommit dit med att slänga rapporter.

-Jag ställde mig i kö på den, men det var tjugo före mig.

-Du får den faktiskt.

-Konstigt att inte fler sitter här, det är så trevligt här, sa han sist.


När jag precis ska fylla en vagn med böcker för att flytta ut till öppna samlingarna kommer två kvinnor.

-Vi skulle vilja ha en uppsats, frågar en av kvinnorna.

-Ja, vad heter den så ska vi se om den finns kvar?

-Den är från 1996 och handlar om utvärdering och barn. Det är en D-uppsats.

-Är den så gammal får vi gå upp i låneexpeditionen och se i en pärm.

Vi traskar upp för trappan. Jag belägger uppsatsen och skriver ner numret och traskar tillbaka ner dit där den skulle ha stått.

Jag rullar på kompakthyllan, men det är helt tomt där den skulle ha stått.

-Ledsen, men den finns inte kvar här nere. Ni får gå till institutionen.

-Men de tar två veckor på sig att hämta upp den.

-Vad ni skulle kunna göra är att ringa direkt till personen som skrivit den?

Rätt var det var kom Derek Hales på besök. Jag hoppade högt när han knackade på rutan.

-Vad roligt att du kommer och hälsar på, sa jag.

-Ja nu är det fest, sa han.

Det går förvisso inte att komma ifrån att det är ganska ödsligt här nu.

(alla namn är fingerade)

Vårregn

Jag sov faktiskt i natt för första gången på tre nätter. Här och var är det lite vårlikt på vägen till Haga.


Var först på jobbet. Ett långt tungt lamparmatur som jag flyttat från skrivborden igår, nu hade någon varit och hämtat armaturet.


 Sedan var jag varit på nedervåningen och slängde rapporter. Jag minns hur vi förr kontaktat olika myndigheter för att få dem. Många av dem har jag katalogiserat och sedan lånat ut. Men nu slängs de. Rapporter från Integrationsverket i Norrköping, Styrelsen för psykologiskt försvar och så vidare. Rapporter om äldreomsorg kastas också. När jag fyllt en container med rapporter släpar jag upp den till övervåningen.

  Sedan går jag till slutna magasinet och fyller en vagn med böcker och ställer ut för att lärarna lättare ska se dem och ta de de vill ha. Jag tror det var för två år sedan jag såg till att alla blev katalogiserade.

Funderar .på vad som händer när allt är slängt och omgjort.

-Är det du som heter Sonja? Berättade Sonja att några som besökte biblioteket sa i måndags.
-Sonja???
-Ja du heter det i Klas blogg.
I den här intevjun berättar Linda Skugge om skrivande.

På tåget satt jag bredvid en man som skulle av i Vårgårda. Han pratade oavbrutet i telefon om relationsproblem. Jörgen sa det och Jörgen gjorde det. När han slutade ett samtal ringde han genast upp någon ny. I Alingsås haglade det. Gick till Jungblads konditori för att köpa bröd, men allt var slut där. Cyklade i stället till damerna på Orions och köpte Hälsobröd.



 


Finns alltid saker att göra

Hasade mig till jobbet trots allt. Somnade på tåget. Halv tio gick jag till tandläkaren, jag hade ett hål.

Gjorde några beställningar åt en lärare. Gick upp och lade några böcker i hennes fack. Det finns alltid att göra trots att vi inte har utlåning längre.

En student som brukade vara här mycket förr kommer in med ett spädbarn i en vagn.
-Jag vill ha den här boken... Samhvet är här va?
-Vi finns inte längre, det är utplockat. Men jag kan se om vi har den.
Bebisen placeras på golvet och får leka med några tomma kartonger.
-Nej, den finns inte här längre, den är slängd i någon av de här containrarna.
-Kan jag få leta i de här containrarna.
-Det kan du väl få... Hittar du den får du den, sa jag.

En stund senare kom en man och ville ha vetenskapliga texter om Street Children i Uganda. Jag hjälpte honom att söka i Academic Search Elite, JSTOR, Social Science Citation Index och Artikelsök. Sedan var han nöjd. Jag sade ochså att han när som helst kunde komma och fråga mig om det var något. När biblioteket skulle stänga kom hans kompis och ville ha hjälp med information om ett annat ämne.

