Lugn dag i Haga

E.H. är tillbaka och det är alltid uppmuntrande med hans goda humör. 

På eftermiddagen var jag på Studietorget i Haga. Träffade en lärare och en student jag kände igen. När jag var nästan framme vid Studietorget träffade jag Martin från gymmet Pyramiden. Han hade börjat läsa till Socionom. Vi pratade så jag nästan missade min friterade fisk till lunch.

Hygglige vaktmästaren Carl Palmer(namnet ör fingerat) kom förbi och hälsade. Sedan fortsatte det med en ung dam som ville köpa kopieringskort. Jag sa att vi inte sålde det efter att ha irrat runt och letat i lådor en stund innan jag kom på att vi inte hade någon kassa. En annan ung kvinnlig student kom in och frågade om hur hon skrev ut i Samfaks lokaler utanför. Jag ringde Alan Mullery (namnet är fingerat) för att fråga om råd? Han visste inte heller utan hänvisade till Kåren. Jag visste inte hur hon skulle göra det, hur hon skulle få meddelandet sätt i kontrollkort att försvinna på skärmen. Sedan kom en ung manlig student och frågade samma sak jag hänvisade då till Kåren som sålt kortet. Långhåriga kvinnan kom tillbaka från Kåren och fått förklarat att hon skulle dra kopieringskortet snabbt så skulle det gå att kopiera. Nu uppstod problemet att det på displayen syntes att det hela tiden fylldes på fler dokument att skriva ut, dokument som hon inte ville ha. Efter en halvtimmes trixande och fixande fick hon emellertid utskrivet sina dokument. Hon lämnade lokalen glad och nöjd. -Det ordnade sig, tack ska du ha, sa hon. Ute regnade det och plaskade.

Hemma gick jag och handlade på Ica. Där träffade jag min kusin och hans fru.
-Går du hit eller? Frågade Ulf.
-Nä jag cyklar, sa jag.
-Cyklar... det är mycket nyttigare att gå.


Håller på att göra om scanningen av bilderna från Australien. Tyvärr var det många bilder som raderades. Varje bild har ett nummer och när en bild kommer som har samma nummer så radderas den första som scannats.

Koala i träd
För det mesta sitter Koalorna så här och tuggar löv och rör sig inte så mycket. Jag har för mig att den här Koalan var på Magnetic Island 1989.

Koster förr och nu

En trevlig uppmärksam medarbetare kom och påpekade att bilden på Idefjord var spegelvänd. Jag hade sett det men tänkte att det var väl ingen som tänkt på hur gamla Idefjord låg i Strömstad.

Idefjord i Strömstad

Visst spelar det roll om en bild är spegelvänd eller ej. Jag sitter på bänken. Jag tor du ser aktern på gamla Stjärn II som gick till Koster i vänstra hörnet. Jag orkade mer på den tiden. Har för mig vi gick upp sex och vi slutade tolv på natten och vi gick och lade oss två.
fiskade
Jag har skrivit på diabildsmagasinet att det var 1975 på Koster. Om bilden är från 1975 så är jag 16 år. Med den här ekan, som var byggd i Henån på Orust, åkte jag runt i Kosterskärgården. Seagullmotorn var driftsäker. Jag vet inte hur många fånger jag lappade ihop den. På slutet fick jag ha hammare för att dirigera förgasaren. 

torsk
På den tiden fanns det gott om fisk. Här tror jag vi fått två, torskar en Bergylta och en vittling. Jag tror det var den gången jag väckte pappa klockan fyra och vi begav oss ut till
Kostersten långt ute på Skagerak. Jag tror det eftersom jag ser att det ligger en Bergylta på tidningen.

kosterskärgården
"Men det här är ju inget att fotografera, det ser ju ut som vilken skärgård som helst", säger Kristina 2009. Bilden är tagen från Kyrkosund på Sydkoster. Rakt fram är det nog Holmarna Grå, till vänster Tjälleskären och till höger Otterstenarna. Jag minns att alla öar här hade sin egen personliga prägel speciellt om du närmade dig dem. Nu ska Koster bli Nationalpark om det inte redan blivit det.

 

 

 


Full fart till Orust

Kristina och jag startde vid lunchtid med destination Orust. Vi trocklade oss igenom nystanet av vägar vid Tingstadstunneln. Vi gjorde en avstickare till Wieselgrensplatsen och plockade upp min kamrat Gösta. Det var ju längesedan vi var där. När vi åkt halva vägen stannade vi till Vid Stenungsund och åt lunch en restaurang med utsikt över havet. Inget speciellt ställe egentligen. Gösta och jag åt pyttipanna med ägg som kostade 75 kronor. Det kostade fem kronor att gå in på toa, snålt tycker jag.

på färjan till Orust
Gösta sträcker på benen på vägen över till Orust.

välkommen till orust
Så var vi nästan framme. Gösta och Kristina vid färjeläget på Orustsidan.

på orust

Gösta och Kristina på nära min gamle komps Ingemars bostad. Orust är fantstiskt vackert med havet och all grönska. Äntligen fick jag träffa min gamle kompis Ingemar och hans familj igen.

kaffe på Burger King
På hemvägen stannade vi till och tog en kaffe vid Burger King. Kaffet var blaskigt men mjukglassen var god. Här står Kristina och Gösta utanför. Sedan var det raka spåret till Alingsås och vi släppte av Gösta vid Wieselgrensplatsen.


Såg filmen "Hilary and Jackie"

Igår såg jag filmen "Hilaryand Jackie". Den handlade om cellisten Jacqueline du Pre och hennes karriär. Hennes syster var en duktig flöjtist men nådde inte lika långt. De höll emellertid ihop hela livet, speciellt Jacqueline var avundsjuk på Hillarys lugnare liv. Jacqueline turnerade välden runt medan Hillary flyttade till en lantgård och gifte sig med en stabil man. Jacqueline fick redan vid sjukdomen MS, en progressiv variant och på den tiden fanns det ingen bra medicin så hon kunde inte spela längre utan dog vid 42 års ålder.


