Nyårssnapsen

Gick till stan i blåst och regn med ett tasigt paraply som flög åt alla håll. Det var inte så mycket folk ute, alla styrde kosan mot Systembolaget. Inne på Stystembolaget var det smockfullt som myror i en myrstack. Folk köpte korgar fulla med öl. De flesta kom i sina bilar. Såg två killar i övre tonåren som kom med sina korgar fulla med Lapinkulta öl. Köerna slingrade sig fram, längs väggarna. Såg en gosse i treårsåldern som höll i en korg med en flaska Gordons gin i. Jag kjöpte två burkar Mariestadspilsner och en flaska René Barbier. Har ingen aning om vad det är för vin, men Kristina sa hon ville ha vin i maten. När jag gick ut i regnet stod tre killar i 25-årsåldern utanför.
-Har du varit där inne?, frågade en.
-Nej jag går inte in i den trängseln, sa hans kompis.
Jag fortsätter in på en tvärgata till Kungsgatan och släpper förbi ett par bilar som ska in på en full parkeringsplats. När jag står och väntar på lite bilar kommer en man förbi med en hel back med Heineckenöl. Bredvid sig har han en kvinna som bär på en systembolagspåse. Jag tycker inte om alkohol, vet inte om jag bara dricker Loka, men vi får gäster. Undrar varför det sups så mycket i Sverige?

Nu skall jag gå och läsa om Kina. Det är ett vackert land med en lång historia. Jag skall också lyssna lite på Pink Floyds "Atom mother heart" i bakgrunden.

Sadam Hussein hängd

I natt hängdes Saddam Hussein. Själv tror jag inte att dödsstraff är en bra lösning vad personen än har gjort. Det är risk för att våldet bara eskalerar och att Irak splittras i tre delar. Vad jag funderar över de här dagarna hur lätt det kan vara att en tyrann kommer till makten.    Något vi kan lära oss är att vi måste vara väldigt rädda om demokratin och vara försiktiga med att rösta fram nya partier med enkla lösningar på hur ett land skall styras. Jag tänker också på att människan aldrig tycks lära sig att våld föder våld och att makt berusar.

Desinformation

Klart och soligt väder, det gillar jag. Sov till halv åtta, när jag ätit frukost cyklade jag till gymmet. Mannen i receptionen kände inte igen mig, men jag minns honom från i somras och han är trevlig. Tränade rygg, axlar och undersidan på benen. När jag cyklade till gymmet gick det förbaskat trögt. Till lunch åt jag julökorv med King Edward potatis. Han framför mig på Ica köade för att köpa Faxe, men jag bryr mig inte om om de är bättre. Hemma upptäckte jag lite klotter på grannhuset. Fan också.

Jag minns så väldigt många som hyllade Mao, och hyllar. NN är så nedslagen efter att ha desinformerats av Edward Straws bok "Röd stjärna över Kina". På jobbet hörde jag någon säga "Rör inte vår Pol Pot". "Mullvaden Shao Li-Tzu, nationalisternas propagandaminister under den avgörande perioden 1937-1938, bidrog i hög grad till att utplåna bilden av partiets blodiga förflutna och teckna en gynnsam bild av kommunisterna."(Mao. Den sanna bilden s. 272)
"Den kommunistiska propagandamaskinen var effektiv. Desinformationskampanjen styrdes av Chou En Lai från Chongqing." (Mao. Den sanna bilden s. 272)
Själv reste jag i Kina 1989 och befann mig på Himmelska fridens torg under studentmassakern. Jag har även rest i Kambodja och sett Röda Khmerernas fängelse och tortyrkammare Tuol Sleng.

Tidsslukaren

Läste i webbversionerna av Aftonbladet och Svenska Dagbladet att Soul-funk fenomenet James Brown har dött. Så många bra låtar som han gjort. Till exempel The Payback och skivan There it is är nog min favorit, med låtar som King Heroin och Public Enemy.
 
Annars tycker jag att jag mest hållt på med att installera diverse program på Kristinas dator. Och i går på Julafton höll jag på två och en halv timme med min 80-åriga fasters DVD.

