Det lilla trädet

Händer inte så mycket på jobbet. Rättshaveristen skriver sina inlagor till tvistemål och dylikt. Studenterna skriver ut sina uppsatser. En och annan har några frågor om Riksdagstrycket. Solstrålen och Born Rebel var där också. Visade Hugh Hopper (namnet är fingerat) länken till en av mina favoritkonstnärer Sami Muhammed. Hugh sa inte mycket bara nickade och hummade när han bläddrade.
-Jag upptäckte honom när jag katalogiserade konst, sa jag.
-Ja, sa Hugh.
-Jag tycker han är väldigt fascinerande.
-Ja.
-Ganska groteska målningar.
-Ja.

På mogonen hade någon planterat ett litet träd på morgonen. När jag gick hem hade någon dragit upp det.


Gallrar

Väggarna har öron

Fick en plats på tåget på en fyrasätesplats. Tåget stod still en kvart på Alingsås station, det är bara enkelspårigt till Floda. En kille som liknade Duane Allman kom och satte sig mitt emot. Han slängde nonchalant sin skolväska på sätet intill. Så det är så man lyckas, att våga sticka ut. Mitt emot honom satte sig en flicka som läste media i Falun. De pratade hela tiden.

-Men hej, sa han.

En stunds tystnad.

-Hej, läser du fortfarande på JMG? frågade kvinnan.

-Ja men jag läser kurser bredvid, jag läser förvaltningsekonomi också, sa han.

-Det är bra, när man söker jobb är det bra med ekonomi också, sa hon, är det svårt?

-Förvaltningsekonomi är svårare än JMG. Vi började med att gå igenom gymnasiematten, ettan, tvåan, trean. Jag har ju lätt för matte så det gick ju lätt för mig, sa han.

Vilken lyckost, det är skillnad på folk och folk.

-Du sommarjobbade på AT också. Vad gjorde du där?

-Jag fick fotografera? Jag tycker de tänker mer på sina annonsörer än att skriva bra artiklar.

Han ville väl göra intryck på den söta tjejen och tänkte inte på att väggarna har öron... Jag gjorde en praktik på Alingsås tidning för längesedan, inte lärde jag mig så mycket på det.

-Alingsås är på väg att bli en snobbstad, med dyra lägenheter och en Galleria vid Kungsgatan. De vill ha rika människor hit, det är tråkigt.

Jag är ingen snobb och jag är inte rik. Jag är ganska ensam här. Tar mina små promenader, läser mina böcker och spisar mina plattor.

Bara jag och sympatiske, rutinerade Hugh Hopper på jobbet (namnet är fingerat). En lugn dag som jag mest ägnar åt gallring.


Brittisk akvarellkonst

Besökte Nordiska akvarellmuseet med kollegor. På bussen fick jag plats bredvid en dam som har hand om inköp. En trevlig kvinna som jag känner sedan tiden jag arbetade på huvudbiblioteket. I och med att jag arbetar på ett litet institutionsbibliotek nu för tiden så har jag kommit lite utanför. Det är mest de lite äldre jag växlar några ord med.
Bussen rullade genom ett prunkande pastellgrönt landskap med gräs och buskar över Tjörn.

 

Utställningen var av brittiska konstnärer 1640 - 1860. Utställningen hette Från Lily till Turner  och det var mycket landskapsmåleri. Visat på utvecklingen inom den brittiska akvarellkonsten. Utställningen var inte stor, men utställningen är väl värt ett busök om du vill se brittisk akvarellkonst och landskapsmåleri. Tavlor av Thomas Gainsborough fanns där också.

 

När vi sett utställningen fick vi mat på restaurang ?Vattnet?. Vi bjöds på grillad Havskatt. Kvart i åtta gick bussen tillbaka hem. Jag var hemma vid elva eftersom tåget var en halvtimme sent.


Högkonjunktur

Varmt och kvavt. Sov dåligt, det rann från näsan.
 
Kommer att sakna alla trevliga studenter här. I medel har vi haft 260 besökare hela våren, som mest har vi haft 368 under en dag sedan 20 februari.
-Och det ska vara högkonjunktur nu, här har de klarat hela lågkonjunkturen och nu när det är högkonjunktur lägger de ner, en trevlig lärare kommer ner och lånar Statsvetenskaplig tidskrift.
-Konstigt.
-Vad ska ni göra med de här?
-Slänga.
-Men ingen har frågat oss vad som ska slängas.

Rättshaveristen var här förstås. Hon fick ett utbrott när en student satt sig på "hennes" plats och börjat skriva. Lite lågt sa jag aningen för sent. Studenterna tittade åt hennes håll där hon rörde upp himmel och jord.
-Kan jag hjälpa till med något?
-Hon snodde min överklagan... Jag har arbetat med den i två veckor.
Snodde... vad skulle hon med den till? Knappast sno.
-Om du tar det lite lungt ska jag nog kunna hitta det du skrivit.
-Ja, sätt dig.

Trevligt bemötande

Jag var och slängde lite skräp och handlade snabbmat för veckan på Ica. Intressant var att en kassa var tom jättelång kö. I kassan där det inte var någon kö sitter en kille som alltid är sur och snorkig. I kassan där det var lång kö sitter en ung lite finnig kille som alltid är trevlig och vänlig. Det är nästan ett bevis för att folk hellre blir trevligt bemötta än att det kanske tar lite längre tid. Den finnige killen är inte långsam men han får fler att serva.

