Kräftskivan

Kommer en kvart sent till grannens kräftfest, tjugo minuter över fyra. På bordet står rostat bröd, ost, två skålar med röda insjökräftor, sallad, ost och en skål med havskräftor. Att dricka finns folköl och päronsoda. Eftersom det varit en tämligen varm sensommardag går vi ut med våra tallrikar och sätter oss på verandan. Jag sätter mig längst in bredvid T. eftersom jag vet att han brukar läsa varenda text i GP så vi har lite att prata om. Vi börjar genast diskutera Britt-Marie Mattssons artiklar om amerikanska valet innan vi ger oss på att prata om ämnet släktforskning. Han nämner att hans mormor hette Romanov i efternamn.
Kräftskiva
Matbordet på kräftskivan

När jag nämnde att vi använder rörpost fortfarande på jobbet så utbrast han i ett högt skratt. Själv förstår jag inte riktigt vad som skulle vara bättre? En skrivare på alla våningar. Men då kommer ju inte beställningarna i ett jämt flöde? Vid åttatiden tycker jag det blir ganska kallt så vi bestämmer oss för att bryta upp.
   Kräftor är gott men det är inte så mycket mat och det är hemskt pilligt. Speciellt kräftstjärtarna är goda. Jag tror inte jag ätit insjökräftor sedan jag var barn 

   Kristina, Gösta och jag promenerade hem för att se på en film med den buttre Kommissarie Morse.

För övrigt en lugn sommardag. Tillbringade en och enhalv timme på gymmet. Mest äldre som går till gymmet på lördagsförmiddagarna. På förmiddagarna verkar det vara män som gillar goda middagar med feta såser. De äter inte skolmat som en del ungdomar på vardagarna verkar äta.


 


Lyssnade på Bob Dylan

Lyssnade på gamla skivor med Bob Dylan på morgonen. Ser att fodralet på min gamla "The Times They Are A-Changing" skiva börjar bli brunt i kanterna. Inte en dålig låt på den skivan tycker jag. På natten tänkte jag på hur lätt det är att hitta gamla favoritlåtar på Youtube.

Bob Dylan - "Only a Pawn in their game"

En solig sensommardag

Flickan som satt sig intill mig på tåget läser "Tusen strålande solar" av Khaled Hosseini. Ungefär vid Västra Bodarna tar hon fram näsduken. Det var samma för mig jag kunde inte hindra att tårarna rann när jag läste "Tusen strålande solar". Själv lyssnade jag på "Katedralen vid havet" av Idelfonso Falcones.


En lugn och solig höstdag. Drog kort ur en gammal kortkatalog men kontrollerade först att de fanns i katalogen Gunda. Åt fyra smårätter på Mandarin. Musiken de spelade var rena rama relaxmusiken. På eftermiddagen sjöng T. lite grand inne från sitt rum. Tog eftermiddagsfika med magasinsgänget. Ibland känner jag mig som biblioteksråttan som Jack Nicholson möter i filmen "China Town".


Hemma hade jag fullt upp med att handla mat som fattades för helgen. Läste lite i Göstas blogg.


Rösten från röret

Klart väder och tåget var i tid. Slumrade till lite, kom bredvid en flicka som brukar pendla. Hon tittade på sin mobiltelefon som hon höll bredvid sin Ipod.

   Hämtade snabbt beställningar från rörposten. Kollade min mail och då såg jag att det var möte. Sprang ner till stora hörsalen. Det presenterades vilka som ska bli projektansvariga för nya studietorget i Haga.

   Åt friterade räkor på restaurang Mandarin. Efter lunch var det dags att bege sig ner i underjorden. Hela eftermiddagen ställde jag in böcker. Från ett från ett rör i fläktsystem på plan 6b hördes rätt var det var en dov röst över hela planet. Undrar var den människan befann sig. På våning 5 A ställde jag upp tidskrifter, bland annat "Den Nye Argus".


  "Graffiti can´t be stopped" stod det på en svart t-shirt som en skäggig kille hade på sig när han satt och väntade på spårvagnen på Korsvägen.Ballad of a thin man - Bob Dylan

Rörposten far som en raket mellan våningarna

Det trasslade lite med rörpostsystemet på förmiddagen. Det var en luftläcka i luckan på plan fem. Det började emellertid fungera efter att ha bytt handtaget. På förmiddagen skickade jag mest iväg beställningar i rörpostsystemet. Varje beställning läggs i en hög för sig. Beställningen som kommer från olika skrivare rullas ihop och läggs in i cylindern som har storleken av en vanlig plastfestisflaska. När du tryckt på knappen för den våningen den ska till sätter luftdraget igång och beställningen far iväg till tillexempel våning nio. Där finns någon som tar hand om beställningen och lägger den i bokhissen. När böckerna skickats ner läggs de ut för hämtning eller skickas till någon institution eller läggs på ett bord till fjärrlån ut.