Jag tog emellertid en promenad till affären Bonbon för att köpa ägg. Under min promenad konstaterade jag att jag såg två ensamma killar som gick och en ensam tjej, annars såg jag bara barnfamiljer. Jo, det var en ensam till och hon var verkligen ensam. En människospillra som skulle köpa två folköl (3,5 %) på Bonbon. Hon tappade sin portmone och cigarrettfimpar trillade ut över golvet. Stackars ensamma kvinna. På vägen hem lyssnade jag på Fillmore East med the Allman Brothers Band.

ALF i stället för Kalle Anka

I förrgår fick jag den tredje delen av ALFs samlade filmer från Amazon, eller Cd-now. ALF är en serie som gick på 80-talet, lite kult för de som gillar den här humorn. ALF någon sorts hårig alien vars farkost krashar i familjen Tanners garage. Därefter börjar hans liv hos familjen Tanner, i serien utspelar sig en mängd dråpliga situationer utspelar sig. ALF kommer från planeten Melmac. En höjdare är när han sågar upp julgranen för att ha som ved och sedan får åka ut i skogen för att hugga en ny julgran. Det blir emellertid en dyr julgran för bilen fastnar och markägaren kommer.

  Kanske skall påpeka att dvd-spelaren eller videon måste vara regionsfri om du beställer från affärer från USA.

Aldrig mer!

Julafton är uppe halv åtta, dushar, tänder alla ljuljusstakar, sätter en julskiva, tyska tror jag. Under tiden som Kristina torkar håret gör jag fruckost. Tar lite vanliga smörgåsar med paté med pepparkorn, en smörgås med ingefäramarmelad, kokar två ägg, häller upp en Apelsinyoghurt. Kristina kommer ut från dushen.
-Tar du inte vörtbröd? frågade Kristina.
-Nej, jag tänkte att det gamla måste gå åt.
-Nej, men du skall väl äta vörtbrödet medans det är färskt.
-Ah jag tar det till lunch.
-Ja du kan äta det med faster Kerstin.

-Jag minns när jag var ny på det här jobbet då läste jag boken "Aldrig mer!" av Staffan Skott om Lenin, Pol Pot, Stalin och Mao, då sa Benny att 'det där tror jag inte ett dyft på'.
-Det man inte vill tro på tror man inte på.
Det är så att nu när jag håller på och läser "Mao den sanna historien" Så plockade jag fram Staffan Skotts "Aldrig mer!" för att jämföra.
Kristina brukar göra i ordning grapefrukten som vi äter på helgerna, det är tradition till helgen.

Om en författarskola

Kristina väckte mig tio över sju. Vi måste upp och lyssna på julkalendern. Vi har inte sett så många i år. Därefter åt vi en rejäl frukost.
-Har du använt brödskärbrädet till korv?
-Ja, jag glömde bort.
-Men då får vi köpa ett nytt skärbräde.
-Går det inte att diska bort smaken?
-Nej den släpper aldrig.
Det var för tidigt, glömde bort att Kristina har ett gult specialskärbräde för korv.

Sedan gick jag och lyssnade på
Johanna Thydells författarskola. Det är uppiggande och inspirerande att lyssna på den. Visst är det roligt att lyssna på folk.

Merry Christmas yours sincerely

Igår haltade jag runt i nästan en timme på Holmen vid gasklockan och letade efter SJs hittegodsavdelning. Den låg på andra våningen till Holmens marknad. En jovialisk kraftig man expedierade mig.
Snubblade sedan till gymmet. Det var riktigt vilsamt att gå till gymmet och träna axlar.-Du säger att du är bara kompis, men är du bara kompis hoppar du väl inte i säng med honom?

-mummel

-Du ljög för mig…

Två tonårsflickor samtalar om pojkar hela vägen till Göteborg. De vanliga pendlarna är tysta och försöker sova.

