Ingen hemlig blogg

Det var inte så många på tåget idag, mest Alingsåsare. Mannen bakom mig hostade, nös och snörvlade att jag trodde han hade svin-influensa.

Men jag kom i alla fall till jobbet tillslut. När jag satte in min mat åg jag att en gammal chef log lite lurigt.
-Jag läste din blogg he-he-he-. Du skrev om mötet i förrgår. Det var lite ironiskt tyckte jag.
Åh herregud vad har jag nu skrivit?
 -Så min blogg är inte hemlig längre, sa jag lågt, men då hade han redan lämnat fikarummet.
Den har väl aldrig varit det även ifall jag trott det inbland? När jag skriver är det bara jag och texten. Det är lätt att vara modig när du skriver.
 En timme senare skriver Kristina, min äkta hälft, och tyckte också det var ironiskt... När jag skrev att det inte går att gå omkring och le hela tiden. Ja, jag är ju som jag är, en enkel människa. Eller också var det för att jag skrev att jag "bara" jobbar på bokvåningarna. 

Bokvåningarna

I samband med arbetet i bokvåningarna kan jag nämna att det går undan när det kommer fjärrlån. Kanske har någon som läser bloggen varit med om att en bok inte finns på ett bibliotek och bibliotekarien säger "då får vi fjärrlåna"? Bibliotekarien skickar iväg en beställning till ett annat bibliotek, törhända till Göteborgs UB. Fjärrlån in tar emot beställningen som skrivs ut på en skrivare vid rörposten som tas emot av Rörpostmästaren. Rörpostmästaren skickar iväg beställningen till det plan boken finns på, till exempel plan sex B. Det gäller också att alla är beredda att hämta böckerna och skicka upp i bokhissarna. När det är avklarat tar Rörpostmästaren en bokvagn och tömmer alla hissar och rullar in alla böcker till Fjärrlån in. På fjärrlån in hanteras beställningarna och transporteras sedan till vaktmästeriet där stoppas i kuvert och skickas med posten.

   En underbart solig dag. Två gånger har jag cyklat till Ica och handlat mat.
Bibliotek | | Kommentera |

Bemötande

På tåget var det extrakoll av biljetter.
-Litar du inte på dina kollegor, sa en rutinerad pendlare med glasögonen uppskjutna i pannan.
-Jo på kollegorna men passagerarna... sa kontrollanten lågt.

På förmiddagen hämtade jag böcker och ställde upp böcker på plan 6 till nio. Det gick ganska fort. Bland annat plockade jag fram och ställde tillbaka mikrofilmer som hette Söndagsnisse.

På eftermiddagen var jag på kurs eller kanske det skulle kallas föreläsning. Unge pappa Fredrik körde mig och E.H. till Wallenbergssalen vid Zoologiska. Föreläsningen var hela eftermiddagen och handlade om låntagarbemötande.
1. Det ska vara ett attrektivt bibliotek. 2. Ska bemöta låntagare bra 3. Och du ska ge god service. Jag arbetar mest på bokvåningarna men jag fick vara med ändå.  Jag tänkte på gamla händelser under åren jag jobbade på Hagabiblioteket. Jag minns en gång hängde smockan i luften och det var när en student satt sig vid datorn som henne vi kallade Rättshaveristen alltid använde. Jag fick säga "lugn... lugn" till de båda upprörda besökarna.

Någon nämnde att Riksdagstrycket kunde vara knepigt. Min gamle pensionerade kollega Dick kunde riksdagstrycket utan och innan. "Om du lär mig göra hemsidor så lär jag dig Riksdagstrycket", sa han några gånger. Men jag blev inte speciellt bra på Riksdagstrycket ändå.  Han började några gånger: "Du öppnar lagboken och sedan läser du förordet för att se om det skett några ändringar?"

Ganska intressant var att höra hur många som arbetar i yttre tjänst och hur många som arbetar där över huvud taget. Allt som allt är det cirka 80 personer som arbetar på Centralbiblioteket. 50 personer på Centralbiblioteket arbetar med yttre service på tre olika lokaler, det vill säga Centralbiblioteket, Haga och Campus Linné. Dessutom lånas några ut till Kurs och tidningsbiblioteket.

För övrigt ska personen i yttre tjänst le och se vänlig ut. Jag försöker i alla fall se trevlig ut. Men gå och le hela tiden tycker jag känns lite konstlat. För mig i alla fall.
Bibliotek | | Kommentera |

Vita körsbärsblommor

Kristina och jag var på opera i söndags. Leo Janaceks opera "Katja". Den var inte så bra, Janacek skriver bättre annan musik. Hans orkestrala musik är bättre tycker jag.
   Kristina ville gå runt på stationen medan vi väntade på ett tåg. Jag ser ju den där lortiga stimmiga stationen varje dag så jag valde att sitta och vänta. Tittade på människospillrorna som höll sig i närheten av Casinot på stationen. Men de vita körsbärsblommorna sken i alla fall vackert i mörkret.
Musik | | Kommentera |
Upp