Regn och fredasfika

Ibland känns det bra efteråt när du är klar med en dag som du gruvat sig lite för. Idag hade jag diskmaskinen för hela personalen, ta fram beställningar i gamla samlingarna. Tyvärr gick jag bet på några Teologi, Geografi och en Biografi.  
-Du har du tid att hjälpa mig, sa jag till Hans som strök förbi i magasinet på väg någonstans.
-Nej , det har jag egentligen inte, men jag gör det endå.
På några minuter hade han hjälpt mig att plocka fram alla tre.
-Tack för du tog dig tid, sa jag.
-Det är klart jag har tid, jag skulle bara ut och käka lunch.
Sedan var det min vecka att bjuda på fikabröd och kaffe. Dessutom ska jag duka och diska där. Jag köpte morotskaka och riden gick fort när alla pratade i mun på varandra.


  Idag ösregnade det av och till men det var inte speciellt kallt. Handlade på Ica idag. Fredag är ingen bra dag att handla på. Alla verkar trötta och lite snarstuckna efter en arbetsvecka.
  

Gammal torr rödspätta

Såg en man med ett konstigt grönt armband. Nyfiken som jag är var jag tvungen att fråga vad det var? Det gröna armbandet är symbol för den iranska revolutionen.

Solen sken på eftermiddagen. Efter jobbet gick min kompis Gösta och jag till en uteservering nere vid Kungstorget. Jag åt en tanig stekt rödspätta som inte var något god. Den låg bara ett kvarter ifrån den suveräna restaurangen S.P.I.C.E. Men det var trevligt att sitta och ventilera funderingar som dyker upp på jobbet.
-Hur är det att köra i Backa nu? frågade jag Gösta.
-För de som kör natt är det natta, men på dagen är det bra. 
Vi var väl överens om att vi är för gamla för att bry oss om om folk hälsar eller ej? Vad sjutton livet är för kort för att bekymra sig om sådant. Det gäller att styra tankarna.
Skuld och oro är onödiga tankar. Det naturliga att leva för stunden och mejsla ut de positiva tankarna. 


Jag försöker i alla fall göra så gott jag kan och vara en bra medborgare. Här sitter jag och äter krabbtallrik på restaurangen Strandkanten på Nordkoster.

Försök tänka positivt

På hemvägen var min faster Kerstin med på tåget. Hon berättade att farfar aldrig brusade upp, men att farmor gjorde det ibland. Det är nog bäst att ta allt här i livet med liknöjt jämnmod.

  Det var en jobbig dag idag och jag blev lite irriterad vid ett tillfälle. Det borde jag inte bli i min ålder. Jag skickade beställningar från rörposten på eftermiddagen. Jag hade glömt plocka upp de handskrivna beställningarna som skulle hämtas i magasinet. 
Jag stog och bläddrede lite i en bok om Kambodja, då kom Karl Henry (namnet är fingerat) gående.
-Har du inte hämtat de skrivna beställningarna! De skulle hämtats klockan tolv!
-Oj då, jag ska genast hämta dem, sa jag.
Åker först ner till gamla samlingarna. Hittar inte Teaternytt, kutar vidare till A-huset för att hämta en Foliant av Teaternytt.
Åker upp och lämnar dem till Karl Henry (namnet är påhittat). Sedan tillbaka till gamla samlingarna och letade. Nu hittade jag rätt. Ett ögonblick kände jag mig duktig.
-Är du full eller, det blev helt fel tidskrifter! sa Karl Henry.
-Ge hit dem så ska jag byta, sa jag. Jag ska ju inte bli irriterad utan bara vara tacksam för sådana tillrättavisningar.
Åkte tillbaka ner i underjorden till per fol och bytte ut Rallynytt mot Teaternytt. Hur kunde jag se så fel? Sedan blev det bråttom upp och skicka iväg beställningar. Hygglige Roy hade redan börjat sortera beställningarna.
Och sedan hade jag bråttom och plockade upp fel material. Jag kände mig verkligen usel. Tänkte på vad en kollega i Haga sa för några år sedan "du har i alla fall inte operat in en sax i magen på någon".  Jag brorde ta det lugnt och varva ner och tänka positivt och göra det bästa av situationen. Nu glömmer jag aldrig att titta i den bruna lådan efter handskrivna beställningar. 

  Det var skönt att  gå till gymmet efteråt och pressa ut lite frustrationer. Det kändes bra att växla några ord med en stor trevlig iranier (tror han är därifrån i alla fall?). Och när jag kom hem efter att ha handlat på Ica var min underbara fru hemma och det var uppmuntrande.

Den första dagen

Tåget blev några minuter sent till Göteborg. Nu var det fullt till sista plats så folk har börjat sina jobb och studenterna är på väg tillbaks.

Såg B. när jag väntade på hissen. Han är alltid lika positiv och trevlig. Hans var här idag också, glad och pigg efter den långa semestern. Han satte sig och arbetade vid sin dator. Han hade hörlurar på sig och lyssnade på någon musik. "Så du lyssnar på på
Joe Perry ", tänkte jag säga, men jag ändrade mig för det var säkert inte det utan någon vanlig popmusik?