  Efter att ha gått i ösregnet till Mandarin och ätit en salt strimlad biff så var det bokuppsättning i öppna magasinet. Först måste böckerna sorteras i ordning annars skulle det ta alldeles för lång tid att springa mellan hyllorna.


Hinner med tåget 16.27. Får en härlig träning på gymmet. Såg de två pratsamma männen jag nämnt i bloggen tidigare. Hörde i omklädningsrummet när de pratade om människor som dricker för mycket och sedan glömmer vad de gjort. Fascinerande att de alltid är överens om allting. När de gick ut till sina cyklar såg jag att de tände var sin cigarrett efter träningen. 

  Sedan gick jag hem och såg min favoritserie "Ett gott parti" med Loa Falkman.


Samtal och föreläsning

Katalogiserar och gör klassningar på böcker:
-Men hur kan du få maträtter till Oc?

-Jag vet inte, det var ju Qc jag skulle ha, sa jag.

-Du ska nog bara göra beståndsposter, gör inga primärkatalogiseringar.
-Nä.

Tillbaka med böckerna:
Exlibris skrynklar sig när jag med i skälvande och darrande han limmar på ett bokmärke.

Samtal nummer två:

-Jo, jag har nog lite social fobi.

Vad sjutton fick jag det ifrån. Hur kunde jag säga något så dumt. Och jag är 50 år om bara några år?

-Men visst är du social Klas, det tycker jag nog du är.

-Jag trivs i magasinet... jag arbetade ju i magasinet på ekonomiska.

-Men det var ju längesedan.

-Ja.
-Hur tycker du det går med katalogiseringen?
Vad vet hon. Vad vet hon om mig som inte jag vet?
-Ja, det var ju det där misslyckandet på Kulturvård. Ibland brukar jag kunna ana hur jag ligger till. Brukar kunna känna om kemin stämmer. Men här kom allt som en blixt från klar himmel.
-Glöm Kulturvård nu. Du är här nu.
Det var fint sagt. Det blev ett bra samtal ändå.

På eftermiddagen var det föreläsning om databaserna Gup och Gupea. Databaser som innehåller bland annat uppsatser och avhandlingar.

Kom på fyrans spårvagn. En kille med en liten hästsvans och tatuering på högra armen sitter och tittar håglöst ut genom fönstret. Han har en kasse med arbetskläder och hörselskydd intill. Han har vita grovarbetarbyxor. En grabb med snaggat hår och glasögonen bak och fram satte sig framför honom. Sol men ändå kyligt. två grabbar i 15-årsåldern satt och rökte på sina rullbräden i en kisstinkande gränd nära taxibilarna. Missade tåget som går direkt till Alingsås. Fick sällskap på tåget med min syster och svåger.


På kafé Brogyllen

Är snart klar med boken "Katedralen vid havet" av Idelfonso Falcones. En mäktig och läsvärd äventyrsroman om 1300-talet i Barcelona. En roman som beskriver krig, inkvisitionen och pesten. Mycket av det som sker på 1300-talet går igen idag. Till exempel jakten på syndabockar, folkslag som får skulden för pesten. Men framför allt är det en skildring av Barcelona på 1300-talet och läsaren får följa Arnau Estanyols uppväxt och hans dramatiska liv.


Kunde lyssna lite på boken eftersom jag åkte in till Göteborg för att hitta ett öppet Apotek. Solen sken och passade på att fika med Gösta på Brogyllen. Kaffe och en hallontårtbit. Många turister i stan och det är ju trevligt. Populärt att fotografera sig med Gustav II Adolfstatyn.

  Så snart jag är klar med "Katedralen vid havet" så ska jag fortsätta med "Nybyggarna" av Vilhelm Moberg. Tycker att mycket av det av det han skriver går att applicera på vad som händer idag till exempel med flyktingströmmar: "De nya invånarna var bönder utan jord som kom till ett land med jord utan bönder. De kom från gamla världen, där de hade levat under en överhet, som de inte själva valt och som de nekade attgodtaga. De utflyttade från självhärskare och godsherrar, från fattigdom och förtryck. De lämnade Tyskland för undertryckta uppror skull, de lämnade Irland för potatisjukans skull, de lämnade Sverige för religionsförföljelsens skull." (Vilhelm Moberg, Nybyggarna s. 8f)


Bara en vanlig lördag

Hasade mig upp klockan sju. Läste Göstas blogg där han skriver om symboler. Sedan läste jag Positive News blogg.


Gjorde i ordning frukost till tonerna av Vivaldis Våren och Hösten. Ägg, grape, jordgubbsyoghurt, två skivor äpplebröd och kaffe. Klockan nio cyklar jag till apoteket som är stängt. Cyklar till fiskaffären där folk redan köar. Köper lax, fiskburgare och kräftstjärtssallad i vitlök. Hemma har Kristina samlat ihop en kasse med vissnade växter. Bär ut den till bilen och kör iväg till Bälinge återvinningscentral. Alltid lite obehagligt för det är så mycket bilar som ömsom backar och ömsom kör framåt. När vi kommer hem är klockan några minuter över tio. Tar träningsväskan och cyklar till gymmet. Det är inte så mycket folk så jag kan göra hela mitt program: benpress, bänkpress, hantelpress, triceps och magen. Nu ska jag lyssna på Beethovens nionde symfoni.

