Vad är det för ett märke?

Det regnade när jag cyklade till stationen och det är höstlikt. Bara 6 grader varmt på morgonen.

Hela dagen håller jag på att ta ur uppsatser ur den lokala databasen och lägga dem i kartonger som skall skickas iväg till ett företag som skall skanna dem.

Det droppar in fler och fler studenter för varje dag.

Rättshaveristen hängde på låset på morgonen och stövlade in och började genast skriva sina inlagor och protestbrev. En bit av breven försvann igår så hon fick göra om lite.
   Ginger Baker (namnet är fingerat) kom en stund och uppdaterade några datorer. Han hade med sig en tös som skall hjälpa till med administratörssysslor i fortsättningen tror jag.

Derek Hales gled in på biblioteket som en skridskoåkare. Han har arbetat här tidigare så han hälsade på Rättshaveristen som varit här och skrivit varje dag under alla åren jag varit här.

-Vad är det för ett litet märke du har på din skjorta? frågar Rättshaveristen.
-Det är någon märkesvara, jag vet inte vad. Köpt i New York?
-Jag brukar handla på Myrorna. Jag handlar aldrig märkesvaror.
-Ska du se Postkodsmiljonären i kväll? frågar jag.
-Nej jag gillar inte spel, har aldrig gjort.

Alla människors lika värde

Nu börjar kaoset. Även idag fick vi skicka över studenter som ville ha kursböcker. Synd för jag tycker studenterna är så trevliga.


En doktor ringde och ville ha en uppsats. Han ville ha den kopierad och fakturerad. Jag sade att han fick komma hit kopiera den själv. Om han ville ha uppsatsen kopierad skulle han få vända sig till institutionen och be dem kopiera arkivexemplaret. (Vi håller ju på och digitaliserar och nästan alla är nedpackade i kartonger). Han fick sålunda komma hit och kopiera , han tackade och tog i hand efteråt. Han var varm och svettig i handen. Kände hur det domnade i min vänsterarm av nervositet och spasticitet. "Born Rebel" eller Garth Hudson (namnet är fingerat) kom på eftermiddagen och jag kände mig genast bättre till mods. Hans skägg har börjat växa igen och han hade en fin svartgrön GAIS-tröja idag.


Åt lunch på kinesrestaurangen Lai Wa. Idag var det inte bra, alldaglig mat och sur personal och tråkiga gäster. Förr var det stans bästa kinarestaurang.

På eftermiddagen kom min vän och förre kollega Derek Hales (namnet är fingerat) på besök. Han kämpar med sin bok om Nietzsche. Jag berättade för honom om doktorn som nyss besökt oss.

-Han undrade om jag kunde kopiera allt och skicka faktura, sa jag.

-Kopiera allt ha-ha-ha-... och skicka faktura, sa Derek.

-Ja, det står ju i lagen om alla medborgares lika värde.

-Står i lagen, ha-ha-ha, den gode Derek har ett smittande skratt, det är som Kafka han slår i lagboken ha-ha-ha-.

-Är det i Processen eller, som han skriver om lagen? Undrar jag.

-Ja det är där han slår i lagen.

-Stämmer det att du tappade ditt kort i en silltunna full med coca-colaflaskor?

-Ja det var Visa-kortet.

-Och Visa-kortet också, ha-ha-ha, och det låg längst ner och den var fylle med coca-colaflaskor ha-ha-ha- det är ju rena komedin.

-Ja.
Jag gjorde lite kaffe. Tyvärr hade jag ingen mjölk som Derek Hales kunde ha i kaffet. Jag hittade en gammal burk med kaffe latte och tänkte att det kunde duga i stället för mjölk, men det rodde han inte. Han trodde det skulle skära sig.


Inga mer tabeller eller kusböcker

Nu har jag i ett par veckor räknat ihop uppsatser i tabeller. Men nu rätt vad det är skall jag sluta med det och nöja mig med det medeltalet jag fått fram på de 650 jag gjort. Jag tycker det skulle sett snyggt ut om jag löpt linan ut och räknat ut medeltalet på alla.


Anteckningar om antalet sidor i uppsatser

Otaliga gånger har jag sagt till att vi inte har några kursböcker längre.


Rättshaveristen var tillbaka idag. I sommar har hon suttit och skrivit på pedagogen i stället. Jag lade märke till att elever och en forskare hälsade på henne nu. Själv märkte hon förstås ingenting. Hon var fullt upptagen med att rota igenom våra återvinningskartonger för att se om hon kunde hitta några intressanta uppsatser.


Föreläsning om Nikken och en silltunna

Lite svalare idag. Bara sex grader klockan fem på morgonen. Under dagen blev det uppåt 16 grader men uppehåll. Fick punktering när jag cyklade till stationen, mycket irriterande.

 
En tröttsam dag. Slänger uppsatser samtidigt som studenterna frågar efter dem. En låntagare ringde och undrade hur mycket hon skulle betala när hon inte hittade uppsatserna. Jag sade att hon kunde behålla dem. Trött när jag kom hem, det var ju punka på cykeln också

När jag skulle förlänga månadskortet tappade jag betalkortet i en silltunna som var fylld med coca-colaflaskor. Skammen var total när jag fick plocka upp alla flaskor och längst ner i silltunnan. Och ingen tröst fanns att få.