På eftermiddagen var jag i Haga. Inte många här. Jag hade glömt nycklarna, tack och lov känner jag personal här som jag kan ringa. 
  Det kom en student som jag kände igen.
-Det är fint och svalt här, sa studenten.
-Ja, men det är inte mycket folk här.
-Jag minns när vi satt och såg på ritningarna för studietorget, sa studenten.
-Det är du som har varit kårordförande? 
(Jag börjar tackla av. Jag kände inte igen honom direkt, jag brukade vara ganska bra på att komma ihåg ansikten. )

Kom på treans spårvagn. Några stojiga skolungdomar kom på samma vagn. En kille kastade sig på ett säte precis när en äldre dam skulle sätta sig. Det var varmt på pendeltåget. Jag fick en plats bredvid en snuvig tant. Läste Vilda Svanar på vägen hem.

När Kristina kom hem hade hon med sig Hypnotisören av Lars Kepler och hon sa att jag måste lyssna på den. Men jag håller på med Vilda Svanar nu.

Läser och lyssnar

Sista semesterdagen. Börjar tänka på morgondagen. Fast jag borde leva i nuet, borde anstränga mig för att göra saker jag tycker om. Kristina dammar och byter stolstyg. Lyssnar på Mozarts Eine Kleine Nachtmusik för jag tror det är må bra musik.

Talade med Gösta i telefon i morse. Han har läst Glaspärlespelet av Hesse i sommar. Stäppvargen fanns inte att få tag på näe jag pratade med honom för några veckor sedan. "Harry känner inom sig en 'människa', det vill säga en värld av tankar och känslor, av kultur, av tämjd och sublimerad natur, och samtidigt känner han också en 'varg', det vill säga en dunkel värld av drifter, av vildhet grymhet, av osublimerad och rå natur." (Herman Hesse, Stäppvargen s. 14.) Nu är det bara en timme kvar tills jag ska koka kaffe.

"You are what you read. A peak into the library of Sylvia Plath" står det i senaste Writers Digest. I sommar har jag läst Shantaram av Gregory David Roberts och tycker den var mycket bra. Det är ju en äventyrsroman som även ger en inblick i olika samhällen. Det ändrar ju sig med åren vad du läser. Vilda Svanar av Jung Chang som jag läser nu är så fruktansvärt grym att jag knappt orkar läsa den nu. Detta trots att den är bra. Tror jag ska läsa Dumskallarnas Sammansvärjning av John Kennedy Toole  igen i stället. Det var åratal sedan jag läste den och den tycker jag fortfarande är rolig.

-Du får sätta på kaffe sedan, säger Kristina.
-Okej, hur går det för dig förresten?
-Det går bra.

Falköping i förrådet

Bara några timmar kvar på semestern. Det blåser kalla vindar när jag sitter ute och läser. Har i alla fall hunnit läsa några böcker på semestern. Var några dagar på Koster. Träffade Gösta i början på semestern och gick och åt på Thairestaurangen S.p.i.c.e. Hann inte åka till Orust som jag tänkt. Kristina har röjt två dagar i förrådet så äntligen kommer jag åt mina gamla dammiga vinylskivor.

zappa
Har sålt de flesta av mina vinylskivor men tack och lov har jag många kvar. Det här var min första
Frank Zappa . Jag köpte Burnt Weeny Sanwich på Fälts antikvariat i Falköping för 17 kronor någon gång på 70-talet. På Fälts Antikvariat kunde jag hänga i timmar och leta skivor.

olle
Utsikt över Falköping från Mösseberg året var ungefär 1969. Sittandes på bänken pappa Lars och farmor Elsa. Framför bänken på huk min bäste kompis Olle och jag.
  


När jag styrde fel med Idefjord

En regnig fredag. Röjde i förrådet och körde ett lass med blomkrukor till Bälinge återvinningsstation. Bläddrade lite bland skivorna jag hade där. Humble Pie som jag köpt på Fälts antikvariat i Falköping för en krona. Hade en singel med the Cult som jag inte minns var jag löpte?
-Kan vi inte köra förbi Mio också? frågade Kristina som har körkort själv men inte vill köra.
-Jodå, det kan vi väl, sa jag.
Vad har hon nu hittat på? Hoppas inte det är en ny soffa?
På Mio hittade hon några lakan hon gått och dröm om, inte så mycket alltså.
Annars mest regn. Tog ett pass på gymmet efter lunch. Det börjar komma fler människor dit efter sommaruppehållet.

gerhard

Råkade hitta en bild från en fest med personalen på Idefjord från troligen 1978. Mannen till höger i vitt är skeppare Gerhard. En ganska rolig människa som det var spännande att jobba med. Han gick ofta ner och ville prata med damerna i köket och kiosken. Vid ett tillfälle lämnade han ratten åt mig. Till vänster sitter Kerstin som jag träffade vid Långagärde på Sydkoster förra året. Till höger sitter hennes man och kvinnan i mitten minns jag inte.

-Du hittar va? frågade han.

-Jajjamensan, svarade jag.

Först åt höger, sedan vänster och sedan höger.

Fem minuter senare kommer han upprusande på kommandobryggan.

-Vad håller du på med... Du styr ju åt fel håll! Du styr ju inåt Idefjorden!
-Ojdå, vad ska jag göra?
-Vänd direkt... tur att det inte finns några grund här.
När jag vred ratten till en u-sväng minns jag att allt folk som stod på däck tittade upp mot bryggan och undrade vad vi höll på med.
-Ja det gick bra den här gången... men kom ihåg att chansa aldrig, sa Gerard.
 


Kosterminnen

Varm och blåsig dag gör mig lite rastlös.

Kristina städade förrådet och då passade jag på att scanna lite gamla Kosterbilder som jag hittat i en hög med diabilder.
Idefjord i Strömstad
Tror den här bilden är från 1978 och jag sitter på en bänk på Idefjord. Idefjord vet jag inte var den finns det går i alla fall ingen skärgårdskryssning mellan Strömstad och Halden. Idefjord var byggd i Papenburg och den hade gått på Nilen innan hon började gå mellan Strömstad och Halden.