 

Har hiskeligt mycket att göra sista dagen innan juluppehållet. Börjar med att en dator har en skär bakgrundsfärg. Hade tur, det var inte färgkort. Drog ur sladdarna mellan dator och skärm och startade om så var allt som vanligt.  Går igenom vårens litteraturlistor i Sociologi.

Får en ny tidskrift att lägga in i Libris. Det måste göras på momangen.

-Vad är det här för skit? Jeff kommer in på rummet och tittar lite på tidskriftsnummret.
Kommer att sakna Jeffs kommentarer under juluppehållet. Jeff själv hade hittat en fransk bok om Karl Marx i magasinet.

 Ska beställa böcker från Aniara, Adlibris, Dawson och Delbanco. Hinner knappast hjälpa kollegor med saker som inte är akuta. Och min telefon har gått sönder.

-Du K. Kan du hjälpa till ett tag, ska hämta en bok i magasinet.

-Jodå.

Och jag som håller på att formulera ett brev till Holland. Så här i juletid måste man vara korrekt och få med alla artighetsfraser. Söt tjej, Jeff är länge i magasinet.
Gick till gymmet efter jobbet. Hälsade på en medelålders man från Iran tror jag. Det var roligt för han har gått där ensam på gymmet, och han blev så glad över att någon hälsade på honom och han började genast prata om sitt tränande och önska god jul till en annan förvånad främling.

Konstig sjukdom

MS är en konstig sjukdom som vanligtvis inte behöver synas. Jag går lite vingligare och balansen är dålig. Dessutom beter sig kroppen lite konstigt. Jag behöver till exempel vara noga med toalettbesök. Träning är viktigt också.

Annars har det varit en trevlig dag med katalogisering av uppsatser i Samhällsvetenskap. Jag satt i låneexpeditionen, hjälpte en utbytesstudent med artiklar från en e-tidskrift. Jag hjälpte en lärare med att beställa ett fjärrlån med hjälp av fjärrlåneavdelningen på Centralbiblioteket.
   På kvällen var jag hos Ingemar och åt en pizza och såg en tidlig Ripleythriller.

Angående mobbning

I programmet Ring P1 ringde en man som hade ett förslag på lösning på mobbning. Vill bara säga att barn som blir mobbade sällan säger någonting till vuxna om att de blir utsatta mobbning. Och lärarna i Falköping för 30-40 år sedan såg ingenting, eller ville inte se.

Armhävningar i stället för hantelpress

Is på pölarna på morgonen. Mitt vänsterben hängde inte riktigt med, balansen var dålig.

På jobbet rådde en ganska tryckt stämning efter en artikel i studenttidningen. Hon som skrev artikeln skrev att hon och hennes vänner inte behövde ett bibliotek, det räckte med ett studietorg med några datorer. Artikeln var språkligt dåligt skriven. Ägnade förmiddagen åt att katalogisera uppsatser i samhällsvetenskap.


På gymmet gick det emellertid bra, även om jag fick göra armhävningar i stället för hantelpress. Hantelpressbänkarna var upptagna.

Läser om Mao

Idag läser jag Mao. Den sanna historien av Jung Chang och Jon Halliday. Jag visste inte att han var en sådan tyrann. Jag kallade mig själv för Maoist ibland på 80-talet, jag var imponerad av poeten Mao och Den långa marschen. Det finns ju grader i helvetet. Ungefär 70 miljoner kineser dog under hans styre. (Kan jämföras med tyrannen Pinochet då drygt 3000 avrättades). Hans sätt att suga ut bönderna är fruktansvärt. Alla borde läsa boken för att veta sanningen om vad som hände i Kina under Maos styre. 35737-10


A saucerful of sectets är en klassiker

På förmiddagen tog vi en tur på stan med bilen. Handlade lite potatis på Lidel. Släppte av Kristina i centrum. Hon var ilsken när hon kom hem för det var så trångt och många som tiggde pengar för olika saker.