På kvällen var jag på en föreläsning om Nikken. Det är en hälsoprodukt med magnetfält som skall vara nyttiga. Det finns magnetfältsjackor, magnetfältssulor, magnetiserat och renat vatten osv.

Grus i maskineriet

Fortsätter gallra och lägga det som skall digitaliseras i en hög för sig. Några studenter sitter och läser. En och annan forskare kommer in.
-Du såg att det var kö på en av böckerna jag lånade om?
-Jag tror jag lämnade tillbaka den förra veckan?
-Ja, det ser lite underligt ut.
Forskaren går ut men kommer tillbaka med en tjock bok.
-Var det den här?
-Nej, jag har redan lånat om det enda exemplaret som var försenat... jag är lite ringrostig så här efter semestern.
-Ha-ha-ha, ah det gör inget.

Vet inte hur många gånger jag tryckt på knappen för delete i stället för återlämning?


Lugn svävande blues

Letade fram några gamla skivor med John Lee Hooker i förrådet. Jag gillar hans dova röst och den svävande rytmen i hans blueslåtar. Har bland annat lyssnat på skivan Mr Lucky där han spelar tillsammans med Albert Collins, John Hammond, Santana, Ry Cooder, van Morrison med flera.

  När jag satte mig och just skulle försjunka i Leo Tolstojs "Krig och fred" ringde min syster på dörren. Hon ville visa lite sommarbilder. Så där försvann en timme.

I strandkanten


Havtornsmarmelad och morotsmarmelad

Blåst men soligt idag. Gick och handlade 300 gram lax och en fiskburgare. Laxen får räcka i två dagar. Utanför Ica satt den pensionerade kranföraren, han såg ganska glad ut när han samtalade med en äldre dam. I kön stod det två äldre herrar som kommenterade Ulrika Messings avhopp från riksdagen för att slå sig till ro med en miljardär.
-Det hade jag också gjort, sa en herre med käpp.

När jag ätit upp fiskburgaren följde jag med Kristina till torget. På vägen till torget började det blåsa så en blomsterhandlare blommor flög hit och dit. Jag gick in och sade till medan Kristina försökte rädda blommorna.  När vi köpte äpplen, Discovery hette de och jag fick faktiskt provsmaka ett. När vi köpt äpplena och ett halvt vitkålshuvud stannade vi till vid Rabalder där kunder kunde handla tre tingest och bara betala för två. Jag tror jag väntade i över en halvtimme utanför och bara stod med äpplena, Discovery hette de, i en kasse.

Hemma satte vi oss och drack kaffe och år skorpor med morotsmarmelad och havtornsmarmelad på. Havtrornsmarmeladen var lite sur men frisk.

Slutligen vill jag även här gratulera 
bloggaren Megafånen som fyller 41 år. När jag tänker efter så tror jag det är den enda bloggen jag läser varje dag. Och så hoppas jag att han får en trevlig, angenäm födelsedag.

Till sist hoppas jag att  Manchester city vinner mot Arsenal idag. Trots att Arsenal länge var mitt favoritlag, men det var på Charlie Georges och John Radfords tid. (Manchester City förlorade med 1-0, tyvärr.)

Tröstlöst tröskande

Sol och varmt. Gick i bara skjortan till Thairestaurangen. Gäng-kewang-gai tror jag maträtten hette. Hamnade i en ovanlig vagn på pendeltåget. Den käcka tjejen som brukar dela ut punkt.se var inte där. Hoppas inte någon retat henne för hon hälsar så trevligt och höjer pendlarnas humör, åtminstone mitt? Det förstörde lite av pendlingen att hon var borta. Jag har hört hur en del härmar henne.

Ett tröstlöst tröskande att ta bort uppsatser ur databasen och sedan sortera i olika högar, hittills drygt 300 stycken på en vecka. Några texter heter: "Som en fe med ett trollspö". En kvalitativ studie om professionell konflikthantering? heter en, "Gymnasieelevers upplevelser av skolan. En kvalitativ studie om stress och krav" heter en annan.

Bok om Trolhätte kanal

Fyllde tre plasttunnor med återvinningspapper. Carl Palmer (namnet är påhittat) tycker vi fyller för fullt, men så länge vi inte får fler så får vi fylla lite mer. Han får väl ta i lite? Det är så att vi kan bara inte slänga, varje bok och varje uppsats måste tas ut ur systemet, exemplarposterna i databaserna måste bort först. Sedan måste vi ta bort pärmar och stålklämmor för de får ju inte vara med i pappersåtervinningen.

 

Sedan gick jag och köpte lite jordnötter på Ica. Pratade lite med en av den trevliga personalen där. Det står en jättehög kran utanför Ica. De håller på och lägger gräs på taket. På vägen luktar det kiss, på natten urinerar väl en del löskerkarlar i mörkret. I för sig finns det alldeles för få toaletter både i Göteborg och Alingsås.

 

På rummet fortsätter jag att ta ur en uppsats ur datasystemet, lägger i en hög för skanning, den andra lägger jag i en hög för att ställa upp igen. Räknar alla sidor och skriver ner i en tabell där jag även plitar ner vilket uppsatsnummer det är. När kolumnen med sidnummer är klar delar jag det med summan av sidor och får fram medeltalet på antalet sidor. Vi gör det för att veta hur många sidor det blir när allt digitaliseras.