Kråkemartins hamn
Den här bilden är från Kråkemartins Hamn vid Tjälleskären i Kosterarkipelagen. Det var ett favoritresmål med både segelbåten och ekan. Botten på vikarna var ganska geggig, men det var spännande. Då och då såg jag sälar därute. KråkeMartins hamn finns naturligtvis kvar.

åskmoln
Ett åskmoln tornar upp sig som ett städ över Kosterfjorden. Förmodligen fotograferat från Ekenäs hamn på Sydkoster.

kosterminnen
Jag är ute och seglar ute i kosterskärgården som sextonåring. Enligt anteckningarna på bilden 1975. Jag tror
Slade var favoritgruppen på den här tiden. Det syns på håret.

nordskoster
På den här jag 50 år! Alltså nästan 35 år senare och den här bilden tog Kristina i Rörvik 2009. 

Såg utställning med Ola Billgren

Solsken men blåst.

Gick på gymmet på förmiddagen, det var riktigt trevligt. Hälsade på några gubbar som tränade på morgonen. Han jag kallar "Bjässen" var där också. Han har inte tränat på länge så han tar det lite lugnt.

Sedan har jag promenerat till biblioteket och sett en liten utställning med Ola Billgren. Jag tycker hans tavlor är riktigt bra. Tyckte speciellt om oljemålningarna.


  Lyssnar på "Edward Finnigans upprättelse" av Roslund och Hellström. Den är okej, men det är alltid så att jag har svårt att koncentrera mig på något annat när jag nyss läst något riktigt bra. I det här fallet "Shantaram" av Gregory David Roberts.
Cellokonsert av Eward Elgar.

Semesterns sista skälvande minuter

Hemma och förrådsstädning igen. Fixar saker som inte blivit gjorda när vi varit borta. Tog en tur till Vinden med ett staflii som Kristina aldrig använder. Betalar räkningar, kollar mail och lyssnar på Edward Elgars andra symfoni.

led zeppelin

Singeln Whole Lotta Love med Led Zeppelin får vara kvar, trots att jag nog inte lyssnat på den på tjugo år. Jag köpte den för en krona på Fälts Antikvariat i Falköping.

bastaviken
Bastaviken på Nordkoster. I förrgår blåste det kuling där så till och med jag backade när jag skulle gå i vattnet. Rakt över här är nog norska Sörlandet? Eller kanske Amerika?


Några dagar på Kosteröarna

Sydkoster fredag 14/8

Kom till Ekenäs på Sydkoster på eftermiddagen 14/8 2009. Efter att ha inkvarterat mig i vår stuga så begav jag mig ner till badplatsen Rörvik på Sydkoster och badade från en ranglig brygga. Det var ganska kyligt och det var bara jag som badade.
ekenäs hamn
Vid ett annonstavla vid Ekenäs. Bland annat kan du beställa båttur till Sälsafari. Men det finns inte många fiskebåtar längre vid Ekenäs. Förr låg här Kermith, Rando, Monsun, Ceylon och Marino. Nu fanns det bara fritidsbåtar.

rörvik
Rörvik är den badstranden jag varit mest vid. Men det finns vikar runt hela Sydkoster. Så här i mitten av augusti fanns det många maneter och tång. Tången spelar ju ingen roll, det är bara trevligt att ha sällskap av tångräkor och krabbor, men Kristina tycker inte om att bada bland tången.

Sydkoster 15/8

På morgonen cyklade vi från Ekenäs på Sydkoster till Filjestad vid kostersundet. Där tog vi Linbåten över till Nordkoster. När vi landsteg nära Västra bryggan ville jag gärna gå över ön till Reso och Korsholmen och sedan promenera mot de långgrunda vikarna nära Norrvikarna. Vid Familjeviken vid Reso badade jag. En härlig ganska långgrund vik. Får balansera på klipporna och stenarna. Som placerade jag fötterna exakt som en steppdansare på stenarna. Så här års var det nästan bara jag som badade.

reso och Korshamn
Simtur vid Familjeviken nära Reso. Långt borta syns fastlandet, till vänster Saltön.

   På vägen tillbaka tog vi en avstickare upp till Nordkosters väderstation. Det blåste så mycket att jag endast med möda kunde står rak.

   Såg i ett fönster att de sålde Krabbtallrik vid restaurang Strandkanten. Det är en speciell restaurang som ligger på pålar ut i Kostersundet bland sjöbodar. När jag var barn gick mamma ner till Ekenäs hamn och hämtade krabbor när båtarna kom in på morgonen. Räkor från Marino och krabbor från Stig Holms snipa. Det var tre krabbor i en låda på tallriken och du måste veta hur du petar ut allt ur krabban för att du över huvud taget ska få något i dig.

krabbtalrik
Äter Krabbtallrik på restaurang Strandkanten nära Västra Bryggan på Nordkoster.

Måndag 17/8-2009

Blir trött av all havsluft. Sov till åtta. Cyklade till Kyrkosund. Irriterande att det nu mer kör en massa fyrhjulingar här i full fart. Förr när jag var barn fanns inga bilar och definitivt inga fyrhjulingar.

-Det är ingen idé att du fotograferar här, det är som vilka klippor som helst? Det skulle lika gärna kunna vara Stockholms skärgård, sa Kristina.

-Nej inte Stockholms skärgård. Det är så speciellt här, där borta ligger Ramsö, den största ön i Kosterskärgården om du undantar Kosteröarna. Och här närmast är Brattskär.


   Vi cyklar tillbaka förbi hotellet Kostergården och cyklar sedan ner till Brevik. Förra året var det får nere på ängen men i år var det bara komockor. Det finns en fin vik på andra sidan en ås ravin med stenar. Förr fanns det fiskebåtar här i Brevik, eller Fiskehamn, men nu bara en och annan segelbåt som letat sig in genom den grynniga skärgården.