Klas på Jewel of the seas gym
Klas på Jewel of the Seas gym
[1]


Knäböj och lyft

Ser att Gösta har gjort ett trevligt inslag om vår utflykt till faster Kerstin i söndags. Texten finns att läsa här.Idag var det som vanligt mycket spring med böcker. Som att lyfta plank på Klingers träfrabrik när jag praktiserade där. Eller som när jag bar potatistunnor till båten Idefjord. Fram och tillbaka med böcker i korridorerna. Det här är utrymmen som låntagarna aldrig ser. Upptäckte en ensam attachéportfölj i en korridor. men jag såg inte en enda människa där.


Nu kommer Kristina hem. Hon har klippt sig och hon är så söt.
Kristina fotograferar flamingo
Kristina fotograferar Kapybara


Om rörposystemet för bokbeställningar

Promenerade alla de hundra trappstegen upp till min arbetsplats på biblioteket. Började med att ställa upp i Öppna magasinet. Det är ett ständigt brus från fläktar på de olika planen. Tillslut blir jag så förvillad att det känns som det kommer postcylindrar med bokbeställningar från alla håll.


-Rörposten är oslagbar, sa en rutinerad kollega.

-Såg i Gula sidorna att det bara fanns två företag i Sverige som reparerar rörpost, det håller på att försvinna, sa en annan kollega.

   Det är nödvändigt att gå mycket när du ställer upp och hämtar böcker i på de olika planen. Att vandra runt i magasinskorridorerna ger bra motion. Går och ställer upp titlar och väntar på det susande lätet från rörposten.


Lyssnade på "Katedralen vid havet" på vägen hem.

Handlade på Ica efter jobbet. Det märks att maten blivit dyrare, det går fortare att få slut på matkontot. Det var längesedan kranföraren satt utanför Ica. Tömde brevlådan, bara en massa oväntade räkningar som lade sordin på mitt tidigare ganska goda humör.

Fick brev om mina ändringar i PPM-portföljen, hade bytt bort First State Global Resources till Morgan Stanley American Franchise. Borde förstås haft räntefonder i år.


Doft av gamla papper

Många förändringar i spårvagnstrafiken. Hamnade på nummer tretton. Utanför nyaste Ullevi står två lyftkranar som jättelika giraffer. En slapp flagga som det står NCC på, dinglar slappt på ett stålkonstruktion som sticker ut från kranen.


Stämplade in några minuter plus. Kursböckerna som står på plan sju b är ganska trevliga att börja ställa upp. Kanske får möjlighet att läsa några någon gång? En tjock bok handlade om svensk historia och några handlade om att skriva. Körde ner en vagn till plan sex finns filosofiböcker, språkböcker, litteraturhistorieböcker. Hälsade på en låntagare som jag inte kände igen, det gick av bara farten. Innan det var dags att placera in böckerna bör bokuppställaren köra ett lass böcker till plan sex, åtta och nio så inte uppställningen kommer i otakt och vagnarna vid lånedisken blir överfyllda. Först när alla böckerna är nertransporterade är det dags att sortera in dem på deras platser.

   På eftermiddagen hämtade jag beställningar ur rörposten på plan sex, åtta och nio. Någon kom och sade att det regnade. Det märkte jag inte när jag strök omkring som en Gollum i underjorden. Det var många broschyrer att stoppa in i mellan pärmar och samtidigt ta bort lånestickan som läggs in när en titel dras ur samlingen för att lånas ut. 
  Vi är ett lag som måste sköta sin uppgift för att det ska funka. Vi sköter olika våningar. Några skickar ut beställningarna som kommer från en skrivare.

  Tåget som går direkt till Alingsås 16.27 har börjat gå igen efter sommaruppehållet. Det är ett trevligt tåg och jag kunde i lugn och ro lyssna på "Katedralen vid havet" på min mp3-spelare. 
 


Bibliotekarieyrket är ett gammalt yrke

På söndagen besöker Gösta och jag min 82-åriga faster som bor i en stuga på landet. Hon visar så mycket äpplen äppleträden har i år. Försöker snappa upp allt vad hon säger, men samtalet blir så ivrigt att jag inte riktigt minns.

  Vi möts av hennes två katter. Den lilla är ganska vild och klänger på hennes käpp. Kerstin bjuder på laxsmörgås, ostsmörgås och kaffe.

  Det är bra att besöka de gamla så mycket som möjligt och lyssna och lära. Vi pratade om filmer, musik, om katter och om politik.