Nu ska jag gå och lyssna på härlig vårmusik. Bruce Springsteens Born to run, en klassiker i rockens historia.

image70
Från en utflykt till Brobacka

Ge beröm

Om veckan som gått måste jag nämna att jag tycker det är otrevligt med det här "skämtet" med att spruta vatten på Fredrik Reinfeldt helt enkelt förkastligt. Tänk om det varit något gift? Det blir högre murar mellan allmänhet och de folkvalda, färre vill bli politiker. Jag läste en artikel i GT om en man som blivit utsatt för tårtkastning och som förändrat hans liv på grund av kränkninghen. Den här kvinnan som var en sådan här tjej som rörde sig i kretsen runt Stureplan, och då har hon väl svårt att sätta sig in i hur andra upplever en situation.

Lyssnar precis på TV4 om Stefan Einhorn om vikten av att ge beröm och unvika ge kritik. Jag fick ju en dolkstöt i ryggen härom veckan då jag gjorde ett fjärrlån som kostade. Men vad ska jag göra om studenterna fortsätter att komma och vill ha min hjälp. I skolan fick jag aldrig beröm. Men jag minns att jag fick ett rätt på ett matteprov och det var hur du räknar ut medeltal. I veckan räknade jag ut medeltalet på antalet besökare vi hade på biblioteket. Då drog jag mig till minnes den frågan på ett prov i gymnasiet tror jag. På
Marieborgs folhögskola blev jag så överraskad att folk gav beröm för något. Leve folkhögskolan och bevara Komvux!

Jag skulle också vilja ge beröm åt GP som har anlitat en av mina favoritjornalister som ny krönikör nämligen Dilsa Demibarg-Sten . Hon är rapp, modig, bra språk och skicklig på att se saker i omgivningen. Hennes första krönika hette "Vräkighet är att inte bry sig".

Jag tycker också de skall stoppa igen tunneln under Hallandsåsen. De vinner bara tio minuter på en tunnel som koster miljarder. Det var så vackert att åka över Hallandsåsen men nu är det fult. Skandalen har kostat flera miljarder av skattepengar.


Tåget som spårade ur

Det var en ganska lugn vårdag igår. Lite kvavt i luften ungefär som om ett skyfall hängde i luften. Gympasset gick bra även om jag körde bänkpressutan handskar. Så småningom blir ju händerna valkiga och nästan som läder om du tränar utan handskar, men nu har jag i många år använt handskar så då är fänderna som pianohänder.

På stationen stod det packat med människor och väntade på pendeltåget. Jag ställde mig en stund bland skaran människor som väntade på det försenade tåget. Jag visste ingenting eftersom ingen sade något i högtalarna. Efter en stund såg jag att några började förflytta sig mot spår fem. Klockan var 17.50 när jag gick mot interegiotåg 188 som skulle gå 18.02. Jag satte mig i vagn 15 bredvid en kille som skulle till Västerås. I högtalarna pratade de om kraftiga förseningar men inte mer. Vi fick reda på lite av vad som hände av en ung man som satt uppkopplad på Internet och kunde se om allt stopp hela vägen till Herrljunga. Han berättade också att ett tåg spårat ur i Närheten av Alingsås. I högtalarna sades det inget om hur vi skulle ta oss vidare. Till slut gick jag tillbaka till pendeltåget. Ett hundratal människor stod och trängdes vid ett kort tåg som skulle ta sig till Alingsås stod det på skylten. Sedan ropade de upp i högtalarna att de som skulle åka x-2000 eller Interregio vidare efter Alinsås skulle få åka pendeltåg till Floda och sedan ta buss till Alingsås och därifrån skulle det gå tåg.

Kvart i sju öppnadesdörrarna till pendeltåget som snabbt fylldes. Folk som skulle åkt x-2000 eller Interegio var ju med också. Jag hamnade i trängseln i mitten av tåget.
-För att jag ska kunna åka måste dörrarna gå igen. På perrongen mitt emot går ett tåg om en halvtimme. Från Floda går sedan bussar i skytteltrafik.
Tillslut rullade tåget igång. Vid Floda såg jag på högersida en säkert 500 meter lång kö på busstationen. När vi gick av stationen i Floda så blev det en djävla trängsel ner till undergången mot busstationen. Jag krockade med en kille som försökte tränga sig förbi i trängseln. En gammal man med käpp haltade nerför trapporna.
-Låt honom gå först, sa någon.
Sedan hörde jag någon säga att de knuffat honom. Uppe på busshållplatsen var det som en kö till Taj Mahal i Agra, och den var lång. 
  Jag ställde mig sist i kön. När det började komma in bussar bakifrån så skyndade jag mig in på en som det stod Alingsås på. Jag fick faktiskt en sittplats. Det kändes tryggt att se den mörkhyade konduktören som jag kände igen ta ett initiativ och dirigera folk på bussen. Jag ringde på Kristinas mobil. Hon hade suttit fast i Herrljunga i två timmar men hennes X-2000 hade börjat rulla nu. Vi såg godståget som spårat ur och vars containrar vält mellan Floda och Alingsås. Godståg borde inte köra i rusningstid. Det är inte första gången godståg har försenat persontåg. Tusentals människor drabbades av förseningen.

I Alingsås fick jag syn på min 80-åriga faster Kerstin stå och köa för att komma hem åt andra hållet.
-Går den här bussen till Västra Bodarna, frågade jag en surkart på bussen.
-Västra Bodarna vad är det?
-Tack för... ingenting, sa jag, första gången jag inte riktigt kunde behärska mig. När jag erbjöd mig att hämta bilen kom busschauffören.
-Jag ska inte till Västra Bodarna, men jag kan släppa av damen vid hållplatsen Västra Bodarna och först får vi hitta en plats för damen att sitta.
Vilken bra chaufför. Konuktören med somaliskt utseende och chauffören som hjälpte Kerstin var suveräna, hjältar i det lilla. Två timmar sent kom jag hem. Den här killen som skulle till Västerås kom väl inte hem på hela natten. Förresten träffade jag en av mina högsta chefer också, en mycket sympatisk kvinna. Hon skulle till Stockholm men fastnat i Alingsås.