På eftermiddagen kom det en äldre herre som ville ha en bok från 1911 om Trollhätte kanal. Han sade att den bara fanns här. Den fanns bara här katalogiserad tror jag.

Carl Palmer (namnet är påhittat) kom in på eftermiddagen med en ny soptunna.
-Man skulle ha en sådan där bulldoozer som sög åt sig alla böckerna! sa han.

Ett par tänkvärda rader:
"-Å, är det ni! Sade Pierre förstrött. Jag sitter och arbetar som ni ser, tillade han med tonfallet hos en olycklig man för vilken arbetet är den enda räddningen undan livets elände." (Leo Tolstoj, "Krig och Fred" del 2 s. 73)

Kromosom 16

Fullt på tåget i morse. Vid fyrasätesplatsen till vänster satt tre grabbar från Falköping. De var lite korpulenta och hade en kartong med praliner framför sig och de diskuterade hur de skulle fördela pralinerna sinsemellan. Det luktade choklad när inte han till vänster om mig öppnade munnen. Han hade en hemsk andedräkt och hade nog inte borstat tänderna på morgonen. Förresten hade han stoppat in öronproppar långt in i öronen. Han hade nog använt samma flera gånger.

 

Vad roligt att "Born Rebel" Garth Hudson (namnet är fingerat) har hittat hit igen! Annars är det ganska lugnt på biblioteket.

 

Till lunch skippade jag Snickers eller Bounty idag. Kristina berättade för mig igår vad du bör äta och vad du inte bör äta. Definitivt inte godis. Det kan göra att min MS blir sämre sa min underbara fru. Finska forskare har hittat en kromosom 16 som de som gillar godis har. Min farfars far gillade godis och han dog i diabetes.


Duschen och hettan

Solen skiner. Rena rama brittsommaren.


Besökare B. kom och tittade lite när jag höll på att sortera uppsatser. Han tittar på en hög uppsatser som ska digitaliseras och en hög för att ställa tillbaka. Det luktar kontorspapper blandat med plast från gamla datorer. Skriver även in i en tabell vad de har för nummer och hur många sidor det är. B. Log lite, jag blev lite nervös för han har säkert hög EQ, emotionell intelligens, han är ju författare. Förresten har han säkert hög IQ också. Han har tröskat varenda kursbok på biblioteket och lite till. Han ser säkert rakt igenom mig. De talade på teve igår om IQ och EQ, och om personer som kan tyda andras ansiktsutryck.


Senare kom vaktmästare Carl Palmer (namnet är fingerat), han var arg som ett bi för han fick köra återvinningskartonger. Det var väl någon överordnad som sagt till att det var hanns uppgift?

-Vill ni fortfarande ha fem återvinningskärror? Sa Carl Palmer (namnet är påhittat).

-Ja, men har du sex så går det bra också, sa jag.

-Hör du nu vad jag säger? Ni ska skaffa en container som ska stå här, vaktmästaren pekar på trottoaren, ni kan ha tjugo kärror men då får de inte plats!

-Okej, vi nöjer oss med fem då, sa jag.

-Lyssna på mig, ni ska ha en container och här ska den stå.

Sitter här i hettan och svettas och lägger uppsatser i olika högar. För något år sedan katalogiserade jag de här uppsatserna.


En lärare kom ner till biblioteket. Han ville se om om Riksdagstrycket stod kvar. Han började med att nysa så det stänkte över alla kärror med papper. Det luktade saliv och förkylning.

-Vad gör du här nu? Frågade han.

-Jag gallrar, sa jag.

-Det kan inte vara så roligt? Sa läraren.

-För all del, det måste ju göras.

Hela tiden hörs ett ihållande brus från datorerna.

-Vi stänger om tio minuter, sa jag till den siste besökaren.
-Ja, svarar han.
Herregud han behöver inte stressa. Ta det lungt, han har ju tio minuter på sig. Ändå kastar han sig över sitt skrivblock och skyndar sig ut.


Dödsdans på Aftonstjärnan och ett fast handslag

Fortsatte med att ta bort uppsatsernas exemplarposter ur lokala databasen och sedan river jag sönder dem och sorterar jungfruben i en hög, plast i en hög och papper i en tredje. När jag är klar med de jag håller på med så skall jag ta fram uppsatser mellan 2002 och 2006, ställa undan en om det finns två och räkna sidorna och sedan räkna ut ett medeltal på antalet sidor på dessa tusentalas uppsatser som ska digitaliseras.

   När jag var ute och handlade mötte jag en fantastiskt trevlig afro-svensk som besökt oss förr om åren. Han ville nästan inte sluta ta i hand.Rum med uppsatser som ska slängas

Själv såg jag Strindbergs "Dödsdansen" igår på teater Aftonstjärnan. Dag Malmberg Spelade Edgar, Lasse Brandeby Kurt och Sara Wikström spelade Alice. Tycker pjäsen var fantastiskt bra.