Måndag:

Det är en molnfri azurblå himmel. På Drottningtorget var det mycket nytt, fler vagnar och spårvagnarna gick nya tider. På jobbet kommer folk från semestrarna. Fick en trave med böcker som skulle göras exemplarposter på i den lokala databasen. Det går inte lika fort att katalogisera som på Hagabiblioteket. Det är fler moment att tänka på eftersom universitetsbiblioteket är mycket större än det gamla nedlagda biblioteket. Det är fler uppgifter som måste göras i lokala databasen för att titlarna ska hittas.

  På lunchrestaurangen Mandarin var det nästan tomt. De spelar en behaglig relaxmusik där. Visserligen är maten ganska enahanda, men atmosfären är relativt rogivande. Utanför fönstret klättrar byggnadsarbetare. De flesta har räddningslinor. Det ser ut som om huset är lika högt som utsiktstornet i Falköping, alltså 30 meter.

 Undrar hur det kommer att bli i framtiden med katalogiseringen? Poster kommer nog att beställas utifrån? Gjorde i alla fall exemplarposter på "Kvinnan och havet" av Birgitta Bergsten, och "Human behavior theory & social work" av Greene.

   Men visst läser studenter, men vissa ämnen som läses på några fakulteter behöver kanske inte läsa så mycket men andra mer.


Marknad i Herrljunga

Soligt och molnfritt utflyktsväder till bonnlandet. Åkrar och havre och korn som kantade vägen. Kossor och hästar går och betar på ängar. Doft av gödsel  från stora bondgårdar. Möter traktorer och skördetröskor. Kör igenom Herrljunga och krånglar oss ut till Folkets Park där det är marknad idag och det är fullt med bilar som parkerat nästan ända ut till huvudleden.

På Herrljunga loppmarknad finns många lite udda saker. En man har ett bord som är fullt med transistorradioapparater. En mojäng i en låda var en projektor för super-åtta filmer. Vid ett annat stånd sålde de runda stenar och ortoceratiter som de hittat i på sina åkrar. Vid ett annat stånd sålde de filar, saxar, lampor, stämjärn, hammare, hyvlar och faktiskt en rubank. Kristina försökte prata med några med några människor, men sedan hörde vi att de bara talade italienska. Herrljunga loppmarknad är ett spektakel som bör upplevas.

Samtal om dagens fynd
Kristina samtalar med vänner om marknaden

Vidkorvbutiken var det fullt med envisa getingar. I marknadsstånden säljs fula tavlor, fina tallrikar, vaser, ljusstakar och allt möjligt porslin.
dagens klipp
Dagens klipp

Åtskilliga marknadsstånd säljer gamla LP-skivor och singlar. Ibland går det att fynda vid de vid sidan av. Det går sällan att fynda hos proffs-venylskiveförsäljarna. Såg Rock 'n roll med John Lennon för 50 kronor, Beatles for sale för 200 kronor sedan hade de en massa Elvis Presley alla för över 100 kronor, en Peps Persson för 70 kronor, Pinups av David Bowie för 80 kronor, en skiva med Wild Angels för 50 kronor. Intresset för CD-skivor är minimalt.
Dr hook and the medicine show
Fyndat en gammal skiva med Dr. Hook and the medicine show för 50 kronor

På vägen ut från marknaden finns det affischer om att Little Gerhard och Rock-Olga ska komma till Herrljunga folkets park.


 
Rock Olga med Danny Boy

Mind the gap

På perrongen i Alingsås står en trogen pendlare och stirrar ner på spåret. Flickan mitt emot läser en pigroman, hon har skär kavaj och en skär påse på golvet. På Göteborgs central sitter lite spridda existenser. Det går ungefär 15 sekunder fortare att gå på insidan av stationen än om du går på utsidan vid taxibilarna. En man som säljer tidningen Faktum står i korsningen mellan casinot och pocketboksaffären. Han hälsar på en kvinna som kommer från Drottningtorget. Det regnar inte idag, det är en ganska kvalmig fuktig värme.

Järnvägsmuseum
Mind the gap

  På jobbet finns en dator och en trave böcker. Det är bland annat en bok om vulkaner och en om rovdjur. Det är barnböcker och de lånas inte ut. Hela tiden hörs ett svagt surr från fläktarna. Exlibris klistras på bokens insida. Det är varmt även inomhus.


   I den branta trappan ner till Korsvägen och Eklandagatan finns skärvorna av en krossad vinflaska. På Eklandagatans nedre del ligger en Thailändsk restaurang. Sannolikt kommer personalen från de södra delarna av Thailand, nära den Malaysiska gränsen. En buffé med dricka kostar 70 kronor.


På tåget hem har några trängt in sig i en glipa mellan ett säte och ingången. Det är fullt på tåget och en del står upp. En stor skäggig man slänger sig ner på ett säte så vagnen skakar. Han lyssnar på en mp3spelare samtidigt som han lutar hakan mot bröstet. En fet man med stubbat hår försöker dra ner ett fönster men misslyckas.