-Äh det är ingen idé att du fotar här, ingen är intresserad av det, sa Kristina.

-Men det är ju så vackert, där borta år väster ser du Otterstenarna och ännu längre bort Ursholmarnas fyrtorn, sa jag.

Ursholmarna är Naturreservat och Koster ska bli Nationalpark.

  Efter Brevik cyklade vi till Kosters trädgårdad. En trädgård med ekologiskt odlade grönsaker. Kristina köpte basilika, tomater och gurka. Kan även äta där och ta en kopp kaffe vid en liten damm. Det är ganska mysigt där och de har Kardemummaglass också.

kosters trädgårdar
Kristina har shoppat gurka, tomater, bröd och Mangold på Kosters trädgårdar.

   När vi cyklar hem möter jag Gunnar Larsson på en fyrhjuling. Tänk han ler brett när han ser mig.

  Vid Ekenäs får jag syn på Mats. Han hälsar inte på mig. Han var min första arbetskamrat när jag sommarjobbade på båten Kosterö som gick mellan Strömstad och Koster.

Replikskifte på båten Kosterö från 1975:
"Kan du inte kasta tross så får du inte göra det", sa M.

"Ta betalt får du inte göra", sa M.

"Du får gå och köpa makrill, potatis och Del Monte fruktsallad", sa Mats.

"Vad är Del Monte?" frågade jag.

"Vet du inte ens vad Del Monte fruktsallad är?" sa Mats.

I en vecka var jag på Kosterö, sedan blev ja förflyttad till båten Idefjord som gick mellan Strömstad och Halden.


Tisdag 18/8-2009

sista dagen. Cyklade genom lövverket av träd ner till Rörvik. Det blåste ordentligt och badbryggan gungade betänkligt. Jag klättrade i alla fall upp på bryggan. På bryggan såg jag en lapp där det stod "Vistelse på bryggan sker på egen risk. Var speciellt försiktig om det är svallvågor från någon stor båt. Det var några brännmaneter, men inte fler än att jag kunde simma runt dem.

  Innan vi begav oss tillbaka till Strömstad så åt vi lunch på Ekenäs Rökeri. Jag åt rödtunga och Kristina en bakad potatis. Det var sol och blå himmel. Långt borta såg jag Filjeholmen.

glass i Strömstad
Äter en glass på min favoritglassaffär Ankaret i Norra hamnen i Strömstad.


Utflykt till Sollebrunns Gästgifveri

Efter lunch igår vid tolv hämtade vi min faster Kerstin med Toyotan. Hon kom med två stora kassar som hon tänkte lämna till second hand varuhuset Vinden. Vi hade med oss några bord och stenkakor som Kristina hittat i förådet. När vi sedan gick in så var det proppfullt med folk. Jag stod mest stilla i ett hörn i väntan på att kunna förflytta mig någon meter. Kerstin shoppade lite saker i alla fall. Hon verkade trivas i trängseln bland alla människor. När vi åkte därifrån så fanns det inte en enda parkeringsplats kvar och bilar stod ute på gatan.

   Nu tänkte vi åka till Brobacken och bjuda Kerstin på lunch. Tyvärr åkte jag fel så vi hamnade på vägen mot Sollebrunn och Tollhättan.
-Det gör ingenting det är så vackert med naturen och ängarna, sa Kerstin.
Ungefär vid Lagmansholm började det ösregna och regnet höll i sig ända fram till Sollebrunn. Tänkte att där måste väl i alla fall finnas en korvkiosk? Då såg Kristina en skylt där det stod Sollebrunns Gästgifveri. Eftersom jag inte tycker om att tvärbromsa så gjorde jag en hastig u-sväng och in på den tomma parkeringsplatsen utanför. Det doftade lantlig idyll och gödsel när vi steg ur bilen. Därinne var det tomt men de hade i alla fall abborre på menyn och det valde jag. Kerstin och Kristina åt bara sallad.
   Sedan plöjde jag hem i regnet. Vackert grönt med alla åkrarna.
-Det är härligt med alla kossorna som betar, sa Kerstin.
-Det är hästar, sa jag. Vad onödigt av mig att märka ord. Det var väl bara för att jag var koncentrerad på körningen? Vi släppte av Kerstin vid Ica Maxi.
-Är du säker på att vi inte ska vänta och köra dig hem? Frågade jag.
-Nä, jag ska sitta där och ta en kopp kaffe och så ska jag prata med gubbarna som sitter där, sa Kerstin.

middag
Middag äts någonstans, dock ej Sollebrunn. Från vänster sitter Lars Petersson, Sonja Nihlmark, Knut Petersson, Elsa Petersson, Yngve Nihlmark, Kerstin Petersson och Anita Petersson.
Faster Kerstin nummer två från höger för ungefär 60 år sedan.

Telefonsamtal med faster Kerstin:
-Var togs den här bilden tror du? frågade jag Kerstin när jag ringde för att fråga om ett fotoalbum.
-Det var när Lars (min pappa) fyllde 50, sa faster Kerstin.
-Nej han måste varit i tjugoårsåldern, sa jag.
-Nä, jag tror det var när han fyllde 50 och var någonstans i Danmark.
-Hanstholm?
-Ja det var det nog, sa faster Kerstin.
-Men den här bilden är inte från Hanstholm, sa jag.
-Jo det är den nog, sa faster Kerstin.

