Bara en surrande fläkt

På morgonen åkte jag först till Hagabiblioteket. Det var ganska tomt på folk. Postade en uppsats till en forskare i Malmö och skrev att hon kunde behålla uppsatsen eftersom vi avveklar biblioteket. Efter jag ätit Findus färdiga köttbullar promenerade jag upp till Campus Linné. Solen sken, men det var ganska kallt. På vägen träffade jag först en dataansvarig från en institution uppe vid Campus Linné. Jag kände först inte igen honom för han hade dragit ner en grå mössa över huvudet.
-Hur går det med inloggningen till hemsidan?
-Det går inte så bra, men det spelar inte så stor roll nu för vi håller ju på och avvecklar.

På vägen kom en kvinna och hälsade:
-Du håller på och skriver en magisteruppsats eller? frågade hon.
-Nej inte jag, men jag jobbar på biblioteket, du har nog sett mig där.

Uppe på Campus Linné fortsatte jag primärkatalogisera böcker från Argentina. Jag gjorde inte några importeringar eftersom jag tycker att interpunktionen i OCLC World Cat är så olik vår vanliga Libris-katalogisering.

En kall och solig dag.

Bibliotek | | Kommentera |

Drunknar i papper

Spårvagnen (nummer 11) körde ovanligt ryckigt. Vid Brunnsparken startade vagnen så en tjej höll på att trilla ner i mitt knä. Jag tog emellertid tag i hennes arm så hon inte föll.
-Å ursäkta, sa hon

-Det spelar ingen roll, sa jag.

Det svaret kommer reflexmässigt, fast jag tror det finns något lämpligare att säga, men jag kommer aldrig på det.


Ringde till Campus Linné. Oftast blir det bara dumt om du ska förklara något som nn inte varit inblandad i. Allt kan leda till onödiga spörsmål som tar onödig tid.

-Skriv en lapp och lämna om något blir fel, sa kollegan.

Var på Haga idag. Fyllde tre kartonger med uppsatser eftersom "Magikern eller Skanningsexperten" ville kolla några saker på en bättre skanner. Träffade Carl Palmer (namnet är påhittat) när han höll på att skrubba rutorna på dörren in till biblioteket.


På förmiddagen skrev jag ut en beställd artikel från JSTOR åt en låntagare.

Skickade en gammal uppsats till Malmö. Skrev att hon kunde behålla den eftersom biblioteket håller på att avvecklas.


William Dean (namnet är påhittat) kom på morgonen för att titta på kvarvarande tidskrifter. Han är verkligen bra på att skapa bra stämning. Men jag tror inte han tänker själv på att hans goda humör smittar av sig.


 Hjälpte en utbytesstudent att hitta uppsatser som handlade om "drugs". Tittade en pärm och i den lokala databasen. Han blev glad över att uppsatserna från 2007 fanns digitalt. Jag har varit ifrån här så mycket att det tog lite tid att komma på hur han skulle söka. Jag blir så besviken på mig själv när jag glömmer saker, trots att det jag ville minnas ofta kommer tillbaka. (Läste i Metro om en ung man som var en minnesexpert. Han kopplade det han skulle lära sig till något fysiskt, något sak han tänker på när han ska komma ihåg någonting. Det var hans knep, det var väl någon form av mindmapping.)


  Hör Nina, Rättshaveristen, (namnet är påhittat) när hon diskuterar med Hugh Hooper (namnet är fingerat) utanför. Hon är väl arg på någonting och behöver prata av sig.


På eftermiddagen kom min förre kollega Derek Hales (namnet fingerat) det blev mycket skratt och roligt i fikarummet.
-Har du fått de här rosa kuverten? Frågade jag.
-Orange menar du, sa Hugh.
-Ja, jag ser att jag måste jobba till jag är 80 år för att få en dräglig pension, sa jag.
-80 HaHaHa, ser framför mig en gubbe med grått skägg och grått tovigt hår, sa Derek.
-Och som det bildas spindelväv på.


Solen sken idag, men det var kallt ute. I Alingsås på morgonen var det is på pölarna. Hörde ambulansen flera gånger, gissar att det hade hänt någon trafikolycka. Åt lamm till lunch på en indisk restaurang.
Bibliotek | | Kommentera |

Rena rama snurren

Blåst på morgonen. Vaknade av väckarklockan klockan halv fem. tog lokaltåget till Göteborg. Rutinerad lokförare som hälsade på passagerare och band upp ett band att passagerare inte skulle sätta sig på ett säte där det regnade in. Ändå avgick tåget i tid 6.33.


Vid fyratiden drömde jag att jag sprang på kajen med en väska efter ett stort fartyg jag skulle med. Kristina var redan ombord på båten. Jag hann få in en fot i en ögla på en tross som båten varit förtöjd med vid kajen. Under tiden som båten lämnade kajen dinglade jag i trossen som sakta halades upp. När jag kommit halvvägs ringde väckarklockan.


En låntagare kommer och vill ha hjälp med grupprumsbokningen.

-Hej jobbar du här nu, säger en kille från ett grupprum.

Jag kände igen dem och jag blev så himla glad av någon som kom ihåg mig och jag inte gjort bort mig alldeles för mycket.


En halvtimme senare kommer en tjej jag känner igen.

-Hej, jobbar du här nu?

-Bara 37 procent...

-Vad roligt... Jag undrar om du har några övergripande broschyrer om Botans bibliotek eller något?

-Nej, det har vi inte.


En besökare blev sur för han inte kunde logga in på en dator. Det visade sig att han hade en obetald skuld. Men i det här fallet var det nog att han inte uppdaterat lånekortet. Besökaren blev väldigt irriterad och jag blev nervös över att knapparna inte ville fungera som de skulle.

Vid lunchtiad kom kollegan Dean (namnet är påhittat) och det var trevligt som vanligt.

Tre flickor ville ha litteratur när de ska skriva om barn, genus och konflikthantering och metoder. Trots att jag arbetat i många år som bibliotekarie står det plötsligt still i huvudet. Tänker mer på hur skulle andra ha gjort? Samtidigt ska jag rätta spanska katalogiseringen och göra ett fjärrlån. Men flickorna bara ler och jag trivs med denna optimism.

På eftermiddagen roade jag mig att göra fjärrlån och ta emot fjärrlån.
-Whoops du har fått en beställning på ett fjärrlån att göra?
-Men det var ju den jag gjorde en beställning på för fem minuter sedan, sa jag.

Eftermiddagen var okej eftersom jag träffade flera studenter jag kände från gamla Haga.

Arbete | | Kommentera |
Upp