-Jag orkar inte längre, säger han.

(Bilden är från järnvägsmuseet i York)Som cirkusartister

Min blogg ska försöka lirka ut de positiva händelserna, försöka styra tankarna till något positivt annars kan det kvitta.


Träffade en skolkamrat från gymnasietiden som jag inte sett på 30 år.

-Känner du igen mig? Frågade en man i min ålder.

-... Kan det vara någon från Samhällsvetenskapliga?

-Nej det är Åke från Falköping.

Han berättade att han numer är högskolelektor på högskolan i Trollhättan. På Göteborgs universitetsbibliotek ägnar han sig åt forskning hans ämne är engelska.


Att arbeta här är som sagt lite som att flytta plank, som jag gjorde när jag praktiserade på Klingers trä i Falköping. Det är  mycket knäböj och marklyft med böcker i magasinet.


Åt lunch på restaurang Mandarin. Tittade på byggnadsarbetarna som byggde ställningar på det brandhärjade huset på Södra Vägen. Det var rena cirkuskonsterna när de balanserade på ställningarna sju våningar upp. Idag hade de säkerhetslinor, men jag såg faktiskt några som inte hade det. Det var inga bryggor de klättrade på utan stålrör. åtminstone innan de lagt ut plankor.


Folk läser

Hade tur idag och hann precis med fyrans spårvagn till korsvägen. Var nästan först och tog direkt en vagn och körde ner en trave böcker rill våning 6A. Våning 5 och 4 gick av bara farten.

Började att ställa upp kursböcker. Det är mycket jag skulle vilja ha läst och många. Den första boken jag ställde upp var Franz Kafkas Processen. En fransk grammatik stoppades in i bokhyllan också. Vi vet att folk läser mycket, bokuppsättningen tar aldrig slut. Körde en vagn bort till den äldre delen med de nio våningarna. Efter spagettin till lunch var det dags att hämta beställningar. Under tiden som jag väntade på det där susande ljudet som indikerar att en cylinder med en beställning är på väg så ställer jag upp böcker. Men det gäller att du inte är för snabb och missar övergången från till exempel Oc (statsvetenskap) till Oe(juridik) i bokhyllorna. Skulle det ske blir det katastrof och titlarna blir omöjliga att hitta.


Det är oerhört mycket böcker som lånas och läses. Känner mig hemma i underjorden, som Gollum. Tittar på lamporna som visar om en beställning kommit till någon våning.

-Hej... allt väl? En kollega dyker plötsligt upp på plan fem.

Nu har jag bara någon hundradels sekund att komma på ett bra svar. Det var ju förbaskat hyggligt att tänka på hur jag mår. Han ser vänlig ut. Om jag kunde komma på något så han fick något positivt tillbaka? Men då svarar jag liksom inte på frågan han ställde? Men om jag svarar bara "ja" då kan ju han tro att jag inte bryr mig om hur han mår?

-Jadå, sa jag.


När jag gick från jobbet klockan fyra regnade det. Lyssnade på "Katedralen vid havet" på min mp3-spelare. Rätt bra att lyssna när det är trångt på tåget så jag inte breder ut mig för mycket. I det här sammanhanget kan jag påpeka att jag störtade mig helt hänsynslöst mot en ledig plats utan att be om lov.


Gravar och minnen

En regnig, blåsig och mulen dag. Det gick vågor på sjön när vi badade på morgonen.

Efter frukosten begav vi oss iväg till mina föräldrars och farföräldrars gravar. De lever i minnet i alla fall. Tänker på dem nästan varje dag. Det var ganska fint på graven. När jag kom hem ringde jag min syster och det visade sig att de precis varit där.

Mina föräldrars grav
Kristina planterar blommor på kyrkogården

Idag blir det en läsdag för det är mulet och dystert. Lyssnar nog på någon vacker musik, som En regnig, blåsig och mulen dag. Det gick vågor på sjön när vi badade på morgonen. Efter frukosten begav vi oss iväg till mina föräldrars och farföräldrars gravar. De lever i minnet i alla fall. Tänker på dem nästan varje dag. Det var ganska fint på graven. När jag kom hem ringde jag min syster och det visade sig att de precis varit där. Idag blir det en läsdag för det är mulet och dystert. Lyssnar nog på någon vacker musik, som Antonio Vivaldi. Eller något piggt med Frank Zappa?

Sedan gick jag och rotade bland mina gamla vinylskivor och hittade den gamla pärlan Uncle Meat.

Cykelutflykt i regn

Började dagen med att kasta oss i sjön. Bara vi som var så galna att vi badade i duggregn och blåst.

Idag på förmiddagen höll regnandet upp lite, trodde vi... Efter frukosten, grape och rabarberyoghurt, begav vi oss mot Nolhaga och ångbåtsbryggan. Precis när vi passerat Nolhaga och kommit fram till Mjörn fick vi en dusch från himlen. I regnet stod vi och konstaterade att Ångbåten till Risö gick först klockan tre och sedan stannade den hela kvällen på Risö.