Räddade mina vackra gamla skivor

En solig morgon. Gick till gymmet när Kristina började röja i förrådet. Lyckades hejda henne när hon tänkte kasta mina singlar.
-De är ju värdelösa, om tio år är de som de där stenkakorna du slängde.
-Men de är de vackra fodralen också, sa jag samtidigt som jag greppar en singel med
Danse Society.
Nej det var tur att jag hejdade henne. Trots allt. Det måste vara någon annan som röjer sådana här minnen. Tänker på Wayne W Dyer igen i "Älska dig själv". I kapitel fem talar han om "De onödiga känslorna... ängsland och skuldkänsla". "Där har du det. Skuld betyder att du förbrukar dina innevarande ögonblick till att bli handlingsförlamad som ett resultat av ett beteende i det förflutna, men oro är en uppfinning som håller dig handlingsförlamad i nuet över något i framtiden-oftast något vilket du inte har minsta möjlighet att styra" (Wayne W. Dyer, Älska dig själv, s. 108)

singlar
Conquistador med Theatre of Hate. De flesta singlarna köpte jag på Fälts antikvariat i Falköping. I Göteborg letade jag på Dirty Records, Satisfaction, Yesterday, Skräpmusik, Bengans med flera. Det var i och för sig över tio år sedan jag lyssnade på dem.
pinball wizzard
Det här åker i soporna. En the Who tröja och en keps från London 1972.

självporträtt
Kristina ville inte fota mig med Pinball Wizzardtröjan. Rockoperan Tommy med the Who hade precis haft premiär 1972. Jag lyckades få på tröjan, men men det var nästan omöjligt att få av den...

Min barndoms sommrar

Har fått tag på ett gammalt fotoalbum som låg i en hylla hos min faster Kerstin. Eftersom det regnade idag började jag genast scanna in bilder.

Det gamla huset kallades det här rucklet där jag tillbringade somrarna som barn.
gamla huset
Här bodde jag under somrarna som barn. Det var inte så speciellt som det ser ut. Råttor, myror och fladdermöss bodde där också. Virket som huset var byggt av var ruttet och föll så småningom ihop av sig själv. Men vi barn hade roligt där, det var som en jättestor lekstuga. Jag minns att pappa rev ner en vägg och innanför väggen fanns ett bord med stolar och en gammal kakelugn i ett hörn. Det var lika bra att det så småningom kom traktorer och forslade bort all bråte. Jag minns att vi eldade med vedspis där. Och råttgift fanns utspritt överallt. Vatten hämtade vi ur en brunn.

norsesund
Farfar Knut och jag äter frukost. Det var det här köket jag höll på att elda upp. Jag och min kompis Anna kokade ihop någon gröt med allt som farmor hade i sitt skafferi. Men sedan glömde vi bort kastrullen och det började brinna i den. Höga elsflammor flammade upp från kastrullen och en bord som farmor hade ovanför spisen fattade eld. Jag tror den här bilden kan vara från 1969.

sandormen
Som barn på somrarna åkte vi till Skagen i Danmark. Här syns jag vid ingången till Sandormen som åkte från en restaurang på Grenen och ut till spetsen på Grenen där Skagerack och Kattegatt möts. Själv var jag mest förtjust i att leta vrakgods, för det mesta rep, som jag samlade ihop och släpade med till Bröndums hotell.

Idag har det regnat så jag har suttit inne och scannat. Jag och Kristina gjorde en liten utflykt till Bälinge återvinningsstation. När jag ser på de här gamla bilderna ser jag hur åren går. Det är flera decennier sedan de här bilderna togs.

Vad ska det bli av grabben?

Tränade på morgonen. Det var flera jag hälsade på men ingen jag pratade med. I stort sett hela dagen har jag scannat bilder som jag fick låna av faster Kerstin. Jag fyller snart 50, hos Kerstin hittade jag bilder från en tid då jag hade hela livet framför mig. Vad hade jag för drömmar då? Upptäcktsresande eller rockstjärna?

skogsarbetare
Pappa, jag och farfar ska röja i skogen efter stormen 1969. Huset bakom finns inte längre, det ruttnade, åts upp av myror, och föll ihop och revs.

på havet
Jag trivdes på havet. Men vad skulle det bli av mig som bara gillade att larva sig? Och om några veckor fyller jag 50.

farfar
Min farfar Knut sitter vid sitt skrivbord och tittar på gamla bilder.

farfar och jag
"Han passar nog bäst till skogsarbetare" tänker nog farfar.

Lata dagar och en utflykt i grönskan

Simmade några meter i Gerdsken på morgonen. Det är ganska kallt men jag måste i vattnet så det är lika bra att hoppa i. När jag blir pensionär ska jag bli vinterbadare.
  Satt en stund vid det nya Triumf Glasskafé i stan och åt en romrussinglass. Det ligger bra till och kan se på folk som flanerar fram och tillbaka. Lämnade en usel dansk deckare "Det som ingen vet" hette den och som vi såg igår. Hade sett Grand Torino innan så då tycker jag den här var som ett sömnpiller.

På eftermiddagen åkte vi och hälsade på faster Kerstin.
Kerstin vid datorn
Sitter i faster Kerstins datahörna och sorterar  bilder och  ordnar en
blogg åt henne.

Gösta hos Kerstin
Rätt var det var dök vår kompis Gösta upp.

kaffe och bröd
Jag och Kerstin samtalar under tiden som vi dricker kaffe.

anna juhlin
Hos faster Kerstin tittade vi i gamla fotalbum. Jag tog med mig ett som låg löst för sig själv. Det här är faster Kerstins mormor Anna Juhlin, född Krouthén. Jag minns när jag läste faster Kerstins morfars, Julius Juhlins,  självbiografi så tror jag det bara stod en mening om Anna Juhlin att hon var en duktig och redig maka.

Halv fem fick vi bråttom till Alingsås. Kristina hade sett att det var dramatiserad stadsvandring. Det var riktigt intressant att få veta lite om Alingsås historia.