Det är så man bor här...

Studenterna väller in på morgonen och sliter i kursböckerna.
-Det är så man bor här, säger en tjej.
-Men det är väl trevligt?
-Ja man är inte sysslolös i alla fall.
-Ja du är alltid lika välkommen.
Det var henne jag beställde ett fjärrlån åt som kostade 80 kronor. Men det var bara fjärrlåneavdelningen som reagerade surt.

I flera timmar gick jag igenom tidskrifter i magasinet. Jag passade också på att fylla en container med riksdagstryck som gallrats. Förstår inte att Benny (namnet är påhittat, sedan ett år tillbaka är han pensionerad) sparade dubletter av riksdagstryck, propositioner, motioner och så vidare. Jag öppnade och stängde biblioteket själv. När jag skulle gå till gymmet kom en tjej springande efter mig. De hade glömt sin väska på biblioteket. Så det var bara att gå tillbaka och låsa upp och hämta ryggsäck och kollegieblock.

Det blir lite dumt på gymmet när jag pratar. De andra är så mycket yngre än jag. De måste tycka att ja är lite ko-ko. Men jag måste ju säga något för att inte verka stroppig. Och då blir det så lätt fel. De andra snackar så lätt och ledigt med varandra. De äldre säger ingenting.
-Nu ska jag hem och äåta och sedan sova, sa Sebastian en kraftig 25-åring.
-Jag ska ta tåget hem och gå och handla... Jag är en riktig mes.
-Va, han tittar på mig som jag var en rymdvarelse.
-Äh, jag menar att jag är som en toffell och fixar hemma.
Vi är gamla strävsamma paret, men det är ju en främmande värld för alla ungdomar som tränar.

Arbete som bussförare

Efter jobbet igår gick jag på kafé Husaren i Haga. De har en god rätt som heter Burgund. Det är en flera tusen år gammal rätt från Mellanöstern. Jag och Gösta har fastnat för den för den är så nyttig med alla grönsaker. Dessutom är det trevlig personal. Jag och min trevliga arbetsledare Sonja (namnet är påhittat) pratade lite om bussförar jobbet, "hans yrke är nog behagligt " sa hon. Jag hade ju berättat för henne om gamla minnen då jag räknade brunnar på Tagenevägen. Jag minns också en ständig psykisk stress att hålla tider mitt trafikstockningarna då allt står still, stressade människor, långa pass, delade tjänster, tidiga morgnar och sena kvällar. Det är ett tufft jobb Dylika problem har inte vi. Gösta är förresten arbetsmiljöombud, tror jag det heter, i facket så han får ta tag i om det är för trånga parkeringsplatser, en del bussar är 24 meter långa.

I och för sig hjälpte jag några låntagare att söka fram artiklar i databaser igår. Då får de klar sin fil kand uppsats och får ett jobb som de är utbildade till. De betalar förhoppningsvis skatt då så samhället går runt.


Trashanken

Under förmiddagen gick jag igenom gamla dammiga tidskrifter i magasinet. Bejing review, Social Casework osv. En del hade inte alls blivit registrerade.

Framåt lunchtid tog jag en vagn full med Statens Offentliga Utredningar och skulle slänga. Som en blixt från klar himmel kom Rättshaveristen stormande.
-Men vad för du, slänger du böcker? Jag blir så nervös och orolig när böcker slängs.
-Ja, du får väl se i soptunnan om du hittar några.

Born Rebel kom också på besök men han likanar mest Paul Gascoigne sedan han rakat av sig skägget.

På eftermiddagen kom en gammal låntagare. Kan kalla honom för Keith Newton eftersom han är ganska reslig.
-Så ni avvecklar biblioteket nu?
-Ja.
-Synd då får de ju transportera böcker från filosofiska fakulteten flera gånger dagligen. Det är ju inte bra för miljön. Era studenter har ju inte samma böcker som exempelvis ekonomerna.
-Nej.

På vägen hem var det lite rabalder. Jag satte mig som vanligt i sista vagnen. en lång reslig kille ropade:
-Det är låång väg kvar... Hör ni det... Det är låång väg kvar... Kom och sätt dig här med lilla stjärten, säger han till en kille som sitter ett par säten till höger om honom.Mannen börjar slå i sätet bredvid,
  -Sätet var hårt, men nu är det mjukt, skrek han.
Han går av vid Brunnsparken, han tvekar ett ögonblick. Jag är rädd att han skall sätta sig bredvid mig. Tror alla är rädda att han skall sätta sig och pladdra med just dem.

Nu skall jag försöka kämpa mig igenom Härskarringen, jag är ganska trött på den nu, samtidigt som jag lyssnar på Bruce Springsteens vemodiga vackra Devils & Dust.


Regnstänk

Lite regnstänk i luften när jag promenerar från Göteborgs central.

Studenterna skriver slutet på sina uppsatser så det är fullsatt på biblioteket.
-Hur har helgen varit? Frågade jag bibliotekets flitigaste besökare.
-Jag har inte sovit någonting.
Tänker på att hon måste tvättat sin ylletröja i 90 grader för den är alldeles för liten. Skulle kanske sagt "men nu är du här i alla fall och allt är lugnt".

Håller på med att registrera gamla tidskrifter i magasinet inför avvecklingen. Det är mycket som inte stämmer och namnen på tidskrifterna är felstavade i förteckningarna.