Söker skydd under träd
Paus från cyklandet vid Mjörn

  I stället cyklade vi till stan och jag tog en lösglass. Tjejen som sålde var rätt sur, och det tycker jag är onödigt. Personalen på Chocolat i centrum försöker åtminstone vara trevliga. När jag skulle gå fick jag en utskällning av två Malteserhundar. 


Kristina under träd
Kristina väntar på att regnandet ska göra ett uppehåll


Efter lunch gick jag på gymmet och tränade bröst och ben. Då inträffade något intressant. Någon pratade med mig. Det började med att han hade sitt skåp irriterande nära mitt.

-Det här gymmet låg någon annanstans förut? Frågade jag.

-Ja, jag tränade där då. Jag har tränat i två år, sa han.

Jag har tränat i arton år men jag lyfter bara fjädervikt, det sa inte jag utan bara tänkte.

-Vad jobbar du med? Frågade den unge mannen.

-Universitetsbibliotekarie... jag jobbar i magasinet på biblioteket uppe vid filosofiska fakulteten, sa jag.

-Universitetsbiblioteket alltså? Jag var där igår faktiskt.

Att jag alltid omedvetet ska börja försvara min existens?

-Jag var på Samhällsvetenskapliga biblioteket innan, men det lades ner... vad läser du? Frågade jag.

-Läser musikvetenskap... jag är så glad att jag kom in, Göteborg är en bra stad att läsa i, sa han.
Jag letade som en galning i mitt skåp efter min klocka.

-Men nu måste jag gå hem och koka kaffe åt min fru.

När jag kom hem var kaffet klart. Hittade min klocka som jag trodde var borta på ett bord.


Malteser

Fick en utskällning av två Malteserundar. (bilden hämtad från Irlerhof Kennel )Glenn Gould spelar Bach

Doft av gamla liggfolianter

Somnade som en stock på tåget igår. De hade varnat för regn men i stället var det en fuktig tryckande värme så regnkappan limmade fast på huden.


När jag kom till jobbet började jag direkt ställa upp böcker på plan fyra, fem och sex i hus B. Det är bra träning med en ständig knäböj när du sätter in en bok på nedersta hyllan, eller kanske bara letar efter platsen som boken ska stå på. Först kör jag ut böckerna och därefter ställer jag upp dem.


   På eftermiddagen var jag för första gången ensam med att hämta bokbeställningar i den gamla byggnaden, hus A, den med nio våningar. Jag åkte upp till våning nio för att få lite utsikt över takåsar under tiden som jag väntade på att någon av de nio lamporna skulle lysa och indikera att en beställning kommit i rörpostsystemet. Du bör inte öppna luckan där rörposten kommer farande för tidigt för då stoppas luftdraget och systemet slutar fungera. Sedan kommer beställningarna ganska snabbt. Jag plockade först beställningarna på plan sex. Sedan åkte jag ner till plan sex. Det gick ganska fort att hitta de som var uppställda efter SAB, det vill säga Svenska klassifikationssystemet. Men det var svårare med en som var uppställd som "per", det vill säga som periodika. Tänkte att det måste vara något fel? Jag tog hissen upp till våning åtta för att se om ett rör kommit fel. Där fanns naturligtvis ingen "per 162"? precis när jag skulle ge upp stod tack och lov rutinerade kollegan Hans i hissen.  Han ledsagar mig förbi bokhyllorna och till en knappast synlig vit dörr. Det är nästan som en lönndörr i väggen. Öppnar dörren och därinne är mörkt och doftar gamla tidningslägg. Minns att Nils-Erik visat mig den här ödsliga lokalen igår. 

   Klockan fyra tog jag tåget hem för att köpa middagsmat och sedan se "Morden i Midsomer". Även ifall jag alltid brukar somna till den så är det tradition att sitta i soffan och se den.


Som att lyfta plank

Regnet hängde i luften och himlen var blygrå. Spelade lite J J Cale innan jag gick till stationen.

Var tidigt på jobbet. Ställde upp tre vagnar böcker innan rasten. Tänkte på att lyfta böcker är lite likt arbetet på Klingers trävaruaffär. Fast där lyfte jag plank när jag pryade där när jag gick i nionde klass i grundskolan i Falköping.

Till lunch åt jag friterad fisk på Mandarin. Polisen har fortfarande avspärrningar i det brandhärjade huset.


På eftermiddagen tog jag emot beställningar från rörsystemet. Nils-Erik berättade att det är ett gammalt system och tuberna med beställningar går såväl lodrätt som vågrätt.

På en restaurang i Skagen
Sommarminne från Skagen

Tränade rygg efter jobbet. Hälsade på en av de två gubbarna som jag berättat om förut och som är så arga på regeringen. Annars var det en ensamträning. Kände inte någon. Men alla rygg, axel- och benövningar måste göras.