Lördag och Bok och biblioteksmässan

Upp halv sju. Regnet öser ner. Gör frukost och tar bilen till stationen. Tar ett sprängfyllt tåg klockan 8.25. Är framme 8.57 och kastar oss på spårvagn nummer fyra. Frågar föraren om vagnen går till Korsvägen hon säger att den inte gör det. Alla passagerarna lämnar vagnen och går på vagn nummer 13 i stället.

Kristina hade en lista på föreläsningar vi skulle besöka. Professor Lars Arvidsson som talade om Linnés ststematisering av växter var riktigt underhållande. Linné systematiserade 8000 växter och 3000 djur. Blomman Rudbeckia döpte Linné efter sin lärare.
   Efter föreläsningen om Carl von Linné så gick vi och lyssnade på torgny Lindgren som berättade om sin nya bok "Norrländsk akvavit". Han pratade mycket om brännvin och whisky och att det har tagit tio år att skriva den.

Konsten att leva i nuet på semestern

Bara flanerar omkring på semestern. Åker till mina föräldrars grav. Kollar så vinterdäcken till Toyotan är iordninggjorda. Tar ett morgondopp innan vattnet har hunnit bli för varmt i sjön Gerdsken.

Sedan gick jag till gymmet och tränade rygg en stund. De båda pratglada sossarna var tillbaks.
Jag hälsade på den ljuse och började faktiskt prata med den mörke. Det är bra att jag till slut tog bladet från munnen. Jag gör ju ingen illa genom att säga något.
-Har du haft semester nu eller? frågade jag. Enkelt och ofarligt.
-Nä, jag har semester i september, då åker jag till Kroatien, sa den mörke.
-Kroatien är ett trevligt land, sa jag, vänliga människor. Jag ska till Grekland i september när jag fyller 50.
-Jag har nog varit där 50 gånger. Jag tycker om Grekland. Trevliga människor. Kreta är fint också.
-Jag var där sista gången jag åkte ensam. Sedan dess har jag bara åkt med Kristina.
När jag var färdig med mitt program på övervåningen stod de två männen och pratade på nedervåningen. Så mycket träning verkade de inte syssla med.

Lyssnade på det första sommarpratarprogrammet för i år. Det var Bodil Malmsten. 
  I går lyssnade jag lite på "
Album" med Public Image limited . Jag visste inte att Tony Williams spelade trummor där också, jag trodde Ginger Baker spelade på alla låtarna. Jonas Hellborg spelar bas. Bra är det i alla fall.

Handlade fisk i hos Göteborgsfiskarna. Det tog tid för folk som var före i kön skulle ha kräftor, räkor, lax med mera. Men försäljarna är trevliga och ler för det mesta. Tror jag ska läsa lite Wayne D. Dyers bo "Älska dig själv"  om att inte grubbla i onödan.
väggmålning
Hittade en bild från New York 1989

Läser "Vilda Svanar"

Har börjat läsa "Vilda Svanar" av Jung Chang nu. Jag har bara läst inledningen ännu Den handlar om tre kvinnor i Maos Kina. I inledningen skriver hon lite om sig själv. Hon fick ett stipendium att resa till England. Det var första gången hon såg blommor i fönstren och på balkonger för det var förbjudet med blommor i Maos Kina. Det var först efter Maos död  som hon kunde börja skriva för det var förbjudet att skriva.

I går kväll såg vi Clinte Eastwoods "Grand Torino"  på dvd. Den var riktigt bra. Det var mycket om motsättningar mellan olika grupper. Clinte Eastwood, eller Walt Kowalski som han heter i filmen, är en grinig äldre herre som var med och krigade i Korea. Det här mötet med grannarna från Kina börjar lite ansträngt men efter hand blir de mer och mer vänskapligt. Men det det dyker upp gäng som inte tycker de här kontakterna mellan grannarna är lika roligt.

Läst boken Shantaram

I går  läste jag ut Shantaram av

Gregory David Roberts. . Det var längesedan jag läste en bok som grep tag i mig som den. Den handlar om kamratskap och att kunna påverka sitt liv. 
  Från början sitter han i fängelse i Australien men han lyckas fly från fängelset och tar sig till Bombay. I Bombays slum träffar han direkt intressanta människor och det är tydligt att en stark vänskap mellan mycket fattiga människor.
   Han bor i en liten hydda i slummen och han försörjer sig med att ge vård åt människor med en första hjälpenlåda han har med sig. Han sysslar även med skumma saker när han växlar pengar svart och tillverkar pass illegalt. Efter en tid är det emellerid någon som förråder honom om hans förflutna som fånge och han hamnar i fängelse i Bombay. I fängelset är det ett rent helvete. Han får så mycket stryk av övervakare att det är ett under att han lever.
   Med hjälp av några vänner från slummen lyckas han köpa sig ut. Av olika anledningar övertalas han att åka till Afghanistan som gerillasoldat. I Afghanistan är det ett rent helvete med alla klaner och ryssarna som på den här tiden ockuperade Afghanistan. Även en läsare drar en lättnadens suck då han kommer tillbaka till Pakistan från det här vansinniga kriget.
   Tillbaka i Bombay så umgås han med maffian och det blir mer gängbråk.
   I slummen träffar han många olika människor från olika länder som blir vänner.
ko i Bombay

Ko i Bombay när vi var där 1999.

tvätteri i Bombay

Foto på tvätteri i Bombay . när jag var där 1999.


Skulle ringa Orust men kom till Thailand

grenen
Vadar på Grenen i Skagen 2008. I år kom vi inte dit.