Fan, kom in en student som sa att de på fjärrlån ville ha 200 kronor för en bok jag beställt åt henne. Jag är en klåpare som inte tänkte på det.


Gamla skivor i förrådet

Gårdagskvällen ägnade jag till att skruva ihop en tvättkorg, en handukshylla och ett bord under handfatet på min toalett. Kristina ville skruva isär en hög hylla hon tidigare haft i badrummet och stoppa in i förrådet. Då sa jag stopp och ansåg att ett sådant högt stålschabrak skulle vara perfekt i förrådet.
 
Hela söndagsförmiddagen har jag ägnat åt att stuva om i förrådet. Stålhyllan blir perfekt att ställa skor och singlar på. När jag röjde i förrådet hittade jag bland annat singeln John Riley med Hunters & Collectors. En låt som Byrds gjorde en gång, redan Byrds version är underbar men Hunters & Collectors är om möjligt ännu starkare med Mark Seymors starka, gripande röst. Undrar förresten vad som hänt med gamla Hunters and Collectors? Men de spelar väl på någon krog i Sydney kan jag tänka?

I förrådet hittade jag dessutom fodralet till en av mina tidigaste Pink Floydskivor. Jag var väl vid pass 14-15 år och jag hade redan Atom Heart Mother som jag köpt på Fälts antikvariat i Falköping. En dag hälsade jag på min syster när hon läste i Lund då råkade jag komma in i en skivaffär. Jag hade aldrig sett så mycket skivor i hela mitt liv. Det var någon sådan eurofoisk uppenbarelse för en kille i tonåren att gå omkring i affären. När jag var var i den åldern hade jag ju inga pengar så jag fick ringa min syster när jag kom hem så fick hon gå och köpa den där skivan med Pink Floyd. Hon gjorde det fast hon kände sig lite fånig när hon klev in och frågade efter en skiva med Pink Floyd. Jag har faktiskt fortfarande framme skivan och spelar ibland. Det är några mastodontversioner av Meddle, Atom  heart mother och One of these days.


Lördag på IKEA

Kristina har länge pratat om att hon vill åka till IKEA och köpa ett bord för att lägga handdukar på i badrummet. När jag föreslog att vi skulle åka vid nio var det ingen återvändo. Jag vet att det är lite struligt med alla vägar hit och dit vid Tingstadstunneln, men det är ju bara att köra på. Det var som i en bikupa av bilar borta vid Bäckebol och jag blev så himla trött. Vägbeskrivningen på IKEAs webbsida var rena skämtet, två Alingsås och åk förbi skylten till Hisingen och Oslo.På Time Square eller på gymmet blir jag pigg, men här blev jag så trött att jag satte mig och ringde min gode vän Gösta medan Kristina letade efter en tvättkorg för att ha i badrummet.
-Hej det är K. vi är på IKEA stör jag?
-Nej du stör inte, jag håller på med datorn. Tog du av där mot Oslo vid Tingstatunneln?
-Ja, och det blev okej, jag hamnade i Brunnsbo.
-Du hade kunnat åka på vägen till Oslo.
-Nej, men det gick bra, jag körde ju 40-bussen runt Bäckebol förr... Men de har gjort om lite vid Selma Lagerlöfs torg, så jag fick köra runt där och tillbaka en ny väg mot Backa.
-Vill ni komma över och få en kopp kaffe på vår fina gård?
-Nej jag drack så myket kaffe i morse så jag hoppar över det.
En ursäkt för att slippa trassla mig in vid Brunnsbo Industriområde och Hjalmar Brantingsplatsen.
Hem gick det ganska smidigt. Jag körde till kärra och tillbaka via Tagenevägen där jag brukade köra 40-buss. Passade på att räkna brunnslock på Tagenevägen, precis som jag gjorde förr.  Efter jag trixat mig genom Tingstatunneln var det raka spåret genom det förtjusande gröna vackra vårlandskapet på sidorna.
image66

Då blev jag irriterad

Vaknade halv åtta, åt frukost och cyklade till gymmet Hälsostudion i Alingsås. En strålande grön och vacker cyklväg genom en park med lönn, hassel, cyrén och mängder av blomstrande och prunkande buskar, grönt överallt. På gymmet träffade jag Muhammed nr 2 från Iran (jag vet inte vad han heter). Han är alltid lika sympatisk och trevlig. Han var emellertid färdig med sitt pass han var väl på väg till jobbet kan jag tänka? Jag hälsade lite på några gamlingar som jag kände igen sedan gammalt. Körde lite marklyft, det gör jag bara på Hälsostudion eftersom det är bättre plats där. När jag skulle gå träffade jag en gammal trevlig granne som jag inte sett på ett år. Han är vegetarian och har tävlat i body building.

På hemvägen cyklade jag förbi Ica för att köpa kronjäst och mjölk åt Kristina. Jag blev lite sur på mig själv för att jag sa till en gammal dam att hon stod med en vagn i en kassakö för korgar. Så idiotiskt av mig, hon hade ju bara sex varor i vagnen. Jag hade inte sett killen i kassan förrut men han var effektiv. Då jag ett styng av vemod när fyra tjejer med en mamma med. En av tjejerna tog och slängde en reklamtidning på honom och sa:
-Den här kan du slänga!
Killen i kasans ögon blev mörknade men han bet ihop. Jag försökte hälsa så vänligt jag kunde på killen för att visa honom medkänsla och förståelse. Varför sa inte den där vuxna kvinnan till sin telning?
image65
Nu ska jag lyssna på Led Zeppelins Dazed and confused och äta lakritsglass.