Klas och Gösta utanför Aftonstjärnan


Olidligt spännande i Manchester

Idag kommer prövningen för "Svennis", alltså matchen mot Manchester United på Manchester Uniteds hemmarena Old Trafford. Manchester City har aldrig vunnit på Old Trafford i Premier League. Skall Richard Dunne, Elano, Stephen Ireland, Michael Johnson, Ronaldo Bianchi med flera ha en chans mot det urstarka Manchester United? Det blir otroligt spännande. Får följa matchen på Internet, fast helst skulle jag sitta på Whopsy Daisy och se matchen på storbild, men så blir det inte tyvärr. För att inte tala om vilken stämning det måste vara på Old Trafford!

En supporter!

(Vilken lycka, Manchester city vann med 1-0)

Filmen "Parfymen" sevärd

Såg filmen "Parfymen - berättelsen om en mördare" på dvd. En film som är baserad på Patrick Süskinds mästerliga bok. Jag läste den för flera år sedan och den gjorde oerhört intryck på mig. Tom Tykwer lyckas riktigt bra göra film på denna klassiska fantastiska bok tycker jag. Jean-Baptiste Grenouille föds under en grov träbänk i ett stinkande område i Paris. Hans mamma lämnar honom att dö på plats och skyfflar undan honom bland fiskrens. Han hittas av en kvinna som tar hand om hemlösa barn. Det är början på filmen och romanen. Jean-Baptiste Grenouille kan i början inte prata, men han kan känna dofter som ingen annan. När kvinnan som fostrat honom har fullt på sitt hem för hemlösa barn säljs Jean-Baptiste Grenouille till ett garveri. Där börjar hans sökande efter den perfekta doften eller parfymen. Där börjar också hans makabra jakt på den perfekta doften som han hittar genom att mörda kvinnor och ta deras doft och blanda till en perfekt parfym.

  Filmen (4/5 poäng) är inte lika bra som boken (5/5 poäng) men den är absolut sevärd och gripande. Men vad jag minns så var Jean-Baptiste Grenouille ful och frånstötande i boken men Ben Whishaw som Jean-Baptiste Grenouille tycker jag inte är speciellt ful?


Skänk en slant i tiggarens öppna hand

I går var jag ute och åt i Franska hörnan med några kollegor från ett annat bibliotek. En kompis hade spelat golf hela sommaren, en annan varit i Skagen och den tredje hade vandrat i fjällen. På mitt jobb rev jag sönder uppsatser. Hämtade uppsatserna som Benny (pensionerad kollega) vaktat som en labb förr och som "TILLHÖR REFERENSBIBLIOTEKET. UTLÅNAS EJ", stod det fastklistrat lappar i rött på hyllplanen. En och annan student droppade in och ville läsa uppsatser. Några ringde och frågade efter kursböcker och jag var ju tvungen att säga att alla flyttats till KTB. Tyvärr stängde det biblioteket redan ett.

Rum med gallrade uppsatser


Efter jobbet gick jag och tränade. På vägen gav jag tio kronor till en skicklig trumpetspelare och hans dragspelande kamrat, som ofta sitter vid övergångsstället till centralstationen. Jag hade läst i tidningen att tiggarna ofta är romer från Slovakien, Rumänien och Bulgarien. De får inget arbete i sina egna länder och deras bostäder eldas upp. Nu är i och för sig inte trumpetaren tiggare för han spelar ju trumpet, men när jag hör honom låter det lite som zigenarmusik. Jag minns att Gösta gav 20 kronor till honom på sin sista semesterdag då semesterkassan var så gott som slut.


 Idag på morgonen idag lördag lyssnar jag på Genesis vackra, finstämda "Selling England by the pound". Första gången jag hörde den var på stadsbiblioteket i Falköping för ungefär 30 år sedan.

Living in the past

Lyssnade på Jethro Tulls gamla skiva "Living in the past" innan jag cyklade iväg till stationen på morgonen. Härliga melodier som riktigt spritter, lite folkmusiksmelodier tycker jag.

Det regnar och jag är den ende som går i sandaler. Träffade min pendlarkompis Berit i busskuren. Hon hade också läst Stieg Larsson i sommar.Har flyttat upp högar med gamla psykologiuppsatse från magasinet som jag sedan slänger i återvinningen.


Det kommer en och annan student. Två tvåspråkiga flickor kom in och frågade efter kursböcker. Jag sade att alla hade flyttats. De fick i alla fall ett lånekort. Eftersom jag glömt glasögonen så fick de läsa högt för mig vilka de var. Men det var väldigt sympatiska tjejer.


Nu slänger vi Bennys (namnet är påhittat ) livsverk, det vill säga uppsatserna som han vaktade i. 40 år. Jag märker nästan hans mulnande, dömande anlete hänger ovanför mig. "Vad gör ni för något otyg? Ni skänger väl inte mina uppsatser?" "Ej hemlån" står det på alla de gamla uppsatserna som jag plockar upp.


Roligt att Manchester City vann över Derby (1-0). Jag gillar i och för sig Derby med de snygga tröjorna med ett får som emblem på de vita tröjorna. Men jag är glad att "Svennis" lag vann.


Humörspridande tidningsutdelare

Lite molnigt. Och såg på nyheterna att nu är det regn i på väg. Tjejen som delar ut .se i Alingsås kommer du inte undan. Hon kastar en blick på min hand och ser att jag har Metro. Men jag tar en .se också för hon skiner upp så väldigt och kämpar för att få delat ut så många som möjligt. Det börjar komma fler som pendlar nu. De svarta männen som delar ut tidningar ler hela tiden och det är humörhöjande. Jag tar alltid en City Göteborg av dem för de är så trevliga.