När jag kom till Alingsås cyklade jag i rasande fart, eller så fort du kan cykla på en Cresent damcykel, och hämtade Copaxone. Sedan cyklade jag till Ica. Eftersom det var vår i luften köpte jag en Nogger. Nogger har funnits länge och är ett ganska säkert kort. Men jag förstår inte varför Djungelpinnen försvann. När jag var barn åt jag den varje dag en sommar...
image208
Ett 400 år gammalt romdestilleri på Tortula i Karibien

Funderingar kring OS i Kina

Hade en diskussion hemma, men jag ska faktiskt inte gå till jobbet om jag är förkyld. Kristina ville absolut att jag skulle stanna hemma medan jag kände att jag måste gå till jobbet så Sonja (namnet är påhittat) skulle slippa vara ensam. I två nätter har jag hostat så intensivt att jag inte kunnat sova. Jag har faktiskt ett par böcker jag måste läsa ut.

Läste i tidningen om att de försökte ta OS-facklan. Jag var Kina under massdemonstrationerna 1989 då militären vände sig mot studenterna. Jag har nyligen läst boken "Mao. Den sanna historien" om de grymheter som skedde i Kina under Maos styre.
   Jag har kanske blivit lite uppgiven med åren. Jag tror inte Kinas ledning bryr sig om omvärldens protester. Det skulle kanske inte varit OS där från början?
  Jag måste emellertid tillstå att det är ett fantastiskt land att resa i. Jag cyklade till små byar i närheten av Yangshou. Folk bara ställde sig och tittade på mig, de hade väl aldrig någon sådan konstig figur någonsin. 
  Jag tycker emellertid att det självklart är riktigt att påpeka missförhållandena i Tibet och Burma och andra ställen också. Tack vare att Kina är en snabbt växande ekonomi kan vi ju hoppas på att de tar kritiken till sig?

Tråkigt att vara hemma och sjuk. Kroppen fungerar inte normalt. Borde läsa ut boken "Stalins sista brott" och "Vapen, vete och virus" av Diamond, i stället slöar jag. Lyssnar lite förstrött på
Lars Erik Larsson.

Läste i en nättidning att OS-facklan är släckt, att det är stora protester i Paris. Visst Kina är grymma mot oliktänkande, men hjälper dessa protester? Kina har alltid gått sin egen väg.
 

Snö och regn idag

Hostade och rosslade hela natten. Snö på marken på morgonen men den regnade bort på eftermiddagen. Åkte till min syster på eftermiddagen. Hon och hennes man höll på att elda kvistar i regnet. Annars lyssnade nade jag på Glenn Gould samtidigt som jag läste "Arbetsgruppens psykologi" av Barbro Lennéer Axelson och Ingela Thylefors. En lysande bok där de vänder ut och in på olika saker som kan förekomma mellan individer på en arbetsplats.

Lyssnade lite på
J J Cale på kvällen.

Tillbaka till vardagen

Gjorde frukost med grape och ägg som vanligt. Cyklade till Bon-Bon och hyrde en film, båda ägarna var där idag. Cyklade till apoteket och lämnade in ett recept. Den lilla damen i kassan hade svårt att komma ihåg lösenordet till sin dator. Den unga tjejen i kassan ut var trevlig när jag köpte hostmedicin. Hon frågade om jag ville ha en kasse och sedan log hon lite. Cyklade vidare till Ica och köpte potatis, yoghurt och bröd. Jag köpte också två kanelbullar till kaffet, hade glömt bort att Kristina inte äter kanelbullar med för mycket socker på.
  När jag gick ut och köpte sej, rökt makrill och skagensås, så var det en ny tjej som expedierade mig. Hon var rätt allvarlig. Tänkte på hur lätt det är att orutinerad personal visar taggarna utåt när de ställs i en situation de inte fullt ut behärskar. Jag mötte henne med vänlighet och ett lugnt leende.

Tänkte på lärarens. och författarens, uppmuntrande e-brev från igår: "Vad kul att du är tillbaka hos oss. Tänk om du kan få stanna sedan också! Det är klart att man är långsam i början på ett nytt jobb-vad tror de? strunt samma nu är du färdig med de uppgifterna." Hon är fenomenal på att se olika situationer i en grupp. Det känns ibland som hon ser igenom människor.

Mina dåliga egenskaper

Den här vårstämningen från igår är borta och har förbytts till en iskall frostig tempratur.

Har börjat flytta över böckerna från slutna magasinet till bokhyllor ute bland de öppna samlingarna. Var först på jobbet, men vad kan jag göra? Tappade en hel del självförtroende i onsdags. Men jag trivs ju bättre här. Försökte ringa ett telefonsamtal, men jag gav upp för jag blev hela tiden kopplad till fel person. Kanske är bäst på enkla sysslor som att slänga böcker? När jag ser tillbaka i bloggen ser jag att jag gjort ett och annat.