Babel: ett aktuellt drama

Igår när jag kom hem från jobbet hade Kristina hyrt filmen Babel. En stark film med inte ett ögonblick då dramat tappar intensitet. Filmen är ett stycke nutidshistoria. Den pekar västerlandets nonchalans mot fattiga länder.

Filmen bygger på händelser i fyra länder, Japan, Förenta Statrerna, Mexiko och Marocko, och allt knyts ihop på slutet. Egentligen är det bara ett gevär som är det som knyter samman intrigen. Rika länder förser fattiga med vapen och sedan får de fattiga skulden för att människor skjuts ihjäl. Händelseförloppet är förtätat vilket gör den ännu starkare. Ett skott mot en buss med amerikanska turister sätter igång ett rafflande och engagerande skeende.
 
Filmen handlar också om kontaktlösheten mellan barn och vuxna. I alla de fyra länderna som beskrivs far barnen illa och föräldrarna finns inte där när de behövs.

Jag tycker filmen känns aktuell med krigen i Irak och Afghanistan och USA:s brist på förståelse för andra kulturer, att det finns folk som tänker annorlunda. Filmen får fem poäng från mig.

Smärre meddelanden

På jobbet håller jag på med att göra listor på de gamla magasinerade tidskrifterna.  Fick en banan av Rättshaveristen i går bara för att jag fixade hennes worddokument.

 

Var på den trevliga indiska restaurangen Dehli idag. Jag lade märke till att killen i köket inte hade stålarmband. Han skanske inte var sikh? Åt lammbitar med ris. Lyssnade på tre grabbar som satt i ett hörn.

-Hur var det i Kina då?

-Det var bra, men det var bara toaletterna var det speciellt, man satt på långa rader. För Kristina (hans flickvän hette tydligen det) var det svårare att acceptera att sitta på långa rader.


I lånedisken anser jag själv att jag gjorde fel. En låntagare frågade efter en karta över Göteborg. Jag tittade ner på det jag höll på med för stunde, alltså markera böcker och släppte det inte. När låntagare kommer bör jag släppa allt annat jag håller på med och hjälpa till. Låntagaren förebrådde mig inte, men jag tycker själv jag gjorde fel.
 

(Från gårdagen)

Måndagarna på gymmet är lite tråkiga men viktiga för hälsan. Var nästan bara Sebastian som hälsade. Det är väl lite mitt fel också som är ganska tillbakadragen. Just det, en trevlig, en elitlöpare som tränat i många år hälsade också. Av misstag hade han en gammal punktröja på sig en gång. "I hate myself, I hate my life I wanna die" stod det på ryggen, men det var nog ett år sedan. Han bara garvade när jag kommenterade det. Sedan ångrade jag att jag inte hälsade på en kille som hälsat på mig omklädningsrummet. En liten satt kille. På hans tröjrygg stod det ?"Israeli rescue force". Jo, hygglige Muhammed (vet inte vad han heter egentligen, namnet är fingerat) pratade jag naturligtvis med.

-Du tränar det gamla vanliga idag eller?

-Vad är det gamla vanliga?

-Kickboxning.

-Nej det är bara onsdag och fredag? idag blir det kanske lite cykling.

(Obs jag skulle aldrig kunna träna kickboxning!
Alla är ju så mycket yngre än jag. Men jag är väl inte helt ointressant, Gösta och jag kan ha roligt och prata i timmar. En annan gammal kompis, Ingemar har blivit pappa.

  

Vårdag på Liseberg


Det blev en heldag på Liseberg igår. Gösta och jag har det som tradition. Vi åkte förbi Frihamnen och Natobåtarna. Alla i vagnen på femmans spårvagn stirrade på båtarna som de var museiföremål. Vid Brunnsparken var det ett långt demonstrationståg. Det är svårt det där, Sverige har ju egentligen inget försvar. Sverige har inte haft krig på 200 år. Om du skall tänka och välja med hjärtat så vill vi ju ha fred till varje pris, alltså bör det vara nej till Nato. Men varför vill alla östländer så snabbt som möjligt gå med i Nato? Serbien undantaget som bombades sönder och samman av Nato 1999. Men ett tu tre behöver vi ett starkt försvar och då har vi inget? Det är svårt.
image57
Vi två sansade medelålders herrar sitter ovanför de två spolingarna som inte tar Balder på allvar

Hur som helst så fortsatte vagnen till Liseberg. Vi två medelålders herrar började med att äta stekt strömming på en rerstaurang och blev upprörda över att Ronny Hartleys orkester inte spelade på musikpaveljongen. Efter var sin öl var det dags för Balder. Det är andra gången vi åker den och det är lika svindlande varje gång. Efteråt var vi så omskakade att vi hoppade över den här nya svänggungan utan satte oss och åkte upp i det här Lisebergstornet. När vi kom ner gick vi direkt och tog var sin våffla med hjortronsylt, grädde och glass. Det är också tradition att avsluta med hotell Gasten. Snygg dekor och bra skådespelare som spöken. Bakom mig gick två skrikiga tjejer. Framför Gösta gick två skräckslagna killar. En var precis 1.40 lång, längre får du inte vara.

   Årest Lisebergsäventyr avslutade vi på restaurang Tyrolen där vi tog var sin öl.
image61

Gösta på Liseberg
image63
Äter strömming med potatismos.

På tåget hem fortsatte jag läsa Carl-Johan Vallgrens bra bok "Den vidunderliga kärlekens historia".

Framför gula ankor
image67


Grå Natofartyg i Frihamnen

Sitter hemma hos min gamle kompis Gösta och provar hans dator. Vi ska snart gå vidare till Liseberg. Han bor i en liten idyll på centrala  Hisingen. Körsbärsträdden blommar och cyrénerna.