Ringde Gösta och jag berättade om Benny som blev så glad över att biblioteket skulle läggas ner och att vi skulle bli arbetslösa.
Gösta som är en oerhört vänlig och godhjärtad människa blev helt mållös när han hörde att det fanns människor som kunde känna sådan skadeglädje över andras olycka. Sådana tankar förekommer inte i Göstas tankevärld. Nu är det väl i och för sig så att vi blir omplacerade någon annanstans. Gösta hade fått en hårddisk av sin bror, men han visste inte vad han skulle göra med den.

På eftermiddagen lyssnade jag på den vackra rogivande A saucerful of secrets av Pink Floyd. Jag läste även Merits blogg  som alltid är lika läsvärd och intressant.

Jeff från jobbet svänger sig då och då med citat från världslitteraturen. Den här är ganska bra " Allt fast och beständigt förflyktigas allt heligt profaneras", av Marx.

En ena dagen är inte den andra lik

När jag cyklade till stationen hade Gerdskenån svämmat över och vattnet hade sköljt över stigen på två ställen.

På jobbet kändes det skönt att ha ett massivt stöd från studenter.
-Jaså fanns det en lista också, det måste jag ju skriva på, vänsterkillen med en massa sossedekaler på jackan som berättat om tidigare  blev entusiastisk, vi får ockupera biblioteket som 1968.
-Som ockupationen av kårhuset 1968, sa jag.
-Ja just det.
Det är som ett lämmeltåg av studenter som kommer in och vill skriva på namnlistan för att rädda biblioteket. Har aldrig förstått hur populärt biblioteket var. Allt började, tror jag, med artikeln och att kåren började göra sig hörd. Jag stammade något om att jag blev rörd.
Två trevliga kvinnor som läste socialt arbete kom från Jönköping och lånade uppsatser och skrev på namnlistan.
 
Bara en person, en av den nu pensionerade Bennys (namnet är påhittat) vänner ville inte skriva på.
-Centralbiblioteket tar väl över alla böcker, de flyttas väl dit upp?
-Nej det skall slängas, men vi har en unik samling, jag pekar på utställningen, de vill inte ta emot något.
-Jaha jag ska fundera på om jag ska skriva på. 
Benny försökte ju dupera alla han kände genom att säga hur värdelöst biblioteket var. En före detta kollega har sett Benny och han mådde bra. Han var glad över att biblioteket skulle läggas ner och han var hoppades vi skulle bli arbetslösa.

Under dagen har jag stått i låneexpeditionen och katalogiserat Samhällsvetenskapsuppsatser. Efter två stängde biblioteket och vi gick ut och åt jullunch.

Sedan gick jag till gymmet och tränade rygg och axlar. Zackarias och Martin var där.

Syndafloden

Kaotiskt på vägen hem. Banvallen hade underminerats vid Norsesund så tåget stannade vid Lerum. Tack och lov fick jag syn på Katja som hade ringt sin man som kom och hemtade henne och jag fick lift med dem till stationen i Alingsås där min bil stod. Tog bilen till stationen på morgonen för att regnet öste ner.

På jobbet höll jag nästan bara på med kurslistor. På morgonfikat pratade jag och Jeff om Joy Division. Vi var också på kurs om Samsök på eftermiddagen.

Nu skall jag se på Banverkets hemsida hur det ser ut idag.

Tragedi i Moskva

Tycker det är så fruktansvärt med branden i Moskva på sjukhuset med bara kvinnor. 45 kvinnor brann inne, nödutgångarna var låsta, det var galler för fönstrena så de kunde inte ta sig ut. Branden var sannolikt anlagd. Fy sjutton.

Positivt tycker jag är att Mohammad Yunus får fredspriset. Han startade Grameen bank där fattiga kvinnor i Bangladesh kan låna en mindre summa pengar och starta en rörelse, kanske köpa en symaskin.

Dagen då pressen kom på besök

Så var tidningen här. Allt avlöpte ganska snabbt. Jag var så upptagen med omlån av en students böcker så jag fick egentligen inte sagt något. Jag som dagen till ära hade ett emblem på en nyckelpiga på tröjan, det vill säga Neurologiskt handikappades förbunds emblem.


 

-Det här är det bästa biblioteket och de har allt juridiskt material, Rättshaveristen hittade naturligtvis till journalisten och sade sin åsikt.