Derek Hales kom på besök och det var ju uppmuntrande. En god vän till honom hade disputerat så han hade suttit med när avhandlingen ventilerades.
-Det är uppmuntrande med några trevliga studenter som brukar sitta här och läsa. De är väl andra generationens invandrare. De liksom tog det med ett leende att jag inte fick vara kvar på Kulturvård eller Campus Linné. "Hoppas du får vara kvar här när detta byggts om", sa en.
-De är så livliga he-he-he.
-Nå, men jag tänkte att de kanske varit med om en del, så de tycker sådana här saker är futtiga?
-Ja, krig och bomber och sådant he-he-he, Derek försöker vara lustig. Men det är klart att jag blir glad av att träffa min gamle vän och kollega.
-Men jag trivs ju bättre här än nere på Kulturvård.
-Ja då så, då är allt som det ska, sa Derek.

En student kommer in och letar efter något. Till slut kommer hon fram till mig.
-Har ni MKV-uppsatser här?
-Nej, de har flyttat upp till Seminariegatan.
-Har hela JMG och MKV flyttat. Har de ett eget bibliotek där?
-Nej, de har inget eget bibliotek, de har bara kursböcker där. Men de har uppsatserna arkiverade antar jag.

Jag läste Wayne D. Dyer i morse. Han skrev i "Älska dig själv" på sidan 108 att det bara är energislöseri att grubbla och känna skuld för något som du har gjort. Att känna skuld är handlingsförlamande.

Fick ett uppmuntrande brev från en lärare "Vad kul att du är tillbaka hos oss. Tänk om du får stanna här sedan också!"

(alla namn är fingerade)

Väntan och förseningar

Ska aldrig göra en sådan här resa igen. Vi tog taxi till Miamis flygplats. När vi kom på flyget till Detroit blev det inte så sent, men på Detroits flygplats blev planer mer och mer försent. Det kom inte iväg från Detroit förrän 2,5 timmar senare. På planet började en unge gallskrika direkt, sedan fortsatte han gallskrika i sju och en halv timma. Personalen som delade ut mat var osannolikt klantiga.
-Can I have some food? sa jag när alla fått utom jag.
-I don't have any chicken?
-Do you have any food at all? frågade jag.
-No I dont have any food, sa han.
Till slut fick jag en tallrik av en annan sönderstressad servitris.
Flickan bredvid mig fick inte sin mat så hon höll upp sin bricka lite.
-Shall you give me that, don´t you want any food, sa han syrligt till henne.
Och de skvimpade och stressade och hade sig.

När vi kom till Amsterdam kom vi en halvtimme innan vårt plan skulle gå. Men det var långt i gångarna, rena rama labyrinten. När vi hittat gaten hade planet redan gått. Vi letade oss fram till T2 där vi kunde byta connection. 15.15 gick det ett flyg som vi kom med. Vi fick lite mat som plåster på såren för vi inte kommit med planet vi egentligen skulle hunnit med. Jag åt en äcklig salt whopper som klibbade i munnen.
  
  Vi kom vid femtiden till landvetter. Vi var så trötta att vi gick av sist. Vi unnade oss faktiskt att ta en taxi hem. Kristina gick och handlade mat medan jag packade upp.
image203
I Amsterdam var det bara en lång väntan. Åt en äcklig salt hamburgare. Fick en tillrättavisning av min fru som tyckte jag skulle äta nyttigare mat. Köpte en elektrisk tamborste för 6 euro på flygplatsen, det var den enda tandborsten som fanns.

Strandpromenad vid Fort Lauderdale

Fort Lauderdale tjugonionde mars

i åkte på natten från Bahamas till Fort Lauderdale. Jag tyckte Fort Lauderdale var riktigt trevligt. När vi kom till vårt trevliga rum på Sheraton Yankee Clipper, tog vi direkt på oss badkläder och klev i gavet. Det var höga vågor men vi flöt i det salta vattnet.


På kvällen gick vi längs strandpromenaden. Vi kom till en restaurang som rekommenderats av hotellet. Det var en pizzeria. Hela tiden var det en malande technomusik, men vi vande oss efter hand. Själv åt jag den bästa spagetti jag någonsin ätit. Det var en sås med små räkor på spagettin.
  Det var mycket folk på restaurangen och folk köade för att få komma in. Vi gick och lade oss sedan.

image207
Badar i Atlanten vid Fort Lauderdale

I Fort Lauderdale var det många bilar, sol, god mat och långa stränder.