Nio våningar böcker

Nya jobbet. Promenerar upp från Korsvägen till universitetsbiblioteket som ligger som ett slott på en kulle. När jag stämplat in och sett på mitt schema vad jag ska göra idag tar jag en vagn som är fylld med återlämnade böcker. Biblioteket har nio våningar med böcker. Jag börjar med att rulla ner en vagn till plan sex, fem och fyra och ställer böckerna på en hylla för återlämnade böcker. När jag gjort det rullar jag tillbaka vagnen och tar nästa vagn på kö och fortsätter till den gamla delen som är hus A. Där gör jag samma procedur och ställer upp fol och ligg fol på hyllor för att ställa upp senare. Efter rasten går jag tillbaka till öppna magasinet och ställer upp två hyllmeter böcker som jag körde ner först. Jag träffar två kvinnor som inte hittar V, alltså medicin. Efter att ha tittat i datorn kommer jag på att efter Oe (juridik) flyttas öppna magasinets böcker ner ett plan.


Lunchen äter jag även idag på Mandarin för att det egentligen är den enda restaurangen jag känner till i närheten. Läste i Metro att det brandhärjade husets skorsten rasat ihop nu också. Ett gammalt hus som brann på Södra Vägen och Buregårdsgatan och som ligger mitt emot Mandarin. Huset brann i söndags. Det blir tredje dagen som jag ser hur det utvecklas med förödelsen.


På eftermiddagen följde jag med min ledsagare Nils-Erik. I del B, alltså den nya delen, så var det vår uppgift att plocka fram beställningar. Det fungerar så att en person sitter på plan sju och tar emot beställningar från biblioteket eller något annat bibliotek eller studietorg. När beställningen är utskriven stoppar personen vid skrivaren in den i en tub, som har storleken av en liten läskflaska, när beställningen har stoppats i tuben placeras den i en lucka och skjuts in i ett rör. Sedan svischar tuben iväg i röret till någon av de nio våningarna. Om till exempel jag och Nils- Erik sitter på våning nio så ser vi på lampor som indikerar var beställningen har kommit.  Om lampa nummer fem lyser så får vi bege oss till våning fem hämta titeln, kan vara en stor foliant eller tidskrift, sedan skjuter vi in den i en bokhiss där vi även lägger in de tomma tuberna. Vid ett tillfälle stod en av bokhissarna stilla. Då åkte Nils-Erik runt på alla våningarna och kontrollerade att alla hissluckor var stängda. Några minuter i fyra var vi klara med att ha hämtat böckerna som vi skulle hämta. Såg att längst in i bokhissen på våning nio hade någon på pin tjiv klistrat in en gammal dekal  på Flamingokvintetten. De andra hade inte sett den.

I går visade mig Mils Erik skyddsrummet på bottenvåning. det dröp av fukt på vägen dit. I gången in till det nedersta bokmagasinet har någon målat. Det såg nästan ut som en del av kulvertarna på gamla Beckomberga sjukhus där jag arbetade som skötare för nästan tjugo år sedan.
Ösregn och eldsvåda

Nytt jobb. Åkte hemifrån klockan sju. Spårvagn nummer fyra gick en annan väg på grund av att ett sjuvåningshus hus på Burgårdsgatan vid Korsvägen brann. 
   Under dagen gjorde jag sådant som jag tycker jag är relativt duktig på, alltså ställa upp böcker.

Det spöregnade när jag gick till restaurang Mandrin och åt friterad kyckling till lunch. Jag satt vid fönstret så jag hade god utsikt över brandbilar och kranar med brandmän som höll på att släcka eldsvådan. Vid lunchtid tyckte jag det var mest rök från övervåningen.
  
Tänkte tränat efter jobbet, men jag tappade lusten när jag blev genomvåt inpå bara kroppen på grund av allt regn.

Försöka tänka positivt

Sista semesterdagen och i morgon får jag börja ett nytt arbete. Min närmaste chef hade i ett mail önskat mig välkommen till den nya arbetsplatsen och det var uppiggande. Lite pirrigt är det allt. Förr hade vi bara varit två-tre stycken som arbetade på det lilla kvartersbiblioteket, nu är vi betydligt flera människor.

   Kristina rensade i skafferiet och jag fick gå till sopstationen ett par gånger. Men nu doftar det chokladkaka och på en radio med CD spelar Kristina Peter Lemarc .


Såg att Gösta bloggat om Aniara, det vill säga en bok som han återkommit till i många år. Då tänkte jag har jag någon sådan bok? Kafka, Hesse eller E. M. Cioran? Herman Hesses Stäppvargen bläddrar jag ofta i.