Satte igång datorerna. I en skrubb, mitt rum, hade vi en extra dator. Släpade ut den till läsesalen, i den mån vårt lilla bibliotek kan sägas ha en läsesal? snarare en läsespringa. Det gick bra att installera datorn tills det kom till det sista momentet. Jag hade glömt lösenordet och där satt jag på pottkanten.

Fortsatte därefter att katalogisera fem uppsatser om äldreomsorg. De har legat här i två veckor men först nu tog jag tag i rapporterna, detta trots att vi skall gallra. Vem vet om trots allt någon forskare vill bläddra i dem? Vi får väl gallra dem senare. Annars var det bara utrensning idag. Satte upp lite skyltar där det stod att kursböckerna flyttats till ett annat bibliotek. Ändrade också på vår webbsida och meddelade att kursböckerna flyttats.

Ringer från andra ställen i landet och frågar efter uppsatser som inte finns här längre. Hur fan ska det gå när allt är gallrat?


Valencia slog Elfsborg med 3-0, trist men väntat. Jag har sett Valencia en gång i början på 80-talet på Ullevi. Då vann IFK-Göteborg helt otippade matchen. IFK:s tränare hette då Sven-Göran Eriksson.

Drömde förresten i måndags att jag satt på nosen av ett flygplan som höll på att starta. Jag kämpade för att komma in i cockpiten. När jag vaknade dröp jag av svett.


175 döda - bara en notis i tidningen

Fyra tankbilar fyllda med sprängämnen körde in i staden Sinjär i nordvästra Irak och exploderade. Attentater var riktade mot den lilla kurdiska sekten Yazidi. 175 döda och 200 skadade och allt blev bara en notis i tidningen. Du kan föreställa dig vilken fasa det varit för de boende i byn.
 
På 1980-talet minns jag att Sadam Hussein fjorde en gasattack mot kurder i staden Halabja och 5000 människor dog.

   Varför gör vi människor varandra så illa? Vi är ju samma skrot och korn, djur som inte är så olika varandra. Bara världens farligaste djur. Våld föder våld och hat föder hat. Varför vill somliga göra andra så illa?

(Idag torsdag står det att det är över 500 döda. Det är ju fullständigt vansinnigt att någon kan uppbåda sådant hat.)

Raka spåret med papper Skräppekärr

Satt i lånedisken på förmiddagen. Studenterna börjar komma. Det blir en överraskning att vi inte har några kursböcker kvar. Alla flyttade till KTB.

-Hej jag är doktorand på xxx jag har beställt böcker från Centralbiblioteket, men var ska jag hämta dem? Har de kommit till er?

-Nej vi har inte fått någon transport. Har de inte kommit upp till Campus Linée?

-Nej, det biblioteket har inte öppnat ännu.

-Ja jag vet inte vart de skickar böckerna du beställt nu? Ring KTB.

-Ja jag skall göra det.

 

Några minuter senare stormar en ung dam in.

-Jag behöver lånekort, kan jag få det här?

-Nej, vi har inte den sortens lånekort, sa jag, men prova KTB.

-De öppnar inte förrän klockan 12.00, sa besökaren.

-Gå över till ekonomiska då så fixar de det åt dig.

 

Åt lunch på en thairestaurang. När jag gick därifrån såg jag en äldre herre som höll på att fylla en grop i gatan med asfalt. Han stod mitt i ett gytter av bilar som plöjde fram som råttor.

 Fortsätter att riva sönder uppsatser med sina stålband i ryggarna.

Och mitt upp i allt ringer telefonen och en pigg röst svarar.
-Ja hej Klas, jag skulle vilja låna om lite böcker, hur länge har ni öppet.
-Nio till sexton, tror inte det blir kvällsöppet för vi ska ju lägga ner, sa jag.
-Vilket datum är det nästa måndag, den tjugonde, men då hinner jag komma in med dem då.
-Du gör som du vill, antingen jag lånar om dem nu, eller om du kommer nästa vecka. Är det B. förresten?
-Ja, visst är det B. hi-hi-hi.
-Du är väkommen när du kommer.
Den ursympatiske B. som har suttit här och läst alla kursböcker.

Ett kallt bad

Gick och doppade mig i Gerdsken på morgonen. Det var kallt som i norra ishavet. Såg en nedtrampad eller överkörd padda på trottoaren, dessa fantastiskt vackra djur.

Hörde på morgonnyheterna på TV4 om Stieg Larsson. Tänk att Piratförlaget inte ens läste hans fantastiska böcker utan direkt refuserade dem när de först skickade texterna dit. Hans sambo hade med sig det första exemplaret av tidningen Expo som han var redaktör för.

Kristina med bokvagn

Sedan kom en intervju med Jan Eliasson som just nu arbetar för FN i Sudan. Saknar honom som utrikesminister för han är så mänsklig och ger ett varmt och behagligt intryck.