I går hade vi ett lååångt möte med folk från institutionerna om vilka böcker som ska sparas och vilka som ska gallras. Jag smet faktiskt efter två timmar.

(Nu nynnar Gösta samtidigt som han rotar i sin skivsamling av LP-skivor. Han hittade en gammal Santana. Evil Ways spelar han nu. En gammal pärla faktiskt.)

I morse påminde Kristina om att om tre år, då jag fyller 50 har jag tränat på gym i 20 år. Jag är ändå inte så stark om jag jämför med unge Sebastian till exempel. Zacharias (namnet är påhittat) var tillbaka, han hade åkt runt i Västra USA i tre veckor, San Diego, San Francisco och Arizona. Kraftige Brynäs eller Tord (namnet är fingerat) var på gymmet också, han har också tränat i många år, bland annat i Gävle.

Det är ganska kyligt i Göteborg. Nu ska snart Göteborgsvarvet starta, ska försöka hinna ut innan dess. När jag åkte över Götaälvbron såg jag flera Natofartyg ligga inpackade i Frihamnen. Jag är väl lite skeptisk till Natoövningen i Sverige. Jag tycker väldigt illa om krig i sig, Irak, Afghanistan och kriget i Serbien. Samtidigt är det otrevligt med bråket om minnesstatyn i Estland. Estland har ju i så många år varit ockuperat av Sovjet. Estland är ju ett fritt land och då ska andra inte lägga sig i deras inrikespolitik tycker jag. Men Natoövning i Sverige, nej det är inget vidare.

I Frihamnen ligger nog min dvd med serien om  rymddjuret Alf  också.

Jag var aldrig på Nalen

Somnade på tåget. Den rödhåriga flickan till höger började direkt skriva på sin dator.

På jobbet satte vi igång verksamheten. En finlandsvensk tös ville ha litteratur om den nya lagen mot mobbning. En lärare i statsvetenskap kom ner. Han bugade åt en elev som är här varje dag:
-Nej, det är jag som ska bocka och skrapa med foten och buga, sa eleven.

Sedan tänkte jag på Megafånens blogginlägg om att bli gammal. Såg att Bodil Malmsten tagit upp samma ämne. Gick igenom Haga och åt lunch på Tai Shanghai.
Hörde ett samtal mellan hovmästaren och en kund.
-Sa du till mig, eller till personalen, sa en gråhårig herre till mannen som serverade.
-Nej jag sa till personalen.
-Du jag börjar bli gammal och hör dåligt, sa mannen i snickarbyxor.
Förr fanns det en massa rockklubbar i området. Nu finns det inga vad jag vet. Men ungdomar känner kanske till om det finns klubbar med modern musik? Lika mossigt som att jag inte vet vad som spelades på Nalen. På punktiden spelade Grisen skrikerSprängkullen, Pouges på Errols, Sham 69 på Vågen, My Bloody Valentine Grottan och så vidare.
Visst märks det att jag blir lite äldre. Såg en tjej som cyklade med en mobiltelefon i ena handen och zickzackade mellan bilar. Det hade jag aldrig klarat. Men jag har väl lugnat ner mig lite grand.

En mörkhyad kille som är här ofta och verkar så ordentlig och pluggar mycket. Men han luktade cigarrettrök. Det trodde jag inte, men det kommer säkert att gå bra för honom.

  En stor besvikelse var att Born Rebel har rakat av sig sitt fantastiska skägg och klippt av håret. Då kan jag ju inte kalla honom för Garth Hudson längre, snarare Jaap Stam.

Mascara och tandtråd

Kom mitt emot en flicka som satt och gjorde sig fin. Andra gången hon tog fram spegeln och målade ögonen med mascara då fick hon syn på mig och blåste ut ett bubbelgum. "Smack!" lät det där tuggummiballongen sprack. Sedan tog hon och smetade på mascara en tredje gång. Därefter lade hon ner spegeln och efter en stund tog hon fram tandtråd i stället. Sedan satt hon och rengjorde tänderna en tandtrådsklyka hela vägen till Göteborg. Hon skulle väl på något viktigt möte?

  Tog en City Göteborg av den glade svarte mannen som står här varje morgon.

 

Till höger satt en grupp äldre.

-Är vi vid Vårgårda nu? Frågade en kvinna.

-Nej vi har åkt förbi Alingsås? Här är så vackert, sa en man när tåget åkte förbi Alingsås.

Ja det är vackert från vagnen men det är högst alldagligt när du går av. Inget speciellt alltså. När jag var barn åkte jag på en vagn fullastad med hö här och hästen Brunte drog vagnen,

 

På jobbet hade vi morgonmöte om att allt skall gallras, allt ska bort. Lite deppigt eftersom är det eftersom jag är som en sådan här Alaskan Husky som brukar dra hundspann i fjällen och som är så ivriga att få jobba. Fortsätter katalogisera Samhällsvetenskapliga uppsatser trots att de nog slängs. Det är liksom en del av ett liv som försvinner, jag tänker på alla studenter som kämpat med uppsatserna. Skulle gärna digitalisera alla innan de försvinner. Jag gjorde trots allt i ordning FOU Väst rapporterna. Jag minns när jag höll på med Radio Ryd i Linköping, då sa min studiekamrat att "vi får sluta med flaggan i topp", när de skulle lägga ner vårt nyhetsprogram för studenter. Min studiekamrat blev skrivande journalist i en stor tidning sedan. Han fångades upp innan han var färdig med studierna.

