Nyår i Berlin

Nyårsafton


Hotellet där vi bodde, Hotell Park Inn, låg vid Berlin Alexanderplatz . På förmiddagen tog vi S-bahn, ungefär som spårvagn som går en bit upp i luften, till Zoologiche garten och fortsatte till Kurfürstendamm och till det stora varuhuset Ka-De-We. Där var det trängsel och livat. Folk festade med champagne.

Efter Ka-De-We hade det blivit eftermiddag. Drack lite soppa från ett gatukök. Därefter åkte vi åt fel håll med S-bahn och hamnade i någon förort bortåt Spandau. När vi tillslut kom rätt hade tiden sprungit iväg så det var bara och vända och ta sig till Potsdamer platz i en dubbeldäckare. Vi hade fått tag på två biljetter till Berliner Philharmoniker. Det var en helafton med Mozart med Sir Simon Rattle som dirigent. Avkopplande och njutningsfullt med Mozart i Berliner Philharmonikers fina konserthus.

När vi promenerade till Alexanderplatz sköt de folk raketer härs och tvärs och hela vägen kändes en stickande krutlukt  Vi gick till hotellet och såg nyårsfirandet på teve och från fönstret.

Nyårsdagen


Uppe tidigt och tog en promenad till Museum Insel, där flera av Berlins stora museer ligger. Vi tillbringade två timmar på Pergamon-museet och hann ändå bara med första våningen.
Efteråt åt jag Etruskiska köttbullar i muséets kafé.

Vid tretiden gick vi till Alte Museum, nationalgalleriet. Först såg vi en utställning med Max Beckman.  På tredje våningen fanns målningar av Arnold Böcklin översta våningen fanns tavlor av David Caspar Friedrich, det vill säga två romantiska konstnärer jag tycker är mycket bra.
Resor | |
Upp