Trevligt att läsa om att  "Svennis" vann sin första match som tränare för Manchester city. 2-0 mot West Ham united, den gamla fina klubben från London där Fredrik Ljungberg spelar nu. Hoppas "Svennis" får visa att det är som klubbtränare han är bäst.

Rippade några cd-böcker som vi köpt i York. John Gricham, Patricia Cornwell, Elizabeth George m. fl.

Gjorde falukorv till lunch samtidigt som jag lyssnade på John Cales gamla skiva Fear, vackra ballader blandade med ganska ruffiga rocklåtar.

De skjuter bergsgorillor

Rebeller i Kongo-kingshasa har skjutit sju av de utrotningshotade bergsgorillorna i år. Krig är så fruktansvärt. Dessa stora vackra gorillor som är vegetarianer som lever i Rwanda, Kongo-Kingshasa och Uganda. Det finns bara ca 700 kvar läste jag i GP.

 

Dessutom håller korallreven på att försvinna. Vad händer i vår värld? Jag minns för ungefär 20 år sedan då jag hux flux befann mig på ett korallrev. Det regnade på Nya Kaledonien och planet gjorde en mellanlandning där innan det åkte vidare till Nya Zeeland. Jag gick ensam i vattenbrynet. Plötsligt var det koraller överallt som glänste vackra som stjärnor eller som att titta i ett i ett kalejdoskop.

 

Men det upplever jag väl aldrig igen.

I går rev jag bort pärmar hela dagen. När jag skar mig på en vass klämma så blodet rann när jag rev bort ett omslag till en uppsats gav jag upp. Sonja skar sig i början på veckan. När du tror du har fått in en bra rytmi i rivandet, då får du vara extra försiktigt. I ett nu när någon sitter fast lite extra så river du upp ett jack i något finger.  Bibliotekarie är ett mångfacetterat yrke, en del dagar får du riva och flytta böcker en hel dag. Ungefär som att lyfta plank på en trävarufirma. Jag gjorde praktik i en vecka på en trävarufirma i Falköping och hon som var chef erbjöd mig anställning!!! Fantastiskt egentligen, om jag stannat hade livet sett annorlunda ut.

 Det regnade i Alingsås igår. Det var som att stå i ett vattenfall. Det var fyra decimeter vatten i tunneln under järnvägen. Ett gult sandigt vatten.

Nyss spelade de Verdis "Fångarnas kör" på SR klassiskt, den är så underbart vacker. Nu spelar de en annan favorit Frederic Chopins sonat nummer 2 i B moll. Underbart vacker musik som jag verkligen rekomenderar.

Utställningen och en cheesecake

På spårvagnen såg jag en kille, som jag kommenterat tidigare, han ser ut som en handelsstudent, djupt försjunken i en bok. Det enda som avbryter idyllen är att han har en tatuering som sträcker sig upp på halsen. På högra handen har han tatuerat en dödskalle som ligger på ett kors av svärd. En mörkhårig pigg tjej skuttar in i spårvagnen. Hon har piercat en ring i näsan. Spännande mode.

 

På jobbet kom Solstrålen in. Så fort jag satt min fot ut på gatan kom Solstrålen springande och ropande.

-Tjoho, är biblioteket stängt? När öppnar ni?

-Hörru, jag vet inte riktigt, jag tror dörrarna öppnas nästa vecka, sa jag men jag släpper in henne. Hon är ju i alla fall en av våra trognaste besökare. Jag bjöd henne på ett plommon

 På eftermiddagen plockade jag ner en bokutställning på våra ovanligaste och äldsta böcker. John Locke "Two treaties of government", Gustave Drezé "Le livre d´or de l´exposition universelle et internationale de Liege 1905", Auguste Comte "Philosophie Positive" med flera.

Vid fyra kom min gamle vän Gösta. Vi promenerade förbi Wllenbergskulpturen, genom Kungsparken och till ett litet kafé mitt emot domkyrkan. Det var sol och många som satt på uteserveringen. Jag åt en kötfärspaj och drack en ramlösa, och Gösta en cheesecace. Därefter flanerade vi till stationen. Gösta gav 20 kronor till trumpetspelande gatumusiker.

Ett litet äventyr

Ganska behagligt att hämta kapsel efter kapsel med uppsatser, plocka ur dem ur kapslarna och därefter ta var och en och radera dem från databasen, därnäst plocka loss jungfrubenen eller änglabenen som håller ihop de gamla uppsatserna. Därpå placerar jag klämmorna i en hög och pappret i pappersåtervinningen. Fingrar och naglar värker efter allt pillande med de vassa påsnitar. Allt har gått ett varv, först katalogiserat och bundit in och nu tar isär.


Lyssnade på Renata Chlumska på sommar i P1. Hon är en riktig äventyrare som paddlat kajak och cyklat runt USA. Hon berättade om när hon paddlar på jättevågor i Stilla havet och cyklar genom öknen i Texas.

På spårvagnshållplatsen vid Haga nygata satt en tjej och det rann blod nedför henmnes haka. Hon hade sin pojkvän bredvid sig. Sannolikt hade hon trillat mot en trottoarkant. Jag såg nästan likadan ut när jag snubblade på Drottningtorget för något år sedan. Sådant är förbaskat läskigt.