 

Läste om klimatförändringarna i GP i morse och om allt som följer i dess spår. Folkomflyttningar från platser där det inte går att leva och om isbjörnar som drunknar.

Några tjejer ville ha litteratur om implementeringprocesser... Vad sjutton är det? Tittar i Nationalencyklopedin och får fram implementeringsforskning. Under ordet finns ämnesord och jag söker i lokala katalogen. Bingo, fick fram precis de de ville ha. Söker på kombinationen förvaltning och statsvetenskap.


Om PPM-fonder

Jag tycker det är trist om det minskas på utbudet av PPM-fonder. Små pärlor som Danske fond, Odin, Skagen, Spiltan, Linde med flera riskerar kanske att försvinna? Obs, jag är bara en amatör som då och då tittat på PPM-fonderna.

Annars har det varit fullt upp idag. Studenterna håller på att skriva uppsats. Hemma lyssnade jag lite på Black Sabbath och jag tyckte det lät förbaskat bra.

image53


Duggregn och fågelsång

Cyklade i duggregnet till stationen. Lät en ung man som färgat håret vitt gå före mig på, han höll upp dörren åt mig. Fick en City Göteborg tidning vid Drottningtorget. Det var en tjej som delade ut, den unge mannen som brukar dela ut är mest intresserad av att dela ut åt flickor. Han hälsar emellertid vänligt på mig.

 

På jobbet krånglade en låntagardator. Det tycker jag inte om i och med att jag alltid vill att det skall vara så bra som möjligt för besökarna. Ingen nätverksuppkoppling.

 

En flicka gick ut och snyftade med en vit näsduk i handen.  Hon kastade en blick på mig, men blev inte gladare för det.

Så hjärtskärande, kan jag göra något? Vad har hänt?

 

Då är det lugnare med Rättshaveristen. Hon varken ser eller hör sådant.

En besökare kommer fram till mig.

-Vad betyder Rskr?

-Det betyder riksdagsskrivelser.

-Var hittar jag dem, det skall vara en från 1949.

Nu blir det svårt. Det är de gamla som inte har någon färg på ryggen.

-Vänta jag ska fråga en expert.

Jag går fram till Rättshaveristen som sitter och skriver vid sin dator.

-Var hittar jag en Riksdagsskrivelse från 1949?

-De står ju här nere, de hittar dem i Propositionerna.

Rättshaveristen kommer och sätter sig vid lånedisken en stund.

-Jag fattar inte vad de ska med skrivelser till? Jag har aldrig läst en skrivelse. etc. etc.

Skyndade mig hem för att äta innan Kristina kommer hem. Hon ska ha möte i kväll. En jämn massa människor på övergångsstället till stationen. Såg en ung kille i skinnpaj, han had klistrat ett märke för herrtoalett på ryggen. Hade jag frågat  "om detta var vägen till toaletten" hade jag väl åkt på en propp. På andra sidan gatan, påväg till spår nummer fyra och mitt tåg, där såg jag en korpulent kille som hade spikar i kinder, näsa och läppar.


Såg Parsifal och läser Staten

På morgonen har jag läst i Platons Staten. Det är gammalt och kan tyckas självklart, men det känns spännande att läsa om en stats uppbyggnad och tillkomst.
"Den stat, började jag, uppstår enligt min tanke därigenom att, ingen av oss människor är sig själv nog. Var och en har behov av andra. Eller kan du tänka dig någon annan anledning till att en stat uppstår?"
image54
Kristina på Time Square

Nu skall jag gå och lyssna på Parsifal, en 5.45 timmar lång opera av Richard Wagner.

Njuter av Al Greens soul

"A life spent making mistakes is more useful than a life spent doing nothing" George Bernard Shaw
I morse när jag skulle upp och göra i ordning frukost så såg jag citatet ovan på en kylskåpsmagnet. Passade rätt bra eftersom jag håller på att slicka såren efter den olycksaliga beställningen av 80-kronorsartikeln på jobbet.

Skönt att det blev lite kyligare. Cyklade och hämtade min copaxone-medicin. Satt länge och väntade på min tur. Damerna i kassan var äldre, grå och intetsägande, men de hade vigselringar. En dam hade färgat håret rött, men det hängde slappt åt sidan. Undrar vad de pratar om på sina raster? Sedan cykade jag till Interkakel. Kristina måste ha varit där i ett par timmar och försökt välja. Jag cyklade hem tidigare. På vägen hem köpte jag sill och en kummelfile´. Laxen var slut, det var tydligen många som tänkt köpa lax och blev lite sura eftersom det inte fanns. Men det är ju inget att göra åt.

Det här är jag bland människor

Nu kopplar jag av till Al Greens gamla romantiska soul "I didn´t know". 


En dag på biblioteket

På mogonen rusar en besökare in och säger med händerna uppsträckta att det är tre poliser utanför som har dragit sina tjänstevapen (I förrgår misshandlades en polis av en cyklist, så här händer saker. Den våldsamme cyklisten övermannades av förbipasserande.)


Var ute och åt på restaurangen Meze, en vidbränd fiskgratäng, men oliverna är goda. Träffade en gammal trevlig låntagare mitt på ett övergånsställe som jag kände igen från ett par år sedan.

-Hej, är du kvar? Frågar hon mig.

-Ja, hej hur är det? frågar jag.

-Ja det är bra, jag kämpar på.


Fem minuter senare i låneexpeditionen.

-Kan vi få skriva ut, vi har med oss papper? Frågar en flicka.

-Nej vi gör inte så, det är bläcket och abonnemanget som kostar.

-Vi kan inte skriva ut i datasalen för de har bara McIntoch.