Lommade omkring på morgonen. Solen skiner. Var på gymmet på morgonen men det var inte många där. Ingem jag kände. Det var en kraftig satt kille jag hälsade på, som är där varje dag. Skulle träna balans som sista övning. Gick ner till stretching rummet. Det var bara en tjej där som tränade. Kände det som jag inte hade där att göra, men jag letade bara efter en balansövningsskiva som försvunnit. Gick hem i stället.

På eftermiddagen ringde jag till min kompis I. för att höra om vi skulle kunna besöka Orust i morgon?
-Hej, I., är du hemma?
-Nej jag är i Thailand. Vi sitter hela familjen och äter middag på en restaurang i Pattaya, sa I.
-Vi tänkte vi skulle hälsa på på Orust i morgon? sa jag.
-Nej det är ingen idé, men vi kommer på ditt 50-årskalas. Vi kan inte prata så mycket för det kostar jättemycket.

På restaurang Spice i Göteborg

Igår var jag i Göteborg och gick på Thairestaurangen S.P.I.C.E. med Gösta. Alltid trevligt att träffa min gamle kompis Gösta men han tungsint för för hans fästmö, M. hade hastigt fått åka in på sjukhus för en magåkomma. Jag ville gärna gå på Spice någon gång i sommar för det var så bra första gången jag var där. Nu tycker jag inte det var lika bra som när det var nytt. Personalen var inte lika positiva. Förra gången åt vi i och för sig senare. Det var fullt till sista plats på restaurangen. Men det var trevligt att sitta och se på folk. Från Kungsportsplatsen fick vi syn på vår gamle bussförarkamrat finske Leif. Men han såg inte oss.
-Kan du busvissla, sa jag till Gösta, du får hälsa från mig om du ser honom.
-Äh, jag ser honom så ofta på jobbet att vi nästan blivit trötta på att hälsa, sa Gösta.

När jag kom till Alingsås så brann en trave tidningar på perrong 0 som är för lokaltågen. En äldre man i 50-årsåldern pekade på elden och sa något till några flickor. Det var mycket rök så brandlarmet hade nog gått. Vid Stationen kom en brandbil i full utryckning med sirenerna påslagna. Men pyromanerna var naturlitvis borta.

På kvällen scannade jag bilder från en resa till Indien. Skrivit lite om resan i en annan blogg.

Blöt som en våt katt

Regnet öser ner över Alingsås. Cyklade iväg till gymmet på morgonen. Det är bara jag som då och då har handuk på bänken där jag tränar. Jag lärde mig en gång för flera år sedan att det var hygieniskt att använda handuk. En annan sak jag lärde mig var att den ofta tjatiga gymmusiken sällan är till för att du inte ska höra andetagen när du tränar. Det är sällan någon musik jag gillar men det blir kanske mer effektfullt att träna.

  Sedan cyklade jag vidare till Ica och handlade och då hade det börjat spöregna. Men det gör inget, hemma har jag så mycket att läsa och scanna. Har inte tid med sommarprogram eller TV.

dromedarbataljon
Kristina inspekterar en dromedarbataljon i New Dehli (Bilden scannad idag från en resa till Indien 1999)

Semestertips: filmen Sommaren med Göran

I går kväll såg jag filmen "Sommaren med Göran". Tycker den var riktigt underhållande om relationer och misslyckade möten. Göran är strulpellen som försätter sig i trassliga situationer. Känner igen situationerna från tiden jag var ung och innan jag var gift. Misslyckade frierier. Fester jag varit på jag varit på och allt gått åt pipsvängen för jag var den enda singeln på festen.      
  Filmen handlar också om gammal kamratskap mellen två vänner, Göran (Peter Magnusson) och Alex (David Hellenius). Göran lockar med en gammal god vän att köra till Västkusten och fira midsommar bara för att Göran sett en snygg tjej i en affär som ska fira midsommar där. Mötet med den kvinnan, Linnea, Moa Gammel, blir inte så bra när de väl kommer till Västkusten. Peter Dalle och Dan Ekborg spelar två väldigt roliga karaktärer i filmen.
   Det ärockså vackert foto från Bohusläns skärgård och Stockholm.

Alla pratar om U2

Soligt men kallt i Alingsås. Nu har Kristina semester också. Vi tog en promenad till stan. Kristina köpte garn för hon skulle sticka på semestern. Det var rätt mycket folk på stan men ingen jag kände igen. Jo, jag mötte en afrosvenska på vägen hem som brukar träna på gymmet. Men hon tittar alltid ner. En gång sa hon knappt hörbart "tack" när jag höll upp en dörr för henne.
   Gick hem och hämtade cykeln för att ha varorna i cykelkorgen. Köpte havskatt och makrill till middag.
Hör de några prata om U2 konserten igår kväll:
"Och så spelade de
'Sunday bloody sunday' , det är min favorit", hörde jag en kvinna säga.
När jag kom cyklande från Ica hälsade jag lite för lågt på en gammal dam som också är granne.
"Hallå", sa hon.
När jag vänder mig om sa hon.
"Jag sa hej", och förebrådde mig för att jag inte hälsade.
"Jo, jag sa hej innan", sa jag då och kände mig som skurk. Men det var ju ett missförstånd och jag gjorde inget brottsligt.

Nej jag nappade inte riktigt på U-2 när de började på 70-talet. Det var the Jam,the Clash , och the Stranglers jag lyssnade på då. Och lyssnar jag på Nocturne av Chopin.

(Ringde min kompis Gösta och dryftade problemet med när du ska hälsa. Tror han missförstod mig och trodde att det var jag som inte hälsade. Men det var ju rörigare än så. Jag hade hälsat, men det var för lågt. När jag gick ut med soporna försökte jag få ögonkontakt med en herre som satt på en balkong, men han tittade bort. Men jag blev ju inte sur för det. Jag tror han läste tidningen.)