-Min herre skulle jag kunna ställa en fråga till dig, sa en lång långhårig man vid Drottningtorget.
Jag kände igen honom. Han kommer att fråga om jag har en femma till en kopp kaffe. Borde väl egentligen ta fram pengar och ge honom, men jag har ingen lust att ta fram plånboken på Drottningtorget. Fast jag är väl överdrivet paranoid. 
-Nej, jag har bråttom, svarade jag.

På gymmet var Zacharias (han heter egentligen något annat) tillbaka på gymmet. Han hade läst Stieg Larssons tre kriminalromaner i sommar... Så vi hade lite att prata om.

Gallring och pladder

Ägnade dagen åt gallring. Rapporter och uppsatser. Sliter av de hårda pärmarna och lägger i en hög och pappren i en annan. Fick besök av hygglige Derek Hales (namnet är fingerat). Lämnade över ett par skivor med Led Zeppelin.


Rum med gallrade böcker

  Efter jobbet gick jag och tränade bänkpress. Trevlige Martin var där. Men jag pratar för mycket rappakalja.

Hög med bortrivna pärmar

Kristina i ett japanskt tåg som går i 300 kilometer i timmen, tåget står på järnvägsmuseet i York, önskemål från Sonja (namnet är fingerat)


Om boken Istanbul

Jag tycker nobelpristagaren Orphan Pamuks bok Istanbul. Minnen av en stad, är en helt underbar bok där han berättar om sin barndom och om staden Istanbul. Jag längtar verkligen efter att besöka staden. Han beskriver så dramatiskt och målande fattigkvarteren. Han berättar också om klasskillnader i Turkiet. Han beskriver Istanbullornas melankoli, eller hüzun som är en sorts melankoli som istanbullorna har. Han skriver om när han som barn räknade båtarna på Bosporen och en brand på en rysk oljebåt. På färjan till Sassnitz i somras träffade jag en trevlig turk som berättade att idag finns det inte mycket kvar av de slitna gamla kvarteren han skriver om. Den är av och till även humoristisk. Så här säger till exempel hans mamma när han säger att han vill bli konstnär:
"Om du inte blir arkitekt eller hittar något annat att leva av så blir du en av dessa fattiga neurotiska turkiska konstnärer som inte har något annat val än att leva på rikas mäktiga nåd."(s. 342) /.../ " Du får det eländigt, folk kommer att se ned på dig, du blir full av komplex, ångest och bitterhet tills du dör."
  En underbar bok som fem poäng.

Minnen från Broddetorp

Körde den krokiga vägen via Vårgårda och Herrljunga till Falköping. Solen sken och det var grön skog vid sidan av vägen. När vi närmade oss Falköping, vid Floby och Odensberg, var det körde vi om en och annan traktor som lämnade efter sig spår av lera.

   Vi stannade till vid Falbygdens ost och köpte lite bröd, en flaska Loka citron, knapriga ost godis, vykort och camember-ost. Vi stannar alltid till här när vi är i Falköping. Därefter fortsatte vi mot Broddetorp. Jag spejade och spanade på husen längs Danska Vägen för att försöka få syn på några barndomsminnen. Sedan åkte vi förbi Torbjörntorp och Stenstorp och förbi Ekornavallen så kom vi till Broddetorp. Hagar med kossor, får, hästar och ängar. Nästan som min barndoms somrar.

-Här jag varit massor av gånger. Vid en kiosk tar jag till höger, sedan är det bara att köra rätt ner, sa jag till Kristina. Sist jag körde här för 30 år sedan var det snöstorm här och jag körde fast i en snödriva med. Jag fick pulsa ner till Kims gård och sedan pulsa tillbaka till bonden Evert som fick ta ut sin traktor och bogsera bilen tillbaka upp.


Minns att vi band en kedja i kofångaren och den blev alldeles vriden. Mina föräldrar märkte inte att kofångaren på deras röda Renault hade vridits...

Min barndomskamrat Kim har flyttat tillbaka till gården på landet. Och honom ska vi hälsa på idag.

  Kiosken fanns kvar men inte vägen. Vi åkte runt och letade efter en ny väg till gården.

-Här måste den andra vägen vara, sa jag till Kristina.

Vi åkte sakta upp mot Varnhemsvägen. Det rasslade i underredet på bilen när gräset skrapade emot. Vi kom bakom en traktor. Jag släppte av Kristina för jag insåg att det var fel traktorstig. Backade tillbaka och hämtade henne. Körde fram till en främmande spöklik gård och vände. Åkte tillbaka till kiosken och ringer Kim.

  Det blir att bara åka runt igen och åka upp på en annan traktorstig.

 

Här låg en väg för 30 år sedan


  Tillslut kom vi i alla fall fram till min gamle barndomskamrat. Det var 30 år sedan jag var där. De bjöd på lunch i solskenet bland kålfjärilar, mygg och syrsor. En vacker dag. På vägen hem gjorde vi en avstickare till Göran Löwings ateljé. På vägen hem körde vi genom Ingatorp i stället för Torbjörntorp.

   Kims familj har utökats med de två ökenråttorna Lillkaja och Greger och nästa vecka kommer också en kattunge.