Men böcker som jag ofta återkommer till numer är oftare litteratur som är uppbyggande för själ och och bra för humöret. Till exempel Wayne D. Dyer: " Ju mer negativa dina tankar är, desto större är sannolikheten för att du uteslutande ser till den fysiska sidan av ditt jag... och att du lever på ett sätt som bryter ner också din kropp... Varje negativ tanke är ett hinder för den personliga förvandlingen. Den täpper till ditt medvetande på samma sätt som kolesterol täpper till en artär. När du låter negativismen fylla ditt inre hindrar du dig själv från att nå högre och rikare lyckosfärer." (Wayne D. Dyer, Du ser det när du tror det, s. 47 f.)


  Så här säger Kristina i Vilhelm Mobergs roman Invandrarna: "Om därvid kom till henne många tankar, som inte gagnade till något, som bara förde med sig onödigt huvudbry. Hon visste ju det så väl: ingenting var onyttigare och mera fåfängt än att gå och grubbla över det som en gång hade varit och som inte kunde ändras. De skulle begynna på nytt och inte gräva ner sig med tankarna i det gamla. Hon kände det som en varning, när Karl Oskar sade: Om de grunnade för mycket på hemorten, som de en gång för alla hade lämnat, så hindrade det deras förkovran i det nya landet." (Vilhelm Moberg, Invandrarna, s. 285)


 Badade på morgonen, det var flera äldre människor som tog sig en simtur. Spelade en skiva med J J Cale .


.


Såg Harriet Backer på Göteborgs Konstmuseum

På morgonen badade Kristina och jag i ösregn. Vid lunchtid så höll regnet upp ett tag. Då gjorde vi en utflykt till Göteborg framför allt för att se en utställning av den norska målaren Harriet Backer.

   Fullt med folk på tåget och fullt med folk i Göteborg. På Perrongen väntade Gösta . Han ville nog gå på Liseberg? Jag hade nog frågat om vi inte någon gång till i sommar skulle gå på Liseberg. Men idag var det Kristinas önskemål som gällde. Först gick vi till Gudrun Sjödéns klädaffär. Kristina vill gå dit åtminstone några gånger varje sommar. Sedan promenerade vi upp till Evas Paley . Jag åt en Panini med mozarella och en coca cola.


Efter lunchen promenerade vi upp till Göteborgs konstmuseum. Harriet Backers (1845-1932)

konst var imponerande. Av och till var den lite impressionistisk tycker jag. Färgerna var speciella och impressionistiska perspektiv. Ett stilleben var så noggrant målad att den kunde ha förväxlats med en flamländsk 1600-talsmålning. En målning av en interiör i en kyrka hade tagit henne fem år att måla.


Ett saligt liv

Hoppade i sjön klockan halv åtta. Det var mycket skum på vattenytan efter några förbannade motorbåtar som åker fram och tillbaka på dagen. De har någon sorts tävling med vattenskidor. Efter kaffet och en pratstund med Gösta. Han bloggar om Aniara igen. Jag var faktiskt rätt duktig i Idéhistoria, men jag kan inte komma på något vettigt. "Min mening är: människan är icke förutbestämd till elände, utan hon kan ernå frid, lugn och salighet redan här på jorden och alltid och överallt, blott hon själv vill. Dock kan denna salighet icke tillföras henne genom någon yttre makt eller dessd underverk, utan hon måste själv upptaga den med egna händer. " (Johann Gottlieb Fichte, Första inledningen till vetenskapsläran. Vägen till ett saligt liv  s. 98).


  Gick till gymmet. Alltid lika avkopplande. Var blott ett fåtal människor i värmen på övervåningen. Bara de där två killarna som frågade mig hu många repetitioner jag hade kvar på en bicepsmaskin. De tyckte nog jag skulle säga "jag är klar" i och med att jag ser ut som en sparris. Ägaren
Mikael hälsade i alla fall som vanligt vänligt. Alltid lika vänlig trots att det var som en bastu på gymmet. Efter lunchen dammsög jag i rask takt. Satte på en Nirvanaskiva under tiden som jag dammsög för att få den rätta stämningen, rätt tempo när jag dammsuger. På eftermiddagen cyklade jag till stan för att gå på kafé och sitta och spana lite på människor. Jag hade riktat in mig på ett kafé i centrum som jag sett förut och det såg trevligt ut. Jag beställde en kaffe latte (fick en vanlig kaffe) och en hallon och rabarberkaka med grädde. Jag balanserade med brickan ut till det enda lediga bordet. Då såg jag att det nästan bara satt snygga tjejer på kaféet. Satte mig och hällde i mig kaffet. Tittade lojt och frånvarande ut på gatan där folk gick och shoppade. Gick in och tittade i KappAhl för att det skulle se ut som jag hade något syfte med att gå runt i staden. Men sex tubsockor kostade 59 kronor, och då hade de ingen häl.. Så det fick vara. Och på Intersport kostade en tubsocka hundra kronor, så det fick också bero.


   Men nu ska jag snart göra middag åt mig och Kristina, alltså kvinnan i mitt liv .


Strängnäs

Kristina i Strängnäs