Fem minuter senare. Flickorna är nästan gråtfärdiga.

-Kan jag få låna om böckerna jag har, alla till samma datum.

-Ja det fixar vi... Okej, skriv ut de där sidorna, ni ser så ledsna ut.

Tio minuter senare en ung kille kommer in i t-shirt och en cardigan.
-Ursäkta att jag är sen, men min lägenhet brann upp i natt. Ska jag ersätta boken?
Killen lämnar fram en bok i kriminologi med svedda kanter och som luktar rök.
-Nej, det kan jag inte ta betalt för... Hur har det gått med dig?
-Ja det är inga människor skadade i alla fall.
Fan vad blödig jag är...

Fem minuter senare flickorna kommer tillbaka med en chokladask. Hasselnöt, det är jag allergisk mot, där får jag mitt straff.

Sedan kommer ett näbbigt mail från ett grannbibliotekatt artiklar kostar 80 kronor och jag sagt att det var gratis. Jag är en usel människa som inte håller reda på saker och ting.


Konflikthantering

 

Tre grader varmt och lövsprickning när jag cyklade till stationen.

 

Vid tiotiden var det fullsatt i biblioteket. Garth Hudson, Born Rebel, besökte biblioteket klädd i shorts, keps och t-shirt med GAIS-märke. Han var skäggigare än någonsin.

 

-Jag skulle vilja ha böcker om internkommunikation men när jag söker i databasen får jag bara fram uppsatser om internkommunikation. Men jag vill bara ha böcker.

Jag tar fram avancerad sökning. Skriver inte uppsats och internkommunikation. Nästa steg är att jag tittar på vilka ämnesord den boken som kom fram fått och söker vidare den vägen.

 

Kursportalens datorer säckade ihop, så jag fick ringa ett samtal

 

Rättshaveristen kom tidigt och slog sig ned framför den bästa datorn vi har. (Alla är ganska kassa).

 

-Har du fått reda på var du hamnar när biblioteket läggs ner? Frågar en lärare.

-Nä.

 

Sedan fick jag ett mail om Konflikthantering. Vem har tid med det. Vi måst jobba, minns ett avsnitt ut Psykiatri enligt Zen. Fritt ur minnet:

En ung munk: Jag mår så dåligt jag vet inte vad jag skall göra?

Abboten: Har du ätit?

Unge munken: Ja.

Abboten: Har du diskat?

Unge munken: Nej.

Abboten: Gå och gör det så mår du bättre. "Han brukade också förklara att allt ont här i världen härledde sig sig antingen från sysslolöshet eller vidskepelse och att det endast fanns två dygder: arbetsamhet och sunt förnuft", furst Nikolaj Andrejevitj Bolkonskij (Krig och fred s. 105, av Leo Tolstoj


På apoteket var apotekaren trevlig och log, det var en äldre dam. På utvägen råkade jag knuffa till en man som stod i en kö. Onödigt att knuffa, jag var så rstlös och orolig. Åt gröt till middag, sedan gick jag till Ica och handlade. Jag försöker välja kö så jag inte får någon kassör (en) jag inte tycker så bra om. I snabbkön hamnade jag i stället i en kö där en flicka satt i kassan. Det var synd om henne för det blev helstopp när hon inte kunde få fram pricet på en tröja. Jag tittade till på henne och såg hennes stressade ögon. Hon kände sig kanske som mig, när jag som helt ny bussförare, 1980, satte mig i försrsätet till B101 volvo ledbuss och körde 34:an mot Björkekärr. Vilken pers det var.

Drack mineralvatten

Hade en lugn Valborg. Åt nudlar till middag och drack mineralvatten. Läste Härskarringen och lyssnade på Albinoni. Tänkte spelat in Al Gores En obehaglig sanning, men det blev bara flimmer, men jag har ju sett den. Sedan såg vi lite på min favoritkomedi Alf, fast Kristina somnade efter en kvart. Vi såg det här avsnittet då han drömmer om att han är gäst på Jimmy Carson show.

Nu skall vi ut och se om det är någon demonstration. Min 80-åriga faster är garanterat ute och demonstrerar. Jag tycker det är viktigt att demonstrera för solidaritet människor emellan. Välj med hjärtat när du väljer politik. Vi är bara besökare på jorden en kort stund, då tycker jag vi skall försöka vara vänliga. Vi skall nog åka till mina föräldrars och mina farföräldrars grav idag.

Otrevlig på Vårdcentralen

En solig dag i lövsprickningen. Det är bra att ha en pensionerad jurist som sitter på biblioteket varje dag och som kan svara på alla frågor om riksdagstryck och juridik.

Sedan gick jag till gymmet, tränar tre gånger i veckan, då kan jag verkligen koppla av. Ingen av mina vänner från gymmet skulle supa på Valborg. De flesta jobbar inom vården och är mycket trevliga. Bjässen Tord (namnet är påhittat) skule se på hockey i kväll.

När Kristina kom hem var hon väldigt upprörd. När hon ringde vårdcentralen i Alingsås var tanten så otrevlig när de svarade. Hon ett tag haft en svulst på halsen. Hon började med att skicka ett mail eftersom de hade e-mail för det fanns på hemsidan. Nej, men då ringde de och sade att de inte skulle skicka mail. Sedan blev det en diskussion om tiden om att besöket måste passa in när Kristina hade semester, men då kunde de inte ge henne någon tid utan hon var tvungen att ringa efter 15 maj. Tanten i telefon borde nog byta jobb. Har hört att det behövs valsare, men då råkar ju i och för sig valsare ut för en grinig typ. Jag tycker det är viktigt att vara trevlig i serviceyrken.