-Läser du här?

-Jag är jurist, läste till jurist i Lund.
 


En annan journaliststudent var väldigt upprörd.

-Jag har läst i USA och där var det självklart med ett bibliotek.

 

-Sonja, jag fick inte sagt att vi har en unik samling… Skall jag springa efter dem? Frågade jag.

-Ja gör det.

Jag springer ut på gatan.

-Jo, jag vill bara säga att vi har en unik samling med speciellt utländska böcker, till exempel John Locke. Det ser inte de i Elfenbenstornet.

-Elfenbenstornet hi-hi-hi-, men hur är det med uppsatserna då?

-Jo, de vill att vi väljer ut några som är speciellt bra och sedan läggs de ut i PDF… Nu är det så att det är inte går till. Studenterna söker uppsats efter ämne och då kan det bli vilken uppsats som helst som handlar om just det ämnet de skriver om.
 

Förresten kände jag igen fotografen från gymmet. Hygglig kille.


Tro ,terror och tolerans

På tåget läser jag för till fället "Tro, terror och tolerans" av Ingmar Karlsson. En skrämmande bok om hur urgamla religiösa texter för många mäktiga ledare har texten som ledstjärna och dogm. Det är en läsvärd och skrämmande bok

På jobbet tisslas det och tasslas det om att en tidning skall komma i morgon och göra ett reportage om biblioteket. "Budkavlen kommer, budkavlen går. Rid i natt i morgon kan det vara för sent" (Vilhelm Moberg) Det var bara jag och Jeff bland personalen på biblioteket idag.

Pozzo kommer

-Du jobbar på ensam. Förr var de fyra städerskor som gjorde det du gör nu.

Försöker säga något uppmuntrande till den lilla kroatiska damen som städar.

-Det är inte jobbigt… Man får ta det i sin takt… Det är inte många studenter nu eller?

-Jo, det är fullsatt med studenter när biblioteket har öppet.


”Jeff” är inte nöjd med sitt namn Jeff Astle, han tyckte inte alls han var lik Jeff Astle. ”Derek Hales” skulle väl vara bättre kanske? Kan inte byta namn hur som helst, hur skulle det se ut? Förresten får vi en gallringsexpert hit i vår. Kan kalla honom för Pozzo, eller Francis Lee.
 

Så fort jag sticker näsan utanför dörren för att ställa upp uppsatser eller böcker fångas jag av användare.

 

Det är proppfullt med studenter. Mitt i allt sitter Rättshaveristen i sin gröna rock och skriver sina överklaganden.
 
En mörkhyad lite osäker tjej, som var lite tillbakadragen i början kom och lämnade tillbaka böcker och log sitt allra soligaste leende. Det värmde. 

De i Elfenbenstornet ser inte hur många brukare vi har. GP intervjuade Sonja igår. Med min spattighet skrämde jag väl iväg journaslisten.

-Min image är ju att jag är en sån där vänsterorienterad slugger.
Hör på en student som passerat.


Vara till hjälp

Mörkt väder och regn när jag går till jobbet. Somnade på tåget. På förmiddagen gjorde jag en expost på en ny bok jag fick och katalogiserade i fredags.  Sedan skickade jag ut ett mail till lärarna om att boken nu stod på nyhetshyllan. Därefter fortsatte jag att göra exposter på rapportserien som jag hållit på med senaste veckan. Till min glädje kom två utbytesstudenter och ville låna en av rapporterna jag hållit på med i ett par veckor och som har stått osynliga i många år.
 -Klas., jag försöker skriva ut men det går inte. Rättshaveristen kommer bort till mitt rum där jag sitter och lägger in exemplarposter
-Vilken skrivare är det? Det är nog skrivarkö.Jag tar bort hela kön och drar ur alla sladdar och sätter i dem igen och startar om datorn och så fungerar det.

 -Hittar du ingen dator? Solstrålen går fram och tillbaka och ser lite villrådig ut.
 -Jo, men jag bara funderar på om jag skall söka på datorn eller dricka kaffe först?
 -Det tål att tänkas på.
-Ja det gör det hi, hi.