Kim med råttan LillKajsa

Elisabet och Victoria leker med systrarna Sofias och Kajsas råttor


Om MS på nyhetsmorgon

Hörde på tv4:as morgonnyheter om MS och att de funnit en ny gen som ger upphov till MS. De säger att arvsanlag spelar in om du får MS. Jag vet att min farfars far hade diabetes. Kanske det kan ha något samband. Professorn som uttalade sig sade att den som får MS har fått andra bra egenskaper.


   Stress och oro kan utlösa MS om man har de anlagen. En kvinna de intervjuade fick diagnosen efter en förlossning. Hon slutade med sin medicin själv för hon tyckte det gjorde varken till eller ifrån. Men det har jag hört på ett seminarium att du skall fortsätta med medicinen även om du inte märker någon förbättring för medicinen bara bromsar att det blir värre. Sedan mår jag kanske bättre tack vare gymträning. Men det var längesedan jag gick de fem kilometrarna runt sjön Gerdsken.

   Jag minns när jag var sex år i Bergsliden i Falköping så kunde jag plötsligt inte gå. Jag minns att mamma blev jätteorolig och ringde en läkare som bodde i lägenheten ovanför. Han såg emellertid ingenting och efter några timmar gick det över. Var det början till MS redan då. Jag vet inte och det spelar inte så stor roll.

 


Borås energi och förföraren

Gallrade utanför Bennys (namnet är påhittat) har jag gallrat gamla dammiga serier och rapporter. Ett häfte om riksdagstrycket från 1918. Och mitt upp i allt gammalt stod Academic writing av Lennart Björk, som fått statusen förkommen på i lokala databasen 2005. Jag har letat efter den boken som en dåre i flera år eftersom gäststudenterna ville ha den. Under dagen har jag hittat fler böcker som fått status förkommen som stod blandade i pensionerade Bennys bokhylla! "Forskning och skrivande" från 2004 inklämd mellan gamla dammiga  "Svensk nykterhetslitteratur 1557-1877" och "Svensk kreditmarknad 1930-1943" osv.


Derek Hales (namnet är fingerat)
tittade in på jobbet igår. En fantastiskt trevlig och duktig före detta kollega som tyvärr inte fick fortsätta efter året som friårsvikarie. Vi pratade lite om musik, han kände inte till den gamla legendariska punkgruppen X-Ray Spex, å andra sidan hade inte jag hört punkgruppen Borås energi. Borås energi låter spännande: Två gitarrer, trummor och sång"

 

Sedan åkte jag spårvagn till gymmet. Lyssnade på en kille som hela vägen till Drottningtorget satt och tjatade på en tjej i mobiltelefon och försökte få henne till en fest: "Har du inte gjort slut med Robert än?", "Tveka inte det är klart du ska komma!", "Vad vi gör, vi umgås och gör våra behov" (vad menade han med det?), "säger du att jag är knäpp" Du är knäpp" Du är sinnessjuk" Ja, jag är knäpp och du är knäpp"?

   Det är annat det, jag som knappt tordes titta på en vacker kvinna utan sjunka under jorden av blygsel och skamkänsla.
 

På gymmet träffade jag Martin, Sebastian och Muhammed 1 och det var ju uppmuntrande.


Ordningsmannen och den tatuerade

Ibland är det ganska trevligt att pendla att beblanda mig med folk. På pendeltåget hamnade jag i den "tysta" vagnen. Den sista var låst. Flyttade mig tre gånger, första gången satt inte ryggstödet fast, andra gången var det någon som kissat på sätet. Ett ögonblick funderade jag på om jag skulle sitta kvar så inte de övriga som satt i vagnen skulle tro att jag är en sinnesslö typ. Jag flyttade emellertid till ett torrt säte. Ungefär vid Sävenäs kom den allvarlige mannen som för något år sedan förebrådde mig för att jag talade i den "tysta" vagnen. Det är lite som hans vagn. Han gick och studerade folk och tog ner de röda skyltarna där det stod "tyst vagn". När vi närmade oss stationen petade han med en banan på de som fortfarande sov.


På spårvagnen satt en snaggad ung man. På det hela taget såg han ut som en handelsstudent. Men på halsen hade han emmellertid en tatuering som kröp upp till hakan och i nacken såg jag tatueringar av flammor sticka upp. Vad sjutton gör de så för? I London på 70-talet var det en punkare som tatuerat  ordet "BONNER" i pannan.

Stor konstnär som gått ur tiden

Ingmar Bergman somnade in i en aktningsvärd ålder av 89 år. Det är få förunnat att lugnt få somna in på den du trivs bäst. De gamla dör förr eller senare helt enkelt. Sedan är det en annan sak att han har gjort fantastiska filmer. "Nattvardsgästerna?" och "Tystnaden" hör till mina favoriter. "Smultronstället" är riktigt rolig. Verkligen en stor regissör, men det är en del av livet att ge upp andan. "Nattvardsgästerna" kan jag se om och om igen. Gunnar Björnstrand är enastående som präst och vackra Ingrid Thulin som lärare. "Vargtimmen" och "Ansiktet" är bra också. Nu får Ingmar Bergman förenas med Ingrid Bergman, hans första fru.

  Nästan samtidigt har den store italienske regissören Michelangelo Antonioni lämnat jordelivet. Han gjorde oförglömliga mästerverk som "Feber", "Den röda öknen" och den fantastiska "Yrke reporter" med Jack Nickolson i huvudrollen.