Fick en elefantdush i Khao Sok nationalpark

Tog en utflykt från Bangtao Beach till regnskogen i Khao Sok . Red på en elefant några kilometer in i den prunkande, gröna regnskogen i Khao Sok och dränktes av en ljudmatta fran Chicador och fåglar. Elefanterna strosade lugnt och stannade då och då tvärt och åt något grönt. Vid ett tillfälle stannade en elefant och sprutade med snabeln över mig och min kamera. Efter den långsamma ritten matade vi vår elefant med en hel korg  bananer, meloner och ananas. De åt skal och allt.
  Elefanten kan leva i 75 ar och har hela tiden samma elefantskötare. Folkgruppen som i huvudsak blir elefantskötare heter Mahoter. Om en elefants skötare dör innan en elefant kan elefanten gråta av sorg.
elefanter
Ridning på elefanter i Khao Sok nationalpark. Såg inga djur annat än elefanter och fjärilar.

Efter elefantritten begav vi oss till en flod där vi åkte med kanot ett par kilometer. Det enda djur vi såg var en svart liten groda som satt och tryckte i en grenklyka. När vi kom fram till slutstationen hoppade många i och badade eftersom det var 35 grader varmt och solen gassade mot vara kroppar.

matar elefant
Kristina matar elefanten vi red på.

elefanter
Min käresta matar elefanten vi red på. Bananerna behövde inte skalas.

Det tog tre timmar att aka från Phuket och till nationalparken Khao Phra Thaeo. Vi åkte långa partier där vägen var kantad av gummiträd. De fyller på gummi i små koppar i fyra dagar och återhämtar sig i fyra dagar. De fyller gummikopparna på nätterna för att gummit inte ska torka, och de klipper gräset kring träden för att inte bli ormbitna. Under den ekonomiska krisen fick de 48 bath för ett kilo gummi, men nu är priset på väg upp. 100 bath ar ungefär 20 kronor.
   Något som de får bra betalt för ar palmolja som ingår i blandningen när de gör kosmetika, eller blekningsmedel. Palmolja får de genom avverkning av träd i regnskogen.

   Vi körde förbi cocospalmer. När de plockar cocosnötterna låter de Mackako apor klättra upp i träden och plocka nötterna och slänga ned. Aporna lever hela livet med sina skötare och de kan bli 35 år.
   Regnskogen är 160 miljoner år och en av de äldsta i världen. 1989 blev det förbjudet att skövla skog i Thailand. Då var det bara 15 % regnskog kvar från att ha varit 65 % regnskog.

kerstin simmar
Kristinas syster Kerstin var en av tre som badade i floden när vi åkte kanot vid Khao Lak.

floden
Paddlade en bit på en flod i gassande sol.

svalkar mig
Kristinas bror Lasse och jag sköljer av oss efter att ha paddlat i den stekande solen.


  

Thailand | |
Upp