 -Kan jag hjälpa dig?
 -Nej jag bara kollar hur många bibliotek det finns, Rättshaveristen begrundar behovet av biblioteket, jag ser att det behövs ett bibliotek med juridik. Juridik är ju bara att lära sig lagar, man behöver ju inte så mycket nytt. Dessutom är det så trångt och så mycket väsen på Ekonomiska att man inte kan läsa där. Juridiklitteraturen är på översta våningen och när man kommit upp på översta våningen är man alldeles slut och när man gått tillbaka ner så kommer jag på att jag glömt en bok och då orkar jag inte gå upp igen.
 
Nej det är ett mysigt litet kvartersbibliotek så länge det varar.

Gick på gymmet efter jobbet. Lyfte lite lätt bänkpress.

Jag kan inte minnas att någon granne ringde min far och bad honom hjälpa till. Därför är jag extra stolt över att jag fick hjälpa en granne att få igång digitalteven. Låter konstigt kanske, men det var roligt att kunna någonting och kunna hjälpa.

Nääs julmarknad

I går var vi på Nääs slotts julmarknad. Det är alltid lite feststämning. På marknaden säljs det hantverk, fårfällar, mössor, sadelvärmare, tavlor, kanske inte så mycket för mig. Roligare blir det då med boden där de säljer sylt, marsipan och kålor. Jag köpte bröd, en ostkaka, en whiskykorv, en marsipangris och kryddsill. Min gamle kompis Gösta var med också, han är nästan alltid med när vi åker på festligheter. Han köpte en sadelvärmare av fårskinn och lite ost.
 
  Gösta pratade mest om mest om tjejen Solveig som lämnat honom. De var väl lite för olika, men Gösta fick ångest på grund av att han fått korgen. Han är en trygg knegare som går till jobbet varje dag och dessutom är skyddsombud och åker på fackliga kurser. Hon var emellertid lite vildare och ville till exempel plötsligt åka till Polen och köpa byggmaterial för att bugga hus. Gösta däremot ville ta det lite mer piano. Konstigt det där med att sådana som Åmselemördaren får tjejer på löpande band men lugna trygga karlar som Gösta och min kollega Jeff har så svårt att få något sällskap.

Kökshanduken

-Tjenamoss Jeff är du redan här?
Tog ett tidigare tåg för att hinna till en glöggmorgon på ett närliggande tåg. Hittade tillslut upp till ett långbord på femte våningen där det satt fullt med folk. Såg genast att Jeff satt ensam vid bordet kortsida. Tog lite glögg och skulle precis sätta mig bredvid honom.
-Heter du Anna? Frågar Jeff syrligt. Shit. Det var bordsplacering, på ett pepparkakshjärta hade någon spritsat med någon sockerlösning namnet Anna. Slokörad lommade jag runt bordet och letade efter mitt namn som jag tillslut hittade vid bortre änden. Sedan var det vacker körsång, jag pratade om New York med en kollega. Fick en kökshanduk i present, något nytt påfund.

Annars fortsatte jag med rapporterna. Stod i lånedisken över lunch. Någon ville ha vetenskapliga artiklar om Processinriktad ledarskapsutveckling inom äldreomsorg, och artiklarna skule vara nya! Hittade referensen till ett par artiklar.


Efter informationen satt jag och gjorde exemplarposter på rapporter i lokala databasen.


Efter jobbet tränade jag rygg och axlar på gymmet. Hygglige Martin var där.

-Om teven inte går igång efter att ni tagit bort boxen, så ring igen så ber jag K komma över och hjälpa er. Kristina talade med någon granne när jag kom hem. Precis som på jobbet, får alltid gripa in om det är tekniska problem. Jag är inte speciellt teknisk, men jag är envis. 
Naturligt vis fick jag pinna över till grannen och hjälpa till med att installera digitakl-teve.  Det tog lite tid att hitta rätt sladdar i uttaget för digitalteve.